Bulgarii din oraşul Dobrich organizează noi proteste împotriva utilizării tehnologiei de fracturare hidraulică pentru extragerea gazelor de şist după ce România a permis folosirea acestei metode companiei americane Chevron în perimetrele Costineşti şi Vama Veche, scrie Novinite.
Agenţia de Protecţie a Mediului din România a acordat săptămâna trecută grupului american Chevron permisiunea de a explora gazele de şist din două perimetre din apropierea graniţei cu Bulgaria. Certificatele, aprobate pentru perimetrele Costineşti şi Vama Veche, le permit celor de la Chevron să efectueze explozii controlate la o adâncime de 10-15 metri pe o suprafaţă de 1.800 km pătraţi.
Cetăţenii din Bulgaria, în special cei din Dobrogea de Sud, se tem că explorarea gazului de şist va afecta regiunile din apropierea graniţei cu România prin distrugerea solului, poluarea pânzei freatice, cutremure şi depopularea localităţilor.
Românii au protestat împotriva deciziei guvernului de a permite explorarea gazului de şist în ţară organizând manifestări la Bârlad şi Buziaş, unde Chevron şi o companie din Luxemburg au obţinut certificate pentru a începe forarea, şi Bucureşti. Bulgarii au protestat în Dobrich şi în faţa Ambasadei României din Sofia în semn de solidaritate cu manifestaţiile din România. Mottoul lor a fost „Două ţări, aceeaşi apă – nouă naţiuni, o singură luptă“.
Gazele de şist sunt folosite de zeci de ani în SUA şi Canada, însă dezvoltarea tehnologiei de fracturare hidraulică a făcut ca industria de profil să avanseze rapid începând cu 2007.
Metoda de fracturare hidraulică este controversată în multe ţări, iar în unele state a fost chiar interzisă.
În ianuarie 2012, Parlamentul de la Sofia a decis să interzică fracturarea hidraulică, Bulgaria devenind astfel al doilea stat din UE, după Franţa, care impune restricţii explorării gazelor de şist.
De asemenea,guvernul bulgar a retras aprobarea dată companiei Chevron pentru explorare în nord-estul ţării argumentând cănu există suficiente dovezi care să ateste protejarea mediului prin metoda fracturării hidraulice. În Europa de Est, companii multinaţionale conduse de Chevron pot explora gazele de şist din Polonia, Ucraina şi Lituania.
Grupul energetic american Chevron, care deţine concesiuni pentru a efectua prospecţiuni ale gazelor de şist în România, a obţinut aprobarea pentru a efectua lucrări de explorare pe litoralul Mării Negre. Mai mulţi activişti susţin, însă, că acordul care dă dreptul de explorare este ilegal şi asta deoarece definiţia “gazelor naturale” din acordurile petroliere nu ar corespunde cuvânt cu cuvânt cu definiţia din Legea petrolului.
“Perimetrele pe care le-au concesionat guvernele României includ mai multe zone din ţară. Aspectul de ilegalitate al acordurilor petroliere este dovedit de faptul că Legea petrolului 238/2004, la definiţia “gazelor naturale” se încheie cu cuvintele “şi gaz condensat”. În acordurile petroliere, respectiv în acordul desecretizat din Dobrogea, la definiţia “gazelor naturale” s-a mai adăugat de către Agenţia Naţională de Resurse Minerale “precum şi gaze neconvenţionale”. Deci definiţia din acordurile petroliere nu corespunde cuvânt cu cuvânt cu definiţia din Legea petrolului. Este proba că aceste acorduri sunt ilegale”, a declarat, în exclusivitate la Realitatea TV, Ovidiu Tiron, activist în cadrul grupului de Iniţativă al Societăţii Civile Bârlad.
Mai mult, spune acesta, la cererea Chevron, Dorin Cojocaru ar fi recunoscut public ilegalitatea acordurilor petroliere încheiate.
“La cererea Chevron, dl director Dorin al ANRM a recunoscut public, pe 18 aprilie, la o reuniune de la sala Drepturilor omului din Palatul Parlamentului că, citez din memorie, “poate ANRM a greşit atunci când a trecut în acordurile petroliere şi ‘gaze neconvenţionale’, însă a fost dorinţa expresă a Chevron de a se trece acest lucru”. Avem mărturie video înregistrată în care directorul ANRM recunoaşte ilegalitatea acordurilor petroliere încheiate. Am dori ca organele juridice să se sesizeze din oficiu de această încălcare a legii pentru că toate acordurile sunt nule de drept, nu respectă legea. S-au deschis două procese, compania Chevron a înaintat 10 obiecţiuni, 9 au fost invalidate de instanţă. Când au văzut că vor pierde procesul, s-a găsit un tertip prin care judecătorul a fost schimbat pentru că nu avea drept să lucreze cu documente secrete. Îmi asum această afirmaţie. Deţin probe scrise şi video, le pot pune la dispoziţia celor care doresc şi sunt obligaţi prin lege să vegheze la legalitatea, siguranţa, mediul sănătos şi viaţa oamenilor”, a spus Tiron, joi seara, într-o ediţie specială la Realitatea TV.
În replică, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat că punctul de vedere juridic al ANRM vizavi de această problemă este acela că legislaţia din România în domeniul petrolului nu face deosebire între “resursele convenţionale” şi cele “neconvenţionale”.
“Am discutat cu Agenţia Naţională de Resurse Minerale în ceea ce priveşte această problemă. Punctul de vedere juridic este că legislaţia din România în domeniul petrolului nu face deosebire între resursele convenţionale şi cele neconvenţionale. De aceea eu am spus că pentru exploatarea gazelor de şist, în eventualitatea în care se va ajunge la această exploatare, este nevoie de o legislaţie specială. Lucru care se întâmplă şi în momentul de faţă la nivelul UE. E nevoie de verificarea a 19 directive, astfel încât procedura de evaluare a impactului asupra mediului să asigure cele mai înalte nivele de risc privind protejarea populaţiei. Pentru prospecţiuni, noi am analizat cu toată seriozitatea acest lucru şi am decis, în baza consultărilor cu specialiştii, că este absolut nevoie pentru explorare, deci după faza de prospecţiuni, am impus şi am solicitat evaluare de impact de mediu, chiar şi pe explorare, care constă în forarea, prin introducerea unei sonde normale de gaze convenţionale în perimetrul respectiv. Deci am luat o măsură asiguratorie suplimentară, deşi legislaţia în momentul de faţă nu ne cere asta”, a spus Rovana Plumb.
Întrebată când va începe guvernul român să lucreze la legislaţia specifică pentru gazele de şist, Plumb a răspuns: “Ne corelăm împreună cu celelalte state membre şi avem pe ordinea de zi sau pe agenda Consiliului de mediu de la începutul lui iulie acest subiect. Între timp, la consiliul UE de pe 22 mai, este pe agendă acelaşi subiect. Până ajungem în 5 ani la faza de exploatare, pe explorare am decis, azi, suplimentarea prin realizarea evaluării impactului asupra mediului.”
“Anul trecut, am constatat că s-a dat foarte mare grabă prin guvern la acea hotărâre prin care s-au aprobat aceste acorduri petroliere fără să se ţină cont de faptul că la nivelul UE erau în derulare studii privind riscurile de mediu. Şi atunci, eu am cerut, şi Guvernul a aprobat, instituirea unui moratoriu până la finalizarea acestor studii. În noiembrie anul trecut, au fost finalizate aceste studii elaborate de către institutele acreditate de către Comisia Europeană din care rezultă că risc de explorare nu există, ci există risc pe exploatare. Fapt pentru care am procedat la verificarea documentelor şi a legislaţiei în vigoare care nu permitea să pun o barieră în situaţia în care nu există niciun risc de mediu pe faza de explorare. Vreau să ţin cont de părerea cetăţenilor. Trebuie să asigurăm o protecţie majoră a zonei respective, a cetăţenilor în primul rând, şi cer companiei Chevron, începând de azi, să realizeze valoarea de impact de mediu pe explorare. Aceste prospecţiuni nu vor începe până când nu se definitivează evaluarea impactului asupra mediului. Legislaţia, la ora actuală, nu-mi cere acest lucru”, a adăugat ministrul.
Primarul municipiului Barlad, Constantin Constantinescu, a autorizat desfasurarea, pe 27 mai, a unui miting si a unui mars impotriva exploatarii gazelor de sist insa a impus ca traseul protestatarilor sa fie intr-o zona de la marginea orasului, scrie Obiectiv de Vaslui. In urma cu mai bine de un an, acelasi primar autoriza un protest asemanator insa in centrul orasului. Mai mult decat atat, primarul s-a alaturat atunci manifestantilor declarand ca spera ca actiunea sa sensibilizeze Guvernul cu privire la impactul unui proiect de extractie a gazelor de sist asupra mediului si oamenilor.
Presa locala scrie ca Primaria Barlad a autorizat un miting si mars pe data 27 mai (ora 16:00), organizat de Grupul de Initiativa al Societatii Civile (GISC) Barlad, insa cu conditia ca traseul protestatarilor sa fie Gradina Publica – Centrul de Afaceri “Tutova” (CAT), iar mitingul sa se desfasoare pe platoul din fata acestui obiectiv, o zona pozitionata, potrivit sursei citate, la marginea orasului.
“Initial, am solicitat ca marsul sa fie pe doua trasee, ca si in alte dati de altfel: Confectii SA – Centrul Civic, in paralel cu Gradina Publica – Centrul Civic. Se pornea simultan din cele doua puncte, urmand ca toata lumea sa se adune in centru. Ei ne-au trimis in afara orasului, dar am reactionat si am depus o noua solicitare, in care a cerut ca macar traseul Confectii SA – Centru Civic sa fie aprobat“, a declarat geologul Gabriel Milan Sava, din partea GISC Barlad, pentru Obiectiv de Vaslui.
Edilii locali sustin ca decizia de a conditiona mitingul de desfasurarea actiunii la periferia orasului ar fi motivata de faptul ca ar fi primit reclamatii din partea conducerii unor institutii din zonele centrale in care acestea se aratau deranjate de zgomotul de la manifestarile trecute.
La protest au luat parte, printre altii, reprezentanti ai administratiei publice locale, inclusiv primarul Constantin Constantinescu.
“Noi speram ca prin aceasta manifestatie sa sensibilizam Guvernul cu privire la impactul care l-ar avea asupra mediului si populatiei acest proiect al extractiei gazelor de sist. A fost un miting pasnic, la care au participat peste 5.000 de oameni nu numai din Barlad, ci si din comunele limitrofe, inclusiv din nordul judetului Galati. Din nefericire, firma Chevron nu a venit pana acum sa explice populatiei ce presupune aceasta metoda de extractie a gazelor naturale, ceea ce-i face pe oameni sa fie si mai sceptici“, declara atunci primarul municipiului Barlad, Constantin Constantinescu, citat de Mediafax.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că la Consiliul European din 22 mai va participa premierul Victor Ponta, pe baza unui mandat pe care i-l va aproba până la plecare şi la care consilierii săi au început să lucreze.
“Am decis ca pe 22 mai (la Consiliul European – n.r.) să participe premierul, pe baza unui mandat pe care i-l voi aproba până la plecare”, a spus şeful statului, în conferinţa de presă susţinută la Palatul Cotroceni.
Întrebat ce l-a determinat să-l lase pe premier să meargă la Consiliul European din 22 mai, preşedintele Băsescu a răspuns:
“În primul rând, cred că poate susţine punctul de vedere al României. Şi, dacă discutăm de energie, având în vedere că a fost de acord şi domnia sa cu explorarea şi exploatarea gazelor de şist, cred că acest punct de vedere trebuie susţinut la Bruxelles, în discuţiile din Consiliu. El ar trebui să se numească energii neconvenţionale. Şi aş vrea să apară acest cuvânt «energie neconvenţională» în concluziile Consiliului, printre multe altele, Nabucco şi ce mai e de apărut”.
Solicitat să precizeze dacă va deveni o obişnuiţă desemnarea primului-ministru pentru participarea la Consiliile Europene aplicate pe anumite teme, şeful statului a spus:
“Nu, nu neapărat. Puteţi să fiţi convinşi că puteam să susţin cel puţin la fel de bine problema energetică şi gazele de şist, pentru că şi eu sunt un partizan al exploatării gazelor de şist, pentru că ele înseamnă independenţă energetică şi bani, investiţii. Dar nu va fi o practică neapărat, însă este un Consiliu scurt, care începe în jurul mesei, se face poza de familie, se serveşte dineul şi în timpul acesta se discută. Nu este un Consiliu ordinar, este un Consiliu extraordinar”.
La comentariul jurnalistului, dacă nu ar putea fi interpretat acest gest ca un act de bunăvoinţă din partea sa, Traian Băsescu a răspuns, râzând: “Eu nu sunt binevoitor cu nimeni, după cum ştiţi”. “E un semn de încredere“, a adăugat el.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că va încerca să aibă un dialog şi să obţină o înţelegere cu premierul Victor Ponta şi în privinţa regionalizării şi a modificării Constituţiei, având în vedere că aceste teme sunt menţionate în acordul de coabitare instituţională.
“Categoric, da, pentru că este parte din acordul de coabitare. Revizuirea Constituţiei, regionalizarea sunt parte a acordului de coabitare“, a afirmat Băsescu, în conferinţă de presă, fiind întrebat de jurnalişti dacă va discuta cu premierul în vederea găsirii unei înţelegeri pe tema regionalizării.
Întrebarea i-a fost adresată în contextul în care preşedintele a arătat că a ajuns la o soluţie cu premierul în privinţa corectării prin normele de aplicare a punctelor slabe din noua lege a restituirii proprietăţilor, pe care a promulgat-o miercuri.
Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, a declarat, joi, la Suceava, că “domnul procuror” Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu se înţeleg foarte bine când nu trebuie să dea bani la sănătate, dar se găsesc bani pentru organele de represiune.
Astărăstoae a declarat, într-o conferinţă de presă, că un stagiar al ANI sau la Parchet este plătit mult mai mult decât un medic primar chirurg, doctor în ştiinţe medicale şi s-a întrebat ce respect mai există în România faţă de corpul medical când România a devenit deja o ţară a procurorilor.
“Ce respect există în România faţă de corpul medical când România a devenit deja o ţară numai a procurorilor, primul-ministru procuror, peste tot procurori, negocierile se fac între procurori şi vorbim de independenţă. Am observat că există un consens între domnul procuror Victor Ponta şi domnul preşedinte Traian Băsescu: se înţeleg foarte bine când e vorba să nu dăm bani la sănătate şi să blamăm medicii. Dacă găseşti buget pentru organele de represiune, dacă ajungi să plăteşti un stagiar la ANI sau la parchet mai mult decât un medic primar chirurg, doctor în ştiinţe medicale, cu 40 de ani vechime, atunci eu nu mai înţeleg“, a spus Astărăstoae.
El a arătat că România nu a construit până în prezent nici o politică intersectorială în sistemul de sănătate.
“Sistemul de sănătate exprimă responsabilitatea socială a statului, care se exprimă prin reducerea morbidităţii şi a mortalităţii nejustificate. Aceasta este responsabilitatea directă a celor care guvernează statul, nu a unui minister. Ministerul Sănătăţii nu va reuşi niciodată, şi nicăieri în lume n-a reuşit, pentru că el dă nişte jaloane şi acordă expertiză“, a mai spus Astărăstoae.
12 Commentarii la “Gazele de sist: BULGARII AU INTERZIS FRACTURAREA HIDRAULICA DIN 2012 si acum protesteaza fata de explorarile Chevron din Dobrogea/ FRATERNIZARE BASESCU-PONTA asupra exploatarii gazelor de sist si nu numai… (video)”
Daca si bulgarii se revolta, realizand punctul comun (APA)iar prin asta – pun umarul la protestele noastre…
Mai fratilor!
Basescu asta si cu Ponta – sunt chiar nebuni!
Serios…sa nu-ti pese CHIAR de nimeni si de nimic…iar madame Plumb care a pus pe butuci fabrica Miraj – psd-ista cu staif, acum – ministreasa la Mediu, n-o duce mintea deloc?!
Pai, ea si neamul ei – unde or sa-si mai incalzeasca ciolanele bolnave de reumatism – daca distrug Costinestiul si Vama Veche?! Credeti ca o sa scape si celelalte statiuni?!
Nu se gandesc decat cum sa dea raportul la Bruxelles si sa bata palma in acord total! E naucitor! E revoltator!
Iata ce lighioane avem in capul trebii – astia sunt exponentii poporului roman…. E halucinanat volumul de apa necesar exploatarii – 2 miliarde metri cubi= consumul de apa al orasului Barlad pe 300 ani -NU e vorba de nici un profit pentru aceste companii petroliere – E un program de extinctie finantat din tiparnita kabbalei financiare internationale – Sa nu uitam ca patronii acestor companii fac parte din organizatii sataniste
Daca si bulgarii se revolta, realizand punctul comun (APA)iar prin asta – pun umarul la protestele noastre…
Mai fratilor!
Basescu asta si cu Ponta – sunt chiar nebuni!
Serios…sa nu-ti pese CHIAR de nimeni si de nimic…iar madame Plumb care a pus pe butuci fabrica Miraj – psd-ista cu staif, acum – ministreasa la Mediu, n-o duce mintea deloc?!
Pai, ea si neamul ei – unde or sa-si mai incalzeasca ciolanele bolnave de reumatism – daca distrug Costinestiul si Vama Veche?! Credeti ca o sa scape si celelalte statiuni?!
Nu se gandesc decat cum sa dea raportul la Bruxelles si sa bata palma in acord total! E naucitor! E revoltator!
Iata ce lighioane avem in capul trebii – astia sunt exponentii poporului roman…. E halucinanat volumul de apa necesar exploatarii – 2 miliarde metri cubi= consumul de apa al orasului Barlad pe 300 ani -NU e vorba de nici un profit pentru aceste companii petroliere – E un program de extinctie finantat din tiparnita kabbalei financiare internationale – Sa nu uitam ca patronii acestor companii fac parte din organizatii sataniste