CUM SA NE MANTUIM COPIII? Raspunsurile Arhimandritului AMBROZIE IURASOV – de praznicul Sfantului Cuvios Stelian Paflagonul

25-11-2010 Sublinieri

– Cum obisnuim copilul cu viata duhovniceasca?

– Din copilarie trebuie obisnuit cu rugaciunea, cu biserica, cu slujbele. Multi parinti isi aduc pruncii la slujba. Ei stau si asculta rugaciunile bisericii, ii cer lui Dumnezeu ceva anume, se spovedesc de pacatele lor copilaresti. Unii se apropiau la Sfanta Spovedanie si spuneau: „Parinte, eu n-am ascultat de parinti, i-am scuipat, i-am muscat, i-am batut cu picioarele”. Nu demult, un baiat de doi ani si un pic si-a marturisit pentru prima data pacatele: „N-am ascultat-o pa mama, am calcat-o cu piciorusele”. Dumnezeu primeste aceasta spovedanie.

Imi aduc aminte de o familie in care parintii isi invatau copiii despre cele bune. Ei aveau un baietel de 3 ani, micut inca. El iubea pe Dumnezeu, pe Maica Domnului si pe Sfantul Nicolae. Si, de fiecare data cand ma­ma sa ii spunea ceva frumos, el se ducea in coltul sfant si se ruga. Si nu se putea apropia decat de icoana cu Sfantul Nicolae, pentru ca doar aceea era mai jos. Si odata pe cand parintii erau plecati in oras, el se juca cu carligul de la usa. Dintr-odata usa s-a blocat! Apoi el a mers la baie si a deschis robinetul, dar nu a mai reusit sa-l inchida. Apa a curs si a ajuns deja in camera. Intorcandu-se, parintii au vazut ca apa curgea in strada si au incercat sa deschida usa, dar era blocata. Au intrat in casa pe geam. S-au uitat mai bine si ce sa vada? Fiul lor era culcat in asternutul uscat, in timp ce apa din casa ajungea pana la genunchi. Atunci au intrebat:

– Feciorasule, cum te-ai salvat?

Iar el le-a raspuns:

– Bunicul m-a asezat pe pat.

– Care bunic?

– Si el a aratat spre icoana Sfantului Nicolae.

*

– Fiul meu are 17 ani si nu ma mai asculta deloc, nu-mi vorbeste. Cum as putea sa ma rog pentru el?

Sa spuneti de cate 150 de ori rugaciunea „Nascatoare de Dumnezeu, Fecioara, bucura-te”. Cuviosul Serafim de Sarov spunea ca cel care va trece prin valea Maicii Domnului si va zice de 150 de ori „Nascatoare de Dumnezeu, Fecioara, bucura-te”, va fi sub ocrotirea Maicii Domnului. Sfintii Parinti au vorbit mereu despre cinstirea Maicii Domnului si despre rugaciunea adresata ei pentru ajutor. Rugaciunea catre Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu are o mare putere. Prin rugaciunile Maicii Domnului, harul lui Dumnezeu pogoara atat asupra mamei, cat si a copilului. Dreptul Ioan de Kronstadt spunea: „Daca toti ingerii, sfintii si toti oamenii in viata s-ar aduna si s-ar ruga Maicii Domnului, rugaciunea catre ea ar depasi, prin puterea ei, orice rugaciune.”

Imi aduc aminte de o familie. Era pe vremea in care noi slujeam in parohie. O mama pe nume Nata­lia avea doua fiice, Liza si Katia (Eliza si Ecaterina). Liza avea intre 13 si 14 ani si era foarte mofturoasa si nesupusa. Si, desi mergea la biserica cu mama ei, tot ramanea tulburata. Eu ma miram de rabdarea de care dadea dovada mama ei. In fiecare dimineata se trezea si-i spunea:

– Liza, hai sa ne rugam!

– Bine mama, citesc rugaciunile!

– Citeste-le.

Incepea rugaciunea, citea putin si-i spunea mamei sale:

– Citeste tu.

Natalia incepea sa citeasca si fiica ei ii zicea:

– Citesti prea repede!

Mama incepea a citi mai rar, iar ea:

– Da-mi, voi citi eu. Nu-mi place cum citesti tu.

Si astfel mama ei, cu multa rabdare, ii indeplinea toate rugamintile. In acea perioada era inutil sa o bata. Mama a rabdat. A trecut un timp, fata a crescut si s-a mai linistit. Rugaciunea facuta impreuna i-a fost de folos.

*

– Oare in timpul postului se pot viziona filme cu povesti, in care apar Baba Cloanta si alte personaje negative?

– Vai, ce grozavie… De mici suntem invatati despre chinurile iadului si ni se face cunostinta cu dracii. Sufletul copilului memoreaza foarte repede aceste chipuri in subconstientul lui si apoi se chinuie. Foarte multi, la spovedanie, spun: „Sunt chinuit de cosmaruri, de vampiri”.

Trebuie sa tindem sa traim inconjurati de cele frumoase, duhovnicesti. Mai ales in vreme de post.

Dumnezeu a creat pentru noi frumosul in ideea de a avea o viata plina de fericire vesnica. Astfel de lucruri trebuie sa povestim copilului si sa-i pregatim sufletul pentru intalnirea cu Dumnezeu.

*

 

– Poate oare un crestin ortodox (un copil) sa urmareasca desene animate cu roboti si sa se joace cu astfel de jucarii?

– Tot ce facem, vorbim sau gandim noi nu dispare, ci are valoare vesnica. Dumnezeu ne-a daruit timpul nu pentru a ne uita la desene animate cu fiinte care iau alt chip. Din acestea nu inveti nimic folositor; se vorbeste despre cosmos, iar cosmosul este plin de forte demonice. Parintele duhovnic imi spunea: „Incearca sa faci, sa vezi si sa citesti numai lucruri bune, pentru ca memoria noastra nu este o groapa de gunoi in care sa aruncam tot felul de mizerii. Trebuie sa ne umplem sufletul si mintea doar cu cele bune si, daca vom semana ceva bun, vom si culege roade bune. Viata este asemenea unei gradini: daca vom semana in acelasi timp si seminte bune, si buruieni, acestea din urma se vor intinde peste tot“. Nu trebuie sa ne educam copiii bazandu-ne pe aceste desene animate, in care binele si raul sunt amestecate, ba chiar predomina raul. Mai bine am incerca sa-i educam pornind de la lucruri si situatii care apar in viata reala si nu sa-i lasam prada lumii imaginare, virtuale. Fiecare om are constiinta si ea il va invata la vremea potrivita ce este bine si ce este rau.

*

Unul dintre fiii mei este mofturos si incapatinat. In asemenea situatii ajunge pana la crize de isterie. E mic si are nevoie de dragoste, insa nu vreau ca patimile sa ia amploare in el. Ce-as putea face?

– Sa nu-i faceti pe plac copilului. Se vede ca cineva dintre cei adulti i-a implinit uneori mofturile. Copilul a observat ca poate obtine ce-si doreste el, facand mofturi. Prin mica sa vointa, el i-a determinat pe cei maturi sa-si calce voia. Desigur ca mai apoi el va da si din picioare si se va tavali pe jos, va bate si in perete, incat va putea ajunge sa faca si spume la gura. Duhul cel rau il stapaneste si nu poate fi alungat decat determinand copilul sa accepte voia celor maturi ducandu-l mai des la biserica, impartasindu-l. Atunci diavolul se va indeparta, caci el nu indura curatia Impartasaniei, iar copilul pana la 7 ani se afla sub protectia deosebita a Providentei lui Dumnezeu.

Mitropolitul Antonie (Bloom) povestea despre o fetita care iesea sa se joace cu copiii in curte. Ea ii batea mereu pe copii si le arunca nisip in ochi, ii poreclea, le vorbea urat. Si nu avea decat 5 ani. Insa odata, bunica sa a dus-o la biserica si a impartasit-o. Intorcandu-se acasa, a iesit iarasi in curte. Atunci fetita a inceput sa imbratiseze si sa sarute toti copiii si sa le spuna: „Ce buni sunteti cu totii si blanzi!” A luat o rama in palma, a mangaiat-o si i-a spus: „Ce draguta esti! Atat de neteda!”

Cand omul merge la biserica, se spovedeste si se impartaseste, i se schimba sufletul, se purifica in launtrul sau. Intre parinti trebuie sa existe acord in ceea ce priveste educatia copiilor. E nevoie de unirea lor. Daca unul interzice, iar celalalt ii va face pe plac celui mic, nu-l vor putea educa in nici un fel. Exemplul parintilor este foarte important, deoarece copiii sunt asemenea unui burete si absorb totul de la parintii lor.

Copilul trebuie educat din pantecele mamei sale. Nu in zadar se spune in popor: „Educa-ti copilul cat este de-a latul lavitei, pentru ca, atunci cand va fi de-a lungul ei, va fi prea tarziu”.

Se poate ca pruncul sa fi mostenit in sufletul lui vreun pacat. Acesta nu mai trebuie savarsit de parinti, iar daca bunica si bunicul sunt vii, si acestia trebuie sa se pocaiasca pentru pacatele savarsite. Atunci nici copilul nu va suferi de patimile care-i coplesesc sufletul.

*

– Cum trebuie sa procedeze parintii ai caror copii s-au maturizat mai repede?

– Trebuie sa deschideti Psaltirea si, la fiecare „Slava” din catisme, sa va rugati, sa cereti lui Dumnezeu, Maicii Domnului si sfintilor ajutorul si protectia.

In vremea de acum copiii, de indata ce-au crescut putin, se considera maturi si isi doresc sa fie indepen­denti, parasind casa parinteasca. De obicei pribegesc un timp si apoi se intorc acasa. Trebuie sa ne rugam pentru ei. Este bine sa ne rugam cu cuvinte proprii, fiindca Dumnezeu primeste rugaciunile care vin din inima.

Acesti copii n-au disparut in zadar. Poate parintii lor duc o viata straina de Dumnezeu si de Biserica. Copiii puteau sa plece si din cauza ca in viata parintilor exista anumite probleme: discutii aprinse, certuri, iar sufletul copilului nu poate suporta acestea. El cauta adevarul, dreptatea, dragostea si blandetea. Dar ce-ar putea sa le ofere cei maturi, cand sufletele lor sunt intunecate de pacate nespovedite si harul lui Dumnezeu s-a indepartat de la ei? Din cauza aceasta se si intampla astfel cu copiii. Este un semnal de alarma, ca sufletele parintilor sa se trezeasca si sa se indrepte spre Dumnezeu.

*

– Cum sa ne mantuim si nepotii? Cum sa procedam cand copiii mici nu vor sa mearga la biserica? Oare este cazul sa ne impunem sau sa lasam totul in voia lui Dumnezeu?

– Cu ceva timp in urma am vizitat o familie. Acolo nici sotia, nici sotul, nu s-au mai spovedit de cativa ani. Sufletele lor erau incarcate de pacate, impietrite. De dimineata pana seara se certau incontinuu. Sotia avea mereu crize de isterie, ii tremurau mainile, plangea, radea in hohote. Odata, fiind cuprinsa de furie, a luat cutitul si i-a spus: „Ia si tu cutitul! Hai in padure sa ne luptam! Te voi spinteca de moarte!” Pe vremuri ambii faceau karate. Iata la ce stare au ajuns. Si nici unul din ei nu putea ceda.

Copiii, vazand certurile dintre ei, le absorb asemenea unui burete in sufletele lor. Si la ce te mai poti astepta de la acestia? Ei vor fi exact ca mamica si taticul lor. Atunci va incepe viata „interesanta” in aceasta familie.

In familia lor nu exista nici o ordine. Nici in ex­terior viata lor nu este ordonata. Daca ai incepe sa faci curatenie, ai putea aduna o caldare de gandaci de bucatarie si de plosnite. Mama imi spune: „Parinte, uitati-va cum l-au piscat plosnitele pe copil! Nu-i dau voie nici sa doarma…”

Peste tot zac vechituri, casa e plina de mizerie. To­tul e nevoie sa fie pus in ordine, insa trebuie sa inceapa cu sufletul lor. Aducand ordinea in suflet, si cele ale vietii vor curge de la sine, va aparea dragostea reciproca si stima. Trebuie sa mergem la biserica, sa ne rugam si sa ne ascultam unii pe ceilalti. Si femeia trebuie sa asculte de barbatul sau, caci astfel a poruncit Dumnezeu. Pe cand rautatea, furia si irascibilitatea ne pot duce chiar si la moarte. Daca in familie nu exista intelegere, nu exista nici pace si aceasta duce la desfrau. Timpul trece si Dumnezeu tot asteapta sa inceteze certurile. El ne cheama pe toti la credinta si pocainta, trimitandu-ne adeseori oameni evlaviosi. E foarte bine cand acestia sunt parintii nostri, rudele apropiate, bunica sau bunicul. Pe ei cade raspunderea pentru copii si nepoti, pentru felul in care vor creste.

– Fiul meu ma necajeste foarte mult. Cum ar trebui sa procedez?

– Ce-as putea spune? Vina este a dumneavoastra, pentra ca nu l-ati educat in duhul Bisericii, iar acum culegeti roadele. Daca mama ar fi fost o adevarata crestina, si-ar fi educat copilul in legea lui Dumnezeu si n-ar fi avut astfel de probleme.

In vremurile noastre sunt foarte multi fii care, inainte de a-L cunoaste pe Dumnezeu, au cunoscut bautura, tigarile, desfraul si isi necajesc mamele. Adeseori intalnesc si eu astfel de cazuri. Si, de cele mai multe ori, parintii nu-si asuma nici o vina.

Toate acestea se intampla insa din cauza ca Dum­nezeu nu este prezent in viata lor, incat nu au nici pace in familie, nici dragoste. Pentru orice fapta il cearta pe cel mic si se cearta intre ei. Sotul si sotia se cearta si nici unul nu vrea sa cedeze. Este cu adevarat oribila o asemenea relatie intre cei apropiati. N-avem voie sa ne certam! Nici sa ne vorbim fiul de rau in fata altcuiva, sa ne plangem ca i-am cazut in capcana si sa adancim mai mult discordia. Noi gresim foarte mult fata de cei apropiati in timp ce, dupa porunca lui Dumnezeu, trebuie sa-i iubim. Daca nu ne iubim aproapele: copilul, sotul, sotia, inseamna ca nu-L iu­bim pe Dumnezeu si suntem departe de El. Trebuie sa incetam sa ne certam! Cei care vorbesc urat nu vor mosteni Imparatia lui Dumnezeu.

*

Cum sa educam copiii in Legea lui Dumnezeu, in duhul Ortodoxiei, astfel incat in familie sa domneasca mereu pacea si linistea?

Un crestin avea cinci copii si toti erau foarte buni, virtuosi. Tot satul se minuna, uitandu-se la ei. Odata, un vecin l-a intrebat pe crestin: Cum ai reusit sa educi asemenea copii minunati? Foarte simplu. Pe primul l-am invatat si l-am educat eu insumi, cel de-al doilea a invatat de la primul, al treilea de la cei doi si ceilalti asemenea. Iar eu am invatat toate de la tatal meu.

Fiul a invatat de la tatal sau, tatal de la tatal sau, iar primul din acest neam de la Tatal Ceresc, de la Dumnezeu. Familia care traieste cu gandul la Dumnezeu, prin rugaciune, are mereu binecuvantarea Lui si toate-i merg bine. Chiar daca sunt ispititi de diavol, membrii famiiliei lupta cu patimile si se pocaiesc. In aceasta familie domina pacea si dragostea, pentru ca binecuvantarea lui Dumnezeu este peste ei.

In ziua de azi sunt foarte multi oameni care nu L-au cunoscut pe Dumnezeu, n-au frecventat biserica, au trait in vicii si pacate si au dat frau liber sentimentelor lor. Ei au ajuns sa nu mai cunoasca starea de fericire. In sufletul lor s-a statornicit intunericul si nu mai exista dragoste. Desi le-ar fi placut sa duca o altfel de viata, sa se intoarca la Dumnezeu, nu mai au suficienta putere. Dar Dumnezeu nu-i lasa nici pe unii ca acestia. Caci scris este: „Acolo unde au inmultit pacatul, prisoseste harul lui Dumnezeu”. Cum sa intelegem aceste cuvinte?  Daca am demola o casa imensa, pentru refacerea ei ar fi nevoie de foarte multe materiale. In timp ce, pentru refacerea unei casute mai mici, se vor cere mult mai putine. De aceea, si atunci cand cineva greseste mult, pentru mantuirea acestuia este nevoie de mai mult har dumnezeiesc. Si Dumnezeu ne daruieste acest har, insa cel mai important este sa stim cum sa-l pastram in noi. Sa rabdam totul, iar uneori sa suferim chiar si sa ne chinuim.

Odata a venit la mine o femeie din Minsk, care mi-a zis:

–   Parinte, ajutati-ma!

–   Ce s-a intamplat?

–   Sunt demonizata. Era posedata de diavol.

Desigur, Dumnezeu a ingaduit aceasta boala spre mantuirea ei. Astfel este scris si in Epistola catre Corinteni a Apostolului Pavel: Cel ce a savarsit un pacat  de moarte sa fie dat Satanei spre pieirea trupului, ca duhul sa se mantuiasca (1 Corinteni 5). Orice boala chiar si indracirea, o dobandim si ne este trimisa pentru pacatele savarsite.

De aceea, daca vom pacatui ducand o viata fara Dumnezeu, in familia noastra nu va fi niciodata liniste si pace. Caci numai in Dumnezeu se pot gasi alinarea si sursa de putere pentru a ne educa copiii”.

(din: Indrumar crestin pentru vremurile de azi. Convorbiri cu Parintele Ambrozie. vol. 2, Editura Sophia, Bucuresti, 2008)

Legaturi:

De acelasi autor:


Categorii

Crestinul in lume, Educatia crestina/ Copiii in Biserica, Parintele Ambrozie Iurasov, Viata de familie

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

49 Commentarii la “CUM SA NE MANTUIM COPIII? Raspunsurile Arhimandritului AMBROZIE IURASOV – de praznicul Sfantului Cuvios Stelian Paflagonul

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Despre citirea de 150 de ori “Nascatoare de Dumnezeu Fecioara, bucura-te…” am citit pentru prima oara despre Bogorodicinaia in scrierile Pr.Cleopa; el recomanda citirea si mentiona ca, fiind folositoare de suflet abate mania si dreapta judecata a lui Dumnezeu prin citirea cu atentie, a rugaciunilor de dupa fiecare 10 spuse/ziceri:

    Pravila de rugăciune “Bogorodicinaia” (Născătoare de Dumnezeu)

    ( adică citirea de 150 de ori a cântării aduse din ceruri de către Arhanghelul Gavriil ca închinăciune Preasfintei Fecioare Maria, Născătoarea de Dumnezeu).

    « Născătoare de Dumnezeu Fecioară, bucură-Te ! Ceea ce eşti plină de har, Marie, Domnul este cu Tine. Binecuvântată eşti Tu între femei şi binecuvântat este rodul pântecelui Tău, că ai născut pre Mântuitorul sufletelor noastre».
    Această pravilă a fost dată de Maica Domnului însăşi în veacul al VII-lea şi odinioară era săvârşită de către toţi creştinii. Mai pe urmă însă a fost dată uitării. Preacuviosul Serafim de Sarov a amintit de acestă pravilă. În chilia lui s-a găsit o cărticică veche cu descrierea minunilor petrecute cu oamenii care împlineau acestă pravilă. Citirea de 150 de ori a rugăciunii “Bogorodicinaia” îi aduce creştinului un mare folos. Domnul ne-a arătat cât de puternică este rugăciunea Preacuratei Sale Maici înaintea Lui şi cât de eficient este ajutorul acordat de Ea; în cele mai dificile împrejurări şi cu totul pe neaşteptate Ea ne-a întins mâna Sa izbăviotoare…

    Citirea de 150 de ori a rugaciunii « Bogorodicinaia » indeparteaza mania lui Dumnezeu si chiar verdictul judecatorului Cunoscator-de-inimi este amanat. O, ce mare indrazneala ! « Bogorodicinaia » din focul patimilor ne scoate, din fundul beznei ne ridica; cu acesta rugaciune nicicand nu vom pieri, in foc nu vom arde, cei tulburati sufleteste ne vom tamadui, cei intinati cu pacatele ne vom curati, cei omorati de patimi vom invia si vom canta cu bucurie : « Nascatoare de Dumnezeu, Fecioara, bucura-Te ! »

    La începutul acestei pravile se citesc rugăciunile:

    Tatăl nostru…

    Usa milostivirii…

    Rugaciunea pentru parintele duhovnicesc…

    Si de mantuire:

    « Tatal nostru, Carele esti in ceruri, sfinteasca-Se numele Tau, vie imparatia Ta, faca-se voia Ta, precum in Cer asa si pre pamant. Painea noastra cea spre fiinta da-ne-o noua astazi si ne iarta noua gresalele noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri. Si nu ne duce pre noi in ispita ci ne izbaveste de cel viclean. »

    « Usa milostivirii deschide-o noua, Binecuvantata Nascatoare de Dumnezeu, ca sa nu pierim noi, cei ce nadajduim intru Tine, ci sa ne mantuim prin Tine din nevoi, ca Tu esti mantuirea neamului crestinesc. »

    « Mantuieste, Doamne, pre parintele meu duhovnicesc (numele) si pre toti fiii lui duhovnicesti si pre fratii nostri intru Hristos si pre toate rudeniile cele dupa duh si dupa trup, intareste-i, apara-i si miluieste-i, da-le mangaiere in scarbe si vindecare de boale. Doamne ! Trimite-i lui harul Sfantului Duh si pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu ajuta-ne, Doamne, sa ne indreptam viata si sa ne mantuim sufletele noastre. Amin ! »

    Apoi, dupa fiecare 10 rugaciuni citim « Usa milostivirii », dupa care ne rugam la Maica Domnului dupa trebuintele fiecaruia cu cuvintele noastre, adaugand urmatoarele cereri :

    Dupa primele 10 rugaciuni : O, Preasfanta Stapana Nascatoare de Dumnezeu, mantuieste si pazeste pre toti crestinii dreptmaritori, sporeste-le credinta si pocainta, iar pre cei adormiti odihneste-i in vesnica slava a Domnului nostru.

    Dupa 20 rugaciuni : O, Preasfanta Stapana Nascatoare de Dumnezeu, mantuieste-i si intoarce-i in Biserica Ortodoxa pre cei rataciti si cazuti robi ai Tai ( numele).

    Dupa 30 rugaciuni : O, Preasfanta Stapana Nascatoare de Dumnezeu, matuieste-l si pazeste-l pre parintele meu duhovnicesc (numele) si cu sfintele rugaciunile lui miluieste-ma pre mine, pacatosul.

    Dupa 40 rugaciuni : O, Preasfanta Stapana Nascatoare de Dumnezeu, potoleste intristarile noastre si trimite mangaiere celor scarbiti si bolnavi robi ai Tai (numele).

    Dupa 50 rugaciuni : O, Preasfanta Stapana Nascatoare de Dumnezeu, izbaveste-ma de ispite si de tot raul si napastuirile.

    Dupa 60 rugaciuni : O, Preasfanta Stapana Nascatoare de Dumnezeu, ajuta-ma sa savarsesc toate lucrarile mele intru slava lui Dumnezeu spre folosul celor apropiati.

    Dupa 70 rugaciuni : O, Preasfanta Stapana Nascatoare de Dumnezeu, pazeste-ma de tot raul si acopera-ma cu cinstitul Tau omofor.

    Dupa 80 rugaciuni : O, Preasfanta Stapana Nascatoare de Dumnezeu, inviaza sufletul meu si daruieste-mi rugaciune statornica, catre Tine.

    Dupa 90 rugaciuni : O, Preasfanta Stapana Nascatoare de Dumnezeu, ajuta-mi cu milostivirea Fiului Tau si a Stapanului nostru, ca sa-mi trimita harul rugaciunii celei arzatoare si osardnice.

    Dupa 100 rugaciuni : O, Preasfanta Stapana Nascatoare de Dumnezeu, indupleca-L pre Domnul nostru Iisus Hristos sa ma miluiasca pre mine, pacatosul, sa-mi ierte toate pacatele si sa mantuiasca pacatosul meu suflet.

    Dupa 110 rugaciuni : O, Preasfanta Stapana Nascatoare de Dumnezeu, aprinde-ma cu iubirea Ta, intareste-ma cu credinta si lumineaza ochii mei intunecati cu pacatele.

    Dupa 120 rugaciuni : O, Preasfanta Stapana Nascatoare de Dumnezeu, izbaveste-ma de ganduri desarte si daruieste-mi cuget si inima avantate spre mantuire.

    Dupa 130 rugaciuni : O, Preasfanta Stapana Nascatoare de Dumnezeu, trimite-mi pace sufleteasca, odihna si sanatate trupeasca.

    Dupa 140 rugaciuni : O, Preasfanta Stapana Nascatoare de Dumnezeu, daruieste-mi sfarsit pasnic si netulburat si calauzeste-mi sufletul prin vamile cele infricosatoare.

    Dupa 150 rugaciuni : O, Preasfanta Stapana Nascatoare de Dumnezeu, sa-mi fii mie, Maica a lui Dumnezeu, zid nebiruit si protectoare puternica, nu ma respinge pre mine, pacatosul si nevrednicul, care alerg la imparatescul Tau acoperamant, caci Tu esti nadejdea crestinilor si adapostirea pacatosilor.

    La sfarsitul Pravilei de rugaciune rostim :

    « Cuvine-Se cu adevarat sa Te fericim pre Tine, Nascatoare de Dumnezeu, Cea pururea fericita si preanevinovta si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat serafimii, care fara stricaciune pre Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pre Tine, Cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, Te marim. »

    Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

    Doamne miluieste !

    ( de trei ori)

    Rugaciune catre Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu

    Preasfanta de Dumnezeu Nascatoare Fecioara, acopera-ma si ma pazeste pre mine, robul Tau, de toata rautatea sufletului si a trupului si de tot vrajmasul cel nevazut si vazut.

    « Bucura-Te, Ceea ce esti cu har daruita, Marie, Domnul este cu tine ! Binecuvantata esti Tu intre femei si binecuvantat este rodul pantecelui tau, ca ai nascut pre Mantuitorul sufletelor noastre. » Bucura-Te si Te veseleste, Nascatoare de Dumnezeu Fecioara si Te roaga pentru robul Tau. Doamna si Stapana a ingerilor si Maica a crestinilor, ajuta-mi mie robului Tau. O, Marie, cu totul fara de prihana, bucura-Te Mireasa nenuntita. Bucura-Te, bucuria celor necajiti si mangaierea celor scarbiti, Bucura-Te hrana celor flamanzi si limanul celor inviforati. Bucura-Te, Cea mai sfanta decat sfintii si decat toata zidirea mai cinstita. Bucura-Te, sfintenia Tatalui, lacasul Fiului si umbrirea Duhului Sfant. Bucura-Te, palatul de lumina al lui Hristos Dumnezeului nostru, Imparatul tuturor. Bucura-te, lauda crestinilor si ajutatoarea cea gata a celor ce Te cheama pre Tine.

    Preasfanta Stapana mea, pazeste-ma sub acoperamantul Ta, caci in preacuratele Tale maini imi pun duhul meu. Fii ajutatoare si acoperamant sufletului meu in ziua cea infricosatoare a judecatii si roaga-Te pentru mine, nevrednicul, sa intru curat si limpezit in rai. Sa nu ma lepezi, Doamna mea, pre mine, robul Tau, ci ajuta-mi mie si da-mi implinirea cererii. Izbaveste-ma de toata primejdia, bantuiala, nevoia si neputinta si daruieste-mi pocainta mai inainte de sfarsit. Ca prin mijlocirea si ajutorul Tau, mantuindu-ma in viata aceasta de acum de tot vrajmasul vazut si nevzut, umbland cu placere de Dumnezeu in voia iubitului Tau Fiu si Dumnezeului nostru, iar la ziua cea infricosatoare a judecatii izbavindu-ma de vesnica si grozava munca, sa ma inchin, sa multumesc si sa slavesc intru tot sfant numele Tau in vecii vecilor. Amin !

    Bucura-Te, Cea plina de har !

    Bucura-Te, Ceea ce esti preafericita !

    Bucura-Te, Cea preabinecuvantata !

    Domnul este cu Tine !

    Aceasta pravila se face in manastirea din Diveevo a Sf Serafim de Sarov in fiecare seara, la ora 21, la procesiunea de pe Kanafka ( Drumul Maicii Domnului, care inconjura manastirea

  2. Eu, recunosc!
    Am incercat o singura data si mi-a luat cam 45 de minute dar atat de greu mi s-a parut, si asa realizam la un moment dat ca nu zic cap/coada rugaciunea in ciuda faptului ca mi se parea atat de usoara si de frumoasa! Dupa…mi s-a parut ca as fi carat pietre de moara in sensul ca ma simteam secatuita ca dupa nu stiu ce efort! Daca as fi citit un Acatist sau la Psaltire nu m-as fi simtit atat de sleita; probabil ca, tocmai pentru ca este atat de folositoare esti incercat la inceput ca sa te plictisesti, sa obosesti si s-o lasi balta!

  3. Apropos de inchinari si rugaciuni adresate Maicii Domnului!

    Cine poate/vrea…folositoare de suflet si imbucuratoare este si Psaltirea Maicii Domnului; este usor de parcurs, te prinde in dulceata ei, unduieste usor si tainic aducand bucurie cititorului.

  4. Doamne ajuta.

    Trei reguli simple:

    – Lasati copii sa se nasca.
    – Pana la 2 ani nu trebuie sa se uite la TV.
    – Deasa impartasire si multa rabdere.

    Vedeti mai multe si din postarile Dianei pe http://www.sinaxa.net – la sinaxa familiei

    Sa aveti pace in inima.
    SINAXA

  5. – Pana la 2 ani nu trebuie sa se uite la TV.

    Cel mai sigur… nici dupa aceea! Mai ales daca nici parintii nu se uita sau nu au TV in casa… E suficient cat pot vedea si pe internet (parintii) si e mai usor sa selecteze ei desenele sau filmele adecvate pentru copii.

  6. Magda, iti multumesc pentru acest canon de rugaciune, pe care mi l-am copiat deja. Nu stii cat de bine mi-a venit…
    Referitor la Psaltirea Maicii Domnului, eu am cumparat-o prin ’93 de la Mitropolie, (in varianta modesta de inceput) si-ti marturisesc ca am ramas foarte impresionata de frumusetea psalmilor. De atunci o citesc cu multa bucurie aproape in fiecare zi. Aproape ca nu mai are coperti, iar scrisul abia se mai ghiceste. Dar e mangaietoare si aducatoare de liniste la fel ca Paraclisul. Domnul sa te binecuvanteze.

  7. Magda,
    in obstea din care fac parte, aproape toata lumea spune Bogorodisnaia.
    Multi o stiu pe de rost. Poate fi spusa si in timp ce ne deplasam spre sau de la locul de munca,in timp ce lucram ceva sau cand suntem nevoiti sa asteptam…Intr-adevar, nu dureaza mai mult de 40-45 de minute si Maica Domnului nu ramane datoare celor care se roaga ei.

    Cum sa ne mantuim copiii?
    Rugaciune, post, si nu in ultimul rand exemplul personal.
    Da, fara televizor acasa, dar nu este sala de clasa in gradinite si crese fara televizor. 🙁

  8. @Fabiana

    Iaca aici Psaltirile (cea a lui David si Psaltirea Maicii Domnului):

    http://acatistier.webs.com/psaltirile.htm

    (cauti pe google Acatistier 2010)

    @Ioana

    1.’din obstea din care faci parte’ – esti din manastire?
    2. ca sa spui de 150 de ori ‘Nascatoare de Dumnezeu Fecioare, bucura-te…’ nu este greu; mai greu e cu ‘contabilizarea’ si retinerea rugaciunilor de dupa fiecare 10 ziceri/rugaciuni;
    3. n-am copii dar sfatul ramane valabil chiar daca-s ‘batrana’ si invechita in rele: rugaciunea cand si cand….eventual cu mintea pe coclauri, postul cand e ‘be bune’ este…dar, pe imbuibatelea, televizorul…la anumite emisiuni 🙂

  9. @Magda:

    Multumesc pentru detaliile legate de pravila de rugaciune catre Maica Domnului « Bogorodicinaia ». Sa ne rugam citind aceasta rugaciune pentru folosul nostru sufletesc, si pentru sanatatea noastra.

  10. Uite aici rugaciunea sub forma de document.
    http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:YRbeSEuY7Y4J:www.miriamturism.ro/documente/Vietile_sfintilor/Bogorodicinaia.doc+Bogorodicinaia+%C2%BB&hl=en&gl=uk&pid=bl&srcid=ADGEESia_pTgp77znHL7LDY1E2RbVgu6E2vSifMzd_AiNYQei0cm9WhIfodeErCezS1QtVRiPG-bfqS1whFrk39cdWYZTcGMLk9MDfdrpUGWjjd9qaSQGd27lXpQiGRPjIbXYlC1Yg7B&sig=AHIEtbQLnvFW65xx4-rTwWllOL7DnVm4zw
    Se poate da “print” si facuta cadou si la altii.

    Ca idee: Se pot folosi 10 bucatele le lemn,(chibrituri),etc.pe care sa le trecem dintr-o parte in alta atunci cand pronuntam rugaciunea pentru a nu ne ocupa mintea cu numaratul.

    Maicuta Domnului sa ne ajute pe toti!

  11. Nu va tintuiti inaintea televizorului. Nu uitati ca butonul nu se foloseste numai pentru deschiderea lui, ci si pentru inchidere. Paziti-va de mijloacele de orbire in masa!

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2007/11/10/crampeie-din-invataturile-parintelui-grec-epifanie/

    * “- Parinte, parintii acestui copil au mare suparare pentru viata ce-o duce.

    – Fiule, spune-le: Multa rugaciune! Dumnezeu va ajuta. Nu exista oameni pentru care sa se ridice mainile la rugaciune, sau sa se insangereze genunchii si sa nu fie indreptati spre pocainta“.

    * “Pentru o educatie crestina corecta a copiilor vostri e nevoie de putine cuvinte, mai mult exemplu si mai multa rugaciune“.

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/11/10/parintele-cu-inima-fara-iesiri/

  12. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Sa constientizam: COPILUL E TINTA PRINCIPALA IN MARKETING
  13. Magda,
    va rog, iertati-ma! Am gresit tare mult.
    Sfatul meu nu era pt dvs. Era un raspuns la intrebarea din titlu. Chiar mai mult, era un raspuns pt mine 🙁

    P.S.Despre obste, vedeti explicatiile din DEX 🙂
    Sper sa cititi raspunsul meu, chiar daca vine cu intarziere.

  14. Pingback: Razboi întru Cuvânt » ARGUMENTE CRESTINE SI MEDICALE IMPOTRIVA LEGII REPRODUCERII ASISTATE MEDICAL/ Parintii Nicolae Tanase si Mihail Milea despre avort si familie/ UN SCURT ISTORIC AL CONTROLULUI POPULATIEI/ Mutilarea copiilor cu botox si cu moda
  15. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Din nou despre flagelul contemporan al EROTIZARII (HIPER-SEXUALIZARII) COPIILOR. Inca o confirmare: PROGRAMELE TV, RECLAMELE SI MODA PROVOACA MATURIZAREA PRECOCE
  16. Pingback: Război întru Cuvânt » Praznuirea Sfantului Luca al Crimeei la Paraclisul Spitalului Parhon. Ce ne invata sfantul ierarh si medic despre CUM TREBUIE SA NE EDUCAM COPIII?
  17. Pingback: Război întru Cuvânt » Cuviosul Sofronie Saharov: SFATURI SI EXPLICATII DUHOVNICESTI ESENTIALE PENTRU VIATA DE FAMILIE (I). CUM SA NE CRESTEM COPIII? PENTRU CE ESTE CASATORIA? » Război întru Cuvânt
  18. Pingback: Articolele saptamanii: Cum putem ajunge la sufletul celuilalt? SCURTA REFLECTIE DESPRE CUM PUTEM DEPASI NEINTELEGERILE DIN FAMILIE
  19. Pingback: Ne vorbeste Parintele Arsenie (4) despre IUBIREA DINTRE TINERI, CASATORIA CRESTINA SI VIATA DE FAMILIE
  20. Pingback: PASTORALA REMARCABILA A SFANTULUI SINOD DESPRE CRIZA FAMILIEI DE AZI. Chemare la fapte in sprijinul copiilor si parintilor aflati in dificultate
  21. Pingback: CUM SA NE CRESTEM COPIII? - N. E. Pestov (I). "Cine este nepasator fata de copiii sai, desi in celelalte este ravnitor, va fi pedepsit aspru pentru acest pacat"
  22. Pingback: CUM SA NE CRESTEM COPIII? - N. E. Pestov (II). Ferirea copiilor de ispitele lumii
  23. Pingback: CAT DE BUNE SUNT DESENELE ANIMATE "LA MODA" PENTRU COPII?
  24. Pingback: PARINTELE AMBROZIE IURASOV PRIGONIT? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  25. Pingback: CUVANTUL IPS PIMEN PENTRU DUMINICA PARINTILOR SI COPIILOR: “Din nenorocire, astazi, educatia lipseste in primul rand in sanul familiei…” -
  26. Pingback: CUM SA NE CRESTEM COPIII? (IV) Dragostea, discernamantul, cainta si rugaciunea intensa a parintilor – cele mai sigure “metode” de educatie -
  27. Pingback: PARINTELE ANTHONY KARBO (SUA) despre educatia copiilor in Biserica si despre purtarea cu tinerii cazuti in pacate. “TRAIM FARA DUMNEZEU SI NICI NU NE DAM SEAMA! Astazi diavolul nu ne mai lupta cu gloante, ci ne copleseste cu dulciuri” -
  28. Pingback: PARINTELE IOANICHIE BALAN. Cuvinte de folos despre ispitele vremii (II): “E mai rau azi ca ieri, pentru ca sunt metode mai diabolice de a distruge pe crestini” -
  29. Pingback: EDUCATIA CRESTIN-ORTODOXA (I) – Parinti si copii in lupta impotriva inclinatiilor rele si pentru a pune temeliile deprinderilor bune. CE METODE FOLOSIM? -
  30. Pingback: EDUCATIA ORTODOXA (II). Viata in Biserica; ambianta familiala; formalismul. EFECTELE NEGATIVE ALE TELEVIZORULUI SI ALE CERTURILOR DINTRE PARINTI -
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate