Praznuirea Sfantului Luca al Crimeei la Paraclisul Spitalului Parhon. Ce ne invata sfantul ierarh si medic despre CUM TREBUIE SA NE EDUCAM COPIII?

10-06-2011 Sublinieri

Sf. Luca al Crimeei, ale carui moaste se cinstesc in paraclisul Institutului National de Endocrinologie C.I. Parhon (langa Statuia Aviatorilor, in curte)….

***

Luati seama sa nu smintiti pe unul dintre acestia mici!

Va amintiti aceste cuvinte ale lui Hristos? V-ati gandit la faptul ca ele se refera direct si nemijlocit la dumneavoastra? Oare aveti putini dintre „acestia mici” de care trebuie sa luati seama?

Oare aveti putini fii si fiice pentru care varsati lacrimi amare? Oare sunt putine fiice si fii desfranati – hoti si huligani? Varsati nespus de multe lacrimi pe seama lor. Din ce cauza? Deoarece inainte nu va aminteati aceste cuvinte ale lui Hristos: Luati seama sa nu smintiti pe unul dintre acestia mici! Cind vi se face greu din pricina a ceea ce fac copiii vostri, atunci plangeti, atunci va rugati Domnului ca El sa va ajute. Dar rugaciunea voastra ramane fara de roada pentru ca nu trebuie sa punem asupra lui Dumnezeu propriile noastre obligatii, pentru ca dumneavoastra singuri trebuia sa aveti grija de copiii vostri si sa-i educati, mai degraba decat sa asteptati sa faca aceasta Dumnezeu.

Daca slujitorul nu-si da straduinta la lucrarea sa, dar asteapta ca voi s-o indepliniti, oare veti lucra in locul lui, oare nu va veti mania pe sluga nepasatoare? Ce doriti dar de la Dumnezeu, daca singuri nu aveti grija de copiii dumneavoastra?

Sfantul Ioan Gura de Aur a spus cuvinte ingrozitoare la adresa celor care nu au grija de educarea copiilor lor:

Parintii care nu-si educa copiii lor crestineste sunt mai nelegiuiti decat ucigasii de prunci, deoarece ucigasii de prunci despart sufletele de trup, iar acestia si sufletul, si trupul il arunca in gheena de foc“.

Un raspuns greu vor avea de dat inaintea lui Dumnezeu fiecare dintre cei care nu poarta grija de educarea copiilor lor.

In Biblie, in prima carte a Regilor se povesteste despre binecredinciosul arhiereu Eli, care a fost judecator al poporului lui Israel timp de 50 de ani. In preajma lui se afla si-i slujea Sfantul Proroc Samuel, pe atunci inca copil.

Si odata, intr-un vis, acestui sfant copil Domnul i-a poruncit sa-i vesteasca arhiereului Eli ca il asteapta pedeapsa cumplita a lui Dumnezeu, pentru ca nu se ingrijeste de copiii sai.

Iar copiii lui erau preoti ai Vechiului Testament si, prin necinstea lor, inraiau poporul si il indepartau de Dumnezeu. Cand evreii aduceau carnea animalelor in dar lui Dumnezeu, atunci slujitorii acestor preoti alegeau cele mari bucati din carnea din cazan, in care aceasta era fiarta pentru jertfa, si o dadeau acestor necinstitori. Alegeau chiar si carnea cruda, iar, la cererea celor care aduceau mai intai grasimea sa fie arsa pe jertfelnic, raspundeau: „Daca nu o vei da, ti-o voi lua cu forta“. Vazand aceasta, poporul se indeparta de la aducerea jertfelor. Pentru astfel de necinste Dumnezeu i-a pedepsit nu numai pe acesti preoti, ci si pe arhiereul Eli. Acest lucru s-a intamplat astfel: era in vremea invaziei filistenilor asupra pamantului lui Israel si, in timpul unei lupte aprige, acest batran de 98 de ani statea in preajma bisericii, in asteptarea vestilor. Si a alergat la el un crainic ingrijorat, acoperit de praf, si i-a spus: „Fiii tai au fost ucisi, iar chivotul a fost luat in robie“. Auzind aceasta stire, marele preot a cazut pe spate, si-a rupt coloana si a murit de moarte grea. Iar Domnul i-a vestit ca pedeapsa va continua asupra intregului neam al lui.

Iata, vedeti cat este aceasta de cumplit – intreg neamul pamantesc al arhiereului Eli a fost pedepsit, pentru ca nu i-a oprit pe copiii sai de la pacat grele! Aceasta il paste pe fiecare dintre cei care nu-si va da silinta la educarea copiilor sai.

Despre cei care din toata inima se straduiesc sa-si educe copiii in buna cinstire auziti la fiecare slujba a Utreniei, in Psalmul 102, asemenea cuvinte binecuvantate:

Mila Domnului din veac in veac spre cei ce se tem de Dansul, si dreptatea Lui spre fiii fiilor lor, spre cei ce pazesc legamantul Lui si isi aduc aminte de poruncile Lui ca sa le faca pe ele.

In vecii vecilor binecuvantarea lui Dumnezeu este asupra celor care isi educa copiii in evlavie. Si tot in vecii vecilor va apasa blestemul lui Dumnezeu asupra celor care n-au fost educati in duhul evlaviei crestine. Spuneti-mi ce se va intampla cu fiica dumneavoastra nefericita, care din tinerete se deda desfraului, apoi se va casatori si va naste copii? Va fi oare binecuvantarea lui Dumne­zeu asupra ei si asupra familiei sale? Nu, nu! Aceasta va da nastere unui neam neevlavios, potrivnic lui Dumnezeu.

Ganditi-va cat este de cumplit acest lucru, ce raspuns dati in fata lui Dumnezeu daca nu-i educati pe copiii vostri potrivit bunelor moravuri crestine!

Cum ar trebui sa-i educam?

Asa cum si-au educat copiii lor vechii crestini, crestinii primelor veacuri. Ei ii deprindeau de la cea mai frageda varsta cu rugaciunea, cu biserica, cu posturile, cu Tainele bisericesti, ii invatau sa citeasca dupa cartile Sfintei Scripturi, niciodata nu le permiteau sa se aseze la masa fara de rugaciune. Le insuflau copiilor ca fiecare fapta, fiecare pas al crestinului incepe cu semnul crucii si cu rugaciune.

Ei aveau grija nu doar de educarea generala a copiilor lor, nu doar de dobandirea de catre dansii a intelepciunii pagane, de studierea filosofiei, muzi­cii, artelor. Nu! Invatandu-i pe copiii lor, ei se conduceau de o regula profun­da, sfanta: il considerau nefericit pe cel care cunoaste totul si nu-L cunoaste pe Dumnezeu. Il considerau fericit pe cel care Il cunoaste pe Dumnezeu, desi nu stie nimic altceva.

Nu ganditi ca prin aceasta vi se interzice sa-i invatati pe copiii dumneavoastra toate stiintele laice. Deloc. Cei mai mari parinti ai nostri si invatatori ai Bisericii insisi, in tinerete, se dedicau studiului intregii intelepciuni stiintifice, filosofice. Sfintii Vasile cel Mare, Grigorie Teologul, Ioan Gura de Aur au fost oameni cu inalte studii ai vremurilor lor. Si copiii dumneavoastra ar tre­bui sa fie oameni cu studii, invatati. Doar ca este important ca studiul si educarea lor sa nu se limiteze la intelepciunea laica, la intelepciunea acestei lumi, ci impreuna cu aceasta ei sa cunoasca dreptatea si adevarul suprem, sa invete legea lui Dumnezeu si poruncile lui Hristos, sa se deprinda cu evlavia, mereu sa-si aminteasca de Dumnezeu, de calea lui Hristos. Atunci si numai atunci ei nu se vor pierde pe calea intelepciunii omenesti, doar atunci vor pune mai presus de toate intelepciunea crestina, cunoasterea lui Dumnezeu. Astfel ar trebui sa-i invatati pe copiii dumneavoastra.


Dar cum ar trebui sa-i educati, sa saditi in ei inalta moralitate crestina? Intai de toate prin exemplul vostru, deoarece copiii sunt educati anume prin exemplul parintilor lor. Orice invatatura verbala, orice arta pedagogica este nimic, in comparatie cu acel exemplu pe care copiii il vad la parintii lor. Spune-mi, vor creste oare oameni buni si cinstiti acei copii care in persoana parintilor lor vad cele mai rele exemple de imoralitate? Vor fi curate si intelep­te fetele voastre, daca voi insiva le dati exemplu de desfranare? Vor fi curati, incapabili sa fure copiii vostri, daca nu-i veti invata onestitatea inca din cei mai fragezi ani de viata?


Cand fiii pustiesc gradinile straine, nu lasa sa se coaca roadele in livezi si, atunci cand vin sa se planga impotriva lor, unele mame raspund calm: „Ei bine, copiii sunt mici, ce poti cere de la ei?” Domnul va cere de la ei! Va intreba pe parinti de ce le-au permis copiilor lor sa fure de la cea mai frageda varsta, de ce nu i-au invatat poruncile Sale, de ce nu le-au insuflat dezgustul si dispretul fata de hotie si de huliganism?


Raspuns greu veti da in fata lui Dumnezeu pentru orice ispita pe care o vad in voi copiii vostri, pentru toate certurile, ocarile, vorbirea desarta, bataile care se petrec sub ochii lor! Daca procedati in asa fel, atunci ce-i veti invata pe copiii vostri?

Cunoscutul invatator a toata lumea, cel mai mare dintre oratorii bisericesti, Sfantul Ioan Gura de Aur, a spus despre parintii care nu-i invata pe copiii lor binele, dar incurajeaza purtarile lor rele, pasiunile si necinstea:

Dar voi, parca intentionat incercati sa-i pierdeti pe copii, le porunciti sa faca doar ceea ce, o data facand, nu te poti mantui. Vai – este spus – celor ce rad – voi dati copiilor vostri mai multe prilejuri de ras. Vai celor bogati – dar voi numai aceasta va straduiti, ca ei sa se imbogateasca. Vai cand toti oamenii va vor vobi de bine — iar voi deseori va cheltuiti toata averea pentru marirea lumeasca; iarasi: cel ce-l injoseste pe fratele sau este vrednic de gheena — iar voi ii considerati slabi si lasi pe cei care tacut asculta cuvantarile suparatoare ale altora.

Hristos ne porunceste sa ne intoarcem de la ocara si lupta, iar voi ii lasati pe copiii vostri sa faca aceste fapte rele. Cel ce-si iubeste sufletul sau — a spus Domnul — il va pierde, iar voi in orice chip ii atrageti pe ei in aceasta dragoste; si daca nu veti ierta – spune El –pacatele oamenilor, nici Tatal vostru Cel din ceruri nu va va ierta voua, iar voi chiar ii mustrati pe copii atunci cand acestia nu doresc sa se razbune pe cei care i-au suparat. Hristos a spus ca iubitorii de marire, fie ca postesc, fie ca se roaga, fie ca dau milostenie, toate acestea le fac fara folos; iar voi va straduiti ca copiii vostri sa primeasca slava. Si rau nu este doar aceea ca le insuflati copiilor vostri ceea ce este contrar legilor lui Hristos dar mai si huliti binele, numind modestia lipsa de educatie, blandetea – lasitate, dreptatea – slabiciune, smerenia – slugarnicie, nerautatea — neputinta. Ii inclinati spre astfel de fapte pentru care Iisus Hristos a hotarat moartea inevitabila; voi nu purtati grija de sufletul lor, ca si cand ar fi ceva nefolositor, iar de ceea ce este cu adevarat de prisos va ingrijiti ca de ceva necesar si important.

Voi faceti totul pentru ca fiul sa aiba un slujitor, cal si hainele cele mai bune, dar ca el insusi sa fie bun, la aceasta nici nu vreti sa va ganditi. Nu – ducand pana la un asemenea nivel grija pentru lemne si pietre, sufletele nu invredniciti nici macar de o mica parte a unei asemenea purtari de grija. Faceti totul doar ca sus pe casa sa aveti o statuie minunata si acoperisul sa fie de aur, iar ca podoaba cea mai de pret – sufletul – sa fie de aur, la aceasta nici nu vreti sa va ganditi”.

Asa vorbea Sfantul Ioan Gura de Aur in timpurile vechi, cu 1500 de ani in urma, dar aceste cuvinte sunt de folos sa le auziti si acum, deoarece astazi ii educati pe copiii vostri la fel de rau, fara a le insufla frica de Dumnezeu. Oare nu va ingrijiti intai de toate sa le asigurati copiilor vostri o situatie mai buna in viata, sa-i puneti in randul celor care au putere, bogati si puternici? Oare nu le sugerati faptul ca puterea sta in bani, ca trebuie sa acumulezi mai multe cunostinte de dragul bogatiei si pentru o viata indestulata, nestingherita? Dar chiar este necesar acest lucru?

Avem nevoie de fapt de contrariu. Trebuie sa le insuflam copiilor nostri dispretul fata de bani, bogatie, slava, pozitie inalta in societate. Trebuie sa le altoim dragostea de curatie, sfintenie, evlavie. Dar de aceasta voi va ocupati cel mai putin.

Pe copii trebuie sa incepi sa-i educi inca din scutece, pentru ca numai la o varsta foarte frageda acestia se supun cu usurinta oricarei invataturi. Sufletul lor este moale ca ceara, pe el se imprima totul – si exemplele noastre rele, si cuvintele evlavioase, si orice exemplu luminos si curat. Vechii crestini de la cea mai frageda varsta deprindeau copiii cu rugaciunea si cu citirea Sfintei Scripturi. Iar acum spun:Este oare aceasta o lucrare copilareasca – a te ocupa cu psalmii? Aceasta este lucrarea monahilor si batranilor, copiii au nevoie de distractie si de bucurie!

Voi uitati lucrul despre care Sfantul Tihon de Zadonsk a spus asa de simplu:

Un mic copacel, oriunde l-ai inclina, in acea directie va si creste; noul vlastar va raspandi acel miros cu care il udati, turnand in el ori lichid urat mirositor, ori unul aromat si curat“.

Daca in sufletul unui copil mic veti intro­duce un miros greu, el va deveni urat mirositor. In cazul in care veti introduce mireasma aromei lui Hristos, copiii vostri vor fi bineinmiresmati in fata oamenilor, vor fi bucurie si mangaiere pentru voi.

Educati-va copiii prin exemplul vostru!

Despre aceasta a spus frumos celebrul predicator rus, arhiepiscopul Ambrosie de Harkov:

Cand nici un membru din familie nu poate trece peste rugaciunile de dimineata si de seara – atunci cand tatal nu pleaca din casa, la lu­crul sau, fara a se ruga in fata sfintelor icoane, iar mama nu incepe nimic fara a se insemna cu chipul crucii, cand copilului mic nu i se permite a se atinge de mancare pana nu si-a facut cruce , nu se deprind oare copiii sa ceara in toate ajutorul si binecuvantarea lui Dumnezeu, si sa creada ca fara ajutorul Lui nu exista nici o siguranta in viata, iar fara de binecuvantarea Lui nu exista succes in activitatile omenesti?

Nu poate ramane fara de roade pentru copii credinta parintilor, atunci cand ei, in timp de nevoi si de saracie, cu lacrimi in ochi spun: „Ce sa fac? Fie voia lui Dumnezeu!” in vreme de pericol: „Dumnezeu este milostiv!” In situatii dificile: „Dumnezeu ma va ajuta!” In timp de succes si de bucurie: „Slava lui Dum­nezeu, Dumnezeu mi-a trimis!” Aici, intotdeauna si in toate, se marturiseste bunatatea lui Dumnezeu, pronia lui Dumnezeu, dreptatea lui Dumnezeu.

Mama, subiectul intregii iubiri si a tandretii pentru copii, cu o expresie evlavioasa a feţei se roaga inaintea icoanei Mantuitorului. Copilul o priveste cand pe ea, cand icoana – si nu are nevoie de lungi explicatii despre ce inseamna aceasta. Iata prima lectie de cunoastere fara cuvinte a lui Dumnezeu! Este prima si cea mai importanta lectie de evlavie. Aceste lectii puteti si trebuie sa le dati intotdeauna si in toate copiilor vostri. Trebuie sa-i feriti pe copiii vostri de tot ce este necurat, rau. Trebuie sa le opriti pe fiice de la lectura romanelor neintelepte, pasionale, sa le cereti sa citeasca selectiv. Ar trebui sa le retineti de la vederile desarte, sa nu le permiteti intotdeauna sa se distreze si sa fuga pe la cinema si prin teatre. Trebuie sa le deprindeti cu viata de munca si de liniste casnica.

Si, mai mult decat atat, n-ar trebui sa uitam ca nu poti educa un copil mic fara a-l pedepsi uneori. Ar trebui sa va amintiti ca cea mai mare greseala o fac acei parinti care sunt indragostiti de copiii lor mici, ii admira, le iarta totul, niciodata nu-i pedepsesc. Despre unii ca acestia inteleptul Sirah a spus: Alinta-ti copilul, si el te va ingrozi.

Iata ce spune marele Sfant Tihon de Zadonsk:

Tinerii nepedepsiti si care au ajuns la maturitate sunt, in fond, precum caii nedresati si naravasi. Prin urmare, crestine, iubeste pe copiii tai si pedepseste-i! Lasa-i acum sa sufere cu trupul, cat sunt tineri, pentru ca tu sa nu suferi pentru ei cu inima mai tarziu. Lasa-i sa planga din pricina ta, pentru ca tu sa nu plangi din cauza lor si pentru dansii. Cu toate acestea, cumpatarea in toate este demna de apreciat si necesara“.

Aveti nevoie de moderatie in pedepse, dupa cuvantul aceluiasi sfant. Nu trebuie sa-i pedepsiti pe copii cu manie, cu rautate, cu ura. Trebuie sa-i pedepsiti cu rabdare, iubitor. Copiii vor simti aceasta dragoste, vor constientiza ca merita pedeapsa, si atunci pedeapsa va fi cu folos si ii va indrepta. La o astfel de pedeapsa a copiilor multi dintre voi nu gandesc si lasa nepedepsite nu doar greselile mici, ci si pe cele grave – chiar furtul, huliganismul, uneori si viata desfranata a fetelor tinere.

Vedeti ce sarcini imense stau in fata voastra in lucrarea educarii copiilor? Vedeti cat de sfinte sunt indatoririle mamelor? Nu exista o obligatie mai importanta, nu exista o raspundere mai mare inaintea lui Dumnezeu pentru o mama decat buna crestete a copilului. In fata lui Dumnezeu veti da raspuns si veti atrage asupra tuturor urmasilor mania lui Dumnezeu, daca nu va veti sargui la educarea copiilor vostri. Si inca de aici, de pe pamant, veti suferi si veti plange, privind la ei.

Asadar luati seama, sa nu smintiti pe unul dintre acestia mici! Mereu ingrijiti-va de ei, mereu dati-le exemple curate si sfinte de evlavie, si atunci binecuvantarea Domnului va fi din veac in veac asupra copiilor vostri si asupra voastra.

(Din: Sfantul Luca al Crimeei, “Predici”, Editura Sophia, Bucuresti, 2010)

St. Luke with granddaughter Irina on his knees, the daughter of St. Helena

Legaturi:

***

Alte texte de sau despre Sf. Luca al Crimeei:


Categorii

Anunturi, Crestinul in lume, Educatia crestina/ Copiii in Biserica, Sfantul Ioan Gura de Aur, Sfantul Luca al Crimeei, Sfantul Tihon din Zadonsk, Sfintii - prietenii lui Dumnezeu, prietenii nostri, Viata de familie

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

45 Commentarii la “Praznuirea Sfantului Luca al Crimeei la Paraclisul Spitalului Parhon. Ce ne invata sfantul ierarh si medic despre CUM TREBUIE SA NE EDUCAM COPIII?

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Hristos S-a Inaltat!
    Doamne, ajuta-ne sa punem la inima cuvintele intelepte ale Sfantului Luca al Crimeii si ale Sfintilor Parinti din care se citeaza mai sus! Sunt atat de multe lucruri la care se cere sa luam aminte ca parinti, educatori si adulti responsabili fata de cei mai mici ca noi!! Oare cate din aceste obligatii ne straduim sa indeplinim in loc de a astepta sa ne vina in dar de Sus de la Bunul Dumnezeu?… Oare suntem capabili sa aratam consecventa in ceea ce ii invatam pe cei mici in asa fel incat si vorbele si faptele noastre sa fie in armonie, intotdeauna?
    Ce exemplu frumos si graitor ne ofera Sfantul Ambrosie de Harkov! (as ruga admin. sa transpuneti citatul in italice):
    „Cand nici un membru din familie nu poate trece peste rugaciunile de dimineata si de seara – atunci cand tatal nu pleaca din casa, la lu­crul sau, fara a se ruga in fata sfintelor icoane, iar mama nu incepe nimic fara a se insemna cu chipul crucii, cand copilului mic nu i se permite a se atinge de mancare pana nu si-a facut cruce -, nu se deprind oare copiii sa ceara in toate ajutorul si binecuvantarea lui Dumnezeu, si sa creada ca fara ajutorul Lui nu exista nici o siguranta in viata, iar fara de binecuvantarea Lui nu exista succes in activitatile omenesti?
    Sfinte Ierarhe Luca al Crimeii, mijloceste pentru noi cei pacatosi si bolnavi cu trupul si cu sufletul! Amin.

  2. „Tinerii nepedepsiti si care au ajuns la maturitate sunt, in fond, precum caii nedresati si naravasi. Prin urmare, crestine, iubeste pe copiii tai si pedepseste-i! Lasa-i acum sa sufere cu trupul, cat sunt tineri, pentru ca tu sa nu suferi pentru ei cu inima mai tarziu. Lasa-i sa planga din pricina ta, pentru ca tu sa nu plangi din cauza lor si pentru dansii. Cu toate acestea, cumpatarea in toate este demna de apreciat si necesara“.

    foarte intelepte cuvinte, dar acum nici parintii , nici copiii nu mai asculta de ele, le asociaza cu violenta sau abuzul, ca au aparut cu mare perfidie Drepturile Omului, Drepturile Copilului, care au dat liberatte totala, adica drepturi fara de obligatii..si consecintele se vad destul de clar…..Libertatea fara stapanire, adica prost inteleasa duce la inrobirea sufletului, la satanizare…numai libertate intru Hristos e cea buna, care lucreaza la iniam si sufletul omului si il ridica din stadiul de pacat…

    De asemenea o spun din experienta proprie si cu mare parere rau, ca daca nu e sadita in sufletul copilului credinta sufletul nu creste drept ca un brad , se tot contorsioneaza dupa duhurile lumesti si daca la un moment dat vrei sa vii la credinta lupta este teribila si dureroasa, iar caderile si lepadarile multiple.

    Doamne ajuta ca toti copiii lumii sa-l cunoasca pe Dumnezeu!

  3. Copile nu lovi pe nimeni
    Şi n’accepta să faci vre-un rău
    Minciuna, lenea, răzbunarea,
    Le pedepseşte Dumnezeu.

    Tu ştii că Domnul ne iubeşte
    Şi de la El avem pe lume
    Şi bunătatea şi iubirea
    Şi tot şi toate cele bune .

    Că tot ce ştii şi vezi pe lume ,
    Toate’s primite’n Dumnezeu
    Dar crima, ura, violenţa ,
    Vin din lucrarea celui rău.

    Ce vezi tu’n filmele de astăzi ,
    Să stii că nu ţi-e de folos
    Omul nu-i om dacă n’ascultă
    Şi nu-l urmează pe Hristos .

    Prin violenţă şi prin sânge ,
    Cu’mpuşcături bătăi şi moarte Omul nu este om pe lume
    Şi’aşa nu creşti tu în dreptate .

    De la eroi masivi şi straşnici ,
    (Care-s eroi doar pe ecran)
    Vei aduna făr’să vrei răul
    Şi violenţa an de an .

    De la “iubirea” afişată ,
    Atât de fără de ruşine,
    Vei dobândi destrăbălărea
    Şi răul va spori în tine .

    Î-ţi vei zidi (privind la filme)
    O înţelegere străină ,
    De Adevăr , de curăţie
    Şi de smerenia divină .

    Vor creşte-n tine pofte aprigi ,
    Şi te vor face’un răzvrătit,
    Un tânăr al fărădelegii
    Şi-n Dumnezeu un osândit .

    Din filme nu înveţi nici mila
    Nici modestia nici iertarea
    Căci chiar eroii “buni” ţi-arată
    (Ca pe un bine), răzbunarea.

    Tot ca pe’un bine îţi arată
    Nerușinarea’n comedie
    Furtul( marunt) și’obrăznicia.
    Minciuna ca pe’o…ghidușie.

    Și multe rele ce par bune,
    (Și care te și’n veselesc)
    Cu “noul sens” subtil și…comic
    Însă total necreștinesc.

    Imaginea transmite’n simţuri
    Ușor păcatul prin…”frumos”
    (Inteligent, subtil și vesel)
    Dar rău și-n contra lui Hristos.

    Deaceia drag copil priveşte
    Către Iisus şi Înviere.
    Că nu în forţă şi-n orgoliu ,
    Ci în smrenie-i putere .

    Ca să te bucuri n’ai nevoie
    De glume sau de comedie
    Ci de Hristos Domnul iubirii
    De cinste și de vrednicie.

    Nici bucuria nici frumosul
    Care’s în filme nu-s lumină
    Ci-s doar un fals care n’ncântă
    Și ne acoperă de vină.

    “Povara vieţii” nu se’ngroapă
    (Uitând de ea) în…desfătare.
    Ci’n spovedanie la perot
    De ești copil sau…,de ești mare.

    Ca să fii vredic se cuvine
    Să’înveţi, să fii cuvincios
    Și să faci sicer ascultare
    Și de părinţi și de Hristos.

  4. Va multumesc
    Cu pregatirile pentru Mosii de vara, aproape ca uitasem ca pe 11 iunie este praznuit Luca al Crimeei
    Totodata va fi si prima onomastica a lui Luca
    De fapt, initial ne hatarsem doar la Filip Daniel ,dar cu cateve saptamani inainte de nastere ,(de Boboteaza )in vis l-am auzit pe Sfantul Luca care imi spunea “Pune-i si Luca, macar in apa la botez” ,, si de-atunci ne-am hotarat sa-l cheme si Luca, si-acum numai Luca il strigam
    Frati admini va multumesc pentru articol
    Facati ce faceti si iar ne rascoliti sufletele cu hapuri duhovnicesti
    Doamne Ajuta

    PS Daca vi se pare prea personal puteti sa-l lasati de-o parte

  5. @ danz:

    Sa va traiasca si sa va ajute la mantuire micutul Luca! Rugaciunile Sfantului Ierarh Luca al Crimeei sa va intareasca!

  6. Pingback: Război întru Cuvânt » Chirurgul facator de minuni: SFANTUL LUCA AL CRIMEEI – 50 de ani de la nasterea in cer (11 iunie). ACATISTUL. CUVINTE DE MANGAIERE SI INTARIRE
  7. Pingback: PASTORALA REMARCABILA A SFANTULUI SINOD DESPRE CRIZA FAMILIEI DE AZI. Chemare la fapte in sprijinul copiilor si parintilor aflati in dificultate
  8. Pingback: CUM SA NE CRESTEM COPIII? – N. E. Pestov (I). “Cine este nepasator fata de copiii sai, desi in celelalte este ravnitor, va fi pedepsit aspru pentru acest pacat”
  9. Pingback: Parintele Cleopa (audio) despre DREPTUL IOV. Sfantul Ioan Gura de Aur (II) despre TIRANIA TRISTETII, RABDAREA BOLII si despre PARINTII NEPASATORI LA PACATELE COPIILOR -
  10. Am primit un mesaj de la o sora din ASCOR Ploiesti ca Duminica, 10 iunie, de la orele 19.00, la Paraclisul Spitalului Parhon va fi Vecernie, Priveghere pana spre dimineata si Sfanta Liturghie pentru Praznicul Sfantului Luca al Crimeei. Vor fi aduse spre inchinare sfinte moaste ale Sf.Ioan Maximovici, Sf.Serafim de Sarov si alti sfinti dragi.

  11. Pingback: Priveghere la Paraclisul Spitalului Parhon pentru SFANTUL LUCA AL CRIMEEI. Vor fi aduse si particele din sfintele moaste ale SF. IOAN MAXIMOVICI si SF. SERAFIM DE SAROV - Anunturi
  12. Pingback: SFANTUL LUCA AL CRIMEEI: “Am iubit patimirea” -
  13. Pingback: PARINTELE ANTHONY KARBO (SUA) despre educatia copiilor in Biserica si despre purtarea cu tinerii cazuti in pacate. “TRAIM FARA DUMNEZEU SI NICI NU NE DAM SEAMA! Astazi diavolul nu ne mai lupta cu gloante, ci ne copleseste cu dulciuri” -
  14. Pingback: Parintele Serafim Rose: FORMAREA SUFLETELOR TINERE. “Daca nu vei deprinde simtaminte firesti, atunci toate scrierile ortodoxe nu-ti vor fi de niciun folos”. CUM E AFECTATA VIATA DUHOVNICEASCA DE NEVOILE PSIHOLOGICE SI DE IMATURITATEA EMOTIONAL
  15. Pingback: EDUCATIA CRESTIN-ORTODOXA (I) – Parinti si copii in lupta impotriva inclinatiilor rele si pentru a pune temeliile deprinderilor bune. CE METODE FOLOSIM? -
  16. Pingback: EDUCATIA ORTODOXA (II). Viata in Biserica; ambianta familiala; formalismul. EFECTELE NEGATIVE ALE TELEVIZORULUI SI ALE CERTURILOR DINTRE PARINTI -
  17. Pingback: RUGACIUNI PENTRU COPIII NOSTRI -
  18. Pingback: PREDICI AUDIO LA ANUL NOU, TAIEREA IMPREJUR SI PUNEREA NUMELUI DOMNULUI (Parintele Sofian, IPS Bartolomeu, Parintii Mihail, Nectarie, Hrisostom, Ciprian): CEAS DE BILANT SI PRIMENIRE DUHOVNICEASCA -
  19. Pingback: PARINTI SI COPII (I): Arhim. Simeon Kraiopoulos despre FERMITATE, RABDARE SI CONSECVENTA IN EDUCATIA COPIILOR. De ce parintii buni NU trebuie sa cedeze capriciilor celor mici? -
  20. Pingback: PROFESORUL ION PATRULESCU (actualul rasofor Iona) – conferinta de la Timisoara (2008), prima parte: Suntem angajati într-un RAZBOI TOTAL cu diavolul. Lumea in care traim astazi este BABILONUL CEL MARE (si audio) -
  21. Pingback: "JURNALUL UNUI PUSTI" - bestseller-ul contra-educatiei sau cum ne pervertim singuri copiii, de dragul "emanciparii" si patimii de "a fi in randul lumii" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  22. Pingback: Marturii despre minuni contemporane ale SFANTULUI DOCTOR LUCA AL CRIMEEI -
  23. Pingback: Sfantul Luca al Crimeei: CUVANT IMPORTANT DESPRE INTINAREA DE LA LUME: Sa fugim de nerusinare, de clevetire, de ura si aroganta ucigase, de sectanti! -
  24. Pingback: CUM SA NE CRESTEM COPIII? – N. E. Pestov (II). Ferirea copiilor de ispitele lumii -
  25. Pingback: Ne vorbeste Parintele Arsenie Papacioc (4) despre IUBIREA DINTRE TINERI, CASATORIA CRESTINA SI VIATA DE FAMILIE -
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate