CUM SI DE CE NI SE SCHIMBA RADICAL VIATA DE LA 1 OCTOMBRIE. Ce-i de facut?

30-09-2011 8 minute Sublinieri


Calculul scumpirii energiei. Sistemul energetic… de medialert

UPDATE:

România este pe muchie de cuţit. Hidrocentralele nu mai pot produce cât obişnuiau să producă. Suntem în momentul de faţă predispuşi la o cădere masivă.

Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, a prezentat în direct la Antena 3 tabelul privind preţul gazelor naturale, pe ultimul trimestru al acestui an.

“Preţul gazelor de import va modifica în această iarnă coşul de gaze naturale, respectiv tot ce este industrie, tot ce înseamnă agenţi economici în această ţară. Vom avea în coş 55% import, cu o creştere de 33%. Toate produsele de la lapte, pâine, până la apă caldă, căldură şi lumină din casele românilor vor creşte foarte mult”, a spus Iancu, în exclusivitate la „Sinteza zilei“, cu Mihai Gâdea.

„Procentele sunt de la 4%, la pâine, până la chiar 300%, la apă caldă şi căldură“, a declarat preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor.

NOTA NOASTRA:

In timp ce mass-media ne asediaza in fiecare zi, prin declaratii-soc, cu prabusiri virtuale ale Europei sau ale SUA, dupa caz, mult mai aproape de noi dar mult mai nebagat in seama se intampla fenomenul acumularii unor imprejurari care vor face viata sociala tot mai grea, impingand-o pana la marginea suportabilitatii.

Care sunt aceste imprejurari? Unele sunt naturale: seceta duce la scaderea nivelului apelor si, astfel, energia obtinuta din hidrocentrale (ieftina) este tot mai rara, ceea ce inseamna ca trebuie suplinita cu energie obtinuta din exploatari ale resurselor naturale sau din… import. Si aici intervin cauze geopolitice: din cauza deteriorarii voite a relatiilor cu Rusia, imperiul de la rasarit nu are nicio jena in a scumpi foarte mult gazul pe care il cumparam de la ei. Pentru a intelege mai bine acest gen de cauze, va rugam sa vizionati materialul video de mai sus, in care se prezinta intr-un mod clar problemele din domeniul energetic. La acestea se adauga presiunile eurocrate si globaliste: Comisia Europeana ne preseaza sa liberalizam pretul la energie si gaze naturale, iar FMI ne preseaza sa privatizam companiile strategice din domeniu. Toate acestea duc la scumpiri masive ale pretului la energie, ceea ce inseamna, nu doar pentru populatia urbana, o explozie socanta, fara precedent si dincolo de orice limita rezonabila, a pretului intretinerii, ci si o scumpire a celorlalte produse. Toate acestea se intampla deja intr-un mod concertat si accelerat, ca o consecinta a agendei malthusiene (de reducere a populatiei) aplicata la noi in tara, conform careia costurile crizei provocate trebuie puse, cu sarg si sadism, pe umerii populatiei. Intr-adevar, asa cum spun “profetii supremi” ai FMI-ului, modul in care traim se va schimba dramatic. Dar nu in sensul in care o spun ei, inseland omenirea, anume de a evoca o necesara criza si nenorocire pentru a se putea edifica apoi raiul pe pamant. Nu, ci in sensul profetiilor Bisericii, care ne arata ca traim vremurile de pe urma.

Credem ca este timpul ca aceasta “noua era”  a problemelor sociale sa fie constientizata mai adanc de fiecare dintre noi, in ciuda iuresului informational cu care suntem ametiti in fiecare zi. De acum, sa stim ca ceea ce se prefigura devine, pe zi ce trece, realitate. Asta in timp ce mass-media, cu unele scapari mai degraba neintentionate, invarteste o serie de teme total straine de urgenta actualitatii pe care o traim (viata lui Nicu Ceausescu, amantii Elenei Ceausescu, divorturi si nunti, s.a.), atunci cand nu manipuleaza de-a dreptul.

Toate acestea le spunem pentru a fi pregatiti duhovniceste si pentru a ne aminti de ceea ce spunea Cuviosul Paisie despre astfel vremuri: ele pot fi prilej pentru noi de a ne apropia unul de altul, de a intelege ca fara a trai crestineste la modul concret, prin intrajutorare si comuniune, nu prea vom mai putea supravietui nici altfel… decat cu mari si grele compromisuri sau cu mari suferinte provenite din izolare si singuratate. Sa ne amintim ca nu ne mantuim si nu ne pierdem singuri.

Multi din Biserica problematizeaza pasivitatea noastra in sens militant, uitandu-se cu jind la alte popoare ortodoxe, cum ar fi grecii, de pilda. Insa prea putini sunt ingrijorati de pasivitatea noastra, a romanilor, in cele elementare ale credintei crestine, adica in simtamantul acesta de responsabilitate fata de celalalt, in dorinta simpla de a ne apropia sufleteste si nu numai, unul de celalalt, de a avea, astfel, … o biserica vie. Nu doar cu pliante si vociferari aratam ca suntem crestini, ci prin modul in care ne randuim viata, prin manifestarea noastra obsteasca. Parca ne caracterizeaza prea mult individualism, prea multa nepasare fata de aceste subiecte si probleme care, totusi, sunt reale si vor deveni, iata, inevitabile si dureroase…Cat ni se potriveste acest cuvant al Sf. Ioan Gura de Aur:

“Toţi ne gîndim numai la noi înşine. De aceea ne înecăm cu toţii.”

Si cat de usor ne-ar fi noua, crestinilor acestor vremuri, chiar daca ar veni puhoi de necazuri peste noi, daca am trai minunea comuniunii intru marturisire si suferinta, ca pilda minunata a sfintilor cei 40 de mucenici sau a sfintilor inchisorilor…

Agenţii economici ar putea plăti mai mult pentru gazele naturale începând cu luna viitoare, ceea ce s-ar putea reflecta şi în preţurile produselor finale achiziţionate de consumatori. (…)

Noi scumpiri la orizont

Tot la 1 octombrie preţul gazelor naturale ar putea fi majorat cu până la 10% pentru agenţii economici, a anunţat în vară Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energie. Chiar dacă scumpirile nu au teoretic impact asupra consumatorilor casnici, aceştia pot fi totuşi afectaţi de o posibilă majorare a preţurilor la produsele finale. De altfel, potrivit Institutului Naţional de Statistică, citat de Realitatea TV, managerii români estimează creşteri de preţuri imediate la medicamente, în industria IT, la electronice, în construcţii şi servicii.

Taxa de claw-back se va aplica începând cu 1 octombrie

Eventualele scumpiri ale medicamentelor ar putea fi şi efectul introducerii taxei claw-back chiar de la 1 octombrie. Taxa colectată de Ministerul Sănătăţii se adresează deţinătorilor autorizaţiilor de punere pe piaţă a medicamentelor sau reprezentanţilor legali ai acestora care vor avea obligaţia de a plăti o contribuţie trimestrială care se calculează prin aplicarea unui procent asupra valorii consumului de medicamente. “Taxa de claw-back se aplică începând cu 1 octombrie. (…) Se vor aduce medicamente”, a spus Ladislau Ritli, după audierea sa la Comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor.

Ministrul a respins afirmaţiile potrivit cărora producătorii de medicamente susţin că nu se vor mai aduce medicamente în farmacii după aplicarea acestei taxe şi a spus că această taxă are mai mult rol de reglare. “Iniţiatorii ei au fost Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Finanţe şi Casa Asigurărilor de Sănătate. (…) Veniturile în urma aplicării taxei de claw-back nu sunt importante, ci efectul reglator este important”, a subliniat el. Ministrul a precizat că această reglementare face posibilă recuperarea de către ANAF a sumelor datorate. (…)

  • Hotnews:

Asociatia Companiilor din Energie: Pretul gazelor din import va ajunge la 550 dolari mia de metri cubi in iarna

Reprezentantii Asociatiei Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE) considera ca ajustarea cu 8%, incepand cu 1 octombrie, a pretului reglementat al gazelor naturale pentru consumatorii industriali constituie o decizie importanta, insa insuficienta, pentru stabilizarea pietei energetice din Romania. “Aceste decizii ale ANRE au doar impact temporar, avand in vedere ca nicio schema nu a fost pana acum convenita cu ANRE privind recuperarea sumelor restante la plata acumulate pana acum. In acest context, aplicarea unei asemenea scheme este cat se poate de urgenta”, informeaza ACUE.

Potrivit asociatiei, furnizorii de gaze naturale au inregistrat pierderi, inclusiv in acest an din cauza faptului ca tarifele reglementate nu acopera nivelul costurilor de achizitie. Ajustarile decise de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), care ii vizeaza doar pe consumatorii industriali, au permis furnizorilor de gaze naturale sa nu mai acumuleze noi pierderi pentru o perioada limitata, fara posibilitatea de a le recupera pe cele anterioare.

“Pentru lunile de iarna, cand consumul va creste considerabil iar pretul gazelor naturale din import este de asteptat sa se situeze in jurul a 550 de dolari pentru 1.000 de metri cubi (in prezent acesta ajungand deja la 495 de dolari), presiunea asupra preturilor reglementate va fi din ce in ce mai mare”, mai precizeaza ACUE.

Reprezentantii ACUE spun ca au prezentat documentatia necesara astfel incat ANRE sa fie in masura sa stabileasca un calendar pentru recuperarea acestor costuri. Potrivit asociatiei, sectorul de furnizare a gazelor naturale a inregistrat pierderi semnificative inca din trimestrul IV al anului 2009 din cauza faptului ca pretul de cumparare pentru consumatorii de pe piata reglementata a fost tinut, timp de doi ani, sub costurile actuale de achizitie.

Pentru luna octombrie, pretul gazelor din import va fi de 545 dolari/mia de metri cubi, a declarat recent Hilmar Kroat Reder, membru al Directoratului Petrom.

In Romania pretul pentru gazele din productia interna a fost blocat la nivelul de 160 de dolari/1.000 mc inca din 2009, in timp ce preturile la gazele din import au tot crescut in ultimii ani ajungand de la 290 dolari in 2009 la 400 de dolari/1.000 mc in primul trimestru din 2011, estimandu-se sa atinga nivelul de 550 dolari/1.000 mc in al patrulea trimestru. In conditiile scumpirii gazelor importate de la Gazprom, pretul pentru consumatorii non-casnici (industriali) se va majora, in medie, cu 8% incepand cu data de 1 octombrie.

Reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) spun ca modificarea pretului gazelor pentru companii se datoreaza cresterii pretului gazului din import la 495 dolari mia de metri cubi, de la 460 de dolari/mmc cat era in iulie, si majorarii consumului in lunile octombrie-decembrie fata de perioada iulie-septembrie, ceea ce implica asigurarea necesarului de consum cu gaze din import sau din depozitele de inmagazinare subterna.

Printre membrii ACUE se afla E.ON Romania, ENEL Romania, CEZ Romania, GDF Suez Energy Romania, RWE si Electrica.

Comisia Europeana demareaza procedurile de infringement pentru Romania din cauza netranspunerii directivelor privind organizarea pietei energetice – Surse

Comisia Europeana va aproba astazi (n.red. 29 septembrie) demararea procedurilor de infringement in cazul Romaniei din cauza neimplementarii celui de-al treilea pachet de-al treilea pachet legislativ al UE privind liberalizarea pietei interne de energie, au delarat pentru HotNews.ro surse de la Bruxelles. Romania trebuia sa transpuna in legislatia nationala directivele europene privind piata unica de energie electrica (directiva europeana 72/2009) si gaz (directiva europeana 73/2009) pana pe 3 martie 2011.

Romania nu a implementat noile directive chiar daca exista in dezbatere publica inca din martie doua proiecte de acte normative privind organizarea pietei energiei electrice si a gazelor naturale. Potrivit surselor HotNews.ro, chiar daca ar fi fost aprobate pana acum cele doua proiecte, Romania tot ar fi intrat in proceduri de infringement. Motivul? Cele doua proiecte nu respecta prevederilor directivelor europene 72/2009, respectiv 73/2009.

Proiectele legislative privind organizarea pietei energiei electrice si a gazelor naturale sunt foarte slabe si merg in directia contrara spiritului  directivelor europene, se arata intr-o analiza realizata de Expert Forum (EFOR), un think tank infiintat de experti ai Societatii Academice din Romania  (SAR). “Ca alte tari, a intarziat, insa spre deosebire de acestea, propunerile noastre legislative de transpunere arata intentia clara de a nu continua  dezvoltarea pietei de energie in beneficiul consumatorului (…)In noile propuneri exista tot soiul de portite pentru afaceri posibil dubioase”, preciezeaza  studiul.

Expertii EFOR considera ca noile legi nu transpun adecvat Directivele si nici nu rezolva problema infringement-urilor vechi, încercând sa înlature barierele  din calea liberei concurente în piata de energie. În ceea ce priveste reglementatorul de energie, ANRE, nu exista mecanisme pentru a limita posibilele abuzuri ale acestuia. Presedintele ANRE are mult prea  multe puteri. În plus, nu exista niciun mecanism de selectie care sa asigure competenta acestuia, ci el va fi selectat de premier dupa criterii  nespecificate. Comitetul de reglementare ar trebui sa nu fie format din salariati ANRE, ci dintr-un board de reglementatori externi, ca boardul  guvernatorilor BNR, mai spun expertii EFOR. Potrivit acestora, ANRE ar trebui, exact ca BNR, sa aiba un raport anual de activitate care sa se aprobe de  Parlament.

Jeffrey Franks: Reformele din Romania au incetinit. Exista ingrijorari legate de posibile presiuni politice

Reformele din Romania au incetinit in ultimele trei luni, in special in procesul de restructurare si privatizare a companiilor de stat, a declarat Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, citat de Mediafax, precizand ca oficialii FMI fiind ingrijorati ca acest lucru ar putea avea legatura cu anumite presiuni politice.

“Membrii board-ului incurajeaza autoritatile sa continue ferm reformele structurale pentru ca exista ingrijorari legate de posibile presiuni politice care sa ingreuneze acest proces”, a spus Franks. Intrebat daca aceste presiuni au legatura cu alegerile de anul viitor, Franks a afirmat: “Ar trebui sa stiti mai bine decat mine despre ce este vorba. Directorii (boardului FMI – n.r.) vor ca Guvernul sa mentina o abordare ferma atat asupra politicii fiscale, cat si asupra reformelor structurale, chiar si in contextul alegerilor”.

Oficialul FMI a aratat ca autoritatile de la Bucuresti au “slabit” in ultimele trei luni procesul de privatizare si restructurare a companiilor de stat. El a precizat ca motivele pentru care anumite reforme au fost intarziate vor fi discutate cu autoritatile romane la urmatoarea misiune de evaluare, in luna octombrie. “Noi am fost flexibili atunci cand a fost vorba despre detalii. Daca vor (autoritatile – n.r) sa ia o companie de pe masa (…), nu-i nicio problema, dar numai daca vedem o imbunatatire in alta parte. Putem sa fim flexibili cu detaliile, dar avem nevoie de o reforma generala agresiva in acest sector”, a spus reprezentantul FMI.

Jeffrey Franks a afirmat ca, cu cat sunt mai agresive reformele, cu atat mai usor sunt de indeplinit tintele fiscale, fara sa fie necesara majorarea taxelor sau reducerea cheltuielilor. Pe de alta parte, reprezentantul FMI a spus ca programul arata foarte bine din perspectiva fiscala, iar performanta in ceea ce priveste inflatia este peste asteptari, chiar si peste anticipatiile BNR.

Guvernul si FMI au decis ca in acest an sa fie numiti manageri privati la noua companii de stat, urmand ca anul viitor lista sa fie suplimentata cu alte sase societati, se arata in scrisoare de intentie convenita de cele doua parti. Conform documentului, primele companii de stat pentru care vor fi angajati manageri privati sunt Posta Romana, Tarom, CFR Marfa, Electrificare CFR, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, Electrica Furnizare, Hidroelectrica, Romarm si Oltchim. Anul viitor vor fi numiti manageri privati la CFR, CFR Calatori, Nuclearelectrica, Transgaz, Transelectrica si Romgaz. De asemenea, Guvernul s-a angajat sa vanda participatii minoritare la CFR Marfa, Tarom, Petrom, Transelectrica, Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectrica.

Jeffrey Franks: FMI va revizui prognoza de crestere economica a Romaniei pe 2012 la circa 2%

FMI va revizui la circa 2% prognoza de crestere economica a Romaniei pe anul viitor, in conditiile in care riscurile de contagiune de pe plan extern s-au amplificat, a declarat Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, citat de Mediafax. In prezent, institutia internationala estimeaza ca economia romaneasca va creste cu 3,5% in 2012. “In mod cert va fi redusa (prognoza PIB pentru 2012 – n.r.). Va fi cu siguranta mai mica decat 3,5%, cat estimam in prezent. Cred ca va ramane undeva la 2%”, a spus Jeffrey Franks.

El a adaugat ca riscurile de contagiune de pe plan extern au crescut in ultimele trei luni, iar pentru a le contrabalansa este necesar ca Romania sa mentina si chiar sa accelereze reformele din programul cu FMI.“Nu este vina Romaniei, ci a factorilor externi. Din acest motiv, este cu atat mai important ca reformele din program sa fie mentinute. Programul este polita de asigurare necesara pentru a minimiza aceste efecte asupra Romaniei in viitor”, a declarat oficialul.

Premierul Emil Boc a declarat recent ca prognoza de crestere economica pe care va fi construit proiectul de buget pentru anul viitor va fi stabilita de Guvern in luna octombrie, dupa consultari cu reprezentantii FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala. Pentru acest an, guvernul si FMI se asteapta la un avans al Produsului Intern Brut de 1,5%.

Legaturi:

Vezi si:

 

 

 


Categorii

Acordul cu FMI, Criza mondiala, Criza preturilor, criza alimentara, Opinii, analize, Raspunsurile Bisericii la problemele vremurilor, Razboiul impotriva Romaniei, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

17 Commentarii la “CUM SI DE CE NI SE SCHIMBA RADICAL VIATA DE LA 1 OCTOMBRIE. Ce-i de facut?

  1. “Seceta duce la scaderea nivelului apelor si, astfel, energia obtinuta din hidrocentrale (ieftina) este tot mai rara, ceea ce inseamna ca trebuie suplinita cu energie obtinuta din exploatari ale resurselor naturale sau din… import.”
    Mai avem si alte probleme…
    http://www.youtube.com/watch?v=CSGPKgipzBw

  2. … „ de a intelege ca fara a trai crestineste la modul concret, prin intr-ajutorare si comuniune, nu prea vom mai putea supravietui nici altfel… decat cu mari si grele compromisuri sau cu mari suferinte provenite din izolare si singuratate. Sa ne amintim ca”.

    Eu am constatat nu de azi de ieri ci de foarte mult timp ca ceea ce spuneti nu se intalneste in realitate – printre crestinii practicanti cum se mai spune – decat ca exceptie. Asa ca de la teorie la practica nu este numai o distanta ca de la cer la pamant, ci si o prapastie. Printre crestinii practicanti am intalnit exemple de rautate dintre cele mai pure, nemilostivire, egoism dezarmant si indiferenta care te lasa perplex. Nu stiu sa-mi explic aceste fenomene, dar ele exista si sunt din pacate foarte frecvente. Am ajuns sa iau lucrurile asa cum sunt, si sa nu ma mai mire nimic. In principiu, faptul ca cineva merge regulat la biserica, ca se spovedeste si se impartaseste, ca are evlavie la sfinti, etc., etc., nu este suficient daca comportamentul fata de aproapele lasa mult de dorit, ca sa ma exprim elegant. Fiecare isi creeaza propriul „refugiu”, cel al familiei apropiate si al unui cerc restrans de prieteni in cel mai fericit caz, in care se autoizoleaza, fiind surd si orb la ceea ce se intampla in jur. Asta este starea crestinilor din vremurile din urma. Traim fiecare cum putem aceste vremuri. Credeti ca tabloul descris de mine e suprarealist?

  3. @antuza:

    Mai degraba foarte realist…

  4. @antuza
    @admin
    Va rog sa ma iertati si sa nu ma intelegeti gresit:

    In primul rand, nu stim tot ce face celalalt si adesea il judecam pe nedrept, din diverse motive: mandrie, invidie – cel mai adesea!
    Apoi, un “crestin practicant” nu este acela care se autointituleaza asa, si acela care traieste IN HRISTOS (care duce lupta cu patimile, cu sine, avandu-L alaturi pe Hristos, in Biserica). Cum face asta? Dupa puterile lui si da, azi poate face prea putin (“putin” in ochii nostri), dar maine putem fi smeriti, procedand ca acela sau mai rau (nepotrivit), intr-o imprejurare similara.
    Cum ar fi ca, fara sa fim prea naivi, sa fim curati precum copiii? Sa ne amintim cum era privit de ceilalti Sf. Simeon cel nebun pentru Hristos, din Edessa.
    Multumesc!

  5. @Florin M,

    este şi asta o ispitire pe care noi toţi o avem prin oameni. Unii sunt ispitiţi mai mult, alţii mai puţin, după caz.
    Este foare bine şi este de dorit ca gândul nostru să fie întotdeauna bun şi sentimentele noastre pline de iubire şi de nobleţe atunci când alţii se poartă urât cu noi şi ne fac rău. Asta au făcut sfinţii. Noi toţi suntem chemaţi să devenim asemenea lor. Eu însă mai am încă multă cale de străbătut …

  6. Facem un grup pe yahoo messenger, in care aflam cine e din orasul x, y, z! Incercam sa socializam, vedem daca putem inchega o comunitate crestina in fiecare oras, e posibil sa nu reuseasca, dar raspunsul il putem afla doar incercand! Orice idee este binevenita, decat la taclale pe net, mai bine real!
    Acest grup de pe yahoo messenger poate avea si o activitate virtuala, isi mai spune fiecare pasul, bucuria, ideile! Stiri negative vom tot afla, plimbandu-ne printr-un parc mai admiram darurile Domnului, eu in pelerinaj eram ca robotelul, trebuie sa ajungem in cutare loc, pana m-a oprit d-l Lucinescu si mi-a zis, trebuie sa admiram si peisajul, iar apoi am facut n opriri! Avem un proverb cu pronuntata tenta crestina, ce se aseamana se aduna!

  7. @Antuza,
    Trebuie si ACTIUNE, nu doar “de dorit”, altfel ramanem doar evaluandu-i pe altii si observandu-le lipsurile (defectele).
    Si cel mai adesea, aceste lipsuri ale lor sunt mai mici decat ale noastre, dar asta e mai greu de observat, din cauza tendintei noastre de a privi “de sus” si de a nu lua ce e bun de la ceilalti.
    Nici eu nu v-am scris pt a va da lectii, ci tocmai din reaua mea experienta am facut-o. Doamne, ajuta!

  8. @…
    Ma gandesc la termenul evaluare. O fi intrucatva sinonim cu “judecare”?
    Cica … nu judeca pe altii. Sau cu ce masura judeci, cu aceea vei fi judecat.
    Ce inseamna ca avem lipsuri mai mici decat altii? Ne intereseaza cumva parerea celor din-prejur? Dupa cate stiu Sfintii frumosi erau aceea care pareau extrem de hidosi unora. Nu cautau sa fie pe placul nimanui. Erau ei insisi. Cautam lauda lumii?
    Faci grup pe Yahoo Messenger? Stii ce inseamna o discutie directa? De ce nu faci un grup pe Fiese Buc? Stii ce inseamna pericolul socializarii digitale? Il simti pe pielea ta? Daca ai simti precum simt eu socializarea digitala probabil ca deja ai avea pe tine pielea de gaina… Lucrez in IT :)))
    Ajuta-ne Doamne sa vedem! Macar sa stim ceea ce ne face bine si ceea ce ne face rau!

  9. @Adrian,

    Stii ce inseamna pericolul socializarii digitale?

    Ce inseamna? Poate ne spui…

  10. @Mirela
    Am un frate in jur de 30 de ani. Nu lucreaza de 5 ani. Adunat pana acum nu a lucrat mai mult de 2 ani. Nu isi doreste sa sa-si gaseasca un loc de munca, prietena, sa-si schimbe modul de viata. Calculatorul ii este suficient cu tot ce inseamna ocupatie si socializare. Prieteni are putini si ii vede rar.
    Nu este un pericol?
    Toti din jurul lui ii spunem sa lase calculatorul si sa-si caute alte preocupari. S-a obisnuit acum si cu aceste indemnuri ale noastre (parinti, eu, prieteni) nu mai au nici un efect.
    Pe de alta parte cred ca sunt suficiente articole despre socializarea on-line si efectele negative ale acesteia. Iar, alaturi de televiziune ca preocupare, socializarea digitala devine din ce in ce mai raspandita … si periculoasa.
    Ca toate lucrurile moderne ce ne napadesc incet, incet, pe nesimtite. Uitam ce inseamna vorbirea directa, contactul direct: ne este suficient vorbitul la telefon, socializarea digitala, televiziunea.
    Cred ca si acestea sunt cauze ale slabirii credintei. Ne-am schimbat modul nostru natural de a fi si nici macar nu sesizam aceasta…

  11. @Adrian,

    Imi pare rau ca se intampla asta cu fratele tau. Asa e, unii (multi) au devinit dependenti de socializarea digitala. Dar nu este doar calculatorul, este si alegerea lui de a se izola de ceilalti, ar trebui vazute si celelalte cauze, caci prietenii de pe net sunt doar una dintre cauze, poate un pretext. Exista intr-adevar dependenta de jocuri, de Facebook.
    Dar, pana la urma ce este aceasta socializare, este o forma de comunicare. Depinde de noi cum ne folosim de ea, daca ne acapareaza sau nu. Sa nu trecem nici in extrema cealalta, de a renunta definitiv la a mai comunica pe net. Totul trebuie facut cu masura.

    Inainte de a sta de vorba fata in fata cu o om, ar fi bine sa il cunosti cat de cat. Mie, una mi-ar fi greu, de exemplu, sa ma intalnesc cu cineva pentru o discutie directa, fara ca in prealabil sa nu apuc sa imi dau seama daca ma pot intelege cu acea persoana. Dar poate altii au alt mod de a vedea lucrurile.

  12. Pingback: "NOUA REPUBLICA" = noua diversiune cu pretentie de "alternativa", pusa in slujba regimului BASESCU-CIA-FMI. Despre manipularea miscarilor "ANTI-SISTEM"
  13. Pingback: Incep cu adevarat vremurile grele pentru romani... DAR ACUM NI SE DA SI SANSA DE A RASCUMPARA TIMPUL SI DE A FI O BISERICA VIE (I)
  14. Pingback: FMI, COMISIA EUROPEANA SI SUA: ATAC FINAL SI CONCERTAT pentru LIBERALIZAREA (scumpirea si acapararea) ENERGIEI
  15. Pingback: Scumpirea curentului electric, PRIVATIZAREA HIDROELECTRICA si starea critica pentru SIGURANTA ENERGETICA a tarii
  16. Pingback: CRIZA ENERGIEI: riscam sa ramanem pe timpul iernii fara energie, care oricum se va scumpi! STATUL, IMOBILIZAT DE FMI SI UE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  17. Pingback: JAF AMERICAN, sub obladuirea FMI si a regimului Basescu, pregatit companiilor strategice ROMGAZ, NUCLEARELECTRICA, HIDROELECTRICA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare