GAZELE DE SIST… bagate pe sest pe gatul romanilor (si VIDEO). EXPLORAREA – doar preludiul si pretextul EXPLOATARII. Analiza INCOME de demontare punctuala a tuturor “argumentelor” economice ale propagandei oficiale

13-05-2013 9 minute Sublinieri

 VICTOR PONTA ISI CONTINUA MANIPULARILE SI SFIDARILE GROSOLANE PE MODEL BĂSIST

Protestul impotriva exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica de catre compania energetica americana Chevron, organizat de Coalitia pentru Mediu si Asosiatia Romania fara Ei in Piata Universitatii din Bucuresti

Țările care vor să producă gaze de șist trebuie sa se astepte la același lucru care s-a întâmplat la noi (in SUA n.r.). La inceput un boom de scurta durata care va duce la crearea unor noi locuri de muncă. Dar cand balonul se va sparge, vor rămâne cu un mediu distrus și infrastructura la pamant, asa cum s-a intamplat in Dimock (Pennsylvania)”. (Wendy Lee)

***

1. Extras din emisiunea SUBIECTIV cu Razvan Dumitrescu, de joi, 9 mai 2013,

incluzand si un reportaj (min. 12.45) privitor la chestiunea exploatarilor din mai multe regiuni din tara (in Vest fiind implicate si alte firme decat Chevron), cu accent pe parerea oamenilor din Dobrogea privitoare la lucrarile Chevron

DE CE S-A SUCIT VICTOR PONTA IN PRIVINTA GAZELOR DE SIST si a proiectului ROSIA MONTANA?

A devenit si el lobbist pentru companiile straine (americane), asa cum il acuza acum un an pe Traian Basescu?

Valeriu Pricina:

“In ceea ce priveste gazele de sist, s-a prezentat – cu animatii, cu demonstratii, cu filme straine – catastrofa care este in spatele tipului de exploatare [prin fracturare hidraulica] care se pare ca este singurul [mod de exploatare], ca nu se pot exploata astfel gazele de sist. La vremea respectiva, opozitia de atunci [USL] era vehement impotriva ideii de a se pune in practica aceste lucruri… iar acum e o schimbare la 180 de grade… Fondul chestiunii nu s-a schimbat, nu s-a rezolvat”.

Oana Stanciulescu:

“Cred ca lucrurile sunt decise, si sunt decise de mult! In favoarea explorarii si exploatarii gazelor de sist. Cred ca se stie si firma. A fost si un domn general american [Wesley Clark, n.n.] consilier [onorific, n.n.] pe la guvern… Dar guvernul, pentru ca e un cost de imagine prea mare, se va ascunde “sub fustele” Uniunii Europene, asa cum ne-a lasat sa intelegem dl. Victor Ponta.

In privinta locurilor de munca:

1. Se pun la socoteala si locurile de munca ale celor care aduna ranitii, in urma unor cutremure [provocate de lucrarile de foraj si de fracturare hidraulica] – [fie si] peste 5 ani, peste 10 ani, ca tara asta nu se termina o data cu noi, mai sunt si copii pe aicea, vin alte generatii?

2. 15.000 de locuri de munca sunt acum in pericol la Complexul Energetic Oltenia, care are energie si nu are ce sa faca cu ea, pentru ca romanul consuma mai putin, ca e mai sarac, chiat ca astazi s-a dat un ajutor de caldura, dar pretul va fi mai mare. Si apoi nu mai este industria…

***

2. GAZE DE SIST sau… GAZE PE SEST? (Subiectiv – 10 mai, cu Razvan Dumitrescu)

cu: Sorin Minea (presedinte Romalimenta), Norica Nicolai (europarlamentar PNL), Pavel Abraham (chestor, avocat), Gabriela Firea (senator PSD), Mugur Ciuvica (Grupul de Investigatie Politica).

Sorin Minea:

Niciun guvern din lume nu are dreptul sa ia o decizie, chiar pe criterii economice, daca exista sanse si numai 1/1 milion, ca decizia aceea sa se transforme intr-un dezastru pentru tara!

Un referendum ar fi indicat, dar e foarte greu, pentru ca trebuie explicat fenomenul.

La Rosia Montana nu e vorba numai de cianuri, ci de distrugerea unei zone si a unui patrimoniu al tarii asteia.

Exploatarea sisturilor, pana acuma nu a dus la niciun lucru bun. Si sunt ultimele resurse care mai exista, care merita exploatate. In caz de pericol, as intelege. Dar doar pe criterii economice: “mai traim 10 ani, bine, iar dupa noi, potopul!”, din punctul meu de vedere este riscant”.

Cine da bani [pe explorare], fara sa si-i scoata inapoi [prin exploatare]? Nimeni nu da bani gratis… Rosia Montana [Gold Corporation] face lobby de vreo 15 ani. De atatia ani cheltuieste bani, nu gluma, pe ce…?”.

(vezi si un extras dintr-o emisiune Realitatea TV pe aceeasi tema la finalul postarii)

***

nu chevron

***

Income Magazine Explorarea, preludiul exploatarii?In avantajul cui se sondeaza sistul romanesc?

Proteste de strada, politicieni care trec foarte repede de la un “NU” categoric la un “DA” convingator si primele avize pentru exploararea perimetrelor. Aici se afla in acest moment povestea gazelor de sist din Romania. Guvernantii ne linistesc: “de la exploarare la exploatare e drum lung”. Apar insa multe semne de intrebare, care trebuie lamurite rapid in cadrul unor dezbateri publice.

SUA încearcă sa scape Europa Centrală și de Est de monopolul Gazprom, iar Proiectul gazelor de sist este doar o modalitate in atingerea acestui plan, considera expertii rusi, ingrijorati de expansiunea fenomenului. Astazi, asa-zisa “Uniune de Sist” cuprinde deja tari precum Ucraina, Polonia, Republica Moldova, Lituania, Letonia, Estonia, Marea Britanie si, ultima intrata, Romania. Cu toate acestea, potrivit experților europeni, cantitatea posibila a producției de gaze de șist în UE în 2030 va fi de 15 cel mult 40 miliarde de metri cubi pe an, in varianta optimista. Acest volum reprezinta doar circa 3-5% din importurile anuale de gaze naturale obtinute prin metoda clasica. Care este atunci miza, de ce tarile din Europa (de Est, in principal), pun in pericol sanatatea propriilor popoare de dragul unei resurse care nu va aduce nicio schimbare in bine in viata locuitorilor?

No Fracking Way

Chiar si unii analiștii americani cred că “proiectul” gazelor de șist este deja condamnat, singura explicatie a insistentei dezvoltarii acestuia in unele tari din Europa fiind strict de natura geopolitica.

Este un nou bubble financiar care va crește în Europa, crede prof. Wendy Lee, de la Universitatea Bloomsburg din Pennsylvania, un activist care lupta impotriva exploatarii gazelor de sist prin metoda fracturarii.

Țările care vor să producă gaze de șist trebuie sa se astepte la același lucru care s-a întâmplat la noi (in SUA n.r.). La inceput un boom de scurta durata care va duce la crearea unor noi locuri de muncă. Dar cand balonul se va sparge, vor rămâne cu un mediu distrus și infrastructura la pamant, asa cum s-a intamplat in Dimock (Pennsylvania). La fel se va intampla și în Letonia și in Irlanda, și Ucraina “, – a declarat Wendy Lee.

Cifre in sprijinul afirmatiei? Astăzi, producția de gaze de șist din SUA este competitiva la un preț de peste 144 dolari/mia mc. În același timp, în conformitate cu estimările cele mai optimiste, pragul de rentabilitate a producției de gaze de sist în Europa se va realiza numai daca prețul gazelor naturale va fi de 214 dolar/mia mc în Ungaria sau $ 360/mia mc in Polonia.

In Romania, costul de productie al gazelor este de 125-135 dolari/mia mc. Tehnologia fracturarii hidraulice este periculoasa nu doar pentru mediu ci si pentru profitabilitate. Fiind o tehnica foarte scumpa, intrebarea care se impune cum va scoate Chevron gaze de sist la un cost competitiv cu cel al extractiei de gaze naturale prin metoda traditionala?

În prezent, în SUA nu mai exista nicio “sonda” care sa aduca profit din tragerea gazului de șist. Anul trecut, costurile corporațiilor americane cu cele 7.000 de foraje de pe teritoriul SUA au totalizat 42 de miliarde de dolari. Profiturile din vânzarea de gaze de șist au fost de numai 32,5 miliarde de dolari, deci un minus de aproape 10 miliarde de dolari.

Astfel, BP a anuntat o pierdere de 5 miliarde dolari, iar britanicii de la BG Group – 1,3 miliarde de euro. Pana si fostul lider al industriei – Chesapeake Energy – este în pragul falimentului.

Ce ni se spune

A: Sa scapam de rusi

Geopolitic, gazele de sist au o mare importanta pentru securitatea energetica a tarilor implicate in explorarea si exploatarea gazelor de sist. Este vizata cu prioritate Rusia si potentialul de santaj pe care il are aceasta tara ca principal furnizor european de gaze naturale.

Chiar vineri, saptamana trecuta, comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, aprecia ca gazele de sist ar putea reprezenta un instrument util in negocierile cu Gazprom pentru a obtine preturi mai bune in Uniunea Europeana. Declaratia comisarului a fost facuta in Lituania, tara in care Chevron se pregateste sa foreze dupa gazele de sist. Lituania plateste cu 20% pana la 40% mai mult pentru gazul rusesc comparativ cu vecinii sai europeni, depinzand in proportie covarsitoare de livrarile Gazprom. Probabil, in cazul acestei tari baltice argumentul privin securitatea energetica are sens.

Insa, pentru Romania, care depinde de importuri pentru a-şi acoperi cererea interna de doar in proprotie de 20% din necesarul energetic total, retorica securitatii energetice si a independentei fata de importurile rusesti nu prea tine. Romania este deja unul din principalii producatori de gaze naturale (extrase in maniera traditionala) din aceasta regiune.

B. Gaz mai ieftin – investitii noi si locuri de munca

In Ucraina, tara in care aceleasi companii amerciane (inclusiv Chevron) au primit acordul statului pentru explorarea gazelor de sist, ambasadorul american John Tefft a facut in mod deschis lobby pentru aceasta noua sursa de energie.

Pentru noi (americani n.r.), gazele de șist au adus locuri de muncă, prețuri mai mici pentru gazele naturale si la electricitate, dar și o creștere a veniturilor la bugetele federale si locale“, – a declarat Tefft.

În plus, a dezvoltat ambasadorul, prețurile scăzute la gazul natural au facut din SUA o țară extrem de atractiva în termeni de investiții. Acest lucru este valabil mai ales pentru o varietate de companii chimice și industriale care necesita acces la volume mari de gaze naturale.

Autoritatile romane subscriu total acestui punct de vedere. Pe lângă crearea de locuri de muncă, Agenţia Română pentru Resurse Minerale estimează că numai forajele de prospectare din Dobrogea ar atrage investiţii de peste 80 de milioane de dolari într-o perioadă de patru ani.

Guvernul Ponta consideră că gazele de şist ar putea fi o sursă benefică de energie, întrucât ar duce la crearea de noi locuri de muncă, ar reduce importurile de gaze şi ar ajuta Romania să îşi consolideze independenţa energetică. În ianuarie 2013, premierul Victor Ponta şi-a manifestat susţinerea pentru începerea explorării gazelor de șist. După confirmarea existenţei resurselor de gaz (în urmatorii cinci ani), eventualele operațiuni de exploatare trebuie să respecte standardele europene și mondiale de mediu, consideră premierul.

In definitiv, care este spilul? Chevron foreaza, nu gaseste nimic, pleaca? Sau, Chevron foreaza, gaseste gaze de sist, lasa pe altul sa exploateze? Nimeni nu ne spune cum vor face americanii sa scoata gaz de sist mai ieftin decat gazul natural. Tehnologia farcturarii hidraulice este mult mai scumpa comparativ cu exploatarile traditionale. In SUA, extractia gazelor de sist se face de 100 de ani, dar revolutia sistului a fost posibila in ultimii 10 ani datorita ieftinirii gazelor naturale, care astfel au devenit competitive cu cele de sist. In momentul in care volumul de gaze livrat pe piata a explodat, pretul mediu s-a redus si dintr-odata extractia de sist nu a mai fost profitabila.

In Romania, tendinta pe piata gazelor este de consolidare a cresterii pretului, nu a ieftinirii. La ce folosesc prin urmare gazele de sist? Sau vom suporta fiecare roman costul de extractie al gazelor de sist, asa cum facem acum cu energiile alternative?

C. Amenintarea ecologica

In afara de asta, fracturarea hidraulica mai prezinta o amenintare – de natura ecologica.

Autoritatile de mediu si compania Chevron, cea care a obtinut avizele pentru foraje in Dobrogea si Moldova, sustin ca cel putin la faza explorarii, comunitatile locale si opinia publica nu ar trebui sa-si faca griji in ceea ce priveste mediul. Rovana Plumb, ministrul mediului, a declarat ca “pentru faza de explorare nu este nevoie de nici un fel de studiu de impact, pentru ca in Romania explorarea se face de 150 de ani, tehnologia aferenta fiind cea legata de explorarea gazelor conventionale“.

Si Chevron, intr-un comunicat da asigurari ca “programele de prospectare vor ocoli ariile protejate si vor asigura o distanta de cel putin un kilometru de la tarmul Marii Negre.“ In judetul Vaslui, Chevron va fora sonde explorare similare cu celelalte sonde conventionale existente in Romania. Conform documentatiei tehnice supuse analizei APM Vaslui, “sondele de explorare nu vor implica utilizarea procedeului de fracturare hidraulica“, se arata in comunicat.

Tot acolo se spune ca faza de explorare a zacamintelor de gaze naturale se desfasoara pe parcursul mai multor ani si, in functie de rezultatele obtinute, se va putea determina demararea unei operatiuni de exploatare.

Ce stim acum este ca nici la faza de explorare si nici la cea de exploatare statul roman nu va scoate bani din buzunar. Insa in cazul unui accident tehnologic, care va aduce metan si alte chimicale otravitoare in panza de apa freatica, costurile ecologizarii ar fi uriase.

Companiile americane au dat rateuri chiar la ele acasa prin urmare, cel putin teoretic, nu putem scoate din calcul posibilitatea unei catastrofe ecologice.

In acest context, chiar daca forarile de explorare vor dura cativa ani si sunt absolut “inofensive” pentru mediu, ingrijorarea ecologiştilor este justificata.

Din pacate pentru locuitorii din Mangalia, 2 Mai, Vama Veche şi Costineşti, prospecţiunile prin foraje de mică adâncime vor începe în zona deja din luna august a acestui an. Localnicii au avut sansa sa spuna nu forarilor cu prilejul referendumului local organzat in luna decembrie. Acesta insa a fost invalidat din cauza numărului mic de votanţi.

Unde se mai cauta gaze de sist

Ucraina

In mai 2012, Shell și Chevron au câștigat licitația pentru exploarea gazelor de șist in permiterele Yuzovsk si Olessky. In Ucraina, Shell va plati statului bonus 210 milioane dolari doar pentru accesul la permiterul Yuzovsk.

Franța

Prima tara europeana care a introdus răspunderea penală pentru utilizarea tehnologiei fracturarii hidraulice.

Germania

Moratoriu pe perioada nedeterminata si in landurile Saxonia Inferioară și Renania de Nord-Westfalia din Germania.

Bulgaria

Pe 17 ianuarie 2012, guvernul bulgar a revocat licența de explorare a gazelor de șist în nord-estul Bulgariei acordata Chevron, invocand moratoriu privind gazele de șist și lipsa de dovezi privind siguranța ecologica a metodei fracturării hidraulice.

SUA

Chiar si in SUA, exportatotrul “revolutiei gazelor de sist”, in statul New York a fost impus un moratoriu asupra fracturării hidraulice.

Romania

Agenţia americană de informaţii asupra energiei estimează că resursele de gaze de şist cu potenţial de exploatare din Româna, Bulgaria şi Ungaria însumează 538 miliarde de metri cubi.

Guvernul român a concesionat companiei energetice americane Chevron suprafeţe cumulând 870.000 hectare. În urma ridicării moratoriului, Chevron intenționează să înceapă lucrările de explorare în a doua jumătate a anului 2013.

Societatea naţională energetică Petrom efectuează analize preliminare în zonele în care îşi desfăşoară activitatea, în timp ce Romgaz, MOL, Sterling şi East-West sunt la rândul lor interesate de oportunităţile din România.

“Deocamdată nu se pune problema decât de explorare. Explorarea se face prin metode convenţionale, deci nu există absolut nicio temere pentru mediu. Dacă după 4-5 ani şi după ce cheltuie – cei care fac explorări în Vaslui cheltuie vreo 300 de milioane, numai anul acesta – dacă după aceea o să rezulte că avem resurse, peste 5 ani, un Guvern mai înţelept decât al meu va spune dacă stând pe gaze le şi folosim sau continuăm să le importăm de la Gazprom, cum văd că se doreşte”, a spus Ponta.

El a arătat că gazul importat din Rusia va fi scump, varianta ieftină, inclusiv pentru populaţie, fiind aceea de a folosi resursele interne.

“Vrem să avem gaz – în primul rând să nu mai importăm din Rusia – vrem să-l avem mai ieftin şi vrem să facem industria românească competitivă şi sigur şi cheltuielile pentru populaţie mai mici? Atunci trebuie să avem gaz. Dacă nu, dacă-l importăm din Rusia, o să fie scump. E foarte simplu”, a spus Ponta.

El a arătat că Romgaz exploatează în Ardeal gaz de 20 de ani prin această metodă [?! unde ?!, n.n.] şi nimeni nu a spus că se află în pericol.

“Cum e cu gazele de şist, deocamdată, că am văzut în special de prin zona Oradea – acolo toată lumea se pricepe la gaze – deocamdată Romgazul exploatează de 20 de ani în Ardeal, în Transilvania gaze prin această metodă şi nu s-a mai trezit nimeni sau vreun senator de Oradea să spună în ce pericol e”, a spus Ponta.

Nota noastra:

De unde intelegem destul de clar ca optiunea pontista este deja facuta, adversarii ei, oricat de multi, oricat de bine intemeiati sau chiar oricat de… votanti USL, sunt luati pete picior, iar momeala cu “deocamdata este doar explorare, nu se face exploatare, nu va impacientati” (care sugereaza in chip adormitor POSIBILITATEA stoparii procesului si a absentei pericolului aplicarii fracturarii hidraulice) este o mizerabila prostire in fata, pe modelul noului sau mentor politic, Traian Basescu.

Pentru ca este cert ca Victor Ponta, Traian Basescu si, probabil, ORICINE va guverna aceasta tara, oricum s-ar chema el, nu o va putea face decat SEVER CONDITIONAT de executarea neintarziata a agendei puterilor colonialiste, astfel ca se va trece – logic, de altfel, de vreme ce contractele sunt facute NU DOAR PENTRU EXPLORARE, ci pentru intreg procesul si de vreme ce NU DEGEABA se investesc atatia bani si exista o asemenea miza uriasa… – si la EXPLOATARE, INDIFERENT de rezultatul dezbaterilor, al consultarii cetatenilor, al rezultatelor obiective ale studiilor si in sfidarea batjocoritoare a oricaror argumente flagrante: stiintifice, tehnice, de mediu, dar si economice, precum am vazut si in analiza de mai sus.

Vezi si alte argumente de demontare a manipularilor de tip securistic ale primului-ministru, in materialele urmatoare:

***

***

Acordul cu Chevron privind exploatarea gazelor de sist (deocamdata in faza de explorare) distruge o parte importanta a litoralului romanesc?

Extras din emisiunea “Realitatea la Raport” cu Andreea Cretulescu (Realitatea TV) de joi, 9 mai 2013 – campania “Salvati Vama Veche… [de distrugere prin explorarea gazelor de sist]”, cu invitati: Vasile Blaga (presedinte PDL) si George Epurescu (Asociatia “Romania fara ei“)

CITITI SI:


Categorii

Articolele saptamanii, Gazele de sist, Oana Stanciulescu, Razboiul impotriva Romaniei, ROSIA MONTANA, Tradatori si lichele, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

26 Commentarii la “GAZELE DE SIST… bagate pe sest pe gatul romanilor (si VIDEO). EXPLORAREA – doar preludiul si pretextul EXPLOATARII. Analiza INCOME de demontare punctuala a tuturor “argumentelor” economice ale propagandei oficiale

  1. aceasta interpelare adresata P.M. a fost citita in plenul Senatului azi 13.05.2013 ora 19

    GRUPUL PARLAMENTAR AL PARTIDULUI NAȚIONAL LIBERAL

    telefon : (021) 414.25.11 fax: (021) 311.07.48 email : pnl@senat.ro

    Interpelare

    Adresată: Domnului Prim-Ministru Victor-Viorel Pona
    Doamnei Ministru Rovana Plumb

    De către: Domnul senator Sebastian Grapă
    Circumscripţia electorală nr. 8, Brașov
    Grup parlamentar PNL

    Obiectul interpelării: sistarea operatiunilor de explorare a gazelor de șist în România

    Domnule Prim-Ministru Victor-Viorel Ponta
    Va semnalez faptul ca in momentul de fata este incalcata in modul cel mai grosolan cu putinta legea privitoarea la aprobarile date pentru inceperea explorarii gazelor de sist in Romania, explorari care greveaza peste 60% din suprafata agricola a României.
    In momentul de fata Uniunea Europeana ne impune scoaterea bicarbonatului de sodiu din reteta miteteilor, dar nu reactioneaza sub nici o forma la faptul ca Ministrul Mediului, Rovana Plumb, susţine că explorarea gazelor de şist în România nu prezintă nici un risc pentru că aceasta se face ca şi în cazul explorării gazelor convenţionale, şi nu prin fracturare hidraulică şi că a dat aviz de mediu pentru explorarea gazelor de sist.

    Astfel , in România, baza legala pentru emiterea autorizatiilor referitoare la gaze este data de Legea petrolului 238/2004 in care gazele de şist nu se regăsesc!
    Art. 1: Resursele de petrol situate în subsolul ţării şi al platoului continental românesc al Mării Negre, delimitat conform principiilor dreptului internaţional şi convenţiilor internaţionale la care România este parte, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice şi aparţin statului român.
    Petrolul reprezintă substanţele minerale combustibile constituite din amestecuri de hidrocarburi naturale, acumulate în scoarţa terestră şi care, în condiţii de suprafaţă, se prezintă în stare gazoasă, sub formă de gaze naturale, sau lichidă, sub formă de ţiţei şi condensat.
    Gazele naturale cuprind gazele libere din zăcăminte de gaz metan, gazele dizolvate în ţiţei, cele din capul de gaze asociat zăcămintelor de ţiţei, precum şi gazele rezultate din extracţia amestecurilor de gaz condensat.
    Deci, in Art.1. al 3.din Legea 238/2004 , gazele de şist nu sunt prevazute, iar pe cale de consecinta, nu pot fi explorate-dezvoltate-exploatate si, implicit, nici autorizate pe teritoriul acestui stat membru al U.E. pentru ca, pur si simplu, nu sunt prevazute in lege.
    In conformitate cu prevederile Art.2 ale aceleiasi legi, termenii si expresiile folosite se definesc dupa cum urmeaza: …
    (15) explorare semnifica ansamblul de studii si operatiuni care se realizeaza pentru cunoasterea conditiilor geologice de acumulare a petrolului si cuprinde identificarea zacamintelor, evaluarea cantitativa si calitativa a acestora, precum si determinarea conditiilor tehnice si economice de valorificare.

    În urma declasificării ACORDURILOR PETROLIERE semnate de autoritatile române cu societatile concesionare , in baza carora autoritatile au emis autorizatii de EXPLORARE , SE CONSTATA:
    Aceste acorduri conţin la Art. 1 –Definiţii, pagina 7, următoarea definiţie:
    *Gaze naturale* sunt gazele libere din zăcămintele de gaz metan, gazele dizolvate în ţiţei, cele din capul de gaze asociat zăcămintelor de ţiţei, gazele rezultate din extracţia amestecurilor de gaz condensat precum şi gaze neconvenţionale.
    Dacă comparăm această definiţie – a gazelor naturale – consemnata in Art. 1, din ACORDURILE PETROLIERE cu definiţia gazelor naturale din Legea petrolului nr. 238/2004, Art. 1, alin (3), cu care trebuia să coincidă, se consta o completare, care nu este prevazuta de lege : “precum şi gaze neconvenţionale.”
    Tot din Acordul PETROLIER semnat de autoritatile romane cu una dintre societatile straine concesionare , se constata la paragraful de la pg. 14:
    ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de evaluare, inclusiv exploatare experimentală.
    La fel la cap.” Definiţii” – pg. 7.„ Explorarea unui zăcământ se încheie prin operaţiunea de exploatare experimentală …. „ ,

    Aceasta mentiune – exploatare experimentala – contravine prevederilor Legii 238/2004, art.2,alin.15si mai ales mascheaza o exploatare fara autorizare.
    Constatam in acest moment ca reprezentanti oficiali ai statului roman , semnatari ai acordurilor petroliere, si-au facut un obicei de a completa, de capul lor, textul si intelesul legilor statului de drept numit ROMANIA…

    Subliniez pe aceasta cale, pentru a suta oara de la tribuna Senatului Romaniei, ca singura institutie care emite, modifica legi in Romania este Parlamentul, nu Guvernul Romaniei, prin niste functionari numiti vremelnic pe acele posturi.
    Drept pentru care, in numele cetatenilor din Brasov, Oradea, Timisoara, Constanta, Bucuresti si, mai ales Barlad, dar si a celorlalti romani de buna credinta, care au dreptul la informare corecta si completa despre cum alesii lor le apara si reprezinta interesele, in aceasta controversata problema a gazelor de sist, va adresez urmatoarele intrebari:

    1. Care este actul oficial in baza caruia a fost modificata definitia gazelor naturale fara acordul Parlamentului Romaniei, constatandu-se diferentele dintre cadrul legii 238/2004 si prevederile acordurilor petroliere?
    2. Care este baza legala pentru acordarea autorizatiilor de EXPLORARE pentru gazele de șist , in conditiile in care gazele de sist nu sunt reglementate legal in romania ?

    De asemenea, Domnule Prim-Ministru , va solicit imperios :

    1. suspendarea imediata a tuturor acordurilor si autorizațiilor care contin referiri la gaze neconventionale sau gaze de sist;
    2. anularea acordurilor care contin mistificari legislative neautorizate a textului de lege privind explorarea unui zăcământ , cu mentiunea ilegala “ inclusiv exploatare experimentală”.
    3. interzicerea , pe teritoriul Romaniei, a oricaror operatiuni de explorare, care exced procedurile specifice explorarii și exploatrării pentru resursele de gaze conventionale, in intelesul Legii 238/2004.
    4. evaluarea eventualelor prejudicii care ar putea fi aduse statului si cetatenilor Romaniei si indirect, Uniunii Europene, prin derularea si autorizarea operatiunilor in baza acestor ACORDURI (si aici nu ma refer numai la veniturile bugetare, ci la o situatie mult mai grava, posibila afectare a peste 60% din terenurile agricole ale Romaniei, cat si posibila contaminare a tuturor resurselor de apa din subsolul tarii) ;

    Vă mulțumesc!
    Vă solicit răspuns scris.
    Senator
    Sebastian Grapă

    Data: 22.04.2013

  2. Pingback: SECRETOMANIE DE... PLUMB la dezbaterile privind gazele de sist. DECIZII CRUCIALE SE IAU CU USILE INCHISE, iar Ministrul Mediului continua sa ne minta fara jena - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Sedintele cu presa tinuta afara denota adevarata fata a haitei de golani diriguita de vvponta

  4. Oricat s-ar stradui si oricat l-ar fi invatat Iliescu, tov Ponta nu stie sa minta – Se vede clar ca nu-l mai intereseaza cat de ridicol a ajuns in ochii unui popor – De aici ,urmatorul pas va fi sa ne puna direct cu bocancul pe cap…

  5. Da’de ce s-a sucit USL-ul cu regionalizarea Romaniei?
    anu trecut facea spume la gura impotriva regoinalizarii; si acum?

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/03/23/iminenta-federalizare-si-destramare-a-romaniei-prin-regionalizare-avertismentele-acad-dinu-giurescu-tradarea-nationala-in-forma-continuata-a-partidului-lui-basescu/

    mie unuia nu imi place basescu, fiecare cu gusturile lui, dar de ce se chinuie si astia din toate puterile sa ma dezguste de ei?

    DE CE S-A SUCIT VICTOR PONTA IN PRIVINTA GAZELOR DE SIST si a proiectului ROSIA MONTANA?
    A devenit si el lobbist pentru companiile straine (americane), asa cum il acuza acum un an pe Traian Basescu?

  6. @ raducu:

    In privinta asta nu s-au sucit, ei au fost doar contra desfiintarii judetelor.

  7. regiuni cu pastrarea judetelor ne fereste de destramarea tarii?

    regiuni pana luam banii UE, dar dupa aia cine se desfiinteaza primele? regiunile sau judetele? sau Romania?

    ungurii malai viseaza, cred ei ca le da cineva o regiunie cu 51% locuitori unguri, ha, ha

  8. Pingback: CHEVRON si guvernul demareaza explorarile COMPLET NETRANSPARENT [video]. POPENI (Vaslui) se pregateste sa primeasca primele SONDE AMERICANE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: Guvernantii prinsi cu minciuna? CHEVRON ar folosi tehnica FRACTURARII HIDRAULICE inca din faza de EXPLORARE!/ Ponta SFIDEAZA in continuare, iar Crin Antonescu "O SCALDA" PENIBIL si SFORAITOR pe tema gazelor de sist [VIDEO] - Razboi întru Cuvân
  10. Pingback: Stiri despre gazele de sist | Adevarul despre Chevron
  11. Pingback: Gazele de sist: BULGARII AU INTERZIS FRACTURAREA HIDRAULICA DIN 2012 si acum protesteaza fata de explorarile Chevron din Dobrogea/ FRATERNIZARE BASESCU-PONTA asupra exploatarii gazelor de sist si nu numai... (video) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  12. Pingback: Abuz: PREFECTURA VASLUI declara ILEGALE deciziile consiliilor locale ce au INTERZIS EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST/ Polonia: premierul TUSK va fi "NEMILOS" cu ministrii care nu aproba EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST/ Chevron: cazul DEZASTRULUI din Ecua
  13. Pingback: ROSIA MONTANA, UN LOC LA MARGINEA PRAPASTIEI. Filmul documentar integral [VIDEO] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  14. Pingback: AFP: material dedicat pr. Vasile Laiu si luptei impotriva EXPLOATARII GAZELOR DE SIST, Viata e mai mult decat o punga de bani aruncata in fata/ LOBBY GUVERNAMENTAL pentru corporatiile gazelor de sist - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  15. Pingback: GAZE DE SIST IN LOCUL APEI. Presiuni ale CHEVRON pentru FALSIFICAREA datelor referitoare la RETEAUA DE APE SUBTERANE din Dobrogea? - Război întru Cuvânt
  16. Pingback: Prospectiuni dupa GAZELE DE SIST pe terenul MANASTIRII PUTNA, cu afectarea panzei freatice! [video] Se incearca distrugerea, bucata cu bucata, a tuturor zonelor importante, inclusiv spiritual, ale României? - Război întru Cuvânt
  17. Pingback: GAZELE DE SIST – dezvaluiri la “Punctul de intalnire” cu Radu Tudor (VIDEO)/ Ponta anunta unde se vor duce banii din redevente: LA DIVERSE PROIECTE… precum “informatizarea intregii tari”!/ REZISTENTA FERMIERILOR POLONEZ
  18. Pingback: Explorarea GAZELOR DE SIST in Vaslui dureaza doar pana in 2014. Demontarea MINCIUNII CELOR CINCI ANI de explorari si lista SUBSTANTELOR CHMICE CANCERIGENE folosite deja in prospectiuni - Recomandari
  19. Pingback: ROSIA MONTANA SE APROPIE DE FAZA FINALA: dezastrul programat al Transilvaniei. Filmul documentar PRETUL AURULUI [video] - Recomandari
  20. Pingback: E oficial: ROSIA MONTANA INCLUSA DE PONTA IN PLANUL DE INVESTITII SI LOCURI DE MUNCA!/ Alta: redeventele la GAZELE DE SIST si la cele din Marea Neagra vor fi MAI MICI! - Recomandari
  21. Pingback: ROSIA MONTANA: exploatarea va incepe in NOIEMBRIE 2016. Ponta se spala pe maini in mod penibil, “negocierea” participatiei statului s-a dus pe firimituri - Recomandari
  22. Pingback: Rosia Montana: act de INALTA TRADARE NATIONALA “parafat” de Traian Basescu si Victor Ponta. Spectacolul grotesc al “CONVERTIRII” CONSTIINTELOR DE AURUL RMGC. “Rosia Montana e doar regina pe tabla de sah. Daca va cadea regina,
  23. Pingback: Ar putea sa opreasca U.E. tavalugul EXPLOATARII GAZELOR DE SIST? Se face legatura intre fracturare hidraulica, contaminarea apei si cutremure. RADU TUDOR si MIRCEA DIACONU sparg omerta pontista de la Antena 3, avertizand: “Tensiunea legata de gazele
  24. Pingback: Ar putea sa opreasca U.E. tavalugul EXPLOATARII GAZELOR DE SIST? Se face legatura intre fracturare hidraulica, contaminarea apei si cutremure. RADU TUDOR si MIRCEA DIACONU sparg omerta pontista de la Antena 3, avertizand: “Tensiunea legata de gazele
  25. Pingback: Parintele Vasile Lăiu: EXPLORAREA SI EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST ESTE ILEGALA [audio] - Recomandari
  26. Pingback: GAZELE DE SIST: otravirea pamantului pentru o BULA SPECULATIVA? Cum a functionat LOBBYUL AMERICAN de promovare a FRACTURARII HIDRAULICE/ Iulian Iancu: rusii au finantat miscarile anti-sist cu 82 mil. euro - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare