BUNĂTATEA – VIRTUTEA UITATĂ A CREȘTINILOR (conferința video de la Iași a PS MACARIE, Episcopul Europei de Nord). RĂCIREA IUBIRII ÎN VREMEA “VIRTUȚILOR” INDIVIDUALISMULUI: eficiența, competiția, realizarea de sine, succesul…. SACRIFICAREA APROAPELUI PE ALTARUL IDOLILOR LUMEȘTI
Iași, 20 martie 2018.
***
Avva Isidor Pelusiotul:
“Rautatea si de la Dumnezeu pe oameni i-a departat, si pe unii de altii i-a dezbinat. Deci de aceasta cu toata osirdia trebuie sa fugim si sa alergam dupa fapta cea buna, care si la Dumnezeu ne aduce, si pe unii cu altii ne uneste. Iar hotar al faptei celei bune si al filosofiei este simplitatea cea cu pricepere“.
PS Macarie:
“În acest veac trufaș ne lipsește tocmai această “simplitate cu pricepere”, de a fi buni, de a face bunătate, de a da celui care nu are ceea ce ne prisosește, de a nu nedreptăți sau trece cu vederea atunci când suntem puternici sau ne merge bine, de a spune un cuvânt bun sau de a asculta pur și simplu pe aproapele atunci când are un necaz sau când caută un umăr odihnitor cel de lângă noi. Nu-i mare filosofie nici pentru noi, duhovnicii, atunci când îi ascultăm pe ceilalți și toate se limpezesc sub oblăduirea Duhului Sfânt atunci când îi ascultăm și îi pregătim pentru veșnicie.”
*
“Nu putem păcăli moartea, preaiubiții mei! De aceea, să lucrăm cât mai deplin pentru mântuire, SĂ PUNEM PE PRIMUL LOC CELE SUFLETEȘTI, să dăm prioritate COMPASIUNII, PRIETENIEI, MILEI, să dăm răgaz prea-milostivului Dumnezeu să lucreze în sufletele noastre, să dăm răgaz semenului să poată să se adăpostească puțin în inima noastră și nouă înșine să ne îndreptăm viața. Și să alergăm la Dumnezeu,… “că Tu, Doamne, bun și blând şi mult-milostiv ești tuturor celor ce Te cheamă pe Tine“ (Ps. 85, 4)”.
***
„În popor se spune «acest om este bun ca pâinea caldă». Această trimitere are și conotații euharistice. Dacă ești bun, ești bun în Dumnezeu, iar dacă ești ca pâinea caldă, aceasta este cea pe care o primești în Sfânta Liturghie, Pâinea Vieții, Trupul Mântuitorului Iisus Hristos. Poporul îl mai numea «om de inimă» sau «omul lui Dumnezeu», fiindcă cine este bun, este asemenea lui Dumnezeu”.
***
Ernest Bernea despre bunătate:
“În felul ei de a se arăta, bunătatea apare în primul rând ca o bogăție, ca o plinătate. Omul bun este întreg, este plin. Bunătatea vine ca un val care inundă ființa noastră, ca un prisos de omenie. Ce face ca omul prin ea să aibă un cuprins atât de mare?
La temelia bunătății stă dragostea; ea are un izvor în dragoste. Centrul de radiere, sâmburele de creștere este dragostea. Nu poate fi cineva bun fără dragoste, pentru că ea este izvorul tuturor creațiilor și puterea întregii existențe.
Plinătatea pe care o găsim în bunătate vine în primul rând din dragoste. Dragostea ne dă putința să trăim dincolo de noi, să trăim în altul sau altceva, să cuprindem totul. Dragostea ne dă putința să pătrundem adâncimi și taine care altcum ne-ar rămâne pe veci închise. Răul este alungat, este topit prin forța sa pozitivă. Bunătatea vine cu dragostea și trăirea în duh. Bunătatea creată din focul dragostei îmbracă tot ce atinge cu o lumină odihnitoare“.
Legaturi:
BOALA CEA MAI MARE A TIMPURILOR NOASTRE, PE CARE “O AVEM DE PLANS IMPREUNA”
PARINTELE SERAFIM ROSE – UN OM AL INIMII († 2 septembrie 1982)
PARINTELE DIMITRIE GAGASTATHIS – OMUL LUI DUMNEZEU. Sfanta intelepciune a simplitatii inimii
http://www.episcopiascandinavia.se/episcopul-macarie-dragoi-in-slujire-euharistica-in-arhipelagul-oceanului-arctic-ne-rugam-celui-ce-este-pretutindeni-sa-apropie-departarile-care-ne-despart-si-sa-topeasca-ghetusul-care-a-cupr/