SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE STAREȚUL EFREM DE LA VATOPED, ca urmare a mesajului televizat PRO-VACCINARE din 9 septembrie 2021. Update: TRADUCEREA INTERVIULUI CARE A PRODUS CONSTERNARE ȘI SMINTEALĂ (și VIDEO)

12-09-2021 10 minute Sublinieri

Scrisoare deschisă către Gheronda Efrem de la Vatoped, ca urmare a mesajului pro-vaccinare din 9 septembrie 2021

Traducere de la: https://hellas-orthodoxy.blogspot.com/2021/09/blog-post_79.html

Către Starețul Sfintei Mănăstiri Vatoped, Arhimandritul Efrem, care ne-a cerut tuturor să ne vaccinăm

Preacuvioase Gheronda,

Cu sentimente de îngrijorare am urmărit, la fel ca atâția oameni, încercările recente de sănătate prin care ați trecut, de când ați luat coronavirusul. Eram îngrijorat și supărat, atunci când lucrurile nu mergeau bine și am fost foarte fericit pentru faptul că, prin ajutorul lui Dumnezeu, ați depășit problema și acum sunteți sănătos.

Noi nu suntem străini. Am fost găzduit de zeci de ori în Mănăstirea Vatoped. M-am folosit de convorbirile duhovnicești avute cu Sfinția Voastră, atât în prezența altor pelerini, cât și de unul singur. Acum câțiva ani, am avut și onoarea de a-mi prefața una dintre cărțile mele. În câteva cuvinte, vă simt ca pe un om apropiat.

Pentru această îngăduiți-mi să vorbesc. Și să nu tac, față de cele pe care le-ați spus ieri, în timpul unei emisiune de televiziune prezentate de un post cipriot, în timpul căreia, nici mai mult, nici mai puțin, v-ați îngăduit să faceți propagandă pentru vaccinuri, încercând să dați acesteia și dimensiuni teologice!!!

Ați spus, de pildă, că Sfântul Nectarie a adormit în Domnul la spitalul „Aretaio”, iar astfel a primit ajutorul medicilor. Că Sfântul Paisie a făcut operație, iar astfel ar fi fost în favoarea științei medicale și prin urmare și noi trebuie să ascultăm de medicii (aprobați de Guvern) care promovează vaccinarea.

– Ați uitat (?) însă să ne spuneți ce a zis Sf. Paisie despre acest vaccin CONCRET, corelând obligativitatea lui cu pecetluirea. Cuvintele Cuviosului au fost însemnate în cartea: „Sf. Paisie Aghioritul. Cuvinte II – Trezvie Duhovnicească”, ediția Schitului de Maici „Sf. Ioan Teologul” de la Suroti și prin urmare nu pot fi contestate.

[Nota noastră – Iată și pasajul din Sf. Paisie Aghioritul la care se face referire:

Acum iarasi a aparut o boala, pentru care au aflat un vaccin care va fi obligatoriu si, ca sa-l poata face cineva, il vor pecetlui. Cati oameni nu sunt deja pecetluiti acolo cu raze laser, unii pe frunte si altii pe mana. Mai tarziu, cel care nu va fi pecetluit cu nr. 666 nu va putea nici vinde, nici cumpara, sau sa ia imprumut, sa fie numit intr-un post etc. Imi spune gandul ca Antihrist cu acest sistem vrea sa prinda toata lumea si, daca cineva nu este in sistem, nu va putea lucra etc., fie el rosu, fie negru, fie alb, adica toti. Va supraveghea astfel printr-un sistem economic care va controla economia mondiala si numai aceia care au primit pecetea cu numarul 666 vor putea avea acces la schimburi comerciale. Dar ce vor pati oamenii care se vor pecetlui!… Mi-a spus un specialist ca prin razele laser se pricinuiesc vatamari. Oamenii care se vor pecetlui vor atrage astfel razele soarelui si vor fi atat de vatamati, incat isi vor manca limbile de durere (Apoc. 16,10). Cei care nu se vor pecetlui vor petrece mai bine decat ceilalti, pentru ca Hristos ii va ajuta pe cei ce nu s-au pecetluit. Acesta nu este putin lucru!]

– În plus, ne-ați sfătuit să ne vaccinăm „întrucât peste 3 miliarde de oameni din întreaga lume au fost deja vaccinați. Aceștia sunt niște proști, iar noi suntem deștepți?” Și vă răspund: Faptul că majoritatea covârșitoare a monahilor din Sfântul Munte nu primește să se vaccineze nu vă problematizează? Faptul că în Sfânta Mânăstire de metanie a Sfinției Voastre marea majoritate a monahilor nu s-au vaccinat nu vă face să vă întrebați: cine este „prostul” și cine este „deșteptul”?

– Ați accentuat în mod constant „să-i ascultăm pe medicii specialiști”. Pe care? Pe cei care nu pot fi trași la răspundere în Grecia? Care petrec zi și noapte pe la „ferestrele” canalelor de televiziune, fiind niște tele-staruri leneșe…în loc să fie lângă pacienții lor, pentru care chipurile s-ar jertfi (osteni)? Și de ce să îi ascultăm pe aceia și nu pe alți oameni de știință, cu mult mai superiori, cum este și Iannis Ioanidis, care se opune vaccinării obligatorii?

– V-am auzit spunând ca v-ați vaccinat deja, cu toate că au trecut doar trei luni de atunci când v-ați îmbolnăvit!!! Nici cei mai fanatici susținători ai vaccinurilor nu recomandă așa ceva, devreme ce este interzis celor bolnavi să se vaccineze mai înainte de a se împlini cel puțin 6 luni de la data îmbolnăvirii. Dvs. pentru care motiv v-ați grăbit?

– Deși ați considerat că „și cei care nu se vaccinează au dreptul la propria opinie”, dar ați completat de îndată „că trebuie să o țină pentru ei și să nu o spună public, făcând propagandă”. Și atunci de ce DVS., vreme de mai bine de 15 minute, ați făcut PROPAGANDĂ pentru vaccinare și nu v-ați ținut părerea doar pentru Sfinția Voastră?

Nu v-am auzit să spuneți un cuvânt despre miile de concetățeni ai noștri care au fost alungați în mod brutal de la locul lor cinstit de muncă, din cauza planului sanitar „Auschwitz” pe care îl impune iresponsabilul Mitsotakis! Nu ați vorbit deloc despre familiile cu copii care sunt sortite foametei, pentru că (deși fac parte din sistemul sanitar) nu au dorit să se vaccineze. Aceștia nu sunt oameni? Pe cei care ipocriții și fariseii de azi îi condamnă, dar altădată ieșeau la balcoane ca să îi aplaude?

Preacuvioase Gheronda,

Chiar Sfinția Voastră ați trăit nedreptatea, închisoarea și prigoana [încarcerarea din 2011-2012]. Cum nu puteți să vedeți ca fac exact același lucru cu cei care nu doresc să ia parte la comerțul cu vaccinuri (pentru că despre așa ceva este vorba) și să le facă jocul acelora? De ce nu căutați să vă informați despre urmările reale și importante ale acestor vaccinuri experimentale, pe care atât de ușor ne îndemnați să le facem?

– Îmi pare foarte rău, dacă din cauza unor presiuni politice, sau de altă natură, presați, la rândul Sfinției Voastre, pe oameni să se vaccineze, în interiorul, sau în afara Sfântului Munte. Personal, sunt de acord cu anunțul de astăzi al Asociațiilor Creștine Ortodoxe din Atena care se opun în mod explicit vaccinării obligatorii. Prefer să îi ascult pe oamenii cu frica lui Dumnezeu, decât pe „politicienii netămâiați” (care nu pricep, de alt neam, albanezi, alivanistous), sau pe „specialiștii” năimiți, împreună cu diferiți „doctori televizați”, sau purtători de rasă, care au ales partea ce se opune logicii, democrației și Ortodoxiei.

Vă sărut dreapta!

Dimitris Sotiropoulos

Scriitor și Editor

***

Mai jos avem Interviul TV dat de staretul Efrem televiziunii cipriote, respectiv un clip care face un rezumat in limba engleza al declaratiilor sale, urmat de traducerea în limba română:

Interviu cu Starețul Efrem de la Vatoped, la emisiunea “Αιχμες” (“Varfuri”), practic este prima aparitie dupa trecerea prin covid si dupa o suferinta de cateva luni:

– Mai intai spune ca de fapt toti s-au chinuit cu aceasta boala, care este dificila, dupa cum se stie. Iar el cunoaste acest lucru “la prima mana”.

„Am fost internat in 28 mai la spitalul “Evanghelismos” din Atena, unde am fost pus la terapie intensiva si am iesit din spital in 27 iulie. Am venit apoi la Centrul de Recuperare “Animos” din Larisa, unde ma aflu de aproape doua luni si cu ajutorul lui Dumnezeu, in sambata aceasta voi merge la Vatoped, Manastirea mea de metanie, pentru ca asa trebuie sa fac si ma bucur pentru aceasta si ii multumesc lui Dumnezeu ca a facut chiar o minune cu mine, pentru ca este vorba de o mare minune, prin faptul ca am revenit la viata. Pentru ca, asa cum s-a auzit, “m-am intalnit” cu moartea, care mi-a spus “nu te vreau” si m-am reintors la viata”.

– Reportera il intreaba: “Cum se simte acum? Care este starea sanatatii lui?”

– La care el raspunde ca este mai bine, de aceea i-au dat si permisiunea de a se intoarce la Vatoped.

– Reporterul spune ca vrea sa staruie putin asupra acestei lupte grele, deoarece dupa cum stiu cei care au urmarit starea sanatatii lui, pe la jumatatea lunii iunie lucrurile aratau rau – este vorba de momentul in care a fost foarte aproape de moarte, dupa cum a mentionat si acum.

„- Din pacate, aceasta este realitatea, iar doctorii toti se intreaba cum de am revenit la viata, dar Dumnezeu se pare ca asa a voit, ca sa imi mai dea timp sa fac pocainta, sa iau aminte la viata mea si sa merg mai bine pe viitor.

– Cum este aceasta boala, Gheronda? Va rugam sa ne spuneti Sf. Voastra, care ati trait-o intr-o forma mai grea a ei, pentru ca ati fost intubat?

– Este o boala dificila, dupa cum se stie si fiecare o trece intr-un mod diferit. Este totusi o manie a lui Dumnezeu, un semn al vremurilor si trebuie toti sa contientizam asta, iar eu cel dintai, pentru ca am fost victima a acestei boli si va trebui totusi sa ne vaccinam. Pentru ca si eu eram nevaccinat, desi aveam in program sa o fac (sa ma vaccinez), dar din diferite motive nu am facut-o in acel moment, si m-am intalnit cu un frate al meu (probabil cu un frate de manastire, un parinte) care s-a intors de la spitalul din Tesalonic si de la care am luat virusul si apoi am avut dificultati. Am mers de urgenta la spitalul “Evanghelismos” din Atena si a fost din fericire ca m-am dus atunci, pentru ca daca as fi intarziat una-doua zile, atunci as fi murit mult mai repede.

– Preacuvioase, inainte de a trece la tema vaccinarii, as vrea sa ne oprim putin la ceea ce ati numit “aceasta manie a lui Dumnezeu”, aceasta pandemie, care a chinuit si continua sa chinuiasca oameni, din pricina careia au murit oameni, care ne-a costat pe multi dintre noi. Au fost unele persoane care au legat pandemia de teologie. As vrea sa vedem putin aceasta abordare, daca puteti sa ne ajutati in privinta ei.

– O pandemie are in orice caz motivatii duhovnicesti. Sa stiti asta! Si cum am spune, au venit vremurile. Iar pacatul s-a inmultit atat de mult, incat astazi a devenit un “mod de viata” si inca un mod de viata asa-zis “natural”. Iar acesta este un lucru foarte rau si cu trecerea timpului, prin indiferenta si delasarea duhovniceasca pe care o avem, facem ca pacatul sa fie un mod natural de viata si nu mai avem nici o simtire care sa ne arate ca este un drum gresit, de la care trebuie sa ne intoarcem. Si toate acestea au consecinte duhovnicesti si dupa cum spuneam “legea duhovniceasca” este cea care guverneaza viata noastra, dar nu numai in manastire, sau la nivel personal, ci si in societate, in general, in ansamblul ei. Iar ceea ce urmeaza, cum au fost si diferite catastrofe, dar si aceasta pandemie, le ingaduie Dumnezeu, insa nu ca sa ne pedepseasca, ci ca sa îi educe pe oameni sa se smereasca, sa ii calauzeasca la intoarcere.

– Gheronda, dupa cum ne-ati spus si din fericire ca ati facut-o, v-ati reintors la stiinta, la medicina. Asa este?

– Biserica nu leapada stiinta. Acum este un film care vorbeste despre viata Sf Nectarie din Eghina si care se numeste “Omul lui Dumnezeu”. Si vedem aici cum Sf. Nectarie, un Sfant atat de mare, a adormit in Domnul (a murit) la spital. Asadar si acest mare Sfant a primit o ingrijire medicala. Vedeti si pe Sf. Paisie Aghioritul, care a avut cancer la intestine. A mers la doctor, a fost operat, iar un medic mergea cu regularitate la Manastirea Suroti si il ajuta, ii dadea sfaturi medicale, asadar a primit si el ingrijire medicala. Si alti oameni virtuosi au primit ingrijire medicala. Iar acest lucru nu este de judecat.

– Asa este si ar trebui sa coexiste, de fapt au coexistat de veacuri stiinta cu teologia. Nu este asa?

– Desigur, si intotdeauna conlucreaza. Si de aceea ne bucuram ca avem si oameni de stiinta care sunt oameni ai lui Dumnezeu, oameni care sunt membri sanatosi ai Bisericii, iar acest lucru este foarte bun si pot sa spun ca si la Muntele Athos sunt foarte multi oameni de stiinta, fie ca sunt greci sau ciprioti, elino-americani, sau oameni care vin din Rusia si care au un nivel foarte inalt in domeniul medical si care sunt oameni ai lui Dumnezeu. Iar pentru aceasta ne bucuram, stam de vorba si ne sfatuim cu ei. Noi, la Vatoped, avem si un mic spital, un cabinet medical, cabinet stomatologic si vin acesti medici si conlucreaza cu noi si au grija de frati iar noi ne bucuram, pentru ca astfel vin ei si ne examineaza acolo, in locurile noastre de nevointa si scapam de trebuinta de a iesi in lume pentru analize si tratamente medicale, iar aceasta ne ajuta foarte mult si din punct de vedere duhovnicesc.

– Gheronda, am auzit inainte ca nu fuseserati vaccinat si se stia acest lucru ca nu v-ati vaccinat. Acum, Gheronda, va veti vaccina?

– Dar deja am fost vaccinat. Pentru ca dupa trei luni, cei care am avut virusul, in conformitate cu datele din Grecia, facem vaccinul si facem un singur vaccin (nu este necesar decat un vaccin). Primul si singurul vaccin. Asa ca acum 2 zile m-am vaccinat.

– Acum doua zile?

– Da. Si sunt multumit ca m-am vaccinat, pentru ca apelam si la ceea ce constituie mijloace omenesti, adica folosim mijloace omenesti pentru aparare. Nu inseamna ca cineva care se vaccineaza dispretuieste credinta in Dumnezeu, ci aceasta credinta in Dumnezeu este urmata de celelalte mijloace omenesti, care constituie stiinta medicala.

– Dvs, Gheronda, de ce nu v-ati vaccinat inainte? Pentru ca din punctul de vedere al varstei a sosit randul Dvs. intr-un oarecare moment.

– As fi putut sa ma vaccinez mai repede, insa acest lucru a tinut cumva si de Sf. Munte, unde lucrurile nu erau inca pregatite si din diferite alte motive nu m-am vaccinat. Dar deja am scris, ca Egumen al Vatopedului, ca ne vom vaccina. Deja am scris aceasta, chiar daca nu se infaptuise inca.

– Stiti, insa, Preacuvioase, ca exista si o opinie in interiorul Bisericii, care provine de la anumiti Ierarhi, ce incearca sa o justifice teologic si sa spuna ca vaccinul este un “blestem”, etc.

– Nu este corect, nu este corect ca vaccinul, care este un act strict medical, sa se identifice cu metafizica, sau cu teologia. Este o mare greseala! Asa cum primim ingrijire medicala pentru stomac, de pilda, sau pentru intestine, pentru maini sau picioare, in acelasi fel primim ingrijire si acoperire medicala si in aceasta tema a pandemiei, care este foarte importanta. Aceasta insa este doar o parere. Si imi cer iertare, dar este asa. Parerea mea este aceasta, ca trebuie sa constientizeze fiecare crestin si sa se vaccineze, deoarece astfel consider ca am putea avea o aparare, sau un scut contra pandemiei.

– Gheronda, exista unele persoane sfintite, care exprima o parere contrara despre vaccinuri si in mod general despre pandemie, atragand dupa ei si alti credinciosi, daca imi este ingaduit sa spun asa. Ati dori sa comentati asta?

– Dupa parerea mea, aceasta este gresit. Trebuie sa lasam lumea in pace, sa nu îi facem propaganda, ci doar sa isi spuna parerea lor, dar ar fi bine ca, daca cineva are o parere contrarie, sa o pastreze pentru sine.

Are dreptul fiecare sa aiba parerea lui, dar sa o tina pentru sine si sa nu faca diferite propagande, ci sa lasam lumea sa isi faca propria sa parere, in mod responsabil, pentru ca fiecare este in varsta si poata astfel sa raspunda in mod corect la propriile sale probleme. Si sa ascultam intotdeauna pe cei care se pricep, dupa cum si Socrate, crestinul mai inainte de crestinism (dupa cum au spus unii), ne invata sa îi ascultam pe experti. Asadar si noi trebuie sa îi ascultam pe oamenii de stiinta si sa urmam ceea ce ne zic ei, pentru ca aceasta este si spre binele nostru. Pentru binele nostru, pentru binele aproapelui, pentru binele familiei noastre si pentru binele tuturor. Eu nu urmaresc stirile, dar din ceea ce aud, mi-au spus ca circa 3 miliarde de oameni din populatia globului s-au vaccinat pana acum. Ei, acestia toti sunt prosti, iar noi suntem destepti?! De vreme ce si OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii), dupa cum am vazut si eu ca stau lucrurile, din ceea ce am studiat, ne spune in mod clar din ce este alcatuit vaccinul, din ce materiale si substante medicale este facut acesta. Nu este vorba ca ascund ceva, dupa cum considera unii, care cred ca pun acolo anumite celule [probabil embrioni umani – n. tr.] si alte lucruri, iar eu cred ca acestea sunt diferite mituri, care nu se sustin si nu sunt deloc serioase si adevarate.

– Preacuvioase, ati vrea sa spuneti ceva si despre medicii care v-au tratat? Am citit si un interviu oferit de o Directoare a Sectiei de Urgente care v-a tratat.

– Este adevarat ca si Doamna Doctor Potamidou si Doamna Doctor Maghira, care au fost cei doi medici care m-au ingrijit in mod special, au facut aceasta cu multa atentie si respect, cu multa dragoste si dedicare. Dar din cate ati vazut, nu doar cu mine s-au comportat asa, ci cu fiecare dintre cei care au fost acolo, pe toti bolnavii i-au ingrijit cu aceeasi disponibilitate si, intr-adevar, din ceea ce am auzit, acolo, la spitalul “Evanghelismos” au avut foarte multe reusite si foarte multi dintre cei care erau in pericol au fost vindecati si au plecat sanatosi de la spital. Dar mi-au spus ca 9 din 10 pacienti erau nevaccinati. Iar un Episcop, care era bolnav de covid si vaccinat, mi-a spus ca a mers la spital fiind infectat cu covid, iar doctorul i-a transmis ca daca nu ar fi fost vaccinat nu mai iesea viu din spital (ci intre patru scanduri).

– Asadar, pentru ca am dori sa va adresati si patriei Dvs., dupa aceasta experienta a trecerii prin boala, o sa va dam ocazia sa spuneti cateva cuvinte si va multumim mult!

– Noi intotdeauna facem urari de bine pentru toata lumea, insa acolo unde am vazut pentru prima data soarele, pentru prima data am facut semnul Sfintei Cruci, pentru prima data am aflat despre Dumnezeu, pe Care L-am urmat din tot sufletul nostru, vrem sa le spunem oamenilor ca ne rugam pentru ei, ca suntem langa poporul nostru, suntem aproape de cei care cer rugaciuni si intotdeauna cu smerita noastra rugaciune si cu sustinerea noastra, cu Sfintele Liturghii ce se fac si in Manastirea noastra si in tot Sfantul Munte, la care se pomenesc mii de nume, prin toate acestea suntem intotdeauna aproape de poporul nostru, care are nevoie de sprijin duhovnicesc astazi mai mult ca niciodata. De aceea ne si bucuram si avem destui ciprioti, care sunt monahi la Vatoped si toti se roaga pentru mantuirea lumii, cu toata fiinta lor!

– Iar sfatul Dvs, Gheronda, din aceasta experienta, este ca vaccinul este un dar din partea stiintei, la care trebuie sa raspundem!

Trebuie toti sa ne vaccinam, pentru ca astfel sa intampinam in mod cat mai corect aceasta pandemie si acest virus si asa sa contribuim si noi la binele public. Si sa nu uit, sa nu uit sa va spun si aceasta, mi-a ajuns in maini o Circulara a Arhiepiscopului Ciprian al Ciprului, care este Sfintit Mucenic si a patimit in Revolutia din 1821, fiind spanzurat impreuna cu alti revolutionari, Arhierei si Egumeni. Atunci era epidemie de variola si oamenii erau contra vaccinului. Si acest om Sfant, acest desavarsit Mucenic, Arhiepiscopul Ciprian al Ciprului, a fost nevoit sa trimita o Circulara prin care sa indemne poporul sa se vaccineze toti, astfel incat sa faca fata acestei epidemii de variola. Iata ca si oamenii Sfinti au dat importanta vaccinarii si trebuie si noi sa continuam si sa incercam sa facem fata epidemiilor care, de-a lungul vremii, a ingaduit Dumnezeu sa vina peste noi, ca sa ne smerim si sa intelegem ca suntem si noi oameni si inca oameni neputinciosi si avem nevoie intotdeauna de puterea ce vine de Sus, de puterea lui Dumnezeu, ca sa depasim greutatile.

– Si pentru ca moartea “nu v-a dorit”, Gheronda, va uram noi “La multi ani! si intoarcere cu bine la indatoririle Sf. Voastre si multa putere! – Si sa avem binecuvantarea Sfintiei Voastre! Va multumim mult!

– Maica Domnului sa fie cu voi!”

Legături:

BISERICA GRECIEI se raliază încă odată statului, promovând VACCINAREA drept soluția „EXCLUSIVĂ” și… testată a pandemiei Covid. Sinodul a precizat, totodată, că vaccinarea trebuie să fie o „alegere liberă”/ BISERICA CIPRULUI emite o enciclică similară, Arhiepiscopul Hrisostom amenințând cu SANCȚIONAREA preoților „dizidenți”. Spre o CENZURĂ a vocilor critice ale mitropoliților și preoților „nealiniați”

VACCINUL-„MIRACOL”, PROMOVAT CU MITROPOLIȚI ȘI EPISCOPI. În Grecia, Înaltul Hierotheos Vlachos se vaccinează demonstrativ încă din prima zi. Biserica Greciei se află în „PRIMA LINIE” a campaniei de vaccinare/ În Bulgaria, episcopul Tihon este vaccinatul nr. 2 al țării/ PAPA FRANCISC vrea „VACCIN PENTRU TOȚI” în mesajul de Crăciun

GHERON EFTIMIE DIN KAPSALA (Sfântul Munte): “Sub pretextul sănătății ne este desființată libertatea. După frica virusului, a venit TERORISMUL DIN PRICINA VACCINĂRII OBLIGATORII. Situația de astăzi pregătește și prevestește epoca lui Antihrist”

UN STAREȚ DIN SFÂNTUL MUNTE despre ÎNȘELĂCIUNEA VACCINULUI și vremurile pe care le trăim: “Se pare că lucrurile se îndreaptă exact spre un Guvern unic mondial”

STAREȚUL ATHONIT PARTENIE de la Sfântul Pavel crede că “se pregătește PECETLUIREA OAMENILOR”. “Nu îi forțați pe creștini! DESCHIDEȚI BISERICILE, lăsați lumea să iasă afară, scoateți icoanele, îngenuncheați… NU VĂ ÎNȘELAȚI: NUMAI DUMNEZEU NE VA SALVA!” (video, text)

În sfârșit, o poziție trează și curat ortodoxă din SFÂNTUL MUNTE – SCRISOAREA STAREȚULUI EFTIMIE din Kapsala, UCENIC AL SFÂNTULUI PAISIE AGHIORITUL, despre consecințele crizei coronavirusului: “Biserica este ÎNJOSITĂ ca nicicînd altădată și ÎNCĂTUȘATĂ de către Stat. Aceștia vorbesc deschis despre PECETLUIRE și DICTATURA MONDIALĂ. Dar înțelegem noi oare?”

Mitropolitul Neofit de Morfou despre NOUA ORDINE MONDIALĂ și STATUL ANTICREȘTIN în vremea “noii realități” în care am intrat de un an. COSTURILE LIBERTĂȚII DE CONȘTIINȚĂ și REACȚIA LUI DUMNEZEU PRIN STIHII: “Trebuie să avem puțină răbdare. Planul lui Hristos este sa îi lase deocamdată să facă o încercare, să îi îngăduie, apoi să îi oprească fie prin evenimente geofizice, fie prin războaie”

PANDEMIA viruseaza TEOLOGIA? Jean-Claude LARCHET isi schimba la 180 DE GRADE convingerile legate de IMPARTASANIE si se aliniaza CONFORMIST tezelor oficiale ale IZOLARII, prin care se justifica INCHIDEREA BISERICILOR. Intrebari si reflectii CRITICE la acuzatiile bizare si la asa-zisele „explicatii” teologice ale autorului francez

STARETUL EFREM VATOPEDINUL A SUFERIT UN ATAC DE CORD LA KIEV. Participarea sa la intronizarea Mitropolitului EPIFANIE, primatul noii structuri ecleziale a UCRAINEI, fusese poruncita de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu

PARINTELE PAISIE AGHIORITUL DESPRE ANTIHRIST: “Totul va deveni un spital de nebuni. Vin ani grei, vom avea incercari mari. Crestinii vor avea mare prigoana”


Categorii

1. DIVERSE, Pandemia de coronavirus/ COVID-19, Parintele Efrem (Vatoped), Parinti greci si athoniti, Raspunsurile Bisericii la problemele vremurilor, Traduceri, Vaccinuri / legea vaccinarii obligatorii, Video

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

67 Commentarii la “SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE STAREȚUL EFREM DE LA VATOPED, ca urmare a mesajului televizat PRO-VACCINARE din 9 septembrie 2021. Update: TRADUCEREA INTERVIULUI CARE A PRODUS CONSTERNARE ȘI SMINTEALĂ (și VIDEO)

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

 1. Mă cutremur și pot spune doar:
  să stăm bine , să stăm cu frică, să luăm aminte la această tragică schimbare de atitudine, pentru că dacă un sfințit Părinte Stareț, atât de cunoscut și apreciat, are acum un astfel de discurs, nici măcar nu-mi pot imagina cât de muncit a fost de ispite!!!!!!!
  Noi încă n-am văzut nimic din toate astea…
  Să ne păzească Bunul și Multilostivul Dumnezeu cu toate oștile Sale cerești, de căderi și păcate, că fără El, suntem precum nisipul la îndemână vânturilor.

 2. Vai,vai, vai ! Ca un gheronda cu buna reputatie in obste si in lumea ortodoxa a avut un impact teribil asupra altora ca o reactie in lant cu ramificatii piramidale, de la cap spre coada.

 3. Incredibil si Tulburator….

  Cel mai probabil, punctul culminant al nebuniei pe care o traim – si a altora care vor veni dupa covid – va fi cea povestita de parintele Iacov Tsalikis: https://www.youtube.com/watch?v=vo_bmgcwmuI. De asemenea, acelasi lucru l-a spus si parintele Selafiil din Siberia: http://www.cuvantul-ortodox.ro/epistola-unui-sfant-contemporan-pregatiti-va-dragii-bunelului-pregatiti-va/. La momentul anului 2009 era greu de digerat un asemenea cuvant. Pentru multi dintre noi si astazi este greu de crezut ca ne indreptam spre un asemenea dezastru, dar cred ca nici macar Dumnezeu nu mai are alte metode de a ne face sa ne indreptam.

  Sa ne dea Dumnezeu puterea de a ne lucra cu adevarat pocainta.

 4. Cu adevarat cutremurator! Nu-mi vine sa cred opinia Parintelui Staret! Noi de cine sa mai ascultam? Numai Mila Bunului Dumnezeu ne mai salveaza!
  Maica Domnului ai mila de noi!

 5. Adrian,

  asculti de propriul tau liber arbitru si de ce-ti spune constiinta.
  Vaccinul nu este pecetea.
  Vaccinul este o alegere personala si in mod normal Biserica NU TREBUIE SA SE BAGE PE CHESTIA ASTA!!! Adica exact ce a declarat BOR! Si IPS Teodosie!

  La nivel personal insa, ar trebui sa fie clar ca aceasta este pregatirea, pasul logistic pentru viitoarea pecetluire!
  Lasa ca iti mai pui si sanatatea in pericol!

  Deja, pe mine nu mai mai intereseaza ce au de spus diversi membrii ai bisericii din Grecia sau de aiurea. Nu este treaba lor sa sustina vaccinarea. Daca vor sa se vaccineze n-au decit s-o faca. Nu cad din har. Dar asta este alegerea lor personala care nu trebuie impusa altora, Si cu asta discutia din punctul meu de vedere este inchisa. De ce o fac, ce anume i-a convins sa faca acest lucru, etc…. astea sint intrebari la care pur si simplu nu pot sa raspund! Si nici nu mai am de gind sa raspund…. sau sa-i judec. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa decid independent de ce cred ei.

 6. As prefera o traducere a textului grec direct in română, nu o prelucrare si citare in engleza, eventual trasă de păr. Sa nu uităm de maica Heruvima de la Petru Vodă care a murit de cancer la un doctorat in Budapesta traducînd pe sfinții părinți ai Ortodoxiei, dar nu asa cum i se cerea si impunea.

  Pr Efrem in toate conferințele on line de anul trecut pe care le am urmarit, sustinea ca vaccinul nu ține de duhovnic si duhovnicie, ci e doar o problemă medicală de discutat cu doctorul. Sa amanam si sa folosim vaccinul cu o singură doză rusesc sau chinezesc, sau chiar ivermectina, asa spunea mereu pr Efrem.

  Poate i au impus sa se vaccineze sau să schimbe discursul sa se întoarcă la Vatopedi.

  Nu cred ca toți bătrânii nostri speriați si vaccinati nu se vor mântui. Sa fim serioși, nici toți studenții de la UMF obligați sa se vaccibeze, care au dat in judecată facultatea si au pierdut, nu se vor mântui.

  Într adevăr nu trebuie forțat nimeni sa se vaccineze, dar îți asumi sa faci o scoală sau servici sa îți intretii familia sau nu. Mântuire ca fi pentru fiecare. Dacă ți se impune contra voii personale, poate suntem niste cobai sau mici mucenici.

 7. Doamne ajuta!
  M-am gandit mult la ce a zis Staretul Efrem, e doar parerea mea. Nu e de judecat nicidecum. Cred ca trebuie sa ne rugam pentru Staretul Efrem asa cum trebuie sa ne rugam si pentru toti fratii nostri. Noi nu stim ce s-a intamplat asa cum in multe cazuri noi vedem doar cateva detalii sau imagini, nicidecum intregul. Gandul ma duce ca a facut ascultare de mai sus asa cum a participat si la Kiev acum mai multi ani, tot din ascultare fata de Patriarhul Bartolomeu. Dragostea fata de Staret nu ar trebui sa se imputineze dupa aceste declaratii. Ci exact opusul, sa creasca. Rugaciunea sa fie mai fierbinte.
  Ce nu inteleg eu de vreun an incoace, cum de aceasta problema a vaccinarii nu este si o problema duhovniceasca. Stim ca acest virus nu e natural, ci facut in laborator, bine chiar. Vedem deciziile aberante luate de multe tari, stiind mai ales ca multi conducatori sunt papusari asa cum ii numea un Sfant Parinte (nu imi amintesc cine). Cum nu este o problema duhovniceasca caci e legat de pandemie. E ca si cum as neglija atacul la Sfanta Impartasanie, la slujba Sfintei Invieri, la slujba de Boboteaza, la taina Spovedaniei, la slujba inmormantarii. Acestea sunt lucruri duhovnicesti, cred.
  Suntem in perdioada eshatologica, cum sa nu fie atunci o problema duhovniceasca? Ce se intampla acum, are legatura cu ce va urma. Nu a zis Mitropolitul Neofit ca vom vedea cum se vor inrautati lucrurile in anul 2021? Si vedem ca vin tot mai multe, inclusiv natura ne-a avertizat.
  Pe Mitropolitul Neofit l-au fortat sa taca, si inca cum. Din smerenie, s-a supus.

  Daca nu ar fi fost o problema duhovniceasca, s-ar mai fi aratat Sfantul Nectarie, Sfantul Efrem cel Nou, Santul Parinte Efrem Arizonitul sa indemne oamenii la refuzul vaccinului? Nu il avem pe Sfantul Nichifor Leprosul ajutor grabnic? Si ce Maica avem!!!
  Este ceva ce se intampla fara voia Bunului Dumnezeu?

  Poate nu inteleg eu. De multe ori ma intreb: daca Sfantul Paisie ar fi fost in viata pamanteasca in aceste vremuri, ce ar fi zis? Ar fi primit el astfel de vaccinuri?

  Iertati va rog multa vorba. E dureros ce se intampla, e confuz de multe ori si greu de inteles.
  Doamne ajuta!

 8. @ SvM:

  E traducere direct din greaca, nu din engleza cea primita de noi, e fidela si nu e nimic tras de par. Nu publicam prostii. E confirmata de cei care inteleg greceste.

  Poate i-au impus, poate, poate… Dar de ce i-ar fi frica unui calugar si inca unul in varsta, dar unui om duhovnicesc, astfel incat sa devina un propagandist al unui sistem criminal? Greu de raspuns si oricum dureros…

 9. @SvM:

  Nu a zis nimeni (aici) ca nu se pot mantui cei care s-au vaccinat, doar ca realitatea dovedeste ca destui mor subit, multi se chinuie cu boli ciudate aparute peste noapte dupa vaccinare etc. Si apoi, cum se dovedeste deja, incepand cu Israelul si SUA, practic, fara sa stii, ti-ai facut abonament pe viata (cata este). Dupa primirea celei de-a treia doze mi-e teama sa ma gandesc ce explozie va fi. Daca mai ingaduie Dumnezeu si pe a patra sau mai mult de atat… se sperie gandul si mai tare. Sa speram ca nu se mai ajunge pana acolo. Noi ne facem socoteli ca acceptam un sacrificiu pentru familie, dar s-ar putea ca familia insasi sa fie sacrificata in prea multe dintre aceste cazuri. Sigur, macar sa fim spovediti, impartasiti… si mai ales sa nu spunem raului bine, sa nu propagam o minciuna, sa nu dam sfaturi smintitoare si altora, pe cat posibil. Si atunci da, cata vreme INCA nu este pecetea, ci doar o prefigurare a ei, inca ne putem mantui, slava Domnului!

 10. @ Marius:

  Cred ca e retorica ultima intrebare, nu?

  Nu e de judecat omul, dar e de respins ceea ce spune si ceea ce face acum. In general, luam distanta de cei care devin apostoli ai Sistemului antihristic, orice ar fi fost ei inainte, atata vreme cat nu mai propovaduiesc adevarul, ci minciuna. Da, e foarte dureros…

 11. Ce spuneți dumnevoastră, Petra, e un sofism si nu are nici o legătură cu ortodoxia, nici corespondență cu nici un rând din Sfinții Părinți. În plus e ilogic, ca mai toate sloganele și terminologiile care au inundat verba contemporană și pe care și creștinii le-au preluat din prea puțină legătură cu propria credință, care are propriul limbaj, al Cuvântului.

  Cine a spus de pecete? Iar dacă nu e pecetea, ce înseamnă acest fapt? Ce ascunde această (forțată) premisă? Că dacă nu e pecetea e îngăduit? Există numai Pecetea, nu există și (alte) peceți? Numai Antihristul, nu și antihriști?

  “Vaccinul este o alegere personala si in mod normal Biserica NU TREBUIE SA SE BAGE PE CHESTIA ASTA” – așa ați hotărât dumneavoastră… Unde ați găsit asemenea mentalități? Poate in “teologia” iluminista contemporană.

  Totul e teologie, Biserica are voie și TREBUIE (e obligată de Hristos) “să se bage” în orice nu respecta adevărul (și cu “a” mic, și cu “a” mare). Biserica nu poate suporta nedreptatea, nici nu poate sta in sfatul necredincioșilor, nici nu poate fi partasa fărădelegii, cum NICI NU SE POATE SPALA PE MÂINI PRECUM PILAT DIN PONT. Așișderea și orice credincios al lui Hristos.

  În rest, desigur, orice faptă – bună sau rea – este o alegere personală – aceasta o știm cu toții, dar ce vreți să spuneți cu acest truism, acest limbaj impersonal și lipsit de semnificație, propriu dublu-ganditului?! Ce argumentează această afirmație și ce legătură are cu subiectul?!

  Și ce înseamnă aceea “alegere personală”, când tu porți un titlu (în primul rând de creștin ortodox)? Creștinul nu mai realizează astăzi importanța sa, el fiind personal responsabil de soarta întregii Biserici și a stării întregului univers. Relativizarea lucrului acesta este indusa sub forma unei false smerenii, care este defapt dezinteres, abdicare și iresponsabilitatea duhovnicească.

  “exact ce a declarat BOR! Si IPS Teodosie!” – ÎPS Teodosie nu aceasta a spus, nici aceasta a transmis, dimpotrivă, ascultati-i mai atent înregistrările, ați înțeles greșit.

  “Daca vor sa se vaccineze n-au decit s-o faca. Nu cad din har” – dar de unde știți dumneavoastră asta, unde ați găsit? Eu știam de la Sfinți că și la ceea ce poate părea un gând neînsemnat, dar greșit, harul se poate îndepărta. Aveți încredere să vă mai urmați calea Pocăinței (Spovedaniei, Metanoiei) la un preot vaccinat?

  Noi știm de la Sfinții Părinți că trebuie să ne căutăm și să ne alegem duhovnicul cu mare grijă și atenție, intru rugăciune și analizandu-i si observandu-i conduita. Îmi pare ca pentru mulți “a nu judeca” înseamnă defapt anularea discernerii. Dar cum mai poți vorbi in aceste condiții de “liber arbitru”?

  “Si nici nu mai am de gind sa raspund…. sau sa-i judec” – nu există așa ceva in ortodoxie, în fata minciunii omul trebuie să aibă o poziție clară (aceasta nu înseamnă judecată), in cazul minciunii, poziția “neutră” fiind lepădare și cădere (căutați exemplul la Părintele Arsenie Papacioc când citează aceasta din Pateric, despre călugărul simplu care călătorea cu un evreu). Cel mai adesea oamenii nu vor să accepte adevărul, deoarece acesta îi sperie sau deranjează sau… Le dărâmă idoli. Adevărul ne face însă liberi, nu fricoși. Adevărul ne oferă Șansa Libertății, prin oferirea ocaziei de a lua o hotărâre în cunoștință de cauză.

  “Asculți de propriul tau liber arbitru si de ce-ti spune constiinta” – ce înseamnă asta? Cum verifici asta? Nu de aceea există duhovnic? Iar dacă nu mai e duhovnic, ce faci? Apelezi la Sfinții Părinți, ale căror cărți au fost scrise special pentru noi, cei de pe urmă (afirmația îi aparține Sfântului Paisie Velicicovski, descoperită și popularizat de Părintele Serafim Rose). Dar aceasta este deja o situație absolut excepțională în ortodoxie, de nedorit, dar în care, din păcate, ne aflăm mult mai grea și tristă, după cum a dorit si fratele Adrian a puncta.

 12. @admin: da, e retorica. E foarte trist si dureros, asa e.
  Va multumesc frumos pentru munca pe care o depuneti, pentru straduinta si dragoste.
  Bunul Dumnezeu sa va intareasca in toate!

 13. Petra, chiar dacă nu ar fi pecetea acest vaccin, totuși este păcat de acceptat pentru creștini din cauza avortonilor ce au stat la baza creării lor sau care chiar servesc ca ingredient. Și dacă este păcat, Biserica trebuie să se bage! Și să-l condamne! BOR nu este un exemplu de urmat în acest sens după părerea mea, iar ÎPS Teodosie deși cumva se arată neutru, indirect transmite mesaje potrivnice vaccinului arătând efectele dezastruoase ale lui spre deosebire de Patriarhie care deși vrea să se arate neutră, îi pune într-o postură de handicapați spiritual pe cei ce sunt împotriva acestor vaccinuri. Melodia asta cu “Biserica nu trebuie să se bage pe chestiuni de medicină, politică, agricultură, minerit etc.” nu mai merge! Nu știu cine a inventat-o dar e cântată des. Biserica a fost întemeiată pentru oameni, iar oamenii – unii din ei fiind fii ai Bisericii – activează în toate domeniile și, oriunde au loc mârșăvii duhovnicești Biserica trebuie să le arate și să le condamne ferindu-i pe fii ei(creștinii în special) de păcate! Dacă nici acum nu vedem vreo legătură duhovnicească cu acest vaccin înseamnă că nu am priceput nimic din această plandemie pe care Dumnezeu a lăsat-o să se desfășoare pentru ca oamenii să se poziționeze fie pe drumul care duce spre dreapta sau pe cel ce duce spre stânga și fiecare să se gândească bine și să conștientizeze ce vor însemna aceste două drumuri pe pământ în viitorul apropiat! Ori neutralitatea în acest caz este potrivnică lui Dumnezeu? Neutralitatea cred că e bună și chiar recomandabilă, dar asta doar la început când încă nu cunoști problema, dar după ce identifici “coarne” nu mai merge. Doamne ajută!

 14. @avm

  “Pr Efrem in toate conferințele on line de anul trecut pe care le am urmarit, sustinea ca vaccinul nu ține de duhovnic si duhovnicie, ci e doar o problemă medicală de discutat cu doctorul.”

  Bine dar afirmația de mai sus (indiferent cine a sustinut-o) este pur ateism! Sau ca să fiu mai blând, post creștinism. Dublu gândit, dizonanță cognitivă!
  Nu există nimic pe lumea asta care să nu aibă legătură cu duhovnicia, cu mântuirea sufletului, nici subiect pentru care să nu întrebi Duhul Sfânt prin duhovnic în Sfânta Taină a Spovedaniei. Inclusiv când e vorba de tratamente medicale.

  Nu am nici timp, nici dispoziție ce înseamnă dpdv dogmatic afirmația de mai sus, ce implicații teologice are și câtă erezie presupune, dar voi face trimitere la viața Sfântul Porfirie (, pentru că e contemporan și ceva mai cunoscut, dar sunt sute de exemple în istoria hagiografica) care și-a oprit mai mulți ucenici de la diverse tratamente și chiar intervenții chirurgicale, ba chiar a înfruntat și medici, invederandu-se ulterior că astfel Sfântul a salvat viața ucenicilor, care dacă ar fi urmat sfaturile medicilor, ar fi murit.

  Simplist spus: când spui că “vaccinul nu ține de duhovnic si duhovnicie, ci e doar o problemă medicală de discutat cu doctorul” e ca și cum ai spune că există Dumnezeu și medicina; sau altfel spus, Taina Spovedaniei și “taina medicinei”. Nu disprețuiești medicina, dar nu o poți pune idolatru pe același piedestal cu Credința (ca să nu mai zic că ceea ce se întâmplă astăzi nu e nici medicina, nici știință, dar acesta este altă discuție). Ateism, necredința sau, în cel mai “fericit” caz, compromisul lui Pilat.

  „Cei care se tem mai mult de autoritățile lumești decât de Dumnezeu, se vor folosi de tot intelectul lor ca să se îndreptățească în supunerea lor față de antihrist, pentru că inima și conștiința lor nu vor putea să o facă. Ei vor încerca să sprijine instituţia bisericească prin refuzul libertăţii duhovniceşti şi al mărturisirii eroice a Credinţei, deşi acestea singure, sunt capabile să păstreze Trupul lui Hristos nebiruit de porţile iadului.” Arhimandritul Averchie Tauşev

 15. Asa cum crestinii nu recunosc fiara fara de chip, nu recunosc antihristul nici cand il vad si – posibil – il ating, asa cum inca asteapta al treilea templu la Ierusalimul geografic, tot asa evreii din vechime nu l-au recunoscut pe Mesia nici cand i-a inviat pe morti. Sa nu ii mai judecati . Si-au ascultat arhiereii, precum sunt astazi cei din Biserica Ortodoxa (greaca, rusa, slava Domnului ca inca nu la noi si la inca alti frati, bulgari, georgieni…). Cum ar fi astazi, vaccinati-va! Semnati hartia prin care va incredintati sufletul fiarei fara chip, noul stat. Sau nu ati auzit? Aici in Romania, nu aiurea, nu vor mai fi angajati in institutiile statului care sa nu fie vaccinati conform schemei complete (o noua casta?) La fel si copiii vostri nu vor mai merge la scoala nevaccinati conform schemei complete. Si daca refuzati, va vor fi luati si crescuti vaccinati de fiara. Nu vedeti… nu vreti sa faceti nimc, pentru ca nu credeti, desi semnele sunt clare. Mai tineti minte tamaierea cezarului? Acum e mai rau, pentru ca e in trupul vostru, templul sufletului. Al treilea templu…,

 16. Doar atât pot spune ca pe mine m au întărit f mult si chiar m au scos din disperare si deznădejde sinaxele pr Efrem de anul trecut dand fiecaruia puțină mângâiere de care unii avem nevoie in aceste vremuri grele mai mult decât de discursuri grave oricât de reale ar fi.

  Sunt convinsă ca pr Efrem a pătimit mult si a văzut multe in aceste 3,5 luni. Si după ce a fost la rusi cu braul Maicii Domnului a pătimit închisoare câteva luni.

  Schimbarea discursului a fost cauzată de aceste 3,5 luni, poate si amenințări, Dumnezeu stie. Răspunde si pt obștea cea mai mare din Athos cred. Poate a ales răul cel mai mic…important e sa nu ne pierdem cu totul dragostea si nădejdea in aceste vremuri.

 17. Eu l-am urmărit pe starețul Efrem la ultimele telesinaxe cu românii și chiar cu englezii prin transmisia lui Nikos Gouraros, și de fiecare dată am avut câte o reținere, deși cam toată lumea era total absorbită de prestanța sa. Deci nu este chiar așa mare surpriză pt mine, că a căzut- și mă refer mai mult la propaganda pro înțepare decât la faptul că s-a înțepat. În primul caz este vorba de o acțiune asupra persoanei sale, în al doilea de smintirea celorlalți. Interesant de urmărit, cum l-au primit frații din mânăstire; căci ascultarea nu este oarbă, ci în Christos. Adică numai până acolo unde deja începe facerea de păcate.
  În definitiv, cam toți oamenii avem câte un punct sensibil, asupra căruia unii bine pregătiți pot acționa în vederea schimbării atitudinii. Nu cred că mai sunt mulți precum Sf Vasile cel Mare, care nu a avut un astfel de punct slab.
  Ref la pecetea din Apocalipsa 13, 16-17, cred că este clar, că nu „vaccinul” și nici pașaportul Covid 19 nu sunt așa ceva. Dar bine ar fi să fie clar pt toată lumea, că sistemul promovat prin acestea (pur politic și eminamente global), este sistemul antichristic de pecetluire. Dacă e vorba că nu mai ai voie să circuli în țară sau peste hotare fără pass covid19, nu e bai; dar dacă ești scos din comerț (Apoc 13, 17) și din viața economică pe baza acestuia (vezi de ex, statul Victoria/Australia- https://www.activenews.ro/stiri/Australia-da-ULTIMATUMUL-Persoanele-nevaccinate-vor-fi-excluse-din-societate.-Vom-dezvolta-o-%E2%80%9Eeconomie-vaccinata-169121), și dacă ți se interzice jobul dacă nu ești înțepat- vezi Franța, Italia, SUA cu toți federalii + contractorii guvernului, atunci în mod f limpede este vorba de sistemul satanist de pecetluire de care vorbea de ex Sf Paisie Aghioritul.

 18. @ svm:

  Pentru cine a urmarit mai atent, totusi schimbarea discursului incepuse mai demult si a fost treptata. Inca din toamna-iarna trecuta stiu ca justifica masurile anti-covid luate de guverne drept corecte si bine-intentionate (iar in momentul acela Grecia tinea inca inchise bisericile pentru credinciosi, cel putin, cred ca nu gresesc – nimic de obiectat nici macar la asta?!), incuraja la purtarea mastii fara nicio nuantare macar, indemna la ascultare totala fata de autoritati, fiindca ne vor binele (!!!). Din martie a.c. deja a inceput sa fie favorabil vaccinurilor, nuantele fiind legate initial doar de originea lor – fiind preferate cele chinezesti si rusesti. Niciun moment nu a denuntat si nu a explicat in ce paradigma suntem si spre ce ne indreptam, ca si cum nu ar putea sa vada ceea ce e deja pe fata. Da, mesajele erau foarte linistitoare, inclusiv ca mai e putin si gata, se termina totul si revenim la normal, dar linistea intemeiata pe neadevar nu stiu cat de sanatoasa este. Cat despre ce face acum… daca asta e raul cel mai mic, cum ar arata cel mai mare? Mai presus de toata, trebuie sa ne pastram discernamantul pentru a nu rataci calea.

 19. Frate Titus, pentru nici un motiv nu este de facut vaccinul, parintii imbunatatiti romani conglasuiesc spunand acest lucru. Poate dintre cei care s-au vaccinat sau se vor vaccina, in urma reactilor adverse se vor intoarce la Hristos(in cazul pecetii nu va mai fi posibil acest lucru), inima fiecaruia o stie Dumnezeu, sa ne rugam si pentru luminarea mintii lor si a noastra, sa cerem ajutorul Maicii Domnului sa nu cadem.

 20. De atatea ori am auzit atat in sanul Ortodoxiei, cat mai ales din partea celor din afara ei – ca un pumn de inchis gura, mai degraba – ca sa nu judecam. Si totusi in Biblie gasim si alte citate care ne indeamna la judecata, si nu sa ramanem “neutri”:

  Ps. 32, 6 : Iubeşte milostenia şi judecata, Domnul
  Ps. 36, 28 : Gura dreptului va deprinde înţelepciunea şi limba lui va grăi judecată.
  Ps. 105, 3 : Fericiţi cei ce păzesc judecata şi fac dreptate în toată vremea.
  Isaia 59: 12 păcatele noastre s-au înmulţit înaintea Ta şi nelegiuirile sunt mărturie împotriva noastră; fărădelegile noastre sunt de faţă şi faptele noastre nelegiuite le ştim: 13. Necredinţa şi tăgada Domnului, căderea de la credinţa în Dumnezeu, grăirea minciunii şi răzvrătirea, născocirea şi cugetarea la lucruri viclene. 14. Şi lăsată la o parte este judecata, iar dreptatea stă departe; adevărul se poticneşte în pieţe şi fapta cinstită nu mai are loc. 15. Adevărul nu mai este şi cel ce se dă la o parte din calea răutăţii este sfărâmat. Şi Dumnezeul nostru a văzut şi S-a mâniat că nu mai este dreptate. 16. Şi a văzut că nu este nici un om şi S-a mirat că nimeni nu mijloceşte.

  Matei 23, 23 : Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Că daţi zeciuială din izmă, din mărar şi din chimen, dar aţi lăsat părţile mai grele ale Legii: judecata, mila şi credinţa; pe acestea trebuia să le faceţi şi pe acelea să nu le lăsaţi.

  Ioan
  3, 19 : Iar aceasta este judecata, că Lumina a venit în lume şi oamenii au iubit întunericul mai mult decât Lumina. Căci faptele lor erau rele.
  5, 30 Eu nu pot să fac de la Mine nimic; precum aud, judec; dar judecata Mea este dreaptă, pentru că nu caut la voia Mea, ci voia Celui care M-a trimis.
  8, 16 Şi chiar dacă Eu judec, judecata Mea este adevărată, pentru că nu sunt singur, ci Eu şi Cel ce M-a trimis pe Mine.

  Am pus aici niste cuvinte din Biblie pentru a arata ca suntem chemati la judecata atunci cand nu cautam la voia noastra ci la Voia Domnului nostru Iisus Hristos. Nu e vorba de a face noi judecata semenilor nostri, ci de a pastra dreapta credinta. Raul nu are bune maniere si de aceea trebuie pastrata o verticalitate, nu sa fie lasat sa intre ca in branza.

  Apoi, mai este foarte raspandita atitudinea asta, ca noi sa ne vedem de lucrurile duhovnicesti, daca vreti de slujbe, ritual, si sa lasam, sa nu ne preocupam de partea stiintifica. Mie mi se pare ca asta este glasul sarpelui care, cu alte cuvinte spune sa lasam lumea in mana lui. Ori uitam ca aceasta lumea in care traim este o oglinda a celei duhovnicesti. As zice ca daca pierdem razboiul in aceasta lumea si pe plan duhovnicesc l-am pierdut. Vorba domnului Capsali: “nu poti sa fi cu sufletul in rai si cu sula in coaste”. Asa vom ajunge intr-o lume schizoida. Sau mai bine zis deja suntem intr-o astfel de lume. Dar asta este tot una cu deviza iadului: “divide et impera” (dezbină și stăpânește).

  Deci da, acum campul de batalie duhovniceasca are corespondent in realitate ceea ce tine de vaccinuri & co. Cei care zic ca nu-i intereseaza, ca ei sunt doar oameni de prin sfere inalte, s-ar putea mai degraba sa dezerteze. Ce-i trist insa este faptul ca generalii duhului din vremurile noastre cam au cazut in razboi.

  Doamne, ai mila de noi!

 21. @admin2: Puteti detalia va rog un pic la comentariul #9? Ati zis ca ar putea fi o explozie dupa a 3-a doza. Am auzit de cateva cazuri de deces sau afectiuni grave de la cunoscuti dar foarte putine si asta din cauza ca e un cerc restrans. La datele oficiale nici nu ma uit ca acolo totul e roz. Dar lumea moare si lumea sufera dupa acest vaccin, am inteles.
  Dar ma ingrijoreaza pentru ca din ce ati spus, inteleg ca numarul de decese si imbolnaviri e mare. Si inteleg ca o primire succesiva de doze creste cu mult sansele unei nenorociri. Daca nu ma insel, imunitatea unui individ scade dupa primirea unui vaccin, nu? Cam 6 luni daca nu vorbesc prostii.
  Multumesc anticipat!
  Doamne ajuta!

 22. @admin
  Asa am vazut si am gandit si eu , si simteam ca nu e in regula pozitia pe care o are, si cu mastile, si cu vaccinurile,si cu celelalte, si cel mai important : ca nu a denuntat si nu a explicat in ce paradigma suntem si spre ce ne indreptam. Acum, dupa toate acestea, nu ma mai surprinde la ce a ajuns.

 23. @petra

  “Daca vor sa se vaccineze n-au decit s-o faca. Nu cad din har”.

  Petra, cum reusesti tu sa “delimitezi” asa bine harul?
  Mai la dreapta, mai la stanga, mai in sus, sau mai in jos, in asa fel incat sa nu cadem !?
  Sfantul Serafim de Sarov a simtit ca a cazut din har dupa un gand de marire si s-a rugat 1000 de zile pe o piatra in arsita, ploaie, zapada, frig. Sunt preoti care au luat de bune cele spuse de geronda Efrem si au sfatuit credinciosii la Sf. Spovedanie sa se vaccineze, ceea ce ei au si facut. Lucratura este foarte subtire: faci sau nu faci ascultare de duhovnic? Daca faci ascultare, este un lucru bun, caci urmezi invatatura Sfintilor Parinti ca sa te mantuiesti, in consecinta vaccinul nu este un lucru rau, dar ca sa fii si mai sigur, faci si o cruce cand te vaccinezi ca sa te apere !(Sf. Paisie zicea ceva despre asta). Daca nu faci ascultare, nu este bine, esti sub stapanirea unui duh potrivnic ascultarii, esti un crestin inselat si un pericol care poate sa-i imbolnaveasca pe semenii sai si care daca se imbolnaveste se va duce “in spitalele lor” si va ocupa locul altui semen bolnav. Aceste cuvinte s-au spus la noi in biserica si au fost luate din spusele staretului Efrem.
  In felul acesta Biserica INTARESTE ceea ce spun ocultistii: CEI NEVACCINATI SUNT UN PERICOL PENTRU SOCIETATE, PENTRU SEMENII LOR.
  Daca tu sfatuiesti ca fiecare sa asculte de sinele sau, atunci oamenii astia pusi sa aiba grija de viata altora (pamanteasca si vesnica), de cine asculta? De sinele lor sau fac ascultare pe linie ierarhica ( de partid) ?
  Cei vrednici din Biserica nu trebuiau sa poarte nici un fel de discutii publice pe tema vaccinului, iar daca vroiau s-o faca trebuiau sa le zica fariseilor vaccinisti: “Va spunem parerea mea/noastra daca si voi imi/ne raspundeti la intrebarea: Virusul asta este de la Dumnezeu sau de la oameni?”.

 24. @Andrei-Nicolae
  Felicitari pentru argumentele aduse !

 25. Poate cineva sa îmi zică poziția celorlalte mănăstiri din sf Munte ? Adică a stareților , fata de vaccinare . Si întreb , știe cineva dacă patriarhul nostru s a vaccinat ?

 26. Sint de acord cu comentariul @Petra, serul ăsta greșit denumit vaccin NU este pecetea, dar o premerge si logistic și parțial ca mod de abordare. Reacția unora la comentariul ei este excesivă. Nu e cazul să sărim așa, de parcă ea ar fi promovat înțeparea sau ar fi spus că e în regulă. Pur și simplu s-a delimitat clar de cei care în Biserică fiind, îl promovează și se înțeapă, fără să mai caute motive, și explicații la gesturile acelora. Și foarte bine face. De aceea zic sa luăm seama la noi înșine mai degrabă, să ne rugăm la Dumnezeu să ne ajute să rezistăm, pentru că urgia abia începe în țara noastră…

 27. @petru
  Nu cred că există o poziție clară, unanimă, deși aparent majoritatea nu urmează. Dumnezeu să ferească de rătăcire, care poate fi mare. Să ne smerim și să ne rugăm unii pentru alții.
  Din câte știm, patriarhul nu s-a vaccinat. Să-l țină Dumnezeu și să-i dea putere să reziste până la sfârșit. Presiunile sunt cu siguranță imense.

  Să nu ne amăgim: fără să ne smerim și să cădem la rugăciune cu pocăință adevărată, criza asta ne va mătura ca pe muște, indiferent ce se-ntâmplă cu mai-marii noștri.

 28. @Daciana, nu cred că a avea o opinie diferită este reacție excesivă (cu tot respectul pentru Petra). Eu nu pot fi de acord cu îndemnul la neutralitate din partea Bisericii in cazul acestei plandemii după atâta timp. Și chiar mi se pare dăunător de a îndemna pe cineva să urmeze atitudinii Patriarhiei(cum îndeamnă și Petra). Mai ales că nu mai este nici un secret pentru nimeni cât de dăunătoare sunt pentru corp și suflet absolut toate măsurile impuse până acum. Până și unii care s-au vaccinat își dau seama că au luat țeapă. La fel nu sunt de acord că ÎPS Teodosie are aceeași atitudine ca Patriarhia. Acest vaccin nu mai este așa inofensiv ca un buletin care este exterior corpului nostru iar conținutul și efectele lui – părintele Elpidie spune – doar Sf. Împărtășanie le poate anula. A nu spune lucrurilor pe nume când deja pietrele strigă doar pentru ca să nu să se ia cineva de noi și a ne liniști conștiința cum că vezi că încă nu e pecetea – nu mi se pare un lucru bun.

 29. @Daciana
  Cum de stii ca nu este pecetea ? Daca ii alunga din scoli, magazine alimentare, mijloace de transport in comun si altele pe cei nevaccinati si practic ii condamna la moarte, atunci ce este? Si de ce ocultistii sunt chititi sa-i “insemne” pe toti? Poate pentru cei vaccinati urmeaza next release care este un update al insemnarii initiale, insa pentru cei nevacc este clar ce urmeaza. Comentariile la opinia Petrei au fost elegante si in nota bunului simt, insa trebuie ca opiniile noastre sa fie bine cumpanite si sa ramana in adevar, iar daca ceva nu este in regula, cineva TREBUIE sa ne-o spuna ! Intr-o anumita situatie, importanta pentru Romania, cu ani in urma, o doamna mi-a spus pe acest site ca “nu am discernamant” ,legat de opinia mea. Normal ca nu mi-a placut, a fost destul de “rude”, insa sunt convins ca a spus-o din durere, nu din rautate. Opinia mea avea si ea argumentele sale, adica opta pentru “raul (politic) mai mic”, asa cum ne invata Sfintii Parinti.
  Acum nu este vorba de un rau “mai mic”, de un fel de “pre-rau”, este vorba de Rau in sine, a murit si moare lume din cauza acestui “pre-rau”. Moare lumea, nu este nimic exagerat, de ce ne jucam cu cuvintele? De ce nu vrem sa vedem padurea din cauza copacilor?
  Oamenii Bisericii trebuie sa cumpaneasca bine CE SPUN si CE FAC, altfel va fi ca in pilda cu raspunsul lui Gheorghe cel prost (fara de carte) dat Parintelui lui sau ,Sf. Antonie Cel Mare:
  “Daca nu vei face asta, te vei numi avva Antonie, iar daca vei face asta, te vei numi Antonie”. Deci avva Efrem sau Efrem?

 30. @Petru
  Manastirile din Sfantul Munte Athos care au inchis ochii la acordarea autocefaliei Ucrainei s-au vaccinat, sunt cam jumate-jumate. Patriarhul nostru nu s-a vaccinat.

 31. @GeluS Nu este pecetea pentru ca nu implica lepădarea clara, explicita de Hristos și pentru ca se impune prin viclenie. Cind va veni nepomenitul cu pecetea te asigur ca fiecare va ȘTI EXACT ce face.

 32. @Daciana
  De Hristos multi crestini si ierarhi deja s-au lepadat in sinele lor, crezi ca trebuiau sa faca o declaratie explicita si s-o semneze ?
  Alegerea a fost intai la nivelul duhului, apoi s-a aratat in realitatea tri-dimensionala in care fiintam.
  Pai in 2020 cand oculta mondiala a dat ordin la trepadusii locali sa inchida bisericile, a fost vreun mare vai? Sau la Pasti ?
  Ierarhia i-a ascultat pe trepadusii politici indigeni convinsa ca este o treaba buna ca lumea sa stea ascunsa acasa de frica kkvid-ului si majoritatea a fost multumita. Apoi multi au gasit de bune samavolniciile asupra Celor Sfinte si prin asta l-au bucurat pe diavol si L-au intristat pe Cel Care este in veci Binecuvantat si ne-a dat Viata prin Patimile Sale cele infricosatoare. Da, totul se face cu multa viclenie, INSA CLAR, PE FATA, pentru ca zic ca “este pentru binele nostru si pentru salvarea noastra” si lumea este de acord cu putine exceptii.
  Asemenea batjocura adresata tuturor oamenilor de pe pamantul asta nu a mai existat niciodata. Daca Dumnezeu nu sfarama viclenia ucigasa pe care au tesut-o pe tot pamantul, aceasta este pecetea – ver1, urmata de versiunea “finala”, ver2. NU POT AJUNGE LA VER2, DACA N-AU TRECUT LUMEA PRIN VER1, de aceea folsesc atat prajituricile cat si bâta.
  Este opinia mea si as fi tare multumit sa fie gresita.

 33. Pt GeluS: nu este pecetea, deoarece pecetea este:
  1 încrustată în piele
  2 se află pe mâna dreaptă sau pe frunte
  3 are legătură cu numele sau numărul numelui fiarei
  În plus, după cum a amintit deja cineva, va fi luată de persoană/om în cunoștință de cauză, nu prin înșelare sau pe ușa din dos.

 34. @Daciana …. dar si oricine ma poate lamuri:

  De unde vine ideea aceasta ca pecetea este asumata liber si ca implica lepadarea explicita de Hristos? Am citit si rascitit textul biblic si de acolo reiese exact contrariul: fiara fara chip sileste pe toti, mari, mici, bogati, saraci sa accepte semnul si sa i se inchine chipului ei facut de oameni (un fel de icoana?), altfel ii omoara. Deci nici pomeneala de ce spuneti, desi ideea asta am auzit-o la foarte multi. Dar numai faptul ca o spun multi nu ma convinge, Deci, va rog, sursa acestei idei este…?

 35. Pt Gelu:
  Sunteti sigur ca asta e pecetea? Si daca da , puteti argumenta? Si care e pecetea , prima , a doua doza? Sau , mai concret : am frate care s a vaccinat cu ambele doze , merge la Biserica , se spovedeste si se impartaseste; ce ziceti , este spovedit si impartasit? Se uneste cu Hristos prin impartasanie? cum vedeti asta? Intreb pt ca am nelamuriri si ma intereseaza argumentatia dv. Am vazut mai sus in comentarii ca spuneati cuiva ca ii alunga pe nevacc din scoli si magazine, da asta nu e un argument suficient. Eu cred ca e pas spre pecete , dar nu pecetea in sine.

 36. Citesc comentariile și ma minunez. Asa habotnici ați ajuns? Deja voi puneți etichete pe oameni ca sunt pecetluit cu pecetea antihristului? Nu înseamnă pecetluire vaccinarea, oricât va doriți voi asta.
  Voi habotnicii nu înțelegeti un lucru și anume ca sfârșitul lumii și antihristul nu vine când vreți voi.
  Voi habotnicii nu ați citit în Biblie ce scrie ca atunci când antihristul va veni ii va obliga pe oameni sa aibă pecetea. Și antihristul nu a apărut încă la putere spre dezamăgirea voastră.
  Voi habotnicii ii puneți la zid pe toți cei care au făcut vaccinul și deja puteți sa jurați ca ei sunt lepădati de Hristos, deși nu sunt.
  Dați-vă cu reveneala ca antihristul nu se naște când vreți voi și nu vine la putere atunci când vreți voi, nu orice vaccin e o pecete 666, tehnologia nu e demonica precum credeți voi. Medicii pentru voi ce sunt? Niște criminali? De ce? Atunci când va îmbolnăviți voi brusc medicii devin îngeri… Asta e ipocrizia voastră.
  Fanatismul religios și credința oarbă nu duc nicăieri.

 37. @Cătălin,
  Ia , uimează-ne dumneata și fă o descriere cât mai fidelă a noastră, a HABOTNICILOR. Dacă tot arunci etichete cu așa dărnicie, hai să-ți vedem istețimea, că din “lumina” comentariului nu prea reiese… Mulțumim anticipat și pentru…și pentru …!

 38. @Cătălin
  Cu cine te cerți ? Cu duhul rău care te stăpânește ? Comentariul tău este provocator și dovedește rea-credință. Aici s-au adus argumente pro, contra și neutre vizavi de poziția adoptată de Starețul Efrem. Unde vezi doar habotnici ?

 39. @Titus

  https://ganduridinortodoxieweb.wordpress.com/2020/10/16/talcuiri-la-apocalipsa-starea-oamenilor-inainte-de-cea-de-a-doua-venire-a-lui-hristos/

  Nu este singura tâlcuire, sunt mult mai multe, dar este destul de limpede și aici tâlcuirea !!!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare