O LUME FARA OAMENI. Filmul documentar ARTE Un monde sans humains [VIDEO+SUBTITRARE]. Despre PROIECTUL TOTALITAR NEOLIBERAL al transumanismului: controlarea digitala prin NANO-TEHNOLOGIE a omenirii

28-05-2013 7 minute Sublinieri

Documentarul ARTE – O lume fara oameni (Un monde sans humains)

 “Accesul la tehnologii din ce in ce mai sofisticate ( …) poate fi un proiect pentru o elita. Acesti oameni [care sustin transumanismul] ar fi gata sa impinga peste bord o buna parte din umanitate, asteptand disparitia ei finala. Nu au nevoie sa-i extermine direct, multi vor disparea doar pentru ca sunt mai slabi. Intr-o anumita masura, va exista o “paguba acceptata”, o “ruptura acceptata”.” (Jean-Paul Mairieu, fizician CNRS)

Documentarul ARTE O lume fara oameni (Un monde sans humains, 2012) este realizat de Philippe Borrel dupa o idee a lui Noël Mamère (arte.tv/fr/un-monde-sans-humains/6968904.html) si propune o discutie profunda pe marginea noilor tehnologii – internet, cipuri, gadgeturi bio-tehnologice -, a cercetarilor de tip Google care cauta sa citeasca mintea umana si a filosofiilor care propaga astfel de orientari – transumanism, de pilda, bizara utopie a obtinerii nemuririi prin intermediul nano-tehnologiei care nu se reduce insa, in practica, la idei abstracte. 

Principalul punct tare al acestui documentar, fata de altele pe teme de acelasi gen, consta in faptul ca abordeaza mai multe dimensiuni ale acestei noi realitati aratand conexiunile politice din background si consecintele pe care aceste fenomene le vor avea asupra omului si societatii. Se incepe prin a arata modul in care noile tehnologii ne schimba viata la nivel cotidian si, de aici, la nivel de mentalitate si practici social-culturale. Se arata modul in care lucreaza industriile nano-tehnologiei, care se folosesc de nobilul scop al usurarii vietii handicapatilor, ajungand, ulterior, sa foloseasca inventiile propuse pentru aplicatii militare ca sa transforme soldatul intr-un adevarat cyborg. Un exemplu din documentar cazul DARPA, baza de cercetare a Armatei SUA, care a inventat, de pilda, internetul, si care experimenteaza si alte tehnologii in prezent. Nu lipseste nici Google, unde ne sunt prezentate cercetarile facute pentru a se citi gandurile oamenilor.

Printre aceste aplicatii se gaseste si cipul, in documentar fiind redata viziunea unui futurist care incearca sa ne convinga de ce anume oamenii vor accepta un astfel de dispozitiv implantat in corp, care sa controleze, practic, tot circuitul biologic al organismului uman.

Interesant de aflat este faptul ca exista un intreg curent filosofico-tehnologic numit transumanism, al carui propovaduitor este Ray Kurzweil, care a dat nastere unui centru de cercetari aplicate (Singularity). Cercetarile de aici sunt menite dezvoltarii nano-tehnologiei pana la completa absorbtie si controlare a vietii naturale de catre noile tehnologii. Utopia consta in obiectivele “filosofice” ale acestui curent, anume obtinerea “nemuririi.”

Insa in spatele transumanismului se afla o intreaga politica si industrie. Neoliberalismul este, in special, strans legat de aceasta utopie a eficientei si organizarii totale a lumii sub control digital. O legatura tradusa inclusiv in fonduri care finanteaza respectivele cercetari.

Astfel, arata Jean-Claude Guillebaud (scriitor):

“Cand privim de aproape ce se intampla in Statele Unite, ne dam seama ca conexiunile acestor proiecte tehno-stiintifice sunt cu aripa dreapta a liberalismului american, care a subventionat Universitatea Singularitatii. E vorba de dreapta ultra-liberala dura, libertarienii. Adica legaturile cu proiectul social “de piata” si logica acestuia sunt indubitabile, evidente, chiar inspaimantatoare.”

Iar un militant ce apare in film, Jim Thomas, din ONG-ul ETC Group Canada, explica ideea din spatele acestor tentative elaborate pe mai multe planuri:

„Exista mai multe moduri de a descrie aceasta tehnologie asa-zis convergenta. De pilda sunt numite nano-, bio-, info-, cogno- sau genetice, robotice, inteligenta artificiala, nano-tehnologie… Eu prefer sigla BANG: biti, atomi, neuroni, gene. Asa se vede mai bine intentia care se afla in spatele tuturor acestor tehnologii care doresc sa manipuleze un element de baza specific. De exemplu, in biotehnologie, este gena, in ideea ca putem descompune tot ce e viu in elemente simple si digitale. Pentru tehnologia informaticii, este bit-ul, elementul binar in 0 si 1. Pentru tehnologia creierului, e neuronul. In nano-tehnologie, atomul este elementul de baza. Si din clipa in care putem manipula fiecare unitate elementara, le putem recombina sau interverti, putem construi ADN sau gene pornind de la atomi. Putem construi informatie pornind de la atomi. Putem folos tehnologiile informatiei pentru a ameliora biotehnologia.

Toate elementele de baza devin instrumente esentiale pentru a reconstrui materia, pentru a reprograma natura, ca si cum totul n-ar fi decat un calculator. Este ceea ce presupune ideea de convergenta. Odata ce ajungem la cea mai mica particula, la nivelul celui mai mic pixel al existentei, putem rearanja acesti pixeli in noi materii, in noi organisme vii si, in fine, in noi indivizi, in noi sisteme sociale, in noi economii. Promotorii noii convergente sunt convinsi de faptul ca utilizand biologia sintetica sau nano-tehnologia, se va putea manipula intreaga planeta. Se va putea gasi o solutie pentru incalzirea climei, transformand atmosfera. Si, in fine, se vor putea stapani toate elementele, de la cel mai mic pana la cel mai mare. Intre cele doua, noi, oamenii, suntem prinsi in capcana, ca intre ciocan si nicovala.”

Remarcabil este si faptul ca in documentar apar o serie de specialisti, filosofi, scriitori, sociologi, psihiatri care critica aceasta tendinta de “masinizare” a lumii, lucru cu atat mai interesant cu cat nu au o abordare clasic-traditionala. Asa cum atrage atentia unul din acestia, chiar daca din toate aceste inventii ar functiona si ar fi puse in aplicare numai o mica parte, impactul ar fi enorm si ar consta in schimbarea semnificatiei fiintei umane. Practic, s-ar inventa un nou om.

Unde pot duce toate acestea?

Ne-o arata Jean-Paul Mairieu, fizician specializat in fizica cuantica, director de cercetare la Centrul National de cercetare stiintifica (CNRS), Franta:

“Accesul la tehnologii din ce in ce mai sofisticate si mai costisitoare nu duce neaparat la ameliorarea binelui comun si poate fi un proiect pentru o elita. Ar insemna operarea unei fracturi violente in umanitate, ceea ce ridica o problema politica, una din problemele politice majore ale umanitatii astazi.

Acesti oameni [care sustin transumanismul] ar fi gata sa impinga peste bord o buna parte din umanitate, asteptand disparitia ei finala. Nu au nevoie sa-i extermine direct, multi vor disparea doar pentru ca sunt mai slabi. Intr-o anumita masura, va exista o “paguba acceptata”, o “ruptura acceptata”.”

Realizatorii documentarului incheie aceasta investigatie cu o intrebare-cheie:

Dorim, oare, cu adevarat o astfel de lume? O lume….fara oameni?

Jean-Claude Guillebaud: “Esenta vietii umane este exact ceea ce nu poate fi calculat: dragostea, spiritualitatea, poezia, intelepciunea, muzica, tandretea, altruismul, generozitatea, solidaritatea umana. Toate aceste lucruri ce nu pot fi calculate sunt, putin cate putin, evacuate din peisaj.”

Pierre Dardot, professor de filosofie: O lume fara oameni, cu cyborgi sau indivizi hibrizi sau himere, masini cu resturi umane, nu ar mai reprezenta o lume. Trebuie sa aratam clar aceasta contradictie si sa-i subliniem insuportabilitatea. Singura modalitate este hranirea spiritului si atitudinii de rezistenta.”

Roland Gori, profesor de psihopatologie clinica: “Trebuie sa renuntam la ideea de a lasa expertii sa ne ghideze viata. Fie ca sunt experti in economie, in politica sau in nano-tehnologie, trebuie sa ne re-insusim democratia pe care am avut tendinta de a o abandona in beneficiul lor sub presiunea politicilor securitare si a diferitelor industrii.” 

– Multumiri celor care s-au ostenit la traducerea si editarea documentarului. Preluarea prezentarii scrise nu poate fi facuta decat cu acordul nostru explicit – 

Detalii despre Ray Kurzweill, mai nou colaborator al Google, si un articol despre impactul inteligentei artificiale asupra naturii muncii:

“Cand Google a anuntat in ianuarie ca Ray Kurzweil li se va alatura, multi s-au intrebat de ce un intreprinzator si fururist extrem de realizat ar vrea sa lucreze penrtru o companie mare pe care nu el a creat-o. Raspunsul lui Kurzweil a fost ca nimeni in afara de Google nu i-ar fi putut oferi resursele computationale si de inginerie necesare pentru a-si definitiva munca de-o viata. Inca de la 14 ani, omul de 65 de ani care a inventat de toate, de la sintetizatoare muzicale la sisteme de recunoastere vocala, a dorit sa realizeze inteligenta artificala (IA) adevarata, chiar profetind ca masinile vor egala inteligenta umana pana in 2029.

ray-kurzweill-googleAcum, ca director de inginerie la Google, se concentreaza pe dezvoltarea abilitatii computerelor de a recunoaste cu adevarat limbajul nostru, si chiar sa-l foloseasca autonom. O ramura IA ce se dezvolta rapid este cea care incearca sa imite neocortexul uman si sa recunoasca modele repetitive in vorbire, imagini etc –  Kurzweil urmareste sa ajute la crearea unui « prieten cibernetic » care sa stie ce vrei inaintea ta. »

Kurzweil : « la Google voi dezvolta metode ierarhice pentru intelegerea limbajului, extragerea intelesului din punct de vedere semantic (…) dezvoltand o modalitate de reprezentare si modelare a continutului semantic al documentelor, pentru a oferi rezultate mai bune in cazul cautarilor si al raspunsurilor la intrebari. »

« E prima companie in care lucrez fara a fi fondat-o eu insumi. Nu cred ca as fi putut lucra in alta parte. »

“Am discutat cu Larry Page (…) ca informatia detinuta de Google si infrastructura lui informatica sunt un ingredient necesar pentru a crea forme si mai dezvoltate de inteligenta artificiala. »

“Nu este un proiect mic, este punctual culminant al unei cariere de 50 de ani in domeniul IA. Intotdeauna m-am gandit sa abordez cea mai mare provocare – capacitatea de a reproduce (modela) si a intelege cu adevarat limbajul natural, pentru a folosi aceasta pentru lucruri practice. (…) Chiar nu as putea dezvolta acest proiect altundeva asa cum as putea-o face la Google. »

Intrebare: “Este un capitol in cartea dvs in care aratati pasii pentru realizarea efectiva a unei minti din silicon si programe de computer. Asta vreti sa facei la Google, chiar daca nu imediat ? »

Kurzweil : « Era vorba de o directie generala. Am idei personale inovatoare pe care, din motive evidente, nu le devoalez in carte – cum exact sa construiesti o ierarhie ? (…) Cheia e ca nu ne nastem cu acea ierarhie. Ne nastem cu aceste module neconectate ce nu au nici un fel de model, iar apoi incepem sa invatam, chiar inainte sa ne nastem, pentru ca deschidem ochii la 26 de saptamamani si incepem sa auzim. Cheia e ca neocortexul creeaza aceasta ierarhie, cum modulele se conecteaza cu unul superior, din experienta proprie. (…) Deci chiar daca ai reusit crearea unui neocortex, el are nevoie sa invete din experienta. Deci o buna parte din crearea unei IA este crearea acelei experiente invatate.”

“(…) acum, computerele nu retin nimic din semantic.”

Exista deja Blue Brain Project al lui Henry Markram ce a primit finantare de un milliard de Euro. Si mai exista un proiect in SUA sa-l replice pe acesta [Brain Activity Map]. Dar acestea vizeaza simularea creierului la nivel molecular, noi incercam sa-l simulam din punct de vedere functional ».

« In timp ce progresul tehnologic poate face ca lucratori cu specializari invechite sa-si piarda serviciul, ultimele doua secole au aratat ca ideea ca productivitatea sporita duce automat la somaj larg raspandit e fara sens. Dar iata o intrebare : daca ritmul progresului tehnologic este mai accelerat ca niciodata, dupa cum toate ne-o arata, de ce somajul s-a incapatanat sa fie atat de ridicat, in ciuda revenirii profiturilor firmelor la niveluri record ? »

« (…) economia nu se dezvolta destul de repede pentru a oferi slujbe tuturor celor care si le-au pierdut. E adevarat, dar lipseste de aici schimbarea cruciala pe care economistii urasc s-o accepte, desi specialistii in tehnologie sunt preocupati de ea de ani de zile. Acesta este gandul tulburator ca, pe langa ciclurile economice lente, nenorocirile care lovesc rata de angajare in America provin din schimarile permanente si precipitate cauzate nu de prea putin progres tehnologic, ci de prea mult. Exista dovezi irefutabile ca automatizarea computerizata, retelele informatice si inteligenta artificiala (IA) – incluzand invatarea de catre masini, traducerea limbajului comun si programe de recunoastere a vorbirii si a modelelor repetitive – incep sa faca multe munci depasite. »

« Astazi, automatizarea are impact nu doar asupra muncii de rutina, dar chiar asupra sarcinilor cognitive si creative. Se pare ca a fost atins un punct de injonctiune, in care automatizarea pe baza de IA ameninta sa inlocuiasca capitalul intelectual al unei largi parti din angajatii cu venituri medii.

Aceasta produce o uriasa si perturbatoare diferenta. Nu doar ca programele IA sunt mult mai ieftin de instalat si operat decat automatizarea mecanica, dar exista si un stimulent mult mai mare – dat fiind costul semnificativ mai ridicat al lucratorilor calificati in comparatie cu ceilalti lucratori din magazine, de pe linia de productie, la livrare si pe teren.

Din multe puncte de vedere, « gulerele albe » din birourile firmelor de azi impartasesc situatia critica a lucratorilor din agricultura de acum un secol. Agricultorii de atunci au putut, totusi, sa migreze spre fabrici, castigand mai multi bani in acest fel. Ce-i asteapta pe urmasii lor de azi, angajatii din crowd.aix296-477firme ? Teoreticianul media Douglas Rushkoff (autor al « Programeaza sau fii programat » (Program or be programmed) si al « Viata SRL » (Life Inc)) ar spune: “nimic special”. Spunand lucrurilor pe nume, foarte putine slujbe de birou vor fi create pentru a le inlocui pe cele ce vor fi desfiintate acum – in ciuda nadejdii pe care multi si-o pun in tehnologie, inovatie si educatie mai buna. »

« Jeremy Rifkin (autorul cartii « Sfarsitul muncii » (End of Work), 1995) a sustinut profetic ca societatea va intra intr-o noua faza – in care va fi nevoie de tot mai putini muncitori pentru a produce totalitatea bunurilor si serviciilor consumate.« In anii care vin, tehnologii tot mai sofisticate vor aduce societatea foarte aproape de o lume aproape somera. »

“Acest proces cu siguranta a inceput.”

“(…) tehnologia si inovatia sporesc exponential productivitatea, pe cand consumul creste in mod liniar. Dupa doua secole de progres tehnologic, productivitatea a “sarit gardul” si acum se misca rapid pe traseul aproape vertical al curbei exponentiale. O consecinta este ca castigurile in productivitate depasesc cu mult consumul. Greul va fi dus de lucratorii calificati cu venituri medii, inclusiv cei ce lucreaza in vanzarea cu amanuntul, media si domeniul juridic.

In final, cei ce sustin ca nu vor mai fi suficiente locuri de munca pentru oameni se pot insela. Dar natura a ceea ce inseamna astazi munca – in sensul de munca cu norma intreaga – va trebui sa se modifice radical. Ceea ce ii face pe indivizi umani – imaginatia, emotia, invatarea, creativitatea, adaptabilitatea, improvizatia, intuitia, spontaneitatea – sunt avantajele comparative pe care le au in fata masinilor. Sunt, de asemenea, caracteristici pe care masinile, indiferent de cat ar fi de inteligente, nu au reusit sa le reproduca. »

« Marina Gorbis de la Institutul Viitorului (Institute for the Future), un think-tank independent din Palo Alto, Califonia, crede ca, « pe langa ca masinile vor inlocui oamenii in multe sarcini, ele ne vor si amplifica, permitandu-ne sa facem lucruri la care nu am fi visat inainte. » Daca noul « parteneriat om-masina » ofera oamenilor demnitatea muncii, alaturi de unele beneficii financiare, cu atat mai bine. Dar, cu siguranta, lumea va fi diferita.“

borrel


Categorii

Carduri electronice/ cipuri, Documentare/ Reportaje, Google, Internet, New Media, Noile Tehnologii, Internetul Obiectelor (Internet of Things), Noua ordine mondiala, guvern mondial (Pasi catre Antihrist?), Opinii, analize, Transumanism, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

37 Commentarii la “O LUME FARA OAMENI. Filmul documentar ARTE Un monde sans humains [VIDEO+SUBTITRARE]. Despre PROIECTUL TOTALITAR NEOLIBERAL al transumanismului: controlarea digitala prin NANO-TEHNOLOGIE a omenirii

 1. pai n-au decat sa produca cat vor. Intr-o lume de someri, sau mai rau, intr-o lume de oameni fara ocupatie si fara venituri, cererea de produse scade la mai putin decat strictul necesar; se mai poate si ca acei oameni ajunsi la disperare din cauza lipsurior sa se revolte, sa fure, sa se ucida unii pe altii fara teama si fara remuscari, doar din disperare si pt ca nu mai au nimic de pierdut. Societatea poate sa se intoarca inapoi cu cateva sute de ani si toata tehnologia, civilizatia si evolutia sa se duca pe apa sambetei. Doar daca nu vor inventa masini care sa anticipeze si sa inabuse orice revolta inainte ca aceasta sa inceapa. Banuiesc ca in cazul asta oamenilor nu le mai ramane decat sa moara de foame. Atunci cand nu poti cumpara, cu ce te mai incalzeste cresterea productivitatii? Sau altfel spus: cand cererea nu mai exista pe cine mai intereseaza oferta?

 2. Tineti minte filmele alea tampite in care se anticipa un viitor asa cum spun astia, acum?! mutanti (cyborgi) cu particularitati distincte pentru a indeplinii anumite lucruri (mai mult sau mai putin onorabile), prin inghetarea (pe vene) a ”sangelui” (albastru, verde sau simplu ulei de ”masina”) atenuand pana la anulare a ceea ce se cheama constiinta?!

  Dracul – prin arma asta ‘moderna’ compusa din pixeli, biti, kilobiti, mega/giga – vrea sa maimutareasca creatia dumnezeiesca (omul) prin modificarea celor 5 simturi cu ajutorul nano-tehnologiei impusa DEJA de lege si fara de care, nu se va mai putea traii (nici vinde, nici cumpara)!

  Pervers dracul asta! Mizand pe frica de durere, pe groaza provocata de o moarte lenta, fara mijloace de trai, pe comfort si lene….oamenii avand o rezistenta slaba fizica si psihica – vor accepta lesne asemenea nano-tehnologii, simtind usurare fata de problemele nou aparute sau nerezolvate, care le-au dat/le dau batai de cap si, de constiinta!

 3. Dincolo de toate palierele pe care se încearcă înrobirea omului contemporan și de toate încercările puerile de a prezenta un plan descris acum 1900 de ani ca altceva, mă șochează tâmpenia caracteristică oamenilor de ștință. Nu-i poate acuza nimeni de imbecilitate, căci ceea ce fac ei acum este bazat pe sclipirile unor minți de geniu, dar cum oare filosofii demască, fără a se folosi de sentimente religioase – căci doar unul dintre ei afirmă clar că transhumanismul este o religie -, mârșăvia acestor tendințe moderne de a dezumaniza omul, iar cei care lucrază în laboratoarele de cercetare sunt convinși că fac un lucru măreț. E de urmărit și comportamentul celor două tabere, felul în care se exprimă ochii lor sau ce trădează mișcările lor, uniii sunt încrâncenați și circumscriși unei paradigme închise, pe când ceilalți sunt mult mai realxați dar și constienți de viitorul sumbru, cel puțin așa pare moemntan.
  Dumnezeu, în marea Sa milostivire, ne-a dat moartea ca dovadă supremă a dragostei Sale, diavolul încearcă să o ia, conștient fiind de faptul că un om trupesc etern va fi mai rău ca el, căci va avea potența să păcătuiască în mii de alte feluri. Doar că, atât omul cât și vrăjmașul lui, uită un singur lucru, Domnul știe toate, noi știim că încercările acestea sunt doar mici tertipuri infantile prezentate ca un război de temut. De cine să ne temen dacă Domnul este cu noi? … să luam aminte și să ne pregătim

 4. http://0-100.hotnews.ro/2013/05/27/ionut-budisteanu-elevul-care-construieste-sistemul-prin-care-automobilul-se-poate-conduce-singur-am-primit-propuneri-de-la-google-si-tesla-motors-insa-ma-intereseaza-sa-studiez-la-universitatea-buc/#idc-cover

  O postura inedita (pentru mine din toate punctele de vedere): sa fii destept, sa ai cunostinte in pas cu tehnologiile zilei si sa-ti pastrezi, totusi, dorinta de a nu-ti parasi tzara.
  Grea ispita, sa fii dorit pentru inrolarea in malaxorul tehnologic global ce se grabeste sa stearga orice frumusete de a trai pe viu, real, palpabil viata asta.

  Interesante si comentariile, majoritatea denota ce vedem atat de des: dispret fulminant pentru Romania, jinduire neputincioasa dupa afirmarea in lumea buna.

 5. @ George:

  Aveam in intentie sa si scriem ceva despre acest frate al nostru, dar nu am gasit timp, din pacate, si nu e singurul subiect lasat in stand by… E chiar mai “spectaculos” si mai dramatic (credem noi, de acum incolo) decat atat.

 6. cand am aflat despre lucrurile astea ( http://transhumanity.net/articles ) m-am cutremurat gandindu-ma: “uite pana unde poate merge omul necredincios”; dar imediat mi-am adus aminte de Dumnezeu, si m-am linistit… mi-am dat seama ca aceast transumanism nu va exista, de fapt, niciodata 🙂

 7. @Monica,

  mi-am dat seama ca aceast transumanism nu va exista, de fapt, niciodata

  Eu mi-am amintit de unele profetii ale sfintilor referitoare la perioada Apocalipsei, in care va exista o prigoana nemaiintalnita asupra oamenilor. Profetiile spun ca oamenilor li se vor cunoaste gandurile si oamenii vor fi nevoiti sa isi controleze pana si gandurile. Citez din parintele Elipidie: “Iar ei vor şti totul despre om, îi vor cunoaşte gândurile, sentimentele şi vor putea interveni în viaţa lui.” Si mai zice si urmatoarele:

  “Acest semn cum va fi? Aceasta pecete va fi o inventie satanica extrem de complexa, dar pe de alta parte si foarte subtila, care va functiona pe doua nivele.

  “Primul nivel va fi similar cu antena de satelit prin care putem sa receptionam programe la televizor. Prima oara vor incerca sa ne dea aceasta antena, pe cai ocolite, in special prin asa zise “vaccinuri” vor incerca sa ne implanteze nano-echipamente in corp, invizibile cu ochiul liber si care vor juca rolul unui spion. Aceste echipament va putea citi si interpreta semnalele corpului uman. Acesta va fi o parte din pecete.”

  Asadar se pare ca tehnologia va evolua suficient de mult pentru controlul absolut asupra omenirii. Iar acesti transumanisti lucreaza fara sa realizeze la indeplinirea acestui obiectiv satanic…

 8. Pana la nano-echipamentele care sunt in pregatire sa notam ca jucariile se miniaturizeaza pe zi ce trece si tot pe zi ce trece se apropie de trup. Preteneste, fara silire, ba chiar cu bunavoire.

  De la telefonul mobil, la smartphone, apoi la iPhone la “eyephone”, pre cale de obisnuinta…tehnologia exista de multi ani in domenii cum este cel militar, de exemplu.

  Si, cum sa ti se mai para periculos un biet “telefon” pana la urma – chiar daca in viitoarea reincarnare va fi undeva prin regiunea retinei si nu va mai fi deloc doar un telefon – cand esti atat de obisnuit cu atat de utilul si versatilul “dispozitiv”.

  Un material explicativ despre viitorul pe termen scurt al micului tau pretin, in engleza, aici: http://allthingsd.com/20130528/a-contrarian-futurist/

  Ma duc sa revaz Terminatorul si pe Arnold cel cu mult inainte sa fie guvernator prin California.

 9. Pingback: NOUA ERA DIGITALA de Eric Schmidt, seful GOOGLE [video]/ YahooMail SCANEAZA continutul mesajelor/ Software ORWELLIAN instalat in calculatoare cu pretextul combaterii pirateriei digitale/ TATUAJUL ELECTRONIC ce-ti transforma CORPUL IN PAROLA - Razboi într
 10. Pingback: CyborgUtopia sau NOUA ORDINE MONDIALA: solutia la “criza demografica” sunt… ROBOTII [video] - Recomandari
 11. Pingback: Pr. Vsevolod Chaplin (Biserica Rusiei): CAZUL SNOWDEN contribuie la REZISTENTA fata de LAGARUL ELECTRONIC TOTALITAR GLOBAL - Recomandari
 12. Pingback: Cei patru calareti ai apocalipsei [film documentar - VIDEO]. CRIZA CAPITALISMULUI NEOLIBERAL SI O INTREBARE CAPITALA: CE URMEAZA, CE-I DE FACUT? - Recomandari
 13. Pingback: PANOPTICON – documentar despre SUPRAVEGHEREA TOTALA SI DISPARITIA INTIMITATII (Video + subtitrare in romana) - Recomandari
 14. Pingback: Dincolo de spionajul tehnologic: POTOPUL DIGITAL. Ce loc mai ramane pentru cei refractari la tirania digitala sau pentru oricine merge impotriva curentului? - Recomandari
 15. Pingback: TRANSUMANISMUL – STRATEGIE DE DEPOPULARE? “Revolutia bionica” si noul mit al supraomului – acum “dezbatuta” si in Romania - Recomandari
 16. Pingback: IMPLANTURILE ELECTORNICE, un nou trend. Integrarea omului cu tehnologia avanseaza… - Recomandari
 17. Pingback: Spre o societate in care oamenii vor fi spionati chiar in trupurile lor. MICROCIPURI WIRELESS IMPLANTATE PENTRU ADMINISTRAREA PASTILELOR. “Inovatie” a complexului farmaceutic-industrial propusa de CNN - Recomandari
 18. Pingback: Revoluţia franceză şi creştinismul occidental | Regăsirea frumosului pierdut
 19. Pingback: STATUL ALGORITMIC SI DIGITALIZAREA SOCIETATII. Evgheni Morozov despre dictatura noilor tehnologii si omul-rating - Recomandari
 20. Pingback: Experiment “profetic”? CIP IMPLANTAT IN MANA STANGA PE POST DE “PORTOFEL VIRTUAL”/ Programul “CUNOASTERII INFORMATIEI TOTALE” - Recomandari
 21. E clar la ce lucreaza oculta pe banii nostri, pai ce sa le mai faci daca noi ca animale nu iam mancat pana acuma de fraieri ce santem

 22. Pingback: Revoluţia franceză şi creştinismul occidental | Regăsirea frumosului pierdut
 23. Pingback: KASPERSKY DESPRE INTERNETUL TUTUROR LUCRURILOR: AR PUTEA FI INTERNETUL TUTUROR AMENINTARILOR…/ Compania YAHOO a scanat sute de milioane de conturi Yahoo Mail la cererea SERVICIILOR SECRETE | Cuvântul Ortodox
 24. Pingback: SILICONIZAREA LUMII. Tehnoliberalismul si controlul total al vietii cotidiene in REGATUL NOII ORDINI MONDIALE | Cuvântul Ortodox
 25. Pingback: O COMPANIE DIN SUA ISI MICROCIPEAZA ANGAJATII. Reprezentantii firmei considera ca va fi o procedura generalizata global
 26. Pingback: TRANSUMANISMUL: RELIGIA MASONICA A GLOBALIZARII. Interviu cu parintele Jean Boboc/ Eseu despre UTOPIA ANTIHRISTICA A UMANITATII "AUGMENTATE" prin nanotehnologie, Internetul Lucrurilor, manipulare genetica... - Cuvântul Ortodox
 27. Pingback: CUM SE VOR INGHESUI OAMENII SA FIE MICROCIPATI. - Cuvântul Ortodox
 28. Pingback: Și dacă noua epidemie din CHINA este (și) un MARE EXPERIMENT SOCIO-POLITIC care ne arată cum va arăta DICTATURA VIITORULUI?
 29. Pingback: CORONAVIRUSUL - oportunitate pentru instituirea STATULUI POLIȚIENESC de tip Big Brother/ Director al OMS: „Un virus poate avea consecințe mai puternice decât orice acțiune teroristă"
 30. Pingback: „7 MILIARDE DE SUSPECȚI. SOCIETATEA SUPRAVEGHERII” - documentar ARTE despre emergența TOTALITARISMULUI DIGITAL (Video). Recunoaștere facială, sistemul creditul social și reeducare pe bază de algoritmi și cod de bare/ „SĂ NE RECUPERĂM DATELE
 31. Pingback: UN OM, PENTRU OMENIE, în mijlocul pandemiei dezumanizării: IOAN AUREL-POP la "Marius Tucă Show" (și VIDEO): "Contactul uman e FUNDAMENTAL. Acum partea cea mai lovită este SUFLETUL OMENESC. E bine să ne gândim și la reparații SPIRIT
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare