PARINTELE RAFAIL NOICA despre SINODUL DIN CRETA, POGORAMINTELE LUI DUMNEZEU si ANTINOMIILE ORTODOXIEI: “Daca suntem prea rigoristi, L-am pierdut pe Dumnezeu, daca suntem nepasatori, L-am pierdut pe Dumnezeu! NU E CAZUL INCA SA NE DESPARTIM!” (VIDEO)
Nu s-a făcut nimic pe linie de vânzare a ortodoxiei. Din contră, găsesc că au început… Bine, Sinodul (cretan) trebuie urmat de alte Sinoade care să precizeze unele lucruri, asta toți o spun, dar… Pe de o parte, una: cum să nu, vorbind cu ei, sau în anumite contexte, să nu spunem că ei sunt biserică, fiindcă ei au conștiință că sunt biserică. Pe de altă parte, în conștiința noastră, cum să-i gândim ca Biserică, dacă noi știm că Biserica este una, sfântă, și asta este nu pentru că eu sunt ortodox și țin patriotic la [credința mea], dar e o realitate, dacă Dumnezeu a miluit ca eu să fiu ortodox și nu să mă nasc în catolicism sau în altceva…
Aici sunt multe probleme, dar eu văd un lucru. Dacă vă uitați bine, mai ales în Vechiul Testament, Dumnezeu dă mii de astfel de pogorăminte. Prin pogorământ, îi numim și pe ei biserică, dar conștiința noastră dogmatică nu trebuie să scadă. Astea-s două lucruri și asta-i tipic pentru viața în Dumnezeu: antinomii.
Dacă suntem prea rigoriști, l-am pierdut pe Dumnezeu. Dacă suntem nepăsători, l-am pierdut pe Dumnezeu. Ăsta-i gândul.
Primul pogorământ pe care-l face Dumnezeu: pică Adam, ce zice după aia Dumnezeu. Uitați-vă în Cartea Facerii: Ah, Adam a devenit ca unul dintre Noi, i s-au deschis ochii și cunoaște binele și răul. Cum a devenit ca unul dintre Ei, când tocmai că s-a despărțit De Dumnezeu Adam. Dar Dumnezeu, prin pogorământ, (spune) dacă tu crezi că ți s-au deschis ochii, bun, ți s-au deschis ochii, însă hai să luăm din Grădina Raiului și lemnul vieții, ca nu cumva în starea în care este să guste din lemnul vieții și păcatul să devină nemuritor. Deci n-a devenit ca unul dintre Noi. Dar, prin pogorământ, și pogorămintele astea, Dumnezeu vorbește limba omului, pe înțelesul omului și de cele mai multe ori face pogorământ față de neputința omului, să-i împărtășească cât de cât ceva, de unde să-l poată ridica, ceva mai sus, ceva mai sus, până la îndumnezeire.
Așa că râvna noastră să nu fie una ca a talibanilor, dar pogorământul meu să nu mă păcălească și pe mine, cum zice gluma aia, am făcut pe prostul și m-am trezit că asta și eram. Dar nu e cazul încă să ne despărțim.
Eu am văzut acum, l-am cunoscut îndeaproape pe IPS Teofan, pe care foarte mult l-a lăudat IPS Hierotheos Vlachos. Am citit un articol care a fost pe internet, și am citit două lucruri interesante: Biserica Română a fost foarte bine pregătită, toți s-au uimit de cât de bine a fost pregătită. Al doilea lucru: patriarhul nostru Daniel, departe de a fi un ecumenist, a fost coloana vertebrală a ortodoxiei în acest Sinod, unde riscam tot felul de lucruri. Și cred, așa cum am auzit, că nu este altul ca PF Daniel care poate apăra ca el Biserica noastră în zilele noastre. Și, în același articol, IPS Hierotheos avea cuvinte – mai puține, dar nu de mai puțină laudă – față de IPS Teofan.
Nu e cazul să ne despărțim de ei acum. Ferească Dumnezeu ca mai târziu să picăm oricare dintre noi în altceva, dar acum în nici un caz nu este… Și nu ca am așteptări ca mai târziu, n-am așteptări pesimiste de la ei.
Vedeti si:
- PĂRINTELE RAFAIL NOICA – cuvânt la Catedrala Mitropolitană din Iași: “RĂMÂNEȚI ÎN CREDINȚĂ, RĂMÂNEȚI ALĂTURI DE BISERICĂ ȘI DE PĂSTORII NOȘTRI! Vă îndemn și vă rog să purtați în rugăciuni pe arhiereii voștri!“
- CONFERINTA PARINTELUI RAFAIL NOICA DE LA IASI – “Intalnirea cu duhovnicul – Parintele Sofronie Saharov, Staretul meu”. POVESTEA MINUNATA A UNEI NASTERI… LA 20 DE ANI. Prima intalnire… cu sfintenia, cu harul. RISCUL DE “A OBRAZNICI CU DUMNEZEU”, LUAND IN USOR DARURILE SALE (video)
- PARINTELE RAFAIL NOICA, in a doua zi a Colocviului de la Iasi, PENTRU PARINTI si pentru cei care vor sa transmita altora adevarul: Cautati sa lucrati cu Dumnezeu ca sa deschideti inimile celorlalti spre a primi cuvantul! (VIDEO)
- PARINTELE RAFAIL, in ce-a de-a doua interventie la Colocviul duhovnicesc de la Iasi, despre NEVOIA DE REVENIRE LA INTELESURILE DUHOVNICESTI AUTENTICE: Ce este pocainta? (VIDEO)
***
- IPS IEROTHEOS VLACHOS LA IAȘI, folosind viata Sfantului Ioan Gura de Aur pentru a vorbi IMPOTRIVA SCHISMEI, a sublinia LEGATURA DINTRE DOGME SI VIATA si NECESITATEA ASCEZEI: “Nu trebuie să rupem Biserica pe care Hristos a unit-o prin Însuși Trupul Său. Trebuie să rămânem în Biserică pentru a fi vindecați” (VIDEO)
- Mitropolitul IEROTHEOS VLACHOS in conferinta de la Iasi despre SINODUL DIN CRETA si IESIREA DIN BISERICA, ecumenism si fanatism, diplomatie si discernamant: “AVETI DESAVARSITA INCREDERE IN MITROPOLITUL TEOFAN! E mai bine să rămânem în Biserică cu anumite greșeli care au loc, decât să ne aflam în afara ei, mărturisind, chipurile, credința ortodoxă”
- Mitropolitul IEROTHEOS, dupa intalnirea cu obstea Manastirii PALTIN-PETRU VODA, despre asa-zisul Sinod din Creta: “Nu consider că acest text introduce o erezie. Este un text diplomatic, nu teologic. GRESELILE DE LA CRETA TREBUIE COMBATUTE INLAUNTRUL BISERICII”
- IPS IEROTHEOS VLACHOS si PARINTELE RAFAIL NOICA au deschis Colocviul Internațional “Întâlnirea cu Duhovnicul” dedicat PARINTELUI SOFRONIE SAHAROV. Documentar despre viata Cuviosului de la Essex si CONFERINTA INTEGRALA a Mitropolitului de Nafpaktos (VIDEO)
- IPS IEROTHEOS VLACHOS la MANASTIREA DIACONESTI: “Nu poate spune cineva: eu cinstesc Biserica, dar nu cinstesc Episcopul! Dacă face acest lucru, înseamnă că nu are cuget bisericesc”
***
- Interviu nou dat de MITROPOLITUL IEROTHEOS de Nafpaktos privind reactiile zelotiste in urma Sinodului din Creta si documentul “diplomatic” despre relatiile Bisericii cu restul lumii crestine: “TREBUIE SA NE LUPTAM SA FIE CORECTAT TEXTUL si sa fie rescris intr-un mod teologic si patristic. E NEVOIE DE CALM, CUMPATARE SI RUGACIUNE ca sa nu se creeze schisme in Biserica”
- CUM SE FACE MARTURISIREA LUI HRISTOS? Vladica IEROTHEOS VLACHOS despre conditiile teologhisirii veritabile, RAVNA FARA CUNOSTINTA, EXPERIENTA DUHOVNICEASCA si DEOSEBIREA DUHURILOR. “Este important sa ramanem in ceata Ucenicilor lui Hristos, in Biserica, chiar daca exista diferite probleme… si sa traim cu adevarat in Biserica…”
- IMPOTRIVA DEZINFORMARILOR SI IN CIUDA CONTESTARILOR, Mitropolitul IEROTHEOS VLACHOS lauda poziția BISERICII ORTODOXE ROMÂNE la SINODUL DE LA CRETA: “Biserica României a impresionat prin întreaga sa prezență”. PATRIARHUL DANIEL SI DOCUMENTUL CONTROVERSAT: “De multe ori și-a exprimat opinia de a nu se finaliza discuția și de a nu se semna textul acesta”
- PRECIZARI NECESARE in urma raspandirii unui articol DENIGRATOR si MINCINOS in legatura cu MARTURIA MITROPOLITULUI IEROTHEOS publicata de “Cuvantul ortodox”. PENTRU ADEVAR si IMPOTRIVA MANIPULARILOR “TALHARESTI”. Ce legatura avem cu Basilica?
- MITROPOLITUL HIEROTHEOS face analiza amanuntita a SINODULUI DIN CRETA, apreciind recunoasterea “autoritatii universale” a Sinoadelor care au condamnat EREZIILE APUSENE, dar aratandu-se “PROFUND INGRIJORAT” de documentele rezultate, criticand MANIPULAREA INFORMATIILOR, demontand SOFISMELE ECUMENISTE si vadind CONFUZIILE TEOLOGICE: “Am vazut foarte limpede o ABORDARE RELATIVISTA in pozitiile exprimate in cadrul Sinodului. TEORIA RAMURILOR A FOST VEHICULATA, fara a fi numita ca atare”
- Interviu cu IPS Hierotheos Vlachos despre SINODUL PANORTODOX (video si Rezumat). Admite Patriarhia Ecumenica STATUTUL PROVIZORIU al DOCUMENTELOR SINODALE? / Mitropolitul Ieremia al Gortinei RESPINGE documentul ecumenist al “Sinodului”: “Când și unde au numit Sfinții Părinți ereziile și schismele ”BISERICI”?”/ Patriarhia Antiohiei REFUZA sa recunoasca intalnirea de la Creta drept “SFANTUL SI MARELE SINOD”
- IPS HIEROTHEOS VLACHOS denunta PRESIUNILE la care au fost supusi ierarhii Bisericii Greciei de catre tabara PATRIARHULUI ECUMENIC la dezbaterile asupra documentului referitor la relatiile cu celelalte culte: “Eu insumi m-am confruntat cu un COMPORTAMENT ABUZIV”
Corect.
Wow! Niciodata nu ma dezamageste par. Rafail, ba intotdeauna ma surprinde. Cel mai rezonabil si succint discurs relativ la subiect, dn punctul meu de vedere. Imi place cum a pus accent pe dubla perspectiva (ceea ce efectiv nimeni nu a indraznit sa o faca, desi e evident), dar si pe esenta paradoxala a credintei noastre (de care vorbeste permanent si par. Nicolae de la Rohia), contrazicandu-i astfel pe cei care au impresia ca raspunsurile sunt intotdeauna drastice si liniare.
Si, nu stiu daca toti il percep asa, dar mie mi-a transmis…optimism!
Da. Transmite optimism. E dreapta socoteala ( socotință) pentru vremurile in care trăim…
@doroteea
Depinde de rezultate…unii au dat rezultate prin intelegere,altii mai degraba prin atitudine drastica si liniara.Depinde de om.
E bine că Părintele Rafail a liniștit cumva tulburarea exagerată a unora…
În general, impostorii, ca să fie mai convingători în „vrăjeala” lor, se legitimează cu numele unor mari duhovnici români la care, probabil, s-or fi spovedit vreodată sau or fi luat sfat de la ei, dar ei sunt departe de a le fi ucenici în gândire și-n făptuire. Și iată că nerușinații, care dau dovadă nu numai de erezii dogmatice, fierbințeli activiste și acrobații psihico-emoționale, teatralizând excesiv cu meșteșug logoreic ca să înșele și dintre cei aleși, defilează cu numele unor Părinți ca Iustin Pârvu, Adrian Făgețeanu, Arsenie Papacioc, Cleopa Ilie și alții (care au fost mai rigoriști/aspri în ceea ce privește acribia mărturisirii Ortodoxiei), pe care, chipurile, îi cinstesc și-i urmează…
Trebuie să ne rugăm mai mult ca Dumnezeu să ne lumineze mereu cu Duhul Său Sfânt, Duhul Adevărului, ca să-L iubim, ascultăm și slujim mai mult pe El decât să-i ascultăm pe oameni (păcătoși, înșelători, instabili). Observăm că astăzi, într-adevăr, calea mântuirii (de mijloc, după cum zic Sfinții Părinți) este îngustă și nu mulți merg pe ea cu înțelepciune și răbdare…