“SCLAVIE IN ENERGIE”. Ne asteapta si pe noi TAVALUGUL SCUMPIRILOR din cauza LIBERALIZARII impuse de FMI&UE

19-02-2013 3 minute Sublinieri

BULGARIA: protestele continua, Borisov il suna pe Putin si retrage LICENTA CEZ

lant

În timp ce zeci mii de bulgari au protestat săptămâna trecută împotriva majorărilor consistente de preţ la electricitate, tăvălugul scumpirilor urmează să ajungă şi în România: liberalizarea va începe de la 1 iulie pentru consumatorii casnici, în timp ce acordarea de certificate verzi deja se vede în facturi şi pune presiune pe industrie.

Proteste de amploare au avut loc duminică în Sofia, Varna dar şi Plovdiv şi Blagoevgrad. Manifestanţii au acordat guvernului un ultimatum de o săptămână pentru a le îndeplini cererile, una dintre acestea fiind renaţionalizarea celor trei societăţi de distribuire a energiei electrice, deţinute acum de către cehii de la CEZ şi EnergoPro, şi austriecii de la EVN. 

Dacă vecinii noştri de la sud s-au revoltat din cauza scumpirilor de 13% din vara anului trecut, România va da piept cu scumpirile în perioada imediat următoare. Liberalizarea pieţei pentru electricitate a fost impusă Executivului de către Fondul Monetar Internaţional (FMI) sub argumentul că, fără aceasta, companiile din energie nu vor realiza investiţii. Din 56 de TWh, energie produsă în România, jumătate, adica 28 de TWh, sunt livraţi în piaţa reglementată pentru instituţii, populaţie şi o serie de întreprinderi mici.

Preţul energiei electrice s-a majorat cu 10% de la 1 ianuarie, un procent de 6% fiind recunoaşterea de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a unor costuri mai mari pentru o serie de producători, iar alţi 4% vin ca urmare a creşterii sprijinului acordat companiilor care investesc în energie regenerabilă. Liberalizarea preţurilor la populaţie este programată să se termine în 2017.

Bate vântul prin factură

Cu toate acestea, problema nu este aşa de simplă: Gheorghe Bran, un consumator din Slatina iritat de scumpiri, a trimis pe adresa redacţiei o copie după o factură în care la un total de 54 de lei, valoarea certificatelor verzi era de 32 lei, mai mult de jumătate din sumă. Certificatele verzi reprezintă instrumente acordate atunci când se livrează în sistemul energetic un MWh de energie regenerabilă. Producătorii eolieni primesc două certificate verzi la un MWh produs, în timp ce cei din sectorul fotovoltaic primesc un număr de şase astfel de certificate. Ca urmare a subvenţiilor masive, în România există proiecte de investiţii în sectorul regenerabil de 30.000 MW, în condiţiile în care întreg sistemul nostru energetic nu are acum mai mult de 20.000 MW.

Energia regenerabilă este sprijinită de ţara noastră printr-o schemă de 10 miliarde de euro, însă această sumă imensă nu este plătită de stat, ci de către consumatori. Estimările ANRE arată că electricitatea se va scumpi cu 30% până în 2016 doar din cauza energiei regenerabile, la care se va mai adăuga şi liberalizarea preţurilor, cerută de către FMI. 

Canibalizarea industriei

Subvenţiile pentru sprijinirea energiei verzi “canibalizează” industria şi distorsionează piaţa, întrucât sunt prea mari prin raportare la costul tehnologiilor, afirma recent şi Marian Năstase, vicepreşedinte Alro. “Subvenţia pentru energia regenerabilă loveşte cu brutalitate în orice consumator de energie într-un mod fără precedent. (…) Businessul lor distorsionează economia pentru că nu este economie de piaţă, ci una subvenţionată. Subvenţia doar a distorsionat economia, este disproporţionată, brutal de mare, canibalizează industriile, în condiţiile în care costul tehnologiilor a scăzut la mai puţin de jumătate”, declara el.

Producătorii de stat, în corzi

Dacă iniţial autorităţile au lăudat legea, acum sunt preocupate de magnitudinea scumpirilor. Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, a declarat încă de la preluarea mandatului că doreşte revizuirea legii care reglementează subvenţiile în energiile regenerabile. Statul pregăteşte scăderea numărului de certificate verzi de la 6 la 5 pentru parcurile fotovoltaice şi de la 3 la 3,6 pentru microhidrocentrale.

Iar scumpirile nu sunt singura problemă: din cauză că energia eoliană este produsă în cantităţi foarte mari, producătorii de stat care lucrează pe combustibili clasici sunt ameninţaţi cu insolvenţa. 

Astfel, Complexul Energetic Oltenia are o cantitate excedentară de 9 TWh şi stocuri mari de cărbune, în vreme ce Nuclearelectrica ar avea o capacitate excedentară de 4 TWh, potrivit avocatului Gheorghe Piperea, proaspăt desemnat administrator judiciar al combinatului Oltchim, scrie EnergyOnline.ro. Conform lui Piperea, CE Oltenia ar putea ajunge în insolvenţă, cu grave efecte sociale, din cauză că producătorul are 20.000 de angajaţi. De altfel, posibilitatea insolvenţei este amintită în scrisoarea de intenţie cu FMI şi în cazul Complexului Energetic Hunedoara. 

Gravitatea situaţiei a făcut ca Transelectrica să limiteze cantităţile de energie verde ce vor fi preluate în sistem: dacă anterior exista obligativitatea ca electricitatea din surse regenerabile să fie preluată prioritar, Transelectrica a iniţiat o procedură care stipulează că doar cantităţile notificate în prealabil vor ajunge la consumatori. Restul poate fi exportat. Măsura este menită să disciplineze “băieţii verzi” şi să semneze contracte directe pe OPCOM.

Pentru a atinge ţintele de mediu impuse de Uniunea Europeană, România nu are nevoie decât de 4.300 MW eolieni, 230 MW solari şi 600 MW în biomasă. Potrivit estimărilor, România va avea încheia acest an cu o capacitate instalată de 3.000 MW eolieni iar toate proiectelor ajunge la 30.000 MW.

bulgaria proteste energie

Nota noastra:

Despre tulburarile din Bulgaria cititorul “utzu” crede ca:

CEZ (Cehia), Enel (Italia), E.ON (Germania), EnergoPro şi EVN sunt distribuitorii gazului ieftin pe care Bulgaria l-a negociat direct cu Moscova. Aceste firme, ca şi la noi, reprezintă tributul pe care periferia europeană îl plăteşte statelor vestice. Ori bulgarii şi-au schimbat stăpânul în materie energetică, odată cu South stream, iar părţile implicate în negociere nu văd nici un motiv pentru care firmele străine să beneficieze de profituri imense din afacerea lorUrmează o încercare de naţionalizare la presiune populară. Nu cred că vor fi scoase afară din ţară firmele, doar poate vreo doi clienţi mai mititei, cât să existe marjă de negociere. Probabil scandalul se va încheia când vor anunţa public nişte compromisuri financiare. Iertaţi. Doamne, ajută!

Intre timp, premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a anuntat revocarea licentei acordate companiei CEZ si amendarea celorlalte companii straine din domeniul energetic, precum si o scadere a preturilor facturilor cu 8%, sustinand, totodata, ca este impotriva nationalizarii din energie. CEZ fireste ca neaga orice “neregularitate” in activitatea sa si considera nejustificata decizia de revocare (iar mass-media aduce aminte ca un membru al board-ului CEZ a fost partener de afaceri al actualului premier).

In acelasi context, media bulgara a facut cunoscut faptul ca Borisov a avut o convorbire cu Putin (presedintele Rusiei) care a inclus si teme legate de energie. Convorbirea ar fi avut loc la initiativa premierului bulgar care, de altfel, a anuntat ca va efectua o vizita la Moscova pentru a discuta cu liderul de la Kremlin despre centrala nucleara de la Belene.


Categorii

1. DIVERSE, Acordul cu FMI, Batalia pentru resurse, Opinii, analize, Revolte populare, revolutii, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

23 Commentarii la ““SCLAVIE IN ENERGIE”. Ne asteapta si pe noi TAVALUGUL SCUMPIRILOR din cauza LIBERALIZARII impuse de FMI&UE

  1. La noi, consumatorii, adică noiii… finanțăm construirea turbinelor eoliene, ca acestea să devină proprietate privată a cuiva. Oare, capitalismul acesta, nu-i un fel de escrocism, adică escrocherie? Ba da!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. @Nelu
    E escrocherie pt ca noi tacem, “stam in banca noastra”, doar ca intelegem prost expresia asta si… stam ca prostii, in cazul asta.

  3. @florin m
    cand ai ceva de spus si stai in banca ta, nu poti sta decat ca prostul sau ca fricosul. Noua ne sunt cunoscute ambele situatii. Din pacate.

  4. Dupa parerea mea, statele din jurul nostru isi dau mana pentru a-si imbunatati situatia la ei in tara, in timp ce noi coboram si mai mult in ghena.
    Cineva vrea sa ne desfiinteze cu orice chip.
    De retinut este faptul ca Bulgaria a interzis explorarea-exploatarea gazelor de sist, iar aici nu cred ca transnationalele din energie s-au intimidat de popor si de guvernul lor marioneta.
    E si aici o schema geostrategica ce vizeaza periferia, iar Romania este deocamdata prima tinta si dupa planurile ocultei occidentale pare ca urmeaza sa fie desfiintata din multe puncte de vedere.
    Probabil Dumnezeu va incurca planurile dusmanilor noastri.

  5. @ Cosmin S.:

    Iarta-ne, dar de unde atata “proabil”? Sperantele astea desarte ne e teama ca ne adorm de tot. Ca si cum am face ceva sa fim vrednici cat de cat de cea mai mica minune… Si asa ni s-a dat mult si ni s-au dat atatea amanari… si la ce ne-au folosit? Nu e pocainta in noi si e mai bine sa ne pregatim cum trebuie macar de acum incolo decat sa asteptam o minune in baza faptului ca am fi noi mai… alesi. Au mai fost si alti si piatra pe piatra n-a ramas nici din Ierusalim, nici din Constantinopol… Nu ne ajuta falsele sperante, ci ne indepeartaza si mai mult de pocainta. Dumnezeu nu intervine fara ca noi sa aratam ca ne pasa de sufletul nostru, de soarta noastra.

  6. Absolut de acord cu admin îm cel mai recent comentariu! Exact aici este buba. Vorba Evangheliei, să căutăm noi mai întâi cele ale lui Dumnezeu, şi toate celelalte (belşug, respect internaţional, admiraţie chiar) ni se vor da pe deasupra. Dar până atunci… să lăsăm deoparte ( sau departe) speranţele deşarte. Să ne venim în fire. Aşa să ne ajute Dumnezeu!

  7. Pingback: Greva generala in Grecia cu paralizarea transporturilor/ GUVERNUL BULGAR AL FOSTULUI BODYGUARD BORISOV A DEMISIONAT IN URMA PROTESTELOR SUSTINUTE IMPOTRIVA DUBLARII PRETURILOR LA ENERGIE! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Mi se pare mie sau, CEZ (Cehia), Enel (Italia), E.ON (Germania), EnergoPro şi EVN, sunt nişte căpuşe care s-au

    interpus între gazul ieftin de la ruşi, negociat de guvernul bulgar. Dacă este aşa, atunci avem o mostră de hoţie europeana la cel mai înalt

    nivel economic. Să încasezi un comision gras, doar aşa că eşti şi tu la mijloc.

    Nici nu mă mir că s-au supărat ruşii când au văzut că gazul lor ieftin intra în buzunarele unor căpuşe grase.

    Deh, au şi ei căpuşele lor, nu numai noi.

  9. Fenomenul acesta de demnitate umană se observă deja de câţiva ani în Bulgaria. În timp ce în România, demnitatea, atât cea umană, cât şi cea naţională, scade vertiginos pe an ce trece, în Bulgaria este invers. Chiar şi dacă te uiţi la peisaje, în România se înmulţesc pârloagele an de an, iar în Bulgaria nu vezi colţ de pământ nelucrat şi neîngrijit. De aceea este şi posibil, ca de ex. mâncarea să fie cam la 1/2 din preţul din România în restaurante, etc. Apoi şi-n domeniul construcţiilor, la bulgari vezi cam tot atâta activitate precum şi la noi, deşi România are posibilităţi mai mari. Iar reţeaua lor de drumuri naţionale + autostrăzi este mai bună decît a noastră la momentul actual. Şi încă o remarcă, bulgarii par mai patrioţi decât românii în multe situaţii, şi nu mă refer la meciurile de fotbal! Desigur că au şi ei lipsuri pe care le avem şi noi, emigraţia, fumatul generalizat, bisericile mai slab vizitate, carenţe în educaţie, ţigănie, etc., n-are rost să-i idealizăm, dare una peste alta, bulgarii merg înspre în sus, iar noi înspre în jos. Altă diferenţă: iată ei au un prim ministru demisionar. Noi am avut aşa ceva în utlimii 23 de ani?

  10. Cristian,

    “Le dam” niste impozite mari pe orice petic de pamant lucrat si sa vezi cum apar parloage peste tot, iar nivelul de demnitate umana va scadea vertiginos.

    Probail in Bulgaria, latifundiarii au arendat deja tot pamantul si se lucreaza uniform si pe suprafete mari.

    Reteaua lor de drumuri si autostrazi…te rog, n-are rost sa exagerezi, dar sunt destul de praf. Am traversat Bulgaria de 2 ori. E plin de orasele fantoma, chiar pe DN-urile lor principale ce duc spre Sofia. “Părăsila” e la tot pasul.

    Am zis si mai sus, sunt niste jocuri geopolitico-strategice si nu are rost sa cautam merite de orice fel unor guverne marionete, fie el bulgar, ungar sau roman.

    Deocamdata tunurile s-au pus pe Romania, cum odinioara au fost puse pe Iugoslavia. De aceea apele trebuie sa fie linistite la vecinii Romaniei dar nu si in Romania unde trebuie sa domneasca haosul si jaful organizat duse la extrem.

  11. cand inchizi subit 5 combinate siderurgice(chiar de mici dimensiuni) poti sa arunci in degringolada economica si sociala o intreaga tara….apropos de vectorii de actiune de care zicea dungaciu ca i-ar detine rusia in ro….

  12. Republica? Sclavagistă! România.

  13. Românii clăcași pe moșiile magnaților!

  14. Ponta a fost in Franta, l-a primit Hollande in persoana la raport, nu stiu daca ati observat.

    În fine, ultimul punct important din “meniul francez” al lui Victor Ponta este întâlnirea cu 16 lideri de companii mari din Hexagon. Iată de ce AFP relatează că scopul vizitei ar fi în principal unul economic–creşterea investiţiilor franceze în România. Premierul român doreşte în special “să crească volumul de investiţii franceze în România în domeniile energiei, infrastructurilor şi agriculturii“, precizase ambasadorul francez, Philippe Gustin. “România este văzută ca un Eldorado pentru energia eoliană şi solară” şi “beneficiază de importante fonduri europene, pentru a recupera întârzierea în materie de autostrăzi şi căi ferate”, mai notează AFP.

    energie (pe partea de energie verde, acolo unde e chichita certificatelor verzi pe care le platim tot noi, cetatenii)

    infrastructura (autostrazi si cai ferate, cel mai probabil se cauta inlocuitor pentru Bechtel si altii la fel ca el si cumparator pentru CFR ca trebuie bifata privatizarea totala)

    agricultura (dupa ce ii vor fi pus pe tarani cu botul pe labe, trebuie sa apara si marii samsari de terenuri)

    Din cate imi pot da sama, asistam la o regrupare a fortelor si o reconfigurare in ceea ce priveste Romania mai ales ca se pare ca marele nostru aliat – SUA – a facut un pas inapoi in regiunea Carpato-Danubiano-Pontica; asa ca e loc de alti stapani pentru bucatele ramase.
    Cel mai probabil, interesele franco-germane vor prelua stafeta in zona si vor fi bine reprezentate in urmatoarea perioada.

  15. Pingback: Revolutia anti-austeritate si anti-corporatii continua in Bulgaria. COMISIA EUROPEANA DESCHIDE INFRINGEMENT PENTRU LIBERALIZAREA ENERGIEI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  16. Pingback: Sindicalistii Postei au protestat fata de masurile de desfiintare si concediere/ BULGARIA: JANDARMERIA OCUPA SEDIUL COMPANIEI CEHE DE ENERGIE/ Grecia - atacata de Big Pharma prin sistarea livrarii de medicamente vitale! - Razboi întru Cuvânt - Recomanda
  17. Pingback: Ilie Serbanescu despre Romania si Bulgaria: SCLAVELE IMPERIULUI EUROPEAN. Despre primele revolte ANTICOLONIALISTE din UE si despre ...handicapul urias de a avea RESURSE MINERALE! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  18. Pingback: Proteste sindicale fata de scumpirea ucigasa a energiei: INDUSTRIA ROMANEASCA, DISTRUSA SISTEMATIC DE FMI SI UE/ MASONUL REMUS BORZA a dat afara de la Hidroelectrica pana si femeile aflate in concedii de maternitate! - Război întru Cuvânt
  19. Pingback: CAZUL ENEL. Coruptia marilor corporartii straine si o idee “interzisa”: NATIONALIZAREA companiilor strategice - Recomandari
  20. Pingback: Seful ENEL pune sare pe rana: CALENDARUL LIBERALIZARII A FOST PREA RAPID PENTRU SARACIA DIN ROMANIA/ Beneficiile austeritatii: GERMANIA SCADE VARSTA PENSIONARII SI CRESTE PENSIILE/ Demonstrat statistic: ROMANIA NU ARE STAT SOCIAL - Recomandari
  21. Pingback: LA MANA CORPORATIILOR. Statul român a pierdut procesul cu ENEL, desi compania nu-si respectase contractul de privatizare | Cuvântul Ortodox
  22. Pingback: DISCURSUL DE EXCEPȚIE AL UNUI PATRIOT GORJEAN, Nicolae Ivăniși, (VIDEO + transcriere) in fata reprezentantului un ONG ecologist finantat de GUVERNUL GERMAN pentru a INCHIDE CENTRALELE ROMÂNESTI PE BAZA DE CARBUNE, in timp ce Germania tocmai isi deschi
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare