PARINTELE ARSENIE PAPACIOC DESPRE PROBLEMA ACTELOR CU CIP (31 august 2010): “Se face zgomot prea devreme si asta este in favoarea dusmanului”

6-09-2010 Sublinieri

Inregistrare VIDEO SI AUDIO realizata la 31 AUGUST 2010:

*

“Eu n-as primi asa ceva… Este o chestie personala

– Parintele Mihail: Problema actelor cu cip, care urmeaza sa vina, stim cu totii ca nu sunt bune…

– Parintele Arsenie: Parinte draga, mai intai [ca] se face zgomot prea devreme. Zgomotul asta este in favoarea dusmanului.Mi-a placut raspunsul Patriarhului Greciei: miroase a 666 in ce fac astilalti. Raspunsul meu e asta: eu n-as primi asa ceva.

– Parintele Mihail: Nici noi nu il primim.

– Parintele Arsenie: Dar inseamna ca iti pui si capul la bataie. Asa ca-i o chestie personala.

– Parintele Mihail: Acuma, au sustinut unii parinti ca crestinii care au acte cu cip n-ar mai trebui dezlegati la Taina Spovedaniei, nici impartasiti, iar ca preotii daca au…

– Parintele Arsenie: E o mare greseala. E o mare greseala. A venit Hristos si a dat aceasta putere si aceasta libertate. Prin Mine se poate orice. Nu este inca o vreme, ca nu este Judecata de Apoi ca sa zicem ca nu mai e valabil ce a spus Hristos. [Ce a spus Hristos] este valabil dincolo de vesnicie. Este Dumnezeu. Si spune intr-un loc Mantuitorul, ca sa speculam orice: nu se misca fir de par fara voia Mea. Suntem guvernati de Mantuitorul, draga, de povatuirile Lui. Dar nu se poate fara cruce. Asa este, pentru ca, va spun, Invierea Mantuitorului, care a fost atat de glorioasa, n-ar fi fost de valoarea asta, daca n-ar fi fost Crucea intai. (…)

Lepadarea inseamna lepadare. Cat de usor ne bagam in iad si ne lepadam de har

– Parintele Mihail: Unii spun ca ar fi chiar lepadare de Hristos daca primesti actele cu cip.

– Parintele Arsenie: Parinte draga, lepadare inseamna lepadare. Nu este insa departe de lepadarea despre care spuneti. Lepadarea e: eu nu cred in Domnul Hristos, asta e lepadarea.

– Parintele Mihail: Da, o marturie anti-Hristos.

– Parintele Arsenie: Anti-Hristos. Sa nu fim cu conceptia asta antihristica…

– Parintele Mihail: Si eu am incercat sa-i temperez pe multi care se inspaimanta si care devin la un moment dat foarte agresivi…

– Parintele Arsenie: Parinte draga, n-ai sa reusesti. Trebuie raspuns: eu nu primesc asa ceva. Atat.

– Parintele Mihail:...si apoi mai spun si ca preotii care au acele acte, unii pot sa fie chiar in strainatate, zice ca au pierdut harul, nu mai au Taine valide.

– Parintele Arsenie: Vai de mine, ce usor ne bagam in Iad. Ce usor ne lepadam de haruri.

– Parintele Mihail: Asta sa fie totul?

– Parintele Arsenie: L-a costat atat de mult pe Mantuitorul ca sa intelegem dreapta judecata a lucrurilor.

– Parintele Mihail: Asa este.

– Parintele Arsenie: “Eu inca sunt unde sunt, cine sunt, de ce nu recunoasteti?”, zice Mantuitorul. “Iert orice. Dar smerenie… Pocainta”. Nu fac pacatul ca sa ma ierte [Dumnezeu], dar ma surprinde vrajmasul.

– Parintele V.: Ii indeamna pe oameni sa isi vanda casele, sa plece in pesteri, sa lase totul ca a veni sfarsitul. Dar asta e chestie sectara, parinte, zic eu…

– Parintele Arsenie: Parinte, cand o sa vina sfarsitul, sfarsitul in sine o sa [se] declare, nu ei.

– Parintele Mihail: Nu va avea trambite de genul asta. Mie mi se pare, parinte, aceasta simplista judecata a preotilor cu cip ca fiind cazuti din har, chiar la limita ereziei, pentru ca tu ajungi sa dispretuiesti lucrarea sfintitoare a acelui preot care poate sa fie sincer si cu inima smerita si jertfitoare. In America, de exemplu, parinte, aproape toti oamenii au asemenea acte cu cip. Ce inseamna, ca toti preotii de acolo din America nu mai fac Sfanta Liturghie? Pai tocmai Sfanta Liturghie tine lumea.

– Parintele Arsenie: Parinte, nici nu avem voie sa facem astfel de inventarieri. Nu-i nicio primejdie. Dar a spus patriarhul Greciei: miroase a 666. Si acuma ca un cuvant de sfarsit: eu nu primesc asa ceva.

– Parintele Mihail: Da, nici noi nu sustinem, asa este.

– Parintele Arsenie: Dar tu, te priveste, ca s-ar putea sa te coste capul. Si tu faci mai mult decat un sfat din partea mea.


Trebuie atentie, ca sunt ravne necontrolate si se pot face greseli

– Parintele Mihail: Apoi, parinte, i-am mai sfatuit pe unii tineri sa se roage, sa agoniseasca pe Duhul Sfant prin rugaciune, prin milostenie, prin fapte bune, acum, cat e vremea mantuirii, ca asta e vremea pocaintei si a indreptarii noastre si a savarsirii de fapte bune. Iar la momentul cuvenit sa ne pregatim si de marturisire dar sa nu facem valva inainte de vreme. E o bravare inutila.

– Parintele Arsenie: Parinte, sigur, sigur ca da. Nu te grabi… Daca-i vorba asa. Si pe urma n-ai sa ai nicio satisfactie cand stii ca pe undeva n-ai fost prezent. Ai tot dar iti lipseste nasul, iti lipsesc ochii, iti lipseste o ureche, si totusi existi. Existi, dar esti ciung. Si nu exista lucru mic in viata, raul cel mai mic. E o mare greseala sa zicem ca e mic si nu e observabil. Asa crezi? Prostule! Nu te juca cu purecele, care e foarte mic, dar uite asa se plimba. Dar de ce sa dam exemplu pe purec, cand Mantuitorul spune ca fara de Mine nu puteti face nimic. Cu Mine intreg.

Parinte, mi se pare mie ca a sosit momentul sa fim nitel atenti cu privire la prezenta noastra crestina… Trebuie atentie ca sunt ravne necontrolate si se pot sa faca greseli. Se grabesc, si orice graba in momentul asta, in sensul asta, iese in castig vrajmasul. La astfel de emanare – cine are cip, cine nu stiu ce – ei i-au dat drumul si urmaresc cum se reactioneaza.

*

Parintele Arsenie despre ispitele Bisericii*

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

E o mare greseala sa inventariem validitatea Tainelor preotilor ortodocsi. Dumnezeu lucreaza prin arhierei pentru a salva Biserica

“- Voce: Zic unii ca tainele preotilor ecumenisti n-ar mai fi valide.

– Parintele Mihail: Adica unii preoti, care mai au pareri ecumeniste, zice ca nu mai savarsesc tainele valide.  Dintre preotii ortodocsi.

– Parintele Arsenie: Nu, e o mare greseala asta. Draga, nu ne jucam cu preotia. Preotia e… Dumnezeu a creat doua lucruri care nu se pot schimba. A creat o femeie distinsa care a nascut  un Dumnezeu – pe Maica Domnului – si a creat preotia. Care comanda in numele Dumnezeirii orice. Ca oameni, nu poate sa schimbe o miscare marsava harurile fixate de Duhul Sfant. Numai daca te cateriseste, atunci nu mai esti preot.

E preot pana la caterisire sau pana mori... In Tara Romaneasca s-a cam respectat arhieria. Eu le-am spus lucrul asta [arhiereilor care il cerceteaza-n.n.]: Aveti o mare raspundere si va priveste. Si n-asteptati ideile salvatoare de la subalterni”.

*

– Parintele Mihail: …daca un conducator zice, legat de inovatiile astea, ecumeniste sau seculariste – o luam de-a dreapta, dar vaslasii care trag zice – noi mergem inainte ca asa am mostenit de la inaintasii nostri de la Sfintii Parinti. Si Biserica isi tine calea inainte. Vorba nu ramane in gol?

– Parintele Arsenie: Nu e bine parinte. Pentru ca intra in contradictie cu ce a spus Dumnezeu:  Fara de Mine nu puteti face nimic. Stie de corabia aia, stie de o musculita cat un ac de mica care fuge, care… De ce a dat Dumnezeu indemnul acesta: Fiti intelepti ca serpii? La porumbei nimeni nu se gandeste. Tocmai intelept ca jivina asta primejdioasa, fioroasa? Pentru un lucru pe care lumea nu l-a intuit: pentru ca sarpele este fiinta care nu moare decat daca ii dai in cap. Si ferim Capul, care este Hristos. ... Fereasca Dumnezeu. Acuma, ne-a dat putinta Dumnezeu sa ne iertam si intre noi, vedeti? Ce n-a facut si nu face ca sa ne salveze, sa ne destepte, prostilor… Adica renunta tu initial la tine! Conducatorii aia de care spuneti, cu corabia, ierarhul e conducator si daca ar fi sa judecam dupa randuieli, nu-i conducerea fara voia lui Dumnezeu. E aparent ca va muri. Dar daca el e conducator, e inspirat, el e ajutorul. Deci El nu lucreaza sa salveze corabia printr-un corabier, ci printr-un conducator. Ca de-aia e conducator. Mata esti in familie, casatorit cu o nevasta (poveste asa, in general – da o pilda – n.n.) rea. Copii au nevoie de un sfat. Il dai dupa cum salvezi unitatea familiala, familia, nu dupa agitatia si nervozitatea muiereasca. Desi are dreptate, dar nu i se da dreptatea. Nu exista conducator decat de la Dumnezeu. Mai ales unde e vorba de viata si moarte.

– Parintele Mihail: Si noi ne rugam ca sa-i lumineze Duhul Sfant pe pastorii nostri, parinte, si sa ii tina cu adevarat in lumina adevarului.

– Parintele Arsenie: Eu stau de vorba cu ei (arhiereii – n.n.), ma cauta, le deschid cu multa placere si le spun: domn`e, nu ma intereseaza cum intri, ma intereseaza cum ai sa iesi de la mine 🙂 Pai voi n-ati venit degeaba? Nu va costa nimic. Va costa ceva mai scump decat credeti: sa va schimbati imediat conceptiile. Nu dolce far niente, dulce trandavie. Stii ceva? O, sancta simplicitas, sfanta simplitate”.

———————————————————————————————

*Nota1: Convorbirea cu parintele Arsenie s-a prelungit inclusiv dupa ce interviul filmat a luat sfarsit. Din acest motiv, avem doar o inregistrare audio, ramasa de pe recorderul care a fost pus pentru a avea o varianta (audio) de backup. Desi calitatea inregistrarii este foarte slaba (setarile de calitate fiind minime – anume LP – Long Play), fapt pentru care ne cerem scuze, vocile se aud cu claritate.


Nota2: Selectarea fragmentului de discutie referitor la subiectul actelor cu cip s-a facut cu sfatul si binecuvantarea parintelui arhimandrit Mihail Stanciu, autorul interviului.

Cel care va incerca preluarea trunchiata sau tendentioasa a postarii sau a filmului, cu citarea sau redarea numai a unor afirmatii ale parintelui Arsenie, scoase din context, isi va dovedi astfel in fata oricui reaua-credinta si viclenia, pacatuind in fata lui Dumnezeu si in fata parintelui Arsenie.

INTERVIUL INTEGRAL:

Legaturi:


Categorii

Biserica la ceas de cumpana, Cipuri, acte electronice, carduri, Parintele Arsenie Papacioc, Portile Iadului, Razboiul nevazut, VIDEO, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

231 Commentarii la “PARINTELE ARSENIE PAPACIOC DESPRE PROBLEMA ACTELOR CU CIP (31 august 2010): “Se face zgomot prea devreme si asta este in favoarea dusmanului”

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 6 / 8 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Am constatat ca nu putini sunt cei care striga: mai fratilor de ce nu faceti pace? aparand astfel ca niste impaciuitori. Cred ca trebuie sa ne amintim ca pacea nu se face oricum si intre orisice. E ca si cum ai pretentia de a impaca minciuna cu adevarul, intunericul cu lumina, sau mai popular capra cu varza. Nu se poate face pace numai de dragul pacii. Trebuie ca la un moment dat sa existe si un discernamant. Trebuie ca cel care a gresit sa recunoasca, sa-si ceara iertare, si pe urma se poate vorbi de impacare.
    Pacea cea adevarata se poate regasi doar in acelasi duh hristic, caci altfel nu este pace, este altceva. Ori nemarturisirea aceluiasi duh nu poate sa conduca la pace. Chiar daca suntem ortodocsi fiecare dintre noi suntem partasi la lupta cu duhurile, si marturisim duhurile pe care le purtam in inimile noastre. Asa cum spunea parintele Rafail Noica: “Totul se leaga si se dezleaga in duh”. Si daca unul poarta duhul dezbinarii, al minciunii, al urii, cum sa-l impaci cu duhul blandetii, cu duhul iubirii,…?

  2. @ Bianca:

    Va rugam sa ne iertati.

    Incercam sa va raspundem, poate nu v-am inteles prea bine, intr-adevar. Si e drept ca suntem mandri cu adevarat. Nu stiu daca era ton de superioritate in ce v-a raspuns fratele asta noapte, dar de iritare era… insa nu mai caut sa justific. Da, asa este, suntem departe de a fi la masura crestinului desavarsit care intoarce usor si obrazul celalalt.

    Deci, cat putem de succint:
    1. Nu cerem nimanui sa ne urmeze PE NOI, ne exprima pareri si sugestii… pe care, intr-adevar, fiecare trebuie sa le cerceteze si sa le supuna constiintei sale. Noi nu suntem duhovnici, nu ne arogam acest rol si, am mai spus, internetul nu ar fi normal sa tina loc PENTRU NIMENI nici de constiinta, nici de duhovnic personal. Asa, de un reper orientativ, da. In Biserica, pe langa invataturile generale, avem indrumarea particulara pentru fiecare suflet in parte. Asta nu este de competenta noastra. Credinta ortodoxa este una personalista prin excelenta. Si vie, ea se lucreaza in Biserica.

    2. Da, suntem orbi, dar avem incredintarea ca ne duc de mana inainte oameni care chiar vad lumina si sa ne calauzim si dupa cartile Sfintilor Parinti, ale marilor cuviosi contemporani… nu dupa unul singur doar… mai multe nu putem spune, fiindca deja intram in lucruri de taina, care chiar nu au cum sa fie spuse intr-un asemenea cadru. Incercam sa spunem, macar in lucrurile esentiale, cat mai putine de la noi. Am mai spus-o de multe ori aici, nu avem pretentia sa conducem noi pe nimeni. Dam din ceea ce am primit, lucram din ascultare, chiar daca, e adevarat, avem si noi patimi care fac sa se intunece si mesajul pe care il transmitem. Si pentru asta chiar suntem datori cu pocainta.

    3. Da, ne asumam raspunderea intreaga inaintea lui Dumnezeu pentru linia noastra, pentru ceea ce spunem si transmitem.

    4. Nu, nu suntem in masura, de accea nici nu ne bizuim pe noi insine. Cel mult exprimam niste ganduri, pareri, ipoteze care pot fi ale noastre, pe acest gen de teme. Lucruri care se pot discuta, dezbate, ne putem lamuri unii pe altii. In rest ne intemeiem pe cat putem pe ceea ce deja am explicat a fi cugetul Bisericii, invatatura Sfintilor Parinti si sa tinem calea Duhului asa cum am primit-o.

    5. Oricine se poate insela. Oricine poate fi inselat si de altii. Nimeni nu are vreo imunitate la ispite, din pacate. Asta este realitatea. Am mai scris despre aceasta:
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/09/06/parintele-arsenie-papacioc-despre-problema-actelor-cu-cip-31-august-2010-se-face-zgomot-prea-devreme-si-asta-este-in-favoarea-dusmanului/#comment-39811
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/09/09/merita-macar-putina-atentie-si-opinia-unui-mucenic-real-al-zilelor-noastre-parintele-daniil-sasoev-despre-actele-biometrice-pecetluire-si-antihrist-se-poate-reedita-in-romania-fenomenul-sectar-de-l/

    Si am mai spus ca pentru situatii ca aceastea nu are cum un singur duhovnic sa fie reperul pentru intreaga tara. Si mai ales nu in forma aceasta, filitrata masiv prin canale cel putin indoielnice, distorsionata prin tot ceea ce se intampla pe internet. Dar daca cineva totusi doreste neaparat sa mearga pe calea asta, nu-l opreste nimeni, este liber. Noi credem in sobornicitatea Bisericii. Si ne temem de sectarisme.

    In privinta situatiei de la Petru-Voda, ne bazam pe lucruri cunoscute foarte bine si foarte sigur, nu pe zvonuri si barfe de la “gura lumii”. Dar nu ne facem griji si nici nu cautam sa (va) convingem. Am mai scris si repetam ca ne punem toata nadejdea in Dumnezeu, care va scoate pana la urma adevarul la lumina si toate se vor vadi. Desi si acum, nu stiu daca trebuie foarte mult ca sa cunosti pomul dupa roade.

    Inca o data va cer iertare in numele tuturor fratilor care lucram la Razboi intru Cuvant.

    Toate cele bune de la Domnul! Doamne, ajuta!

  3. Razboi intru cuvant e cumva diafan pentru noi, in cautarile noastre, dar sigur serafimic in interior si nicidecum vulnerabil.
    Pentru cititori e „vant subtire” dar sigur o asteptare induiosatoare, in rugaciune tainica, cum Tainica e Sfanta Biserica in toate ale ei… sa se vadeasca lucrarea cuvantului Parintilor, Sfintilor Parinti …
    Daca nu lucreaza Cuvantul lui Dumnezeu…auditorul are o ne-primire…
    De la admin doar rabdare, cu fiecare…
    Sunt atatia care simt ca „i-a nimerit”, ca le-„a raspuns”…si pentru asta cauta Razboi intru cuvant, si gasesc ceva ce ii cauta pe ei…acel raspuns la intrebarea pe care nu o spusesesi decat in tine, tu si Dumnezeu…
    Nu e usor sa fii in „neauzire” si „nevedere” dar la ridicarea valului, cu atata grija si blandete si incurajare e cam urat sa fii gata sa-l inveti pe cel care daruieste ca si cum ai vrea sa devina doar omenesc, sa fie tern, sa fie unul care sa treaca pe langa esential…
    Si daca asta cauta cineva poate gasi in alta parte…lasati Razboiului ceea ce e al lui…si ceea ce ne tine impreuna…Lasati-i constanta si fierbinteala ! Lumina nu se pune sub obroc…
    Numai cand se pierde ceva poate fii apreciat? Cat e langa noi, umar langa umar traind aici, in acest ocean de durere si privind cu inima sus la Dumnezeu…
    Razboiul lasati-l asa cum l-ati aflat…n-aveti dreptate sa veniti cu bocanci murdari intr-o casa curata, luminata…

    Sa zicem asa : ce ati intrat sa vedeti? Aici e cuvantul lui Dumnezeu, mai lucrator decat taisul unei sabii…
    Ce ati intrat sa vedeti? Aici e lucrarea Duhului pe cat putem primi…
    E cineva care vegheaza aici dar cuvantul e al Sfintilor Parinti…
    Ce ati intrat sa vedeti?!…

  4. @ Bianca

    Poate ca nu mai era cazul sa raspund si eu la ceea ce ai scris, deoarece ai primit deja raspuns de la admin, si nu numai. Totusi, oarecum, facand parte si eu din blogosfera ortodoxa, am sa iti scriu cateva randuri, pornind exact de la ceea ce ai scris tu (in italic mai jos):

    Discordia dintre voi si celelalte bloguri demonstreaza infantilismul tuturor partilor, orgoliul uneia sau alteia dintre parti ca ar detine adevarul, mandria si superioritatea celor care considera ca celalalt a gresit.

    De aici reiese fara indoiala tonul de superioritate. A-i pune pe toti laolalta, si a le spune ca ceea ce fac este infantilism, ca sunt mandri, orgoliosi etc, nu demonstreaza decat ca cel ce spune este mai presus de ei si poate sa-i judece astfel.

    Cei ca voi care CRED ca traiesc in ortodoxie o fac doar de cativa ani…
    Nu numarul anilor de traire in ortodoxie este proportional cu credinta. Poti sa ajungi la 80 de ani si sa spui ca ti-ai trait toata viata in ortodoxie (dar fara roade) si poti sa fi mucenic la 20 de ani.

    Pe cine sa cred? Pe voi, niste anonimi, care nu stiu de cat timp traiti in ortodoxie, pe Pr. Pruteanu, omni-prezent pe Facebook, pe Pr. Mihail Stanciu, reporter mai nou, sau pe Par. Justin, izolat de lume, bolnav, batran, hartuit de tot felul de mireni, calugari, monahii, si alti bagatori in seama …
    Pai mai intai trebuie sa-L crezi pe Hristos. Cat despre restul poti sa-i crezi atata timp cat ceea ce marturisesc ei este in duhul lui Hristos. Deci mai intai trebuie sa-L “agonisesti” pe Hristos in tine, si pe urma vei sti si cine vorbeste in duhul Adevarului si cine nu. Nu ti-a cerut nimeni sa vi sa vezi care sunt parerile anonimilor din blogosfera ortodoxa. Poti sa te mantuiesti foarte bine si fara sa le cunosti. Este alegerea ta.

    Daca as fi in locul vostru, al lui Sacciv, Apologeticum, Pustnicul Digital, NU mi-as permite sa dau sfaturi, sa spun altora la fel de derutati ca si mine ce sa faca (sau poate voi nu sunteti derutati, stiti foarte bine ce sa faceti si in cine sa loviti), nu m-as apuca sa ma pronunt daca unul sau altul are sau nu dreptate, mi-as vedea de mantuirea mea si a familiei mele, as tacea atunci cand vine vorba de probleme atat de delicate si de dificil de interpretat,
    Poate te-ai lamurit pana la urma cine da sfaturi si cine nu, cine indeamna masele si cine nu. Totusi a tacea cand e vorba de probleme atat de delicate nu rimeaza cu nimic. Caci daca ar fi chair asa precum spui, nici tu n-ai fi scris cel putin acest comentariu. Sau tu ceri (doar) altora sa-si vada de mantuirea lor, si a familiilor lor, atragandu-le totodata atentia ca daca vorbesc despre astfel de lucruri delicate nu isi vad de mantuire…

    ce va face sa credeti ca e pentru voi aceasta “misiune”, ce va face sa credeti ca voi, si nu altii, si mai ales nu parintii induhovniciti, sunteti in masura sa dati sfaturi si sa spuna ce sa faca unor mireni zapaciti si nepregatiti sa renunte inca la beneficiile traiului la oras).

    Aici cand folosesti cuvantul “voi” implicit te referi si la cei de la Razboi intru Cuvant, care, cred ca pentru a mia oara au spus ca nu ei le spun mirenilor sa renunte la “beneficiile traiului la oras” si nu numai… In plus, chiar comentariul pe care il scri este adus la un articol in care P. Arsenie Papacioc raspunde unor intrebari legate de problema actelor cu cip. Asadar aici s-ar cuveni mai degraba multumirile celor care au publicat acest interviu, pentru ca si “mirenii zapaciti” sa vada ce spun parintii induhovniciti.

    Inclin sa cred oamenii care apar in fata lumii si vorbesc deschis, nu sunt niste simpli anonimi care se ascund dupa tastatura. Nu imi pot permite sa cred pe tot cel care sta in intuneric, e ascuns, fara nume, fara identitate.
    Este de mirare atunci, ca ai ajuns sa scrii comentarii pe internet, in timp ce ai fi putut sa te duci, sa ascultati acei oameni care vorbesc deschis lumii. E foarte bine ca nu crezi tot, si ca ai simtul discernamantului, dar sa stii ca mai sunt si mere frumoase si gaunoase pe dinauntru, pe care poti sa le vezi foarte bine, precum si margaritare ce stau ascunse in adancuri. Pe de alta parte numele, cel mai mult conteaza sa fie inscris in “Cartea Vietii”. Sunt pustnici al caror nume nu-l stim, si care s-au ridicat la mari inaltimi duhovnicesti, si sunt oameni al caror nume apar pe mii si mii de afise, si care ne pot zdruncina increderea.

    Voi (toti bloggerii) trebuie sa va vedeti de viata voastra, familia si mantuirea voastra, nu sunteti superiori celorlalti si nu sunteti in masura sa dati sfaturi si sa va considerati formatori de opinie, deschizatori de drumuri sau repere de traire ortodoxa.
    Multumim de sfat. Nu inteleg de unde ar reiesi superioritatea bloggarilor fata de ceilalti. Pe urma, de unde sti tu ca toti bloggarii se considera formatori de opinie, deschizatori de drumuri, sau repere de traire ortodoxa?

    Daca considerati ca un preot trebuie sa mearga sa ia interviuri, sa filmeze si sa faca reportaje sau sa stea la discutii pe internet, imi cer iertare pentru ca am alta parere si pentru ca inca mai cred ca monahismul are alt scop si trebuie sa se manifeste altfel.

    Pai atunci de ce te mai uiti la acest interviu cu parintele Arsenie Papacioc? Si de ce te uiti la toate interviurile care au aparut pe net cu parinti duhovnici, cand ai posibilitatea sa-i vezi fata catre fata, si sa le pui toate intrebarile care te intereseaza pentru mantuirea ta? Sau problema este ca un preot a luat interviul, cand putea sa-l ia un mirean? Crezi ca un mirean putea pune intrebari unui parinte duhovnic, mai bine decat un preot, mai ales pe o astfel de tema?

    Consider ca atat timp cat nu va pastrati opiniile doar pentru voi, ci le imparatasiti si altora (voi = spatiul ortodox, nu numai voi, ca site de sine-statator), inseamna ca nu va considerati orbi si credeti ca ii puteti conduce si pe ceilalti pe drumul spre mantuire.
    Consider ca (inca mai) suntem liberi sa ne exprimam opiniile, iar dumneata esti libera sa nu le asculti/citesti etc. Iar a impartasi celorlalti concluziile la care ai ajuns, poate fi considerat si un act de milostenie. A tine totul doar pentru sine, inclusiv cunoasterea, este un act de egoism si nu de iubire.

    folosind subtilitati lingvistice, “aburind” cititorii mai neexperimentati.
    Cititorii pot fi de tot felul: mai neexperimentati, mai inaintati duhovniceste, mai blanzi, mai agresivi etc. Nu poti sa adopti doar un stil pentru cei neexperimentati. Singurul stil care este adoptat este stilul propiu, si cititorilor neexperimentati li se raspund, prin comentarii, daca tot nu inteleg si nu inteleg, pana unul cedeaza…

    De aceea v-am intrebat daca dvs., Pr. Mihail, s.a. se considera in masura sa interpreteze semnele vremurilor si sa afirme clar cand este lepadare.
    Poate vi chiar cu exemple mai concrete in care cei de la RiC sau P. Mihail au spus ca stiu sa interpreteze semnele vremurilor, si sa afirme cand este lepadarea. Sau poate ispitesti? Dupa cate mi-aduc aminte niciunul nu a dat semne de proorocire, si nici macar nu s-a considerat in masura….

    A fost o sugestie de a lasa deoparte acest subiect (sugestie pentru toti bloggerii), pentru ca este ca atunci cand vrei sa cunosti mai mult decat iti este permis
    Cand vorbesti de “acest subiect”, consider ca este vorba despre problema actelor cu cip. Ori, spunand sa nu ne mai ocupam de aceasta e ca si cum ai spune oamenilor ca daca trebuie sa faca curat, atunci sa bage gunoiul sub covor. Si daca chiar trebuia facut asa, oare maii duhovnici, in care zic ca ai atata incredere, nu puteau ei insisi sa spuna lucrul acesta? La ce o mai fi raspuns parintele Arsenie Papacioc la toate aceste intrebari?

    Un crestin adevarat nu se simte lezat daca este atacat, ci intoarce si celalalt obraz, asa ca altfel cred ca ar fi trebuit sa fie reactia voastra in cazul in care ati fi fost atacati, calomniati, jigniti.
    Nu raspundeti cu aceeasi moneda celor care va fac rau.

    Cred ca ar fi cazul sa dam ca exemplu, de ce inseamna un crestin adevarat, pe noi insine. A spune fratelui tau sa intoarca si celalalt obraz cand este palmuit, nu mi se pare foarte crestineste. De ce nu te duci tu sa iei palme in locul lui?
    Toti cei care urmaresc atacurile care se dau, si le spun celor vizati ca nu sunt smeriti, ca nu intorc si celalalt obraz, ca nu fac asa cum trebuie sa faca un crestin adevarat etc., nu fac decat sa se asemene celor care striga: “esti pe cruce, rabda”, in loc sa ia ei crucea lor…

    In final am o mare rugaminte: Te rog sa nu-mi raspunzi la nicio intrebare pe care ti-am pus-o, si la nimic din ceea ce am scris. Intrebarile adresate au fost doar pentru a-ti da tie insuti raspunsuri la ele, daca consideri ca este cazul, bineintele…

  5. Doamna/Domnisoara Mihaela Cioceanu, foarte frumos mesajul dumneavoastra! Pentru cei care apreciaza stadania celor de la razbointrucuvant si se bucura de ei ca de un frate mai mare si mai intelept dar mai ales plin de dorinta de a se ingriji cum pot ei de sufletele fratilor, cuvintele dvs. capteaza cat mai fidel ecoul a ceea ce simti in tine dar nu ai acel har de a si exprima. Mare lucru acest har..Domnul sa va binecuvanteze si sa va pazeasca!

  6. @ admin
    Va multumesc pentru raspuns, va inteleg ca sunteti hartuiti si va cer si eu iertare la randu-mi. Nu fac parte din cei pusi sa atace un blog sau altul si nu mi-am propus sa linsez pe nimeni sau sa conving pe cineva ca greseste.

    @ Roman ortodox din Franta
    La felul in care ai pus problema, nici nu meriti un raspuns
    Imi mentin pozitia de intoarcere si a celuilalt obraz, deci, daca vrei, poti sa “palmuiesti” mai departe. Am incercat sa discut cu oamenii care chiar au ceva de spus.
    Oricum, nu ai inteles ceea ce vroiam sa spun, mi-ai trunchiat mesajul, ai luat doar unele pasaje, nu l-ai luat per ansamblu, asa cum ar fi trebuit, si ma voi opri de la orice alta polemica, pentru ca nu are rost.

  7. @ Bianca

    Foarte bine, ne oprim aici.

  8. Vreau sa fac si eu o remarca. Nu „vizez” pe nimeni anume.

    Pr. Iustin Parvu spunea odata, ca in tara asta e „inflatie de smerenie”. Se referea la falsa smerenie care abunda din pacate in mediul nostru ortodox …

    Cred ca orice crestin ortodox care este bine intentionat, si care este sincer cu el insusi, vrea sa devina un om smerit. Cine a atins desavarsirea smereniei? Sfintii! Cand? Dupa ce au trecut la Domnul! De ce? Pentru ca s-au luptat cu mandria pana in ultima clipa a vietii. Asadar suntem mandri. TOTI! Fiecare are gradul sau mai mic sau mai mare de mandrie. Vedem in general mandria altora, in care se reflecta in general propria noastra mandrie, criticam la altii tocmai ceea ce ne caracterizeaza pe noi. Este ca si cum ai arata cu degetul (aratator) spre greseala unui om, si celelalte trei degete ar fi intoarse „acuzator” spre tine. De mandrie nu scapam asa usor pentru ca de multe ori nici nu suntem constienti de ea. Scapam deobicei de mandrie „cu forta”, prin incercarile pe care Dumnezeu ni le trimite in viata. Pe cine Dumnezeu incearca si deci smereste, pe acela il si iubeste. Vai de cei care nu sunt incercati si deci smeriti, pentru ca se spune ca au fost uitati de Dumnezeu, si ca astfel au pierdut sansa de a se desavarsi.
    Spune Psalmul 50: Jertfa lui Dumnezeu: duhul umilit; inima infranta si smerita Dumnezeu nu o va urgisi.

    Dumnezeu sa ne smereasca pe toti, si sa aiba MILA de noi!

  9. admin,

    ‘Nu, nu avem aceeasi marturisire de credinta, decat daca puteti concepe ca fariseii si carturarii se deosebeau doar in nuante de Iisus.’

    fariseii si carturarii aveau aceeasi credinta teoretica cu Hristos, numai ca ei … nu credeau in ea, ci se fatareau pentru anumite interese meschine.
    care sunt interesele meschine care il fac pe saccsiv sa faca pe ortodoxul, cand de fapt el s-ar fatari in a fi ortodox?

  10. emanuel,

    imi aduc aminte ca am citit si eu cu ochii mei acest raspuns al lui saccsiv dat unui emanuel. deci, tu erai acel emanuel? esti din staff-ul acestui blog? saccsiv stia atunci cine esti? va stiti? stie ca esti de la ‘ric’.

  11. 158 de comentarii. Cu al meu 159. Exista viata si in afara comentatului pe net, ce ziceti fratilor si surorilor? Mai toaca omul o patlagica vanata, mai pune un borcan cu zacusca, mai chituieste un geam ca vine toamna rece…Hai sa ii lasam pe fratii admini sa isi traga sufletul oleaca.

  12. @ Pr. Sorin:

    fariseii si carturarii aveau aceeasi credinta teoretica cu Hristos, numai ca ei … nu credeau in ea, ci se fatareau pentru anumite interese meschine.
    care sunt interesele meschine care il fac pe saccsiv sa faca pe ortodoxul, cand de fapt el s-ar fatari in a fi ortodox?

    Nu stim, si nici nu ne refeream la el decat in al doilea rand… si nu mai raspundem la astfel de “provocari”… decat in fata Marii Adunari nationale 🙂 Haideti sa luam si o pauza, va rugam 🙂

  13. @ Paula:

    158 de comentarii. Cu al meu 159. Exista viata si in afara comentatului pe net, ce ziceti fratilor si surorilor? Mai toaca omul o patlagica vanata, mai pune un borcan cu zacusca, mai chituieste un geam ca vine toamna rece…Hai sa ii lasam pe fratii admini sa isi traga sufletul oleaca.

    AMIN! 🙂

  14. admin,

    care este ‘al doilea rand’ in care v-ati referit la saccsiv? nu e neaparat sa imi raspundeti imediat. raspundeti-mi dupa pauza voastra. vremurile sunt totusi decisive. astept.

  15. @ Sorin:

    Iertati-ne, nu mai dorim sa continuam, am spus deja asta. Va multumim pentru intelegere si daca nu veti mai insista. Nu ne vom putea lamuri, credeti-ne. Si deja vorba lunga e saracia omului. Si e chiar prea lungita. Iertati-ne!

  16. @ Pr. Sorin

    Sunt un cititor oarecare, nu din vreo administratie de bloguri, dar saccsiv imi stie conceptiile ca am postat multe pe blogul lui. Vad ca acuma a inceput sa incerce sa gaseasca solutii si pentru cei dependenti de medicamente, vazand ca problema acestui fel de oameni devine tot mai presanta. Ma bucur. Atat. Dumnezeu sa ii ajute.

  17. emanuel,

    eu ma refeream. la o intalnire intre blogeri. banuiesc ca niciunul nu are timp sa stea de vorba cu cititorii lui acasa.

  18. @sorin,

    da´ de ce sa nu aiba timp cand e vorba de chestiuni arzatoare la ordinea zilei care va sa zica?

    168 de comentarii cu al meu. Vad ca salata de vinete si zacusca nu au prea multi sustinatori pe aici. Pacat.

  19. @ Sorin:

    Parinte, cand si daca mai treceti prin tara, pe la prietenii comuni dintr-o anumita… familie ortodoxa, centrala, ne dati un semn, va rugam si stam si vorbim. You see what we mean. Apoi mailul nostru este public. Haideti sa punem punct aici. Sarutmana!

  20. paula,

    tehnic e imposibil sa vorbesti cu toti.

  21. @sorin,

    Parinte, mie imi pare rau ca va zbateti atata pentru o cauza pierduta. Mai mult nu pot sa va spun. O sa va lamuriti dvs. ce-i cu acest personaj. Numai sa nu fie prea tarziu.

  22. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Au cuvantul cititorii (3): CARE ESTE SCOPUL ACESTUI JOC “DE-A LEPADAREA”? CE TREBUIE SA FACA CEL CARE VREA SA REZISTE IN FATA PRIGOANEI ANTIHRISTICE?
  23. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Reeducarea azi: DUHUL BOLSEVISMULUI, LA LUCRU PRINTRE CRESTINI SI INSELAREA IDEOLOGIZARII “SISTEMICE”
  24. Domnule Admin am si eu o intrebare daca si a facut cineva card de curand la BCR. Vroiam sa stiu daca au cipuri. Ne-au zis ca trebuie sa ne dea altul ca celalalt a expirat sau ceva de genul asta.

  25. @ Marian:

    La foarte (cele mai?) multe banci am inteles ca cele noi ar avea. Dar asta trebuie sa intrebati dinainte chiar acolo.

  26. Pingback: Război întru Cuvânt » UN PUNCT DE VEDERE LA CARE SUBSCRIEM: Ierom. Teofan Popescu (Man. Putna) despre problema cipurilor, intre pericolul controlului total si cel al atitudinilor dezechilibrate si agresive (AUDIO + TEXT)
  27. Pingback: Război întru Cuvânt » CUVANTUL PARINTELUI PUSTNIC PROCLU despre ispitele grele ale lumii si ale Bisericii de astazi… CUM VA FI SFARSITUL LUMII SI CE AVEM NOI DE FACUT? “Fara sfatul duhovnicului sa nu faca niciun pas, ca ne putem duce
  28. …sa ne iubim unii pe altii ca impreuna sa marturisim! amin!

  29. Pingback: PAROHIA "SF.PROOROC ILIE TESVITEANUL si SF. IERARH GRIGORIE PALAMA"-GIRONA (CATALUNYA) » Blog Archive » CUVANTUL PARINTELUI PUSTNIC PROCLU
  30. Pingback: Război întru Cuvânt » INDEMN LA RUGACIUNE STARUITOARE IN VREMURILE TULBURI PE CARE LE TRAVERSAM
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate