FARA PRECEDENT DE LA SCHISMA DIN 1054: Patriarhul Ecumenic Bartolomeu va participa la inscaunarea PAPEI FRANCISC

17-03-2013 3 minute Sublinieri

PRESA VUIESTE DESPRE “RECONCILIEREA ISTORICA”

BARTOLOMEU: NOUL PAPA VA DA UN IMPULS CATRE UNITATEA BISERICILOR

fb-pope

Patriarhul Bartolomeu I, liderul Patriarhiei Ortodoxe de la Constantinopol, va lua parte la înscăunarea Papei Francisc, la Vatican, marţi. Este pentru prima oară de la Marea Schismă din 1054, când biserica de la Constantinopol s-a despărţit de cea de la Roma, când un patriarh ortodox de la Constantinopol ia parte la o astfel de ceremonie a Bisericii Catolice.

Anunţul gestului istoric al Patriarhului Bartolomeu I a fost făcut pe contul de Facebook al Papei Francisc I şi a fost confirmat de Radio Vatican.

Prezenţa înaltului prelat ortodox al Patriarhiei Ecumenice stabilite la Istanbul, privit ca liderul creştin-ortodocşilor din întreaga lume, este un semn de îmbunătăţire a relaţiilor dintre cele două biserici, relatează Ria Novosti. Bartolomeu I a salutat alegerea noului Papă cu un mesaj de felicitare.

“Vreau să îmi exprim speranţa şi încrederea că Sfântul Părinte va contribui la pacea unei omeniri deja împovărate, a săracilor şi a celor suferinzi”, a scris Bartolomeu I în scrisoarea sa de felicitare pentru Papa Francisc I.

Patriarhul de la Constantinopol a mai spus că noul Papă “va da un nou impuls călătoriei celor două Biserici către unitate”.

Marea Schismă din 1054 a însemnat divizarea creştinismului calcedonian între ramurile de Est (greacă) şi de Vest (latină), care mai târziu au devenit Biserica Ortodoxă şi Biserica Romano-Catolică. De atunci, relaţia dintre cele două Biserici a fost tensionată, existând dispute cu privire la concepte teologice, inclusiv la natura Sfântului Duh.

Unul dintre cei mai importanţi paşi din modernitate către reconciliere a fost vizita Papei Ioan Paul al II-lea în România, în 1999. Aceasta a fost prima vizită a Papei de la Roma într-o ţară ortodoxă, de la Marea Schismă din 1054.

Capul Bisericii Ortodoxe (SIC-n.n.), patriahul ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu I, va fi prezent, pe 19 martie, la Vatican, când va avea loc ceremonia de confirmare a Papei Francisc drept Suveran Pontif. Anunțul făcut de Bartolomeu I reprezintă o premieră în istoria recentă a Bisericilor Ortodoxă și Catolică. Astfel, din anul 1054, atunci când a avut loc schisma din sânul Bisericii, niciun șef al Bisericii Ortodoxe nu a mai participat la vreo ceremonie de instalare a Papei la Vatican.

În premieră, într-un gest istoric, s-a anunțat azi că Patriarhul ecumenic al Constantinopolelui, Bartolomeu I, va participa la slujba de confrimare în fruntea Bisericii Catolice a Papei Francisc, care va avea loc în 19 martie, primul astfel de eveniment care are loc de la Marea Schismă din 1054, relatează site-ul The Catholic World, citând agenția Asia News.

Știrea este difuzată și de RIA Novosti, care citează Radio Vatican.

Patriarhul Bartolomeu va fi însoțit de Mitropolitul Pergamului și co-președintele Comisiei Comune Internaționale pentru Dialog Teologic între Romano-Catolici și Ortodocși, ca și de Tarasis, Mitropolitul ortodox al Argentinei, și Gennadios, Mitropolitul Ortodox al Italiei, precizează sursa citată. 

Relațiile între catolici și ortodocși s-au îmbunătățit după Al Doilea Conciliu de la Vatican, prin vizite reciproce, acte de prietenie și dialog teologic.

În timpul Pepei Benedict al XVI-lea, dialogul între confesiuni a fost reluat, după o perioadă de acalmie. Încercând promovarea acestui dialog, Papa a sugerat, prin mai multe modalități, întâietatea succesorului Sfântului Petru, care ar putea fi acceptabil pentru ordodocși, găsindu-și inspirația în Biserica Unită din primul mileniu.

Prima Liturghie oficiată de Papa Francisc

La Biserica Sfânta Ana de la Vatican, noul Suveran Pontif oficiază astăzi prima prima liturghie în calitate de lider al Bisericii Catolice. După slujbă, Papa Francisc va binecuvânta mulțimea adunată în Piața Sfântul Petru. La prima slujbă Angelus, oficiată de Papa Francisc în piaţa Sfântul Petru din Roma, se prevede că vor asista peste 100.000 de credincioşi, informează mass-media din Peninsulă, citată de Agerpres.

„Suntem pregătiţi, am pus la dispoziţie aproximativ 1.000 de agenţi ai forţelor de ordine şi peste 700 de voluntari de la Protecţia civilă”, a declarat primarul Romei, Gianni Alemanno, din partidul de dreapta Poporul Libertăţii (PdL), care a adăugat că a fost implementat „un plan extraordinar pentru transportul public”, care va fi pus „la grea încercare”, deoarece, tot astăzi, se desfăşoară în capitala Italiei şi cea de-a XIX-a ediţie a Maratonului de la Roma.

Iar pe data de 19 martie, marţi, ziua întronizării Papei Francisc, se preconizează că vor sosi la Roma peste un milion de credincioşi din Italia şi din întreaga lume şi numeroşi şefi de state şi de guverne. Marţi, „metroul de la Roma va fi gratuit pentru toţi credincioşii, până la ora locală 14:00”, a mai anunţat primarul Alemanno, care a adăugat că măsurile de siguranţă vor fi deosebite, „cu peste 1.000 de agenţi ai forţelor de ordine, sute de voluntari şi lunetişti plasaţi pe acoperişurile caselor din incinta Vaticanului”.

Ziua de duminică, în care Papa Francisc va oficia primul său Angelus de la fereastra apartamentului său, cu deschidere către piaţa Sfântul Petru, este considerată un fel de probă generală pentru întronizarea de marţi, a mai afirmat primarul Romei, care a adăugat că „modelul utilizat va fi cel de la înmormântarea Papei Ioan Paul al II-lea, din 2005, şi de la inaugurarea pontificatului lui Benedict al XVI-lea, în aprilie 2005”.

Nota noastra:

Ce este e notat nu e doar evenimentul – indeajuns de grav si de antihristic – al participarii Patriarhului Bartolomeu la inscaunarea Papei Francisc, ci si modul absolut fulgerator si omniprezent in care stirea a facut inconjurul lumii cu titluri de tipul “reconciliere istorica” “premiera istorica”, intalnire istorica intre biserici”. Lucru care denota iarasi o campanie mediatica agresiva in favoarea si pentru popularizarea noului papa cu totul fara precedent si intru totul premeditata. 

La fel de semnificativa este folosirea, de catre papa, a facebook-ului pentru a da stirea legata de sosirea Patriarhului – practic, el a fost sursa breakingnews-ului, pe contul sau de fb!


Categorii

1. DIVERSE, Ecumenism, Erezii, secte, rataciri, sminteli, inselari, scandaluri..., Papa (Papism), Patriarhul ecumenic Bartolomeu

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

34 Commentarii la “FARA PRECEDENT DE LA SCHISMA DIN 1054: Patriarhul Ecumenic Bartolomeu va participa la inscaunarea PAPEI FRANCISC

 1. Patriarhul de Constantinopol nu este “liderul” si nici “seful” nimanui. Este doar un episcop ca oricare altul, insarcinat de ceilalti episcopi (intruniti in Sinod) cu anumite atribute administrative ceva mai speciale. Atat.

  Foarte greu de inteles aceasta structura simpla a Bisericii de catre unii care, desi pozeaza in mari democrati si oameni destupati la minte, vad la tot pasul “tatuci” si “sefi”. Iar acolo unde nu-i vad simt nevoia compulsiva de a-i inventa.

 2. @Lucian ,
  Chiar si daca este primul intre egali , relevanta MARE ARE participarea , in vremurile pe care le traim . Atat pentru cei care lupta impotriva Bisericii , cat si pentru noi .
  Vor putea spune necredinciosii : ai vazut , si patriarhul ecumenic a fost la inscaunarea papei si manifesta deschidere ; tu(voi) nu ! Habotnicilor !
  Adica , se da apa la moara …

 3. In orice caz un gest ingrijorator, care pare sa se amplifice, prin tot felul de alte gesturi sau manifestari ale Bisericii nostre indreptate in sensul unei asa zise reconcilieri… Domnul sa ne aiba in paza!

 4. Patrarhul Bartolomeu este primul inter-pares!

  Functia o da istoria şi ierarhia nu puterea şi nu un numar de credincioşi!

  Cititi carţi de cultura adevarata nu ,,broşuri,,!

 5. Patriarhul Bartolomeu I pare a se considera un fel de Papa al Estului, de aceea vede ca ceva normal sa participe la intronizarea Papei Vestului, fara a se consulta in prealabil cu ceilalti patriarhi ortodocsi. Nu se consulta, nici cand e vorba de a lua decizii importante, cum e prezenta sa la acest eveniment, pentru ca se considera “papa” ce nu da socoteala nimanui.

 6. Mi se pare normal sa participi la inmormantarile papilor sau altor lideri religiosi neortodocsi, e o dovada de respect pentru oameni, dar nu sa participi la un eveniment pe care tu il contesti, nerecunoscand papismul in acceptiunea catolica. E ipocrizie.

 7. o curiozitate:
  1. patriarhul s-a autoinvitat la Roma?
  2. patriarhul a raspuns pozitiv invitatiei primite?
  3. ceilalti patriarhi au fost invitati?

 8. Nu m-ar mira ca SS Bartolomeu să-i pună tiara pe cap noului papă… Grecii le cam au cu asemenea „protocoale” (vezi înscăunarea ereticului șef copt (monofizit) de la Alexandria de către patriarhul ortodox grec al Alexandriei – http://acvila30.ro/patriarhul-teodor-al-ii-lea-al-alexandriei-la-intronizarea-noului-patriarh-copt-rusinos-pentru-patriarhul-ortodox-succesor-legitim-al-sf-apostol-marcu-sa-ofere-mitra-si-sa-strige-vrednic-e/)…

  Însă, și numai prezența patriarhului ecumenic la această mascaradă eretică înseamnă un pas uriaș în reconfigurarea ecumenistă a lumii creștine…

 9. Pingback: PAPA FRANCISC MEGASTAR - campanie de PR fara precedent pentru un lider religios, intr-un "spectacol" mondial cu iz antihristic al VEDETISMULUI "UMILINTEI" SI AL OSTENTATIEI... "SARACIEI" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 10. Un gest cel puțin absurd. Pentru că, indiferent de unghiul din care ar fi privit, nu i se poate afla vreo explicație. Prin ce ar putea fi diferit actualul episcop al Romei de predecesorii săi pentru ca SS Bartolomeu să participe la înscăunarea lui ? Care este calitatea în care participă ? Cum poate să îi fie de folos Ortodoxiei acest demers care nu mai ține nici măcar de ecumenism ci este pură abdicare înaintea papismului? Nu mă îndoiesc că este ușor să faci presiuni asupra Patriarhiei Constantinopolelui. Mai ales cât timp disponibilitatea pentru plecare este vizibilă. De aceea, vie rămâne doar amărăciunea.

 11. Din respect pentru papa emerit Benedict, (daca nu din respect fata de ceilalti patriarhi ortodocsi) pe care l-a laudat de nenumarate ori, patriarhul Bartolomeu n-ar fi trebuit sa participe la intronizarea lui Francis.

 12. Acum vreo trei săptămâni, la Liturghie, părintele a spus că începând cu anul acesta, catolicii vor serba Paștele în aceeași dată cu noi. Am înțeles eu greșit, sau chiar așa este? În cazul ăsta, par că se leagă mai multe lucruri (grave…)

 13. @ Vasile C.:

  Nu, anul asta e chiar cea mai mare distanta intre ele. La ei pica pe 31 martie. Anul trecut au coincis, dar se pare ca nu le-a iesit “calendarul”…

 14. Ultima propozitie “…whem Constantinople split from Rome” defineste, de fapt, atitudinea generala a Vaticanului fata de Ortodoxie. Atunci prezenta patriarhului Bartolomeu la evenimentul investirii papei nu confirma indirect intr-un fel sau altul atitudinea aceasta a catolicilor fata de noi?

 15. Corect ce spune Lucian. Bartolomeu nu e seful nimanui. E doar pomenit primul in unele locuri, da’ in bisericile de mir obisnuite nu-i pomenit deloc. Primul intre egali insemna ca e trecut primul pe o lista de pomenire, ca sa nu se interpreteze ca fiecare are alte prioritati. In rest, iata ca sa dovedeste doar primul dintre apostatii care se pretind ortodocsi.

 16. @ Vasile C.

  Da, la Ierusalim catolicii vor serba începând cu anul ăsta Paștile cu ortodocșii… ca să fie și ei băgați în seamă, eventual să fie lăsați la slujbe și , de ce nu?, să slujească în comun cu ortodocșii…

  Ca șarpele, încearcă să se strecoare în apropierea ortodocșilor și să spurce credința și comuniunea sfântă a Ortodoxiei care e Biserica lui Hristos…

  E uriașă perversiunea și viclenia lor!!!

 17. “Capul Bisericii Ortodoxe va participa la ceremonia de confirmare a Papei Francisc”

  Din cate stiu eu, Capul Bisericii Ortodoxe este Hristos, nu patriarhul Bartolomeu I …

  Dar ce sa ceri celor de la EVZ !

 18. @ Titus L

  Da, asa cred si eu. Adica bun, daca patriarhul de Constantinopol aposteaza inseamna ca toata Ortodoxia aposteaza ? Fereasca Dumnezeu ! Cred ca ar trebui luptat (ma rog, la nivelul la care putem noi lupta) pt. a se clarifica acest aspect: Ortodoxia nu are niciun “sef” in afara de Hristos … Ce face episcopul X, preotul Y, este treaba lui si va da socoteala inaintea lui Dumnezeu.

  Chestiilea astea cu “primul intre egali” sunt f. relative si nu au, in practica, aproape nicio insemnatate.

  Oricum, titlul de “patriarh ecumenic” este unul destul de contestat, din ce am mai citit si eu, neavand suport in Sfanta Traditie sau in Sfintele Canoane.

 19. @Eva
  Pe aici sunt dintre cei care cultiva duhul! Dumneavoastra la ce culturi va referiti ca nu inteleg!

 20. ,,gest atihristic”— cam exagerat

 21. Bunul Dumnezeu ne va judeca pe fiecare, sa ne vedem pacatele noastre. Post binecuvantat cu multe roade duhovnicesti!

 22. Nu stiam ca Romania a fost singura tara ortodoxa care l-a primit in vizita pe Papa, de la Schisma incoace. Cum spalam noi pacatul acesta in fata lui Dumnezeu?

  Doamne, tine-l pe Preafericitul Daniel la locul lui, departe de idei de participare la intronizare sau alte invitatii si conversatii papale!

  Vroiam sa va intreb, cine stie, citisem la un comentariu pe aici, cum ca denumirea neoficiala a mai marelui iezuitilor este de “Papa negru”?! Este adevarata?

 23. Poate ca ar fi bine sa ne amintim ca Papa Benedict al XVI-lea a fost la Constantinopol in 2006 unde s-a intalnit cu Patriarhul Bartolomeu, asa cum se poate vedea aici: http://youtu.be/f2MChixSMnM (este prima parte din mai multe filmulete facute cu aceasta ocazie). Asadar intalniri dintre un Papa si Patriarhul Constantinopolului au mai fost, insa acum partea inedita este ca Patriarhul o sa participe la …punerea pe tron al noului Papa.

 24. PS. Ultima data cand Patriarhul Bartolomeu a fost la Roma a fost in octombire 2012. A se vedea declaratia lui aici, facuta cu aceasta ocazie.

 25. @CO:

  “Fara precedent” nu era nici intalnirea dintre patriarh si papa, nici vizita sau participarea primului la diferite ceremonii de la Vatican, ci participarea acestuia la inscaunarea unui papa.

 26. Pingback: INTRONIZAREA PAPEI FRANCISC si noile elemente ale mitologiei de PR care consacra "Bergoglio style", provocator de delir colectiv (FOTO, VIDEO) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 27. Pingback: Cunoscutul duhovnic grec NECTARIE vede legatura intre DEMISIA PAPEI BENEDICT, NOUL PAPA SI IMPLINIREA APOCALIPSEI sub ochii nostri: "Sa ne pregatim duhovniceste pentru ultimul RAZBOI IMPOTRIVA CRESTINILOR!" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 28. Pingback: Papa Francisc si primele semne ale ECUMENISMULUI SINCRETIST. Patriarhul Bartolomeu a vorbit Papei despre UNITATEA BISERICILOR CRESTINE [video]/ Cat de "rigid" este noul papa pe tema HOMOSEXUALITATII? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 29. Pingback: PARINTELE THEODOROS ZISIS la Constanta - predica audio si conferinta (text) despre DESCRESTINAREA EUROPEI, rolul Sfantului Imparat Constantin, CADEREA CONSTANTINOPOLULUI, ierarhii filo-papistasi si PERICOLUL ECUMENISMULUI - Razboi întru Cuvânt - Recoman
 30. Pingback: CAMPANIA DE “MESIANIZARE” A PAPEI FRANCISC CONTINUA: cardinalul Schonborn pretinde ca noul Papa a fost ales de Duhul Sfant, prin SEMNE SI MINUNI - Recomandari
 31. Pingback: SINCRETISM ANTIHRISTIC. Papa Francisc, alaturi de un seic si un rabin in “PELERINAJUL” din IERUSALIM. Patriarhul Bartolomeu si Papa Francisc vor “MERGE INAINTE” pe drumul “CARE NU MAI POATE FI OPRIT” – cel al UNIT
 32. Pingback: Papa Francisc cere o alta abordare fata de copiii cu “PARINTI” HOMOSEXUALI/ Intalnire “ecumenica” a Papei cu Patriarhul Bartolomeu la IERUSALIM – programata in mai 2014 - Recomandari
 33. Pingback: “Moment istoric” de gravitate antihristica: PAPA FRANCISC si PATRIARHUL ECUMENIC BARTOLOMEU pledeaza, la Fanar, pentru UNIREA BISERICII ORTODOXE CU CATOLICII! [VIDEO]/ Inselaciunea “noii ere a dragostei” - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare