SIRIA EUROPEI: UCRAINA se indreapta spre RAZBOIUL CIVIL/ Va trece RUSIA la OFENSIVA dupa PASTI?/ DE CE NU SE DISCUTA IN ROMANIA DESPRE PRIMEJDIA RAZBOIULUI?

15-04-2014 17 minute Sublinieri

russian-troops-crimea

 

  • Mediafax:

CRIZA DIN UCRAINA: Un prim batalion al Gărzii Naţionale a fost trimis “pe front”. Batalionul e format din oameni care au luptat pe Maidan

Un prim batalion din cadrul Gărzii Naţionale a Ucrainei a fost trimis “pe front” în estul ţării, a anunţat marţi secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare Andreii Parubii.

Acest batalion este format din voluntari care au făcut parte din unităţi de autoapărare de la Maidan, centrul mişcării de contestare, la Kiev, care a îndepărtat în februarie de la putere regimul prorus al fostului preşedinte Viktor Ianukovici, a subliniat Parubii într-un mesaj postat pe contul său de Facebook.

“Militarii sunt foarte combativi şi pregătiţi să apere Ucraina. Situaţia nu este simplă”, adaugă Parubii, care a revenit de la Lugansk (est), unde afirmă că a petrecut o săptămână.

Lugansk face parte din bazinul minier Donbass, afectat de mai multe zile de o insurecţie armată prorusă. Insurgenţi deţin controlul, de la 6 aprilie, asupra sediului serviciilor speciale (SBU).

Insurgenţii au trecut la ofensivă luni, în estul Ucrainei, cerând ajutor lui Vladimir Putin împotriva Guvernului proeuropean de la Kiev.

Parlamentul ucrainean a aprobat în martie crearea unei Gărzi Naţionale, de până la 60.000 de membri, în urma anexării Peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia şi pe fundalul unor temeri cu privire la o invazie a armatei ruse în estul ţării.

Garada este însărcinată cu securitatea internă, a frontierelor şi lupta împotriva terorismului. Ea se află în subordinea Ministerului de Interne şi va putea, astfel, să dea o mână de ajutor forţelor armate ucrainene şi celor aproximativ 130.000 de oameni care le alcătuiesc, majoritatea recruţi. Rusia dispune de o armată de 845.000 de militari.

NATO cere Rusiei retragerea trupelor de la frontiera cu Ucraina

Secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen a cerut marţi Rusiei să “scadă presiunea” în criza ucraineană, prin retragerea trupelor comasate la frontiera cu Ucraina.

“Sunt foarte îngrijorat de ultimele evoluţii din Ucraina, de continuarea violenţelor comise de mici grupări separatiste şi de presiunea militară a Rusiei la frontierele Ucrainei”, a declarat Rasmussen, la deschiderea reuniunii miniştrilor Apărării din Uniunea Europeană.

“Cer Rusiei să scadă presiune în această criză, să-şi retragă trupele de la frontiere, pentru a evita destabilizarea Ucrainei şi a arăta că nu susţine acţiunile violente ale separatiştilor proruşi”, a adăugat secretarul general al NATO.

“Rusia trebuie să înceteze să fie un element al problemei şi să participe la soluţionarea” crizei, a subliniat Rasmussen.

Secretarul general al NATO urmează să le prezinte miniştrilor europeni măsurile luate de Alianţa Nord-Atlantică în vederea garantării securităţii în Europa de Est, în special în ţările baltice, Polonia şi România.

Pe fondul crizei din Ucraina, NATO a decis misiuni temporare ale unor avioane-radar Awacs în spaţiul aerian al acestor ţări.

La rândul lor, Statele Unite au trimis şase avioane F-15 în ţările baltice, 12 aparate F-16 şi trei avioane de transport în Polonia. Alte ţări europene, printre care Franţa şi Marea Britanie, s-au declarat dispuse să trimită avioane în aceste ţări, în cazul în care NATO va lua o decizie în acest sens în următoarele săptămâni.

Barack Obama le-a cerut miliţiilor separatiste proruse să depună armele

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, i-a spus omologului său rus, Vladimir Putin, că este “foarte îngrijorat” de acţiunile Rusiei în Ucraina şi le-a cerut miliţiilor separatiste proruse să depună armele, în cursul unei discuţii telefonice purtate luni.

“Preşedintele şi-a exprimat profunda îngrijorare faţă de sprijinul acordat de către Guvernul rus acţiunilor separatiste armate proruse care ameninţă să submineze şi să destabilizeze Guvernul Ucrainei”, a anunţat Casa Albă într-un comunicat.

Obama a subliniat de asemenea necesitatea ca “toate forţele (armate) neregulate prezente în ţară să depună armele” şi l-a îndemnat pe Putin să “facă uz de influenţa sa asupra grupurilor proruse pentru a le convinge să părăsească clădirile pe care le ocupă” în Ucraina şi “să depună armele“, precizează comunicatul Casei Albe.

În cursul acestei discuţii telefonice, care a avut loc la solicitarea Moscovei, preşedintele american a semnalat că, în pofida “retoricii” autorităţilor ruse, “Guvernul Ucrainei a dat dovadă de o reţinere remarcabilă”.

În cele din urmă, Obama a apreciat că “izolarea în creştere a Rusiei pe plan politic şi pe plan economic este rezultatul acţiunilor sale în Ucraina şi a subliniat că Rusia va plăti, cu siguranţă, şi mai mult dacă va continua” această cale.

Mai devreme, într-un comunicat, Kremlinul a anunţat că, “răspunzând îngrijorărilor exprimate de preşedintele american în legătură cu o aşa-zisă ingerinţă rusă în sud-estul Ucrainei, preşedintele rus a semnalat că astfel de speculaţii sunt bazate pe informaţii nefondate”.

O reuniune cvadripartită între Rusia, Statele Unite, Uniunea Europeană şi Ucraina urmează să aibă loc joi, la Geneva.

Atacuri vizibil coordonate au început încă de sâmbătă în oraşe din estul rusofon al Ucrainei, în special în zona Doneţkului. Bărbaţi în uniformă au fost văzuţi la faţa locului şi occidentalii au afirmat că este vorba despre o operaţiune condusă de Moscova, care dezminte că ar fi implicată în noile atacuri. Autorităţile prooccidentale de la Kiev au anunţat lansarea unei “operaţiuni antiteroriste” în estul ţării, însă nu au intervenit până în prezent.

Putin: Preşedintele SUA să facă tot posibilul pentru a împiedica o baie de sânge. Obama: Rusia va plăti şi mai mult dacă va continua

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a calificat luni, în cursul unei conversaţii telefonice cu preşedintele american, Barack Obama, drept “speculaţii bazate pe informaţii nefondate” acuzaţiile de ingerinţă a Moscovei în estul Ucrainei, a anunţat Kremlinul. Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, i-a spus omologului său rus, Vladimir Putin, că este “foarte îngrijorat” de acţiunile Rusiei în Ucraina şi le-a cerut miliţiilor separatiste proruse să depună armele.

“Răspunzând îngrijorărilor exprimate de preşedintele american în legătură cu o aşa-zisă ingerinţă rusă în sud-estul Ucrainei, preşedintele rus a semnalat că astfel de speculaţii sunt bazate pe informaţii nefondate”, a anunţat Kremlinul într-un comunicat.

“Vladimir Putin l-a îndemnat pe Barack Obama să facă tot posibilul pentru a nu permite utilizarea forţei şi o baie de sânge”, a precizat Kremlinul. De asemenea, el a făcut apel din nou la lansarea unor negocieri cu participarea “tuturor principalelor forţe politice şi regiunilor”, în scopul stabilirii unei structuri federale pentru Ucraina.

Potrivit Kremlinului, cei doi şefi de stat au căzut de acord asupra necesităţii “continuării eforturilor” în vederea găsirii unei soluţii diplomatice înainte de negocierile de joi, la Geneva. Atacuri vizibil coordonate au început încă de sâmbătă în oraşe din estul rusofon al Ucrainei, în special în zona Doneţkului. Bărbaţi în uniformă au fost văzuţi la faţa locului, iar occidentalii au afirmat că este vorba despre o operaţiune condusă de Moscova, care dezminte că ar fi implicată în noile atacuri.

Autorităţile prooccidentale de la Kiev au anunţat lansarea unei “operaţiuni antiteroriste” în estul ţării, însă nu au intervenit până în prezent. […]

Pentagonul confirmă că un avion militar rus a urmărit nava USS Donald Cook în Marea Neagră

Un avion de vânătoare rus a zburat la joasă altitudine, în mod repetat, deasupra distrugătorului american Donald Cook, zilele trecute, anunţă Pentagonul, condamnând acţiunea “provocatoare şi neprofesionistă” a Rusiei.

Potrivit Departamentului american al Apărării, un avion de vânătoare rus de tip Suhoi Su-24 (Fencer) a trecut de 12 ori, zilele trecute, pe deasupra navei militare USS Donald Cook, un Marea Neagră. Se pare că avionul nu avea la bord muniţie.

“Această acţiune provocatoare şi neprofesionistă a Rusiei intră în contradicţie cu procedurile naţionale şi cu acordurile anterioare privind interacţiunea profesională între armatele noastre”, a reacţionat, conform Reuters, colonelul Steve Warren, un purtător de cuvânt al Pentagonului.

În momentul manevrelor avionului militar rus, nava USS Donald Cook efectua operaţiuni de patrulare în apele internaţionale, în partea de vest a Mării Negre.

Duminică, Ankara a semnalat prezenţa unui avion rus de recunoaştere în Marea Neagră, în apropierea spaţiului aerian al României, Bulgariei şi Turciei. Potrivit Statului Major al armatei turce, un avion militar rus de tip Iliuşin IL-20 (Coot-A, conform terminologiei NATO) a fost observat duminică la prânz în spaţiul internaţional, în largul coastelor României, Bulgariei şi Turciei. “Apropiindu-se dinspre România, un avion rus de tip Iliuşin IL-20 a zburat 30-40 de kilometri paralel cu coastele Turciei, în spaţiul aerian internaţional”, a precizat Statul major al armatei turce. Forţele aeriene turce au trimis patru avioane de vânătoare de tip F-16, de la bazele aeriene Bandirma şi Merzifon.

Distrugătorul american Donald Cook şi nava militară franceză Dupuy de Lôme se află în Marea Neagră în contextul tensiunilor dintre Occident şi Rusia din cauza crizei ucrainene. “Este vorba de o misiune pentru oferirea de garanţii de securitate aliaţilor din cadrul NATO şi partenerilor de la Marea Neagră”, a comunicat Departamentul american al Apărării.

Nava militară USS Donald Cook a ajuns luni în Portul Constanţa.

Rusia a acuzat Turcia că nu respectă acordurile internaţionale prin autorizarea pătrunderii navelor militare NATO în Marea Neagră. Guvernul de la Ankara a respins acuzaţiile. “Este curios că Rusia ridică semne de întrebare în mod insistent în legătură cu respectarea Tratatului de la Montreux”, a anunţat Ministerul turc de Externe. Conform acestui tratat internaţional, navele de război ale ţărilor nonriverane Mării Negre nu pot staţiona în zonă mai mult de 21 de zile. Moscova a exprimat preocupare în legătură cu prezenţa navelor NATO în Marea Neagră. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a atras atenţia că nave militare americane au depăşit de mai multe ori limita de 21 de zile în Marea Neagră.

Echipat cu sisteme antibalistice Aegis şi cu zeci de rachete SM-3, distrugătorul Donald Cook era staţionat de două luni la baza spaniolă Rota, în cadrul sistemului antirachetă al NATO. Nava USS Donald Cook a părăsit pe 31 ianuarie portul Norfolk din Statele Unite şi a ajuns în februarie la baza navală Rota, situată în sudul Spaniei, în apropierea Strâmtorii Gibraltar. În Portul Rota urmează să fie aduse alte trei distrugătoare americane.

Dupuy de Lôme (A759) este o navă militară franceză dotată cu echipamente de interceptare a comunicaţiilor forţelor inamice. Nava a intrat în uz în aprilie 2006.

Putin primeşte “numeroase” cereri de ajutor din estul Ucrainei, afirmă Kremlinul

Preşedintele rus Vladimir Putin primeşte numeroase cereri de ajutor din estul Ucrainei şi observă cu o “mare îngrijorare” evoluţia situaţiei, a anunţat luni purtătorul său de cuvânt. 

“Din nefericire, primim numeroase cereri, adresate în mod personal (preşedintelui rus Vladimir) Putin, din regiunile din estul Ucrainei, care solicită să le ajute, să intervină într-un fel sau altul”, a declarat Dmitri Peskov. “Preşedintele rus observă cu o mare îngrijorare evoluţia situaţiei în aceste regiuni”, a adăugat el, porivit agenţiei publice RIA Novosti.

Lavrov: Ipocrizia occidentalilor depăşeşte limitele în legătură cu Ucraina

Rusia consideră că “ipocrizia depăşeşte limitele” în reacţia occidentalilor faţă de evenimentele din Ucraina, a declarat luni ministrul rus de Externe Serghei Lavrov. 

“Le cerem de mult timp occidentalilor o reacţie adecvată” faţă de evenimentele din Ucraina, a declarat Lavrov, care a repetat avertismentele Rusiei faţă de o recurgere la forţă împotriva militanţilor proruşi în estul ţării.

“Am spus în mod clar că recurgerea la forţă împotriva manifestanţilor pune în discuţie perspectivele cooperării în rezolvarea crizei ucrainene”, a declarat el, în contextul în care joi este prevăzută o reuniune cu americanii şi europenii.

“Nu auzim nicio reacţie. Auzim doar apelurile către Rusia să înceteze să se mai amestece” în treburile interne ale Ucrainei, a adăugat el.

“Ne putem aminti că violenţele de la Maidan (Piaţa Independenţei de la Kiev, centrul mişcării de contestare proeuropene), care s-au soldat cu zeci şi zeci de morţi, erau calificate ca democraţie, în timp ce se vorbeşte dspre terorism în legătură cu manifestaţiile paşnice care au avut loc acum în sud-est”, a declarat Lavrov într-o conferinţă de presă.

“Ipocrizia depăşeşte limitele”, a adăugat el.

Lavrov a cerut explicaţii cu privire la informaţii de presă potrivit cărora directorul CIA John Brennan ar fi efectuat o vizită secretă la Kiev înainte ca autorităţile ucrainene să anunţe o operaţiune de anvergură în estul ţării, cu scopul de a prelua controlul asupra unor sedii administrative ocupate de către activişti proruşi înarmaţi.

“Vrem să înţelegem ce înseamnă informaţiile despre o vizită urgentă la Kiev a directorului CIA, domnul Brennan“, a declarat Lavrov. “Până acum nu ni s-au furnizat explicaţii convingătoare”, a adăugat el.

Băsescu: Nu anticipez o invazie rusă în Ucraina decât dacă se ajunge la vărsări masive de sânge

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică seară, că nu anticipează o invazie a forţelor ruse pe teritoriul Ucrainei decât dacă se ajunge la “vărsări masive de sânge”, menţionând că este “absolut firesc” demersul autorităţilor ucrainene de a restabili ordinea în estul acestei ţări. 

Băsescu a fost întrebat, într-o emisiune la Realitatea Tv, despre situaţia din zona estică a Ucrainei, unde au loc mişcări de stradă, unde crede că se va ajunge.

“Depinde cât de departe se va merge, sigur, existenţa masivă a trupelor Federaţiei Rusiei la frontiera de est şi de sud-est a Ucrainei încurajează ceea ce se întâmplă în estul Ucrainei. Mai mult decât atât, apariţia din nou a soldatului neidentificabil, dar foarte bine instruit pune un mare semn de întrebare asupra implicării Federaţiei Rusiei în interiorul Ucrainei, nu numai cu armata ca mijloc de presiune la frontieră. Se pare că este un scenariu al destabilizării pentru Ucraina de est, eu nu anticipez o invazie decât dacă se ajunge la vărsări masive de sânge. Dar sigur că, pe de altă parte, Kiev-ul nu mai poate tolera situaţia, preşedintele interimar ucrainean a trimis forţele de ordine în est să restabilească ordinea de drept, ordinea în stat, să scoată insurgenţii din instituţiile statului, ceea ce este absolut firesc”, a susţinut şeful statului.

El a amintit că Federaţia Rusă a intervenit pe teritoriul său, în mod similar cu situaţia Ucrainei, cu toate forţele împotriva republicii autonome cecene.

“Sper ca preşedintele Putin să nu utilizeze momentul în care autorităţile de la Kiev hotărăsc să restabilească ordinea ca un moment în care din nou să intre să-i apere pe vorbitorii de limbă rusă. Vorbitorii de limbă rusă, dacă ei sunt printre cei care ocupă instituţiile, trebuie să respecte legea statului ucrainean”, a mai afirmat Băsescu.

De asemenea, şeful statului a ţinut să precizeze că la începutul administraţiei Obama a avertizat SUA asupra retragerii din zona Europei de Est, argumentând astfel pe marginea situaţiei din Ucraina.

“Se produce un lucru asupra căruia eu, de asemenea, am atenţionat aliaţii noştri americani – şi aş vrea să înţelegeţi că nu spun lucruri aici care rămân între noi, ar reacţiona la o minciună imediat şi ambasada Statelor Unite şi probabil chiar Casa Albă, deci vă spun lucruri care s-au petrecut. Eu, de la instalarea administraţiei Obama, când am înţeles că Statele Unite se retrag din Europa de Est şi se concentrează pe Asia-Pacific, i-am atenţionat pe aliaţii noştri americani că este o greşeală strategică. De ce? Pentru că UE nu e încă suficient de solidară şi unitară pentru a substitui lipsa din regiune a SUA, atât din punct de vedere al securităţii, cât şi din punct de vedere al dezvoltării democratice”, a susţinut Băsescu.

Şeful statului a afirmat că UE “nu are pârghii să gestioneze derapajele, sunt prea slabe acele pârghii de care dispune”Pe de altă parte, el a admis că în România este mai multă prezenţă militară aliată pe teritoriul ţării decât în urmă cu şase luni.

CRIZA DIN UCRAINA: Preşedintele Turcinov vorbeşte despre un referendum privind statutul ţării

Preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a vorbit, luni, despre posibilitatea organizării unui referendum privind statutul ţării în acelaşi timp cu alegerile prezidenţiale prevăzute pentru 25 mai, în declaraţiile susţinute în faţa Parlamentului.

“În ultimul timp se vorbeşte mult despre un referendum naţional, nu suntem împotriva organizării unui referendum în toată Ucraina care, dacă Parlamentul decide astfel, s-ar putea organiza în acelaşi timp cu alegerile prezidenţiale”, a declarat Turcinov în cadrul unei reuniuni a liderilor grupurilor politice.

“Sunt sigur că majoritatea ucrainenilor s-ar pronunţa pentru o Ucraină indivizibilă, independentă, democratică şi unită”, a continuat el. 

Separatiştii din estul ţării, între care unele grupări armate care au preluat controlul unor clădiri oficiale, cer la rândul lor organizarea unor referendumuri locale privind alipirea la Rusia sau o “federalizare” a ţării.  Rusia cere, de asemenea, o “federalizare”, considerând că aceasta este singura modalitate de a garanta “interesele legitime” ale regiunilor rusofone din estul şi sudul Ucrainei.

Turcinov nu a precizat ce proiect ar putea fi supus referendumului. Autorităţile proeuropene de la Kiev, ajunse la putere după înlăturarea unui regim prorus la sfârşitul lui februarie, pe care Moscova nu le recunoaşte, au refuzat până în prezent orice idee de “federalizare”. 

Ele văd în aceasta o uşă deschisă pentru o viitoare destrămare a ţării dar au promis să propună reforme constituţionale care să meargă în sensul unei “descentralizări” în favoarea regiunilor. Este vorba în special despre autorizarea alegerii unor executive locale, care în prezent sunt desemnate de puterea centrală.

Situaţia din Ucraina este la un pas să se transforme în război civil. Preşedintele interimar a semnat decretul prin care dă undă verde trupelor speciale să preia controlul asupra clădirilor ocupate de militanţii proruşi. Forţele de intervenţie pot declanşa atacul dintr-un moment în altul – o intervenţie care se poate transforma într-o baie de sânge, fiindcă protestatarii sunt hotărâţi să nu dea nici un pas înapoi.

La scurt timp de la expirarea ultimatumului dat de Kiev, sute de militanţi proruşi au luat cu asalt sediul poliţiei din oraşul Horlivka, în regiunea Doneţk. Oamenii au spart geamurile clădirii, au distrus mobilierul din interior şi au instalat pe clădire un steag al Rusiei.

Situaţia este asemănătoare şi în Sloviansk, nu departe de Horlivka. Protestatarii au construit baricade la intrarea în oraş şi au ocupat clădirile oficiale. Violenţele au izbucnit şi la Zaporoje, în sud-estul ţării. Susţinătorii noii puteri de la Kiev s-au bătut cu protestatarii proruşi în faţa unei clădiri oficiale. Toate aceste tensiuni provoacă îngrijorare la Kremlin. Cel puţin aşa susţine preşedintele Vladimir Putin, care spune că mulţi ucraineni cer armatei ruse să intervină în estul Ucrainei.

„Aş vrea să vă reamintesc faptul că violenţele din Maidan, care au condus la zeci de morţi, au fost catalogate ca fiind democratice, în vreme ce protestele paşnice de acum din sud-estul ţării sunt declarate a fi teroriste”, a declarat ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov. Oficialul rus a primit un răspuns din partea oficialilor americani. Duane Butcher, Însărcinatul cu Afaceri al Statelor Unite la Bucureşti, a acuzat Rusia că prin acţiunile întreprinse în Ucraina a încălcat principiile statului de drept.

Premierul rus Dmitri Medvedev consideră că Ucraina se află în pragul unui război civil, în contextul în care autorităţile proeuropene de la Kiev acuză Moscova de amestec în escaladarea tensiunilor separatiste din sud-estul Ucrainei, unde grupuri armate au preluat controlul mai multor clădiri administrative şi au intrat la sfârşitul săptămânii trecute în confruntări cu forţele de ordine ucrainene la Slaviansk, nu departe de Doneţk.

“În Ucraina s-a vărsat din nou sânge. Ţara e în pragul unui război civil. Este un lucru foarte trist. Cauza tragediei ucrainene este că autoritatea legitimă nu a încercat să menţină legea şi ordinea în regiuni, atunci când au început să fie ocupate clădirile oficiale, în timp ce autorităţile nelegitime, prin contrast, speră să restabilească ordinea, pe care chiar ele au călcat-o în picioare cu cinism, venind la putere printr-o lovitură de stat”, a scris şeful guvernului rus pe pagina sa de Facebook, citat de Ria Novosti.

În confruntările de la periferia oraşului Slaviansk a murit un ofiţer SBU, iar mai mulţi militari din trupele ucrainene au fost rănite, după cum a declarat ministrul de interne Arsen Avakov, care susţine că victime sunt şi de partea separatiştilor.

“Ne pare rău pentru oamenii care s-au trezit ostatici ai unor politicieni incapabili, pe care nu ei i-au ales, şi ai unor radicali iresponsabili, care au înlocuit poliţia şi armata.Vidul de putere a fost umplut cu haos”, apreciază premierul rus, în condiţiile în care Moscova nu recunoaşte actualele autorităţi ucrainene şi le atribuie întreaga responsabilitate pentru cele întâmplate în ţară.

Aflat într-o vizită la Beijing, ministrul rus de externe a reiterat că Moscova consideră inacceptabilă utilizarea forţei în sud-estul Ucrainei, relatează Ria Novosti, după ce Kievul a declanşat o operaţiune antiteroristă împotriva militanţilor proruşi. “Suntem convinşi că folosirea forţei pentru rezolvarea situaţiei din sud-estul Ucrainei este inacceptabilă”, a subliniat Lavrov, în finalul convorbirilor purtate cu omologul său chinez Wang Yi.

După ce a informat că trupele ruse comasate la frontiera cu Ucraina s-ar afla în dispozitiv de luptă, armata ucraineană a anunţat marţi dimineaţă că a amenajat poziţii de tragere la frontiera cu Rusia. Mii de militari ucraineni sunt antrenaţi în exerciţii de pregătire de luptă şi patrulează zona de graniţă, după cum relatează publicaţia ucraineană Segodnia. NATO a difuzat săptămâna trecută o serie de fotografii din satelit care ar demonstra că Moscova a comasat zeci de mii de militari (între 30.000 şi 40.000, conform estimărilor Alianţei), blindate şi echipamente pentru a interveni în ţara vecină.

Luni seara, ministrul ucrainean al apărării Mihail Koval a declarat în direct la postul public al televiziunii ucrainene că forţele armate ale Ucrainei sunt pregătite de luptă. “Forţele armatei ucrainene se pregătesc pentru a îndeplini sarcinile stabilite prin decizia Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare”, a spus Koval, indicând că armata poate să se implice în operaţiunea antiteroristă împotriva insurgenţilor secesionişti din sud-estul ţării şi fără instituirea stării de necesitate în aceste zone, relevă agenţia de presă ucraineană Ukrinform.

Preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a promulgat luni după-amiază decretul cu privire la începerea operaţiunii antiteroriste în sud-estul ţării, evocând posibilitatea unei cooperări cu forţe ONU de menţinere a păcii.

  • Timpul: 

Emil Hurezeanu: „Republica Moldova s-ar putea trezi în situația în care pierde Transnistria, în mod efectiv”

Analistul Emil Hurezeanu a comentat în această seară la Digi24 informațiile publicate de presa din Ucraina, potrivit cărora Rusia ar infiltra agenți în Transnistria. Astfel de scenarii sunt credibile, dar trebuie văzut la ce vor duce discuțiile la nivel diplomatic, spune el.

„Toate aceste etape de extindere a unui posibil conflict pornind de la un domino rusesc de expansiune imperială sunt credibile. Totul e să așteptăm și primele efecte ale unui dialog diplomatic. Totul este să înțelegem dacă în spatele acestor mișcări foarte neclare pe teren, în îndepărtata Ucraină – deși de noi nu este chiar așa de îndepărtată – nu se ascund de fapt umbrele unor scenarii deja stabilite”, a spus Emil Hurezeanu.

„Unii vorbesc de înțelegeri deja în curs de amenajare între țări occidentale și Rusia în ceea ce privește împărțirea sferelor de influență în Ucraina. E și asta posibil”, a adăugat jurnalistul.

În ceea ce privește Transnistria, și aceasta este o țintă, în opinia sa.

„Republica Moldova s-ar putea trezi în situația în care pierde Transnistria, în mod efectiv, Găgăuzia s-ar putea alipi și ea Transnistriei. Livrările de gaze, în cazul Republicii Moldova, dacă ar fi reduse sau încetate, situația ar fi mult mai gravă decât în cazul Ucrainei. Cred că o zi și jumătate rezistă Moldova fără livrările de gaze ale rușilor. Văd aici un scenariu foarte periculos și pentru moldoveni, și pentru pacea regională și pentru stabilitatea noastră, în România”, spune Emil Hurezeanu.

„Bineînțeles că la capătul tunelului, dacă e să vedem o luminiță, am putea crede că la un moment dat toate aceste mișcări tectonice în care se stabilesc acum perimetrele fixe, perimetrele mobile, perimetrele fluide se vor solidifica și atunci s-ar putea ca România să aibă o șansă suplimentară în relațiile sale cu Republica Moldova”, a adăugat analistul.

C. Tanase: După Paști R. Moldova va fi ocupată de ruși!

Nu trebuie să ne facem iluzii – omenirea, inclusiv noi, românii, am plătit de atâtea ori preț greu pentru iluzii! – Rusia nu se va opri din noua ei aventură istorică.

Anexarea Crimeii va fi urmată de distrugerea întregii Ucraine prin federalizare sau chiar ocuparea unor vaste teritorii din sud-est, poate chiar până la Kiev. Inclusiv Kievul, „mama tuturor orașelor rusești”. Demența lui Putin nu are margini, deci, repet, să nu ne facem iluzii: după Ucraina urmează R. Moldova. Ținta rușilor nu e Transnistria, ei deja o au; cine cu adevărat le stă ca un os în gât rușilor este fâșia de pământ dintre Nistru și Prut care se numește R. Moldova. Frontiera rusească pe Prut este programul-minim al Moscovei. Cine crede că așa ceva „nu se poate” greșește magistral. Ba se poate! Amintiți-vă câți ziceau că „nu se poate” anexarea Crimeii. Uite că se poate.

Când va porni războiul împotriva R. Moldova. Am zis că după Paști. Aceasta înseamnă orice zi începând cu luna mai. Ținând cont de slăbiciunea rușilor față de anumite date istorice, cu valoare emoțională, Moscova ar putea fixa intrarea triumfală a rușilor în Chișinău fie pe data de 9 mai, fie 22 iunie, fie 28 iunie – date istorice de mare importanță pentru ruși.

Există o singură șansă ca asta să nu se întâmple: solidarizarea comunității mondiale în fața barbariei Moscovei. Va dori însă această comunitate, în primul rând Uniunea Europeană și SUA, să se implice efectiv, pentru a-i opri pe ruși? Nu știu. Acest lucru ar trebui să-l știe conducerea politică a R. Moldova. Eu nu cred că-l știe. Dacă l-ar ști s-ar conduce de deviza: dacă dorești pace, pregătește-te de război!

ukraine-2014-shutterstock

Nota noastra:

Lasand la o parte propaganda, incercand sa ne raportam doar la FAPTE, constatam ca lucrurile se degradeaza tot mai mult in Ucraina, indreptandu-se spre transformarea acesteia intr-o Sirie a Europei. Adica: intr-o tara in care razboiul civil este, in realitate, un razboi intre SUA si Rusia pe teritoriul unei alte tari. Un fel de razboi civil ca in Spania dinaintea celui de-al doilea razboi mondial.

Daca in Siria situatia e exact invers, americanii privilegiind o “balcanizare” a tarii, o impartire sau federalizare a acesteia, pe cand rusii vor acelasi stat sub acelasi control central, in Ucraina americanii sunt cei care vor stat indivizibil, pentru a-si consolida autoritatea, pe cand rusii vor federalizare, pentru a-si mentine influenta in Est si a slabi statul ucrainiean intrat in sfera americana de putere. De aceea, Moscova incurajeaza “maidane” pro-ruse in orice zona estica unde detine controlul.

Evolutiile nu sunt chiar intr-atat de neasteptate cum, poate, ar parea, si cum se prefac diplomatii ca ar fi. Dupa anexarea Crimeei, era previzibil ca Rusia nu va sta cu mainile incrucisate, ci va cauta sa destabilizeze noua putere ucraineana, facandu-si simtita influenta in Est. Obiectivul nu suporta amanari, deoarece pe 25 mai sunt fixate alegeri si o LEGITIMARE a actualei puteri (chiar daca presedintele ar fi altul, nu cel in functie acum) si a STATULUI ucrainean este un risc major pentru Moscova. Rusia trebuie sa zadarniceasca orice incercare de stabilizare si intarire a autoritatilor centrale, si alegerile reprezinta unul dintre mijloacele principale in acest sens. 

Nu avem de unde sti daca marile puteri au cazut, deja, la un acord cu Rusia, asa cum sustine E. Hurezeanu, citat mai sus, si daca lucrurile se vor rearanja pe termen scurt. Nu pare, mai ales ca evolutiile par a fi mai degraba impredictibile in ceea ce priveste trecerea de la razboiul “rece” la cel “cald” si direct. Pare ca totul se joaca in fiecare minut, chiar daca, in mare, actorii principali isi urmaresc strategiile majore.

Mai relevant este un lucru asupra caruia Hurezeanu atragea atentia, ieri (in aceasta emisiune, spre finalul ei), anume ca in Romania NU SE DISCUTA DESPRE RISCUL RAZBOIULUI. El pomenea si despre starea generala de nemultumire, care trebuie luata in seama adaugam noi, atunci cand exista riscul unei confruntari militare la granitele noastre sau una care sa ne angajeze si pe noi. 

Nu este vorba despre a panica populatia, nici despre a da drumul propagandei militaristo-razboinice, ci despre faptul ca Romania e intr-un grad foarte ridicat de risc de a face parte dintr-un razboi, de a deveni teatru de operatiuni si chiar parte a unui conflict militar.

Elita politica si liderii de opinie pastreaza asupra acestui risc o tacere suspecta sau absolut iresponsabila, ba chiar, uneori, indeparteaza orice fel de discutie, afirmand ca nu e vorba de niciun risc militar ce ne-ar ameninta. Unii, pe de alta parte, abia asteapta razboiul (gen Lucian Mandruta), iar altii se bucura, nebuneste, pentru ca, nu-i asa, partea buna a lucrurilor este ca o sa avem multe trupe NATO in tara. Oare vor fi, insa, asa multe? Devenim noi invicibili cu doua-trei nave americane si cu o mica baza in Oltenia? Uitam oare ce spunea redactorul Stratfor, ca nici americanii, nici nemtii nu-si vor trimite fiii sa moara pentru Romania, la o adica? 

Lipseste o discutie RATIONALA pe aceasta tema, iar ceea ce avem, in schimb, este numai propaganda. Una dintre tezele implicite ale acestei propagande sau, poate, chiar atitudine provenita din iresponsabilitate si lenea de a gandi, este ca lucrurile curg pe langa noi intr-un mod inevitabil, necesar, iar noi nu putem decat sa ne aliniem. Adica, daca razboiul va izbucni si ne va include, asta va fi asa, ca ceva absolut inexorabil, iar statutul, rolul nostru in acest razboi, nu ar putea fi altul decat cel in care ne vom trezi de la sine, chit ca vom fi carne de tun sau pion sacrificat in prima linie. 

Or, lucrurile nu stau deloc asa. Nu trebuie sa fii un rusofil inrait si un adept al parasirii UE si NATO pentru a refuza aceasta teza si atitudine ANTINATIONALA, de aliniere neconditionata la interesele americane. O discutie despre riscurile razboiului este necesara tocmai pentru a constientiza PROPRIILE NOASTRE INTERESE si pentru a intelege care ar trebui sa fie ROLUL potrivit intereselor nationale in acest conflict. 

Interesele nationale NU se confunda – nici nu au cum – si nu se suprapun total peste cele americane, din cauza tuturor lucrurilor posibile. Cu siguranta, de pilda, pentru a enumera alte doua membre NATO, Polonia si Turcia, mai ales Polonia, istoric vrajmasindu-se cu Rusia, in niciun caz nu vor accepta un rol si un statut care sa le puna doar in pericol. Polonia nu va putea ramane doar intr-o pozitie de expunere fata de frontul de est. Isi va negocia atent rolul, incercand sa evite imprudentele.

In opinia noastra, ceea ce ar fi trebuit pus in dezbatere, la cunostinta opiniei publice, ar fi in special evitarea rolului de PION lipsit de proprie vointa si interes, evitarea transformarii Romaniei in simplu teatru de operatiuni, de baza operationala mobila care sa poata fi evacuata si lasata Rusiei atunci cand interesele americanilor le dicteaza astfel. A ne gasi intr-o astfel de situatie, suportand si costurile unui razboi pe teritoriul nostru, si dusmania beligerantului, este un cosmar pe care l-am mai trait o data in istorie.

Trebuie adaugat ca o gandire pe cont propriu, REALISTA, a situatiei, este necesara si pentru ca, din pacate, discursul critic fata de actuala stare de lucruri este acaparat, in parte, de rusofili care fac acelasi pacat ca si atlantistii: abdica de la interesele nationale pentru a se face promotorii intereselor straine. Rusia nu are puterea de a inlocui Occidentul in regiunea noastra, ci, daca SUA nu a vrut sau nu a putut sa aplice o politica pozitiva, constructiva la noi, cel mai probabil si Rusia va cauta, la randu-i, mai degraba sa distruga si ea terenul, sa il parjoleasca, pentru a se asigura ca dusmanii sa nu mai beneficieze de un avanpost care sa ii stea ca un ghimpe in coasta. Suntem periferie si pentru Imperiul Rus! 

In ceea ce priveste starea de nemultumire din tara, oare ai nostri conducatori sunt atat de orbi incat sa nu-si dea seama ca supunerea Romaniei unui efort de razboi in numele “valorilor europene/occidentale” este o prostie de neiertat? Oare cat de mult poate insufleti un popor deja supus sudalmelor propriilor conducatori si celor europenesti un astfel de razboi dus impotriva Rusiei care, la drept vorbind, nu e simtita ca prezenta in tara (ce au simtit mai mult romanii pe propria piele in ultimii ani, knutul rusesc sau austeritatea europeana? Rapacitatea Gazprom sau interesele Chevron)? Oare va repara promisiunea – iluzorie – a recastigarii Basarabiei tot acest handicap moral? O Basarabie impartita, launtric, intre Est si Vest? Si cat de mare va fi entuziasmul ortodocsilor dincoace si dincolo de Prut intr-un astfel de razboi care poate incaiera popoare de aceeasi credinta? Pentru ca SUA, care, prin Ambasada sa, ne obliga sa inghitim “gay rights”, are dintr-odata interese in Ucraina?

Ah, da, poate ca elitele politice se asteapta sa porneasca acest razboi fara popor, daca tot se comporta ca si cum n-ar avea tara. Sau, poate, mai intai vor porni si un razboi impotriva propriei populatii, ca sa fie siguri ca “valorile democratiei” si ale “statului de drept” vor iesi biruitoare.


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Basarabia, Opinii, analize, Rusia, SUA versus Rusia, Transnistria, Ucraina, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

45 Commentarii la “SIRIA EUROPEI: UCRAINA se indreapta spre RAZBOIUL CIVIL/ Va trece RUSIA la OFENSIVA dupa PASTI?/ DE CE NU SE DISCUTA IN ROMANIA DESPRE PRIMEJDIA RAZBOIULUI?

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Daca Rusia ar invada Romania si Occidentul nu va riposta,lucrul asta inseamna sfarsitul NATO,adica DEZASTRU TOTAL pentru statele din Vest.Mie imi e teama de altceva, ca intr-un fel sau altul vor cadea la pace cu rusii si ,asa cum am mai spus intr-un alt mesaj vor ceda incet incet sudul Romaniei,Bulgaria,Grecia…URSS-ul lui Stalin s-a vrut panslavist,Rusia lui Putin se vrea panortodoxa.Pare neverosimil acum dar ganditi-va daca se exacerbeaza sentimentul antiamerican DOAR intr-o anumita parte a tarii,s-ar putea ca visul lui Orban sa devina realitate si sa avem o Transilvanie rupta din trupul tarii pe modelul Ucrainei de vest.Totul are un pret in politica.Oare ce credeti,nu ar ceda SUA toti Balcanii pentru Kaliningrad,Transilvania si Ucraina de Vest?UE ar privi complet neputincioasa ,pentru ca nu-i asa, “Fuck EU”si s-ar rezolva si o problema pentru birocratia bruxelleza constienta ca tarile ortodoxe,conservatoare si antigay sunt greu de asimilat incat vor mai fi trimise o tura prin ograda ursului neosovietic …sa se invete minte.Pentru ca Putin JOACA un rol si cine crede ca este de capul lui se insala amarnic.

  2. @admin: Daca imi permiteti, as fi putin in dezacord cu concluzia pe care ati pus-o in nota, nu in totalitate, dar in unele aprecieri.
    De exemplu, dupa anexarea Crimeei, nu Rusia a fost cea care a presat pe destabilizarea Ucrainei de est. Nu cred ca era in interesul ei sa o faca. Dimpotriva, odata demonstrata public disponibilitatea de a merge pana in panzele albe pentru a-si apara sfera de interes de la granita cu Uniunea Europeana, Rusia avea numai de castigat jucand cartea diplomatiei. Ceea ce a si facut, a cerut o reuniune in trei, Rusia SUA si Ucraina (da, chiar cu noile autoritati) in care sa cada de acord toate partile cu ceea ce parea normal din partea Rusiei sa ceara: anume pastrarea Ucrainei ca tara nealiniata, zona tampon intre cele doua blocuri militare si economice. Cred ca Rusia ar fi fost dispusa ca in schimb sa cedeze anumite beneficii economice in contul cui trebuie si chiar ar fi incheiat contracte avantajoase de livrare de gaze si petrol cu statele membre UE. SUA ar fi avut avantajul ca o solutie diplomatica ar fi salvat-o de la imaginea de pierzator in criza ucraineana.
    Americanii insa nu sunt obisnuiti cu asa ceva. Politicienii americani sunt croiti din aroganta si ignoranta. Ei vor musai sa fie castigatori, orice varianta este exclusa pentru ei. Se poate vedea aceasta si din sistemul lor electoral in care castigatorul ia totul, iar cel care a pierdut dispare de regula din viata publica (lucru care nu s-a prea mai intamplat in ultima vreme, e adevarat, de cand cu Obama la Casa Alba). Practic, americanii s-au incapatanat sa nu recunoasca suprematia Rusiei la ea acasa.
    Observati ca Rusia este obligata sa aiba nu estul Ucrainei, ci toata Ucraina. Ce se intampla acum in Ucraina este parte din strategia de aparare a lui Putin. Cand SUA a atacat cu agenti infiltrati sau cu trupe ad-hoc sustinute de ei (fenomenul Maidan, la finalul lui), Rusia a raspuns cu armata la vedere. Practic a ridicat stacheta, provocand la randul ei SUA si NATO sa raspunda cel putin la fel. Acestia insa au ramas blocati de “tupeul” lui Putin, pur si simplu nu se asteptau. Nu sunt obisnuiti de multa vreme ca cineva sa le consteste autoritatea si forta, uitand ca acum nu se mai lupta ditai NATO cu Serbia. Punct marcat de Putin, NATO+SUA+UE zero.
    Problema aliantei occidentale NATO condusa de SUA este ca ceea ce o sustine este imaginea ei de infailibilitate. NATO nu pierde, NATO e sigura. Asta ne si spun la televizor tot timpul, daca cumva indraznim sa ne indoim. Drept pentru care ingenunchierea Rusiei este vitala pentru NATO in lipsa unei intelegeri negociate pe care SUA nu o doreste. Asadar, provocarile si sanctiunile si presiunile internationale asupra Rusiei au continuat si au ajuns aproape la cote paroxistice. Propaganda occidentala a reluat teza agresorului rus pe care parea ca o uitase departe, in anii razboiului rece.
    Si atunci Rusia nu are prea multe alternative. Ea nu poate pierde Ucraina. Este vorba de reflexul natural al unui popor viu de a se apara si a-si apara spatiul vital. Daca noi din pacate ne-am pierdut acest reflex ca natie, iata ca rusii nu.
    Asadar, ce inseamna ce se intampla acum in estul Ucrainei: Putin nu va interveni acolo cu forte armate regulate, cel putin deocamdata. Nu are de ce. Fie e cinic si joaca fara sa-i pese, fie il doare si trebuie sa stranga din dinti la suferintele pe care le provoaca. Acum este necesar sa arate ca Ucraina profunda nu vrea alaturi de occident, ca se va “elibera” singura de maidanezi. Desigur, poate avea si mai mult ca sigur ca are trupe infiltrate acolo, dar fiti siguri ca rusii din trupele trimise acolo sunt cetateni ucrainieni (cat de greu ar putea fi?) si la o adica stiu ca sunt pe cont propriu. Armata rusa va interveni, asa cum vad eu lucrurile, abia cand SUA vor fi exasperate de razboiul civil de la marginea Europei. Europa insasi nu-si va putea permite sa aiba asa ceva la granitele ei, mai ales cand va ramane si fara gaz. E vorba de un prag psihologic, cine rezista mai mult pana cand se va implica pe fata un Ucraina. Parerea mea este ca Putin va rezista mai mult. Abia intrand in actiune militar dupa ce Ucraina va fi oficial invadata de trupe NATO, Putin va aparea ca eliberator. In fond e la el acasa unde ii este prieten raul si ramul sau. Castiga razboiul sau oricum nu va mai conta. Si cum de cele mai multe ori felul in care te implici conduce la succes are toate sansele sa castige pentru ca implicarea Rusiei in acest razboi este totala, in timp ce NATO trimite doar mercenari. Ca imagine NATO va fi jalnica, SUA la fel. Odata dovediti failibili, toate punctele de forta pe care se sprijina NATO vor cadea ca un castel de carti de joc.
    In ceea ce ne priveste, stim la ce sa ne asteptam de la rusi din experienta istorica pe care o avem cu ei. Dar surpriza, Putin este primul conducator rus de la Lenin incoace care a cunoscut occidentul indeaproape. A avut ocazia sa afle foarte concret care sunt sentimentele oamenilor obisnuiti fata de ocupatia rusa. Observati va rog in toate filmele care sunt acum pe net care este atitudinea soldatilor rusi fata de populatie. Mie imi pare ca ofiterii au ordine clare sa menajeze populatia civila, ba chiar si militarii care nu opun rezistenta, in toate cazurile indiferent de ce parte se arata a fi. Sunt absolut convins ca oamenii vor vedea pentru prima data un altfel de soldat rus. Nu va fi civilizat ca neamtul, dar va fi stapanit.
    Interesele nationale cel putin in cazul nostru nu se mai pun. Am renuntat la ele mai demult, le-am predat pe toate in mana NATO bucurosi ca ne scapa de o responsabilitate (dar surpriza! ne-am incarcat cu altele complet straine noua). Ramane sa alegem la nivel individual ce vrem. Cum spuneam intr-un comentariu anterior, libertatea este acolo unde este Dumnezeu, iar Dumnezeu e din ce in ce mai putin acolo unde ne-am dus noi sa cautam libertatea. Neutri oricum nu vom putea fi. Va trebui sa alegem. Si din ce in ce mai mult la nivel individual se va pune problema sa algem intre lucruri de neales: intre a fi roman si a fi crestin. Nu Basarabia va fi impartita launtric intre est si vest ci noi toti cei care ne-am nascut vorbind limba romana.

  3. Pingback: Pastorala de Inviere (2014) a IPS Teofan despre OFENSIVA CULTURII MORTII din zilele noastre prin RAZBOAIELE FRATRICIDE, PERSECUTIILE IMPOTRIVA CRESTINILOR si “REVARSAREA DE PAGANATATE ASUPRA LUMII” -
  4. @ quintus

    “Pentru ca Putin JOACA un rol si cine crede ca este de capul lui se insala amarnic”.

    De aia se tot chinuie sionistii sa scape de el inca de cand a venit la putere. Sa fim seriosi. Daca si Putin e papusar ce tot o mai dam de gard atat cu tratate de pace si negocieri, etc. Dupa cadarea Rusiei va veni sfarsitul.

    @ Titus L

    Ma bucur ca nu sunt singurul “orb” de pe aici 🙂

  5. De acord cu Titus aici,felicitari.
    ….

    A ramine in Nato sau UE,mai putin vizibil poate acum dar din ce in ce mai vizibil in viitor,inseamna lepadare de Hristos,de credinta crestina,de familie,de valori umane de bun simt,inseamna disparitia completa a statului roman ( nu numai Basarabia,sau Ardealul sau Bucovina,etc…ci o disparitie desavirsita ,raptul rapturilor ) cel putin la nivel institutional,guvern,parlament,justitie,invatamint si cultura.

    In aceste conditii a mai afirma cineva ca tine la tara lui,pare cel putin ciudat.Nu cred ca poate exista rau mai mare pentru Romania ca apartenenta la aceste 2 entitati politice si militare ,mai putin vizibil acum,dar cu desavirsire vizibil in anii ce vin.Pentru un crestin ar trebui sa fie evident acest lucru,pentru un ateu,carturar,om impatimit,politolog,om politic vopsit etc,aceasta poate parea neadevarat.

    Si eu cred ca Rusia are astazi puterea sa faca bine in Romania,daca romanii ar dori ( spre deosebire de anii 90 ) am sa pun imagini din orasul si capitala cecena Groznii,in care a avut loc un razboi intre rusi si separatistii ceceni:

    [linkul nu eraa corect, duce pe google images, nota admin.]

    Cum arata dupa razboi si cum arata astazi,putem judeca si singuri.Nu e linkul cel mai bun,daca se gaseste altul cu atit mai bine.Nu stiu limba rusa,nu am fost vreodata in Rusia ( ba chiar traiesc la peste 10 mii de km departare de orice punct al ei ) dar imaginile,chiar daca insotite de cuvinte rusesti,par graitoare.

  6. E ok, am gasit eu liknul correct.

    Cuma arata in timpul si dupa razboi:

    http://conrad2001.narod.ru/photo/eng_war.htm

    Si cum arata acum dupa ce a fost refacuta de catre rusi:

    http://www.boston.com/bigpicture/2013/05/chechnya_daily_life.html

  7. S’a ajuns la punctul critic. Dacă va fi voia lui Dumnezeu, se va mai prelungi așteptarea Sa, dacă nu…
    Ofensiva “drepturilor omului” alias DREPTATEA SATANEI oferită de aceasta omului, a pătruns adânc in orodoxie și’și vrea teritorii orodoxe sub dictatura sa cu orice preţ.
    DREPTATEA LUI DUMNEZEU, ofrită lumii deși ZDROBITOR DE REALĂ, a fost și este opţiune, este alegerea fiecăruia, este aparţinătoare Lui Dumnezeu și de aceea nici o stăpânire, nici o politică nu și-o poate impropria și folosi ipotriva alteia. Cine ar face-o ar cădea in acea clipă din Ea.
    Dreptatea omenească justifică, războiul, uciderea… justifcă pe om faţă de om, dar nu faţă de omul Dumnezeu, faţă de Iisus, Mântuitorul lumii.
    Războiul nu mai poate fi oprit decât de Dumnezeu. Și Dumnezeu il va mai intârzia, dacă insăși ortodcșii vor mai iubi DREPTATEA LUI DUMNEZEU si o vor mai arăta lumii, prin ei inșiși.
    Ortodoxia trebuie să-și arate puterea in faţa lumii și dreptatea in faţa lui Dumnezeu. Toţi (ca unul), trebuie să-i cerem lui Dumnezeu rezolvarea pașnică a conflictului, pentru că ne privește pe toţi și vom da socoteală de aceasta. Toţi suntem mădulare ale aceluiași trup, (al cărui cap este Hristos) și dacă nu ne doare (ca fiind in focar), nu suntem ortodocși și cei din focar nu ne sunt fraţi. Nu vedem cum trupul bisericii este amputat zi de zi. Nu vedem cum mădular după mădular este tăiat ? Ce va rămâne va fi numai Capul (de care nu se va putea nimeni atinge).
    Unde ni-i strigătul de ajutor spre Dumnezeu, unde ni-i durerea rugii noastre, a frăţietăţii ?
    Mai avem doar clipe s-o arătăm.
    Iertare. (Am spus-o sufetului și ortodoxiei mele).

  8. Eu tare sper că în România + Basarabia nu sunt atâţia fanatici pro-ruşi precum s-arată a fi comentatori pe acest sait! Altminteri România chiar nu mai are scăpare: nici nu mai contează dacă ne înghite dracul vestic sau cel rus.
    Pt admin: foarte riguroasă analiza ta din notă. Singura chestie unde după părerea mea eşti prea îngăduitor: conducătorii noştri vremelnici. Aşa ticăloşi (parcă acum se ţigănesc înte ei pe la vârf) cred că de pe vremea lui Caril II n-a mai avut Ţara la conducere. Îmi pare sincer rău că folosesc asemenea cuvinte şi mai ales acum în săptămâna mare, dar nu pot să nu mă gândesc ce consecinţe ar putea avea (sau chiar vor avea) pt români acţiunile lor sau lipsa lor de acţiune. Iar informaţii din primă mână f probabil că au, dacă mai este nevoie, căci nu-mi vine a crede, că Ponta s-a mutat la Min Apărării doar din motivul invocat.

  9. @Titus L,Victor,scherlok…,
    de acord cu voi.Ce-as putea sa mai adaug?nimic sau aproape nimic.Rusia lui Putin a ramas singura ,aparent, sau cel putin asa crede Obama&.Dar de este lucrare dumnezeiasca,si este, atunci il au pe DUMNEZEU cu ei si pe cei care gandesc ca noi.Noi contam,gandirea si rugaciunile noastre?Daca sunt facute din inima curata pot muta si stelele.Probabil ca acum este perioada:de 99 ori cu diplomatie si o data cu razboi.Cand se va termina rabdarea unei diplomatii de fatada va incepe ceea ce au proorocit toti sf.parinti,cei dedemult si actuali.DOAMNE AJUTA!
    P.S-PASTE FERICIT.

  10. @Victor
    Priveste aici:
    http://theforbiddentruth.net/viewtopic.php?f=15&t=190&sid=b6364cf0659d823d02bf3874862c62cb
    Si asta este doar un mic amanunt despre cine este cu adevarat Putin.Nu trebuie sa uitam ca Rusia actuala este o “inventie” modelata din putregaiul sovietic.Nu au omorat bolsevicii atatea milioane de rusi fara sa se asigure ca tara aia este complet a lor,iar acum o folosesc in scopurile NWO.

  11. @Titus.L

    Fara sa neg in totalitate cele spuse de dvs., cred ca lucrurile sunt ceva mai nuantate si – fara suparare – tind sa ma raliez mai degraba la opiniile admin-ilor.
    Asa cum spuneam si intr-o postare de acum cateva zile, saptamana trecuta am fost la Kiev si ce am vazut acolo ma impresionat profund: un haos total in Euromaidan, cu trupe militare, gloante de vanzare pe strada, revolutionari si pseudorevolutionari, baieti de cartier ce umbla mascati si inarmati cu bate, flower-power, hippy-oti etc… Si acum sunt in piata cam 1000 persoane (cred eu) ce traiesc in corturi mai mari sau mai mici (peste 200) improvizate din te miri ce; bucatarii publice, cazemate, cladiri arse si distruse – un fel de razboi mocnit.
    Asta pe de o parte. Pe de alta parte, evident este un razboi intre SUA si Rusia, un meci jucat pe teren neutru. Ceea ce a deranjat a fost mai ales avansul economic al Rusiei, de necontestat in ultimii 8-10 ani. Dumnezeu mi-a dat sansa sa calatoresc mult si ceea ce am vazut in ultimul timp m-a uimit: in Thailanda mai toti chelnerii si vanzatorii vorbesc limba rusa, in timp ce cu engleza nu neaparat te descurci; in unele tari caraibiene, la fel (Rep. Dominicana, de exemplu). Moscova a devenit orasul cu cei mai multi miliardari din lume. Multe tari si multe domenii de activitate economica de oriunde depind de banii rusilor. Mult prea multe dupa parerea americanilor. Rusia a fost neglijata un timp de SUA, iar cand au observat fenomenul era deja cam prea tarziu. Acum au intrat putin in panica si incearca sa reechilibreze balanta prin mijloace violente.
    Apoi, din punct de vedere militar, sa nu uitam ca sunt diferente majore intrefortele ONU, NATO si Rusia. NATOsi ONU nu au unitate – logic de altfel. Sunt un melanj de militari de diferite natii, care, teoretic reprezinta un tot. Practic, lucrurile sunt un pic diferite. Imi povestea un cunoscut care a luptat in Afganistat ca acolo romanii erau bine vazuti de localnici, probabil si prin prisma relatiilor economico-politice dintre statul roman comunist si fostul guvern de stanga afgan. In schimb, asupra americanilor se manifesta o ura viscerala erau vanati efectiv de luptatorii afgani. Aceasta discriminare era posibila deoarece fiecare natie avea pe piept si pe umar steagul tarii sale. Acum cam un an, dandu-si seama in sfarsit de realitate, americanii au cerut scoaterea acestor insemne, cerere aprobata.
    In plus, armata americana de azi contine numai vreo 35% cetateni americani, in rest sunt indivizi din America Latina, Europa de Est, de pe aiurea. Asta pentru ca daca activezi cinci ani in armata SUA capeti cetatenie americana, impreuna cu rudele de gradul intai, loc de munca la stat ulterior tu si sotia, locuinta sociala, asigurari gratuite etc.. Asta deoarece americanii nu mai sunt dispusi sa se inroleze. Spre comparatie, in Rusia serviciul militar nu mai e obligatoriu, dar cam 45-50% din tineri prefera sa se inroleze (chiar daca stiu ca abuzurile si bataia de joc sunt maxime). Chestie de conceptie…
    Apoi, acum vreo zece ani (sau chiar mai multi), intr-o discutie cu un neamt, am aflat ca sunt foarte frecvente si incurajate de stat schimburile de elevi (de la clasa a cincea la a doisprezecea) intre Germania si Rusia. Timp de un semestru sau chiar doua, elevi germani merg sa studieze in Rusia, la schimb cu elevi rusi. Stau in familii de rusi, invata ceva limba si cultura rusa. La mirarea mea, respectivul neamt mi-a raspuns ca nu e nimic ciudat; Rusia ramane Rusia, iar ei sunt constienti de faptul ca daca viitoarea generatie va avea relatii bune cu aceasta tara nu vor avea decat de castigat. Iata de ce nu cred ca Germania se va implica prea tare sau prea curand in problema ucraineana. Iar in prezent Germania inseamna UE.
    Foarte bine ati punctat schimbarea de atitudine a militarilor rusi fata de civili.
    In ceea ce ne priveste – Dumnezeu cu mila!
    Oricum, greu de spus cum va evolua si se va sfarsi acest conflict!

  12. Fratilor, cu riscul de a va dezamagi, sa stiti ca eu nu spun ca Romania ar trebui sa lase deoparte alianta sa cu NATO si sa ne alaturam Rusiei. Nu cred ca Putin ne-a rezervat ceva bun in planurile sale, dimpotriva. Aici sunt 100% de acord cu adminii cand spun a periferie suntem noi si pentru Rusia. Conflictul nostru va fi la nivelul de jos, al fiecaruia dintre noi. Ce vom face fiecare, ce va face Romania, ca o consecinta a alegerilor pe care noi tot vom fi obligati sa le facem? Nu stiu. O sa ne lumineze Dumnezeu la momentul respectiv. Dar cred din ce in ce mai mult ca Patriarhia va avea un rol istoric, daca il intelege, in a ne tine tara unita si pe noi impreuna. Si asta nu doar prin predici tinute tot noua.
    Ma iertati daca v-am tulburat.

  13. Si inca un lucru, important poate. Discutam zilele trecute cu cativa prieteni basarabeni, romani-romani, bine infipti in societatea de peste Prut, inclusiv la nivel mediatic si decizional, toti cu studii superioare efectuate in Romania.. Si toti erau de partea Moscovei!

  14. @admin,
    @Trebie adaugat ca o gandire pe cont propriu……..”Cine sa o faca?cei care ne”conduc”?.Sunt ocupati cu orice(de la buzunarul propriu,cum sa-l umple,la alegerile din toamna)si atunci noi, in neputinta noastra, alegem ,barem mental caci altfel nicio sansa,raul mai putin rau,din punct de vedere duhovnicesc(barem rusi nu vor sa ne faca gay).Oricum suntem intre ciocan si nicovla si nu noi vom alege;nadajduiesc ca va alege Dumnezeu pt. noi.DOAMNE AJUTA!

  15. Nu e nici o tulburare frate Titus.
    Impărăţia Lui Dumnezeu nu este de pe pămînt și nu aparţine vre’unui popor, ver’unei alianţe, politici, strategii, ideologii… căci chiar insăși spaţiu sacru al bisericilor ortodoxiei noastre aparţine și pământului, (care la rândul său este a lui Dumnezeu).
    Nimic și nimeni nu ne poate inchide calea spre Impărătie, afară de noi inșine. România poate fi in orice formă a politicii, (liberă sau sub stăpânire) dar poate rămâne ortodoxă, chiar dacă nu o doresc (sau nu cum și cât o doresc) cei de la putere și “stăpânii” cei mari, ci după (ce și) cum, vom fi noi.
    Politicile, robiile, calamitățile, etc, (consecinţe ale impuţinării noastre), nu inchid calea (chiar de schimbă “soarta”) ţarii și poporului dar (repet), nu inchid calea spre Impărăţie mai mult decât o facem noi inșine prin credincioșia sau ne-credincioșia noastră.
    Că suntem sau nu in NATO șiUE…, este spre mai greul sau mai ușorul mântuirii noastre, (desigur), dar calea nu ne’o inchid (definiv), acestea ci necredinţa ori frica noastra.
    Suntem la periferia spaţiilor geopolitice. Să nu fim și la periferia credincioșiei mântuitoare, (prin ce și cum trăim fiecare dintre noi).

  16. Pt Gheorghe: bagă de seamă şi nu te lăsa pe tânjală- Dumnezeu nu va alege pt noi! Dumnezeu ne lasă să alegem noi, acesta este datoria noastră şi ţine de liberul nostru arbitru.
    În orice caz este greşit aici, a alege între Vest şi Est. Noi tb să fim, sau să devenim, sau să redevenim ceea ce tb să fim, după pronia cerească. Între ciocan şi nicovală suntem şi am mai fost de multe ori; întrebarea este dacă am învăţat ceva din aceasta??? Dar da, noi vom alege. Şi chiar şi acuma facem alegeri. Dea Dumnezeu ca să le facem pe cele ce ne apropie de El.
    Pt Titus: Patriarhia oricum ar fi are un rol istoric! Din nefericire chiar acum nu cred că este conştientă de rolul pe care-l joacă. Am citit pastorala părintelui Patriarh; ca şi cuvând de învăţătură- jos pălăria. Ca şi actualitate- mă abţin. Parcă pastorala păr Ioan de la Miercurea Ciuc este din altă lume, comparativ. Din Carpaţi oricum viziunea asupra lumii este alta decât de pe malul Dâmboviţei în câmpie!!!

  17. @Titus:

    Nu asa se intelege si se alege o optiune. Da, eventual putem lasa NATO si ne alatura Rusiei, DACA si in CONDITIILE in care o astfel de alegere devine rationala. A statua, pur si simplu, ca “asta e solutia”, repetam, si ne pare rau ca nu a fost inteles sensul notei noastre, a face acelasi lucru ca filo-atlantistii. Asta la nivel teoretic. La nivel practic, deja suntem la “solutia” Dumnezeu cu mila.

    In ce priveste militarii rusi, nu asta e problema. Problema e pozitia noastra – iar aici iarasi nu au fost aduse contra-argumente solide, nu de genul wishfulthinking: suntem intr-o pozitie geografic-politica ce face ca ideea de “crutare” a noastra de catre Rusia sa fie foarte costisitoare. Mai “ieftin” pentru ei e sa ne distruga sau sa ne demanteleze. Fix ce poate aplica si UE in cazul nostru. Asta e soarta noastra, de aceea am si avut istoria pe care am avut-o, asezati intre imperii. Ce s-ar intampla cu un regim filo-Putin? Pai am fi distrusi, de aceasta data, de ceilalti “parteneri”. Singurul lucru pe care-l putem face este sa ne adaptam imprejurarilor si sa gandim pentru noi, caci nimeni altcineva nu o va face. Sa stam la panda, sa nu sfidam nicio mare putere, asteptand scaparea sau prilejul mai bun, sa adoptam o strategie de supravietuire – este o constanta a politicii noastre externe, singura.

    @sherlock, Victor:

    Pentru voi meciul SUA vs Rusia e ca Steaua vs Dinamo. Tineti cu Rusia, asta am inteles. Voi stiti motivele pentru acest atasament de galerie, insa aici nu e stadion. Toleram si astfel de manifestari, caci trebuie sa cunoastem, insa toate au o limita. Uneori, si cu moderare. Adeziunile neconditionate la Putin sunt o astfel de limita.

  18. @admin

    Asa e, din pacate noi romanii nu putem tine cu nimeni, nu suntem (si nu putem fi) suporterii nimanui. Sa nu dea, insa, Dumnezeu sa ajungem mingea cu care se joaca acest meci, asa cum este acum Ucraina!
    Cum ati zis si dvs si Titus.L suntem periferi si pentru americani si pentru rusi. Iar periferiile (zice geopolitica) sunt de doua feluri: exploatate si neglijate. Acum, clar, suntem exploatati. Oare ce va urma?

  19. @menumorut,
    Apocalipsa,dupa toate semnele.Cred ca intro anumita masura ,Dumnezeu, ne va feri de rele pt.faptul ca poporul nostru n-a fost razboinic decat in masura in care ne-am aparat neamul,si poate or mai fi si alte judecati stiute doar de EL.DOAMNE AJUTA!

  20. Sincere felicitari pentru calitatea informatiilor de pe acest site, pentru calitatea comentariilor administratorilor, precum si pentru cea comentariilor a multor vizitatori!

  21. noroc ca Dumnezeu nu mantuie geopolitic…

  22. Pingback: TRANSNISTRIA CERE OFICIAL ALIPIREA LA RUSIA/ NATO anunta INTARIREA EFECTIVELOR in Europa de Centrala si de Est – NU SI IN ROMANIA/ Dezertari ale gruparilor armate ucrainiene in tabara pro-rusa - Recomandari
  23. “Si eu cred ca Rusia are astazi puterea sa faca bine in Romania,daca romanii ar dori”…dar Rusia doreste binele Romaniei ? ( “toti va vor binele, nu vi-l lasati luat! “)

    “Asta pentru ca daca activezi cinci ani in armata SUA capeti cetatenie americana, impreuna cu rudele de gradul intai, loc de munca la stat ulterior tu si sotia, locuinta sociala, asigurari gratuite”….???..

    “intr-o discutie cu un neamt, am aflat ca …”

  24. Voi sunteti sarea pamântului; daca sarea se va strica, cu ce se va sara? De nimic nu mai e buna decât sa fie aruncata afara si calcata în picioare de oameni.

    @ admini

    “Pentru voi meciul SUA vs Rusia e ca Steaua vs Dinamo. Tineti cu Rusia, asta am inteles. Voi stiti motivele pentru acest atasament de galerie, insa aici nu e stadion. Toleram si astfel de manifestari, caci trebuie sa cunoastem, insa toate au o limita. Uneori, si cu moderare. Adeziunile neconditionate la Putin sunt o astfel de limita.”

    ….

    Admini,motivele sint simple.Administratia SUA lupta impotriva crestinilor in multe tari ale lumii,multi fiind omoriti de proxii lor,le limiteaza drepturile in propria tara sau in spatiul pe care-l controleaza,lupta impotriva familiei si pentru destrabalarea oamenilor,coruperea si stricarea copiilor de mici….exact opusul a ceea ce administratia rusa face.Si pentru ca in aceste aspecte atit de importante pentru mintuirea oamenilor,administratia rusa este de partea lui Hristos iar administratia americana nu,evident ca tin cu Rusia si conducatorii ei.Daca ar fi sa ii mai citez si pe sfintii lui Hristos ( Serafim Rose,Ioan de Kronstadt,etc ) care spun ca ceea ce a fost in URSS va fi in America,adica dictatura si persecutie religioasa,cu atit mai mult nu pot sa fiu partas conducerilor americane,insa solidar cu poporul american.Iar in Rusia inflorire religioasa,deci cu atit mai mult de partea conducerii ruse care permite aceasta dar si a poporului ei credincios.

    Daca ar fi sa fiu mucalit,luind in aparare saitul Razboiintrucuvint,parca tot Rusia ar cistiga meciul,judecind dupa cite rele si prostii face conducerea americana( semnalata in articolele voastre ) comparativ cu cea rusa.

    Ca sa fiu si mai clar,daca miine Netanyahu si Israelul ar declara ca vor interzice propaganda gay si marsurile lor mindre,ca vor sprijini familia si pe crestini,atunci voi deveni filoevreu si pro Netanyahu.La fel daca acestea vor fi declarate si implinite de conducerea insulelor Seychelles sau Vanuatu,voi deveni seychellian sau vanuatian.Sau poate Nord Coreea sau SUA,Franta sau Anglia,la fel,voi deveni fanul lor.Este limpede acum ?…desi aceasta pozitie o repet de mult si am crezut ca m-ati inteles.

    Vorbiti de moderare in cazul meu ? Tot raul spre bine.De cele mai multe ori ma rog inainte de a scrie un mesaj,aceasta facind sa-mi ia o ora poate chiar doua uneori,pentru a scrie un mesaj de 10 rinduri.Extrem de obositor si solicitant,aveti toata admiratia mea pentru cit de mult scrieti si raspundeti cititorilor,pentru acest site,aveti ceva talanti aici si mult ajutor de la Dumnezeu,caci astfel nu imi explic.Il cunosc pe Dumnezeu de 32 de ani,poate ar fi timpul sa petrec mai mult timp cu dinsul,decit sa stau pe saituri,chiar si religioase.Cu siguranta am si eu alti talanti,in alta parte,pe care ar trebui sa ma preocup sa-i inmultesc.

    Cit priveste Rusia si conducatorii ei,poate ca intr-o zi imi veti da dreptate,nu acum,caci se pare ca nu se poate,nu e vremea smochinelor…

    @ c2

    “Si eu cred ca Rusia are astazi puterea sa faca bine in Romania,daca romanii ar dori”…dar Rusia doreste binele Romaniei ? ( “toti va vor binele, nu vi-l lasati luat! “)

    Daca Rusia doreste binele Romaniei sau nu,tu te intreaba si socoate,ce e val ca valul trece…

    Uite cum i-au distrus rusii pe teroristii ceceni,dupa razboi,si cum rusii nu si-au investit banii in ei:

    http://russiatrek.org/blog/cities/the-views-of-grozny-city-rebuilt-after-the-war/#more-7700

    Referitor la intrebarea ta totusi,parintele meu duhovnic avea ( are ) o vorba inteleapta: Cine traieste prezentul,recupereaza trecutul si cucereste viitorul!…aceasta poate fi aplicata si tarilor,nu numai oamenilor.

    @ gheorghe

    Multumesc,si tie si celor apropiati tie,Paste fericit!

  25. Mie imi cad lucrurile cam asa: a. Nistrul a fost limesul european de la Stefan cel Mare incoace.
    b. Noi românii am răsuflat liberaţi şi ne-am îmbrăţişat fraţii(din Basarabia, Ardeal, Banat, Maramureş, Bucovina) când Moscova a pierdut războaiele sale şi am gemut sub cnutul rusesc; am murit în blestemata Siberie(pe care le-o vor sufla ruşilor ăia cu ochii lungiţi) când le-a câştigat Maica Rossia ! ! !
    Numai când Dumnezeu a vrut iar noi am ştiut să folosim momentul-tăcând şi făcând-am reunit trupul martirizat de două milenii al neamului.
    Un coleg comentator spunea că a fost impresionat de schimbul de copii în vacanţe între nemţi şi ruşi.
    Asta e în vechea tradiţie Ruso-germana;din vremea Prusiei si a lui Petruş cel mic: acum îşi târguiesc neamurile dintre Oder şi Nistru; mai apoi se bat înfiorător de sălbatic.Au facut-o de 4 ori în două sute de ani.
    Fiecare parte finanţează mişcări antistatale împotriva adversarului(Reichul Kaizerului pe Ulianov cel Mumificat,kaghebeul pe anarhiştii refegisti ai anilor 80), apoi îşi dau posturi de consilieri unii altora(Schroder la Gazprom sau alţii la Daimler.
    Să ne amintim că Gestapo a fost şcolit în bună măsură la Moscova; precum a fost Wehrmacht-ul instructorul floarei ofiţerilor sovietici ai Krasnaia Armia.
    Ce soartă ne rezerva Hister post WW2??? In rând cu *boboarele* slave: sterilizati si sclavi.Dar Stalin?? Sclavi şi în lagăr.
    [editat de admin – limbaj licentios]
    Un lucru e recurent intre vestici şi Rusia : cu cît mai mare şi mai tare e prezentată alianţa lor, cu atât mai sigur e războiul între ei.
    Cum se mai pupau mai deunăzi, la Crawford Ranch, Putinoiul cu Beţivul texan…Cum îşi umflă penele acum în arena ucraineană!!!
    Eu cred că vom fi târăţi în vâltoarea WW3, care a început să se rotească tot mai tare.
    De focul nuclear ce va să vină să ne ferească Dumnezeu, dar prin trădarea deja făptuită de partidul roşu de la Bucureşti, putem pierde Ardealul o bucată scurtă de vreme.

  26. @sherlock:

    Da, asa e cu Rusia, pentru o privire deasupra istoriei care merge pana la sfarsitul ei (si care va depinde si rusi insisi sa nu fie doar un mit, o legenda, asa cum a fost pana acum mitul Rusiei pravoslavnice salvatoare), insa atasamentul tau depaseste realismul si ceea ce ne priveste pe noi. Pe noi nu ne intereseaza intr-atat de mult ce soarta eshatologica are Rusia, ci ce soarta avem noi, romanii. Si tocmai pentru ca am “demitizat” SUA, ratiunea pentru care aratam ca atitudinea ta si a altora nu e sanatoasa nu provine din retineri ideologice, ci din imperative ce tin de bun simt. Sa stii ca parintii care isi vor vedea copiii arzand de la vreo bomba ruseasca o sa se simta tare consolati ca astfel Rusia pune la punct pe marele (sau micul, ca nici nu mai stii care e cum) satan. Ba, mai stii, o sa le para si bine?!

  27. @MaxMara:

    Ei, las’ ca vine PMP-ul cu marul si ne smulge Ardealul inapoi din ghearele “bozgorilor” si a comunistilor…

  28. @ admin

    Pai mie mi se pare mai normal ca romanii sa fie cu administratiile ( guvern,parlament,justitie ) care sint cu Hristos,decit cu cei care sint impotriva lui Hristos.Poate ca pe termen scurt pierdem,dar pe termen lung si in vesnicie,cu siguranta cistigam,si ca popor si individual.

    Nimeni nu se bucura cind moare cineva,cu atit mai mult cind ne gindim la suferinta celor care ii pierd,dar poti sa-ti lasi tara cotropita sau sa renunti la Hristos pentru a-ti salva viata ?( caci acesta este drumul UE,Nato,SUA ) Pina la urma nimeni nu moare cind moare,mai rau de cei care ramin.

    Chiar voi ati spus ca daca Romania ar trece de partea rusilor cumva,americanii ne-ar distruge,aceasta aratind cit de rai sint ( de parca oamenii normali la minte nu ar sti )….ideea este ca mai devreme sau mai tirziu,acestia ne vor cere sa ne dezicem de Hristos,de Biserica,de sfinti,de valori morale umane,….ce ne facem atunci ? Nu vom regreta ca nu am fost liberi,sau ca am fi putut sa devenim liberi ?

    Bine ar fi ca rusii sa inventeze un lasou urias,cu care sa-i prinda pe criminalii din administratia SUA si UE,pe generatorii de razboaie,invazii,holocausturi…nu stiu daca se poate insa.

  29. @Sherlock:

    Constantin Brancoveanu e sfant si nu a mers alaturi de Imperiu Tarist in razboiul acestuia cu Imperiul Otoman. Depinde deci, de momentul istoric, de context, de conditii. Adica revenim de unde am plecat.

  30. @ admin

    De acord cu voi aici ( sinteti cumva unul si acelasi admin de mai devreme ? )
    Sa ne pregatim deci capetele de taiere,ale noastre si ale copiilor nostri.

    ….
    Ca cineva sa nu-si mai faca pacate poate,Victor este unul din copiii nostri,locuim si in acelasi complex de townhouse-uri.Si cum aschia nu sare departe de trunchi,participam de obicei la aceleasi meciuri,chiar daca nu avem televizoare,mergem impreuna la Biserica si mai peste tot,familiile noastre.

    Am scris din nou,poate pentru o clipa frumoasa de intelegere si smerenie,daca nu ma insel in apreciere,oricum o sa scriu mai rar,am sa-l rog si pe Vic sa faca la fel.

    Noapte buna!

  31. Ura adunata impotriva rusilor tasneste, scuipa si se revarsa nefundamentat, as indrazni sa spun. Pe langa propaganda americana si sionista de intensa demonizare a Rusiei, romanii fac apel la trecutul istoric pentru a acoperi neputinta inaintasilor politici si diplomatici, putini (probabil) cunoscand notele diplomatice romanesti din 3 si 4 iulie 1940, prost concepute, fara forma si fara fond, comparativ cu cele rusesti. Grigore Gafencu in jurnalele sale spunea:

    ” Fapt e ca ne-am plecat in fata fortei, fara s-o spunem si fara sa staruim asupra bunului nostru drept. Nu am respins argumentarea sovietica, ci ne-am declarat gata, dupa ce am luat cunostinta de ea, sa stam de vorba…”

    Pe de alta parte, presedintele Putin a scos Rusia din marasm – asta e un FAPT. Ca sa renegociezi contractele prin care tara e aproape complet vanduta, iti trebuie curaj, inteligenta, strategie, putere si, nu in ultimul rand, ajutorul lui Dumnezeu. Propaganda insidioasa ale SUA (carora nu le-a convenit o Rusie puternica prin recuperarea resurselor din ghearele lor rapace si, implicit, prin existenta unui conducator patriot) a fost acceptata de catre unii dintre romani, fara sa o mai treaca prin filtrul gandirii. Daca vom continua sa ne exterminam elitele, vom renunta nu numai la istorie, vom renunta nu numai la fiinta noastra, ci vom renunta pur si simplu sa fim… Daca poporul acesta asteapta ca salvarea, de sub jugul american, sa-i vina printr-un miracol, fara ca el sa faca nimic, ca spiritualitatea, solidaritatea in fata minciunii si reactia in fata furtului sunt neimportante, atunci panta pe care ne aflam este descendenta si vom disparea din istorie. Astfel de lucruri se intampla cu colectivitatile slabe si nevrednice.

    Prin politica dusa de catre alesii nostri, Romania e anihilata. Drumul catre independenta trebuie sa inceapa prin a face curatenie in ograda proprie si a lua inapoi ceea ce am dat (asa cum a facut presedintele Putin in Rusia). Pentru aceasta, este nevoie de lideri devotati, puternici, inconjurati de structuri care sa-i sustina, de o justitie curata si mai ales de solidaritate nationala. Abia apoi, Romania isi va permite luxul unui joc al negocierilor (STAND IN POZITIE VERTICALA) cu Rusia sau cu oricare alta tara. Pana atunci suntem nimic! Cand totul e dat, ce poti negocia? Ce mai reprezinti de fapt?

    @ quintus

    Pozele acelea cu Putin nu reprezinta nimic clar. Aia nu sunt evrei sionisti ci ultraordocsi. Sunt acei evrei care s-au opus infiintari statului Israel.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Haredi_Judaism

    Sunt evreii traditionalisti care inca tin legea veche a lui Moise. Sunt multi evrei in Rusia, la fel ca si in Romania, Canada, USA, etc. Vizita lui Putin acolo a fost mai mult ca un gest de respect fata de poporul evreu, o chestie politica, de imagine. Nu s-a dus acolo ca sa-si vanda tara. Nu uita ca evreul Berezovski cu ajutorul caruia Putin a ajuns la putere a fost sionist. Putin a tradat, I-a bagat la inchisoare si s-a intors impotriva sionistilor, la fel cum a facut si Stalin. Deci Putin nu e sionist dar nici orthodox nu este, este un presedinte patriot care isi apara tara. BRICS-ul este un exemplu clar ca intentia lui Putin nu este sa conduca prin imperialism, ci prin relatii diplomatice si economice cu parteneri sinceri. Este tocmai SUA NATO si UE care nu vor sa lase Rusia in pace, sa se dezvolte in alte sfere economice decat cele ale imperiului euro- atlantic.

  32. Ma bucura poziția admin fata de chibiteala politica a comentatorilor. Sf Duh nu arbitrează meciurile politice ale marilor puteri. Putin nu face nici un serviciu ortodoxiei, iar când vine vorba despre instinctele hegemonice ale nației de la răsărit, nici Biserica Rusiei nu ajuta ci pune si ea adesea paie pe foc. Daca ideologii occidentali ai globalizării ataca ortodoxia din afara, Rusia lui Putin o face dinăuntru. Între timp, departe de zarva si reflectoare, Ortodoxia câștiga suflete peste tot. Dvs stiati ca altarul de rugăciune al Americii va fi o biserica ortodoxa recladita pe locul cei îngropate sub ruinele World Trade Center? Conspirationistii, unii dintre ei ortodocși, vad lucrarea Satanei peste tot. Problema lor este ca l-au evacuat din istorie pe Dumnezeu. Dar Hristos ne-a promis ca va fi cu noi pana la sfârșit. Sa nu-l parasim si sa nu-l alungam cu micimile noastre. Dacă tot ne arde de comentarii sportive, sa ne oprim la sport. In politica ele devin vulgare, iar când răzbat pana la credință, se transforma in hula.

  33. Pingback: Perspectiva celui de-al TREILEA RAZBOI MONDIAL/ Rusia joaca tare in confruntarea cu SUA - Recomandari
  34. @ Victor:

    Putin a tradat, I-a bagat la inchisoare si s-a intors impotriva sionistilor, la fel cum a facut si Stalin. Deci Putin nu e sionist dar nici orthodox nu este, este un presedinte patriot care isi apara tara.

    Cum a spus de cateva ori Mantuitorul in aceste zile: TU AI ZIS! De retinut si subliniat! Multumim si pentru aceasta confirmare. Bravo. Prin urmare si PROPAGANDA INVERSUNATA pe care i-o faci incontinent aici si, probabil, si prin alte locuri, NU ARE NIMIC de-a face cu ORTODOXIA (asa cum reiese din argumentele, rezonabile si credibile pana la un punct ale lui “s.h.”, ci doar cu INTERESELE POLITICE ale STATULUI RUS actual, MOSTENITOR AL LUI STALIN! Pai daca Putin nu e ortodox, care altul ar fi SCOPUL unui roman ortodox, aflat sub tinta aceluia, sa apere si el TARA LUI PUTIN, iar nu propria tara… dincolo de faptul ca, fiind plecat din ea, probabil, nu-i mai pasa la modul real de cei ramasi in ea, in schimb poate sa arunce cu provocari tocmai din curtea “marelui satan” american. Poate aude si fratele (tatal?!) Sherlock…

    QED…

    Stop joc la PROPAGANDA FSB!

  35. @ admin

    “Pai daca Putin nu e ortodox, care altul ar fi SCOPUL unui roman ortodox, aflat sub tinta aceluia, sa apere si el TARA LUI PUTIN, iar nu propria tara… dincolo de faptul ca, fiind plecat din ea, probabil, nu-i mai pasa la modul real de cei ramasi in ea, in schimb poate sa arunce cu provocari tocmai din curtea “marelui satan” american. Poate aude si fratele (tatal?!) Sherlock…

    QED…

    Stop joc la PROPAGANDA FSB!”

    ….

    Se pare ca nu aveti frica de Dumnezeu si faceti inchizitoriu si calomniati pe cei care nu-i cunoasteti.Poate ca o si meritam totusi,pentru pacatele noastre.Dar aveti grija sa nu ramineti singuri,sau din ce in ce mai singuri,si fara sprijin de la Dumnezeu.Am fost cu voi de la inceputul saitului aproape,pe atunci nu erau razboaie sau amenintari cu razboaie,s-au scris atit de multe si diverse articole si despre ortodoxie,si despre tara noastra la care am raspuns sper cum se cuvine,voi le aveti,sint in arhiva,puteti sa le recititi si sa judecati daca ne iubim tara sau sintem sau nu ortodocsi.

    Va rog frumos sa ne banati,si pe mine si pe Victor,nu e bine sa se faca tulburare,nu am avut timp sa vorbesc cu el si sa-l rog sa nu mai scrie pe saitul vostru,o fac miine,oricum voi banati-ne ca sa fie treaba sigura si bine facuta.Ca acest mesaj va trece sau nu,oricum voi o sa-l cititi si sa luati decizia cea buna,sper sa ma ascultati.

    Doamne iarta-ne!

  36. @ Sherlock Holmes:

    Iarta-ne, te rugam, dar reactia ta este si nejustificata si disproportionata, dupa parerea noastra. Raspunsul anterior era strict pentru Victor si te mentionasem pentru a-ti arata conceptia acestuia, fie ca iti este fiu la propriu, fie ca nu, care nu are legatura cu presupozitiile tale, care, desi nu le impartasim decat in mica masura, macar aveau o logica, plecand de la un temei legat de Ortodoxie – nu de atasament a priori fata de Putin, chiar recunoscand ca nu e ortodox si ca procedeaza in siajul lui Stalin. In plus, insistenta lui obstinata pe a promova aici anume interesele politicii de stat rusesti chiar se cheama propaganda pe fata, nu conteaza daca este angajat si platit sau nu pentru asta, insa, oricum ar fi, impresia asta o lasa in mod cert si nu ne poti condamna si nici santaja “duhovniceste” pentru ca nu toleram asa ceva pe site si am mai si avertizat repetat in sensul asta.

    A insista in ciuda noastra efectiv cu aceeasi placa stricata, plus a manifesta un cinism lipsit de orice decenta fata de soarta noastra, a romanilor – este, iarta-ne, o lipsa de masura si de bun-simt in cel mai bun caz, daca nu e altceva, o abuzare a bunavointei noastre, urmata apoi de o victimizare stridenta.

    Ne pare rau si ne cerem iertare daca am gresit, pe tine nu te vom bana, insa te rugam sa ne intelegi si pe noi si sa continui sa respecti niste minime conditii. Iti dorim si va dorim tuturor zile cu pace, iertare si Invierea cu bucurie sfanta, intru Hristos si in dragostea Lui!

  37. Paşte Fericit tuturor, pro sau anti Putin, după caz! Felicitări, domnule admin., aţi scris un articol EXHAUSTIV şi ECHILIBRAT!
    Chestia asta cu binele pe care l-ar putea face Putin în România m-a amuzat mai ceva ca bancurile de la Radio Erevan!
    Chiar nu înţelegi, stimaţi fani ai ţarului Vladimir, că acesta îşi apără interesele sale şi ale Rusiei (foarte bine că o face!) dar că România, cum bine observa domnul Admin., este doar o periferie pentru ei?
    Oricum, România este între două imperii, şi nu prea are de ales, cum nu a avut nici la 1940…

  38. Pingback: Dan Puric despre CINISMUL MARILOR PUTERI SI DISTRUGEREA ROMANIEI: “Suntem pe o muchie periculoasa”. Opinii contrare mainstream-ului pe tema CONFLICTUL din UCRAINA, a raportarii Romaniei la Rusia si a “LUPTEI IMPOTRIVA CORUPTIEI” [v
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare