CUM VENIM LA INTALNIREA CU DUMNEZEU?

28-09-2020 Sublinieri

Mitropolitul Antonie de Suroj:

Predica la Duminica a 18-a dupa Rusalii

(Pescuirea minunata)

Auzind relatarea evanghelica de astazi, referitoare la pescuirea minunata si la frica Apostolului Petru, cand a recunoscut si a trait in prezenta Celui ce se afla langa el in barca sa, suntem incercati, sau, mai degraba, ar trebui sa fim incercati de frica pentru usuratatea cu care ne apropiem de Dumnezeu, asteptand sa-L intalnim fata catre fata. Trebuie sa ne apropiem de Dumnezeu si sa venim la El intotdeauna, dar sa o facem cu duh infrant, cu inima smerita. Sa venim, constientizand ca nu avem niciun drept la aceasta intalnire. Daca intalnirea se produce, se face din mila nemarginita si neinteleasa a lui Dumnezeu.

Insa, de obicei, noi nu venim in felul acesta la Dumnezeu. Ne punem la rugaciune si asteptam imediat experiente religioase deosebite. Venim la biserica si ii cerem, oarecum, lui Dumnezeu sa ne ofere starea potrivita pentru rugaciune. Traim, uitand din zi in zi prezenta Domnului, dar in clipele cand ne aducem aminte spontan de prezenta Lui, Ii cerem lui Dumnezeu sa raspunda imediat la rugaciunea, strigatul si dorinta noastra.

Adesea, Dumnezeu nu Se apropie de noi tocmai din pricina faptului ca, daca ne apropiem in duhul acesta de El, atunci intalnirea noastra cu El ar fi pentru noi judecata careia nu i-am putea face fata. El ar aparea in fata noastra si ne-ar spune: „M-ai chemat, dar cu ce stai in fata Mea?”. Si am fi ramas tacuti, cutremurati si osanditi. De aceea, cand Ii cerem lui Dumnezeu sa raspunda cat mai curand si in mod simtibil la plansul sau dorinta intalnirii noastre, facem o greseala. Trebuie sa-L cautam pe Dumnezeu, dar sa asteptam cu rabdare clipa cand Domnul va vrea sa ni Se arate.

Insa si atunci, oricat de bogati duhovniceste am fi, numai daca am fi capabili sa traim intalnirea aceasta, precum a trait-o Petru care a inteles Cine este El, cazand la picioarele Domnului si spunandu-I:

Ieși de la mine, Doamne, ca sunt om pacatos (Luca 5, 8).

Adesea ne rugam, imaginandu-ne ca ne aflam deja in Imparatia lui Dumnezeu, ca facem deja parte din familia Domnului si ca suntem in numarul celor care se pot veseli de prezenta Lui. De multe ori trebuie sa ne dam seama ca am iesit cu toata viata noastra din aceasta Imparatie, ca in viata noastra Domnul nu este Imparat, Domn, Stapan si nici macar Prieten Care ne poate bate la usa in orice minut si de dragul Caruia putem uita totul.

Daca am sta in felul acesta afara, batand la usa, daca am înțelege cat de straini suntem inca de tot ceea ce constituie Imparatia lui Dumnezeu, atunci nu ne-am avanta sa avem niste experiente religioase extraordinare si revelatii dumnezeiesti directe ale prezentei si impartășirii de Domnul, precum facem adesea. Am fi stat cu blandete, linistiti și smeriti, stiind ca nu avem dreptul sa stam acolo unde este Domnul, dar știind si ca iubirea Sa se revarsa dincolo de marginile pamantului, pana la adancul beznei iadului.

Sa ne amintim mai des de cuvintele minunate ale lui Petru: Ieși de la mine, Doamne, ca sunt om pacatos (Luca 5, 8). Si cand ne vom pune la rugaciune, sa o facem in duhul acesta, stand cu blandete la ușă, batand cu mana tremuranda in speranta ca ne va deschide Domnul. Daca nu ne va deschide, sa fie pentru noi de ajuns si bucuria ca-L cunoaștem, Il iubim si Il cautam. Sa-I aratam lui Dumnezeu adevarata noastra iubire, adevarata noastra credinta, sinceritate si intentia buna a tendintelor noastre prin viata care sa faca pentru noi posibila intalnirea cu Domnul fata catre fata si sa auzim de la El glas imbucurator, nu unul ce ne va aduce tristete. Amin.

6 octombrie 1968

(Din: Mitropolitul Antonie de Suroj, Predici la Octoih, Editura Egumenita, 2020)

Legaturi:

Iesi de la mine, Doamne, ca sunt om pacatos!

“Vrei să fii tare? Dă-ţi, mai întâi, seama că eşti foarte slab. Apoi, să te laşi în grija lui Hristos”. INCREDEREA IN DUMNEZEU PREFACE ZDROBIRILE IN BINECUVANTARI daca “ne punem vietile in mana Lui”. CUM LUCREAZA PUTEREA MINUNATA A LUI DUMNEZEU IN CIUDA NEPUTINTELOR MELE?

EVANGHELIA PESCUIRII MINUNATE. Predica exceptionala a Sfantului Nicolae Velimirovici: “Cat de zadarnice sunt toate stradaniile ome­nesti fara ajutorul lui Dumnezeu… Dumne­zeu rasplateste mai mult ascultarea decat truda”

CAND NE DEVINE ZADARNICA LUCRAREA DUHOVNICEASCA? Predica Pr. Valentin Mordasov la Duminica pescuirii minunate despre FATARNICIE si ROSTUL FAPTELOR EXTERIOARE: “Sa nu fim credinciosi doar cat timp stam la slujba!”

“MANA LA ADANC!” Predici audio la PESCUIREA MINUNATA (Mitropolitul Teofan al Moldovei, Pr. Coman, Ierom. Dosoftei, Arhim. Damaschin)

MÂNĂ LA ADÂNCUL INIMII!

Predici si talcuiri audio la PESCUIREA MINUNATA aplicate la realitatile vietii noastre (PARINTII IOANICHIE BALAN si CIPRIAN NEGREANU): “Aceasta e smerenia lui Dumnezeu: ca Se coboara pana si la cele mai mici!”

AMBITIA NERODITOARE SI PESCUIREA MINUNATA

PESCUIREA MINUNATA: Sa nu ne straduim in desert, bizuindu-ne pe puterile noastre

 

***

RODUL RABDARII SI AL NADEJDII. De ce Dumnezeu pare uneori neinduplecat si intarzie sa ne implineasca rugaciunile?

CE NE ADUCE INAINTEA LUI DUMNEZEU SI FACE SA SE IMPLINEASCA CERERILE CELE BUNE ALE INIMII? Marea deosebire dintre INDRAZNEALA la Dumnezeu a celor smeriti si TUPEUL celor mandri si “smecheri”. PREDICA ARHIM. MELHISEDEC DE LA LUPȘA la Duminica femeii cananeence

SFANTUL SILUAN ATHONITUL – cantari si cuvinte duhovnicesti: “Fara har, sufletul e asemenea unui dobitoc”. CAND NE ASCULTA DUMNEZEU RUGACIUNILE?

AL TAU SUNT EU, MANTUIESTE-MA! – Cuvantul Protos. Hrisostom de la Putna la Duminica Mariei Egipteanca: “CE VOM ALEGE? PE DUMNEZEU SAU LUMEA? Pentru noi, prezenta lui Dumnezeu este chinuitoare, pentru ca NU NE LASA SA NE FACEM VOIA… (video, text)

Talcuire evanghelica actuala despre cei care AU PRETENTII DE LA DUMNEZEU si isi insusesc CU OBRAZNICIE drepturi si rasplati

SFANTUL ILIE – a sta in fata lui Dumnezeu

AVVA IULIAN LAZAR, duhovnicul schitului Prodromu: “Multumescu-ti Tie, Doamne, ca-mi ingadui sa vorbesc cu Tine!”

SUTASUL si SIMTAMANTUL PROFUND AL NEINSEMNATATII PROPRII: “Nu ne mântuim numai pentru că suntem creştini ortodocşi şi susţinem aceasta în mod intelectual. Luaţi aminte, voi credincioşii, care CREDEȚI CĂ SUNTEȚI DEJA MÂNTUIȚI… Ca să ne mântuim trebuie să dobândim INIMĂ”

“Sa luam locul care ni se potriveste, acela care se afla LA PICIOARELE DOMNULUI nostru si sa cerem mila Sa”. IN CIUDA PACATELOR NOASTRE, NADAJDUIM!

FRANGEREA INIMII PENTRU PACATE SI HOTARAREA DE A RENUNTA LA ELE – conditiile esentiale ale pregatirii de Impartasirea cu Trupul si Sangele Domnului

“Pocăinţa a fost dată vremii noastre în loc de fapte, care nu mai sunt” – MUSTRARI SI INCURAJARI de la Cuviosul Nikon Vorobiov pentru ASUMAREA CURAJOASA A ATITUDINII AUTENTICE DE POCAINTA

“NU EXISTA ARME MAI PUTERNICE DECAT LACRIMILE CELOR CARE SE POCAIESC. Nimic nu este mai puternic decat omul care-si recunoaste pacatul, decat omul care se simte nevrednic sa se roage… si totusi se roaga”


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Mitropolitul Antonie Bloom de Suroj, Pescuirea minunata

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate