PARINTELE ARSENIE PAPACIOC DESPRE PROBLEMA ACTELOR CU CIP (31 august 2010): “Se face zgomot prea devreme si asta este in favoarea dusmanului”

6-09-2010 Sublinieri

Inregistrare VIDEO SI AUDIO realizata la 31 AUGUST 2010:

*

“Eu n-as primi asa ceva… Este o chestie personala

– Parintele Mihail: Problema actelor cu cip, care urmeaza sa vina, stim cu totii ca nu sunt bune…

– Parintele Arsenie: Parinte draga, mai intai [ca] se face zgomot prea devreme. Zgomotul asta este in favoarea dusmanului.Mi-a placut raspunsul Patriarhului Greciei: miroase a 666 in ce fac astilalti. Raspunsul meu e asta: eu n-as primi asa ceva.

– Parintele Mihail: Nici noi nu il primim.

– Parintele Arsenie: Dar inseamna ca iti pui si capul la bataie. Asa ca-i o chestie personala.

– Parintele Mihail: Acuma, au sustinut unii parinti ca crestinii care au acte cu cip n-ar mai trebui dezlegati la Taina Spovedaniei, nici impartasiti, iar ca preotii daca au…

– Parintele Arsenie: E o mare greseala. E o mare greseala. A venit Hristos si a dat aceasta putere si aceasta libertate. Prin Mine se poate orice. Nu este inca o vreme, ca nu este Judecata de Apoi ca sa zicem ca nu mai e valabil ce a spus Hristos. [Ce a spus Hristos] este valabil dincolo de vesnicie. Este Dumnezeu. Si spune intr-un loc Mantuitorul, ca sa speculam orice: nu se misca fir de par fara voia Mea. Suntem guvernati de Mantuitorul, draga, de povatuirile Lui. Dar nu se poate fara cruce. Asa este, pentru ca, va spun, Invierea Mantuitorului, care a fost atat de glorioasa, n-ar fi fost de valoarea asta, daca n-ar fi fost Crucea intai. (…)

Lepadarea inseamna lepadare. Cat de usor ne bagam in iad si ne lepadam de har

– Parintele Mihail: Unii spun ca ar fi chiar lepadare de Hristos daca primesti actele cu cip.

– Parintele Arsenie: Parinte draga, lepadare inseamna lepadare. Nu este insa departe de lepadarea despre care spuneti. Lepadarea e: eu nu cred in Domnul Hristos, asta e lepadarea.

– Parintele Mihail: Da, o marturie anti-Hristos.

– Parintele Arsenie: Anti-Hristos. Sa nu fim cu conceptia asta antihristica…

– Parintele Mihail: Si eu am incercat sa-i temperez pe multi care se inspaimanta si care devin la un moment dat foarte agresivi…

– Parintele Arsenie: Parinte draga, n-ai sa reusesti. Trebuie raspuns: eu nu primesc asa ceva. Atat.

– Parintele Mihail:...si apoi mai spun si ca preotii care au acele acte, unii pot sa fie chiar in strainatate, zice ca au pierdut harul, nu mai au Taine valide.

– Parintele Arsenie: Vai de mine, ce usor ne bagam in Iad. Ce usor ne lepadam de haruri.

– Parintele Mihail: Asta sa fie totul?

– Parintele Arsenie: L-a costat atat de mult pe Mantuitorul ca sa intelegem dreapta judecata a lucrurilor.

– Parintele Mihail: Asa este.

– Parintele Arsenie: “Eu inca sunt unde sunt, cine sunt, de ce nu recunoasteti?”, zice Mantuitorul. “Iert orice. Dar smerenie… Pocainta”. Nu fac pacatul ca sa ma ierte [Dumnezeu], dar ma surprinde vrajmasul.

– Parintele V.: Ii indeamna pe oameni sa isi vanda casele, sa plece in pesteri, sa lase totul ca a veni sfarsitul. Dar asta e chestie sectara, parinte, zic eu…

– Parintele Arsenie: Parinte, cand o sa vina sfarsitul, sfarsitul in sine o sa [se] declare, nu ei.

– Parintele Mihail: Nu va avea trambite de genul asta. Mie mi se pare, parinte, aceasta simplista judecata a preotilor cu cip ca fiind cazuti din har, chiar la limita ereziei, pentru ca tu ajungi sa dispretuiesti lucrarea sfintitoare a acelui preot care poate sa fie sincer si cu inima smerita si jertfitoare. In America, de exemplu, parinte, aproape toti oamenii au asemenea acte cu cip. Ce inseamna, ca toti preotii de acolo din America nu mai fac Sfanta Liturghie? Pai tocmai Sfanta Liturghie tine lumea.

– Parintele Arsenie: Parinte, nici nu avem voie sa facem astfel de inventarieri. Nu-i nicio primejdie. Dar a spus patriarhul Greciei: miroase a 666. Si acuma ca un cuvant de sfarsit: eu nu primesc asa ceva.

– Parintele Mihail: Da, nici noi nu sustinem, asa este.

– Parintele Arsenie: Dar tu, te priveste, ca s-ar putea sa te coste capul. Si tu faci mai mult decat un sfat din partea mea.


Trebuie atentie, ca sunt ravne necontrolate si se pot face greseli

– Parintele Mihail: Apoi, parinte, i-am mai sfatuit pe unii tineri sa se roage, sa agoniseasca pe Duhul Sfant prin rugaciune, prin milostenie, prin fapte bune, acum, cat e vremea mantuirii, ca asta e vremea pocaintei si a indreptarii noastre si a savarsirii de fapte bune. Iar la momentul cuvenit sa ne pregatim si de marturisire dar sa nu facem valva inainte de vreme. E o bravare inutila.

– Parintele Arsenie: Parinte, sigur, sigur ca da. Nu te grabi… Daca-i vorba asa. Si pe urma n-ai sa ai nicio satisfactie cand stii ca pe undeva n-ai fost prezent. Ai tot dar iti lipseste nasul, iti lipsesc ochii, iti lipseste o ureche, si totusi existi. Existi, dar esti ciung. Si nu exista lucru mic in viata, raul cel mai mic. E o mare greseala sa zicem ca e mic si nu e observabil. Asa crezi? Prostule! Nu te juca cu purecele, care e foarte mic, dar uite asa se plimba. Dar de ce sa dam exemplu pe purec, cand Mantuitorul spune ca fara de Mine nu puteti face nimic. Cu Mine intreg.

Parinte, mi se pare mie ca a sosit momentul sa fim nitel atenti cu privire la prezenta noastra crestina… Trebuie atentie ca sunt ravne necontrolate si se pot sa faca greseli. Se grabesc, si orice graba in momentul asta, in sensul asta, iese in castig vrajmasul. La astfel de emanare – cine are cip, cine nu stiu ce – ei i-au dat drumul si urmaresc cum se reactioneaza.

*

Parintele Arsenie despre ispitele Bisericii*

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

E o mare greseala sa inventariem validitatea Tainelor preotilor ortodocsi. Dumnezeu lucreaza prin arhierei pentru a salva Biserica

“- Voce: Zic unii ca tainele preotilor ecumenisti n-ar mai fi valide.

– Parintele Mihail: Adica unii preoti, care mai au pareri ecumeniste, zice ca nu mai savarsesc tainele valide.  Dintre preotii ortodocsi.

– Parintele Arsenie: Nu, e o mare greseala asta. Draga, nu ne jucam cu preotia. Preotia e… Dumnezeu a creat doua lucruri care nu se pot schimba. A creat o femeie distinsa care a nascut  un Dumnezeu – pe Maica Domnului – si a creat preotia. Care comanda in numele Dumnezeirii orice. Ca oameni, nu poate sa schimbe o miscare marsava harurile fixate de Duhul Sfant. Numai daca te cateriseste, atunci nu mai esti preot.

E preot pana la caterisire sau pana mori... In Tara Romaneasca s-a cam respectat arhieria. Eu le-am spus lucrul asta [arhiereilor care il cerceteaza-n.n.]: Aveti o mare raspundere si va priveste. Si n-asteptati ideile salvatoare de la subalterni”.

*

– Parintele Mihail: …daca un conducator zice, legat de inovatiile astea, ecumeniste sau seculariste – o luam de-a dreapta, dar vaslasii care trag zice – noi mergem inainte ca asa am mostenit de la inaintasii nostri de la Sfintii Parinti. Si Biserica isi tine calea inainte. Vorba nu ramane in gol?

– Parintele Arsenie: Nu e bine parinte. Pentru ca intra in contradictie cu ce a spus Dumnezeu:  Fara de Mine nu puteti face nimic. Stie de corabia aia, stie de o musculita cat un ac de mica care fuge, care… De ce a dat Dumnezeu indemnul acesta: Fiti intelepti ca serpii? La porumbei nimeni nu se gandeste. Tocmai intelept ca jivina asta primejdioasa, fioroasa? Pentru un lucru pe care lumea nu l-a intuit: pentru ca sarpele este fiinta care nu moare decat daca ii dai in cap. Si ferim Capul, care este Hristos. ... Fereasca Dumnezeu. Acuma, ne-a dat putinta Dumnezeu sa ne iertam si intre noi, vedeti? Ce n-a facut si nu face ca sa ne salveze, sa ne destepte, prostilor… Adica renunta tu initial la tine! Conducatorii aia de care spuneti, cu corabia, ierarhul e conducator si daca ar fi sa judecam dupa randuieli, nu-i conducerea fara voia lui Dumnezeu. E aparent ca va muri. Dar daca el e conducator, e inspirat, el e ajutorul. Deci El nu lucreaza sa salveze corabia printr-un corabier, ci printr-un conducator. Ca de-aia e conducator. Mata esti in familie, casatorit cu o nevasta (poveste asa, in general – da o pilda – n.n.) rea. Copii au nevoie de un sfat. Il dai dupa cum salvezi unitatea familiala, familia, nu dupa agitatia si nervozitatea muiereasca. Desi are dreptate, dar nu i se da dreptatea. Nu exista conducator decat de la Dumnezeu. Mai ales unde e vorba de viata si moarte.

– Parintele Mihail: Si noi ne rugam ca sa-i lumineze Duhul Sfant pe pastorii nostri, parinte, si sa ii tina cu adevarat in lumina adevarului.

– Parintele Arsenie: Eu stau de vorba cu ei (arhiereii – n.n.), ma cauta, le deschid cu multa placere si le spun: domn`e, nu ma intereseaza cum intri, ma intereseaza cum ai sa iesi de la mine 🙂 Pai voi n-ati venit degeaba? Nu va costa nimic. Va costa ceva mai scump decat credeti: sa va schimbati imediat conceptiile. Nu dolce far niente, dulce trandavie. Stii ceva? O, sancta simplicitas, sfanta simplitate”.

———————————————————————————————

*Nota1: Convorbirea cu parintele Arsenie s-a prelungit inclusiv dupa ce interviul filmat a luat sfarsit. Din acest motiv, avem doar o inregistrare audio, ramasa de pe recorderul care a fost pus pentru a avea o varianta (audio) de backup. Desi calitatea inregistrarii este foarte slaba (setarile de calitate fiind minime – anume LP – Long Play), fapt pentru care ne cerem scuze, vocile se aud cu claritate.


Nota2: Selectarea fragmentului de discutie referitor la subiectul actelor cu cip s-a facut cu sfatul si binecuvantarea parintelui arhimandrit Mihail Stanciu, autorul interviului.

Cel care va incerca preluarea trunchiata sau tendentioasa a postarii sau a filmului, cu citarea sau redarea numai a unor afirmatii ale parintelui Arsenie, scoase din context, isi va dovedi astfel in fata oricui reaua-credinta si viclenia, pacatuind in fata lui Dumnezeu si in fata parintelui Arsenie.

INTERVIUL INTEGRAL:

Legaturi:


Categorii

Biserica la ceas de cumpana, Cipuri, acte electronice, carduri, Parintele Arsenie Papacioc, Portile Iadului, Razboiul nevazut, VIDEO, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

231 Commentarii la “PARINTELE ARSENIE PAPACIOC DESPRE PROBLEMA ACTELOR CU CIP (31 august 2010): “Se face zgomot prea devreme si asta este in favoarea dusmanului”

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 7 / 8 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Parintele Arsenie Papacioc spune asa:,,Nu este insa departe DE lepadarea despre care spuneti” (ascultati cu atentie la minutul 2,51). Nu ignorati acest DE, pentru ca este foarte important in contextul a ceea ce a spus parintele. Si, din cate a marturisit pana acum, si din ceea ce spune si in interviul de mai sus, parintele Arsenie considera,totusi, primirea cip-ului ca fiind un fel de lepadare. De aceea spune: ,,nu este insa departe de lepadarea de care spuneti.”

    Si vreau sa mai adaug ceva, in legatura cu contrazicerile pe care le purtati cu cei de la Apologeticum. Nu sunt construtive. Eu am scris cateva comentarii celor de la Apologeticum, folosindu-ma de limbajul lor brutal. Ei…nu au suportat, deci nu le-au acceptat. O sa va dau exemplu comentariul pentru care mi-au blocat posibilitatea de a mai posta mesaje:

    ,,Nu s-a inteles ce am vrut sa spun eu… Citeste cometariile de mai sus, urmareste comentariile adminsitratorilor de la Apologeticum si, din cate mi s-a spus (desi eu nu am citit), urmareste si comentariile celor de la Razboi intru Cuvant. Ai sa vezi ca nicidecum Sabia lui Hristos este in mana lor, ci sabia propriei mandrii. Acestia au sabia urii, iar nu sabia dragostei. Ei nu inteleg ca Sabia dragostei nu cauta sa ponegreasca peste masura (asa cum ii ponegresc cei de la Apologeticum pe cei de la Razboi intru Cuvant, numindu-i ric-de la rîca- sau cum ii acuza ca numesc vrajitorie citirea psalmilor, desi eu pe Razboi intru Cuvant nu am gasit decat o postare prin care se incuraja citirea psalmilor). Cei de la Razboi intru Cuvant cauta sa-i numeasca rataciti pe cei de la Apologeticum (repet:asa mi s-a spus, eu nu am citit), iar cei de la Apologeticum lovesc in cei de la Razboi intru Cuvant, cu motiv si fara motiv. Comentariile unora, prin care este ponegrit Sfantul Sinod, nu sunt cometariile unor ortodocsi purtatori ai Sabiei lui Hristos. Eu, cu astfel de oameni, care dau cu sabia fara pic de discernamant, nu vreau sa pornesc la lupta. Caci o astfel de lupta au dus si stilistii – iar acestia erau acoperiti de canoane- dar pentru ca le-a lipsit dragostea si le-a prisosit mandria, au cazut din Biserica si au pierdut Harul Duhului Sfant, ajungand in iad cu toata dreptatea lor.”

    Acum am citit si comentariile celor de la Razboi intru Cuvant si, desi sunt scrise cu mult mai mult bun simt (de aceea va si scriu tot cu bun simt), nu au rostul decat de a lovi cu batul in cuibul cu viespi. Sincer acum…seamana a barfa ceea ce discutati mai sus despre ce au postat sau nu au postat cei de la Apologeticum. Ca sa nu mai spun ca am gasit ca ati raspuns si acelui om bolnav duhovniceste care jigneste, pe oricine, cu cele mai nealese cuvinte (aministratorul unui weblog). Pacat ca s-a ajuns la asa ceva…

  2. @Niccolae:

    Sigur ca parintele Arsenie Papacioc afirma ca nu e de departe de lepadarea din Apocalipsa. Au fost o serie de rauvoitori care au vazut in greseala de transcriere (lipsa particulei de) un fel de intentie din partea noastra de a oculta sensul afirmatiei. Insa tocmai aceasta particula arata si mai bine faptul ca parintele Arsenie considera ca nu exista lepadare IN actualele acte cu cip – insa, in acelasi timp, ca nu suntem departe DE momentul in care vom fi pusi in situatia unor alegeri ultime. Particula de, aici, are rolul de a indica o succesiune in timp. Se intelege clar din toate celelalte afirmatii ale parintelui, de dinainte si de dupa ceea ce citati, asa ca scoaterea din context si interpretarea ca atare e mai mult decat tendentioasa, sa ne iertati. E ca si cum transformam un “NU” in “DA”, doar pentru ca acel NU comporta si o nuantare-avertisment, tocmai ca sa nu dormim in “dolce farniente” si sa credem ca pana la lepadare mai e muuuult si bine, si noi putem sta linistiti. Nu, nu stam linistiti, dar nici nu ne panicam cu frica lumeasca, nici nu o luam inainte cu interpretarile noastre. Nu exista sferturi de lepadare sau jumatati de lepadare:

    – Parintele Arsenie: Parinte draga, lepadare inseamna lepadare. Nu este insa departe [de] lepadarea despre care spuneti. Lepadarea e: eu nu cred in Domnul Hristos, asta e lepadarea.

    – Parintele Mihail: Da, o marturie anti-Hristos.

    (…)

    – Parintele Mihail:…si apoi mai spun si ca preotii care au acele acte, unii pot sa fie chiar in strainatate, zice ca au pierdut harul, nu mai au Taine valide.

    – Parintele Arsenie: Vai de mine, ce usor ne bagam in Iad. Ce usor ne lepadam de haruri.

    – Parintele Mihail: Asta sa fie totul?

    – Parintele Arsenie: L-a costat atat de mult pe Mantuitorul ca sa intelegem dreapta judecata a lucrurilor.

    Deci sa nu procedam sectar, va rugam, prin extragerea din contextul care da tot sensul.

    In privinta comentariilor despre care pomeniti, nu stim daca a discuta afirmatiile altora inseamna barfa. Stiam ca barfa este atunci cand vorbesti de rau pe cineva, la persoana, adica raspandesti informatii false sau adevarate despre el insa cu scop rau, de a-i face rau.

  3. @ admin a spus: ,,Nu exista sferturi de lepadare sau jumatati de lepadare:”

    Va raspund din Pidalion:

    Talcuire la Canonul 62 Apostolic (despre Lepadare):

    ,, Nu poate fi mai greu pacat ca lepadarea de numele lui Hristos. Desi (numai) cu faptele, unii din crestini sunt ca si lepadati, totusi nu pot fi pusi alaturi de cei care se leapada categoric de Crestinism . Cand Sfintii Apostoli au elaborat canonul 62, persecutia contra crestinilor era una dintre cele mai aprige din care cauza unii se lepadau si din teama…..Cei care se lepadau erau considerati lepadati, iar clericii erau caterisiti….iar Sf Atanasie raspunde lui Rufinian, ca cei care s-au impartasit cu Arienii, apoi se intorc, sa fie primit, dar nu in cler, ci in randul laicilor, AFARA DE CEI CARE AU FOST FORTATI sa imbratiseze acel eres, dovedind ca aceasta au facut-o numai din fatarie . Despre crestini, atat laici cat si clerici care jertfeau idolilor sau mancau din cele aduse la idoli, Sinodul din Ancira se ocupa mai de aproape in cele 9 canoane de la inceput. Ca presbiterii care au jertfit, apoi s-au impotrivit, se primesc in randul credinciosilor, fara a savarsi Sfintele Taine, sau alteceva din serviciile preotesti, asemenea si diaconii (can1 si 2), iar unii AFARA DE PACAT DIN CAUZA FORTARII, sa nu fie opriti nici de impartasire, nici de a intra in cler (can 3)Cei care au jertfit din sila sau au si mancat din cele jertfite, sa se cerceteze, daca au fost mahniti pentru aceasta sau nu, dupa care sa se canoniseasca:…”(urmeaza feluri de canonisiri dupa felul lepadarilor- deci exista lepadari mai grave sau mai putin grave, in functie de felul in care s-au produs:fortat sau nefortat) si continua:….,,Acestia pe care ii trecuram in revista, sunt primiti in adevar, dupa un oarecare timp de penitenta, fara sa treaca sapte ani, intrucat faptele lor sunt sau nu savarsite independent de vointa lor; cand, insa, acei care, nu numai ca jertfesc, dar se fac si aprigi dusmani ai crestinismului, pedeapsa este mult mai aspra” Pidalion Bucuresti 1992 Talcuire la Canonul 62 Apostolic

  4. @Niccolae: Stiam referinta din Pidalion. Este de foarte mare folos sa gasiti si ceea ce spune Pidalionul despre “legea muceniciei”, tot in talcuiri.

    Dar faceti o confuzie: intre circumstantele in care are loc apostazia si actul in sine (apostazie). Una este sa fie circumstante atenuante sau agravante, alta este sa nu fie vorba de apostazie.

  5. @ admin a spus: ,,Deci sa nu procedam sectar, va rugam, prin extragerea din contextul care da tot sensul”

    Contextul este unul mult mai larg decat cel prezentat de dumneavoastra. Sa nu uitam ca tot parintele Arsenie a spus : ,,nu trebuie acceptat cu nici-un chip (vorbind despre cip)” Acesta o spunea anul trecut si chiar dv ati postat acel interviu. Dar, chiar si numai din interviul de mai sus, eu inteleg diferit fata de cum prezentati dv. Si nu asta e important…fiecare cum intelege, asa va trai si asa va fi judecat. Pana la urma, eu sunt unul dintre cei care nu poate intelege, cu adevarat, cum poate imi poate afecta, cip-ul din buletin, relatia mea cu Dumnezeu. Dar preferer sa ma conduca dupa intelegerea Sfintilor, chiar daca intelegerea mea e limitata. Iar daca un Sfant mare, cum e Cuviosul Paisie Aghioritul, a spus ca primirea pecetii pe buletin este un pacat, eu nu pot ignora.

  6. @Niccolae: ati vazut (speram) ca noi RESPINGEM actele cu cip si avem materiale pe acest subiect. Deci, si noi impartasim opinia conform careia, departe de a fi un lucru neutru, acceptarea acestora este o forma de injosire si degradare duhovniceasca a omului. Insa credem sincer ca Biserica trebuie sa isi spuna cuvantul in aceasta problema, prin duhovnici, printr-o abordare responsabila, canonica, soborniceasca. Nu prin agitatie, prin materiale second-hand colportate. Este o problema mult prea grava ca sa fie transata de niste simpli useri de bloguri.

  7. @ admin

    Prin barfa, eu inteleg orice discutie care nu e spre indreptare noastra sau a celor cu care suntem in conflict de idei. Iar conflictul de idei, fratilor, nu inseamna neparat motiv de cearta. Din istora Bisericii se stie ca, de multe ori, Sfintii au avut pareri diferite despre anumite subiecte. Pentru ca sunteti teologi, stiti foarte bine cum s-a rezolvat problema casatoriei clericilor. Acesta este un exemplu care ar mai putea tempera avantul multora, pentru ca, de multe ori, aflarea Adevarului cere mai multa smerenie, mai multa nevointa si ,mai ales, mai multa rabdare . Ce e clar, in privinta cip-urilor, nimeni nu poate spune clar unde incepe si unde se termina lepadarea. De aceea, este mare nevoie de intalnirea marilor duhovnci si de un comunicat clar: primim sau nu primim. Dar, din pacate, acest lucru nu se va intampla. Asa ca, fiecare dintre noi, va face dupa cum il vor conduce constiinta si, bineinteles, duhovnicul. Dar cum sunt si duhovnci care omoara (dupa cum spune Sf Vasile cel Mare), indoiala va exista in noi si, daca Dumnezeu nu va interveni, niciodata nu o sa mai putem fi siguri ca am ales calea cea buna. De aceea, cel mai bine ar fi sa incepem serios sa facem voia lui Dumnezeu, cea pe care o cunoastem (cea scrisa in Sf Scriptura si in Traditia ortodoxa), iar aceasta problema sa o lasam in grija lui Dumnezeu. Nimic nu e mai rusinos la un crestin, decat frica peste masura: ,,Domnul este aparatorul meu, de cine ma voi teme?”

  8. @ admin a spus: ,,@Niccolae: ati vazut (speram) ca noi RESPINGEM actele cu cip si avem materiale pe acest subiect. Deci, si noi impartasim opinia conform careia, departe de a fi un lucru neutru, acceptarea acestora este o forma de injosire si degradare duhovniceasca a omului. Insa credem sincer ca Biserica trebuie sa isi spuna cuvantul in aceasta problema, prin duhovnici, printr-o abordare responsabila, canonica, soborniceasca. Nu prin agitatie, prin materiale second-hand colportate. Este o problema mult prea grava ca sa fie transata de niste simpli useri de bloguri.”

    de acord 100%

  9. @ Niccolae:

    Nu suntem teologi. Nu strica sa reamintesti situatia respectiva insa fratia ta si sa faci si paralela despre care spui.

    Da, si noi am dorit si am cerut un sobor al duhovnicilor, nu din materiale ciuntite aparute pe net, taiate si interpretate dupa placul unora si nici fara ca acestora sa li se prezinte CINSTIT toate fetele problemei. E nevoie insa si de presiune asupra sinodului, cat inca mai este vreme, pentru a face ceva, minimal, daca pana si ONG-urile necrestine si anticrestine au facut demersuri. Daca s-ar vrea si daca ne-am ruga, s-ar putea. Problema insa s-a tratat mai mult decat fatalist, chiar parca cu o voluptate si cu o nerabdare morbida, si cu enorm de multe exagerari, diversiuni, cu “solutii” de vietuire in ilegalitate si de plecare in munti sau in pustie, de supravietuire de tip Bear Grylls, dictate de pe bloguri, etc.

    De aceea, cel mai bine ar fi sa incepem serios sa facem voia lui Dumnezeu, cea pe care o cunoastem (cea scrisa in Sf Scriptura si in Traditia ortodoxa), iar aceasta problema sa o lasam in grija lui Dumnezeu. Nimic nu e mai rusinos la un crestin, decat frica peste masura: ,,Domnul este aparatorul meu, de cine ma voi teme?”

    Foarte bine spus!

  10. @ admin

    M-am referit la Sinodul din Niceea, la disputa in privinta castitatii sau casatoriei preotilor. Poate ca m-am avantat cu acest exemplu, pentru ca am vorbit din ceea ce imi aminteam, dar…asa stiam, ca multi dintre Sfintii Parinti prezenti la acel Sinod, s-au aratat de acord cu interzicerea preotilor casatoriti. Cel care s-a opus, a fost Sf Pafnutie, care a spus urmatoarele: ,,nu trebuie a impune clericilor si persoanelor sacerdotale acest jug greu, deoarece viata conjugală este onorabilă şi patul conjugal nepătat, iar în urma rigorii exagerate Biserica va avea pagubă mai mare”. Nu dispun de materiale in acest sens, dar daca acolo au existat pareri diferite intre Sfintii Parinti, acest lucru trebuie amintit, tocmai pentru a privi cu mai multa intelepciune diferentele de opinii ale marilor nostri duhovnici, in ceea ce priveste cip-ul Pentru ca prea usor aruncam cu anatema.

  11. Stiti…noi cautam raspunsuri pe net, pe cand Sf Scriptura e plina de raspunsuri. Iata, din Pildele lui Solomon, un raspuns pentru frica ce ne-a cuprins: ,,Cel leneş pune pricini şi zice: “Afară este un leu, aş putea să fiu sugrumat în mijlocul uliţelor”” 22:13

  12. @ Niccolae:

    Da, corect, si ar merita cautata talcuirea Sf. Isaac Sirul, din Filocalie, la acest cuvant, aplicat la patimile specifice noua.

  13. Pingback: Razboi întru Cuvânt » COMUNICAT MAI: se lasa deschisa alternativa cartilor de identitate actuale? DEZBATERE PUBLICA PE TEMA NOILOR ACTE DE IDENTITATE CU CIP
  14. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Semne promitatoare in bisericile surori greaca si rusa. CRITICI LA NIVELUL CEL MAI INALT AL IERARHIEI BISERICII RUSE FATA DE PROIECTUL CARDULUI ELECTRONIC. Parintele Theodor Zisis si IPS Serafim din Pireu despre cardul cetate
  15. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Omilie pe tema CARDULUI CETATEANULUI a IPS Hierotheos Vlachos: Sa primim… “cardul” de CETATEAN CERESC si sa ne punem numele lui Hristos in inimi!
  16. Pingback: Razboi întru Cuvânt » ACTE DE IDENTITATE BIOMETRICE: un proiect de lege care propunea interzicerea cipurilor in acte, respins definitiv in Parlament! Vezi ce aviz a dat Consiliul Legislativ si punctul de vedere al Guvernului
  17. @ Ciprian:

    Desi esti un biet si jalnic ispititor, iti raspundem atat: DACA STII SA CITESTI SI AI SI URECHI DE AUZIT tot ce am spus aici, stii deja raspunsul nostru. AL NOSTRU, nu al diversionistilor si calomniatorilor profitori de cei mai naivi.

  18. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Parintele arhim. Sarandis Sarandos: GUVERNAREA ELECTRONICA: CEA MAI MARE INDOSARIERE A TUTUROR OAMENILOR DIN ISTORIE
  19. Pingback: Război întru Cuvânt » PARINTELE ARSENIE PAPACIOC A TRECUT AZI, 19 IULIE, LA DOMNUL » Război întru Cuvânt
  20. Pingback: Cuvant de exceptie si de forta duhovniceasca al IPS Teofan la inmormantarea Parintelui Arsenie Papacioc (AUDIO): DUMNEZEU L-A DARUIT NEAMULUI ROMANESC CA SA IL AJUTE SA TRAIASCA CLIPE DE ADEVAR
  21. Pingback: CUVANT AL PARINTELUI ARSENIE PAPACIOC PENTRU UNITATEA BISERICII si impotriva celor care puneau intrebarea tendentioasa: "Unde a fost Biserica Ortodoxa in vremea comunismului?"
  22. Pingback: [video]: CONFERINTA PARINTELUI ARSENIE PAPACIOC DE LA CONSTANTA (2004). Astazi, Parintele Arsenie ar fi implinit 97 de ani...
  23. Pingback: COD DE BARE "PERSONALIZAT": sau cum ne identificam cu hiperlink la purtator (VIDEO). CARE E NOUTATEA?
  24. Doamne ajuta!

    Am ajuns intamplator pe site, dand o cautare cu Pr.Arsenie.

    Sunt unul din oamenii care locuiesc in strainatate, unde tehnologia e folosita peste tot in cele mai interesante moduri.

    Nu cred ca mi-am pus vreodata problema daca ceva – egal ce – cu cip in el reprezinta o lepadare (!!!) a credintei.

    Avem cipuri in computere, in casele de marcat de la magazine, in carduri, in pasapoarte, in frigidere si lista e interminabila. Pe vremuri (cate mii de ani?) oamenii nu puteau zbura si avioanele erau creatia diavolului. Pamantul era plat. Si pe vremurile acelea existau crestini ortodocsi.

    Tehnologia avanseaza, pamantul e din ce in ce mai poluat, nivelul de control al oamenilor creste si atitudinea generala ramane aceeasi de mii de ani: tot ce e nou e rau, de la cel rau, are cu siguranta ceva stramb si din cauza asta e problema noastra cea mai mare.

    In schimb, lucrurile vechi de prin Filocalie si din slujbele de fiecare duminica raman aceleasi: ne rugam? Cat? Cum? Avem ganduri pacatoase? Ne-am uitat dupa cineva pe strada? Am osadit pe aproapele nostru? Ne-am maniat? Am tinut post? Si, mai ales, suntem smeriti?

    Pentru mine accesele de furie si lupta de a ramane calm e una din ispitele principale. A se vedeam Pr.Arsenie, “pacea e mai mare decat dreptatea”.

    Si zi de zi incerc, zi de zi cad, si iar incerc, si iar cad, si tot asa. Cand oi scapa de supararea asta – ma intreb daca voi scapa vreodata.

    Ma ajuta cipurile din diverse obiecte de zi cu zi sa fiu mai bland sau mai manios? Habar n-am. Cu siguranta ca sunt mai multi factori de luat in seama:
    1. daca am asa un pasaport l-am facut ca sa calatoresc cu el -> sa trec prin controale radioactive pe la aeroport -> asta imi distruge sanatatea.
    2. la fel cu mancarea: plina de hormoni nenaturali, antibiotice, celule crescute in chin si contra naturii.
    3. la fel cu vaccinurile, pe care le administrez sau nu copiilor mei.
    4. la fel cu copiii – ii am sau nu? ce fac pentru asta? care e o metoda crestina de protectie? insusi cuvantul “protectie” sau “contraceptie” nu este prin definitie anticrestin?
    5. folosesc internetul ca sa imi scriu opinia super”avizata” – si am o icoana pe masa ca sa nu cumva sa scap pe pagini pe care le stim cu totii si pe care nu e crestin sa le vizitam.
    etc etc etc

    Practic, aproape TOT ce facem poate fi privit ca a fi anti-crestin. SI asta e tot?

    Oare, nu e mai important ce facem cu ceea ce ne-a fost dat? Decat sa cartim ca ne-a fost dat?

    In fine, cu siguranta ca alti oameni au alte probleme, dar pe scara pacatelor si ispitelor care ma chinuie pe mine nu a fost pana acum niciodata un cip, mai curand alte lucruri si idei.

    Sa ne iubim vrajmasii? Sa facem bine? Sa IUBIM?

    Iertati-ma pentru tulburare, nu m-am putut abtine de la putina mandrie de a considera ca am dreptul sa spun ceva. Blogurile sunt de vina, cipurile – vezi, cum ne duc ele pe noi in ispita?

    Poate ca asta e ispita – ca se cearta oamenii din cauza lor si uita de ce e important.

  25. @pacatosul:

    Sa nu minimalizam sensul tehnologiei cipurilor, chiar daca accentul pe latura duhovniceasca este binevenit si necesar. Poate aveti rabdare sa parcurgeti trimiterile de la aceasta postare, laolalta cu multele materiale ce se gasesc aici: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/category/era-big-brother/carduri-cipuri/

    Fara sa fie vorba, in prezent, de lepadare de credinta, este vorba despre o tehnologie care are un sens clar – si acesta este rau si tine de planurile reale si …rele de inrobire a omului. Prefigureaza in mod cert totalitarismul descris in Apocalipsa. Iar tehnologia, in general, nu e neutra din punct de vedere etic, deci cu atat mai putin din punct de vedere crestin: http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/04/14/totalitarism-electronic-big-brother-se-pregateste-sa-isi-intre-in-drepturi-in-romania/

    Avem cipuri in computere, in casele de marcat de la magazine, in carduri, in pasapoarte, in frigidere si lista e interminabila. Pe vremuri (cate mii de ani?) oamenii nu puteau zbura si avioanele erau creatia diavolului. Pamantul era plat. Si pe vremurile acelea existau crestini ortodocsi.

    Pamanul nu a fost niciodata plat pentru crestini. Poate ati vrut sa spuneti ca odinioara era valabil sistemul cosmic ptlomeieic – adica geocentric. Si era valabil din cu totul alte motive – nu din ignoranta. Si nu orice era nou era creatia diavolului. E o generalizare si o judecata falsa.

    Revenind la cipurle din actele de identitate personale (caci aici e problema cea mai mare) Biserica, acolo unde s-a pronuntat, le-a considerat nocive. E bine sa ascultam de Biserica:
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/04/28/semne-promitatoare-in-bisericile-surori-greaca-si-rusa-critici-la-nivelul-cel-mai-inalt-al-ierarhiei-bisericii-ruse-fata-de-proiectul-cardului-electronic-parintele-theodor-zisis-si-ips-serafim-din-p/
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2010/11/09/atitudine-pe-tema-actelor-cu-cip-in-biserica-greciei-respingerea-noilor-acte-fara-extremisme-si-zelotisme-din-cauza-primejdiilor-indosarierii-electronice/
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2010/11/09/atitudine-pe-tema-actelor-cu-cip-in-biserica-greciei-respingerea-noilor-acte-fara-extremisme-si-zelotisme-din-cauza-primejdiilor-indosarierii-electronice/
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/09/15/un-punct-de-vedere-la-care-subscriem-ierom-teofan-popescu-man-putna-despre-cipuri-intre-pericolul-controlului-total-si-cel-al-atitudinilor-dezechilibrate-si-agresive/

    Desigur, trebuie evitate excesele:
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2009/03/31/parintele-efrem-filotheitul-arizona-pecetea-va-fi-impusa-dupa-cel-de-al-treilea-razboi-mondial/
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/07/06/cuviosul-dionisie-de-la-colciu-risipeste-tulburarea-cu-privire-la-actele-electronice-pecetluire-si-vinovatie-totul-este-vointa-omului-numai-cand-ti-se-cere-o-lepadare-de-hristos-atuncea-e-prim/
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/09/09/merita-macar-putina-atentie-si-opinia-unui-mucenic-real-al-zilelor-noastre-parintele-daniil-sasoev-despre-actele-biometrice-pecetluire-si-antihrist-se-poate-reedita-in-romania-fenomenul-sectar-de-l/

  26. Pingback: SACCSIV SI CALOMNIILE DIN POSTUL MARE: Reincalzirea vechilor minciuni diversioniste. Ce credem despre cipuri, carduri, pecete si antihrist? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  27. Pingback: CIP IMPLANTAT LA NASTERE FIECARUI OM: ideea lansata la BBC de o scriitoare de SF - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  28. Pingback: Comisia Europeana forteaza adoptarea obligatorie de CARTI DE IDENTITATE CU CIP BIOMETRIC - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  29. Pingback: Comisia Europeana propune un nou REGULAMENT pentru promovarea paneuropeana a IDENTITATII SI SEMNATURII ELECTRONICE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate