Cea mai insemnata PROVOCARE a Evangheliei: SA AM O RELATIE PERSONALA, COTIDIANA, CU HRISTOS: “Mantuitorul nu vine sa vorbeasca cu o masa de oameni, cu o turma mare de oameni. Vrea sa vorbeasca cu fiecare dintre noi, personal”. CUVANT AL PR. CLAUDIU MELEAN la VINDECAREA DEMONIZATILOR

23-07-2016 Sublinieri

Demonizati_pag_04_w747_h373_q100

Pentru aceasta Duminica va mai recomandam:

***

Pr. Claudiu Melean – Cuvânt la Duminica vindecării celor doi demonizaţi (Cluj, 8 iul. 2012):

[Transcriere partiala]:

“In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh! Amin.

Sa-I multumim Bunului Dumnezeu si pentru ziua de astazi, pentru Evanghelia aceasta minunata ce ne-a pus-o inainte. Sa multumim pentru cuvintele binecuvantate pe care ni le-a pus pe inima. As zice- pentru provocarile pe care astazi ni le-a facut, la cercetarea noastra launtrica, la a vedea launtrul nostru, la a vedea cum ne-am intalnit noi cu Hristos.

As vrea sa va spun cateva cuvinte pe care le scrie un mare teolog, Anthony M. Coniaris:

“Credinta este cu siguranta aceasta – certitudinea tainica ca ceea a zis si a facut Hristos mie mi-a zis, pentru mine a facut. Ca nici timpul si nici spatiul nu-l pot separa de mine, ca nimic nu-l poate indeparta de la mine, afara de credinta mea putina, de uitarea mea si de abaterile mele fara numar.”

El zice ca oamenii Îl cunosc pe Dumnezeu in ziua de astazi, asa cum il cunosc pe presedintele statului. Cred ca exista, au auzit despre el, dar daca-I intrebi daca au stat de vorba cu el, o sa-ti spuna: <<Pai, cum, eu sa stau de vorba cu presedintele statului?>>. Sii mi s-a parut un foarte mare adevar. Oamenii Îl inchipuie pe Hristos [ca] Mantuitorul lumii; dar al tau este? Mantuitorul tuturor, dar esti si tu [printre ei]? Ca Mantuitorul nu vine sa vorbeasca cu o masa de oameni, cu o turma mare de oameni. Vrea sa vorbeasca cu fiecare dintre noi, personal.

Christ Questioned by the Forerunner's DisciplesSi-ati vazut: toata venirea Domnului in lumea aceasta a fost lucrarea de mantuire pe care El a vrut s-o faca, intalnindu-Se personal cu indracitii din Ghergheseni, cu Sfantul Petru, cu Sfintii Apostoli, cu Zaheu vamesul, cu Maria Magdalena si asa mai departe, cu toti pe care-i gasim in Evanghelie. Nu-i altceva, decat o intalnire personala cu Hristos. S-a inaltat la ceruri si dupa aceea a inceput “sa-Si dea intalnire” personal cu toti oamenii. Se intalneste cu Saul, care devine Pavel. Si zice acest teolog: intrebati-l pe fiecare sfant din biserica noastra cand a inceput viata lor duhovniceasca si toti vor spune asa: <<Cand m-am intalnit cu adevarat cu Hristos>>. De aceea cred ca Evanghelia de azi trebuie sa ne provoace pe fiecare dintre noi la a ne intreba: <<oare m-am intalnit cu adevarat cu Hristos? Am stat de vorba real cu Hristos?>> Sau am zis: <<Am rostit rugaciuni, am zis predici>>. Sunt unii oameni si unii teologi care vorbesc asa de mult despre El, ca nu mai au vreme sa se intalneasca cu El. Nu-i totuna sa vorbesti despre Dumnezeu cu a sta in prezenta Lui. Intalnirea aceasta e o taina – se petrece in inima, inlauntru. Poti sa fii prezent la biserica, dupa regula sa se intample totul, dar inauntru se poate sa nu-L intalnesti pe Hristos. Intalnirea asta depinde de vointa ta, este o cantare inauntru.

Hristos S-a daruit celor din tinutul Gherghesenilor total, tuturor. Le-a intins mana tuturor- de la indracit, pana la ceilalti. Indracitul a zis: <<Doamne, eu vreau sa fiu cu Tine, sa raman cu Tine>>. Si a zis: <<Tu vei ramane cu Mine, fiind marturie aici, celor din familia ta, in tinutul acesta. Tu ramai cu Mine, chiar daca nu te accept fizic sa fii impreuna cu Mine. Tu vei ramane aici pentru ca te-ai intalnit in mod real cu Mine, M-ai cunoscut.>> “Aceasta este viata vesnica, sa Te cunoasca pe tine, singurul Dumnezeu adevarat“, zice Evanghelia. <<Ceilalti si daca ar veni toata ziua sa fie cu Mine, nu M-au cunoscut cu adevarat>>.

Aceasta cred ca-i provocarea Evangheliei de azi. Si mai zicea autorul acesta: multi oameni traiesc o religie legata de fusta mamei. Si se tin strans de fusta mamei si zic: mama mea e o femeie foarte credincioasa, s-a intalnit cu Hristos. Si traiesc oamenii cu aceasta impresie a intalnirii cu Hristos a parintilor, a bunicilor, a inaintasilor lor, care  s-au intalnit real cu Hristos si traiesc viata cu Hristos. Si zic: extraordinar e omul acesta! E corect, e cinstit, e perfect! Si [ei] cred ca se vor mantui daca se vor tine strans de acesti oameni ai lui Dumnezeu, dar nu-i destul! Daca tu personal nu te vei intalni cu Hristos, nu vei avea viata cea vesnica!

[…]

Si asta-i chemarea ce ne-o face Dumnezeu. Si asta trebuie sa-i invatam pe tinerii nostri, pe copiii nostri. Si-i invatam mai ales prin viata noastra. Daca Il vor vedea in noi pe Hristos, daca vor vedea trairea impreuna cu Hristos, vor reusi si ei sa se intalneasca intr-o zi. Sa ne rugam pentru asta. Sa ne rugam ca nu cumva sa scape cineva care vine in locul acesta, vine intr-o apropiere maxima, as zice, de Hristos, prin ascultarea cuvantului Evangheliei, prin impartasirea cu Trupul si cu Sangele Domnului. Mi se pare asa de ciudat sa vina Hristos in localitatea ta, ca in tinutul Gherghesenilor, sa vina in biserica ta, sa fie foarte aproape de tine si la sfarsitul lumii sa zica: <<Uite acolo eram, dar tu nu ai vrut sa te intalnesti cu Mine, pentru ca erai inchis in inima ta, ti-ai inchis urechile, nu ti-ai pus dopuri in urechi, dar cu mintea ai fost in alte parti si-ai fost foarte aproape de Rai, dar n-ai intrat in el>>. Asta cred ca-i cea mai mare tragedie, caci cei pe care nu i-a interest de Dumnezeu vor zice: Doamne, eu n-am crezut niciodata in Tine!

Haideti sa-L rugam pe bunul Dumnezeu sa ne randuiasca intalnirea aceasta cu Hristos, stiti in ce fel? Românii au tradus titlul, Taina Persoanei la cartea aceasta, dar titlul original suna altfel, un pic mai lung – Dezvoltarea unei relatii personale zilnice cu Iisus. Nu-i suficient sa te intalnesti o data [pe principiul]: m-am intalnit cu tine si daca mai am nevoie de tine, te mai caut eu, Doamne. Daca nu, stai acolo in Rai si nu-mi tulbura mie viata!

Nu, noi trebuie sa dezvoltam o relatie zilnica cu Hristos, care e in interesul nostru, e mantuirea noastra in joc. Hristos zice: <<Eu sunt gata, va astept>>. Sta cu mainile intinse. Vrei sa traiesti zilnic cu mine, sa traiesti viata pe care eu ti-am adus-o? Vino, cauta-ma! Asta este taina mantuirii!”

Vindecarea-demonizatilor-gadara-4

Legaturi:


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Cum ne iubeste Dumnezeul nostru, Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Preot Claudiu Melean, VIDEO, Vindecarea celor doi demonizati din Gadara

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “Cea mai insemnata PROVOCARE a Evangheliei: SA AM O RELATIE PERSONALA, COTIDIANA, CU HRISTOS: “Mantuitorul nu vine sa vorbeasca cu o masa de oameni, cu o turma mare de oameni. Vrea sa vorbeasca cu fiecare dintre noi, personal”. CUVANT AL PR. CLAUDIU MELEAN la VINDECAREA DEMONIZATILOR

 1. Legatura fiecarui om prin cuvant cu celalalt este atat de absoluta, ca trebuie sa raspund in mod neconditionat chemarii lui si, de asemenea, eu insumi trebuie sa fac apel la el in mod neconditionat.

  Nimeni nu poate scapa de raspundere, nu poate evita raspunsul la chemarea celuilalt. Si daca raspunsul meu este negativ, nu pot sa scap de neliniste.

  Acest caracter absolut al legaturii noastre prin cuvant inseamna ca prin cuvant suntem legati in Dumnezeu Cuvantul Insusi.

  El Insusi face apel la mine prin chemarea semenului meu iar eu trebuie sa raspund semenului meu ca lui Dumnezeu Insusi. Dumnezeu Insusi l-a pus pe semenul meu in situatia de a apela la mine si tot El m-a pus si pe mine in fata acestuia cu datoria de a-i raspunde si de a face apel la el.

  Si bucuria pe care ne-o face prin raspunsul pozitiv al unuia fata de celalalt este o bucurie care ne vine si pe care ne-o daruim tot din partea lui Dumnezeu.

  Legatura noastra prin cuvant pretinde deci desavarsirea sa in iubire.
  Aproapele constituie cuvantul ontologic viu si de viata-facator al lui Dumnezeu catre noi si, la randul meu, eu sunt cuvantul ontologic viu si de-viata-facator al lui Dumnezeu catre aproapele meu. De aceea e absolut necesar sa ne raspundem. Ne chemam si ne raspundem unul altuia pentru ca Dumnezeu face apel la noi prin altii si la altii prin noi si tot Dumnezeu raspunde in raspunsul meu si in raspunsul lor.

  Celalalt si cu mine suntem persoane ipostatice dupa chipul lui Dumnezeu Cuvantul si al puterii lui Dumnezeu Cuvantul mai cu seama in apropierea Lui de mine ca om. Sunt prins astfel intr-un dialog ontologic care isi are radacinile in Dumnezeu, in dialogul Sfintei Treimi. De mine depinde numai modul raspunsului si, poate, si al apelului. Daca apelul si raspunsul sunt rele, atunci noi desfiguram dialogul si prin aceasta si fiinta noastra, dar nu le suprimam. Ne torturam, dar nu ne uitam.

  http://corortodox.blogspot.ro/2016/07/parintele-dumitru-staniloae-societate.html

 2. Pingback: Cuvant al Protos. Hrisostom de la Putna: “DIAVOLUL LUCREAZA INSELAREA PRIN OAMENI, incercand sa provoace GROAZA si, mai ales, DEZBINARE, RAZVRATIRE. Prezenta lui Dumnezeu PROVOACA, iar lumea reactioneaza prin VRAJMASIE fata de slujitorii Lui…
 3. Pingback: Părintele Andrei Lemeshonok: SUNTEM FARISEI! | Cuvântul Ortodox

Comentariile sunt inchise.

Formular comentarii

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate