CUM A SALVAT CUVIOSUL PAISIE AGHIORITUL UN TANAR MOTOCICLIST. Plus SURPRIZA de a-i auzi vocea si de a-l vedea in imagini filmate

11-07-2010 Sublinieri

12 iulie – pomenirea trecerii la Cer a CUVIOSULUI PAISIE AGHIORITUL

PUTEREA MINUNATA A RUGACIUNII CUVIOSULUI PAISIE AGHIORITUL

Va invitam sa cititi:


Din prefata Parintelui Ieroschimonah Stefan Nutescu la cartea Cuviosul Paisie Aghioritul, “Epistole. Cale Catre cer:

“(…) In Sfantul Munte, in Grecia, in manastirea Parintelui Arhimandrit Sofronie din Anglia (carea dadea binecuvantare ucenicilor sai sa-l cerceteze pe pustnicul athonit) am auzit zeci de istorisiri despre fapte, lucrari, intamplari si descoperiri puternice sa dovedeasca marea inrudire duhovniceasca a Batranului cu Sfintii Cuviosi Maxim Cavsocalivitul si Eufrosin Bucatarul, Sf. Andrei cel Nebun pentru Hristos, Sf. Simeon Noul Teolog si Sf. Isaac Sirul, ca sa dam numai cateva nume dintre cele mai reprezentative ale misticii ortodoxe, desi enumerarea acestora ar putea continua nestanjenit fara sa ne temem ca am exagera catusi de putin. In numeroase imprejurari Batranul ar fi putut raspunde ca si Sf. Ambrozie de la Optina, care fiind intrebat de crestini veniti de la sute sau mii de km: “Ai fost in cutare zi si in cutare loc si ai facut cutare lucru (minunat)?” – raspundea: “Nu eu, ci ingerul meu”.

Dintre multele auzite de la oameni vrednici de crezare, frumos intocmiti si bine intemeiati prin teorie si practica duhovniceasca deopotriva, iarasi nu vom reda decat una. Ea este publicata in SYNAXIS (cateheze vatopedine), nr. 1, octombrie 1996, fiind intitulata “Puterea rugaciunii” si are “girul” a doi mari contemporani ai Cuviosului Paisie: PS Iacov, Episcop de Argolida, in Peloponez, ierarh plin de har, amintind de maretia si ravna primilor crestini, si Gheronda Iosif, incercatul si iscusitul ucenic si biograf al lui Gheron Iosif “cel din pestera”, binecunoscut de acum cititorilor romani.

“Cand era tanar – ne-a spus Episcopul nostru (P.S. Iacov de Argolida – n. ed.), pe atunci un simplu preot – a mers odata in Sfantul Munte pentru a cere cuvant de folos de la Parintele Paisie, cel din Kareia. Fiind primit cu dragoste si cunoscandu-l destul de bine, indrazni sa-l intrebe pe monahul athonit care ii este pravila de rugaciune. Acesta declarandu-i ca, de obicei, nu prea vorbeste lumii despre asta, dar, fiind vorba de un tanar preot, ii spuse urmatoarele:

“Incep citind canoanele si acatistele Sfintilor zilei respective, precum si Paraclisul Maicii Domnului. Apoi ma rog pentru tot clerul, pentru monahi, pentru ierarhi, pentru cei cu familii, pentru cei cunoscuti si pentru rude, pentru cei in nevoi si necazuri, apoi, intre 2 si 3 noaptea, ma rog – zice – pentru toti tinerii si tinerele care, la ora aceea, isi pierd vremea prin baruri, ori pacatuiesc”.

Si viitorul episcop fu uimit de nevointa Batranului.

Apoi, intr-o zi, un tanar ii povesti cum, intr-o noapte, pe la ora doua si jumatate, venea cam ametit de la restaurant, gonind pe motocicleta. Bineinteles, avu loc un accident.

“Nu-mi amintesc – zice – decat ca am intrat intr-un camion, ca motocicleta s-a facut zob, insa pe mine, lucru tare ciudat, m-a tinut in brate un monah si n-am patit nimic!”

Venind acasa si povestind cele intamplate, fu indrumat de parinti catre Sfantul Munte, “de vreme ce ai vazut un monah“, ii zisera.

Asadar, plecand impreuna spre Gradina Maicii Domnului, nu mica ii fu mirarea Episcopului nostru cand, la Kareia, tanarul se opri deodata si ii arata un calugar, zicand: “Acesta este!”. Era chiar Parintele Paisie!

Vedeti, spune Episcopul, aceasta este puterea rugaciunii”.

****

Inregistrare cu Parintele Paisie cantand in biserica:

*

Cateva secunde de imagini in miscare cu Parintele Paisie:

Din invataturile Cuviosului Paisie:


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Cuviosul Paisie Aghioritul, Minuni si convertiri, Parintele Stefan Nutescu de la Schitul Lacu, Pentru tineri, Rugaciunea (Cum sa ne rugam?), Sfintii - prietenii lui Dumnezeu, prietenii nostri, VIDEO

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

45 Commentarii la “CUM A SALVAT CUVIOSUL PAISIE AGHIORITUL UN TANAR MOTOCICLIST. Plus SURPRIZA de a-i auzi vocea si de a-l vedea in imagini filmate

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

 1. Pingback: 12 iulie: Părintele Paisie Aghioritul cântând în biserică « Blogul lui Vasile Călin Drăgan
 2. Daca mi-ati putea recomanda un site unde sa gasesc cartea Mantuirea pacatosilor in format electronic v-as fi recunoscator. Pentru rugaciunile Cuviosului Paisie, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu milueste-ne pe noi.

 3. Asa cum am ascultat azi la predica, Iisus Hristos a facut minuni numai celor care au crezut. CREDINTA este asadar conditia de baza a infaptuirii oricarei minuni, dar nu orice fel de credinta, ci neaparat DREAPTA CREDINTA.

  Dumnezeu face minuni si prin sfintii sai. Sfanta Mare Mucenita Eufimia, adormita in Domnul in anul 305, a facut intr-o zi de 11 iulie anul 451 o mare minune in timpul Sinodului IV Ecumenic de la Calcedon. Asadar cei 630 de Sfinti Parinti adunati la Calcedon, au anatematizat pe cei ce se tineau de Eutihie si de Dioscor, si au caterisit pe cei care ziceau ca in Hristos este doar o fire si o lucrare. Dar acestia neplecandu-se dreptei credinte, Sfintii Parinti au scris intr-o carte dreapta credinta si au silit si pe eretici sa scrie si ei intr-alta gandul si socoteala lor. Si deschizand racla sfintei, au pus cartile amandoua pecetluite pe pieptul ei, si s-au dus. Iar peste putine zile mergand, au aflat cartea ereticilor lepadata la picioarele sfintei, iar cartea drept-credinciosilor in cinstitele ei maini. Acest lucru vazându-l ereticii, s-au umplut de rusine, iar drept-credinciosii de bucurie.

  http://www.crestinortodox.ro/istoria-bisericii/sinoade-ecumenice/sinodul-iv-ecumenic-la-calcedon-451-70571.html

  Practic Sfanta Mucenita Eufimia a aratat ca monofizitismul este o erezie. Consecinta ereziei monofizite este ca, daca Hristos, Fiul lui Dumnezeu, nu are pe langa firea Lui dumnezeiasca si o fire omeneasca reala, atunci se nimiceste intreaga opera de rascumparare a omului. Numai Fiul lui Dumnezeu, devenit om real, putea duce neamul omenesc la mantuire.
  Mai sunt si astazi religii crestine monofozote, ca de exemplu cea copta.

  Sfanta Mare Mucenita Eufimia continua si astazi sa faca minuni. Ea s-a aratat Cuviosului Paisie Aghioritul, asa cum se poate vedea in link-ul de mai sus de pe acest site, si a stat de vorba cu el, lamurindu-i niste probleme legate de situatia bisericii in general.
  Sfanta Mare Mucenita Eufimia are asadar importantul dar de la Dumnezeu de a ne lamuri in privinta adevarurilor de credinta. Sa ne rugam si noi sfintei, sa ne ajute sa ne pastram dreapta credinta.

 4. Pe vremea cand ma duceam la biserica vreo 2 duminici da si vreo doua nu…am gasit la pangar cartea o carte scrisa de parintele Paisie: “Epistole” cartea avand sfaturi pentru calugari insa a rezonat mult in sufletul meu.
  Apoi am gasit mai multe cartie de ale dansului pe internet si am aflat despre viata cuviosului din alte carti cumparate.
  L-am indragit pe acest parinte….apoi am avut o perioada de mare saracie duhovniceasca, cartea cu Epistolele statea pe noptiera de la capul patului, avand poza parintelui pe ea….parca ma mustra cu blandete si ma astepta sa-mi vin in fire….
  Si m-am ridicat si mi-am revenit…dar mereu “alerg la dansul” si “la povetele sale”
  Cand azi parintele a rostit numele Sfintei Mare Mucenite Eufimia am tresarit caci mi-am adus aminte cum a venit aceasta la Cuviosul Paisie.

  Mare sunt minunile Tale Doamne si mari sunt sfintii Tai si prin rugaciunile lor miluieste-ne si pe noi pacatosii.

 5. Mii de ultumiri celor care se ostenesc pt realizarea acestui site si nu in ultimul rand pt ca ne-ati amintit de ziua de maine ca sa facem si noi acatistul Parintelui Paisie.

 6. Ortodoxia ta, părinte
  Este o viaţă fără vină
  Trăită’n focul nevoinţei,
  Prin Adevăr şi prin lumină.

  C’orice cuvânt poatră în sine
  Mesajul Domnului Isus
  Cules din post şi rugăciune
  Şi’abia după aceia spus.

  În viaţa ta iubirea-i vie,
  Trăită doar pentru dreptate
  Iar trupu-ţi poartă mărturia
  Trăirilor nevinovate.

  Că-n tot parcursul vieţii tale
  Te-ai ostenit pentru credinţă
  Şi bucuria ce-ai trăit-o
  Ai dobândit-o’n nevoinţă.

  Toată durerea răstignirii
  E frumuseţe şi lumină,
  Parfumul nevinovăţiei
  Rodit în dragostea divină.

  Durerea cărnii răstignite
  În nevoinţă grea, s-a dus,
  Dar rodul ei, hrăneşte lumea
  Şi ne întoarce la Iisus.

  Adâncul cugetării tale
  Trezeşte minţi şi conştiinţe,
  Adună, cheamă şi zideşte,
  În tainele sfintei credinţe.

  Ortodoxia ta profundă
  E Adevăr şi mărturie,
  E pildă, cale şi musrtare,
  Şi viul pentru veşnicie.

  Ea ne arată calea-ţi sfântă
  Şi greul crucii ce l’ai dus
  În taina cărnii răstignite
  Din dragoste pentu Iisus

  Şi chinul dragostei de semeni
  Purtat în truda rugăciunii,
  În taina nopţilor jertfite
  Celor perduţi în calea lumii.

  Pătruns de vină grea părinte,
  Şi adânc mustrat de conştinţă
  -Prin glasul tău cel plin de viaţă-
  Ţi’aduc şi eu recunoştinţă.

  Că negreşit, prin ruga-ţi sfântă
  A dobândit şi eu folos,
  Şi’am câştigat darul iertării
  Şi mila Domnului Hristos.

 7. Dă-ne Doamne lacrimi sfinte
  Şi iubire părintească,
  Pentru fii şi pentru semeni
  Şi trăire creştinească.

  Dă-ne inimă smerită
  Şi căinţă şi răbdare,
  Milă pentru orice semen
  Şi putere de iertare.

  Dă-ne darul rugăciunii
  Şi puterea nevoinţei,
  Otrodox şă creştem fiii
  Şi–n virtuţile credinţei.

  Rugăciunea să le-o facem,
  Cale sfântă către Tine,
  Şi merindea sufletească
  Pentru răul care vine.

  Pentru vremile cumplite
  Şi’ncercarea ce-i aşteaptă
  Dă-le milă şi puterea
  Din credinţă şi din faptă.

  Dă-ne Doamne lacrimi grele
  Şi belşug de nevoinţă,
  Să le uşurăm povara
  Şi să-i creştem în credinţă.

  Fă din nevoinţa noastră
  Şi din ruga părintească
  Zestre lor şi bogăţia
  Şi puterea sufletească.

  Că se’ntunecă văzduhul
  Şi sporeşte rătăcirea
  Şi cumplitele păcate
  Care’neacă omenirea.

  Doamne ai milă de lume
  De bătrâni, de-ai noştrii fii
  De iubirea şi de truda
  Care-o punem în copii.

  Fii cu ei în orice clipă
  Plin de milă şi’ajutor
  Că pierim, fără de Tine
  Bunule Mântuitor.

 8. Domnul sa va rasplateasca osteneala de zi cu zi la acest minunat site!
  In oceanul de intristari si de ingrijorari al zilei de “azi”, praznuirea amintirii parintelui Paisie ne este reazim si nadajde…
  Parinte Paisie roaga-te si pentru noi pacatosii!

 9. Multe si minunate sant invataturile Parintelui Paisie!Din toate de una imi amintesc foarte des:” Gandurile sant ca pasarile,vin si pleaca , dar sa fii atent sa nu-si faca cuib in capul tau”! Sugestiv, pentru ca ele sant cele mai periculoase.

 10. Imi place foarte mult acest site ,dar vreau sa stiu mult mai multe despre razboiul din Romania (cel ce va veni) , e adevarat ca va fi in cea
  de-a noua luna , septembrie ?

 11. @Alexandra: Dar cine a zis asta, legat de luna septembrie? Noi nu am auzit nimic de asa ceva, stim doar de evolutiile din ce in ce mai tensionate in ”dosarul” iranian si nu numai. In orice caz, intrebarea este off-topic – nu are legatura cu cinstirea adusa Cuv. Paisie Aghioritul…

 12. Va multumim, dumneavoastra si tuturor celor care, vreodata, vadit sau in rugaciune, au inlesnit cunosterea Parintelui Paisie de cat mai multi din cei din lume!

  “Să vă rugati să pricinuim mereu bucurie lui Hristos si mâhnire lui aghiută, mai ales deoarece îi place iadul si nu vrea să se pocăiască. ”

  …nu odata ci din multe felurite “accidente”, suferinte sufletesti si trupesti ne-a scos Parintele Cuvios Paisie Aghioritul, pe multi, cu “bratele” sale…in imbratisare calda … parinteasca … cu dragoste…cu durere…

  Binecuvantat esti Dumnezeul parintilor nostri!

 13. Desi nu cunosc limba greaca, vocea Parintelui Paisie se aude in inregistrari calda, blanda, dar si puternica, cu o cadenta a exprimarii plina de hotarare, dar in acelasi timp si plina de o pace pe care o transmite celor care-i asculta cuvintele. Daca priviti fotografiile in care Parintele Paisie apare inconjurat de calugari si/sau mireni, de copii, de tineri sau de batrani, toti au un zambet larg pe fata, si o mare bucurie care li se citeste in priviri. Si apropo de privire, ochii parintelui Paisie aduna in ei limpezimea Cerului, si atata durere, dragoste si intelegere pentru noi toti, oamenii contemporani cu el.

 14. Cine se mai indoieste de sfintenia Cuviosului Paisie,citind cartile sale?
  Parintele Paisie este un sfant contemporan,o calauza desavarsita pentru viata duhovniceasca,patrunzand adanc in miezul problemelor cu care se confrunta crestinii.Prezenta Sfintiei sale in viata noastra,este o mare binecuvantare de la Dumnezeu.Prin gura sa,a vorbit Duhul Sfant,pe intelesul tuturor.Acest mare dar l-a primit ca urmare a iubirii si ascultarii desavarsite,de Dumnezeu.
  Cata dragoste jertfelnica,,cata blandete,cata maretie si noblete,cata grija parinteasca,cata acrivie,cata suferinta……”mucenicie,adevarata mucenicie!”
  A avut legaturi duhovnicesti cu multi Sfinti,iar prima dovada ca a fost bine-placut lui Dumnezeu,o intanlim chiar din prima etapa a vietii sale,mai exact de la botezul sau.Cand preotul care l-a botezat-care nu este altul decatSfantul Arsenie de Capodocia-l-a luat pentru a-l cufunda in cristelnita si a zis:”Se boteaza robul lui Dumnezeu …”ia dat pruncului numele de Arsenie,fara sa-i intrebe pe parinti cu toate ca mama lui dorea sa-l numeasca Hristo.Parintii copilului,bineinteles,s-au indignat si au ramas nedumeriti.Sfantul Arsenie a vazut o cruce pe fruntea pruncului si a primit in inima sa descoperire de la Harul Duhului Sfant ca acest copil va fi urmasul sau duhovnicesc.Si cu toate ca parintele Paisie nu l-a cunoscut pe Sfantul Arsenie,cand a adormit Sfantul si Parintele Paisie a venit in Sfantul Munte,i s-a aratat Acela si au stat de vorba.Parintele,a facut cunoscut viata Sfantului si lui i se datoreaza in mod desavarsit inscrierea oficiala a Acestuia in randul Sfintilor Bisericii noastre ortodoxe.
  Cat de mult ne-a ajutat Parintele cu sfaturile sale,imi este rusine de dansul ca nu am pus mai nimic in practica,de aceea il rog sa ma ajute sa scap de tentatii care sunt incercari de la tangalachi de a ma trage la pacat,ajuta-mi te rog Parinte,sa scap de placerile perverse care sunt subtilele ispite,juta-ma sa am o ravna continua,ajuta-ma sa dobandesc o pocainta adevarata!Ajuta-ne,te rog,impreuna cu Sfantul Arsenie si Sfanta Eufimia,draga ta Sfanta,care te-a asteptat cateva sute de ani sa intri in Imparatie.Amin!
  Multumesc din inima dragilor nostri administratori,pentru bogatul material(cu surprize),pus la dispozitie.Numai de-am deschide ochii cei duhovnicesti,care este constiinta.

 15. Pingback: Război întru Cuvânt » Cuviosul Paisie Aghioritul despre cei care tulbura Biserica cu atitudini extreme, sub pretextele “dreptatii”
 16. Cuvioase Parinte Paisie,iubitul nostru Parinte te rugam mijloceste cu Maicuta Domnului si implora-L pe Hristos sa ne fie mult milostiv noua,pacatosilor,oamenilor celor din urma,ultimii oameni.

 17. “Sfintii Parinti, odinioara, fugeau mai intai in pustie si se pustiau de patimile lor prin nevointa si, fara planuri si programe personale, se lasau in mainile lui Dumnezeu evitand vredniciile si stapanirea asupra altora, chiar si atunci cand ajungeau la masura sfinteniei. Numai atunci cand Maica Biserica avea nevoie, faceau ascultare de voia lui Dumnezeu si proslaveau numele Lui prin viata lor sfanta. Adica deveneau donatori duhovnicesti de sange, dupa ce dobandeau in pustie sanatatea duhovniceasca buna si printr-o supraveghere atenta de sine”.

  Legat de citatul de mai sus, DOAR ATAT vreau sa spun, si anume faptul ca Sfantul Ioan Gura de Aur a facut exact ceea ce a spus Parintele Paisie, adica a devenit Arhiepiscopul Constantinopolului dupa ce se retrasese in pustie, in care a trait mai bine de 6 ani in cele mai aspre nevointe si renuntari, pustie in care dorea sa traiasca pana la sfarsitul zilelor sale. La chemarea Maicii Biserica, a acceptat insa demnitatea de Arhiepiscop al maretii cetati a Constantinopolului, continuand a trai in aceleasi nevointe si renuntari, si intr-o austeritate deplina, fapt pentru care, printre altele, si-a facut si multi dusmani. Faptul ca a iesit insa din pustie in lume a fost minunat, pentru ca si astazi scrierile si omiliile sale ne sunt tuturor de mare ajutor.

  Pe de alta parte mai vreau sa amintesc faptul ca parintele Paisie repeta foarte des credinciosilor, ca cel mai bine ar fi ca sa-si simplifice cat mai mult viata, pentru a avea mai multa liniste si pace, deoarece bunurile materiale care nu sunt absolut necesare vietii, aduc probleme si griji care-l impovareaza inutil pe credincios.

 18. Pingback: Război întru Cuvânt » DUMINICA INVIERII FIULUI VADUVEI DIN NAIN. Cuviosul Paisie Aghioritul despre infruntarea mortii
 19. Pingback: Război întru Cuvânt » CUVIOSUL PAISIE AGHIORITUL – de 17 ani in vesnicie. SFATURI DUHOVNICESTI despre dragoste, intrajutorare si ispita gandului viclean, cartitor si “judecator” » Război întru Cuvânt
 20. Pingback: Suflete... schimbate la fata (1): Alexandru Tudor. MARTURISIREA DE CREDINTA SI MINUNILE DIN VIATA UNUI ARBITRU ROMAN DE FOTBAL
 21. Pingback: PARINTELE EFREM IN ROMANIA: Cuvinte din Sfantul Munte (I) – Conferinta de la Alba-Iulia, 2000 (prima parte)
 22. Pingback: CU CE A DERANJAT STARETUL EFREM PE STAPANII LUMII? (III) “Comunitatea Europea­na vrea sa niveleze totul”. Arhimandritul Efrem la Timisoara (1) -
 23. Pingback: SFANTUL SERAFIM DE VIRITA – marturii minunate, tulburatoare si pline de invataminte despre puterea sfinteniei si necesitatea faptelor credintei (II): “PENTRU POCAINTA TE-A SALVAT DOMNUL!” -
 24. Pingback: PARINTELE PAISIE AGHIORITUL – smeritul mare sfant contemporan vizitat de Maica Domnului. “Cat de mult a insemnat trecerea acestui om!” -
 25. Pingback: “Situatia actuala poate fi remediata numai duhovniceste, nu intr-un mod lumesc”. Monahul MOISE AGHIORITUL despre PROFETICUL CUVIOS PAISIE si tendintele de rastalmacire a cuvintelor sale -
 26. Pingback: CUVIOSUL PAISIE AGHIORITUL despre CUM “DAM DREPTURI DIAVOLULUI”, de ce SUNT INGADUITE ISPITELE si cum le putem BIRUI: “Numai cand lasam armele cele duhovnicesti, atunci vrajmasul are putere. Smerenia topeste pe diavolul” -
 27. Pingback: AJUTORUL MINUNAT PE CARE IL DA CUVIOSUL IOAN DE LA COLCIU, DUPA ADORMIRE: “Chiar daca am murit, sa stii mata ca am ramas tot viu” -
 28. Pingback: PARINTELE PAISIE AGHIORITUL – 20 de ani la adormire. CRAMPEIE DIN VIATA SI MINUNILE unuia dintre cei mai iubiti SFINTI ATHONITI ai vremurilor noastre -
 29. Pingback: Documentare video subtitrate: VIATA CUVIOSULUI PAISIE AGHIORITUL -
 30. Pingback: RUGACIUNEA PENTRU CEILALTI: “De ce te gandesti doar la tine, bunul meu copil, si nu te gandesti putin si la lumea care sufera? Cati nu striga in aceasta clipa: ‘Ajutor! Ajutor!’ si nu exista nimeni langa ei ca sa-i ajute?” -
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate