“MANA LA ADANC!” Predici audio la PESCUIREA MINUNATA (Mitropolitul Teofan al Moldovei, Pr. Coman, Ierom. Dosoftei, Arhim. Damaschin)
FUGA DE SUPERFICIALITATE, ZGOMOT SI AMAGIRI, CAUTAREA PROFUNDA SI IMBOGATIREA CEA BUNA, A SUFLETULUI
– “Doamne, toata noaptea ne-am trudit si nimic n-am prins” = Strigatul omului care simte ca fara Dumnezeu nu poate sa primeasca nimic autentic in viata. Jalea omului care simte ca fara Hristos nu poate face nimic.
– Toate “bogatiile” omului sunt 0 (zero). Doar daca asezi in fata lor acel 1 al credintei, toate primesc consistenta.
– Bogatia cea adevarata – multumirea sufleteasca.
– Ce glas auzi de la Dumnezeu care iti despietreste inima si iti da la o parte valul mandriei? “Manati mai la adanc!” = Nu stati tot timpul la tarm, unde este agitatie, galagie, iarmaroc. Indepartati-va putin de zgomotul lumii, de framantarea vietii – intr-o padure, in intimitatea camerei sale, adancindu-te intr-o lectura frumoasa… Sa ai puterea sa spui un NU categoric superficialitatii, un NU categoric amagirilor de moment, un NU categoric cantecelor de sirena pe care le auzim ca o vraja, tot timpul intrand in viata noastra pentru a ne deturna de la singurul scop care-si merita osteneala: sa-L tintesti cu inima ta pe Domnul Hristos; a spune NU lucrurilor amagitoare, imbracate frumos, dar lipsite de continut. Inseamna a spune un DA categoric seriozitatii, cautarii dupa adancime, lucrurilor si realitatilor care au consistenta.
– Lucian Blaga: “Sapa, frate, sapa, sapa, pana cand vei da de apa”. Adanceste-te, cauta, sapa si vei descoperi cata bogatie de har poate incapea in sufletul tau…
– Si atunci, vazand bogatia de bucurii revarsate tie de la Dumnezeu, te vei simti, ca Petru, nevrednic de aceste bucurii si iti vei vedea saracia ta. Sa ai constiinta nevredniciei tale!
– “Ctitor fii fantanilor, ce sufletul inima-ti adapa”. Sapand intru adanc, intelegem ca patrunderea noastra in sensul si lumina Sfintei Biserici ne ajuta sa ne reconsideram prioritatile in viata, sa gasim multime de scari ale valorilor care asteapta a fi urcate si, prin ele, a ne adanci si a gasi Apa – izvoare nesecate de har – care ne adapa sufletul. Sa multumim lui Dumnezeu pentru toate!
***
Predica Parintelui Constantin Coman la Man. Putna, 2010:
– De ce i-a chemat Dumnezeu la o lucrare neinchipuit de mare, uriasa (“o noua creatie”) pe niste pescari, oameni simpli si smeriti? Dumnezeu lucreaza cu oamenii smeriti, nu cu oamenii increzatori in puterile lor, nu cu oamenii care nadajduiesc in capacitatea mintii lor si in taria de convingere a cuvintelor lor, ci Dumnezeu lucreaza cu cei care nadajduiesc in puterea Duhului, in lucrarea harului dumnezeiesc.
– Nimeni nu savarseste ceva bun decat ca urmare a unei chemari tainice adresate de Dumnezeu prin Duhul Sau sufletului, in taina inimii.
– Atunci cand esti intr-un impas, cere de la Dumnezeu raspuns. Mari parinti nevoitori contemporani: “Nu iau nicio hotarare pana nu primesc instiintare de la Dumnezeu”.
– Dumnezeu vrea sa ne vorbeasca, dar trebuie sa ne curatim sufletul si sa ne concentram inauntrul nostru pentru a auzi glasul Duhului.
– Lumea de astazi trece printr-o foarte mare criza a credintei. Este o criza a cuvantului, o “ieftinire” a cuvantului, pentru ca el a ajuns sa nu mai transmita adevarul, ci de cele mai multe ori minciuna. Cuvantul nu mai are putere, lumea nu se mai increde in cuvant.
– Noi chemam lumea sa se impartaseasca de Dumnezeu.
***
Predica Parintelui Dosoftei Dijmarescu (Man. Putna), 2011:
“Iesi de la mine, Doamne, ca sunt om pacatos!”
– Cum simtirea/vederea luminii si sfintenia lui Dumnezeu ne poate infricosa, pentru ca ne arata ce avem in suflet, ne face sa ne vedem toata murdaria noastra?
– Cum sa fiu eu capabil sa traiesc cu Dumnezeu, cand sunt atat de departe de El, cand ne stim incarcati de patimi si pacate? Si riscam sa-L alungam atunci pe Dumnezeu din viata noastra, din frica.
– “Nu stii pe ce lume traiesti”. Pe ce lume traim cu adevarat?
– Cum ne raportam la Dumnezeu? De multe ori precum hotii fata de politist sau ca slugile care au fugit cu bogatia stapanului. E un sentiment gresit, nu este acea frica iubitoare, ci o frica ce indeparteaza. Il vedem pe Dumnezeu ca pedepsitor si fugim de Dumnezeu atunci cand gresim. Dumnzeeu nu se uita la noi ca la niste rufacatori pe care ar trebui sa-i prinda si sa-i pedepseasca pentru ca I-am risipit darurile, nu se bucura sa ne dea o pedeapsa – pe care ne-o atragem, de fapt, singuri. Nu stim sau uitam ca Dumnezeu este smerit si iubitor de oameni si mereu cauta sa ne dea chipul acela dintai dupa care a fost zidit omul. Cineva care se smereste si iubeste nu se razbuna pe cel care i-a gresit, deci nici Dumnezeu nu se ingretoseaza de patimile omului, de raul din noi. Simon (Petru) se teme pentru ca nu stie inca adevarul deplin despre cum este Dumnezeu, nu stie ca Dumnezeu este iubire.
– Uitarea ca Dumnezeu este iubire – nu este o uitare a mintii. De fiecare cand ne invoim cu un pacat, noi aruncam cu noroi peste aceasta iubire a lui Dumnezeu, dar noroiul ne stropeste pe noi si ne intuneca sufletul, Dumnezeu nu Se intineaza. El sufera, dar Isi revarsa iubirea in continuare.
– Incercam sa ne ascundem de Dumnezeu, dar nu avem, de fapt, unde sa fugim si nu avem motiv sa fugim. De fapt, in fiecare greseala, problema ori durere, avem sansa sa castigam mai mult, daca I le dam lui Dumnezeu prin rugaciune. Oriunde suntem si oricat cadem, cata vreme suflare de viata exista in noi, putem sa ne apropiem mai mult de Dumnezeu. E de ajuns sa facem ce au facut Apostolii, sa-L ascultam in ceva mic, dar important in acel moment. Sa-L strigam, mai ales, si El incearca sa faca in noi, cu rabdare, o lucrare. Trebuie sa avem incredere in Hristos-Domnul, ca intr-un doctor care vrea sa ne faca bine.
– Traim in cea mai barbara societate din toate vremurile. Dar dincolo de aceasta se afla acea lucrare a lui Dumnezeu, este acea rabdare dumnezeiasca, smerita si iubitoare, din care El cauta sa hraneasca fiecare nevoie a oricarui om.
– Ramane ca omul sa raspunda la darurile felurite ale lui Dumnezeu…
– Limita omului credincios: “Iesi de la mine, Doamne, ca sunt om pacatos!”
– Dumnezeu se coboara catre om: “Nu te teme, de acum inainte vei fi pescar de oameni”. Nu numai ca te voi aduce la Mine, dar te voi face impreuna-lucrator cu Mine. Nu te voi aseza la masa Mea ca un tolerat...Pana aici Il aduce Dumnezeu pe om: pana a-I fi asemenea, atat cat ii este cu putinta.
– Sa facem ce a facut Sf. Ap. Petru, ca sa ne pescuim in primul rand sufletul nostru si sa-L dam Domnului Hristos!
***
Predici ale Parintelui Damaschin Luchian (Man. Sihastria Putnei),
2010 si 2011:
MUNCA CRESTINULUI – BINECUVANTARE SI MILOSTENIE
*
FRICA DE DUMNEZEU
Pentru aceeasi Duminica, va recomandam:
- PESCUIREA MINUNATA. Predici si talcuiri [Evanghelia si cuvintele pr. Coman (text) si Ierom. Teofan de la Man. Putna (mp3)]
- AMBITIA NERODITOARE SI PESCUIREA MINUNATA
- Sf. Teofan Zavoratul: Sa nu ne straduim in desert, bizuindu-ne pe puterile noastre
- CE TREBUIE SA URMAREASCA UN “PESCAR DE OAMENI”? Raspunsurile a doi misionari rodnici ai Rusiei: Parintele Mucenic Daniil Sasoev si Iurii Maximov
Alte legaturi:
- STARETUL MELHISEDEC DE LA LUPSA – CONFERINTA DE LA BUCURESTI (audio si text): Se poate obisnui omul cu Duhul Sfant? Chemarea la adanc si agonia lumii
- Parintele Melhisedec Ungureanu (Man. Lupsa) – raspunsuri esentiale (1): CUM SA NE LARGIM INIMA? DE CE NU IL GASIM PE DUMNEZEU, CU CE SA INCEPEM?
- PARINTELE AMFILOHIE BRANZA (Manastirea Diaconesti). INTERVIU EXCLUSIV DESPRE LUMEA DE AZI SI PRIORITATILE DIN VIATA DUHOVNICEASCA (audio)
- PARINTELE AMFILOHIE la Sophia (audio, video): “Tara are nevoie de oameni care sa se pocaiasca cu adevarat. POCAINTA ESTE DE TEMUT DEMONILOR!”
- Raspunsuri esentiale la problemele veacului acestuia din partea regretatului mare duhovnic PETRONIU TANASE, avva care a refuzat 2 mil.$ de la Gigi Becali: “Omul sa se retraga din cand in cand, ca sa se intalneasca cu Dumnezeu”
- Sfantul Ioan de Kronstadt: PRIVESTE MAI DES IN INIMA TA, COBOARA-TE IN ADANCUL EI!
- Parintele Rafail Noica despre “dogma” neclintita: DUMNEZEU ESTE DRAGOSTE
- Parintele Rafail Noica despre “subtirimea” si vulnerabilitatea iubirii lui Dumnezeu pentru noi. DE CE POSTIM? DE CE SA IERTAM? CARE NE E VOCATIA?
- E NEVOIE DE “APA CEA VIE”. Sa nu dezertam de la lupta cea buna!
- “Sa ne coboram la omul nostru launtric, acolo unde vine Imparatia lui Dumnezeu!”
- PARINTELE SARBU: PUR SI SIMPLU, UN SFANT (II). Slujirea Liturghiei la Biserica Sapientei in evlavie, profunzime si trezvie: “Hai sa ne rugam! Hai impreuna!”
- Sfantul Teofan Zavoratul – sfaturi pentru LUPTA CU RACEALA SUFLETULUI, IMPIETRIREA SI IMPRASTIEREA
- SFANTUL MACARIE DE LA OPTINA – SFATURI DUHOVNICESTI PENTRU MIRENI: Sa nu umblam dupa mangaieri si desfatari harice, sa ne socotim slugi netrebnice!
- Sfantul Petru Damaschin ne invata cum putem si trebuie sa facem din toate prilej de pomenire si multumire neincetata catre Dumnezeu
- PARINTELE SAVATIE LA SOPHIA despre “desteptaciune”, (i)responsabilitatea cuvintelor, provocarile de pe internet si stricarea dragostei: “SUNTEM IN FAZA DE BUIMACEALA. VOR CA TOTI SA DEVENIM OBRAZNICI SI MANDRI” (video)
- Avva Dorotei ne raspunde dilemei: SA-L IUBIM PE DUMNEZEU SAU SA NE FIE FRICA DE EL?
- Parintele Policarp de la Crasna – DESPRE FRICA DE DUMNEZEU SI BUCURIA IN DOMNUL
- “ABANDONATI-VA IN MAINILE LUI DUMNEZEU!”
- Despre REFUZUL DE A NE PRIVI IN OGLINDA CONSTIINTEI si de A NE ASUMA RESPONSABILITATEA PACATULUI. Antidotul iubirii de sine: jertfa
- CUM FUGIM DE HRISTOS?
- “Adame, unde esti?”. CE AU FACUT ADAM SI EVA DUPA CADERE? CE FACEM NOI DUPA CE PACATUIM?
- OMULE, UNDE ESTI? De ce ne ascundem de Dumnezeu, de Adevar, de ce ne deranjeaza atat de mult smerenia? SA NE DESCHIDEM TOTAL LUI DUMNEZEU!
- FUGA IN EGIPT. Despre fuga de Dumnezeu si ostilitatea lumii, despre puterea lui Dumnezeu si puterea lumeasca cu PARINTELE COMAN
10 Commentarii la ““MANA LA ADANC!” Predici audio la PESCUIREA MINUNATA (Mitropolitul Teofan al Moldovei, Pr. Coman, Ierom. Dosoftei, Arhim. Damaschin)”