PREMIERUL MAGHIAR VIKTOR ORBAN, LA BAILE TUSNAD: “Dubla cetatenie este un pas spre unificare”/ LASZLO TOKES: “Cerem autonomia Ardealului, a Tinutului Secuiesc si a regiunii Partium”

23-07-2011 13 minute Sublinieri

laszlo-tokes-viktor-orban

FARA COMENTARII. In termeni diplomatici, un mesaj mai clar de atat nu credem ca se poate da.

Si totusi… drept comentariu: cititi cu atentie discursul primului ministru Orban. Este vorba despre o viziune cat se poate de inchegata ideologic, parca decupata din vremurile interbelice, cu irizatii spengleriene si cu un mesaj milenarist: suntem intr-o faza de prabusire a lumii occidentale si de nastere a uneia noi in care statul va fi elementul central. Or stat fara natiune puternica nu poate exista. Interesant discurs, nu?

Prezent la Universitatea de Vara de la Baile Tusnad, premierul maghiar Viktor Orban a declarat ca acordarea dublei cetatenii este un pas spre unificarea natiunii maghiare. “Asistam in aceste momente la unificare sectoriala a natiunii maghiare. Dubla cetatenie este un pas spre unificare“, a declarat premierul maghiar. Vorbind de acelasi ideal, Orban a declarat ca odata ce Romania va intra in spatiu Schengen, vor fi create 50 de puncte de trecere libera a frontierei. “Circulatia intre cele doua tari va fi libera. Acesta este si unul din motivele pentru care Guvernul maghiar s-a luptat pentru intrarea Romaniei in Schengen“, a declarat oficialul maghiar.

Premierul Victor Orban despre situatia economica a Europei si drumul Ungariei:

Universitatea de Vara de la Baile Tusnad reprezinta un punct de referinta in viata natiunii noastre. Aici vorbim de viitorul nostru ca natiune. Vorbim de perspectiva neamului maghiar. O perspectiva ingusta este aceea ca am putea avea o guvernare condusa de forte internationale iar o alta este aceea ca in acesta criza a occidentului noi cautam solutiile de iesire. Eu nu aleg aceste perspective ci ma gandesc la un orizont mai inalt.

Punctul de pornire pentru maghiari in contextul actual al crizelor si punctul de pornire pentru a cauta optiunile este istoria. Trebuie sa ne uitam la ultima suta de ani. Acesta suta de ani nu s-a petrecut asa cum am fi vrut noi.

Pana la al doilea razboi mondial am avut un context potrivnic. Teritoriile pierdute au ajuns si ele in situatii nefavorabile. Iar noi Ungaria ne-am luptat pentru a supravietui. Dupa al doilea razboi a urmat o dictatura dar nu numai politica ci si una economica. Care ne-a adus intr-o situatie precara dupa caderea dictaturii politice. Este fara asemanare ce s-a petrecut in Ungaria atunci.

Dupa 1990 au venit pietele globale. Chiar daca din anumite puncte de vedere situatia Ungariei s-a schimbat, ultimii 20 de ani au insemnat indatorarea Ungariei, instrainarea bunurilor nationale. Declinul demografic s-a intetit. Natiunea pe de-a intregul a facut pasi inapoi. Celor batrani de 100 de ani si celor tineri de 30 de ani li se parea ca mergem inapoi si nu progresam.

Intrebarea este daca in acest contex in care pe o lume veche se cladeste o lume noua se schimba rolul natiunii. Si nu numai al natiunii maghiare ci si al perceptiei pentru toate natiunile.

Daca ne uitam la ultimul an, schimbarile ne arata ca lumea occidentala se schimba, trece printr-o schimbare majora.

In urma cu un an, occidentul vobea de finalul crizei. Intre timp, Grecia a crapat. Vedem ca tarile de la periferia UE care sunt si in zona euro incep incet sa piarda teren in fara Europei Centrale. Au intrat in bucluc Spania, Grecia, Italia, Portugalia.

Vedeti in ziare declaratiile lui Obama care a spus ca gradul de indatorare al tarii prevazut in legislatie trebuie ridicat pentru ca altfel nu vor mai putea lua credite. Africa a traversat criza araba. Dupa nenorocirea din Japonia intreaga dezvoltare atomica a Europei a fost pusa sub semnul intrebarii. Aceste crize sunt semnale ce prevestesc inceputul unei noi istorii globale.

Avem si o stire buna care este mica la nivel global, dar pentru noi este esentiala. In urma cu un an eram in plutonul tarilor aflate in criza, acum ne-am indepartat de acest pluton. Vedem ca orizontul occidentului este intunecat. Tarile puternice au devenit slabe, iar tari slabe au devenit puternice.

Eu vad ca toate aceste semne vor duce la un colaps general care va insemna si un nou inceput. Colapsul poate fi tradus si prin indatorarea fara posibilitate de plata a tarilor. Mai precis asta inseamna indatorarea tarilor pana la punctul in care este clar pentru toata lumea ca datoriile nu mai pot fi platite.

Citim stirile despre Grecia pe care eu nu le suport in care vedem ca din nou si din nou apar planuri de salvare. Se vorbeste de cum sa nu declare falimentul Greciei si sa mareasca gradul de indatorare, desi e clar ca acesta tara nu isi poate plati datoriile. In acesta situatie se poate ajunge usor indiferent de cat de puternica e economia unei tari.

Ne uitam cum rezolva SUA problema datoriei nationale si vedem ca solutia lor este sa tipareasca dolari pentru ca e moneda internationala. Trebuie sa vedem cum facem ca datoriile suverane care nu pot fi platite sa le facem prin magie platibile.

Daca o tara nu poate plati datoriile ajunge la faliment. Daca bancile care au creditat nu primesc banii intra si ele in faliment si atunci si cei care si-au pus banii in banci pierd banii. Daca asta se intampla totul se duce de rapa, se duc de rapa economiile personale, economiile nationale. In aceste cazuri intervine inflatia si devalorizarea monedelor. Asta numim noi colaps.
Daca se uita cineva la structura datoriei Greciei atunci vedem ca 60% apartine bancilor din Franta si 34% celor din Germania. Criza grecilor nu este numai a lor, ci a intregii Europe.

Teoria occidentului este ca natiunile nu se pot opri din dezvoltare si ca societatea de consum nu poate fi oprita iar cosumul va putea fi sustinut. A aparut un concurs al consumului. Vedem ca din acest consum neechilibrat au aparut creditarea fara acoperire si criza creditarilor. Astfel ca tarile occidentale au ajuns in situatia de nesustenabilitate, iar viitorul generatiilor viitoare este amanetat.

Datoria nationala nu inseamna altceva decat ca iei bani de la cineva si ca la un moment dat va trebui sa ii returnezi. Acum datoriile grecilor sunt esalonate pe 30 de ani, adica tinerii greci vor fi intatorati pe acesta perioada. Am ajuns la finalul vremurilor bune ale occiedentului. Viata buna de consum irational a occidentului este la final.
Ne amintim cand Imperiul Roman s-a destramat, intrebarea fost ce urmeaza dupa el. Asa este si acum, trebuie sa vedem nu ce se intampla cu societatile de consum occidentale, ci ce urmeaza dupa ele.

Primul lucru pe care il stim este ca guvernele vor avea rolul principal in economie. Datoriile se pot plati numai cu ajutorul guvernului. Am vazut ca la primul val de ciza din 2008 cand a aprut problema platii datoriilor, atunci a fost nevoie de interventia statului.
Pe piata de munca observam ca este nevoie de interventia statului. Forta de munca disponibilizata trebuie pusa la munca si aici doar statul poate interveni. Muncitorii dati afara din piata privata pot fi recuperati numai de stat si cu ajutorul statului.

Contrar a ceea ce au crezut socialistii in ultima suta de ani, statul de unul sigur este neputincios daca nu stie care ii sunt reponsabilitatile si care ii sunt obiectivele si ceea trebuie sa faca pentru popularie. Fara aceste lucruri statul devine corupt si birocratic.

In situatia actuala de criza nu putem sa cream un stat puternic decat daca este sustinut de o natiune puternica. O natiune pe care statul prin munca lui sa o serveasca. Adevarata putere a statului vine de la natiune.

Ce inseamna asta pentru Ungaria? Ungaria protejeaza pe toata lumea. Ungaria a dat un raspuns cinsitit pentru toate tarile europene fata de situatia de cotitura in care ne aflam.

Victor Orban despre unificarea neamului maghiar:

Unificare si uniunea nu inseamna nimic daca nu provine dintr-o decizie politica. La alegerile din 2010, cetatenii maghiari au decis ca trebuie sa realizam o unificare si uniune fara seaman. Maghiari au inteles ca societetea maghiara veche si nesustenabila nu mai poate continua si ca este nevoie de o schimbare.

Alegerea unei majoritati de doua treimi, o noua constitutie, consultarea publica pentru o noua constitutie, reglementari economice noi, consultari sociale la care iau parte milioane de oameni arata ca se schimba ceva in Ungaria. Nu ma gandesc la schimbarea ideologiei, ci la intarirea simtamintelor nationale si la faptul ca e o societate responsabila de viitorul ei.

Rezultatele alegerilor si ale consultarilor arata ca maghiarii vor sa lupte. Asta arata ca nu vor sa sufere in tacere si sa accepte impasibili ce li se intampla si sa fie oportunisti. Vor sa lupte impotriva datoriilor, impotriva crizei, impotriva somajului. Vor sa lupte impotriva lucrurilor care ne-au afectat si ne-au facut nefericiti, dar pe care le-am tolerat.
De aceea acum nu suntem in situatia Greciei, ci suntem pe drumul cel bun. De acea am facut reforma constitutionala, dubla cetatenie, polticile bancare, politicile sociale. Nu spun ca toate aceste nu s-au realizat fara discutii.
In Ungaria se duce o lupta intre fortele care doresc construirea unui stat modern si sustinatorii regulilor vechi si ineficiente. Gandirea veche care spunea ca piata privata sa fie a tot-puternica si cea care dicteaza, iar statul sa fie slab.

Cand natiunea maghiara cauta viitorul, trebuie sa ne vina in minte pildele din trecut. Ce a facut Ungaria cand lumea era in criza si cum si-a gasit calea de iesire. Reflexul Europei de Est a fost acela de a privi ce fac tarile din occident, ca solutiile ocidentului sa le implementam in Ungaria si asa avem rezolvari si avem directia buna. Acum situatia este ca cei pe care ar trebui sa-i urmam au esuat.

Acum vedem ca nu mai putem aplica solutiile occidentului. Vedem ca noi suntem cu un pas inainte. Vedem ca solutii gasim, pe care apoi occidentul le copiaza de la noi. Un exemplu este legea media mult discutata in tara noastra. Anglia tocmai a anuntat ca va adopta o lege care este similara cu legea media din Ungaria.

Sa ne uitam la reglementarile de pe piata bancara, de pe piata pensiilor private. Noi am fost primii, acum vedem ca tot mai multe tari adopta politici similare. Sigur, nu toti au avut o majoritate ca a noastra. Unii au incercat, dar au dat inapoi. Cei mai de succes sunt bulgarii, care insa vor ajunge la nivelul nostru in cinci ani.

Vedem ca nu mai putem aplica modele occidentale. Europa de Est trebuie sa isi croiasca propriul drum, sa aiba propriile modele.

Colapsul unor tari mari ne ingrijoreaza pentru ca, desi Ungaria nu este acum in pericol, efectele colapsarii unor tari mari ne vor atinge si pe noi. Noi trebuie sa ne departam de zona periculoasa a crizei tarilor occidentale. Anul trecut eram in epicentrul acestei zone de pericol. Acum nu mai suntem acolo, dar nu am scapat de tot.

Nu trebuie sa deplangem colapsul lumii vechi. Si noi in 2008 am trecut prin momente dificile si nimeni nu ne-a consolat. Avem constiinta impacata. Nu noi am decis asta.

Neamului maghiar nu trebuie sa ii fie frica de schimbare. Trebui sa ne gasim drumul propriu. Trebuie ca natiunea maghiara sa-si croiasca propiul destin, sa se invarta in jurul propriei axe.

Nu am trecut de greu. Ne asteptam la vremuri grele pentru toata natiune maghiara, chiar si pentru cea din afara granitelor. In aceste timpuri schimbatoare, putem sa realizam o schimbare de optica.

Cand spunem acasa trebuie sa devenim oameni care reusesc prin fortele proprii. Trebuie sa aratam ca o natiune capabila prin fortele proprii.
In aceasta perioda de rascruce, daca facem pasi corecti putem realiza unificarea maghiarimii. Unul din elementele concrete este acordarea dublei cetatenie. Asistam in aceste momente la unificare sectoriala a natiunii maghiare.

Astfel ca e clar de ce Ungaria s-a luptat pentru ca Romania sa intre in spatiul Schengen. Poate ca nu a fost destul de clar mereu de ce am militat pentru asta. Sigur ca a fost vorba si de solidaritate, dar am avut si un interes propriu.
Sa ne uitam ce s-a intamplat cand Ungaria si Slovacia au intrat impreuna in spatiul Schengen. Fara nicio disputa politica cu Slovacia, ne-am inteles sa realizam 100 de puncte de trecere a frontierei pe unde se poate circula liber, fara oprelisti. Cand Romania va intra in Schengen, vor fi realizate 50 de puncte unde se va putea trece liber dintr-o tara in alta. Cred ca fara dispute politice, acest lucru se va intampla. Asta ar ajuta unificarea neamului maghiar.

Am creditat ca in aceasta regiune se va intari conlucrarea intre fortele democrate. Romania e un exemplu bun in acest sens. Am vazut din spusele lui Tokes Laszlo cate probleme sunt chiar si intre conducerea romana si minoritati.

Am vazut ca daca nu avem o Ungarie puternica, nu avem nici o maghiarime puternica in bazinul Carpatic. Daca avem o tara puternica, numai atunci putem sa ajutam si maghiarimea din afara tarii.

Cand vorbim de schimbarea Ungariei, de un nou drum, le cerem oamenilor sa isi schimbe si strategia din familie. Un exemplu este ca zeci de mii de maghiari au plecat din campul muncii prin diferite forme. Dar vedem ca strategia nu este ca mii de maghiari sa intre pe piata muncii, ci sunt mii de familii care traiesc din nemunca. In Ungaria sunt familii in care nimeni nu a lucrat cu zecile de ani. Sunt copii care nu si-au vazut parintii muncind. Asta trebuie schimbat.

Economia neagra-gri nu mai are loc in tara noastra. Intarirea tarii nu e o posibilitate, ci o nevoie. O politica economica reusita, o dezvoltare buna se poate face numai printr-o insantosire a natiunii.

Politicile de incluziune a tiganilor trebuie sa fie astfel: trebuie sa-i transformam din asistati social in oameni care isi castiga traiul prin munca. Este clar ca Uniunea Europeana si politicile pentru romi permit integrarea romilor pe piata muncii.

Situatia economica din Europa este proasta pentru ca in toate tarile datoria externa creste, pana si a Germania, in afara de doua tari: Ungaria si Suedia.

Viktor Orban despre regionalizare:

Universitatea Sapientia din Romania este copilul nostru. Daca plange il auzim, daca ii e foame ii dam de mancare. Dar ce trebuie sa facem noi din Ungaria asta trebuie sa ne-o spuna conducerea universitatii Sapientia.

In privinta planului de regionalizare propus de statul roman pot sa spun ca nu a venit timpul in care guvernul maghiar sa-si dea cu parerea. Fortele maghiare de aici trebuie sa isi exprime doleantele si sa se implice. Nu vreau sa intru in detalii.

Despre valul de migratie al maghiarilor din Ardeal – Acesta este cea mai sensibila problema. Pe pamant avem o singura viata, din ce stiu. Oamenii au dreptul legitim sa-si paraseasca tara natala, sa plece sa lucreze, sa fie fericiti, dar asa nu se poate construi o natiune puternica.

Cheia impotiva migratiei este contruirea unor conditii economice favorabile, astfel incat cei plecati sa revina.

Vom adopta o lege pentru minoritatile din afara si din interiorul tarii, astfel incat sa fie reprezentate in Parlament.

Se intreaba unii cu cine e Ungaria – cu Tokes, cu UDMR? Credinta mea este ca trebuie sa aratam ca exista uniune intre maghiarii din afara tarii. Noi cautam parteneri in acele organisme care doresc uniunea fortelor maghiare. Cu aceste entitati suntem in relatii bune.

Viktor Orban a declarat, astăzi, la lucrările Universităţii de Vară Tusvanyos, că nu a venit momentul ca Guvernul de la Budapesta să intervină în problema reorganizării teritoriale a României.

Premierul ungar le-a sugerat organizaţiilor maghiarilor să adopte o poziţie comună în această chestiune, care să fie comunicată Executivului de la Bucureşti şi, ulterior, Budapesta va decide dacă va interveni sau nu. “În privinţa reorganizării României, nu a venit momentul în care Guvernul de la Budapesta să se manifeste. Poate va veni acel moment. Deocamdată trebuie să spun că comunitatea maghiară trebuie să adopte o poziţie comună şi să comunice asta Guvernului de la Bucureşti. După ce va fi o poziţie comună care ne va fi comunicată şi nouă vom decide dacă trebuie să intervenim“, a spus Viktor Orban, potrivit Agerpres.

Nu sprijinim partide ale maghiarilor, dar pledăm pentru unitate

Răspunzând unei întrebări din public referitoare la susţinerea pe care Guvernul de la Budapesta o acordă partidelor politice ale maghiarilor din România, Viktor Orban a declarat că sprijină acele forţe care militează pentru unitatea maghiarilor.

Guvernul Ungariei nu sprijină forme organizatorice, noi nu putem spune de la Budapesta ce să faceţi. Nu sprijinim organizaţii, ci intenţii şi devotamente, care luptă pentru unitatea naţională“, a spus Viktor Orban, la Băile Tuşnad.

O poziţie mult mai tranşantă a avut vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, care a atacat în mod dur UDMR, acuzând faptul că reprezentanţii Uniunii preferă parteneriatul cu partidele româneşti în schimbul unor funcţii publice.

“UDMR vrea să ne impună o situaţie de subordonare din 1996. (…) UDMR se înţelege mai bine cu partidele româneşti decât cu compatrioţii. E şocant. Nu stau de vorbă cu noi, stau de vorbă cu ei“, a spus Orban.

El a mai afirmat că în aceste condiţii “nu se poate face solidaritate”, menţionând că pledează pentru “o unitate pluralistă, nu una de monolit”.

În context, deputatul european a reproşat UDMR că a pus piedici înfiinţării Partidului Popular Maghiar din Transilvania, al cărui iniţiator este el, şi nu a ezitat să-i catalogheze pe liderii Uniunii drept “o gaşcă poscomunistă, pseudoliberală, corifei ai autonomiei”.

Premierul Ungariei participă la lucrările celei de-a XXII-a ediţii a Universităţii Tusvanyos, unde susţine o prelegere despre unitatea naţională a maghiarilor.

​Vicepresedintele Parlamentului European, europarlamentarul Laszlo Tokes, a declarat in cadrul lucrarilor Universitatii de Vara de la Baile Tusnad ca maghiarilor din Transilvania li se cuvine autonomia: “Este o cerere minimala. Pentru teritoriul pierdut vrem drepturi. Cerem autonomia in toate felurile“, a declarat Laszlo Tokes. Politicianul maghiar a lansat si un atac virulent la adresa UDMR, catalogandu-l drept un partid cu o politica totalitara.

Laszlo Tokes despre unificarea natiunii maghiare:

Szemjen Zsolt a vorbit in deschiderea Balvanyos-ului de identitatea ardeleana. Unii spun ca nici nu exista o identitate ardeleana, daramite una a Tinutului Secuiesc. Dar noi ne-am nascut cu aceste identitati.

 • Eu am sa vorbesc despre lupta pentru libertate, despre unificarea natiunii, vindecarea neamului, despre contopirea celor trei intr-un singur ideal.
 • In 2007, la alegerile europarlamentare, am avut sloganul “Unire cu Ardealul”. In 2009, sloganul a fost Uniune a maghiarimii in Europa Unita. La 90 de ani de la Trianon sloganul a fost Vindecarea Trianonului”.
 • In 16 iunie 1989 s-a spus pentru prima data ca trupele de ocupatie rusesti sa plece acasa.
 • Politica de unificare a neamului maghiar a inceput inca din primul mandat al primului-ministru (din Ungaria – n.r.). Ii multumim primului-ministru pentru ca a fost acela care a inceput procesul de vindecare al ranilor Trianonului. In loc de autocompatimire, vaicareli, a ales drumul spre vindecare, spre unificare, spre dezvoltare.
 • In 2010 am fost martorii unei schimbari majore in Ungaria, a unei schimbari care merge spre unificarea maghiarimii. Adoptarea dublei cetatenii este una din solutiile pentru unificarea natiunii maghiare. Legea de unificare a natiei maghiare a deschis drumul spre indreptarea traumelor Trianonului. A fost adoptata o nou strategie.
 • Schimbarea a inceput in urma cu doua decenii. Atunci au picat Ceausescu si Kadar. A picat Zidul Berlinulul. A picat URSS-ul. E mult timp daca ne uitam la tinerii democrati de atunci, acum cu parul grizonat. Doua decenii au trecut si intre razboaiele mondiale.
 • Este un timp indelugat, dar este si putin daca ne gandim la cat de putine am realizat, mai ales daca punem in balanta realizarile predecesorilor nostri precum Horthy Miklos, Bethlen Gábor. Unde suntem noi fata de realizarile lor? Suntem tot in fata unei perioade post Trianon, post comunism. Daca ma gandesc la Romania, suntem doar in faza de postsecurista.
 • Asta ne ingreuneaza situatia si obligatiile pe care le avem fata de cei 1,5 milioane de maghiari care, de fapt, sunt 2 milioane. Sa nu ne permitem sa fim mici, fratii mei. Din 1910 nu a existat un recensamant cinstit. Nu a fost bine sa fii maghiar.
 • In loc de revolutie am fost obligati sa acceptam un puci, in loc de o schimbare de regim s-a produs doar un transfer de putere. In loc de o europenizare adevarata avem un euroconformism de fatada. In loc de crestere avem coruptie postcomunista.

Laszlo Tokes despre o posibila catastrofa demografica a maghiarimii:

 • In aceste doua decenii nu am avut curajul sa ne uitam cu atentie la comunism, sa aratam adevarul despre comunism. Nu avem nici autonomie, nici universitate maghiara finantata de stat. Ci, doar prin sacrificii, am reusit sa facem universitatile private din Partium si Sapientia, cu sprijinul primului guvern Orban.
 • Ne paste o catastrofa demografica umana. Fata de recensamantul din Slovacia s-a spus ca diminuarea numarului de maghiari este atat de mare incat poate fi comparat cu pierderile inregistrate in cazul unui razboi. Potrivit datelor, populatia maghiara din bazinul Carptic ar fi scazut cu 1 milion de persoane in 30 de ani. Acesta pierdere este comparabila cu pierderile umane suferite in al doilea razboi mondial.
 • Fostul ministru al internelor spune ca in Ungaria traiesc un milion de familii cu un singur copil si sunt un milion de familii cu un singur parinte. Populatia noastra scade, ca si la Trianon. In decembrie 2004 am avut un nou Trianon propriu.
 • Si in situatii ca cea de mai sus fortele de stanga din Ungaria lucreaza impotriva tarii. Nu de mult, Mesterhazi si Ponta au semnat o scrisoare comuna, cred ca la Bruxelles. In Romania, nationalistii si nationalistii comunisti ataca primarii maghiari. Iar Martin Schultz trimite ajutoare unor astfel de forte care dispretuiesc maghiarii si ajuta la perpetuarea spiritului anti-maghiar. Nu vreau sa mai vorbessc despre incidentele in care maghiarii au fost batuti.

Despre autonomie si despre UDMR:

 • In Slovacia au reusit sa realizeze reforma administrativa si fara discutii. Acum asteptam ca asta sa se intample si la noi. Locul gol de langa mine inseamna ca in aceasta problema nu ne targuim.
 • De ani de zile se deruleaza cazul Cathedral Plaza. In final instanta cea mai inalta s-a pronutat pe acest caz. Am o veste rea pentru Cluj, unde langa biserica ungureasca vor sa construisca o contructie asemanatoare. Vor sa distruga acest monument.
 • Asa cum Marko Hunor… Aaaa! Kelemen Hunor a semnat avizul si pentru Rosia Montana. Astfel ca o piedica in calea poluarii din Ardeal a fost inlaturata prin semnatura lui Kelemen. Si colegul sau Borbely va fi obligat sa semneze avizul de mediu care va face posibila implementarea acestui proiect daunator pentru mediu. Despre acest proiect PE s-a pronuntat, mai exact, s-au interzis exploatarile cu cianura. Le cer celor din Ungaria sa se impotriveasca pentru ca raurile curg inspre ei si pericolul este si pentru ei.
 • Ce va fi cu atonomia Tinutului Secuiesc daca nu suntem in stare sa ne salvam bisericile si mormintele? Ce va fi daca nu putem impune autonomia bisericii si a mormintelor? Ce va fi cu autonomia Tinutului Secuiesc, Patriumului si a Ardealului?
 • Vedem ca la masa discutiilor partenerii nostri romani nici nu vor sa auda de o autonomie administrativa a Ardealului. Inseamna ca nici nu doresc sa auda de autonomia Tinutului Secuiesc.

Laszlo Tokes si respingerea infiintarii PPMT:

 • In aceste conditii neprielnice se naste Partidul Popular Maghiar din Transilvania. Am o stire senzationala din Jurnalul National, care a publicat motivarea Tribunalului in care se mentioneaza ca PPMT nu poate fi aprobat pentru ca nu isi propune promovarea intereselor nationale, ci a unei comunitati.
 • In ungureste, interesele maghiarilor din Ardeal nu au ce cauta in interesele nationale romanesti. Sa fim romani si numai asa pot fi de interes national si interesele comunitatii noastre. Decizia Tribunalului este discriminatorie, antidemocratica si absurda. Asta este problema, ca suntem maghiari? Asta e greseala noastra, ca suntem maghiari? In opinia lor trebuie sa ne predam maghiarimea si sa ne lasam neamul.
 • Convergenta cu decizia Tribunalului este si doctrina totalitara a Uniunii, a UDMR, care spune ca suntem cei care dezbina comunitatea si asa aducem atingere intereselor nationale.
 • Fata de cele de mai sus, noi vrem sa cerem de la partea romana, daca tot a putut fi partener strategic al Ungariei si daca Basescu sustine ca este politicianul care s-a apropiat cel mai mult de maghiarime, atunci le cerem romanilor sa discutam ca de la natie la natie. Nu de la majoritate la minoritate. Avem nevoie de cooperare intre neamul romanesc si cel maghiar.

Tokes si autonomia maghiarilor si un atac dur la adresa UDMR:

 • Raportul Tismaneanu a condamnat crimele comunismului. Atunci, cerem autoritatilor sa ne fie reparate traumele Trianonului si cele post-comuniste.
 • Daca am pierdut teritoriu atunci, in schimb, cerem drepturi. Este o cerere minimala. Pentru teritoriul pierdut vrem drepturi. Cerem autonomia in toate felurile. Cerem autonomia Ardealului, a Tinutul Secuiesc si a regiunii Partium.
 • Unificarea maghiarimii din afara granitelor se face in pasi mari.
 • Dupa ’89, schimbarea de regim nu s-a realizat in totalitate. Politica minoritatilor nu s-a schimbat pe deplin. In politica minoritatilor s-a produs o schimbare in ’96. Atunci UDMR si puterea au facut un pact din care a iesit doctrina care spune ca unei minoritati ii sta bine la conducere. In schimb, UDMR a primit bani de buzunar, un pic de statut, scaune, finantare pentru clientela. Sunt 3000 de functionari udemeristi care datoreaza partidului bunastarea.
 • Au rupt in doua maghiarimea. Pe maghiarii buni pentru romani i-au separat de cei pe care ii numesc iredentisti, separatisti. Tot ce am spus mai sus se refera la nomenclatura udemerista.
 • Am fost intrebat daca infiintarea PPMT nu va diviza comunitatea. Si vreau sa va spun asa: e o mare problema daca Uniunea se ciocneste de democratie. UDMR doreste sa ne impuna o uniune totalitara. Din ’96 au impus aceasta politica. Acum UDMR colaboreaza si se intelege mai bine cu partidele romanesti decat cu propriii lor frati de sange. Asta este de necrezut. Nu stau de vorba cu noi, dar vorbesc cu partidele romanesti.
 • Marko Bela condamna infiintarea PPMT cu ajutorul Ungariei. El spune ca Ungaria vrea prin sprijinirea sa ca PPMT sa dezbine politica maghiara din Transilvania.
 • O alta politica a UDMR este aceea de neamestec. Asa spune si UDMR: sa nu se implice Ungaria in treburile din Romania. Asa a spus si Ceausescu. Si noi ne vom baga nasul in politica maghiara. Vom avea drept de vot si il vom schimba pe Orban daca nu se poarta bine. Frati maghiari, implicati-va in politica de aici si noi ne vom implica in cea din Ungaria.
 • Se stie ca UDMR a lucrat din greu la impiedicarea infiintarii Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania. Mai exact, l-au mandatat pe avocatul Draghici membru al unei asociatii de veterani luptatori impotriva comunistilor. Draghici si UDMR au conlucrat.
 • Nici nu au dreptul sa spuna ca semnaturile de pe listele de sustinere sunt falsificate. Exista autoritati abilitate sa constate si sa analizeze asta. Adica autoritatile romane nu au constat ca semnaturile sunt falsificate, dar partidul fratilor nostri de sange spune ca am incalcat legea. Asta e parerea mea despre povestea inscrierii partidului.
 • Toate fortele maghiare participa in Consiliul Autonomiei din Transilvania, mai putin UDMR.
 • Nu am invatat sa tragem caruta in aceeasi directie pentru viata maghiarului. Sper ca in doi ani sa avem o uniune a maghiarimii in Uniunea Europeana.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

16 Commentarii la “PREMIERUL MAGHIAR VIKTOR ORBAN, LA BAILE TUSNAD: “Dubla cetatenie este un pas spre unificare”/ LASZLO TOKES: “Cerem autonomia Ardealului, a Tinutului Secuiesc si a regiunii Partium”

 1. D-le Orban,
  Ardealul A FOST, ESTE SI VA FI ROMANESC. Stapinirea Austro ungara s-a terminat.

 2. TITLUL I

  INFRACTIUNI CONTRA SIGURANTEI STATULUI

  http://www.dsclex.ro/coduri/cod_penal_2006.htm

 3. cei care inclina balanta spre (inca) unitatea acestei tari suunt parintii cu viata sfanta din pustiile carpatilor si parintii din manastire care se roaga neancetat pentru unitatea spirituala ,teritoriala si de cuget al romanilor.jertfele martirilor acestei tari vor contrabalansa acesta ofensiva globalista de faramitare a acestui neam romanesc.laszlo tokes are un tupeu incredibil sa vina in fata opiniei publica ,si sa declare raspicat autonomia unui pamant sadit cu sange romanesc.daca lucrurile merg in directia aceasta vom asista la un dezastru national.cu astfel de oameni se lupta intr-un cuvant,dar unul intelept.asa ca cam ar fi timpul ca intelectualii,teologii,preotii si arhiereii inca nevanduti lui tokes si gasti lui sa lupte pentru a trezi din acesta manelizare,tampire si excrocare a poporului roman.

 4. 18. Dacă vă urăşte pe voi lumea, să ştiţi că pe Mine mai înainte decât pe voi M-a urât.

  http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?cap=15&id=35

 5. sa nu creada asa zisii oficiali ca pot face ce vor in Romania…ne vom uni si noi si sfintii acestui neam impotriva barbarilor acestui veac…Dumnezeu sa ne ajute si sa potoleasca asupririle vrajmasilor impotriva robilor Lui …amin… Deşteaptă-te, române, din somnul cel de moarte,
  În care te-adânciră barbarii de tirani!
  Acum ori niciodată croieşte-ţi altă soarte,
  La care să se-nchine şi cruzii tăi duşmani!

  Acum ori niciodată să dăm dovezi la lume
  Că-n aste mâni mai curge un sânge de roman,
  Şi că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume
  Triumfător în lupte, un nume de Traian!

  Înalţă-ţi lata frunte şi caută-n giur de tine,
  Cum stau ca brazi în munte voinici sute de mii;
  Un glas ei mai aşteaptă şi sar ca lupi în stâne,
  Bătrâni, bărbaţi, juni, tineri, din munţi şi din câmpii!

  Priviţi, măreţe umbre, Mihai, Ştefan, Corvine,
  Româna naţiune, ai voştri strănepoţi,
  Cu braţele armate, cu focul vostru-n vine,
  „Viaţă-n libertate ori moarte!” strigă toţi.

  Pre voi vă nimiciră a pizmei răutate
  Şi oarba neunire la Milcov şi Carpaţi!
  Dar noi, pătrunşi la suflet de sfânta libertate,
  Jurăm că vom da mâna, să fim pururea fraţi!

  O mamă văduvită de la Mihai cel Mare
  Pretinde de la fii-şi azi mână d-ajutori,
  Şi blastămă cu lacrimi în ochi pe orişicare,
  În astfel de pericol s-ar face vânzători!

  De fulgere să piară, de trăsnet şi pucioasă,
  Oricare s-ar retrage din gloriosul loc,
  Când patria sau mama, cu inimă duioasă,
  Va cere ca să trecem prin sabie şi foc!

  N-ajunse iataganul barbarei semilune,
  A cărui plăgi fatale şi azi le mai simţim;
  Acum se vâră cnuta în vetrele străbune,
  Dar martor ne e Domnul că vii nu o primim!

  N-ajunse despotismul cu-ntreaga lui orbie,
  Al cărui jug din seculi ca vitele-l purtăm ;
  Acum se-ncearcă cruzii, în oarba lor trufie,
  Să ne răpească limba, dar morţi numai o dăm!

  Români din patru unghiuri, acum ori niciodată
  Uniţi-vă în cuget, uniţi-vă-n simţiri!
  Strigaţi în lumea largă că Dunărea-i furată
  Prin intrigă şi silă, viclene uneltiri!

  Preoţi, cu cruce-n frunte! căci oastea e creştină,
  Deviza-i libertate şi scopul ei preasfânt.
  Murim mai bine-n luptă, cu glorie deplină,
  Decât să fim sclavi iarăşi în vechiul nost’pământ!

 6. Pingback: Ioan Mircea Pascu, eurodeputat: Laszo Tokes, agent teleghidat, propulsat de presedintele Traian Basescu si cu agenda autonomista la Bruxelles
 7. Pingback: TINUTUL SECUIESC PE STEMA IPJ Covasna
 8. Pingback: PREGATESC EXTREMISTII MAGHIARI LANSAREA UNEI MONEDE PARALELE (SIC) IN TINUTUL SECUIESC?
 9. Pingback: Ambasadorul Ungariei pledeaza fatis pentru AUTONOMIA TINUTULUI SECUIESC - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 10. Pingback: Viktor Orban si Laszlo TOKES la Baile Tusnad incitand, pentru prietenul lor Traian Basescu, la BOICOTAREA REFERENDUMULUI. Premierul Ungariei se gandeste, totodata, la un SISTEM CARE SA INLOCUIASCA DEMOCRATIA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 11. Pingback: CARE ESTE SCOPUL REGIONALIZARII?[video] Prefectul Codrin Munteanu rechemat din functie de Ponta de dragul UDMR/ VULNERABILITATEA GEOPOLITICA A ROMANIEI SI STAREA COMUNITATII ROMANESTI DIN HARCOV - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 12. Pingback: RAZBOIUL STEAGURILOR. Autoritatile UNGARIEI se amesteca in chestiunea drapelelor TINUTULUI SECUIESC. Va recunoaste BUDAPESTA, oficial, autonomia Tinutului? - Razboi întru Cuvânt
 13. Pingback: UNGARIA ANUNTA MASURI DIPLOMATICE ca raspuns la INTERZICEREA steagurilor Tinutului Secuiesc. BASESCU se spala pe maini. Articol propagandistic anti-romanesc si pro-autonomie in NEW YORK TIMES - Razboi întru Cuvânt
 14. Pingback: BASESCU rade cu ORBAN-ul Ungariei. Cine e NEMETH ZSOLT si care e sensul provocarii MAGHIARE? [video] - Razboi întru Cuvânt
 15. Pingback: Cand premierul Victor Ponta spune adevarul: LASZLO TOKES SI MONICA MACOVEI SUNT FINANTATI DE DUSMANII ROMANIEI SI REPREZINTA INTERESELE STRAINE ANTI-ROMANESTI (video) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare