“Şi noi ce facem, încă o dezbinare, încă o schismă, încă o grupare care se va crede de zilele viitoare ‘adevărata Biserică Ortodoxă’?…”

16-08-2016 6 minute Sublinieri

1002069_190207384478794_961138663_n

„Întâi pomeneşte, Doamne, pe Înalt Preasfinţitul nostru Teofan, pe care-l dăruieşte sfintelor Tale biserici în pace, întreg, cinstit, sănătos, îndelungat în zile, drept învăţând cuvântul adevărului”.

Aşa se vor ruga mâine câteva milioane de credincioşi, popor al lui Dumnezeu, din toată Moldova. Şi nu pentru că aşa vor unii sau nu vor alţii, ci pentru că aşa este textul dumnezeieștii Liturghii. De când este aşa? Cercetând un pic izvoarele, la sfârşit de secol IV, un document sirian – Constituţiile Sfinţilor Apostoli – în care găsim o primă variantă de text liturgic, deşi dacă scormonim mai adânc găsim o mărturie şi pe la Sfântul Iustin Martirul şi Filosoful – clerul şi poporul se roagă pentru episcopul locului. Căci zice Sfântul Irineu al Lyonului „acolo unde este Episcopul, acolo este şi biserica!”

Şi vom răspunde cu toţii: „Pe toţi şi pe toate”, deşi varianta din secolul al X-lea cam aşa suna: „Pomeneşte, Doamne, pe cei pe care îi avem în cugetele noastre, şi pe toţi, şi pe toate!”

De ce mă găsesc la miez de noapte, în bucătărie, cu mâncărimi la degete? Stau şi eu şi mă întreb…

De două zile, încerc să stau deoparte, deşi sunt departe de România…

Să stau deoparte de nişte acţiuni ce tulbură liniştea bisericii în care am fost botezat, liniştea mamei mele, a părinţilor mei duhovniceşti, a profesorilor şi nu în ultimul rând a Mitropolitului meu!

Dacă ei nu tac, şi este plin internetul, eu de ce să tac…?

Vorbesc astăzi cu mama la telefon, mă întreabă printre lacrimi: Mamă dragă, ce este cu sinodul acela, că umblă prin sat cu hârtii nişte călugări, să semnăm şi să ne lepădăm de Episcop. Au umblat pe la toate babele neştiutoare, pe la cei care nu au văzut uşa bisericii pe dinăuntru niciodată…Ce să fie?”

vlcsnap-2016-08-16-21h28m36s289Şi iau internetul la mână… Primul mi-a sărit în ochi chipul Mitropolitului meu, într-un filmuleţ bine regizat dinainte, adică oamenii ştiau bine ce trebuia să rămână din filmare (cine i-a consiliat, să de mâna cu Cristian Mungiu, cine ştie, vreun premiu …nu strică). Mie personal mi-au făcut o mare bucurie, chiar îmi era dor de părintele Teofan.

Atâta blândeţe şi îngăduinţă a dovedit, exact ca un tată, ca un om îndrăgostit. Vă daţi seama, intra să slujească dumnezeiasca Liturghie, toată concentrarea era pe mare întâlnire euharistică, când domnii din imagine încep să ceară socoteli dogmatice… Iar Mitropolitul, dragul de el, lasă toate, cele sfinte, şi îi îmbrățișează părinteşte. Altul nu ar fi făcut aşa…

Am văzut un om îndrăgostit de „poporul lui Dumnezeu” aşa cum îi place să ne numească, căci da, noi suntem Biserica, cler şi popor. Iar episcopul este garantul credinţei noastre. Din ce punct de vedere doriţi: dogmatic, canonic, liturgic, istoric, chiar şi administrativ.

[…]Fraţilor din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, episcopul este garantul credinţei noastre! Şi a mântuirii noastre! Nu vreau să intru în polemica Sinodului din Creta, dar Dumnezeu ne-a dăruit un Mitropolit, mai mult, ne-a dăruit un Părinte care ştie să îmbrăţişeze, să ierte şi să aducă speranţă. Aş fi mult prea subiectiv să povestesc de ale mele…

Risipim energie. Multă şi degeaba. Ca să creăm sminteală… şi dezbinare. Unde ajungeam dacă energia de zilele acestea, cheltuită de oameni de buna credinţă dar orientaţi greşit, o investeam împreună într-un proiect misionar?

Trăiesc de câteva zile bune în Occident… nici nu vă daţi seama, pentru cei care nu aţi gustat, cum arată lumea fără Dumnezeu…Şi toate astea pe care le trăiesc eu şi alte câteva milioane de români, cu amărăciune pe aici, vor veni peste noi, peste copii mei şi peste copii noştri…

Vă imaginaţi o biserică ieşeană, sau din Piatra Neamţ, ori din Suceava lui Ştefan, transformată în club de noapte…? Tocmai ce am văzut aici, o biserică creştină din secolul al XIV-lea a cărui altar era masă de ruletă…

Şi noi ce facem, încă o dezbinare, încă o schismă, încă o grupare care se va crede de zilele viitoare „adevărata Biserică Ortodoxă” …mai sunt câteva fraţilor, din păcate.., în loc să strângem rândurile în jurul părintelui nostru Mitropolit…

Mă gândeam la un alt om Sfânt, Mitropolitul Iosif Naniescu. Câte a îndurat şi el. Cu catedrala, cu seminarul Veniamin, cu preoţii congresionişti de la Focşani, ba chiar s-a tras asupra lui cu un revolver, dar a rămas în istorie drept Iosif cel Sfânt al Moldovei…deci se poate şi mai rău, Părinte Mitropolit Teofan!

Ne batjocorim demnitatea şi onoarea. Am ajuns subiect de glume. Pe la televizor, dacă vrei sa te dai mare, începi sa râzi de Patriarh, de Mitropolit şi de Episcopi. De fapt, fraţilor, ne batjocorim propria viaţă…

În toată vâltoarea celor două – trei zile, un ochi mi-a plâns iar altul s-a bucurat. M-am bucurat pentru că am văzut râvna unor fraţi pentru dreapta credinţă. În sfârşit niște credincioși care se gândesc la ce credinţă vor lăsa copiilor şi nepoţilor! Toţi oamenii simpli implicaţi în „apărarea credinţei împotriva Sinodului din Creta” sunt de lăudat. Chiar sunt de lăudat!

Numai că, fraţilor, sunteţi orientaţi greşit. Nu ştiu şi nici nu mă interesează de către cine, dar căutaţi sursa adevărului. Multe s-au dovedit a fi dezinformări grosolane: ba cu Sfântul Munte, ba cu părintele Simeon de la Sihăstria (a se vedea scrisoarea părintelui Simeon scrisă cu mâna tremurândă, postată pe Doxologia.ro) ba cu vise şi vedenii…

Repet, nu intru în discuţia sinodului din Creta, dar a-ţi „mototoli” propriul părinte, din a cărui mână te-ai împărtăşit sau ai primit Antimisul ce îţi dă puterea să jertfeşti Trupul Domnului  şi să te „joci” cu copia în Costa cea deja împunsă, provoacă durere…o durere ce o faceţi întregii Biserici, deci şi mie, şi mamei mele, şi mamelor voastre, şi Mitropolitului nostru…

Voi încheia tot cu rânduri din Constituţiile Sfinţilor Apostoli: Fugiţi de schisme. Că nu e îngăduit, nici să plecăm mintea, nici să ne separam de cei de un gând cu noi. Să fim cu luare aminte, care este faima răzvrătiţilor? Pentru că niciunul nu  a scăpat nepedepsit. Căci nici Abesalom, nici Abedadan, nu au scăpat nepedepsiţi (…) Voi însă fraţilor, lăsându-vă povăţuiţi din Scriptură, păziţi-vă să nu faceţi schisme şi rupturi ale cugetului şi ale unirii voatre!” (Constituţiile Sfinţilor Apostoli prin Clement, cartea a VI-a, cap. I-IV)                                                                                                                                                          G.

[…]

Am văzut imagini cu câțiva forțodocşi care-l agresau verbal pe Înaltul Teofan al Moldovei, unul dintre cei mai duhovniceşti ierarhi pe care-i avem.

Martorii lui Teodot agită satele moldoveneşti. Preotul Vulcănescu face bulbuci noroioşi prin Sf. Munte, unde strânge semnături în care denunță BOR ca fiind eretică, ecumenistă – singura coardă pe care ştie să cânte acest activist in reverendă.

E o dezlănțuire fără precedent de forțe întunecate care infectează implicit climatul social.

[…]

August 13 at 7:34pm ·

Am primit pe messenger de la staretul unei manastiri din Moldova:

“Dupa canoanele Bisericii Ortodoxe pe un ierarh nu il poate judeca decat alti ierarhi sau sinodul. Atata timp cat mie nu imi cere ierarhul meu sa ma abat de la dreapta credinta a Sfintilor Parinti sunt dator sa il pomenesc.

Atunci cand s-a schimbat calendarul staretului Parintelui Cleopa, Ioanichie Moroi, i-a cerul ierarhul sau să treacă la calendarul nou, indreptat.. S-a rugat aproape 2 saptamani Parintele Ioanichie si era sfant cu viata ca sa ii descopere Dumnezeu ce sa faca si i s-au aratat cei 3 Sfinti Ierarhi si i-au spus:”Parinte Ioanichie, nu te va intreba Dumnezeu pe tine la judecata despre schimbarea calendarului.Tu sa faci ascultare de Biserica ca are cine raspunde pentru asta!” Si Parintele Ioanichie a primit schimbarea calendarului cu toata obstea manastirii Sihastria.
Este foarte bine venita ravna pentru apararea dreptei credinte dar eu consider ca trebuie sa avem si intelepciune si discernamant.

Pentru ca neascultarea, schisma si tulburarea sunt foarte mare pacat.

Credinta trebuie aparata in duhul dragostei si al smereniei nu in duhul razvratirii, al neascultarii si al tulburarii. Mai mult putem ajuta Biserica cu rugaciunea decat cu vedetismul apararii dreptei credinte.

Nu imi amintesc sa fi primit vreo circulara sau vreo adresa scrisa din partea Sfantului Sinod sau din partea Inalt Prea Sfintitului Teofan prin care sa mi se ceara sa fac ceva impotriva dreptei credinte si a invataturilor Sfintilor Parinti si nu cunosc sa se fi intamplat asta undeva la noi in tara.

Iar pentru faptele ierarhilor vor raspunde ei personal inaintea lui Dumnezeu asa cum si eu si fiecare dintre noi vom raspunde personal de felul cum marturisim dreapta credinta in aceasta lume”.

 ***

ioanc [pe un alt blog]:

8 august 2016 la 11:22 am

“Circula pe internet, in ultimul timp, tot felul de dezinformari si aberatii care sunt indreptate asupra ierarhiei BOR si asupra BOR in ansamblul ei. Eu unul constat ca e un duh al tulburarii, al razvratirii si nu al nelinistii celei bune care apare intru smerenie. Constat ca in ultimul timp se vorbeste despre ortodocsi pro-ecumenism si ortodocsi anti-ecumenism; despre ortodocsi pro-cip si ortodocsi anti-cip, etc (lista e mai lunga in functie de ideologia acceptata). Intrebarea mea e cine imparte astfel ortodocsii? Iar daca ii imparte, care e scopul? Nu acela de a-i dezbina? Eu unul stiu ca ortodocsii sunt cei drept slavitori ai lui Dumnezeu, drept-credinciosi, sau cei care cred drept si adevarat in Dumnezeu. Mai stiu ca ecumenismul si stilismul sunt fete ale aceleasi monede si sunt caderi duhovnicesti. Amandoua provin din acelasi duh al dezbinarii ce au ca tinta ruperea credinciosului din Biserica, din trupul lui Hristos pecetluindu-l astfel cu apostazia. Stau si ma intreb, oare cati din cei care ne ataca azi ierarhii, inainte de a-i trata ca pe niste eretici (oare de unde usurinta aceasta de a-i judeca si de a cunoaste voia lui Dumnezeu) s-au smerit si s-au rugat pentru acestia? Odata infierbantati, de acest duh de razvratire, ei nu se multumesc insa cu aceasta. Te indeamna acum sa nu mai pui piciorul in Biserica pentru a nu mai participa la Sfintele Taine ale acesteia. Chiar asa? Am orbit cu totii? Halal crestini drept slavitori! Adesea uitam ca rolul dracilor e sa ne abata de la cele sfinte, de la faptele lucrarii credintei, umplandu-ne timpul cu tot felul de nimicuri, nimicuri ce insa ne primejduiesc sufletele noastre. Aceasta stare de psihoza generalizata, fanatica, extremista si dusa pana la lamentabil ce ne caracterizeaza in aceste zile vine in antiteza cu starea de bucurie euharistica si de isihie pe care viata Bisericii o propovaduieste.

Au ajuns vajnicii luptatori, cei care indeamna a nu se mai intra in Biserici, de atata tulburare sa ne dea citate din tot felul de asa zisi duhovnici, asa zisi ierarhi, care la o cautare mai atenta se poate usor constata ca fac apologia unor secte schismatice, rupte de Ortodoxie si declarate eretice (v. cazul minciuno-episcopului Antonie Orlov, un schismatic cazut din BORu, (…))

[…]

Si da, mergem in continuare la Biserica pentru ca ea este Casa lui Dumnezeu, locul unde Dumnezeu ne cheama pe toti. Pentru ca Biserica este „impreuna-traire, continua si vesnicie”, a lui Dumnezeu cu Sfintii Lui. Doar in Biserica ne curatim de patimi, facem faptele bune si ne impartasim cu Domnul, ea ne cheama la vindecare sufleteasca si trupeasca, pentru a fi in stare sa ajutam in mod real lumea si sa ne ajutam. Este daca vreti, locul mantuirii noastre.

Doamne, ajuta!”

5n

Legaturi:

***

 


Categorii

"Marele Sinod Panortodox" (de la Creta - inainte si dupa), 1. DIVERSE, Cuvantul cititorului, IPS Teofan, Iulian Capsali, Polemici, conflicte, zelotism, extremism, provocari

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

32 Commentarii la ““Şi noi ce facem, încă o dezbinare, încă o schismă, încă o grupare care se va crede de zilele viitoare ‘adevărata Biserică Ortodoxă’?…”

 1. Ce penibili sunt grasunii aia din filmulet, postitorii lu’ peste prajit, cum au venit ei in timpul Sfintei Liturghii, sa-i ceara socoteala Mitropolitului! Daca n-ar fi de plans, ar fi de ras baietii… Niste DURI vin sa ceara socoteala Mitropolitului Moldovei, pe teme dogmatice, iar Inaltul, culmea! se opreste de vorba cu ei, le explica, desi este intrerupt de nenumarate ori, dar n-ai cu cine. Apoi il numesc pe IPS “Arie”, fara niciun fel de rusine, pentru ca n-a repetat dupa ei, ce-au vrut ei!?
  Macar de si-ar da seama, cat de jenibili sunt, dar e greu, foarte greu, cand esti atat de nepasator fata de Sfanta Liturghie, fata de ierarhul tau, fata de Adevar, cand ai atat de multa lipsa de bun simt, increzandu-te intr-un Dumnezeu “propriu”…

 2. Eh…a avut IPS Teofan si tentative vadit ecumeniste(ca si IPS Andreicut,IPS Streza etc) .Il apreciez insa pentru activitatea de la Doxologia,mult mai prolifica decat pe vremea Trinitas(asa cum si pe IPS Andreicut il apreciez pentru ca isi da binecuvantarea pe cartile de la Reintregirea,Renasterea) .

  Drept sa va spun,mi-e strain asa-zisul “scandal”.Am fost plecat din “tara” (vorba lui Badea) .Apa de ploaie…iar alde Capsali(personal nu-l agreez,din motive bine intemeiate) se baga si el in seama(ca trebuie sa vorbeasca doar cu cei pregatiti teologic cica;parintele Aldea consider ca este suficient de pregatit si a avut cuvinte foarte dure in legatura cu ORGANIZAREA,profund neortodoxa,neuniversala,secretoasa;sa ne intelegem,parintele Aldea respinge aprioric acest “sinod”,caci nimic duhovnicesc nu poate iesi de pe urma acestor intruniri care nu urmaresc tiparul Marilor Sinoade).Acum sunt tunurile pe manastirea Petru Voda(banuiesc ca si pe revista Atitutidini,una din cele mai bune de pe piata ).Ca-s securisti p’acolo,Teodoti…iarasi se pun tunurile pe acel monah Teodot(nu-l mai ascult de ceva vreme;i-am ascultat primele videoclipuri si,de ce sa mint?,mi-au placut…in contextul in care auzeam cum un monah cu vechime,cu barba lunga de la manastirea Prislop ne spunea ca PAPA Ioan a fost mare,dar nu a fost lasat de Oculta…).Fratilor…NESEMNIFICATIV.Despre ce schisma tot palavragiti?Ca saccsiv spune nu stiu ce?…il urmaresc destui(mai demult il urmaream mai des;am inceput sa nu mai citesc ce apare p’acolo pentru ca eu citesc deja articolele de pe alte site-uri,plus ca nu mi-a placut cum diversi dubiosi au acaparat polemica cu tematica “parintele Arsenie Boca” ) si nu cred ca s-au echipat deja pentru fugit in munti s-au construiri de noi biserici schismatice.E doar palavrageala(de ambele parti).Am chestiuni mai interesante de citit.

  Ca ne-a laudat IPS Ierotheos…asta e deja alta poveste.Cine nu-l aprecieaza pe IPS Ierotheos?Si totusi,nu putem compara cartile seci editate de Patriarhie(sau de anumiti ierarhi) cu tomurile scrise de IPS Ierotheos.Are PF Daniel darul de “mediere ecumenica” dobandit la Bose?Se poate.
  Insa,in mod cert,de la “iertarea” IPS Corneanu…ceva e vadit neregulamentar in viata “teologica” .Chiar in Lumea Credintei citeam acum ceva vreme despre calitatea indoielnica a proaspetilor absolventi de Telogie(prea multe facultati? se poate.).

  Sa ne vedem de rugaciune si sa ne rugam cu lacrimi fierbinti pentru ierahi.Un ideal inalt,dar sa nu fim ipocriti .Cel care incepe sa scrie comentarii despre rugaciunea fierbinte pe internet si in acelasi timp pierd timp pretios pentru rugaciune fierbinte navigand pe site-uri…nu vreau sa am un ton de condamnare.Fiecare se stie mai bine. Eu pe net scriu comentarii atunci cand observ ceva interesant sau simt ca ar merge un comentariu potrivit pentru un anume subiect(cel mai adesea,neduhovnicesc;eu nu dau sfaturi duhovnicesti la nimeni;nu spun “esti mandru,mai de invatat rugaciunea,mai smereste-te”,chiar daca m-au apostrofat cate unii sa sunt nu stiu cum;de aceea nici nu am atacat vreun ierarh vreodata ca ar fi nerugator,nepostitor etc;doar am criticat atitudinile vadit ecumeniste,fatarnice;in rest,mie-cel mai adesea-imi sunteti simpatici).Pe scurt,cel care va naviga si citi multe articole “pe net”,cel mai probabil nu se va ruga fierbinte,si mai ales,cu lacrimi.Cand ajungi la asemenea masuri,eu cred ca ai parasit viata internautica si polemicile pe net pentru(macar pentru o vreme) un timp dedicat mai degraba contemplatieisi cititului de carti duhovnicesti.

  Ai mei parinti personal au vorbit cu PS Paisie al Timisului (de Rusalii,caci biserica pe care o frecventez isi sarbatorea hramul) pe tema “SInodul Panortodox”.Pe atunci Sinodul era in desfasurare ,iar Preasfintitul a dat din umeri atunci cand a fost intrebat : “Ce vom face daca accepta apostazia cu totii?” . “Ne rugam!” .”Ne rugam parinte,dar sunteti voi(ierarahii) constienti ce mult veti raspunde in fata lui Dumnezeu pentru eventualele inselari si suflete pierdute? ” .”Deplin,dar traim in expectativa.”

 3. Exemplu de atitudine nesanatoasa(de partea “intelighentiei” ortodoxe de data asta) :

  http://www.teologiepentruazi.ro/2016/08/12/mitropolitul-si-extremistii/

  “Eroi?!!! Nu! Ci penibili. Numai că în capul lor ei cred că toată lumea „e de acord” cu ei. Nu, nu e de acord! Ci extremismul moldovenesc, emanat de la Starețul Iustin Pârvu(legionarul,ca si parintele Arsenie Papacioc si parintele Adrian Fageteanu ;NM), cât și de la alții din jurul lui, a născut astfel de oameni.”

  “Eu cred că Mitropolitul și Ierarhii din Moldova au nevoie de oameni de protecție pe viitor. Pentru că extremiștii s-au radicalizat și, pe viitor, pot da cu pumnul, pot înfige cu cuțitul, pot trage cu arma. Ce spun ei e una, dar ceea ce fac e alta. Și ceea ce fac ne aduce aminte de legionarismul secolului trecut, care a omorât „în numele” credinței. Adică al fanatismului din capul lor. ”

  Nu m-am inselat(recunosc ca nu citisem articolasul pana la capat atunci cand am “lipit” textul de mai sus).De legionari e vorba.Frica “intelighentei” de aparitia unor personaje puternice.Ca pana acum eu vad ca noi(in stil patristic sau NU) suntem calcati de toti in picioare.In curand vom vedea oameni cu cutitul pe strada care sa-i atace pe ce de pe “calea de mijloc” .Oamenii astia nu recunosc penibilul situatiei.Sunt mult mai penibili decat toti inchipuitii extremisti(asa cum unii viseaza pro-ecumenisti,altii viseaza fara obosire extremisti).

 4. Draga Emanuel, aceste atitudini ‘nesanatoase’ cum le numesti nu sunt decat valurile starnite de acelasi duh razvratit…Daca nu ar fi fost mai intai acela, nu se faceau nici valuri.
  De aceea, ei, razvratitii de astazi, ‘pentru o mai dreapta ortodoxie’, cad in aceasta cursa intinsa de cel viclean, care nu doreste decat ca, lovind in ierarhie – ‘Bate-voi Pastorul..’ – sa risipeasca turma.

 5. @ Ilaria:
  Nu e decat o lucrare la doua maini a aceluiasi “cap”. Fanarul a aruncat mingea la fileu pentru a provoca anume asa ceva in Biserica. Nici macar pentru a le iesi ceva cu ecumenismul lor, dovada fiind ca au tinut cu orice pret sa se tina “Marele Sinod”, in ciuda numeroaselor si marilor absente si de aceea nici nu i-a interesat ca ies niste documente “fasaite” si contradictorii, in sine nefolositoare pentru scopurile lor. De aceea impresia din Sfantul Munte a fost de fiasco, de balon desumflat. Asta insa fiindca planul era altul si pentru asta era suficient sa se lase cate o soparlita gen “recunoaste numele istoric de biserici” ca sa stie ca apasa pe butonul potrivit ca sa declanseze adevarata bomba, in interior. De la inceput s-a vazut ca “trag la rupere” si, probabil, ceea ce se intampla acum pe la noi e nimic fata de ceea ce se va intampla atunci cand Biserica Rusa va da un raspuns final referitor la recunoasterea Sinodului. Unii fara discernamant si fara asezare duhovniceasca cad in cursa aceasta, dar altii, care organizeaza si disemineaza mesajele, stiu bine ce fac.

 6. Transcrierea “dialogului” dintre IPS Teofan si “aparatorii dreptei credinte”:

  http://corortodox.blogspot.ro/2016/08/atunci-cand-rasunat-toacasau-cum.html

 7. @admin2:

  ‘pentru asta era suficient sa se lase cate o soparlita gen “recunoaste numele istoric de biserici” ca sa stie ca apasa pe butonul potrivit ca sa declanseze adevarata bomba, in interior. ‘

  Asa vad si eu lucrurile. Efectiv aia cu ‘denumirea istorica de biserici’ este o soparlita in adevaratul sens al cuvantului. ‘Istoric’ = ordinea temporala care se opune celei atemporale, In termeni istorici (temporali) confesiunile respective efectiv sunt denumite ‘biserici’ – nimic inexact in asta. Ramane neclar de ce atata lume a sarit ca fripta. O momeala, o provocare. La care, din pacate, extrem de multi ortodocsi au reactionat in modul scontat. Mica scanteie putea fi lesne stinsa cu calcaiul. Asa a devenit palalaie, scandal, dezbinare, suspiciune reciproca, defaimare a ierarhilor etc..

  Asta imi aminteste de un curs de solutionare a crizelor la care am participat mai demult. Ne-a impartit pe grupuri care reprezentau fiecare o tara si ne-a livrat ipoteza de lucru: un pasager al unui avion aparinand uneia din tari este depistat ca fiind contaminat de ebola in aeroportul de destinatie (al altei tari). Din 5in 5 minute fiecarei tari (grup) i se oferea oportunitatea de a emite un comunicat de presa cu masurile luate. Toata lumea s-a agitat la culme, mai ales ca situatia fusese prezentata sacadat si grav, cu aer de mare seriozitate. Una singura din tari (grupuri) a parut depasita de situatie: comunicatele lor erau foarte rare si masurile mai degraba banale. Cu toate astea, spre marea surpriza a tuturor, exact acea tara a fost desemnata castigatoare. De ce? Pt ca ceea ce ne fusese infatisat ca o criza, de fapt NU era criza. Aici era capcana. Era o situatie cu un anume potential periculos (mai degraba moderat) care, din contra, se cerea gestionata discret tocmai pt a nu declansa vreo alerta mediatica falsa cu consecinte sociale inutile si denaturate. Cam asa si aici.

 8. @ Emanuel:

  Preotul cu pricina, veche cunostinta virtuala de-a noastra, e la fel de nefrecventabil – si nu de ieri-de azi- ca si Teodot et co. Nici nu ar merita dat ca exemplu decat de penibil, intr-adevar. Se face singur de ras cu atitudinile astea, ca si altii mai demult. Da cu piciorul in tepusa. Si el e un altfel de extremist, dintre aceia care se razboieste cu marii nostri duhovnici, dar tot o extrema oribila. Si mai ales e un provocator notoriu si un semanator de dezbinare. Probabil fiindca isi doreste cu orice pret sa iasa in evidenta, fie si negativ. Insa fanaticii si extremistii ideologic (nu cu arma, fireste) exista prea bine si zburda in voie, la fel cum nici ecumenistii nu exista doar in inchipuire – din pacate, unii dintre ei (ierarhi si preoti) sunt chiar din convingere (din inselare), altii din alte motive. Dar a ignora marturisirea clara si ferma a IPS Teofan de zilele trecute in sensul acesta, care ar trebui asumata de intregul Sinod, ar fi foarte nedrept. Si, fara sa vrem sa suparam pe nimeni, daca ne e strain scandalul – care chiar e cat casa, mai bine sa ne abtinem, fiindca putem vorbi putin pe alaturi de subiect. Da, chiar se pune de schisma si la modul serios, nu, nu e o palavrageala. A minimaliza si a incerca sa vindem o imagine buna sau macar inofensiva a sectarilor teodoti, turbati de ura impotriva Bisericii si transformand discutia despre Creta intr-un can-can abject si intr-o dezlantuire a patimilor…. chiar nu ajuta nici macar la a ne ruga si a gasi pacea inimii – ceea ce, apropo, chiar trebuie sa facem, fiecare la masura noastra, fara a transforma acestea in simple bla-bla-uri, ceea ce ar fi chiar un fel de sacrilegiu.

  P.S.: Si da, PS Paisie chiar are dreptate. Intrebarea era gresita din start. Nu exista asa ceva, sa apostazieze sau sa apostaziem cu totii.

 9. @ Doroteea:

  … ceea ce arata ca scopul dusmanilor Ortodoxiei, infiltrati si la unele nivele inalte sau doar folosind cozi de topor de acolo, nu este atat ecumenismul in sine, ci sa loveasca in orice fel Biserica dinlauntrul ei, sa o sape la temelie, sa o slabeasca si sa o ingenuncheze in fata mai-marilor lumii. Biserica este o forta si ordinul e clar, trebuie scindata, bulversata, vulnerabilizata. Dezbina si stapaneste!

 10. @admin 2,
  concluzia ta este corecta.”Trebuie” sa dispara religia ortodoxa,ca mult mai incurca scopul globalizarii.Ar putea sa ramana doar cu titlul.

 11. Reactie emblematica, doar una dintre nenumaratele enormitati citite in perioada asta:

  ELENA ANGHEL3 days ago
  De ce nu-l da lumea afara si pe acest Ioachim si pe Daniel... Iar preotii care nu sunt deacord cu ei sa plece si sa o ea de la zero cu crestinii care il urmeaza. Dar trebuiesc inregistrati si dati pe posturile de televiziune.

  Viva la Revolucion! :))

 12. @admin2:

  De acord, ecumenismul e doar una din strategii. Mai dureros e ca schema functioneaza destul de facil, se vede treaba. Sper ca efectul nu a fost cel scontat pt ca spiritele pare ca s-au mai calmat. Ramane insa un semnal de alarma: ne inflamam prea usor. Sarim prea usor la aruncatul cu piatra si banuiala. Nu dormim noaptea din cauza subtilitatilor teologice, dar nu sesizam ca sarim la gatul aproapelui ca niste fiare sub pretextul ‘apararii Ortodoxiei’ – macar ca nici nu am apucat sa lamurim exact in ce constau problemele. Ne credem Sf. Marcu al Efesului dar din limbile noastre curge veninul acuzarii, si nu mierea adevarului teologic pe care oricum nu il cunoastem, intelegem si stapanim. Uitam de ascultare si respect fata de preoti si ierarhi cand acestia ne indeamna la temperanta, pt ca noi vrem sange, vrem scandal, vrem sa avem pe cine arata cu degetul si infiera. Vrem, pe scurt, sa alungam raul cu propriile patimi. Cum spunea Ioardachioaia: vrem sa omoram raul din afara cu raul din noi, numindu-l insa in mod gresit pe acesta din urma ‘bine’.

  Nu e in regula. Dar un lucru bun tot ramane: boala dezbinarii care ne macina si-a aratat coltii. ‘Better the devil you know’ 🙂

 13. “Vă imaginaţi o biserică ieşeană, sau din Piatra Neamţ, ori din Suceava lui Ştefan, transformată în club de noapte…? Tocmai ce am văzut aici, o biserică creştină din secolul al XIV-lea a cărui altar era masă de ruletă…”

  Sa va zic una si mai tare: fosta manastire cistericana infiintata in Boemia in 1142 a ajuns fabrica de tigari!

  Former Cistercian Monastery is now the manufacturing headquarters of Philip Morris CR a.s., which allows visitors to tour the former Cistercian monastery
  http://destinace.kutnahora.cz/d/former-cistercian-monastery?lang=2

 14. @ admin: “Da, chiar se pune de schisma si la modul serios, nu, nu e o palavrageala.”

  Și de când este asta o surpriză? Păi, scria și aici, pe site-ul vostru mai înainte de sinod, că va fi schismă după… Deci, se știa, sau se vedea de departe că aici se va ajunge cu sinodul acesta. Și atunci de ce mai sunt dintre cei care încă mai susțin sinodul, pentru că nimic bun nu a adus. Nu a adus nimic nou (ce să aducă nou?!), nu a explicat nimic din ce era tulbure (ce nu au clarificat părinții?!), dar poate duce la schismă. După mine, se putea vedea de pe Lună și chiar de pe Marte, sau daca vreți, de pe Alpha Centauri, că este doar o încercare de aggiornamento ortodox la provocările lumii contemporane îmbinat cu impunerea unei poziții de putere în Biserică. Astea sunt roadele. Bun, poate că nu vor fi, poate dă Dumnezeu vreun îngheț și omoară roadele acestea.

 15. Pingback: SINODUL DE LA CRETA – realizat la presiunile LOBBYULUI AMERICANO-ISRAELIAN si ale CIA? Fost ambasador american: PATRIARHUL ECUMENIC ESTE FINANTAT SI CONTROLAT DE SERVICIILE SECRETE AMERICANE. “Întrebarea ‘cine (te) plătește’ se
 16. Pingback: Asociatia Christiana despre RISCUL SFASIERII BISERICII in urma TULBURARILOR GENERATE DE SINODUL DIN CRETA, nevoia de dialog real IN INTERIORUL BISERICII si despre atitudinile DUSMANOASE SI ULTIMATIVE la adresa IPS Teofan: “Cele 4 Biserici care nu au
 17. Pingback: Asociatia Christiana despre RISCUL SFASIERII BISERICII in urma TULBURARILOR GENERATE DE SINODUL DIN CRETA, nevoia de dialog real IN INTERIORUL ORTODOXIEI si despre atitudinile DUSMANOASE SI ULTIMATIVE la adresa IPS Teofan: “Cele 4 Biserici care nu a
 18. Voi astia de la “cuvantul-ortodox”(fostii RIC) sunteti cam ecumenisti.Intrebarea este: cine va plateste pe voi?Cine v-a dat cei 30 de arginti ?

 19. @ tom beron:

  Pai deh, atata se poate vede si se poate intelege din tomberon. Ca daca nu esti razvratit si orbit de ura, esti automat ecumenist. Desigur…

  Cam atat de ecumenisti:

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/tag/ecumenism/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/category/ecumenism/

 20. Pingback: “O, de ar fi trăit atunci oarecare super-zeloţi şi super-ortodocşi contemporani! Ar fi aruncat defăimarea de TRĂDĂTOR în obrazul marelui SFÂNT FOTIE”. Fericitul parinte marturisitor EPIFANIE despre PERICOLUL SCHISMEI CARE INCEPE CU NE
 21. Pingback: SA PAZIM UNITATEA FAMILIEI BISERICII, tinand si marturisind credinta ortodoxa CU INTELEPCIUNE SI CU DRAGOSTE, “nu cu isterie si cu condamnari irevocabile ale altora”! CINE SE RUPE DE BISERICA, ACELA MOARE! “Slavă lui Dumnezeu, că nu ne
 22. Intoarceti poporul prin cuvinte mestesugite. Acolo in Creta au fost calcate in picioare canoane ale Sf Apostoli si ale Sf Sinoade Ecumenice. Casatorii mixte cum au semnat ierarhii nostri? Ce Sf Taina mai este aceasta? Mai degraba dezlegare la desfriu.

 23. @ Marius Gogonea:

  Poate va lamuriti mai bine de la un parinte luminat, plin de discernamant:

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2016/08/19/nepomenirea-ierarhilor-schisma-razvratire-parintele-epifanie-sf-anastasie-sinaitul-sa-nu-subestimati-puterea-arhiereasca/

  Cat despre casatoriile mixte, s-a lasat posibilitatea (nu obligativitatea!) iconomiei bisericilor locale, precizandu-se totusi ca dupa acrivie NU sunt permise. Cine are constiinta si tine cont de ea stie ce are de facut. In orice caz, nu asta a facut obiectul discutiei si nesemnarii de catre acei ierarhi participanti care au criticat documentele, altele sunt problemele cu adevarat mari. Dar care NU justifica, oricum, sub ncio forma, miscarile schismatice.

 24. Pingback: “Nu ştiţi, oare, fiii cărui Duh sunteţi?” ISPITA “ULTIMATUMURILOR” si PRECIPITAREA RAVNEI FARA CHIBUZINTA/ De ce se pomeneste episcopul la Liturghie?/ SFANTUL SI MARELE SINOD… DIN LAUNTRUL NOSTRU ABANDONAT/ Litera si Duh
 25. Pingback: INTRERUPEREA COMUNIUNII – O MASURA DE LUAT IN ULTIMA INSTANTA/ Talcuirea Canonului 31 Apostolic despre NEPOMENIREA EPISCOPULUI | Cuvântul Ortodox
 26. Pingback: COMUNICAT DUR AL PATRIARHIEI despre manifestarile publice impotriva ierarhilor români semnatari ai documentelor de la Creta. “Aceşti răzvrătiți din Biserică, sub pretextul că apără Ortodoxia, tulbură din interior pacea şi unitatea Biseric
 27. Pingback: Inca o manipulare impotriva IPS TEOFAN. Ce se afla in spatele “dezvaluirii” siteului-hoax ACTADIURNA: “TEOFAN SAVU DESFIINTEAZA POSTURILE”? | Cuvântul Ortodox
 28. Pingback: Atunci cand… “Biserica doare…”: PARINTELE SOFRONIE si GANDUL LUI DUMNEZEU PENTRU A RAMANE IN BISERICA PATRIARHALA chiar si in vremuri de mare sminteala: “Toate celelalte miscari, oricat ar fi ele de evlavioase in ce priveste
 29. Pingback: PĂRINTELE RAFAIL NOICA – cuvânt la Catedrala Mitropolitană din Iași: “RĂMÂNEȚI ÎN CREDINȚĂ, RĂMÂNEȚI ALĂTURI DE BISERICĂ ȘI DE PĂSTORII NOȘTRI! Vă îndemn și vă rog să purtați în rugăciuni pe arhiereii voștri!“
 30. Pingback: Mitropolitul IEROTHEOS VLACHOS in conferinta de la Iasi despre SINODUL DIN CRETA si IESIREA DIN BISERICA, ecumenism si fanatism, diplomatie si discernamant: “AVETI INCREDERE IN MITROPOLITUL TEOFAN, CARE SE LUPTA PENTRU CREDINTA ORTODOXA. E mai bine
 31. Pingback: Mitropolitul IEROTHEOS VLACHOS in conferinta de la Iasi despre SINODUL DIN CRETA si IESIREA DIN BISERICA, ecumenism si fanatism, diplomatie si discernamant: “AVETI DESAVARSITA INCREDERE IN MITROPOLITUL TEOFAN! E mai bine să rămânem în Biserică
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare