Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a recunoscut, marți, că are ”o afiliere de idei” cu Monica Macovei, fost ministru PDL al Justiției.
Afirmaţia vine în contextul în care Raluca Prună a fost acuzată că încearcă să favorizeze mini-partidul Monicăi Macovei, susţinând reducerea pragului electoral pentru intrarea în Parlament.
Totul, în condiţiile în care, desigur, ministrul Justiţiei nu are nicio atribuţie pe această temă.
”Am lucrat cu Monica Macovei și am o afiliere de idei cu Monica Macovei. Însă eu aici nu am acceptat acest post, ca să sprijin pe cineva sau pe altcineva. Eu sunt aici în slujba cetățeanului român și nu este treaba mea să sprijin partidele mici sau partidele mari. Nu sprijin niciun partid”,a declarat, marți, ministrul Justiției, Raluca Prună.
Subiectul a fost dezbătut în ediția de marți a emisiunii Subiectiv, realizată de Răzvan Dumitrescu.
Analistul economic Ilie Șerbănescu a explicat că faptele Ralucăi Prună sunt în linie perfectă cu misiunea Guvernului Cioloș.
“După mine, ce face și ce spune doamna Prună este perfect consistent cu misiunea Guvernului Cioloș de a lichida și ultimele rămășite ale capitalului autohton și de a experimenta un fel de guvernare fără partide și fără Parlament.Asta este misiunea guvernului Cioloș, format din oameni care nu vin din țară, ci de la Bruxelles, asta este comanda de la Bruxelles, asta se face. Eu consider că doamna ministru este perfect coerentă cu acestă misiune.”
[…] Acest domn care s-a trezit ministru al Agriculturii este fie inconstient fie ticalos.Dupa ce prin declaratiile sale despre sursa imbolnavirii copiilor cu e-coli a nenorocit o firma, acum da inapoi pe Facebook si zice ceva de genul “sper ca nu am afectat grav”. Ba da! Ai afectat grav. Nu exista dovada legaturii intre branza incriminata si cauza imbolnavirilor!!! Vom comenta la SUBIECTIV porcaria asta fara de margini comisa de un inalt oficial. […]
Ministrul (i)responsabil cu agricultura ne anunță senin că lotul cu brânză de vaci, așa-zis infestat cu bacteria ucigașă de bebeluși, fusese vândut tot. Și că au fost analizate probele-martor. Și că nu există dovada legăturii dintre brânza de vaci moartea copiilor! Dar e mulțumit că, deși aproape a falimentat o societate cu capital autohton, cu de la sine putere a pronunțat numele producătorului, poate că a salvat vreo viață de bebeluș. Senin ca o boare, demnitarul tehnocrat, care în trecut a fost și secretar de stat la Agricultură susținut de PC și nu e la prima astfel de declarație (poate vă amintiți legumele autohtone otrăvitoare din piețe) care favorizează interesele economice ale multinaționalelor, nu pomenește nimic despre o eventuală demisie.Pentru incompetență, pentru ticăloșie, pentru imecilitate agresivă, pentru orice poate și trebuie demis; plus, la pachet, denunțat la DNA. Măcar, dacă nu-i găsit corupt, să fie declarat prost sau dement, cu hârtie la mână, să nu-l mai pună nimeni nici portar de CAP.
Altfel, domnu’ Irimescu, Achime, frățioare, cum vrei tu să-ți zic, că păreai băiat simpatic și spălățel pe culoarele televiziunii, ascultă ce-ți zice un om care a halit mulți ca tine pe pâine la micul dejun. Dacă apucai să fii adjunct de băgător de seamă pe vremea lu’ nea Nicu și făceai (înainte de terminarea anchetei) o declarație cu gravitate la sfertul celei privind infestarea producției unei firme autohtone, îți luai pârnaie pe viață pentru subminarea economiei naționale. Dat fiind că te-ai apucat să emiți sunete articulate pe gaura gurii într-un regim poreclit democrație, la finele mandatului tău, ai toate șansele să primești un post de vicepreședinte de mulinațională din industria lactatelor; poate chiar de la beneficiar…
Ca și în cazul #Colectiv, în cazul care ține atenția publicului, dar nu și a presei, al bebelușilor care au murit si a zecilor de copii internați în spitale, asistăm la o imensă manipulare a unor forțe lipsite de scrupule dar care au o agendă precisă.
Or, chiar patronul de la Lactate Brădet spunea în conferința de presă că aduce laptele de la sute de km. distanță. De ce? În colonia România nu mai sunt decât puține ferme rămase, noi fiind doar o piață de desfacere pentru Centru. Chiar și așa, micul producător deranjează interesele coloșilor, care-i vor zdrobiți complet. Vedem iarăși periculozitatea puiului de casă, care este nesigur alimentar, contaminat de bacili, mult mai sigur fiind puiul dopat cu hormoni din supermarket.
În același timp, observăm că se fac asupra copiilor noștri experimente vacciniste, întrucât hexavaccinul făcut de curând era destinat pieții din Kazahstan, firma importatoare atrăgând oficial atenția că “acest medicament face obiectul unei monitorizări suplimentare”.
Se atinge permanent siguranța națională alimentară, sanitară, nu mai vorbim de cea politică și economică.
Și asta în țara cu cele mai mari servicii secrete din NATO, care nu știm exact în slujba cui sunt puse, a cetățeanului sau a globalismului, a corporatocrației bancare.
Zilele trecute am văzut cum ministrul agriculturii poate să ruineze cu zâmbetul pe buze un producător local de lactate. Un ministru ce ar fi trebuit să nu doarmă noaptea din cauza situației acestor producători.
În România există 900.000 de gospodării țărănești ce cresc bovine iar producția laptelui este o problemă socială.În multe cazuri laptele este cea mai importantă sursă de venit pentru acești oameni. Din păcate laptele ajunge să fie mâncat de purcei dimineața, la pranz și seara cum îmi povestea nea Nicolae, vecinul socrilor mei dintr-un sat de lângă Alba.
Povestea laptelui românesc este de fapt povestea satelor noastre ce au fost sabotate economic de către regimul comunist timp de 50 de ani și debranșate treptat după 1989 de la piețele urbane ce ar fi putut să le ajute să prospere.
România produce peste 4 miliarde de litri de lapte anual. Doar unu din cinci litri de lapte românesc însă ajunge în industria procesatoare.În topul celor cinci mari procesatori doar Albalact era producător cu capital autohton iar prin cumpărarea sa de către corporația franceză Lactalis industria procesatoare este în momentul de față controlată de grupurile străine Doar anul trecut Lactalis a închis trei fabrici în Neamț și Suceava.
Laptele proaspăt de vacă pleacă la un preț mai mic de 1 leu pe litru la preluarea sa de la fermă. Cu toate acestea marii producători preferă să importe lapte pentru procesare dând vina pe infrastructura defectuoasă sau pe normele europene.Deși costurile de producție a laptelui în România sunt conform statisticilor mai mici decât în Ungaria sau Polonia de exemplu aveam la un moment dat, conform Eurostat, în final avem cel mai scump lapte pe rafturile magazinelor.
Eu personal cumpăr în jur de 40 de litri de lapte pe lună. Lejeritatea cu care ministrul agriculturii a ruinat firma Brădet m-a convins să fiu mult mai responsabil față de ce cumpăr și de la cine cumpăr. Cumpărând lapte de producție autohtonă fiecare dintre noi sprijinim satul românesc și suntem ambasadorii lui.
Este uimitor cum o firmă acuzată că ar fi răspândit bacteria E Coli câştigă atâta simpatie! Însă nu e greu de dibuit că simpatia nu se datorează produselor, ci neîncrederii în autorități. Colac peste pupăză, a intervenit şi compania Auchan cu un comunicat prin care anunță retragerea produselor Brădet chiar fără să fi primit un ordin de la autorități. Sunt încă proaspete cuvintele lui Tăriceanu că guvernul protejează companiile străine în detrimentul celor româneşti. În plus, mulți membri ai guvernului sunt recrutați din managementul multinaționalelor. Asocierea dintre guvern şi interesele străine se face imediat în mintea românilor!S-ar putea ca alegerile de anul acesta să ofere surprize, care nu au nimic de-a face cu pulsul feisbucului. Să nu uităm prezidențialele, când vuietul lui Macovei s-a stins într-un fâs de patru la sută!
Presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu acuza jocul dublu al procurorilor DNA si spune ceea ce multi politicieni romani constientizeaza, dar se tem sa o afirme public din diverse motive. Liderul ALDE acuza distrugerea sistematica a capitalului economic autohton de catre DNA, in beneficiul firmelor straine, protejate de ambasadele marilor puteri. Cu alte cuvinte, Calin Popescu Tariceanu acuza DNA de tradare nationala.
Declaratiile au fost facute, joi seara 25 februarie 2016, la cateva ore dupa bilantul triumfalist al DNA, in care liderii politici ai Romaniei si sefii din Justitie s-au inghesuit sa-i ridice osanale Laurei Codruta Kovesi. Invitat la TVR, presedintele Senatului a dezvaluit ca oamenii de afaceri roamnesti sunt nemultumiti ca firmele autohtone sunt vizate de anchetele DNA, in timp ce companii straine sunt ocolite de parchetul anticoruptie, condus de Laura Codruta Kovesi, ea insasi decorata de state straine. Tariceanu a oferit si o explicatie pentru ”dubla masura” cu care actioneaza procurorii DNA. In opinia presedintelui ALDE, parchetul Codrutei Kovesi nu se atinge de firmele straine intrucat acestea se bucura de protectia ambasadorilor, care insa nu se sfiesc sa dea lectii de anticoruptie:
„Discut frecvent cu oameni din mediul de afaceri romanesc, care mi-au spus urmatorul lucru: Domnule, este foarte bine ca ancheteaza firmele romanesti care sunt angrenate in fapte de coruptie, cu administratia sau altfel, cu politicieni. Dar firmele straine de ce nu sunt anchetate? Stiti de ce nu sunt anchetate?Pentru ca firmele straine se bucura de protectia ambasadorilor, care, pe de o parte, protejeaza firmele straine, dar, pe de alta parte, vin sa dea lectii ca sa continue lupta impotriva coruptiei. Este o dubla masura”.
In acelasi context, Tariceanu a subliniat prezenta unor ambasadori sau reprezentanti ai Ambasadelor la bilantul triumfalist al DNA. Asta in timp ce nici el si nici alti membri ai conducerii Senatului nu au fost invitati: „La bilantul DNA, nu cumva va imaginati ca cineva de la Senat si-ar fi dorit sa fie sau ca avem vreun sentiment de oarecare frustrare, nu am fost invitati, cu toate ca Parlamentul este singura institutie democratica, dar am observat ca in sala erau ambasadori. Nu stiu ce cautau ambasadorii acolo”.
Tariceanu: „Nu am auzit in alte tari democratice, procuratura sa faca astfel de bilanturi publice, in care sa se laude cu numarul de dosare, de anchete, cu numar de arestari”
”Sunt absolut convins, că există un plan foarte minuțios pregătit de ucidere a capitalului românesc și se acționează pe mai multe planuri. (…) România nu trebuie sa aibă business propriu, trebuie să fie doar angajată”, a comentat Mircea Badea.
Mircea Badea a comentat, în stilul caracteristic, dublul standard al societății când vine vorba de autorități.
Badea a subliniat, în pasa cu emisiunea Sinteza Zilei, că au murit bebeluși din cauze încă nedeslușite, dar guvernul rezistă în funcție, deși povestea a fost ceva mai simplă după tragedia de la Colectiv.
“E drăguța asta cu românii care sar în ajutor, nu are valoare universală această remarcă, nu sar în ajutor toți, pe unii îi doare în cot. Pe mine mă interesează că în România s-a stabilit un standard. Standardul a fost stabilit toamna trecută, când generația Facebook a ieșit în stradă să dea jos Guvernul, pentru că unii au dat cu artificii într-un club. Acesta este standardul. Și dacă nu vrem să fim niște ticăloși sau impostori, nu putem avea dublu standard, nu? Nu cred că era treaba Guvernului nici să stingă incendiul, nici să spună ălora să nu dea cu artificii în buncăr. Cu toate astea, Guvernul a plecat. Acest standard trebuie aplicat și acum.”
“Acest standard s-a stabilit și ar trebui aplicat și în acest moment, în situația cu copiii. Au gestionat dezastruos, nu au găsit sursa, au mai nenorocit și o parte din economia românească, antreprenori români. Eu cred că există un plan bine pus la punct de distrugere a oricărei urme de capital autohton.”
Miniştrii Raluca Prună, Anca Dragu, Cristiana Palmer şi Dragoş Tudorache şi-au luat concediu de la Bruxelles ca să poată fi “angajaţi” în Guvernul Cioloş. Cei patru se pot întoarce oricând să lucreze pe posturile ocupate în trecut la Comisia Europeană. Pe cererile de concediu, tehnocraţii lui Cioloş au invocat “motive personale”.
Potrivit Regulamentului european, reprezentanţii Comisiei Europene au dreptul la un an de concediu “din motive personale”, însă acesta poate fi prelungit la cerere. Este fix anul în care tehnocraţii lui Cioloş îşi vor exercita mandatul de ministru în cabinetul de la Bucureşti. Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, ministrul Finanţelor, Anca Dragu, ministrul Mediului, Cristiana Palmer şi şeful Cancelariei premierului, Dragoş Tudorache, sunt oficial în concediu. Ei şi-au luat vacanţă de la Bruxelles ca să poată lucra all-inclusive în Guvernul lui Dacian Cioloş. În actele de concediu, românii din Comisia Europeană au trecut “motive personale”, ceea ce înseamnă că pot reveni în orice moment în posturile ocupate anterior. Practic, în cazul în care ar fi demişi sau în clipa în care mandatul Executivului va lua sfârşit, “concediul” miniştrilor se va încheia automat, iar ei se vor întoarce în birourile de la Bruxelles.
Cioloş şi-a dat demisia
Referitor la banii primiţi de miniştrii români de la Comisia Europeană, aceştia şi-au încasat ultimul salariu chiar înainte să plece de la Bruxelles, însă nu vor fi remuneraţi pe perioada “sejurului” la Bucureşti. Spre deosebire de cei patru, Dacian Cioloş, fost consilier special al preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi-a dat demisia din funcţie ca să poată prelua Guvernul de la Bucureşti. Premierul, care nu a fost plătit pentru activitatea de consilier, ar putea reveni şi el în funcţia de la Bruxelles pentru că postul său a rămas neocupat.
1. In primul rand ca sa distrugi un brand romanesc trebuie sa fii incompetent.
Aceasta sarcina ii revine clar Ministerului Sanatatii care habar nu are de ce s-au imbolnavit copiii din Arges. Fara dubii.
2. Scoti un pacalici din maneca si il pui sa declare tampenii. Aleeeeei-hop!
In cazul acesta, pacaliciul este Ministrul Agriculturii, care, prin declaratiile lui, a aruncat pisica moarta in curtea Fabricii de Lactate Bradet. Chiar daca un reprezentant al Directiei Sanitar Verinare (“Daniel Lupu, DSV Arges: E Coli, descoperita in branza de la Bradet nu are nicio legatura cu moartea bebelusilor”) il contrazice, declaratia pacaliciului a fost preluata de toata lumea.
S-au imbolnavit copiii de la consumul de branza?
Pai, o sa va spun o singura informatie publica: primul copil imbolnavit este o fetita de 4 luni si jumatate. La varsta aceea nu incepuse sa manance branzica. Se hranea doar cu LAPTE PRAF. Si nu era produs de Bradet!
3. Daca esti o firma concurenta profiti de ocazie si faci ce iti sta in putinta sa amplifici zvonul.
Folosesti canalele tale de informare (sa zicem, la intamplare, Zuzu si Antena 3. Absolut la intamplare [Nu se verifica, de vreme ce A3 a luat apararea explicit si puternic producatorului local – n.n.]).
4. Copiii s-au imbolnavit in Arges. Daca esti ziarist platit si vrei sa faci rau firmei romanesti, atunci clar trebuie sa ignori informatia urmatoare:
Lactate Brădet își distribuie produsele în Argeș, București, Craiova, Brașov, Vâlcea, în hipermarket-urile Auchan Pitești și București, Profi și Metro. Produsele lor ajung si in Italia, Anglia, Spania, Germania, Cipru și Belgia.
Pai, in celelalte locuri de ce nu s-au imbolnavit?
Nu pare logic, nu?
Concluzie:
Copiii s-au imbolnavit de la Lactatele Bradet? Nimeni nu stie.
Dar, tocmai asta e ideea: NIMENI NU STIE. Intre timp, pe baza unor dovezi neconcludente, ai nenorocit niste oameni care lucreaza la doua ferme romanesti si o fabrica? Ai nenorocit. Fabrica aia nu-si mai revine. Auchan, spre exemplu, a retras produsele Bradet din magazine.
[…]
De azi consum numai lactate romanesti. D’al naibii si de inimos!
Pa!
Nu doar autoritățile și marii retaileri s-au grăbit să îi dea în cap producătorului român Lactate Brădet. Invitat la ”Sinteza Zilei” (Antena 3), patronul firmei de prelucrare a laptelui Lactate Brădet din Argeş, Marius Badea, a făcut aseară o dezvăluire privind atitudinea pe care a avut-o față de situația sa și banca la care datorează 300.000 de euro, sumă folosită pentru acoperi modernizarea fabricii de lactate printr-un proiect cu fonduri europene.
Marius Badea a povestit că imediat ce scandalul a izbucnit în mass-media a fost contactat de bancă să se prezinte pentru discuții.
”Avem împrumuturi. 300.000 de euro mai avem acum de dat băncilor. Am apelat la un proiect pe fonduri europene de 2,8 milioane de euro. Suntem în derularea lui. Mai avem de rambursat 300.000 de euro la bănci. Chiar am fost invitat astăzi la o bancă pentru a mi se lua punctul de vedere ce vom face de acum încolo”,a declarat Marius Badea miercuri seară. El a apreciat însă că atitudinea băncii este de înțeles odată ce s-a anunțat public că fabrica se va închide. ”Am făcut declarațiile cu toată responsabilitatea pentru că mi-am dat seama că o astfel de reclamă negativă nu poate să te mai ridice”, a spus producătorul.
Marius Badea a precizat că nu vrea să se gândească la o acțiune împotriva sa deși recunoaște că în 2008, fabrica de la Brădetu a luat foc, iar anchetatorii i-au spus ulterior că incendiul a fost provocat.
”În cei 15 ani de activitate nu am întârziat vreo zi cu vreo datorie la bugetul de stat, nu am întârziat o zi cu plata salariilor oamenilor. Nu avem un furnizor care să se vaite că am întârziat plata. În momentul în care am luat foc, furnizorii noștri, știind cum suntem, ne-au sunat din proprie inițiativă și ne-au spus că șase luni nu trebuie să le plătim. Am beneficiat de încrederea lor și ne-am revenit. Acum răul este mai mare”, a mai spus Marius Badea, precizând că valul de susținere pe care l-a văzut în ultimele zile pe rețelele de sociale îi dă speranță. ”Românii chiar sar și se ajută între ei”, crede producătorul de lactate de la Brădetu, județul Argeș.
Fermierii vor să îl dea în judecată pe ministrul Agriculturiicare a spus ieri că brânza de Brădet ar fi fost contaminată cu E.coli prin lapte. Oficialul şi-a nuanţat astăzi declaraţia, dar crescătorii rămân furioşi. Se plâng că spusele demnitarului au creat panică şi le-au înjumătăţit imediat vânzările.
„Deja sunt foarte multe ferme care nu mai pot vinde laptele şi urmează să îl aruncăm pe câmp. Toţi producătorii de lapte din România sunt afectaţi, toţi, absolut toţi. De la declaraţia pe care a făcut-o până astăzi a scăzut vânzarea cu 50%”,a spus Costel Caraș, preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România.
Reprezentantul crescătorilor de taurine spune că laptele livrat de fermieri nu poate contamina pe nimeni cu bacteria E.coli: este procesat în fabrici. „Noi facem lapte crud, materie primă, care pleacă la prelucrare şi tot acest lapte este pasteurizat pentru a distruge germenii, microbii”, a adăugat el.
Administratorul fermei care a livrat lapte la fabrica de brânzeturi de la Brădet spune și el că nu a greşit cu nimic
„Nu înţelegem de ce suntem noi acuzaţi, adică conform regulamentului european, după care noi funcționăm, noi livrăm lapte european. Mă obligă să am un anumit număr de germeni”, spune Nicoleta Marinescu, administratorul fermei din Robăneşti.
Reacţia fermierilor vine după ce ministrul Agriculturii a declarat ieri că laptele ar putea fi sursa de contaminare cu E.coli a brânzei produse la Brădet. „Specialiștii spun că această contaminare s-ar putea să fi fost la lapte în principal. Se acuză laptele ca sursă principală”, a spus, marți, Achim Irimescu, ministrul Agriculturii.
Şefii Consiliului Judeţean Argeş sunt şi ei revoltaţi
„Este inacceptabil să distrugi un brand local de la nivelul dânsului. Cine va răspunde dacă niște oameni rămân fără locuri de muncă? Se închide o societate pe niște declarații neverificate”, a spus Dorin Mărăşoiu, vicepreşedinte CJ Argeş.
Ieri, ministrul Agriculturii şi-a nuanțat declaraţia care i-a înfuriat pe fermieri. „Eu nu am spus de niciun fel că laptele este de vină. Eu am spus un singur lucru: că la testele pe care le-a făcut ANSVSA în comerţ, nu în fabrica respectivă, a rezultat că 25 de kilograme de brânză proaspătă de vaci este contaminată”, a spus Achim Irimescu.
Ministrul a făcut noi precizări și pe pagina sa de Facebook.
„Am dat informația în mod absolut transparent. De fapt, ceea ce mi se impută acum este prea marea transparență de care am dat dovadă. Poate am greșit, poate nu. Pe de altă parte, informația era deja cunoscută în mass media, jurnaliștii necerându-mi decât confirmarea ei. Alte persoane avuseseră deja grijă să o dea, “pe surse”, cum se spune, înainte (…) Nu cred că putem pune în balanță viața unor copii cu orice altceva. Nu cred că este un mod corect și moral a vedea astfel lucrurile”, a scris Achim Irimescu.
Chiar şi aşa, fermierii sunt hotărâţi să îl dea în judecată pe Ministrul Agriculturii.
În plus, fermierii sunt deranjaţi şi de controalele DSP şi DSV pe care le consideră fără rost atâta timp cât ei sunt controlaţi de aceleaşi autorităţi o dată la două săptămâni. Autorităţile şi-au îndreptat atenţia spre cele două ferme din Dolj şi Argeş care furnizau lapte către fabrica de brânzeturi Brădet. Inspectorii sanitar-veterinari au prelevat probe noi din lapte, chiar dacă spun că au fost făcute analize obligatorii o dată la două săptămâni. Testele periodice indică numărul de germeni, iar rezultatul ar fi putut scoate în evidenţă o eventuală contaminare cu bacteria E.coli. Testele de până acum nu au indicat niciun pericol în lapte, spun autorităţile.
„Îmi recoltează și probe de lapte. Chiar aici am o probă de lapte din ianuarie în care îmi spune că am 319 NCS-uri. Valoarea maximă ca eu să am lapte european este de 400.000”,spune Nicoleta Marinescu, administratorul fermei din Robăneşti.
„În ultimele zile am efectuat recoltări de probe pentru determinarea celulelor somatice şi numărul total de germeni. Dimineaţă, numărul total de celule somatice era bun, adică se încadrau în parametri normali, urmând ca să ne iasă rezultatul pentru trei zile la numărul total de germeni. Pentru E.coli am recoltat probe şi am trimis la Bucureşti. Durează trei zile”, spune Costică Retea, directorul DSVSA Dolj.
„Tot ce se produce în fabricile de produse lactate, fabrici care sunt autorizate după ordinul 57 adică, sunt fabrici care fac schimburi intracomunitare, toate produsele sunt pasteurizate. La 120 de grade cât fierbe, sigur că orice bacterie care e acolo e pe lumea cealaltă”, a spus și Daniel Lupu, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare Argeş.
Au continuat verificările şi la fabrica din Curtea de Argeş, pentru a afla dacă au fost respectate normele de igienă în rândul angajaţilor.
„În prezent, la firma producătoare, la Brădet, s-a recoltat coprobacteriologic de la 21 de angajaţi, care a fost transmis la Bucureşti, în vederea identificării sau neidentificării E.coli enteropatogen, la un laborator acreditat. Am echipă la ferma de animale de unde provine laptele din judeţul Argeş, unde se vor recolta probe coprobacteriologice de la salariaţi şi se vor verifica carnetele de sănătate ale lor”,a spus Sorina Honţaru, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Argeş.
Directia de Sănătate Publică Argeș a recoltat şi probe de apă de la fabrica din Curtea de Argeș. Fabrica e închisă temporar.
Şefii Consiliului Judeţean Argeş au făcut astăzi o serie de declaraţii dure la adresa ministrului Agriculturii, în scandalul brânzei cu E.coli. Oficialii CJ Argeş consideră că Achim Irimescu încearcă să arunce responsabilitatea îmbolnăvirii în lanţ a bebeluşilor din Argeş în sarcina brandului local Lactate Brădet, înainte de finalizarea anchetei.
“O să ajungem groapa de gunoi a ministerelor”
Oficialii CJ Argeş au sărit în apărarea producătorului local. „A fost o reacţie nesăbuită a ministrului Irimescu! Încet încet o să ajungem groapa de gunoi a ministerelor. Cine va răspunde dacă nişte oameni rămân fără locuri de muncă în condiţiile în care ancheta este nefinalizată. Încă nu se ştie unde şi cum s-a contaminat acel lot. Contaminarea putea să aibă loc şi la manipulare, de exemplu, nu neapărat în fabrică. În urmă cu patru ani a existat o problemă şi cu Danone, dar atunci nimeni nu a vorbit de la un nivel atât de înalt despre probleme şi firma respectivă! Ne bucurăm acum că se închide o fabrică din Argeş cu capital românesc? Reacţia ministrului Agriculturii este de o iresponsabilitate crasă”, a declarat, astăzi, vicepreşedintele CJ Argeş, Dorin Mărăşoiu.
Oficialii Consiliului Judeţean argumentează în apărarea SC Lactate Brădet, că lotul cu E-coli nu poate fi incriminat pentru cea mai mare parte a îmbolnăvirilor, întrucât brânza a fost produsă pe 22 februarie, dată la care cei mai mulţi dintre bebeluşii diagnosticaţi la Bucureşti cu SHU contactaseră deja bacteria E.Coli şi spun că aruncarea vinei în sarcina SC Lactate Brădet distruge un brand local, înainte ca ancheta epidemiologică să elucideze sursele îmbolnăvirilor.
“Ce facem acum? Închidem o investiţie cu fonduri europene, blocăm atâtea locuri de muncă, plus imaginea care se aruncă asupra acestei fabrici şi acestei zone în care tradiţia este să faci produse lactate”, a adăugat preşedintele CJ Argeş.
Potrivit DSP Argeş, unul dintre copiii decedaţi din cauza sindromului hemolitic uremic şi un altul dintre micuţii internaţi la Marie Curie cu acelaşi diagnostic ar fi consumat acelaşi tip de brânză de vaci ca cel în cazul căruia s-a descoperit bacteria E.coli. Şeful DSVSA Argeş spune însă că cel puţin lotul incriminat nu are legătură cu moartea micuţilor cu SHU, care a survenit înainte de fabricarea produsului incriminat.
La o lună după ce primul copil infectat cu E.coli a ajuns în atenţia medicilor, criza micuţilor pare să nu mai ia sfârşit. Miercuri, o copilă de opt luni din Sfântu – Gheorghe a fost transferată cu suspiciune de sindrom hemolitic uremic în Capitală, demontând, astfel, ipoteza conform căreia micuţii s-ar fi îmbolnăvit de la brânza producătorului din Argeş
Bacteria E. coli a început să facă ravagii şi în alte judeţe, după ce zeci de bebeluşi din Argeş au ajuns în spitalele din judeţ, dar şi din Capitală. Miercuri, o fetiţă de doar opt luni a fost transferată de urgenţă la spitalul Marie Curie din Bucureşti, fiind suspectă de sindrom hemolitic uremic. Iniţial, micuţa a fost dusă de părinţi la Spitalul din Covasna, unde a fost consultată de medici. În urma analizelor, doctorii de aici au decis să o trimită direct la Bucureşti, în grija profesorului Monica Bălgrădean, şefa secţiei Nefrologie de la „Marie Curie”.
„Fetiţa prezintă anemie, cu suspiciune de sindrom hemolitic uremic. A fost internată pe secţia de nefrologie pentru a i se face investigaţii suplimentare şi pentru a evita complicaţiile”, au anunţat oficiali ai Ministerului Sănătăţii.
Potrivit sursei citate, patru copii mai erau miercuri internaţi la Spitalul „Marie Curie” din Capitală, toţi cu sindrom hemolitic uremic. Din cei patru copii de la „Marie Curie”, trei fac dializă peritoneală. Totodată, un alt caz, de boală digestivă, a fost transferat în cursul zilei de marţi la Institutul „Matei Balş” din Capitală.
„Nu e brânza de vină”
Apariţia cazului din Sfântu – Gheorghe pune, însă, la indoială ideea că micuţii, care se îmbolnăvesc în continuare de boli digestive grave, ar fi luat bacteria E. coli din brânza produsă de Lactate Brădet. „Dacă un lot a fost depistat cu probleme, vorbim de cel analizat pe 22 februarie, nu înseamnă că şi lotul anterior de brânză a fost cu probleme. Un lot poate fi infectat, altul nu”, au precizat specialiştii în alimentaţie publică.
Ei susţin că sursa de îmbolnăvire a bebeluşilor, în special a celor care provin din Argeş, trebuie să fie una comună.
„Se întâmplă ceva în zona aceea, apa ar fi singura sursă comună tuturor copiilor. Mai există E.coli în brânzeturi şi, este important de ştiut că nu există aliment care să nu conţină microorganisme. Esenţial e ca acestea să se încadreze în limitele admise. În caz contrar, apar într-adevăr riscuri pentru oameni, în special pentru bătrâni şi pentru copii, care au un sistem imunitar fragil. Anchetele au fost făcute foarte târziu. Este nevoie de o persoană care să integreze cele două echipe, de la Ministerul Sănătăţii şi de la ANSVSA”, au declarat pentru „Adevărul”, specialişti în bioresurse alimentare.
Aşadar, „trebuie mers pe lanţ pentru a putea fi descoperită sursa de contaminare. Şansele de a o descoperi sunt foarte mici. „Dacă nu toţi copiii au mâncat brânză, atunci nu are cum să fie acest aliment sursa de contaminare”, a conchis specialistul.
Ministrul Agriculturii l-a chemat la ordine pe şeful ANSVSA. Achim Irimescu este nemulţumit că rezultatele anchetei cu privire la produsele lactate verificate de ANSVSA întârzie să apară şi îi cere lui Andrei Butaru să urgenteze demersul, informează B1 TV.
Deşi Achim Irimescu afirmă că i-a cerut şefului ANSVSA să vină mai repede cu rezultatele anchetei, şeful ANSVSA spune că nu se poate grăbi cu verificările și nici măcar nu ar fi primit o astfel de solicitare de la ministrul agriculturii.
”Nu, nu ne-a cerut asta și nici nu putem să ne grăbim. Nu am avut depășiri ale limitelor admise la toate constanțele pe care le cautăm.
Recoltările s-au făcut începând de acolo (Argeș – n.r.). O parte din analize sunt efectuate. Laptele fermierilor din România este un lapte care se poate comercializa fără probleme”, a declarat Andrei Butaru, președintele ANSVSA.
Cât despre firma de la Brădet, acolo unde au fost găsite produse infestate cu E.coli, şeful ANSVSA spune că societatea îşi poate continua activitatea fără probleme. ”Noi am stabilit acolo un diagnostic pe brânza respectivă, firma poate să continue. El poate să lucreze cu celelalte secții”.
Laptele provenit de la toate fermele din România, precum şi produsele lactate de la rafturi sunt sigure pentru consum, a declarat Andrei Butaru, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), precizând că nu există restricţii pentru nicio fermă.
“Noi nu am avut până la ora aceasta nicio restricţie pe fermele de lapte care livrează lapte în România. În acest sens, din controalele efectuate până acum la toate fermele, nu au apărut valori care să depăşească valorile normale. Din acest punct de vedere, considerăm că tot laptele provenit din fermele din România şi produsele de lactate care se află la raft trebuie să spunem că nu are probleme. Noi controlam toate alimentele, vrem să precizăm că laptele din România este salubru, pentru că deja fermierii au o problemă, nu mai pot să livreze laptele pentru că s-a creat panică”, a afirmat joi Butaru, într-o emisiune la Realitatea TV.
El a precizat că laptele de la toate fermele este sigur pentru consum, întrucât dacă existau rezultate pozitive la anumite ferme, s-ar fi impus restricţii.
Întrebat cum ar fi putut ajunge bacteria e-coli să contamineze un lot de brânză de vaci de la firma “Lactate Bradet” dacă produsele erau sigure la fermă, Butaru a explicat că sursa de contaminare poate să apară din mai multe locuri.
“În primul rând, pot să apară contaminări pe flux, în al doilea rând pot prin manipulare, prin transport etc. Noi încă n-am terminat analizele de făcut, dar în momentul respectiv contaminarea putea să fie făcută”, a subliniat preşedintele ANSVSA.
Butaru a adăugat că ancheta a fost coordonată de Ministerul Sănătăţii, iar instituţia pe care o conduce a fost solicitată să analizez alimentele care au fost “incriminate” în momentul respectiv în ancheta epidemiologică.
Ca atare, el consideră că directorul DSVSA Argeş nu a greşit cu nimic şi nu este necesară demisia acestuia.
“Nu, deocamdată noi am făcut recoltarea de probe în momentul care ni s-a cerut în anchetă şi nu cred că putem culpabiliza un coleg care a acţionat în urma unei anchete epidemiologice conduse de altcineva”, a spus Butaru, fiind înrebat dacă nu se impune demisia şefului DSVSA Argeş.
21 Commentarii la “OBIECTIV: LICHIDAREA CAPITALULUI ROMÂNESC. Studiu de caz: PRODUCATORII AUTOHTONI DE LAPTE SI LACTATE. Declaratiile iresponsabile si balbaielile incredibile ale MINISTRULUI AGRICULTURII. Pentru cine lucreaza si care e misiunea tehnocratilor lui Cioloş? (VIDEO)”
ANSVSA a anuntat ca nu exista nici-o legatura intre branza si imbolnavirea copiilor cu sindromul hemolitic uremic.
“Precizăm că, procesul de pasteurizare al laptelui materie primă asigură distrugerea bacteriilor din grupul Escherichia Coli (inclusiv O 26), iar produsele rezultate sunt sigure pentru consum.
Datele rezultate din verificările ANSVSA indică faptul că nu există o legătură directă de cauzalitate între brânza de vaci din lotul produs în data de 22.02.2016 şi îmbolnăvirile copiilor diagnosticaţi cu SHU.”
[…]
Reforma administrativa a guvernului Ciolos: administratia locala (indiferent de locatie comuna, oras, etc.) va fi “influentata” direct de la Bruxelles. vezi http://ec.europa.eu/isa/documents/isa_annex_ii_eif_en.pdf (in special paginile 5 si 9). Curat cal troian.
Amintiti-va de amenintarea basescului de ‘cedare masiva de suveranitate’ de prin 2011.
Ce n-ați înțeles din ce se întâmplă în România? Doar Ponta trebuia să plece. Orice motiv era bun. Acum Cioloș trebuie să rămână. Și orice tâmpenii ar face gloata aia de ”tehnocrați”, nu se va întâmpla nimic. Așa că scotociți și voi prin memoria calculatorului, după poze cu pisici…
http://www.b1.ro/stiri/eveniment/auchan-vrea-sa-continue-parteneriatul-cu-lactate-bradet-suntem-o-companie-responsabila-si-sustinem-activitatea-producatorilor-romani-142322.html
http://www.capital.ro/ce-mai-deputatii-controlati-produsele-alimentare-provenite-din-ue.html
http://www.activenews.ro/stiri-social/Bunica-unui-bebelus-din-Arges-care-a-murit-la-Marie-Curie-Noi-nu-am-consumat-produse-de-la-Bradet.-S-au-spus-numai-minciuni-130705
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=340480542742877&id=116234105167523
ANSVSA a anuntat ca nu exista nici-o legatura intre branza si imbolnavirea copiilor cu sindromul hemolitic uremic.
“Precizăm că, procesul de pasteurizare al laptelui materie primă asigură distrugerea bacteriilor din grupul Escherichia Coli (inclusiv O 26), iar produsele rezultate sunt sigure pentru consum.
Datele rezultate din verificările ANSVSA indică faptul că nu există o legătură directă de cauzalitate între brânza de vaci din lotul produs în data de 22.02.2016 şi îmbolnăvirile copiilor diagnosticaţi cu SHU.”
[…]
Sursa: http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Sanatate/ANSVSA+Nu+exista+legatura+intre+branza+de+vaci+si+boala+bebelusi
O propunere inedita, ce poate avea mari sanse de reusita:
http://agrointel.ro/50819/proprietarul-lactate-bradet-haideti-sa-facem-un-brand-al-romanilor-va-pun-la-dispozitie-fabrica-familiei-noastre/
Dacian Ciolos despre erorile ministrului Achim… de medialert
Reforma administrativa a guvernului Ciolos: administratia locala (indiferent de locatie comuna, oras, etc.) va fi “influentata” direct de la Bruxelles. vezi http://ec.europa.eu/isa/documents/isa_annex_ii_eif_en.pdf (in special paginile 5 si 9). Curat cal troian.
Amintiti-va de amenintarea basescului de ‘cedare masiva de suveranitate’ de prin 2011.
http://jurnalul.ro/editorial/daca-aveti-treaba-la-bruxelles-nu-va-mai-retinem-domnilor-euro-birocrati-709167.html
https://www.facebook.com/constantin.gheorghe.16/posts/792409104224671