“Cum sa admitem ca preotii sa semene asemenea indoieli?” RASPUNSURILE TRADITIEI LA SMINTEALA PARINTELUI LUCIAN GRIGORE IN CHESTIUNEA LINGURITEI DE IMPARTASANIE

13-03-2010 Sublinieri

UPDATE:

UPDATE:

ARTICOLUL “RETRAS” A APARUT DEJA IN EVENIMENTUL ZILEI: Împărtăşania cu aceeaşi linguriţă, între taină şi igienă

“RETRAGEREA” LUI DE CATRE PR. GRIGORE A FOST, PROBABIL, O MINCIUNA PRIN CARE A MIMAT BUNAVOINTA FATA DE CEI CARE L-AU CRITICAT. DACA NU VA URMA CAT DE CURAND O INTERVENTIE DE DEZMINTIRE SI RETRACTARE PUBLICA, ACEASTA E SINGURA CONCLUZIE LOGICA POSIBILA. ORICUM, RAUL A FOST FACUT SI NU MAI POATE FI REPARAT.

DEOCAMDATA PARINTELE, IN LOC DE SPASIRE, CONTRAATACA AGRESIV, SE VICTIMIZEAZA SI SE OCUPA DE NOI MANIPULARI SI DIVERSIUNI (amanunte in sectiunea de comentarii, incepand de aici). NICI URMA DE PARERE DE RAU PENTRU SMINTEALA IMENSA CREATA. DE ACUM INAINTE, VA FI DIRECT RESPONSABIL PENTRU CEI CARE VOR REFUZA SA SE MAI IMPARTASEASCA SAU SA-SI ADUCA LA IMPARTASANIE COPIII CA URMARE A ACESTUI ARTICOL!

Recomandam in mod special comentariul exceptional al lui Gigel Chiazna, chiar daca se refera numai la o parte a problemei.

“Cum sa admitem ca preotii sa semene asemenea indoieli? Este un atac la inima credintei noastre!”

Raspuns la ratacirea foarte mare difuzata prin postarea: Dilema linguritei de catre pr. Lucian Grigore (Pitesti), care ne indurereaza printr-o neinteleasa rasturnare la 180 de grade a atitudinilor sale: de la marturisirea curajoasa in linia Traditiei ortodoxe anul trecut, la asumarea acum a unei bizare pozitii de avangarda secularizanta, “reformista” in ceea ce priveste administrarea Tainei Tainelor, Sfanta Euharistie. Pentru Parinte nu ne ramane decat rugaciunea cu durere ca pentru orice frate cazut in mreajele vrajmasului, fara a uita cele bune ale sale si rugandu-L pe Hristos sa-L intoarca pentru a nu-si pierde plata marturisirii.


Inaintea sa, opinii similare au fost exprimate si de alti preoti din Grecia sau Franta in contextul psihozei “porcine” care i-a speriat pe cei mai ipohondri, combatuti de indata (se va vedea mai jos) de catre ierarhi si teologi. La noi in tara apologia eretica a  “linguritei personale” a mai fost facuta inca de multi ani de pr. prof. Vasile Raduca, in al sau Ghid al crestinului ortodox de azi”, dar si prin viu grai, studentilor. Sunt marturii ca nu sunt straini de conceptii sau practici apropiate nici unii ierarhi de vaza ai BOR, mai ales unii dintre cei din diaspora (adepti fanatici  ai modei “desei impartasanii”, de import romano-catolic – in duhul si forma in care se practica – pe care au ajuns sa o impuna in mod aberant ca regula obligatorie prin unele locuri, cu consecinte devastatoare pentru viata duhovniceasca, in ciuda “reclamei” mincinoase facute) ajungandu-se, asa cum spun unele voci, pana la conceptii complet eretice referitoare la “valabilitatea” Sfintelor Taine. Cat despre ceea ce se intampla la Timisoara, sub “obladuirea” Mitropolitului apostat si ne-cait Corneanu… nu mai e de mult o surpriza. (Un comentariu mai larg din partea noastra veti gasi la sectiunea de comentarii din subsolul postarii).


Pasajele de mai jos sunt culese pentru a intari credinta celor mai slabi, zdruncinata de cuvintele lipsite de temei ortodox din interviul pr. Lucian si lansate fara responsabilitate pe calea internetului deocamdata, ele fiind destinate insa presei scrise, pentru ca sminteala sa fie mult mai mare (deocamdata interviul nu a aparut in Evenimentul Zilei, probabil din ratiuni de programare editoriala, asa ca parintele mai are inca timp sa ceara retragerea lui, facand macar in ultimul ceas un act de responsabilitate pastorala). In primele comentarii vom selecta si cele mai pertinente reactii aparute pe bloguri.

Sfantul Ioan Maximovici ia impartasania scuipata de o bolnava de turbare

“O cunoştinţă apropiată de-a vlădicăi, O. Skopicenko povesteşte că o femeie, Menşikova, a fost muşcată de un câine turbat şi, neglijând regulile elementare legate de tratamentul muşcăturilor, s-a îmbolnăvit de turbare.

Când vlădica a împărtăşit-o pe muribundă, ea fu cuprinsă de una din crizele specifice bolii şi, dând afară spumă pe gură, ea scuipă şi Sfânta împărtăşanie. Dar Sfintele Taine trebuie consumate, aşa că vlădica le-a ridicat de pe jos şi le-a înghiţit, însoţitorii care erau cu el n-au apucat decât să strige:

„Ce faceţi ? Turbarea este foarte molipsitoare !”.

Dar vlădica le-a răspuns liniştit:

„N-o să se întâmple nimic, doar sunt Sfintele Taine”.

Si, întradevăr, nu i se întâmplă nimic”.

(Sfantul Ioan Maximovici, “Predici si indrumari duhovnicesti”, Editura Sophia, Bucuresti, 2006)

***

Sfantul Nicolae Planas: Impartasirea leprosului

“Alta intamplare dovedeste credinta neindoielnica si evlavia ce-o avea in savarsirea sfintitelor sale datorii. Acolo, in parohia sa, pe o strada ingusta, se ascundea un lepros intr-o stare grava. I se mancasera buzele, din cauza infricosatoarei boli. Odata, Parintele a mers sa-l impartaseasca, dar gura lui distrusa n-a putut primi Sfantul Trup al Domnului, care a cazut alaturi. Fara nici o sovaiala, Parintele s-a aplecat si cu gura sa a luat margaritarul dumnezeiesc care cazuse si l-a “consumat”. Asta s-o auda si cei care sovaiesc sa se impartaseasca, pentru ca se tem de microbi! Intr-adevar, mare blasfemie! Dumnezeul viilor si al mortilor, Care a facut cerul si pamantul sa fie biruit de microbi! Aiureli ale necredintei celei intunecate.

Cat despre bolnavul acesta, l-a descoperit Politia si l-a trimis la azilul de leprosi impreuna cu fiica lui, care si ea se molipsise mancandu-i-se degetele. Cu toate acestea, Parintele n-a patit nimic”.

(Monahia Marta, Sfantul Nicolae Planas, Editura Evanghelismos, Bucuresti, 2002)

***

Minuni si descoperiri din timpul Sfintei Liturghii

“Un fapt asemanator s-a intamplat si in 1942, la Ioanina. Predicatorul preot Benedict Petrachis (+1961), dupa Sfanta Liturghie la bisericuta din Cadro, s-a dus la spitalul din acea localitate unde se gasea si sectia TBC, ca sa impartaseasca pe bolnavi.

Un bolnav care se gasea intr-o stare grava, imediat ce s-a impartasit a vomat pe cearceaf. Imediat parintele Benedict a luat cu lingurita, a mancat, si a dat porunca ca cearceaful sa fie ars.

Doctorii l-au vazut si s-au ingrozit:

Ce face, nebunul?, au strigat. Peste putin timp il veti vedea cu TBC.

Dar nici peste putin timp si nici peste mult timp nu l-au vazut cu tuberculoza. Harul Tainei nu a lasat sa se intample nimic”.

*

“Raposatul Dimitrie Panagopulos (1916-1982), predicator luminat, predica chiar si la spitalul Sotiria, unde altii nu se apropiau de frica tuberculozei. Acolo il insotea parintele Dimitrie Papantonis, care spovedea pe tuberculosi si savarsea Sfanta Liturghie.

Intr-o zi, un doctor, care urmarea predicile, s-a apropiat de predicator si i-a spus:

Domnule Panagopulos, este imposibil ca preotul sa consume continutul Sfantului Potir. Se impartasesc atatia bolnavi din acesta si dupa cum este cunoscut, microbul se transmite prin saliva. Ce face deci preotul cu Trupul si Sangele Domnului, care ramane? Il varsa in chiuveta? Acesta nu este insa un pacat mare?

Un astfel de lucru nu se intampla niciodata, a raspuns predicatorul. Hristos nu se infecteaza cu microbi. Si din nemuritoarele Taine nu exista niciun pericol de infectare.

Doctorul insa nu putea sa creada. Atunci acela l-a sfatuit sa urmareasca Liturgha si la sfarsit sa se aseze undeva, incat sa vada miscarile preotului in timpul consumarii continutului Sfantului Potir. Asa s-a si intamplat. Doctorul a vazut cu ochii lui cum preotul slujitor a consumat Sfintele Taine. L-a vazut chiar cum punea vin ca sa nu ramana nici urma din Trupul si Sangele Mantuitorului. De atunci doctorul nu numai ca a crezut, ci se impartasea si el cu bolnavii”.

*

“Exista crestini carora le este frica sa se impartaseasca ca nu cumva sa ia microbi! Daca ar fi fost asa, nu ar mai fi trait niciun preot, deoarece ei la sfarsit consuma continutul Sfantului Potir din care se impartasesc mereu sute de credinciosi cu boli diferite. Cu toate acestea, niciun preot nu a patit niciodata nimic. Trupul si Sangele Domnului sunt foc.

Una din multele intamplari care dovedesc incontestabil acest adevar este si urmatoarea: cand mitropolitul din Hio, Pantelimon Fostinis (+ 1962) era predicator in Attica, a mers candva la spitalul Sotiria. Acolo i-au adus asistentii o tava mare cu multe lingurite.

De ce ati adus toate acestea?

Ne-au spus doctorii sa impartasiti cu acestea pe bolnavi, incepand de la cei mai usor bolnavi si apoi pe cei grav bolnavi.

Nu este nevoie de aceasta, a raspuns cu credinta preotul.

Intr-adevar, la Sfanta Liturghie a impartasit normal pe bolnavi si apoi s-a apropiat de usile imparatesti ca sa consume Sfanta Euharistie. A facut aceasta ca sa il vada toti, ca sa inteleaga doctorii ca Sfanta Euharistie este foc care arde totul”.

(Minuni si descoperiri din timpul Sfintei Liturghii, Ed. Egumenita, Bucuresti, 2009)

***

Mitropolitul Nicolae din Messogia şi Lavreotiki: Este posibil ca Sîngele şi Trupul Domnului să ne infecteze?

“De secole se împărtăşesc creştinii, bolnavi sau sănătoşi, din acelaşi pahar, cu aceeaşi linguriţă, niciodată nu se spală, niciodată nu se curăţă şi niciodată nu s-a observat nimic, nici o îmbolnăvire. Preoţii spitalelor împărtăşesc credincioşii şi bolnavii, iar acestora nu li se întâmplă nimic. Sfânta Împărtăşanie este ceea ce este mai sfânt în Biserica noastră, cel mai bun medicament pentru trup şi suflet. Asta este cea mai mare învăţătură şi experienţă a Bisericii noastre. Câţi nu cred în miracolul Învierii Domnului, câţi ironizează naşterea Lui din Fecioară, câţi neagă frumosul miros ale sfintelor moaşte, câţi desconsideră sfintele moaşte, câţi uneltesc împotriva Bisericii noastre, câţi cer să dispară şi cea mai mică urmă de credinţă din sufletele noastre, este normal ca să încerce să se folosească şi de această nouă gripă ca să se ia de Sfânta noastră Împărtăşanie. […]”

Nota bene: Mitropolitul Nicolae a fost medic şi cercetător în biomedicină la Universitatea Harvard, precum şi fost preşedinte al comisiei de Bioetică a Bisericii din Grecia.

(Un mitropolit grec despre gripa porcina, Sfanta Impartasanie si… confesiunile fara Taine si Duh)

***

Teologul Jean-Claude Larchet: Cum sa admitem ca preotii sa semene asemenea indoieli?

“[…] Într-adevăr, mulţi credincioşi se pot tulbura de comentariile [protoiereului mitropoliei Sfinţiei Voastre], apropiindu-se de Sfânta Împărtăşanie cu îndoieli apărute în urma acestora, fapt care poate avea consecinţe grave pentru viaţa spirituală a credincioşilor dar şi pentru sănătatea lor. Într-adevăr, aşa cum citim în rugăciunile de înainte de împărtăşirea cu Sfintele Taine şi conform învăţăturii părinţilor noştri, dacă nu ne apropiem cu multă credinţă şi cu curăţenie sufletească, Împărtăşania ne va fi nu spre mântuire şi vindecare, ci „spre judecată, sau spre osândă” şi putem ‚ajunge neputincioşi cu sufletul şi cu trupul, împartăşindu-ne cu nevrednicie” (Rugăciunea întâi înainte de Împărtăşanie, a Sfântului Vasile cel Mare). Măsurile preconizate de [protoiereul mitropoliei] sunt departe de a proteja credincioşii de boli, ba chiar îi îmbolnăvesc din pricina lipsei de credinţă pe care o exprimă şi o inspiră!

Oare cum mai pot fi crezuţi preoţii care şterg Sfânta Linguriţa după fiecare împărtăşanie [asa cum fac, de pilda si unii arhierei romani chiar din Franta!, n.n.], atunci când spun rugăciunea de înainte: „Cred că acesta este însuşi preacurat Trupul Tău şi acesta este însuşi scump Sângele Tău”, sau: „dă să-mi fie şi mie acestea spre tămăduirea sufletului şi a trupului”?

Iar cei cu credinţa slabă şi care se îndoiesc pot să se lipsească de Sfânta Împărtăşanie. Dar cum să admitem că preoţii, al căror rol este de a întări credinţa credincioşilor şi de a ne fi exemplu, pot să semene asemenea îndoieli acolo unde altfel nu ar exista sau să întarească îndoielile acolo unde există deja?

Astfel de cuvinte şi atitudini atacă inima credinţei noastre, căci El, Cel care a învins moartea, Hristos Cel Atotputernic, Doctorul suprem al sufletelor şi trupurilor, care are puterea de a vindeca bolile sufletului, minţii şi trupului şi care face în fiecare zi o mulţime de minuni dăruind credincioşilor prea Sfântul Său Trup şi Sânge, este prezentat ca o posibilă sursă de boală şi este supus unor măsuri profilactice?

Din păcate, asemenea denigrări s-au răspândit deja în unele ţări. Ştim că preoţii din Patriarhia Antiohiei sunt învăţaţi să toarne de la distanţă Trupul lui Hristos în gura credincioşilor, astfel încât să nu rişte ca Sfânta Linguriţă să le atingă gura; mai ştim că în unele parohii din SUA, Sfânta Împărtăşanie se dă cu linguriţe de plastic de unică folosinţă (puteţi vedea chiar şi fotografii ale acestei practici pe internet). Oare o să ajungem într-o zi să punem vreun antiseptic sau antibiotic în Sfântul Potir?

Este important ca episcopii din Europa de Vest să ia măsurile necesare ca astfel de practici nelegiuite să nu pătrundă şi în continentul nostru. […]”

(Psihoza gripei noi si atacul la inima credintei noastre)

***


Sfintele Taine – izvorul cel fără de moarte

pr. asist. Silviu TUDOSE

“Din motive practice, pentru a nu se prelungi excesiv timpul împărtăşirii, dar şi pentru a fi evitate eventualele profanări, a fost introdusă linguriţa. Ea se confecţionează dintr-un metal preţios, se sfinţeşte şi se foloseşte numai pentru împărtăşire. Tâlcuitorii cultului au văzut în ea un simbol al cleştelui cu care îngerul din vedenia proorocului Isaia a luat un cărbune aprins şi i-a atins buzele (Isaia VI). Desigur că, în cazul lui Isaia, cărbunele aprins era chip al insuflării sale de a propovădui cuvântul lui Dumnezeu. Pentru noi, însă, cărbunele este chip al Sfintei Împărtăşanii, numită în rugăciuni „cărbune şi foc arzător“. Sub chipul unui cleşte apare linguriţa şi în iconografia Bisericii (de exemplu, în mâna stareţului Zosima, care o împărtăşeşte pe Cuvioasa Maria Egipteanca, după mulţi ani de pocăinţă). Rămâne de neînţeles teama unora, atât preoţi, cât şi credincioşi, de a se împărtăşi cu aceeaşi linguriţă. Unii fac chiar tot posibilul ca ea să nu se atingă de buzele celui care se împărtăşeşte. Până una alta, cei care se tem ar trebui să se gândească la „izvorul cel fără de moarte“ şi să nu se mai îndreptăţească folosind argumente anterioare secolului al IX-lea când, aşa cum am văzut, practica Bisericii era alta. Dacă Biserica şi-a însuşit împărtăşirea cu linguriţa, înseamnă că nesocotirea ei este un semn al lipsei de ascultare şi, în fond, al necredinţei”.

***

Crestinortodox.ro: De la lingurita ca obiect liturgic, la lingurita de unica folosinta

Adrian Cocosila

“(…) Au existat cazuri in unele biserici ortodoxe cand s-a intrebuintat la impartasirea credinciosilor lingurite de unica folosinta sau lingurite sterilizate. Cauza? Refuzul unora de a se impartasi cu lingurita comuna. A ramane la credinta ca aceasta lingurita e mai degraba purtatoare de microbi decat de cele dumnezeiesti, inseamna a nesocoti cele sfinte. Oare in indemnul de la Heruvic toata grija cea lumeasca sa o lepadam nu e cuprinsa si lepadarea unei astfel de griji? A ajuns microbul mai puternic decat Dumnezeu? Sigur nu. Insa, alt lucru e cert: in astfel de situatii credem mai mult in puterea microbului decat in puterea lui Dumnezeu. Ma intreb cum mai percepe o astfel de persoana chemarea la impartasire: “cu frica, cu credinta, cu dragoste sa va apropiati”?

Probabil se inarmeaza cu o lingurita de unica folosinta si asa scapa de frica, are credinta ca ramane sanatoasa si da dovada ca are dragoste fata de trup. O mai mare ratacire nu vad. Ignoranta in aceasta directie constituie o reala problema, care ar trebui sa ne preocupe serios. Nu aceasta este Ortodoxia. Ea nu ofera paine si vin, ci Trupul si Sangele Domnului”.


Categorii

Biserica la ceas de cumpana, Jean-Claude Larchet, Marturisirea Bisericii, Minuni si convertiri, Mitropolitul Nicolae din Messogia si Lavreotiki, Portile Iadului, Preotie (pentru preoti), Sfantul Ioan Maximovici, Sfantul Nicolae Planas, Spovedanie si Impartasanie (Sfintele Taine)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

230 Commentarii la ““Cum sa admitem ca preotii sa semene asemenea indoieli?” RASPUNSURILE TRADITIEI LA SMINTEALA PARINTELUI LUCIAN GRIGORE IN CHESTIUNEA LINGURITEI DE IMPARTASANIE

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 7 / 8 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

 1. Un comentariu foarte atent si elaborat al articolului din EVZ, aici (partea scrisa cu italice):

  Roman Ortodox in Franta
  Comentarea articolului aparut in EVZ cu privire la “dilema linguritei”
  http://corortodox.blogspot.com/2010/03/comentarea-articolului-aparut-in-evz-cu.html

 2. Merita CITIT si REPERAT si REMARCAT (si reprodus…) comentariul unui comentator cu usernameul “stoicu'” care a intrat sa scrie si el o parere pe forumul EVZ referitor la articolul “Împărtăşania cu aceeaşi linguriţă, între taină şi igienă.”
  Nu stiu daca acest comentatriu al acestui forumist “stoicu'” o fi fost initial mai lung, iar administratorii de la EVZ, poate au ciuntit ceva din el, insa mi se pare un comentariu care desi este “concentrat” ca si marime, este deosbit de BOGAT in idei, confirmand maxima latina antica “non multa sed multum…”!

  Ca s-o’ supara autorul lui, ca nu s-o supara, eu am zis ca este bine SA-L PREIAU si sa-l postez pe acest site, bine inteles daca si fratii administratori ai acestui site doresc ca sa-l lase sa fie publicat pe pagina acestui site…ca sa-l cieasca si alti crestini si sa aiba si ei folos de ideile din acest comentariu…

  Iata acest “inteligent” comentariu al lui “stoicu'”:

  “Pentru mine faza este foarte simpla: daca painea si vinul reprezinta trupul si sangele lui Hristos, atunci e vorba de paine si vin sfintite care ar trebui sa distruga microbii. In Cristos stricaciune nu exista. Daca nu, atunci microbii exista….printr-o logica similara….daca te duci sa te impartasesti si crezi ca e vorba de sangele si trupul lui Hristos cred ca ar fi o impietate sa ceri lingurite de unica folosinta…ptr ca ar insemna ca de fapt nu crezi:)) iar daca nu crezi…de ce te mai duci? lol.
  Nu cred ca un crestin adevarat poate zice….lol Ma impartasesc cu Sangele si Trupul lui Isus Hristos Fiul lui Dumnezeu, dar o sa iau hepatita….
  “.

  Comentaiul acesta arata ca a iesit dintr-un om care stie sa-si foloseasca mintea data lui de Dumnezeu!

  Sa ne ajute Hristos ca sa NE FOLOSIM mintea cu totii, si mai ales PASTORII NOSTRI randuiti de EL peste “turmele” Lui Cuvantatoare, care ar fi bine si intelept sa lase lasa tacerea la o parte si sa ca si PASTORI o foarte puternica si serioasa “ATITUDINE PUBLICA” fata de raul si scandalul si vatamarea si tulburarea si “clatinarea”, constiintelor si a credintei in masa a romanilor ortodocsi in PUTEREA SFINTENIEI TRUPULUI SI SANGELUI LUI HRISTOS, pe care “vatamare” si “tulburare” a facut-o ziarul EVZ prin publicarea articolului amintit…!

  Doamne ajuta!

 3. @ Vela Gh.:

  Da, e uimitor ce bine gandeste, desi nu pare sa fie ortodox dupa cum scrie numele Mantuitorului.

 4. @ parintelui Lucian Grigore

  Slava lui Dumnezeu pentru minunile sale si pentru cat de bine le ticluieste pe toate .
  Iata , Parinte , in timp ce Evenimentul Zilei publica articolul , altcineva vorbeste despre minuni actuale ale Sfintei Impartasanii :
  http://credinta-ortodoxa.ro/spip.php?article747
  Dar cu siguranta fetita aceea bolnava nu si-a mai facut multimea de procese de constiinta si necredinta asa cum ati facut dvs.

  Doamne , ajuta-ne !

 5. Merita CITIT si REPERAT si REMARCAT (si reprodus…) comentariul unui comentator cu usernameul “stoicu’ ” care a intrat sa scrie si el o parere pe forumul EVZ referitor la articolul “Împărtăşania cu aceeaşi linguriţă, între taină şi igienă.”

  Nu stiu daca acest comentatriu al acestui forumist “stoicu’” o fi fost initial mai lung, iar administratorii de la EVZ, poate au ciuntit ceva din el, insa mi se pare un comentariu care desi este “concentrat” si mic ca si marime, este deosebit de BOGAT in idei, confirmand maxima latina antica “non multa sed multum…”!

  Ca s-o’ supara autorul lui, ca nu s-o’ supara, eu am zis ca este bine SA-L PREIAU si sa-l postez pe acest site, bine inteles daca si fratii administratori ai acestui site doresc ca sa-l lase sa fie publicat pe pagina acestui site…ca sa-l citeasca si alti crestini si sa aiba si ei folos de ideile din acest comentariu…

  Iata acest “inteligent” comentariu al lui “stoicu’”:

  “Pentru mine faza este foarte simpla: daca painea si vinul reprezinta trupul si sangele lui Hristos, atunci e vorba de paine si vin sfintite care ar trebui sa distruga microbii. In Cristos stricaciune nu exista. Daca nu, atunci microbii exista….printr-o logica similara….daca te duci sa te impartasesti si crezi ca e vorba de sangele si trupul lui Hristos cred ca ar fi o impietate sa ceri lingurite de unica folosinta…ptr ca ar insemna ca de fapt nu crezi:)) iar daca nu crezi…de ce te mai duci? lol.
  Nu cred ca un crestin adevarat poate zice….lol Ma impartasesc cu Sangele si Trupul lui Isus Hristos Fiul lui Dumnezeu, dar o sa iau hepatita….
  “.

  Comentaiul acesta arata ca a iesit din mintea si sufletul unui om care stie sa-si foloseasca “puterea critica a judecatii” mintii pe care i-a dat-o in dar Dumnezeu!

  Sa ne ajute Hristos ca sa NE FOLOSIM mintea cu totii, si mai ales PASTORII NOSTRI randuiti de EL peste “turmele” Lui Cuvantatoare, de PUTEREA JUDECATII mintii date de Dumnezeu, si ar fi bine si intelept si nimeri ca Pasotrii nostri sa lase “tacerea” la o parte si sa ia (ca si PASTORI, care au datoria si prerogativa si mai ales “INSARCINAREA” data lor de HRISTOS sa faca asta…) sa aia asadra o foarte puternica si serioasa “ATITUDINE PUBLICA” fata de raul si scandalul si vatamarea si tulburarea si “clatinarea”, constiintelor si a credintei in masa a romanilor ortodocsi in PUTEREA SFINTENIEI TRUPULUI SI SANGELUI LUI HRISTOS, pe care “vatamare” si “tulburare” a facut-o ziarul EVZ prin publicarea articolului amintit…!

  DE CE TACE PATRIARHIA?
  De ce nu ia atitudine, cu privire la SCANDALUL generat de articolul amintit care a fost publicat in EVZ si care DENIGREAZA si BATJOCORESTE ce are mai scump si sfant BISERICA noastra??
  DE CE nu “contrataca” cu o APOLOGIE OFICIALA a puterii sfinteniei Sfantului Potir si a Sfintei Lingurite a Sfintului Potir, si a Sfantului Trup si Sange a lui IISUS HRISTOS care este REAL in acest Potir si care se da si impartaseste REAL crestinilor ortodocsi prin acest Potir si prin Lingurita Lui ??
  Oare nu a aflat Patriarhia de acest scandal ?? Ba da!

  Atunci de ce se poarta “prelatii” nostri ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, iar pe postul tv TRINITAS apar emisuni si materiale care nu fac nici o referire laacest scandal…?, ca si cum totul ar fi bine si frumos si linistit in Biserica…?

  Personal cred ceva tainic in inima mea (poate o fi si la mine parerea asta o teologumena gresita…) ca DACA NU VOR VORBI LA TIMP pastorii si mai ales IERARHII nostri, impotriva tuturor “masinatiilor” si “atacurilor” la adresa BISERICII care se organizeaza si pun in miscare in mod concertat de catava vreme in viata si media publica, va veni o vreme cand CHIAR DACA VOR VREA VREO DATA ei sa mai vorbeasca, Domnul din Ceruri (care ii va judeca in curand…) le va lua si Curajul si lumina luciditatii si hotararea…si CINSTIREA PUBLICA pe care oamenii le-au dat-o pana acum…!

  Ei chiar nu vad, si nu inteleg ca daca tac si vor tacea LA NESFARSIT…il vor forta pe Hristos sa ii loveasca…?
  Poate se vor trezi, si poate vor FRUCTIFICA cumva “ravna turmei” pentru ADEVAR, pe care o are turma credinciosilor ortodocsi ROMANI, care le-a fost data lor in pastorire de Hristos…!

  In alte popoare si natiuni ortodoxe, exista PASTORI cu adevarati vrednici (daca ne gandim doar la Serbia…), de chemarea lor, dar TURMA data lor in pastorire nu area aceeasi ravna pentru adevar ca la romanii ortodocsi…!

  La noi lucrurile stau invers…, au OILE cuvantatoare ortodoxe din cuprinsul Patriarhiei BOR “ravna” pentru credinta ortodoxa cea adevarata, dar PASTORII acestor oi, nu se ridica la vrednicia chemarii lor…!
  Poate isi vor intelege vreodata CHEMAREA misiunii si vredniciei lor…?!

  Doamnul sa aiba mila de noi toti si de pastorii nostri!

 6. http://corortodox.blogspot.com/2010/03/comentarea-articolului-aparut-in-evz-cu.html

  Redactorul articolulului spune ca “de obicei…”, atragand atentia inca de la inceput ca sunt si situatii care nu fac parte din obicei, ca exista practici care se situeaza in afara a ceea ce se obisnuieste. In continuare vine cu argumentele medicilor si pune sub lupa stiintei impartasirea credinciosilor. Stiinta devine norma a tot si a toate, este referinta, dumenzeul multora din ziua de astazi, care nu poate fi combatura de nimic. Ca si cum adevarul se poate afla numai prin stiinta si tot ce nu este acreditat de stiinta se situeaza in afara adevarului.
  Pentru a fi convingatori se aduc argumente folosind nume care impresioneaza: “virusul Epstein-Barrase” lasand impresia, pentru necunoscatori, ca medicul respectiv stie el ce vorbeste si ca a studiat indeaproape situatia. Se inoculeaza frica spunannd ca se transmit boli redutabile, contagioase, care nu numai ca se manifesta la cei care consuma Sfintele Taine, dar si la cei din jur, deoarece se declanseaza epidemii. Deci, politic corect, trebuie luate masuri!!!
  Se trece la inspaimantarea parintilor, dupa consultarea altor specialisti. Bebelusul poate sa faca candia, daca se impartaseste, asadar se sugereaza parintilor sa nu se grabeasca sa-si duca copiii la botezat si la impartasit caci risca sa se imbolnaveasca.
  Bebelusul nu mai are apetit, adica nu mai mananca, si daca nu mananca poate sa si moara, si iata din nou un motiv serios pentru ca parintii sa nu-si duca copiii la biserica la impartasit.

  Daca totusi sunt curajosi care vor sa-si duca copilul la impartasit, se ofera solutia tot de catre medicul specialist, si care, din intamplare, coincide asa cum o sa vedeti in continuarea articolului, cu cea enuntata chiar de un preot. Astfel la sfatul medicului specialist se pot folosi mai multe lingurite sau se poate pune vinul pe paine!!! Aceasta din urma chiar ma face sa-mi amintesc o zicala din popor care spune ca “nu e treaba magarului de unde beau oile apa”.

  Aici vedem ca domnul doctor stie ca exista o explicatie religioasa prin care lingurita de argint ar avea proprietati miraculoase la fel si ca vinul ca ar fi dezinfectant. Deci domnul doctor stie tot, si ce zice religia si ce zice stiinta, si aici se induce ideea ca religia face parte din mituri si povesti neadevarate, iar stiinta spune adevarul. “E pur şi simplu o explicaţie religioasă, la fel şi cea potrivit căreia vinul e dezinfectant.”
  Citind articolul publicat de pr. Lucian Grigore pe blogul sau si pe al lui Laurentiu Dumitru, imi aduc aminte ca la un moment-dat a afirmat: ” Împărtăşania nu are destinaţia de a se transforma în dezinfectant. ” Coincidenta sau nu? Se ajunge pe undeva la un consens si se dovedeste ca in spatele acestor afirmatii stau niste idei care au fost regizate. Medicul spune ca vinul nu e dezinfectant, iar preotul spune ca Impartasania nu e dezinfectant. Trageti si dumneavoastra concluziile.

  “Linguriţa respectivă trebuie folosită numai la împărtăşanie, nu şi pentru a mânca miere din borcan”, “dar nu poate nimeni să stea după catapeteasmă să vadă ce face popa.” Se creeaza neincrederea. Nnu mai avem incredere in nimic astazi si trebuie sa ne temem de tot. Credinta insasi e zdruncinata. Nu mai exista nici morala si bun simt, dar exista igiena. Si daca nu poate sa stea nimeni dupa catapeteazma sa vada ce face popa, oare trebuie supravegheat?
  Amintim aicea si ce spunea pr. Grigore in interviul luat de catre reportera Evenimentului Zilei si care a fost publicat mai intai pe blogul sau: “Eu nu găsesc un impediment în a sfinţi în loc de una singură mai multe linguriţe şi a le folosi în cult la momentul cuvenit. Rugăciunea necesară sfinţirii linguriţei poate fi citită mai multora la fel de bine cum se citeşte uneia. Atâta timp cât acestea sunt dedicate cultului şi nu sunt folosite şi la borcanul cu miere sau la cel cu magiun, mi se pare că se respectă regula” Observam asadar ca borcanul cu miere apare si la pr. Grigore si in justificarea data de Mihai Ionescu. Stranie coincidenta!!!! La fel ca si cu rolul de dezinfectare a vinului …

  El spune că principalul motiv care l-a determinat să ia această hotărâre a fost acela de a-i face pe oameni să vină cu inima deschisă la împărtăşanie, fără teama că s-ar putea îmbolnăvi.

  Vedem deci care e principalul motiv al parintelui Lucian Grigore, nu cel enuntat de dansul in comentariile de pe blogurile ortodoxe si anume, grija fata de Sfintele Taine sa nu fie batjocorite (“Nu se cuvine a lăsa Cele Sfinte în batjocură”), ci grija ca oamenii sa nu se imbolnaveasca. Deci la unii se spune intr-un fel si la altii in alt fel? Motivele prinicpale se adapteaza in functie de auditoriu?

  Grigore s-a gândit la un moment dat să înainteze un document către forurile superioare din Biserica Ortodoxă din România pentru a-şi prezenta argumentele şi pentru a se lămuri situaţia la nivelul întregii biserici, dar s-a lovit de o serie de împotriviri : “Cu privire la această problemă, sunt preoţi care văd în această lucrare a împărtăşirii cu o singură linguriţă o „dogmă” de neatins – care ar fi în măsură să probeze măsura credinţei noastre în puterea lui Dumnezeu de a curăţa necurăţiile”.

  De aici deducem urmatoarele: Fratele Grigore (ca nu i se mai spune preot, parinte, si nici macar popa) voia sa se generalizeze introducerea linguritelor in intreaga biserica, iar pentru aceasta s-a gandit sa inainteze un document cu argumentele sale “forurilor superioare” numai ca s-a lovit de niste argumente :”sunt preoţi care văd în această lucrare a împărtăşirii cu o singură linguriţă o „dogmă” de neatins “.
  Nu excludem faptul ca argumentele de care “s-a lovit” probabil le-a aflat si dupa pubicarea in prealabil pe blogul sau si a lui Laurentiu Dumitru, a interviului dat Andreei Dogaru. Dupa ce au fost citite toate comentariile, si stranse argumentele contra acestei inovatii de a introduce mai multe lingurite, s-a inchis accesul la articol, iar dupa aruncarea momelii, se impletesc sofisme menite sa prosteasca lumea.

  Se spune cu alte cuvinte ca bietul credincios trebuie sa aleaga, e pus in fata unei dileme, e obligat sa creada intr-o minune pentru a-si pazi sanatatea daca se impartaseste. Dupa cum se prezinta lucrurile ai impresia ca numai ciumatii si cei care au boli contagioase se impartasesc. Dar foarte grijuluiu ni se spune sa ne trezim, dupa atatia ani, in care toti sfintii care au dat si au luat Sfanta Impartasanie n-au sesizat aceasta dilema, pe care el o vede acum, pe fundalul unei lumi secularizate, si in care grija ne este purtata prin normele europeene. Dintre toti preotii care dau Sfanta Impartasanie se gaseste totusi unul care are credinta, deoarece el nu pune credinciosul in fata dilemei, ci s-a gandit sa foloseasca lingurite personale….intocmai cum s-ar putea cere prin normele europene si la sfatul medicului.

  Acelasi purtator de cuvant al Patriarhiei care se propunea acum un an sa-si ia primul pasaport cu cip da acum dovada de buna credinta. Rolurile s-au inversat. Parintele Grigore care sustinea sus si tare ca “Biserica nu este doar Sinodul” devine cel care da o lovitura de gratie adusa Sfintei Taine a Impartasaniei. Asistam oare la o lupta in fata oamenilor, dupa modelul politic si la o prietenie in spatele arenei?

 7. Nu excludem faptul ca argumentele de care “s-a lovit” probabil le-a aflat si dupa pubicarea in prealabil pe blogul sau si a lui Laurentiu Dumitru, a interviului dat Andreei Dogaru. Dupa ce au fost citite toate comentariile, si stranse argumentele contra acestei inovatii de a introduce mai multe lingurite, s-a inchis accesul la articol, iar dupa aruncarea momelii, se impletesc sofisme menite sa prosteasca lumea.

  Da, din pacate credem si noi ca asa au stat lucrurile. Totul a fost atent regizat. Scopul publicarii in avans a interviului, si nu doar pe blogul pr. Lucian (putin cunoscut), ci pe cel al lui L.D., mult mai frecventat, a fost sa lanseze ‘dezbaterea’ (cum a si spus), ca sa testeze reactiile si sa stranga, de fapt, comentariile pentru ajustarea articolului ce urma publicat in articolul “telefonat” din EvZ. Sora Corina nu a mentionat faptul ca din articol au disparut pasajele “hard”, cele care au scandalizat cel mai mult. N-avem nicio indoiala si ca majoritatea personajelor “intervievate” acolo (mai putin medicii) sunt inventate, scoase din burta, si ca totul a fost ticluit in claborare intr-o forma care sa mimeze “pastrarea echidistantei”, a obiectivitatii, prin includerea opiniilor pro si contra. Asta tocmai ca sa faca manipularea mai eficace, prin impresia crescuta de credibilitate!

  Dupa lipsa de reactie dinspre Basilica, e intr-adevar, foarte posibil ca raspunsul pr. Stoica sa faca parte din “joc”, iar Patriarhia, care a promovat intens si vaccinarea anti-porcina, sa-l gireze tacit, de fapt, pe pr. Lucian, dar sa caute sa si “linisteasca”, sa adoarma vigilenta celorlalte madulare ale Bisericii. Pana la urmatoarea, foarte apropiata, “pandemie”… Atunci toate se vor vadi. Dar cu ce pret?

 8. Patriarhia nu va avea nici o reactie. Preotul Lucian, este “victima” lor. Credeti ca episcopul securist putea sa il ierte pe Parintele pt pozitia sa de anul trecut???Nu l-a sanctionat in nici un fel, ba mai mult, l-a si lasat sa persiste in greseala de a impartasi cu mai multe lingurite (Arhiepiscopia Bucurestiului a luat masuri intr-un caz asemanator),si cand Parintele s-a convins ca e bine ce face,i-a oferit posibilitatea de a spune “binele” lui tuturor, punandu-i ziarul EVZ la dispozitie.

 9. INCURAND NU VEI MAI AVEA VOIE SA SPUI CA BISERICA ORTODOXA E SINGURA ADEVARATA! DACA VEI SPUNE VEI FI PASIBIL DE PUSCARIE PENTRU CA JIGNESTI CELELALTE CULTE(SE LUCREAZA LA ACEASTA LEGE IN CONSILIUL EUROPEI)

  ACESTE CANOANE SUNT VALABILE, ASA CUM AM SPUS, HAI SA SCHIMBAM SI PASCALIA SI ATUNCI CHIAR CA NE-AM DUS DE RAPA!
  Pr Timotei :
  Date: March 17, 2010 @ 6:05 pm

  CONCLUZIA ESTE CA ADOPTAREA CALENDARULUI INDREPTAT ESTE O GRESALA,
  SCOPUL FIIND TOCMAI DERUTAREA CREDINCIOSILOR, SCHIZMA(ASA CUM AU FACUT CEI CE SE NUMESC STILISTI), SI IN FINAL INTRAREA IN ECUMENISM!
  DEJA NU MAI AI VOIE SA BOTEZI PE CATOLICI SI PROTESTANTI, ORTODOXIA ”E UN CULT PRINTRE ALTE CULTE, DETINE O PARTE DIN ADEVAR, E DOAR O ALTA TRADITIE, E BISERICA SORA, FACE PARTE DIN BISERICA CEA UNA , SFANTA, SOBORNICEASCA SI APOSTOLEASCA”
  BISERICA ORTODOXA ESTE SINGURA DETINATOARE A ADEVARULUI, EA ESTE UNA, SFANTA, SOBORNICEASCA SI APOSTOLEASCA, RESTUL SUNT CADERI, RAMURI USCATE!in curand daca vei spune aceasta fraza vei fi pasibil de puscarie, deoarece jignesti celelalte culte!

 10. Intr-adevar nu am amintit in articol despre pasajele “hard” din interviul acordat de pr. Lucian pentru ca smintesc foarte mult, si tot ce intra in suflet lucreaza in suflet, iar asa cum spunea si Gigel Chiazna, exista riscul vadit ca oamenii sa-si aminteasca lucrurile acestea in fata Sfantului Potir.

  Cat in ce priveste raspunsul dat de C. Stoica in articolul din EvZ, s-ar putea sa fie considerat raspunsul oficial al Patriarhiei, si prin urmare sa nu mai fie necesara luarea unei pozitii clare cu privire la “dilema linguritei” . Ne-am fofilat si de data aceasta, cu smechierie. Daca insa o sa vedem ca totusi BOR are o pozitie in consens cu ceea ce spun si sfintii parinti, atunci nu mai am ce zice, dar pana atunci imi mentin afirmatia.

  Da, cu ce pret? Cui bono?

 11. Frate Admin!

  Vreau sa punctez mai jos niste “idei”, pe care eu le consider deosebit de importante pe care le-am auzit de curand din gura unui Preot din Timisoara (se numeste Preotul ALIN CUZA), atat Duminica trecuta la Liturghie, cand el a predicat (despre Vindecarea Fiului Lunatic, si despre Scara Paradisului a Sf. Ioan Climax), dar pe care idei le-am mai auzit si in seara asta, intr-o discutie particulara, (despre Articolul smintitor din EVZ referitor la posibilitatea “imbolnaviri” oamenilor din cauza chipurile a Sfintei Lingurite a Sf. Potir al Trupului si Sangelui Mantuitorului Hristos), pe care am avut-o cu acest Parinte dupa ce s-a terminat “CANONUL SF. ANDREI CRITEANU”.

  Referitor la GRESITA idee si opinie teologica personala a Parintelui Lucian Grigore din Pitesti, despre posibilitatea “spurcarii” Sfantului Potir cu impuritati biologice si materie salivara, Parintele ALIN CUZA din Timisoara a spus ca a ne imgania sau a crede ca s-ar putea “spurca si manji” Trupul si Sangele Domnului este o mare greseala, pentru ca asta ESTE practic IMPOSIBIL sa se poata intampla, caci ar fi ca si cum cineva ar incerca SA MANJEASCA si MURDAREASCA “LUMINA SOARELUI” DE PE CER.
  Asa cum lumina soarelui nu se poate spurca si manji si murdari de catre oameni, tot asa SOARELE DREPTATII – HRISTOS, care este prezent REAL in Sf. Potir al Sfintei Impartasanii, in Bisericile Ortodoxe, si care tot REAL este dat oamenilor prin Sf. Lingurita a Potirului, nu se poate nici “manji” si nici “murdari” de impuritatile oamenilor.

  Din Predica acestui Parinte pe care el a rostit-o duminica trecuta cand a predicat (in aceeasi Biserica in care a fost prezent (ca invitat) si in seara asta), si in care s-a aplecat indeosebi asupra talcuielii pericopei evenghelice a vindecarii de catre Domnul Hristos a FIULUI LUNATIC (dar a trecut in revista in mod remarcabil si viata Sf. Ioan Scararu, si mai ales invatatura sa despre VIRTUTI, cuprinsa in “SCARA RAIULUI”), Parintele ALIN a spus la un moment dat ca MINUNEA VINDECARII pe care a facut-o Domnul Hristos, Fiului Lunatic din Evanghelie, nu a avut un rezultat si un “efect” strict doar asupra acestuia ci si:
  – asupra CREDINTEI TATALUI COPILULUI, marindu-o si intarindu-o si limpezindu-o,
  – asupra APOSTOLILOR, care erau insuficient de credinciosi, fapt pentru care Hristos ii si mustra,
  – asupra multor evrei din POPORULUI iudeu care au fost prezenti la aceasta minune si pe care minune au putut s-o vada cu ochii lor, generandu-le si clarificandu-le si MARINDU-LE Credinta lor in Hristos,
  – dar a avut efect si asupra…DEMONILOR (nu numai care il chinuiese pe baiat, ci asupra mai multora despre care o sa vorbim mai clar mai jos), inlaturandu-i din baiat si din familia lui…

  Parintele ALIN cand s-a referit la “posedarea” de catre demoni a fiului lunatic, a adus vorba si a facut o referire si paralela si la Pericopa Evanghelica cu Indracitul din Tinutul Gherghesenilor, (re)zugravind credicniosilor (cu multa maestrie oratorica) acest episod relatat de Sf. Scriptura, cum LEGIUNEA de demoni care a fost scoasa din posedatul din tinutul Gadarei, a intrat in porci si i-a aruncat apoi pe acestia in mare, facand o mare PAGUBA OAMENILOR din acel tinut…

  Si a adaugat parintele ca EXISTA INTOTDEAUNA O importanta si reala (chiar daca nu se poate vedea si percepe cu ochii trupesti) “LEGATURA” intre NECREDINTA OAMENILOR si “asuprirea” si “vatamarea” si “pagubirea” NEVAZUTA pe care o fac demonii lor, adica oamenilor, asa cum ei l-au asuprit tot nevazut pe copilul lunatic si asa cum le-au cauzat o mare paguba si pierdere oamenilor din Gadara.

  Parintele Alin a adaugat ca exact cum s-au petrecut “lucrurile” duhovnicesti pe vremea lui Hristos, cand a vindecat copilul lunatic posedat de demon, oarecum ASA STAU lucrurile duhovnicesti si legaturile dintre ele SI AZI, in lumea oamenilor de acum, chiar daca ei, oamenii de acum, par a fi mai civilizati ca in vremea antica…

  Si anume, spunea Parintele Alin, CU CAT SLABESTE CREDINTA in popor (in poporul nostru romanesc crestin ortodox…) IN DUMNEZEU si in MANTUITORUL HRISTOS si in SFINTELE TAINE si in BISERICA Lui Ortodoxa si in INVATATURA Dreptmaritoare a BISERICII, cu atat, demonii nevazuti “chinuiesc” poporul nostru, cum faceau si cu oamenii din Israel si alte parti ale lumii, atunci cand a venit Domnul Hristos pe pamant!

  Cata dreptate are acest Parinte ALIN CUZA in ceea ce a spus, si cum se va confirma (sa nu se intample Doamne…) si in poporul nostru acest “adevar”…!

  Daca romanii crestini ortodocsi, din zilele noastre, VOR INCEPE SA SE INDOIASCA si SA NU MAI CREADA in Sf. Potir, ba mai mult decat atat vor ajunge de se vor “teme” si “panica” sa nu se imbolnaveasca de boli transmisibile pe care, chipurile le-ar putea prelua din/de pe Lingurita Sf. Potir al Sfintei Impartasanii cu Trupul si Snagele Mantuitorului si Dumnezeului nostru Iisus Hristos,(dupa cum le-au sugerat SA SE TEAMA, jurnalistii de la EVZ…) atunci s-ar putea ca si “asuprirea” si “vatamarea” si “chinuirea” si “pagubirea” si “hartuirea” nevazuta DAR REALA a demonilor sa se INTETEASCA si SA SPOREASCA si sa se INTAREASCA si asupra sarmanilor romani, creendu-le apoi tot mai multe pagube si tot mai multe si mai mari SUFERINTE si NECAZURI, ca si celor din Tinutul GADAREI si din alte tinuturi ale lui ISAREL…!

  Or, se pare ca “lucrurile” sunt orchestrate in doua mari directii (de papusarii nevazuti):

  1. Ierarhii sa ABANDONEZE canoanele si acrivia si exigenta Randuielilor autentice de pana acum pe care le-au lasat Sfintii Parinti, la Soboarele a TOATA LUMEA CRESTINA, iar de vor face (ierarhii) asta, atunci HARUL lui Dumnezeu II VA PARASI,
  2. Chiar daca ierarhii actuali nu ar face aceste abandonari ale randuielilor Sfintilor Parinti, si nici nu ar indrazni sa le modifice, atunci POPORUL credinciosilor de rand este INDEMNAT (manipulat si mintit) SA NU MAI CREADA IN TEZAURUL de Invatatura si Liturgic al BISERICII noastre Ortodoxe, ca astfel “Mana Nevazuta si Ocrotitoare a Domnului”, care l-a ocrotit pana acum, sa-l paraseasca si pedepseasca pentru aceste pacate…!

  Si toate acestea pleaca de la NEASCULTAREA (parasirea FIDELITATII autentice si adevarate fata de Randuielile lui Hristos) si NECREDINTA romanilor, clerici si mireni DE si IN SOARELE DREPTATII – Iisus Hristos Mantuitorul Nostru!

  Domnul sa aiba MILA de noi toti!

 12. Of, am uitat o idee…a acestui Parinte ALIN CUZA!

  A mai spus Parintele ALIN, ca este cea mai mare NEBUNIE si prostie sa creada cineva ca in cel mai “complet” si “desavarsit” LEAC pe care Dumnezeu l-a adus si l-a lasat pe pamant oamenilor si pe care l-a dat PENTRU VIATA LUMII (cf. IOAN, cap. 6, vers.51) si care LEAC este tocmai Trupul si Sangele Sau, ar fi si s-ar gasi macar o urma cat de cat de mica de vreo…”boala”.

  Domnul Hristos a spus despre Sine, Eu sunt CALEA, ADEVARUL si VIATA, si nu a spus Eu sunt…”MOARTEA” si “BOALA”, si nici nu a spus eu sunt “imbolnavirea” oamenilor, ci eu sunt VIATA oamenilor si MANTUIREA lor, si cum Domnul a VINDECAT, atatia suferinzi care s-au atins de EL, tot asa EL II VINDECA SI AZI pe cei care se ATING de Trupul si Sangele Sau, dar le cere si le pune si crestinilor de azi, ca si oamenilor cand a fost pe pamant…ACEEASI conditie si anume CREDINTA adevarata si DREAPTA IN EL…!

  Or (spun eu si nu Parintele Alin) daca romanii ortodocsi de azi nu (mai) au credinta vie si reala in Trupul si Sangele Lui Hristos din Sf. Potir al Sfintei Impartasanii din Biserica Ortodoxa, atunci la ce mai doresc astfel de romani, sa se mai impartasesca cu Hristos, si la ce mai merg la Biserica, dupa cum se intreba si “stoicu’ ” pe forumul on line al ziarului EVZ, din moment CE SE TEM DE BOLI??
  Sau oare au ajuns unii romani ortodocsi de azi sa creada ca acolo (in Potir) nu este Hristos, ci doar un simplu vin si o simpla paine ?
  Pai atunci NICI NU TREBUIE astfel de romani PRIMITI la Impartasanie, caci nu pot fi dezlegati… sa se cuminece, fiindca ei nu sunt ORTODOCSI in gandirea lor, fiindca ei HULESC IMPOTRIVA DUHULUI SFANT, necrezand ca si protestantii in DUMNEZEIREA SFINTELOR TAINE ale Domnului si Mnatuitorului Hristos!

  Domnul sa aib amila de noi toti!

 13. @ Roman Ortodox in Franta:

  Ideea nu era de a le cita din nou. Ni s-a parut important de mentionat ca au avut grija sa inlature anume cele mai scandaloase si mai contestate pasaje.

 14. @ admin

  Pana la urma daca lovesc, nu conteaza foarte mult daca isi pun manusi sau nu….

 15. @ Roman Ortodox in Franta:

  Nu stiu daca ne-ati inteles foarte bine, mai ales ca nu era vorba de o critica sau un repros. Doar o completare, in sensul de a aduce inca o dovada ca articolul din ziar a fost ajustat in functie de TESTUL dat noua prin varianta de pe blog. Asta era ideea, nimic mai mult! Iertati-ne si va multumim pentru excelenta contributie!

 16. @ admin

  Intr-adevar acum inteleg mai bine, ca neutilizarea limbajului “hard” din interviul initial este o dovada in plus, ca mai intai am fost testati.

  Ceea ce am vrut eu sa spun cand am scris “pana la urma daca lovesc, nu conteaza foarte mult daca isi pun manusi sau nu” este ca in articolul din EvZ, chiar daca nu au utilizat acest limbaj scandalos, si-au pus manusi, adica au evitat aceste pasaje “hard”, si tot au lovit acolo unde doare, in Taina Sfintei Impartasanii, spunand ca este o sursa de epidemii. Cam cu asta cred eu ca se ramane dupa citirea intregului articol, in contextul lumii de astazi.

  Si eu va multumesc la randul meu pentru imensul efort pe care il faceti in a pubica aceste articole menite sa trezeasca lumea, si cateodata ma intreb cum de reusit sa faceti acest lucru, stiind ca oameni sunteti. Si atunci gasesc in inima mea raspunsul ca aceasta este de la Dumnezeu.
  Multumesc si pentru ca mi-ati facut publice reactiile mele la acest articol aparut in EvZ. Ele au aparut ca o necesitate din partea mea de a lua pozitie fata de un lucru care il consider foarte grav, si asupra caruia s-a scris prea putin. Au fos doar cateva articole care au aparut, care se pot numara pe degete.

  Va rog sa ma iertati pentru micile neintelegeri, si va asigur ca de multe ori am considerat ca aveti o contribuite esentiala in a scoate adevarul la suprafata, intr-o lume in care, sufocati de minciuna, avem nevoia de a respira ortodox.

  Dumnezeu sa va binecuvanteze in tot si in toate!

 17. si tot au lovit acolo unde doare, in Taina Sfintei Impartasanii, spunand ca este o sursa de epidemii. Cam cu asta cred eu ca se ramane dupa citirea intregului articol, in contextul lumii de astazi.

  Pai clar, acesta si nu altul a si fost scopul. Restul erau mijloace, tehnici, strategii care trebuiau “adecvate”, “reglate”. Si au facut-o profesionist… O sa vedeti ca, daca mai traim, vom mai auzi de parintele Lucian, misiunea lui nu se va opri aici. Si nici a ziarului cu pricina, bineinteles.

  Ele au aparut ca o necesitate din partea mea de a lua pozitie fata de un lucru care il consider foarte grav, si asupra caruia s-a scris prea putin. Au fos doar cateva articole care au aparut, care se pot numara pe degete.

  Da, si noi am fost mahniti de asta, ca destul de putini au scris, prea putini au inteles miza, prea putini mai stiu ce se petrece cu noi, de altfel, si mai deosebesc problemele mari si grave de cele marunte si trecatoare sau, oricum, secundare. Dar nu e mai putin adevarat ca incepe si cernerea in felul asta… sau limpezirea apelor, ca sa putem vedea cine si cum se situeaza, in conditiile in care, altminteri, multi se bat cu pumnii piept ca marturisesc Ortodoxia, dar la ceasul incercarii (si inca unei incercari usoare, deocamdata, doar duhovnicesti, nu si de alt ordin) dau bir cu fugitii, se spala pe maini ca Pilat sau chiar trec de partea ereticilor si blasfemiatorilor!

 18. VA ROG SA MA IERTATI, DAR NU INTELEG DE CE ATATEA DISCUTII???
  De peste 2000 mii de ani crestinii se impartasesc CU TRUPUL SI SANGELE MANTUITORULUI din acceasi LINGURITA, si considera aceasta ca cel mai firesc lucru posibil. TRUPUL SI SANGELE MANTUITORULUI este MEDICAMENTUL SUPREM pentru trup si suflet, este usa noastra de intrare in Rai. Nici un credincios care crede cu adevarat in DUMNEZEU nu si-a pus vreodata problema ca se poate „contamina” de ceva impartasindu-se din aceeasi LINGURITA cu cei din comunitatea careia ii apartine. Impartasirea inseamna si comuniune. De cate ori m-am impartasit sau am vazut pe altii impartasindu-se, am observat la toata lumea aceeasi atitudine: incredere, speranta, bucurie, liniste, fericire. Asadar UNDE este problema? Exista vreo problema? Cred ca se vrea sa se creeze artificial probleme din lucruri statornicite in randuiala lor de cand lumea.

 19. @ Azucena:

  Nu sunt chiar 2000, dar oricum sunt multe secole, iar argumentele raman valabile.

 20. Pingback: Război întru Cuvânt » Ierom. Ioan Buliga: TEOLOGII SA INVETE DIN SFINTELE CARTI, IAR NU DIN MINTEA LOR
 21. Pingback: ÎNAINTEMERGĂTORII ANTIHRISTULUI: Noii euro-teologi sau “şi dracii cred” « Ortodox liber
 22. Eu sunt un mirean păcătos şi năuc, dar una ştiu: dacă văd un preot ştergând linguriţa de Împărtăşanie de la unul la celălalt, acolo nu mai intru, pentru că m-aş simţi ca într-o casă cu acoperişul spart.

 23. Pingback: CAMPANIE IMPOTRIVA CINSTIRII ICOANELOR, SFINTELOR MOASTE SI IMPARTASANIEI: Evenimentul Zilei concureaza cu fituicile de propaganda ateist-stalinista
 24. Pingback: NE PUTEM IMBOLNAVI DACA NE IMPARTASIM SAU DACA SARUTAM ICOANELE DIN BISERICA?
 25. Pingback: Mitropolitul Nicolae de Messoghia: SUNTEM CONDUSI CATRE O CATASTROFA NATIONALA (interviu) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 26. Pingback: Arhiepiscopul Ieronim: “incearca sa ne transforme in COLONIE… Biserica e tratata in CEL MAI RAU mod cu putinta!” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 27. Pingback: “SCOALA-TE SI UMBLA!” De ce trebuie sa pretuim totusi… sanatatea? CUM SE TRATEAZA SI SE VINDECA DE BOLI CREDINCIOSII ORTODOCSI? -
 28. Pingback: Demonstratie a unui fapt de credinta pentru cei indoielnici: NU NE PUTEM IMBOLNAVI DACA SARUTAM ICOANELE! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate