PARINTELE RAFAIL NOICA despre SINODUL DIN CRETA, POGORAMINTELE LUI DUMNEZEU si ANTINOMIILE ORTODOXIEI: “Daca suntem prea rigoristi, L-am pierdut pe Dumnezeu, daca suntem nepasatori, L-am pierdut pe Dumnezeu! NU E CAZUL INCA SA NE DESPARTIM!” (VIDEO)

25-11-2016 3 minute Sublinieri

Nu s-a făcut nimic pe linie de vânzare a ortodoxiei. Din contră, găsesc că au început… Bine, Sinodul (cretan) trebuie urmat de alte Sinoade care să precizeze unele lucruri, asta toți o spun, dar… Pe de o parte, una: cum să nu, vorbind cu ei, sau în anumite contexte, să nu spunem că ei sunt biserică, fiindcă ei au conștiință că sunt biserică. Pe de altă parte, în conștiința noastră, cum să-i gândim ca Biserică, dacă noi știm că Biserica este una, sfântă, și asta este nu pentru că eu sunt ortodox și țin patriotic la [credința mea], dar e o realitate, dacă Dumnezeu a miluit ca eu să fiu ortodox și nu să mă nasc în catolicism sau în altceva

Aici sunt multe probleme, dar eu văd un lucru. Dacă vă uitați bine, mai ales în Vechiul Testament, Dumnezeu dă mii de astfel de pogorăminte. Prin pogorământ, îi numim și pe ei biserică, dar conștiința noastră dogmatică nu trebuie să scadă. Astea-s două lucruri și asta-i tipic pentru viața în Dumnezeu: antinomii.

deschiderea-colocviului-dedicat-parintelui-sofronie-saharov-youtube-snapshot3Dacă suntem prea rigoriști, l-am pierdut pe Dumnezeu. Dacă suntem nepăsători, l-am pierdut pe Dumnezeu. Ăsta-i gândul.

Primul pogorământ pe care-l face Dumnezeu: pică Adam, ce zice după aia Dumnezeu. Uitați-vă în Cartea Facerii: Ah, Adam a devenit ca unul dintre Noi, i s-au deschis ochii și cunoaște binele și răul. Cum a devenit ca unul dintre Ei, când tocmai că s-a despărțit De Dumnezeu Adam. Dar Dumnezeu, prin pogorământ, (spune) dacă tu crezi că ți s-au deschis ochii, bun, ți s-au deschis ochii, însă hai să luăm din Grădina Raiului și lemnul vieții, ca nu cumva în starea în care este să guste din lemnul vieții și păcatul să devină nemuritor. Deci n-a devenit ca unul dintre Noi. Dar, prin pogorământ, și pogorămintele astea, Dumnezeu vorbește limba omului, pe înțelesul omului și de cele mai multe ori face pogorământ față de neputința omului, să-i împărtășească cât de cât ceva, de unde să-l poată ridica, ceva mai sus, ceva mai sus, până la îndumnezeire.

Așa că râvna noastră să nu fie una ca a talibanilor, dar pogorământul meu să nu mă păcălească și pe mine, cum zice gluma aia, am făcut pe prostul și m-am trezit că asta și eram. Dar nu e cazul încă să ne despărțim.

Eu am văzut acum, l-am cunoscut îndeaproape pe IPS Teofan, pe care foarte mult l-a lăudat IPS Hierotheos Vlachos. Am citit un articol care a fost pe internet, și am citit două lucruri interesante: Biserica Română a fost foarte bine pregătită, toți s-au uimit de cât de bine a fost pregătită. Al doilea lucru: patriarhul nostru Daniel, departe de a fi un ecumenist, a fost coloana vertebrală a ortodoxiei în acest Sinod, unde riscam tot felul de lucruri. Și cred, așa cum am auzit, că nu este altul ca PF Daniel care poate apăra ca el Biserica noastră în zilele noastre. Și, în același articol, IPS Hierotheos avea cuvinte – mai puține, dar nu de mai puțină laudă – față de IPS Teofan.

Nu e cazul să ne despărțim de ei acum. Ferească Dumnezeu ca mai târziu să picăm oricare dintre noi în altceva, dar acum în nici un caz nu este… Și nu ca am așteptări ca mai târziu, n-am așteptări pesimiste de la ei.

244-08-01

Vedeti si:

***

 

***


Categorii

"Marele Sinod Panortodox" (de la Creta - inainte si dupa), Ecumenism, Parintele Rafail Noica, Polemici, conflicte, zelotism, extremism, provocari, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “PARINTELE RAFAIL NOICA despre SINODUL DIN CRETA, POGORAMINTELE LUI DUMNEZEU si ANTINOMIILE ORTODOXIEI: “Daca suntem prea rigoristi, L-am pierdut pe Dumnezeu, daca suntem nepasatori, L-am pierdut pe Dumnezeu! NU E CAZUL INCA SA NE DESPARTIM!” (VIDEO)

 1. Wow! Niciodata nu ma dezamageste par. Rafail, ba intotdeauna ma surprinde. Cel mai rezonabil si succint discurs relativ la subiect, dn punctul meu de vedere. Imi place cum a pus accent pe dubla perspectiva (ceea ce efectiv nimeni nu a indraznit sa o faca, desi e evident), dar si pe esenta paradoxala a credintei noastre (de care vorbeste permanent si par. Nicolae de la Rohia), contrazicandu-i astfel pe cei care au impresia ca raspunsurile sunt intotdeauna drastice si liniare.

  Si, nu stiu daca toti il percep asa, dar mie mi-a transmis…optimism!

 2. Da. Transmite optimism. E dreapta socoteala ( socotință) pentru vremurile in care trăim…

 3. @doroteea

  Depinde de rezultate…unii au dat rezultate prin intelegere,altii mai degraba prin atitudine drastica si liniara.Depinde de om.

 4. E bine că Părintele Rafail a liniștit cumva tulburarea exagerată a unora…

  În general, impostorii, ca să fie mai convingători în „vrăjeala” lor, se legitimează cu numele unor mari duhovnici români la care, probabil, s-or fi spovedit vreodată sau or fi luat sfat de la ei, dar ei sunt departe de a le fi ucenici în gândire și-n făptuire. Și iată că nerușinații, care dau dovadă nu numai de erezii dogmatice, fierbințeli activiste și acrobații psihico-emoționale, teatralizând excesiv cu meșteșug logoreic ca să înșele și dintre cei aleși, defilează cu numele unor Părinți ca Iustin Pârvu, Adrian Făgețeanu, Arsenie Papacioc, Cleopa Ilie și alții (care au fost mai rigoriști/aspri în ceea ce privește acribia mărturisirii Ortodoxiei), pe care, chipurile, îi cinstesc și-i urmează…

  Trebuie să ne rugăm mai mult ca Dumnezeu să ne lumineze mereu cu Duhul Său Sfânt, Duhul Adevărului, ca să-L iubim, ascultăm și slujim mai mult pe El decât să-i ascultăm pe oameni (păcătoși, înșelători, instabili). Observăm că astăzi, într-adevăr, calea mântuirii (de mijloc, după cum zic Sfinții Părinți) este îngustă și nu mulți merg pe ea cu înțelepciune și răbdare…

 5. Pingback: PARINTELE AMFILOHIE de la Diaconesti, cu discernamant despre SINODUL DIN CRETA, dincolo de aparente, in contextul mai larg si mai profund al geopoliticii mondiale: “CATI NU S-AR BUCURA SA FIE UN SCANDAL IN BISERICA, CATI NU RAVNESC DEZINTEGRAREA TAR
 6. Pingback: PASTORALA IPS TEOFAN LA NASTEREA DOMNULUI 2016. Intalnirea personala cu Dumnezeul cel viu si INDEMNUL LA A RAMANE IN BISERICA “în duh de comuniune şi dragoste, lucrând la mântuirea noastră, prin mărturisirea dreptei credinţe, zidindu-ne şi a
 7. Pingback: NEPOMENITORII SAU SFASIEREA CAMASII LUI HRISTOS. Suntem contemporani cu o noua RUPERE din BISERICA, iar raul nu poate fi tratat cu comunicate AUTIST-AUTORITARISTE | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare