Sa ne amintim mai intai de cuvintele parintelui Elpidie, care, intial, pareau aproape imposibil de crezut si de primit. Nu cumva semnele din aceste zile duc tot mai vertiginos exact catre implinirea lor?
Apoi, nu cumva acest papa se comporta si mai ales este mediatizat sub aceasta forma: fulminant si ostentativ de “cuceritor” al inimilor intregului pamant (nu numai al lumii catolice), din prima clipa si de atunci minut de minut lucrandu-se la glorificarea sa intr-un chip fara precedent (mai ales in aceasta faza), prin construirea unei imagini deja legendare, mitologizate, eroizate, hranind cu un IDOL VIU disperarea si foamea oamenilor dupa repere si modele inalte, care sa le dea speranta intr-o lume tot mai fara orizont? Oare nu dupa acest tipar ne avertizeaza Parintii ca va aparea insusi Antihrist? Si nu altminteri lucreaza in lume nici inaintemergatorii sai, si nici profetul sau mincinos… Nu simtiti ca se repeta suspect de obsesiv tema “saraciei” si ca, apropo de un titlu caraghios al unei video-stiri de mai sus, ca e aici cam prea “multa umilinta” jucata, afisata, trambitata si cam exagerat de mare si bizar entuziasm encomiastic pentru o figura pretins conservatoare si pentru niste discursuri aparent hiper-evanghelice, in raspar total cu duhul lumii si care, daca ar fi rostite de catre un ierarh ortodox, ar fi infierate cu manie drept “medievale”, “fundamentaliste” si “revolute”?
Sa fie o gafa de exprimare sau chiar asta avrut sa spuna? Biserica apropiata de saraci sau chiar biserica SARACA, adica golita de resurse?
Si nu cumva aceasta insistenta obsesiva pe “saraci” si “saracie” este menita sa pregateasca omenirea sa se obisnuiasca cu generalizarea si ireversibilitatea starii de saracie crunta a majoritatii oamenilor simpli?
Eveniment fără precedent la Vatican: Papa Francisc a vrut o întâlnire cu cei peste 5.500 de jurnalişti acreditaţi.
A fost un eveniment surprinzător. Noul Suveran Pontif a vorbit plin de însufleţire despre concepţiile sale şi i-a câştigat pe ziarişti de partea sa.
Unul din cele mai importante momente a fost când a făcut dezvăluiri din culisele Conclavului – inclusiv despre momentul în care şi-a ales numele.
Papa le-a mulţumit ziariştilor pentru felul în care au relatat despre evenimentele de la Vatican din ultimele săptămâni şi încă de la început s-a abătut cu umor de la discursulpregătit:“Aţi cam avut de lucru, nu? Aţi tot avut”.
Papa le-a cerut cu însufleţire jurnaliştilor să vadă Biserica cu virtuţile şi greşelile sale, pentru că este o instituţie spirituală, nu politică. Surprinzând din nou asistenţa, Suveranul Pontif a lăsat discursul deoparte şi a povestit cum a ajuns la numele de Francisc:
“În timpul scrutinului, îl aveam lângă mine pe arhiepiscopul emerit de Sao Paolo, Prefectus Emeritus al Congregaţiei pentru Cler, cardinalul Claudio Hummes. Lucrurile au devenit clare, spune Suveranul Pontif, după numărarea a două treimi din voturi care îl indicau drept ales, şi cardinalii au început să aplaude. M-a îmbrăţişat, m-a sărutat pe obraz şi mi-a spus “nu uita de cei săraci”. Şi acel cuvânt mi-a rămas în minte: săracii, săracii”.
“Imediat m-am gândit, legat de săraci, la Francisc de Assisi. Omul sărăciei, omul păcii, omul care iubeşte Creaţia. Şi în acest moment, noi nu avem o relaţie foarte bună cu Creaţia”.
“O, cum mi-aş dori o Biserică săracă pentru săraci”.
Suveranul Pontif a continuat să se abată de la textul pregătit şi le-a arătat ziariştilor ceva rar divulgat: glumele de la Vatican. Fost iezuit, el a povestit cum, printre numele sugerate de alţi cardinali a fost Clement:
“Clement al XV-lea ar fi o răzbunare împotriva lui Clement al XIV-lea, care i-a prigonit pe iezuiţi”.
Câţiva ziarişti au fost traşi la sorţi pentru o întâlnire directă cu Papa. Printre ei, oameni cu experienţă la Vatican.
Phoebe Natanson, producător pentru ABC: “A fost dezarmant de cald şi de sincer, am fost puţin derutată de asta. În jurul său erau oficialii, doar mi-a strâns mâinile şi mi-a spus în engleză – “Roagă-te pentru mine, Roagă-te pentru mine”.
O asemenea zi este fără precedent la Vatican. Pe mulţi ziarişti, Papa i-a cucerit. Rămâne de văzut ce impresie va face pe scena internaţională – la inaugurarea sa de pe 19 martie vor veni unii dintre cei mai importanţi lideri ai lumii.
Papa Francisc pare să meargă la sufletul tuturor. Dar poate cel mai prezent este, încă, tot la Buenos Aires. Nu personal, ci imprimat pe tricouri, pictat pe căni şi pahare sau ştanţat pe insigne şi medalioane. Producatorii şi vânzatorii unor astfel de obiecte fac faţă cu greu cererii.
La scurt timp după ce cardinalul Jorge Mario Bergoglio a fost ales Suveran Pontif şi după ce explozia de bucurie tipic sud-americană s-a mai potolit, a venit rândul întreprinzătorilor să speculeze alegerea istorică a conclavului.
Cererea a depăşit şi cele mai optimiste aşteptări. Orice obiect cu imaginea Papei se vinde imediat.
“Am epuizat întreg stocul de tricouri, de brelocuri şi de steaguri argentiniene şi ale Vaticanului. Dar am fost asigurat că mâine, la prima oră, voi primi o cantitate dublă de marfă”, declară un vânzător ambulant.
Vânzătorii ambulanţi şi-au amplasat strategic tarabele în jurul catedralei arhiepiscopale, lângă casa în care locuia cardinalul sau la universitatea în care a predat. Magazinele din zonă şi-au prelungit programul.
“Am văzut explozia de bucurie a oamenilor şi am simţit cât de fericiţi sunt. Ne-am gândit să ne exprimăm sentimentele prin produsele pe care le vindem”, spune un alt vânzător.
Într-un magazin specializat în vânzarea de tricouri se cer doar cele imprimate cu noul Papă. Nimeni nu mai este interesat de Michael Jackson, Bob Marley sau de fotbalistul Lionel Messi.
“Este adevărat că cifra de afaceri a crescut mult, dar eu personal apreciez mai mult fericirea care se poate citi pe chipurile oamenilor când cumpără un tricou cu Papa”, explică un alt comerciant.
Nimeni nu se aştepta ca arhiepiscopul Jorge Bergoglio să ajungă Papă. Era un prelat apreciat în capitala Argentinei pentru modestia sa, apropierea faţă de oameni şi grija pe care o purta celor săraci şi bolnavi. Bucuria, fericirea şi mândria locuitorilor din Buenos Aires nu sunt decât un lucru cât se poate de firesc.
Papa Francisc a oficiat, joi, prima slujbă în calitate de Suveran Pontif. A fost primul eveniment important oficiat de noul Papa, dar ziua de lucru a început mult mai devreme.
Joi dimineaţa, Papa Francisc s-a rugat în solitudine la Biserica Santa Maria Maggiore.
De acolo a mers pe jos la o şcoală din apropiere unde le-a vorbit copiilor şi pe drum chiar a schimbat vorbe cu credincioşii care îl opreau pe stradă. Pentru aceste deplasări, Papa Francisc a refuzat cu o maşină de lux şi a preferat autobuzul folosit de colegii cardinali.
În acelaşi spirit de umilinţă, Papa Francisc a ascultat jurământul cardinalilor în picioare, şi nu aşezat în scaunul papal, şi a insistat să meargă personal să-şi plătească nota de la hotelul unde a stat în perioada conclavului.
În plus, a refuzat să fie transportat cu o maşină de lux şi s-a deplasat cu autobuzul folosit de colegii cardinali.
Este semnificativ faptul că în zilele următoare îl va vizita pe Papa Emerit Benedict al XVI-lea.
La fel de important, spun corespondenţi la Vatican, este şi faptul că prima întâlnire oficială a Papei Francisc va fi cu presa,programată pentru sâmbătă dimineaţă. Semn al faptului că noul Suveran este conştient că rugăciunile nu sunt suficiente pentru a rezolva gravele probleme cu care se confruntă biserica în acest moment al istoriei.
Papa Francisc are 76 de ani şi a fost, până pe 13 martie, cardinal argentinian. Este primul papă sud-american şi primul iezuit care ocupă Sfântul Scaun. Acum opt ani, când conclavul l-a ales pe Papa Benedict al XVI-lea, cardinalul Jorge Mario Bergoglio s-a aflat pe locul al doilea.
Biserica Romano-Catolică va fi doar “o simplă organizaţie filantropică” dacă nu îl mărturiseşte şi nu îl urmează pe Iisus Hristos, a declarat Papa Francisc în prima slujbă oficiată în Capela Sixtină, scrie ziarul Avvenire, afiliat Vaticanului.
“Dacă nu îl urmăm pe Iisus Hristos nu este bine, vom deveni o simplă organizaţie filantropică, dar Biserica este altceva”, a spus Papa Francisc la predică.
“Trebuie să mergem pe drumul crucii lui Hristos, trebuie să construim împreună cu Hristos, trebuie să îl mărturisim pe Hristos, altfel totul va fi ca un castel de nisip“, a continuat Papa.
“Dacă îl mărturisim pe Hristos fără asumarea crucii, rămânem doar ai lumii: suntem preoţi, cardinali, papi, dar nu ucenici ai Mântuitorului. Aş vrea ca după aceste zile, să avem curajul să îl urmăm pe Dumnezeu purtând crucea lui Hristos. Trebuie să reconstruim Biserica cu sângele vărsat pe cruce, singura glorie este Hristos cel răstignit şi înviat; doar în acest fel Biserica poate merge înainte”, a spus noul Suveran Pontif.
Prima slujbă oficiată de Papa Francisc în Capela Sixtină, în prezenţa celorlalţi 114 cardinali electori, a avut loc joi după-amiază.
Primele zile ale pontificatului Papei Francisc I au oferit lumii o perspectivă asupra a cum va fi Biserica Catolică, pentru prima dată în istorie, sub conducerea unui preot iezuit.Noul Papă, cardinalul argentinian Jorge Mario Bergoglio, a dat dovadă, încă de la început, de modestie şi pioşenie.
A refuzat vesmântul papal cu blana de hermină
La doar câteva minute de la anunţarea alegerilor din Capela Sixtină de la Roma, maestrul de ceremonii i-a oferit noului Papă vesmântul papal roşu cu blana de hermină pe care l-a purtat predecesorul lui Jorge Bergoglio, Papa Benedict al XVI-lea. Răspunsul noului Suveran Pontif:
„Nu mulţumesc, monsenior. Poartă-l tu. Carnavalul a luat sfârşit!”
Acesta a fost primul semn din multele apărute de miercuri încoace, de la alegerea cardinalului argentinian Jorge Bergoglio ca noul Papă al Bisericii Catolice, sub numele de Francisc I. „Era «Regelui-Papă» şi a «Curţii» de la Vatican s-au încheiat”, a comentat Massimo Franco, unul dintre editorialiştii politici recunocuţi ai Italiei care scrie pentru „Corriere Della Sera”.
„Era suficient să priveşti chipurile şocate a multor oameni de curte când şi-au dat seama de semnificaţia acestui prim gest al noului Papă”, comentează la rându-i David Willey, corespondent BBC News la Roma.
Modest, dar glumeţ
Totuşi, în sobrietatea lui Francisc I s-a întrezărit şi spiritul de glumă, după cum a povestit arhiepiscopul New York-ului, Timothy Dolan, care a participat la cina festivă de după alegerea Papei. „Am ciocnit în cinstea lui, iar când el a ciocnit în cinstea noastră, a spus: «Dumnezeu să vă ierte», ceea ce ne-a făcut pe toţi să râdem”, a declarat arhiepiscopul Dolan.
Apartamentul papal, inutil de mare
Un alt moment care a ridicat multe sprâncene de uimire a fost luarea în primire a apartamentului papal de către Francisc I. Oficialii Vaticanului au îngenuncheat în timp ce arhiepiscopul George Gaenswein, administrator al locuinţei papale şi secretar al fostului Papă Benedict, căuta întrerupătorul pentru a lumina apartamentul. Când „s-a făcut lumină”, Papa Francisc ar fi spus: „Camera asta este pentru 300 de persoane. Eu n-am nevoie de atâta spaţiu”.
Fără grabă în căutarea secundului
La a patra zi de la alegerea conducătorului Bisericii Catolice, noul Papă încă nu şi-a desemnat „numărul 2” de la Vatican, secretarul de stat. Cardinalii italieni şi monseniorii care au coordonat activitatea Vaticanului sub Papa Benedict al XVI-lea şi-ar dori să fie reconfirmaţi în funcţii, dar mulţi vor fi dezamăgiţi, potrivit BBC News. Papa Francisc I internţionează să-şi aleagă subalternii în propriul ritm, iar sursele de la Vatican susţin că acesta va face schimbări semnificative în săptămânile care vor urma.
Autosuficient în treburile lumeşti
Un alt factor care a răspândit surprindere în rândurile observatorilor de la Vatican este că noul Papă nu are niciun secretar sau persoană de ajutor care să-l însoţească, în pofida vârstei venerabile de 76 de ani şi a sănătăţii sale expuse riscurilor, dat fiind că trăieşte cu un singur plămân încă din adolescenţă. Toate acestea intră în contradicţie cu perioada fostului Pontificat, când arhiepiscopul George Gaenswein era umbra personală a lui Benedict. Totodată, la doar câteva ore de la alegerea sa la şefia Vaticanului, cardinalul Jorge Mario Bergoglio a plecat să se roage la Bazilica Sfântul Petru. Înainte de rugăciune, el s-a dus la hotelul unde se instalase pe perioada conclavului pentru a-şi plăti factura şi a-şi lua bagajele. Nu a trimis pe altcineva să efectueze aceste mici „treburi lumeşti”, ci a ales să se ducă personal, folosind o maşină banală, nu limuzina pusă la dispoziţie de Vatican. După rugăciune, el s-a dus să-şi viziteze un prieten bolnav internat într-un spital din capitala Italiei.Noul Papă s-a mai remarcat şi prin stilul alimentar frugal, respectând astfel numele pe care şi l-a ales ca Suveran Pontif, Francisc, după sfântul Francisc de Assisi. În calitate de cardinal în Argentina, el obişnuia să călătorească prin Buenos Aires folosind mijloacele de transport în comun şi-şi gătea singur mâncare în micul său apartament din oraş. Încercând să-şi propăvăduiască stilul de viaţă econom, el şi-a încurajat colegii preoţi din Argentina să nu cheltuiască bani călătorind până la Roma pentru ceremona de întronare şi i-a îndemnat să ofere săracilor suma pe care ar fi plătit-o pe drum.
În aşteptarea de noi surprize
„Asadar, fiţi pregătiţi pentru noi surprize” din partea lui iezuitului Jorge Mario Bergoglio, care – deşi poartă acum numele de Papa Francisc – nu se dezice de modestia care l-a făcut remarcat în calitate de cardinal în lumea catolică argentiniană, comentează BBC News.
La 24 de ore după ce a fost ales, în aceeaşi Capelă Sixtină, noul Papă a condus o slujbă în faţa cardinalilor, în care a trasat liniile de forţă ale potificatului. Momentul-cheie a fost predica, rostită într-o italiana foarte simplă şi accesibilă. Un document cu atât mai important, cu cât Papa a transmis un semnal puternic, refuzând să citească textul pregătit de secretarul de Stat.
Este prima predică rostită în calitate de Suveran Pontif şi de aceea trebuie considerată ca fiind piatra de temelie pe care Papa Francisc îşi va construi pontificatul. Cu atât mai mult cu cât ea a fost una spontană.
Evident, apreciază observatorii de la Vatican, va trebui să aşteptăm, pentru confirmarea primelor impresii, predica de la marea mesă a întronizării sale, care va avea loc marţi, în Piaţa San Pietro. Sunt însă câteva impresii puternice lăsate de prima predică. Noul Papă a impus un stil nou şi direct.
Ca un simplu preot
Primul element – FORMA: Papa nu a rostit predica din scaunul de Episcop al Romei, un loc care simbolizează puterea sa, aflat chiar în centrul Capelei Sixtine, ci din amvon, ca un simplu preot.
Pe FOND, mesajul său a fost unul drastic, notează observatorii. Prima temă a fost cea a “mişcării” care caracterizează Biserica. Noul Papă vede trei direcţii: “a călători” (caminare), “a zidi” şi “a mărturisi”.
“Viaţa noastră este un drum”, a spus el. “Dacă ne oprim, ceva nu e în regulă. Trebuie deci să mergem mereu, alături de Dumnezeu şi în lumina Lui”.
Apoi, e nevoie de “a edifica” Biserica. Dar “cu pietre vii, cu pietre unse cu Duhul Sfânt”. Şi nu oriunde, ci “pe piatra din capul unghiului, care este Hristos”.
Vine etapa de “a mărturisi credinţa”. Şi aici a fost momentul cel mai încărcat al predicii: “Putem să străbatem câte drumuri dorim, putem să construim mii de lucruri, dacă nu-L mărturisim pe Iisus Hristos, ceva nu merge“. În italiană,“qualcosa non va”, argentinianul apăsând, cu vocea sa gravă, pe “non va”.
“Vom deveni un ONG religios (ONG pietosa), dar nu Biserica, mireasa lui Hristos”, a decretat Papa, continuând: “Ce se va întâmpla dacă nu construim pe piatră? Ni se va întâmpla ce li se întâmplă copiilor pe plajă, când ridică castele de nisip: totul se surpă, fără consistenţă”.
Liniștea grea a cardinalilor
Papa, foarte calm, stăpân pe sine, ciudat de odihnit şi senin după aceste alegeri-surpriză, a rostit apoi aceste vorbe teribile al unui mare scriitor francez: “Când nu-L mărturisim pe Iisus Hristos, îmi vine în minte fraza lui Leon Bloy: cel care nu se roagă lui Dumnezeu, se roagă Diavolului. Şi când nu-l mărturisim pe Iisus Hristos, mărturisim mundanitatea, lumescul Diavolului!”
O linişte grea s-a lăsat în Capela Sixtină. Mulţi cardinali păreau că-i sorb aceste vorbe, atât de obişnuite în bisericile ortodoxe româneşti, dar atât de puţin diplomatice, pentru urechile occidentale, obişuite cu prudenţa oratorică a textelor care i se dau Papei să le citească.
Iar Francisc a continuat: “Asta nu este uşor“. Când trebuie construit ceva se produc “cutremure, mişcări, care încearcă să ne întoarcă din drum. Pentru că nu aparţin Crucii”.
Pentru noul Papă, fiecare drum trebuie ducă spre Cruce: “Când călătorim fără Cruce, când zidim fără Cruce, când mărturisim cu Hristos, dar fără Cruce, nu suntem oamenii lui Dumnezeu. Suntem lumeşti. Suntem episcopi, preoţi, cardinali, papi, totul, dar nu suntem oamenii lui Dumnezeu”.
Uluitor! O critică tăioasă a anumitor comportamente bisericeşti, care viza pe toţi, de la preoţii simpli la Papa însuşi! Aşa ceva nu s-a mai văzut niciodată, nu s-a auzit niciodată din gura unui Suveran Pontif, în faţa întregului cortegiu al cardinalilor!
Încheierea a fost la fel de biciuitoare: “Aş vrea ca noi toţi, după aceste zile de graţie, să avem curajul, da!, curajul, de a călători împreună cu Dumnezeu, purtând Crucea lui Dumnezeu, şi să zidim Biserica pe sângele lui Hristos vărsat pe Cruce, şi să mărturisim slava unică a lui Hristos răstignit!. Numai aşa Biserica poate avansa!”
Papa Francisc a afirmat duminica, in cursul primei sale slujbe Angelus, ca piata Sfantul Petru de la Vatican apare imensa, “ca lumea intreaga“, si a spus ca numele pe care l-a ales, Francisc, “intareste legatura spirituala pe care o are cu Italia“, informeaza duminica mass media din Peninsula, citata de Agerpres. “Aceasta piata are dimensiunile lumii intregi”, a afirmat Francisc, salutat cu entuziasm de peste 100.000 de credinciosi, care au adus in piata de la Vatican sute de steaguri din intreaga lume. Dumnezeu “nu oboseste niciodata” sa ierte oamenii si, daca Domnul nu ar ierta, lumea “nu ar mai exista“, a mai afirmat noul suveran Pontif.
Sfantul Parinte a mai vorbit despre milostivenie [sic!, n.n.] si a spus ca oamenii, la randul lor, “nu obosesc niciodata sa ceara iertarea Domnului”.
Adresandu-se celor peste 100.000 de credinciosi reuniti in Piata Sfantul Petru de la Vatican, Papa a preferat sa vorbeasca liber, in loc sa citeasca discursul pregatit, indepartandu-se astfel de o traditie nescrisa.Inainte de a rosti rugaciunea Angelus, dupa mesa oficiata in biserica Sfanta Ana de la Vatican, Francisc s-a oprit pe strazi, timp de aproape o ora, pentru a-i saluta, a-i imbratisa si a-i saruta pe credinciosi, intr-un gest surprinzator, unic pentru un Pontif, care a pus in mare dificultate Jandarmeria de la Vatican, care are sarcina de a asigura masurile de securitate. Francisc a depasit limitele statului vatican, cel mai mic stat din lume, si i-a salutat si binecuvantat pe locuitorii Romei, care l-au intampinat strigand “Traiasca Papa, traiasca Francisc!”.
“Milostivenia schimba lumea si o transforma intr-o lume mai putin rece si mai justa“, a mai spus Papa Bergoglio, care a afirmat de asemenea ca a ales numele Francisc, care este numele sfantului patron al Italiei, Francisc de la Assisi, deoarece acest lucru “intareste legatura puternica” pe care o are cu Italia, “tara din care provin stramosii” sai.
“Sunt fericit sa va salut in aceasta duminica, ziua Domnului, si va invit sa continuati sa va rugati pentru mine”, a declarat Suveranul Pontif, care si-a incheiat scurta interventie cu cuvintele “Va doresc o duminica placuta si pofta buna!”
Turiştii şi credincioşii care aşteptau duminică dimineaţă să viziteze Bazilica Sfântului Petru de la Vatican au avut o surpriză: Papa Francisc şi-a făcut apariţia la o poartă laterală a Pieţii San Pietro, stârnind un val de urale.
Papa Francisc susţine astăzi prima slujbă Angelus de la balconul Bazilicii Sfântul Petru, urmând ca prima mesă oficiată de acesta să aibă loc marţi, 19 martie. Peste 100.000 de persoane s-au strâns şi astăzi în Piaţa San Pietro de la Vatican pentru a urmări prima slujbă de duminică oficiată de Papa Francisc.
“Bună ziua. După prima noastră întâlnire, miercuri (ziua alegerii sale – n.r.), sunt bucuros să vă salut în această duminică, ziua Domnului, într-o piaţă care, cu ajutorul presei, capătă dimensiunea lumii”, şi-a început cuvântarea Papa, după ce a fost primit cu aclamaţii.
Şi de această dată, noul Suveran Pontif a ales să poarte tot roba albă, simplă, cu care a avut până acum fiecare apariţie în public.
Poarta la care a apărut Papa Francisc se numeşte Poarta Sfintei Ana, iar Suveranul Pontif a petrecut mai multe minute acolo, strângând mâini, îmbrăţişând şi sărutând copii.
Apoi, într-o mişcare ce i-a consolidat imaginea informală, Papa a mers la şeful grupului său de securitate şi a părut că-i spune acestuia că insistă să salute doi preoţi din mulţime, care s-au apropiat de el pentru a-l îmbrăţişa.
După slujba oficiată duminică dimineaţa în biserica Sfânta Anna din Vatican, Papa Francisc a surprins lumea ieşind în stradă, alături de credincioşi, trecând peste protocol şi peste normele de siguranţă. Suveranul Pontif a salutat oamenii, unul câte unul – le-a strâns mâinile, i-a îmbrăţişat şi a pupat copilaşii.
La ora 13:00 (ora României), Papa a apărut pentru prima dată la balconul apartamentului său privat de la etajul al treilea al Palatului Apostolic, pentru a susţine primul său Angelus.
Papa Francisc a vorbit despre milă. “Un pic de milă face lumea mai puţin rece şi mai corectă. Avem nevoie să înţelegem mila Domnului“, a spus Papa duminică, în Piaţa Sfântul Petru din Vatican.
Suveranul Pontif a avut un discurs informal, în care a povestit despre o carte scrisă de cardinalul Kasper. “Zilele acestea am citit o carte a cardinalului Kasper, un bun teolog. Este o carte despre milă, care mi-a făcut atât de bine…Dar să nu credeţi – a spus Papa zâmbind – că fac reclamă cărţilor cardinalilor mei. Nu e aşa”. […]
Papa Francisc iubeşte şi animalele, nu doar oamenii: Suveranul Pontif a mângâiat un labrador care însoţea un jurnalist italian nevăzător.
Papa Francisc s-a întâlnit cu jurnaliştii care au relatat alegerea sa la Vatican. Unul dintre ei, Alessandro Forlani, nevăzător, a venit împreună cu câinele său, un labrador dresat special pentru a-l ajuta.
Suveranul Pontif a fost încântat de prezenţa animalului şi l-a mângâit, zâmbind larg.
Sfântul Francisc de Assisi, care l-a inspirat pe noul Papă în alegerea numelui, este protectorul animalelor.
“Dragi prieteni, vă mulţumesc din toată inima şi vă cer să continuaţi să vă rugaţi pentru mine. Papa Francisc“, a scris duminică Jorge Bergoglio în italiană în primul său mesaj postat pe Twitter pe contul papal @pontifex.
Alegerea Papei argentinian, miercuri seara, a antrenat redeschiderea contului papal pe Twitter, închis în urma retragerii lui Benedict al XVI-lea, prin postarea mesajului “Habemus Papam Franciscum” (“Avem un Papă, Francisc”, în latină).
După două luni şi jumătate de existenţă, @pontifex, contul pe Twitter al lui Benedict al XVI-lea, alimentat în nouă limbi, a fost închis simultan cu retragerea sa, pe 28 februarie, la ora locală 20.00 (21.00, ora României).
Acest cont a atras, de când a fost lansat, pe 12 decembrie, aproximativ 2,5 milioane de abonaţi, dintre care peste un milion şi jumătate în engleză. Mesajele au fost traduse în italiană, spaniolă, germană, franceză, portugheză, poloneză, arabă şi latină. A zecea limbă ar urma să fie chineza.
Pariul îndrăzneţ cu Twitterul al lui Benedict al XVI-lea a fost foarte dezbătut la Vatican şi în cadrul Bisericii Catolice. În opinia susţinătorilor acestuia, era vorba despre intrarea şefului Bisericii în dialog cu tânăra generaţie şi transmiterea mesajului Evangheliei către aceasta. Însă, în opinia altora, Papa se expunea în mod inutil pe Twitter, primind numeroase critici, insulte şi glume scabroase, fără să poată răspunde.
Ceea ce se intampla acum este ireal; faptul ca posturi de tv, din dorinta unei audiente zdrobitoare, aduc in prim-plan evenimentele lumii catolice, eretice, faptul ca se pune mare accent pe trairea, pe simtirea acelui “ceva” indescriptibil care face ca sufletul sa vibreze, este, dupa parerea mea, o mare inselare.
Este ca un fel de transa hipnotica, o isterie, o mistica falsa, indusa, bine controlata. Ascultam cum, pe un post tv, un preot catolic isi exprima emotiile comparand aceste momente cu reintoacerea in vremea lui Iisus, ca si cand Mantuitorul ar fi astazi si acum prezent printre noi… dar in mijlocul slujbelor catolice.
Sa ne fereasca Bunul Dumnezeu ca starea aceasta falsa sa se rasfranga si asupra noastra!
Mărturisesc că ceea care m-a frapat la noul episcop al Romei este numele. Care, desigur, poate impresiona profund mulți romano – catolici însă pentru ortodocși rămâne, în cel mai bun caz, un avertisment.Căci este greu de uitat faptul că Francisc de Assisi, este pildă de umilință hrănită de o trufie fără margini.Carmen amintește, în comentariul său, afirmația unui preot catolic care compara alegerea lui Bergoglio cu prezența lui Hristos printre noi. Ironia este că nu se afla departe de adevăr din punctul de vedere al papismului căci, nu rareori, Francisc il poverello este numit în texte catolice – al doilea Iisus.Sper doar să nu ne fie nouă a cădea în mlaștina dulceagă a minciunii.
Intr-adevar, este un asediu mediatic incredibil,in care fiecare gest, fiecare cuvant si fiecare pas al papei este urmarit sub lupa si disecat mai ceva ca pe ale vedetelor de la Hollywood, starnind, iata, urale peste urale, fie ale celor prezenti in mod real la spectacolul miselor catolice, fie urale virtuale ale mass-media. In plus, faptul ca aceste stiri ultra-entuziaste sunt, de fapt, texte-sablon traduse identic de diferitele surse romanesti (deci nu sunt reactii chiar spontane ale jurnalistilor sau doar induse), texte venite de pe fluxurile de stiri ale principalelor agentii internationale, arata foarte clar ca agenda redactionala internationala este setata pentru a face PR noului papa.
Acest lucru ne spune doua lucruri:
– gesturile de “fronda” ale papei si reflectarea lor nu sunt deloc spontane. Daca ar fi, ar iesi in evidenta mai greu, agentiile de stiri le-ar remarca mult mai tarziu (in niciun caz asa instant) sau, poate, chiar deloc. Cineva insa alimenteaza agentiile si amplifica la maximum aceste gesturi tocmai pentru a obtine un efect de propagare fulger.In plus, e limpede ca se bate fierul cat e cald, speculandu-se “surpriza” iezuita a votului conclavului si toata succesiunea de evenimente (ce va culmina cu show-ul inscaunarii papei Francisc, marti, 19 martie) care pune in prim-plan mondial seful absolut al “bisericii” catolice.
– discursul despre saracie este perfect mincinos. Faceti un exercitiu de imaginatie. Cum ar fi intampinat de agentiile de stiri si de trusturile mediatice un cleric care ar ataca la baioneta interesele marilor hegemoni globali, ale complexelor militaro-industriale, ale marilor institutii supranationale si corporatii/banci? Cine ar avea un interes sa faca PR gratuit unui personaj care vrea sa arunce in aer chestiunea sociala in sec. XXI? Doar daca nu cumva cel care tine acel discurs e omul tau si e asezat acolo cu un scop anume…
Altfel, mega-expunerea mediatica a noului papa sigur ca va ajuta la amplificarea fenomenelor de sugestie psihologic-religioasa si e menita inducerii unei popularitati si credibilitati extreme a acestui personaj. Noul papa este un lider charismatic de tip nou, perfect adaptat noilor tehnologii si instrumentelor de propaganda media, precum si publicului/audientei formatate de acestea, obisnuit cu surogate si lesne de amagit, de transformat in masa sugestionabila.
Dar lucrurile sunt abia la inceput. Totusi, daca o vor tine in aceasta linie, lumea in curand se va satura si alura de “profet” al noului papa va pali, asa cum a palit figura de mesia politic a lui Obama prin erodare. Pentru succesul spectacolului, sunt necesare numere mai consistente de circ. Prin urmare, e foarte posibil sa asistam, in curand, la o faza superioara acestor operatiuni de PRlegate, deocamdata, de ineditul personajului – anume la o faza in care acesta incepe sa ia decizii, sa traseze directii, sa faca lucruri. Si acestea vor trebui sa fie, in mod necesar, uluitoare, menite uimirii intregului glob, spectualoase, “socante”, “senzationale”… Si, de preferat, toate, intr-un ritm din ce in ce mai accelerat.
61 Commentarii la “PAPA FRANCISC MEGASTAR – campanie de PR fara precedent pentru un lider religios, intr-un “spectacol” mondial cu iz antihristic al VEDETISMULUI “UMILINTEI” SI AL OSTENTATIEI… “SARACIEI””
prietenii
http://www.basilica.ro/stiri/patriarhul-romaniei-a-adresat-un-mesaj-de-felicitare-papei-francisc_4754.html
.
Iaca bilant la 100 de zile de la lansare (via AFP):
http://www.mediafax.ro/externe/papa-francisc-are-o-popularitate-ce-depaseste-mediile-crestine-in-primele-100-de-zile-de-pontificat-10990600