Cea mai insemnata PROVOCARE a Evangheliei: SA AM O RELATIE PERSONALA, COTIDIANA, CU HRISTOS: “Mantuitorul nu vine sa vorbeasca cu o masa de oameni, cu o turma mare de oameni. Vrea sa vorbeasca cu fiecare dintre noi, personal”. CUVANT AL PR. CLAUDIU MELEAN la VINDECAREA DEMONIZATILOR
Pentru aceasta Duminica va mai recomandam:
- DEMONIZATII DIN GADARA. Predici (si audio) despre nebunia draceasca a MANDRIEI AROGANTE si a RAUTATII si despre REFUZUL prezentei LUI HRISTOS in noi: “Cu cat este omul mai rau decat porcii!”
- Vindecarea celor doi demonizaţi din Gadara. PREDICA PS SEBASTIAN despre DUMNEZEUL ALUNGAT SI “INCOMOD”
- CEA MAI PRIMEJDIOASA TEMNITA E ACEEA IN CARE TE SIMTI BINE
- CUM DESCHIDEM USILE SUFLETULUI PENTRU INTRAREA DEMONILOR SI CUM PENTRU PRIMIREA LUI DUMNEZEU? Pacatele si vrajitoriile aduc demonizarea si bantuirea caselor de duhuri necurate. FUGA OAMENILOR DE DUMNEZEU, DE SFINTENIE, TEAMA DE SCHIMBARE: “Dar eu nu vreau sa fiu ca sfintii…”
- Predici audio ale Parintelui Ciprian Negreanu la DUMINICA VINDECARII DEMONIZATILOR DIN GADARA (a cincea dupa Rusalii): AI CUI FII SUNTEM, AL CUI CHIP PURTAM si ce stapan chemam prin FAPTELE vietii noastre?
- Europa – noua Gadara SAU Hristos printre iubitorii de porci
- DUMINICA VINDECARII CELOR DOI DEMONIZATI DIN TINUTUL GADAREI. “Ce duhuri stau in spatele multora dintre faptele si obisnuintele noastre?“
- VINDECAREA DEMONIZATILOR DIN GADARA. Predici audio si video: IPS Bartolomeu Anania, Pr. Gh. Calciu, Arhim. Dumitru Cobzaru, Arhim. Damaschin Luchian s.a.: “DIAVOLUL NU E PROST, DAR SA NU VA INTIMIDATI DE EL!”
- Duminica vindecarii demonizatilor din Gadara. CUVIOSUL PAISIE AGHIORITUL: “CU MANDRIA LUCIFERICA OMUL SE POATE INDRACI”
- GADARENII DE AZI. Bebelusul regal, casatoriile homosexuale si teoriile satanice ale “identitatii de gen”. NE-AM OBISNUIT CU RAUL? Pr. Vasile Mihoc despre LUPTA LUMII DEMONIZATE CU TINERII SI COPIII (video)
- MOARTEA SUFLETEASCA DIN OGLINDA EFICIENTEI/ Lumea porceasca a gadarenilor consumisti – o lume a PROFITULUI si a INFLATIEI DE CUVINTE/ “Tratamentul” cu Hristos
***
Pr. Claudiu Melean – Cuvânt la Duminica vindecării celor doi demonizaţi (Cluj, 8 iul. 2012):
[Transcriere partiala]:
“In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh! Amin.
Sa-I multumim Bunului Dumnezeu si pentru ziua de astazi, pentru Evanghelia aceasta minunata ce ne-a pus-o inainte. Sa multumim pentru cuvintele binecuvantate pe care ni le-a pus pe inima. As zice- pentru provocarile pe care astazi ni le-a facut, la cercetarea noastra launtrica, la a vedea launtrul nostru, la a vedea cum ne-am intalnit noi cu Hristos.
As vrea sa va spun cateva cuvinte pe care le scrie un mare teolog, Anthony M. Coniaris:
“Credinta este cu siguranta aceasta – certitudinea tainica ca ceea a zis si a facut Hristos mie mi-a zis, pentru mine a facut. Ca nici timpul si nici spatiul nu-l pot separa de mine, ca nimic nu-l poate indeparta de la mine, afara de credinta mea putina, de uitarea mea si de abaterile mele fara numar.”
El zice ca oamenii Îl cunosc pe Dumnezeu in ziua de astazi, asa cum il cunosc pe presedintele statului. Cred ca exista, au auzit despre el, dar daca-I intrebi daca au stat de vorba cu el, o sa-ti spuna: <<Pai, cum, eu sa stau de vorba cu presedintele statului?>>. Sii mi s-a parut un foarte mare adevar. Oamenii Îl inchipuie pe Hristos [ca] Mantuitorul lumii; dar al tau este? Mantuitorul tuturor, dar esti si tu [printre ei]? Ca Mantuitorul nu vine sa vorbeasca cu o masa de oameni, cu o turma mare de oameni. Vrea sa vorbeasca cu fiecare dintre noi, personal.
Si-ati vazut: toata venirea Domnului in lumea aceasta a fost lucrarea de mantuire pe care El a vrut s-o faca, intalnindu-Se personal cu indracitii din Ghergheseni, cu Sfantul Petru, cu Sfintii Apostoli, cu Zaheu vamesul, cu Maria Magdalena si asa mai departe, cu toti pe care-i gasim in Evanghelie. Nu-i altceva, decat o intalnire personala cu Hristos. S-a inaltat la ceruri si dupa aceea a inceput “sa-Si dea intalnire” personal cu toti oamenii. Se intalneste cu Saul, care devine Pavel. Si zice acest teolog: intrebati-l pe fiecare sfant din biserica noastra cand a inceput viata lor duhovniceasca si toti vor spune asa: <<Cand m-am intalnit cu adevarat cu Hristos>>. De aceea cred ca Evanghelia de azi trebuie sa ne provoace pe fiecare dintre noi la a ne intreba: <<oare m-am intalnit cu adevarat cu Hristos? Am stat de vorba real cu Hristos?>> Sau am zis: <<Am rostit rugaciuni, am zis predici>>. Sunt unii oameni si unii teologi care vorbesc asa de mult despre El, ca nu mai au vreme sa se intalneasca cu El. Nu-i totuna sa vorbesti despre Dumnezeu cu a sta in prezenta Lui. Intalnirea aceasta e o taina – se petrece in inima, inlauntru. Poti sa fii prezent la biserica, dupa regula sa se intample totul, dar inauntru se poate sa nu-L intalnesti pe Hristos. Intalnirea asta depinde de vointa ta, este o cantare inauntru.
Hristos S-a daruit celor din tinutul Gherghesenilor total, tuturor. Le-a intins mana tuturor- de la indracit, pana la ceilalti. Indracitul a zis: <<Doamne, eu vreau sa fiu cu Tine, sa raman cu Tine>>. Si a zis: <<Tu vei ramane cu Mine, fiind marturie aici, celor din familia ta, in tinutul acesta. Tu ramai cu Mine, chiar daca nu te accept fizic sa fii impreuna cu Mine. Tu vei ramane aici pentru ca te-ai intalnit in mod real cu Mine, M-ai cunoscut.>> “Aceasta este viata vesnica, sa Te cunoasca pe tine, singurul Dumnezeu adevarat“, zice Evanghelia. <<Ceilalti si daca ar veni toata ziua sa fie cu Mine, nu M-au cunoscut cu adevarat>>.
Aceasta cred ca-i provocarea Evangheliei de azi. Si mai zicea autorul acesta: multi oameni traiesc o religie legata de fusta mamei. Si se tin strans de fusta mamei si zic: mama mea e o femeie foarte credincioasa, s-a intalnit cu Hristos. Si traiesc oamenii cu aceasta impresie a intalnirii cu Hristos a parintilor, a bunicilor, a inaintasilor lor, care s-au intalnit real cu Hristos si traiesc viata cu Hristos. Si zic: extraordinar e omul acesta! E corect, e cinstit, e perfect! Si [ei] cred ca se vor mantui daca se vor tine strans de acesti oameni ai lui Dumnezeu, dar nu-i destul! Daca tu personal nu te vei intalni cu Hristos, nu vei avea viata cea vesnica!
[…]
Si asta-i chemarea ce ne-o face Dumnezeu. Si asta trebuie sa-i invatam pe tinerii nostri, pe copiii nostri. Si-i invatam mai ales prin viata noastra. Daca Il vor vedea in noi pe Hristos, daca vor vedea trairea impreuna cu Hristos, vor reusi si ei sa se intalneasca intr-o zi. Sa ne rugam pentru asta. Sa ne rugam ca nu cumva sa scape cineva care vine in locul acesta, vine intr-o apropiere maxima, as zice, de Hristos, prin ascultarea cuvantului Evangheliei, prin impartasirea cu Trupul si cu Sangele Domnului. Mi se pare asa de ciudat sa vina Hristos in localitatea ta, ca in tinutul Gherghesenilor, sa vina in biserica ta, sa fie foarte aproape de tine si la sfarsitul lumii sa zica: <<Uite acolo eram, dar tu nu ai vrut sa te intalnesti cu Mine, pentru ca erai inchis in inima ta, ti-ai inchis urechile, nu ti-ai pus dopuri in urechi, dar cu mintea ai fost in alte parti si-ai fost foarte aproape de Rai, dar n-ai intrat in el>>. Asta cred ca-i cea mai mare tragedie, caci cei pe care nu i-a interest de Dumnezeu vor zice: Doamne, eu n-am crezut niciodata in Tine!
Haideti sa-L rugam pe bunul Dumnezeu sa ne randuiasca intalnirea aceasta cu Hristos, stiti in ce fel? Românii au tradus titlul, Taina Persoanei la cartea aceasta, dar titlul original suna altfel, un pic mai lung – Dezvoltarea unei relatii personale zilnice cu Iisus. Nu-i suficient sa te intalnesti o data [pe principiul]: m-am intalnit cu tine si daca mai am nevoie de tine, te mai caut eu, Doamne. Daca nu, stai acolo in Rai si nu-mi tulbura mie viata!
Nu, noi trebuie sa dezvoltam o relatie zilnica cu Hristos, care e in interesul nostru, e mantuirea noastra in joc. Hristos zice: <<Eu sunt gata, va astept>>. Sta cu mainile intinse. Vrei sa traiesti zilnic cu mine, sa traiesti viata pe care eu ti-am adus-o? Vino, cauta-ma! Asta este taina mantuirii!”
Legaturi:
- Avem noi CREDINTA ca RELATIE VIE cu Hristos? PARINTELE ARSENIE MUSCALU ne invata CUM SA DOBANDIM SMERENIA si EVLAVIA AUTENTICE, cum sa traim POCAINTA si cum sa spunem adevarul FARA SA JUDECAM?
- CUM NE TRAIM RELATIA CU HRISTOS? Crestinul intre chemarea de a fi “FAPTURA NOUA” si SCLAVIA SUPERSTITIILOR (NEO)PAGANE sau a FORMELOR FARA FOND: “Să nu fim automate de rugăciune sau de viaţă religioasă, ci să fim flăcări vii, lumânări care să ardă pentru veșnicia Împărăţiei lui Dumnezeu!” (si AUDIO)
- CUTREMURATOAREA BUCURIE A INTALNIRII CU HRISTOS: “Unde vom gasi un stapan mai bland, un Tata mai bun, un Frate care sa puna umarul acolo, cand ne este greu, un Mire care sa Se jertfeasca in locul nostru si pentru noi?”
- “Ce fericiti am putea fi daca L-am cunoaste cu adevarat pe Hristos!”
- MARTURIA UNEI TINERE “purtatoare de mir” din zilele noastre despe INTALNIREA VIE CU HRISTOS: “Numai pentru asta merită să trăieşti, să-L faci pe Dumnezeu aerul tău, viaţa ta, sângele tău. Altfel, viaţa e serbădă, fără sens…“
- PE CALE CU IISUS, CU INIMA ARZAND: “Nu Te-am vazut si nu Te-am auzit; dar am stiut Ca Tu erai Acela…” “Si n-am stiut ca asta e iubire, sa treci din bezna in nemarginire, cu mana stransa-n mainile Cuiva…”
- OARE NU ARDEA IN NOI INIMA NOASTRA? Implorarea staruitoare si “vanatoarea” Dumnezeului care ne aprinde tainic sufletele si apoi “se face nevazut”…
- DOAMNE, RAMAI CU NOI! Cum devine INVIEREA o realitate tainic lucratoare in concretul zilelor vietii noastre?
- DACA HRISTOS A INVIAT, NOI CE FACEM? Conferinta PS Sebastian de la Craiova – aprilie 2012, “Invierea lui Hristos, bucuria noastra” (prima parte; audio+text)
- “În zilele noastre atât de viclene, în care criza îi îngenunchează pe mulți, CUM SE POATE BUCURA CINEVA DE ÎNVIERE?” – Parintii Moise Aghioritul si Zaharia Zaharou ne invata CUM SA PRIMIM HARUL INVIERII SI SA GUSTAM PREZENTA LUI HRISTOS IN INIMA, invingand moartea din noi in fiecare zi
- INTALNIRI
- Cuv. Seraphim Rose: DESCOPERIREA LUI DUMNEZEU IN INIMA OMULUI
- PARINTELE SILUAN OSEEL, SFANTUL FILOCALIC DIN EINDHOVEN – INTRUPAREA RUGACIUNII SI DRAGOSTEI ARZATOARE: “Gândește-te bine, suntem noi doi și Hristos în veșnicie, nimeni și nimic nu mai contează, nici ce a fost. De acum încolo începem”
- “DRAGOSTEA CEA DINTÂI” – prima întâlnire a sufletului cu Domnul Său, prin cercetarea tainică a harului. CUM SE ARATĂ ÎN VIAȚA NOASTRĂ DUMNEZEUL CEL VIU: “Cu adevărat, uimitoare sunt căile lui Dumnezeu cu omul şi chipul în care îl atrage la Sine! DRAGOSTEA LUI DUMNEZEU ESTE ADEVARATĂ NEBUNIE…”
- Părintele Zaharia Zaharou despre GREUTATEA MÂNTUIRII, “ȘTIINȚA DOBÂNDIRII HARULUI”, viața creștinului ca o necontenită CONVERTIRE și CUM TREBUIE AJUTAȚI CEI AFLAȚI SUB CERCETAREA PRIMULUI HAR: “Ceea ce ne ține şi ne dă viață este simţirea vie a lui Dumnezeu în inimile noastre, în trupurile noastre”
- GUSTAREA LUI DUMNEZEU. Talcuirea duhovniceasca a Parintelui Zaharia de la Essex la Evanghelia primei Duminici a Postului Mare: “Mai mari decat acestea vom vedea”. TAINA VIETII IN HRISTOS ca NEINCETATA INNOIRE
- “CÂNTAŢI DOMNULUI CÂNTARE NOUĂ…” – Arhim. Zaharia Zaharou ne descoperă “cum tânjeşte Dumnezeu ca noi să ne smerim pentru a ne putea dărui încă şi mai mult har”. RECUNOŞTINŢA FAŢĂ DE DUMNEZEU – IZVOR NESECAT DE INSUFLARE. “Ispita noutăţii” vs. dinamica nesfarsita a vietii harului
- OCHII LUI DUMNEZEU. Motivele pentru care nu ne sunt ascultate intotdeauna rugaciunile si pentru care AVEM NEVOIE de dureri si necazuri ca sa (re)descoperim adevarul vietii noastre. DRAGOSTEA RANITA A LUI HRISTOS PE CARE O IGNORAM SI CARE CAUTA SA SE ODIHNEASCA INTRU NOI
- “Dumnezeu ne slujeşte nouă. E incredibil. E altceva! E ceva din alta lume! Hristos este opusul high-life-ului lumii actuale”. BADARANIE sau SENSIBILITATE SLUJITOARE? Omul intre IMPARATIA PUTERII si IMPARATIA IUBIRII SMERITE
- TAINA SPALARII PICIOARELOR IN VIATA NOASTRA sau… cand Dumnezeu ingenuncheaza in fata mea – LACRIMA SI HAR de la Parintele Constantin Sarbu
- SE POATE DRAGOSTE MAI MARE CA ACEASTA? DAR SE POATE SI NEPASARE MAI SALBATICA?
- DUMNEZEU, CERŞETORUL DRAGOSTEI NOASTRE… “A, Tu eşti Doamne? Un moment, mai aşteaptă puţin… am atâtea treburi de făcut…, treburi, griji, interese!”
- “Domnul nu e ca noi… Ah, ce Dumnezeu avem!”
- Meditatie zguduitoare la Pilda Fiului Risipitor a Arhim. Andrei Coroian: CHEMAREA BRATELOR PARINTESTI ALE CELUI RASTIGNIT SI CHINUIT DE PACATELE NOASTRE…
- CUM SI CAND LUCREAZA DUMNEZEU MINUNI IN VIATA NOASTRA? “Dumnezeu este atent la nevoia noastra, la durerea noastra, la dorul nostru cel mai adanc si ne cheama ca si PRIN NOI sa-si imparta si sa inmulteasca darurile Sale”
- INTALNIREA CU HRISTOS. Parintele Zaharia despre LUCRAREA PLINA DE DELICATETE SI SMERENIE A LUI DUMNEZEU cu care cauta sa ne imbie sa dorim, sa primim si sa putem pastra APA CEA VIE A DUHULUI: “Ca să tămăduiască rănile femeii samarinence, Domnul Se smereşte pe Sine înaintea ei…”
- Dand la o parte FRICA INROBITOARE DE PAREREA LUMII si DEPENDENTA INJOSITOARE DE APROBAREA OAMENILOR, pentru a ne urma constiinta si a ajunge sa STAM INAINTEA DUMNEZEULUI CELUI VIU. Reflectiile Mitropolitului Antonie de Suroj la Evanghelia lui ZAHEU VAMESUL: Curajul de a ne lasa PRIVITI DE HRISTOS
- IUBIREA DOMNULUI, “FARA REPROSURI”: Domnul si astazi ne spala picioarele si continua sa bata la usa inimii noastre, desi o gaseste inchisa…
- “O, CATA BUCURIE ATUNCI CAND NE BATE HRISTOS LA POARTA INIMILOR!” – Din scrisorile Cuviosului Selafiil (siberianul)
- Cel Care nu renunta sa caute inimile noastre… UNDE VINE DUMNEZEU SA SE INTALNEASCA CU NOI? “Hristos, Care nu avea nevoie de nimic, S-a facut pe Sine asa fel incat sa aiba nevoie de noi, cei nevoiasi de toate”. A DOUA DUMINICA A STRAMOSILOR si PREGATIREA PENTRU NASTEREA DOMNULUI IN NOI
- TRUFIA SI INDREPTATIREA VICLEANA NE FAC ORBI IN FATA EVIDENTEI. “Ne place un Dumnezeu care sa nu ne stanjeneasca cu autoritatea Lui si mai ales cu prezenta Lui”
- HRISTOS SI MARELE INCHIZITOR. Pastorala de referinta a PS Sebastian la Nasterea Domnului. DUMNEZEU, PROFITABIL SAU INCOMOD?
- PREDICI AUDIO si TALCUIRI DE MARE PROFUNZIME la EVANGHELIA INMULTIRII PAINILOR: Ce vrea Hristos de la noi si ce cautam noi la Dumnezeu: “Doamne, facem orice, executăm orice porunci ne dai, numai nu ne pune să ne schimbăm viaţa!”
Legatura fiecarui om prin cuvant cu celalalt este atat de absoluta, ca trebuie sa raspund in mod neconditionat chemarii lui si, de asemenea, eu insumi trebuie sa fac apel la el in mod neconditionat.
Nimeni nu poate scapa de raspundere, nu poate evita raspunsul la chemarea celuilalt. Si daca raspunsul meu este negativ, nu pot sa scap de neliniste.
Acest caracter absolut al legaturii noastre prin cuvant inseamna ca prin cuvant suntem legati in Dumnezeu Cuvantul Insusi.
El Insusi face apel la mine prin chemarea semenului meu iar eu trebuie sa raspund semenului meu ca lui Dumnezeu Insusi. Dumnezeu Insusi l-a pus pe semenul meu in situatia de a apela la mine si tot El m-a pus si pe mine in fata acestuia cu datoria de a-i raspunde si de a face apel la el.
Si bucuria pe care ne-o face prin raspunsul pozitiv al unuia fata de celalalt este o bucurie care ne vine si pe care ne-o daruim tot din partea lui Dumnezeu.
Legatura noastra prin cuvant pretinde deci desavarsirea sa in iubire.
Aproapele constituie cuvantul ontologic viu si de viata-facator al lui Dumnezeu catre noi si, la randul meu, eu sunt cuvantul ontologic viu si de-viata-facator al lui Dumnezeu catre aproapele meu. De aceea e absolut necesar sa ne raspundem. Ne chemam si ne raspundem unul altuia pentru ca Dumnezeu face apel la noi prin altii si la altii prin noi si tot Dumnezeu raspunde in raspunsul meu si in raspunsul lor.
Celalalt si cu mine suntem persoane ipostatice dupa chipul lui Dumnezeu Cuvantul si al puterii lui Dumnezeu Cuvantul mai cu seama in apropierea Lui de mine ca om. Sunt prins astfel intr-un dialog ontologic care isi are radacinile in Dumnezeu, in dialogul Sfintei Treimi. De mine depinde numai modul raspunsului si, poate, si al apelului. Daca apelul si raspunsul sunt rele, atunci noi desfiguram dialogul si prin aceasta si fiinta noastra, dar nu le suprimam. Ne torturam, dar nu ne uitam.
http://corortodox.blogspot.ro/2016/07/parintele-dumitru-staniloae-societate.html