O, NEAM NECREDINCIOS SI INDARATNIC… Parintele Teofil Roman despre TRISTETEA MANTUITORULUI pentru DESFRAUL SPIRITUAL al crestinilor: “Oare noi, noul popor, Ii aducem Domnului bucurie si mangaiere?” (AUDIO, TEXT)

12-04-2019 Sublinieri

Extras din conferinta de la Floresti (Cluj) a Arhim. Teofil Roman (actualul episcop de Iberia) – 10.04.2005, in Duminica a IV-a din Postul Mare:

Faptul ca suntem impreuna si ca ne rugam este o mare bucurie pentru Domnul nostru Iisus Hristos. El a spus inca de cand era in lume ca acolo unde sunt doi sau trei adunati in numele Meu, si Eu voi fi in mijlocul lor“. Asadar, Domnul in aceasta seara este in mijlocul nostru si se bucura de dragostea noastra si de rugaciunile noastre pe care le-am inaltat, cred, din toata inima sau cel putin asa ar fi de dorit.

Nadajduiesc ca toti care ati fost prezenti acum aici ati fost si dimineata la Sfanta Liturghie si ati auzit cuvantul Sfintei Evanghelii, pentru ca in Evanghelia care s-a citit astazi Mantuitorul ne este infatisat totusi nu foarte bucuros, ci cu o profunda mahnire si amaraciune in suflet. A venit la el un tata care avea un copil demonizat si L-a rugat sa il vindece. Pentru ca a alergat in toate partile, nimeni nu a putut sa-l ajute, a fost chiar si la ucenicii Mantuitorului, nu l-au putut salva si, in cele din urma, a ajuns la Iisus si a zis:de poti, fa ceva!”. Si l-a intrebat de cand sufera si i-a zis ca din copilarie si duhul acela rau adesea il chinuia si il arunca si in foc si in apa. Deci era o suferinta cumplita. Si atunci, Domnul a exclamat: O, neam necredincios si indaratnic, pana cand voi fi cu voi? Pana cand va voi rabda pe voi? Aduceti-l aici, la Mine!“. Si l-au adus si apoi iarasi l-a intrebat pe tatal copilului: “Crezi tu ca pot sa-l izbavesc, sa-l vindec?” Si el a cazut in genunchi si a zis: Cred, Doamne, ajuta necredintei mele!” Si Domnul a poruncit duhului cu putere sa iasa din copil si indata s-a vindecat si s-a linistit, spre uimirea tuturor si, bineinteles, spre bucuria acelui tata necajit.

Dar despre tristetea Domnului si amaraciunea Domnului m-am gandit sa vorbesc in aceasta seara. De ce era asa de amarat? De ce s-a suparat asa de rau si a zis: “O, neam necredincios si indaradnic, pana cand voi fi cu voi, pana cand va voi rabda?“?

Poporul lui Israel a fost ales de Dumnezeu ca sa-I fie marturie printre neamuri si din sanul lui sa se nasca Mesia, rascumparatorul intregii lumi si Israel ar fi trebui sa-L arate pe Iisus intregii lumi, sa-L marturiseasca. Ceea ce a facut Ioan Botezatorul ar fi trebuit sa faca tot poporul lui Israel, sa spuna lumii intregi: Iata Mielul lui Dumnezeu care ridica pacatul lumii. Dar, din nefericire, Israel L-a tradat pe Dumnezeul sau si adeseori s-a dedat la idolatrie. Preotii lui Israel erau foarte corupti. Zicea Dumnezeu prin gura unui profet: mancati pe poporul meu precum se mananca painea, iar Mantuitorul Iisus Hristos a avut cuvinte foarte aspre la adresa carmuitorilor spirituali ai poporului si a zis: “Vai voua, carturarilor si fariseilor fatarnici, pentru ca inconjurati marea si uscatul ca sa faceti un ucenic si daca l-ati facut il duceti viu gheenei indoit decat voi. Asadar, Israel s-a instrainat foarte mult de voia lui Dumnezeu si de aceea Domnul a fost atat de suparat. In loc sa fie purtator de Dumnezeu, a fost purtator de demoni. Din pricina necredintei, iata, se pare acest copil a ajuns sa fie indracit. A necredintei parintilor sai, cu siguranta. Sigur ca, in cele din urma, Domnul Si-a aratat bunatatea si milostivirea si l-a izbavit. Dar le-a mai spus un cuvant israelitilor. Zice: Se va lua Imparatia lui Dumnezeu de la voi si se va da neamurilor care vor aduce roade. Si asa s-a intamplat: Israel s-a lepadat, iar Domnul a deschis prin Apostoli poarta Imparatiei catre toate neamurile. Si cand i-a trimis pe Apostoli le-a zis: “Mergeti si propovaduiti Evanghelia la toata faptura. Cel care va crede si va boteza se va mantui, iar cel care nu va crede, se va osandi”.

Asadar, noi facem parte din noul popor ales al lui Dumnezeu, din noul Israel care este Biserica. Gasim in cartea Faptelor Apostolilor ca Dumnezeu a ales din toate neamurile un popor care sa-i poarte numele. Si noi, crestinii, si Biserica suntem acel popor pe care Dumnezeu l-a ales. Ma intreb eu, insa, oare noi, noul popor, Ii aducem Domnului bucurie si mangaiere? Ca am inceput cu aceasta ca, de vreme ce suntem aici in aceasta seara, Domnul se bucura de noi. Dar facand o privire de ansamblu si gandindu-ne la intreaga Biserica, la toti cei care se marturisesc a fi crestini ortodocsi, oare aducem bucurie Dumnezeului nostru? Sau dimpotriva, si noi Il suparam si Il intristam? Oare nu ne inselam si nu ne tradam si noi Dumnezeul de-atatea ori?

Mergem la biserica si ne rugam si Il cautam pe Dumnezeu, dar de foarte multe ori din interes, din motive pamantesti, din lucruri care tin de lumea aceasta si pe care Domnul oricum ni le rezolva, fara sa i le cerem noi. Zice: Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si celelalte se vor adauga voua. Si de cumva Dumnezeu intarzie cu raspunsul la rugaciunea noastra, oare nu de atatea ori alergam la vrajitori, la descantatori, la psihologi, la bioenergeticieni si la fel si fel de vraci si descantatori, ca sa ne rezolvam problemele? Pentru ca nu avem incredere in Dumnezeul nostru, nu avem rabdare sa asteptam raspunsul, de fapt pe noi nu ne intereseaza voia lui Dumnezeu, ci ne intereseaza doar sa ne rezolvam problema. Este dureros acest lucru. Este un fel de desfrau spiritual, as zice. Pe de o parte, incercam sa fim si cu Dumnezeu si ne aratam evlaviosi si credinciosi, dar, pe de alta parte, la vreme de incercare, foarte repede renuntam si ne luam dupa cele ale lumii. Si cu siguranta ca Dumnezeu Se intristeaza. Si sunt atatea multe alte pilde de infidelitate, atatea pacate in sanul Bisericii, atata desfrau, atata rautate, atata lipsa de iubire.

A zis Iisus: prin ce se va recunoaste ca sunteti ucenicii mei? Prin iubirea care va exista intre voi. Apai facem noi dovada de iubire intre noi? Zice: Sa va iubiti unul pe altul asa cum si Eu v-am iubit pe voi. Dar noi suntem atat de egoisti, atat de insingurati, atat de izolati, fiecare cauta ale sale. Or, Sf Apostol Pavel zice ca dragostea nu cauta ale sale, ci pe ale altuia. Or, noi: intai problema noastra sa se rezolve si apoi a celuilalt, fie ce-o fi, nu ne intereseaza. Uneori suntem in stare chiar sa calcam in picioare. Nu ne ducem noi prin tribunale si ne judecam cu fratii nostri, cu parintii nostri, pentru cine stie ce, pentru o bucata de pamant sau pentru o mica mostenire, uitand cuvantul lui Dumnezeu care zice ca “cel ce vrea sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie“?

Pilda Domnului nu a fost una de razbunare, ci una de rabdare si de incredere in vointa Parintelui ceresc. Cand a fost prins in Ghetsimani, Apostolul Petru a scos sabia ca sa-L apere pe Iisus si a zis: Baga sabia in teaca, [nu-i nevoie]. Nu crezi ca as putea sa am acum o legiune de ingeri care sa Ma apere? Tot cel ce ucide cu sabia, de sabie va pieri. Iar noi? Ne aparam, ne indreptatim.

Domnului I s-a spus pe Cruce: Coboara-Te, dovedeste ca esti Fiul lui Dumnezeu si vom crede in Tine! Dar nu a facut acest lucru. Nu aceasta ar fi fost dovada atotputerniciei Sale si a dumnezeirii Sale, ci tocmai smerenia si rabdarea, iubirea pana la capat, dezinteresata, chiar daca omul L-a rastignit si L-a batjocorit si L-a scuipat, El n-a incetat sa iubeasca omul si sa-l apere. In fata Parintelui Sau a zis: Iarta-i, Doamne, ca nu stiu ce fac! Nu ne-a blestemat, nu ne-a osandit, ci ne-a aparat, chiar pe Cruce, rastignit si batjocorit de noi.

Iar noi? Nu mai urmam aceasta pilda, ci, repet, ne aparam, ne justificam, ne indreptatim, osandim, samd. Si, prin toate acestea, aratam ca suntem foarte straini de Dumnezeul nostru si ca nu-I aducem nici un fel de bucurie ci ca, dimpotriva, Ii sporim ranile si chinurile.

Ar trebui sa descoperim aceasta legatura profunda a noastra cu Mantuitorul Iisus Hristos, ca atunci cand am fost botezati, toti am devenit madularele Lui, viata Lui a inceput sa se scurga si in noi. Asadar intre noi si El este o legatura foarte stransa. A folosit la un moment dat Iisus o imagine. Zice: Eu sunt tulpina, iar voi sunteti mladitele. Daca ramaneti in Mine, ramaneti in dragostea Mea, veti aduce multa roada. Dar daca ne instrainam de aceasta tulpina care este Hristos, atunci ne vom usca si roade nu vom aduce. Deci sa descoperim legatura noastra profunda (cu Mantuitorul).

Credeti ca intamplator Fiul lui Dumnezeu Se face Om, se intrupeaza si accepta toata batjocura si toata umilinta din partea omului? Este semnul nemasuratei iubiri a lui Dumnezeu fata de om. E o iubire fara limita. Dar o iubire care nu constrange, o iubire care nu sileste, ci asteapta cu rabdare. Zice in Cartea Apocalipsei: Iata, stau la usa si bat. De va deschide cineva, voi intra. Daca nu, Domnul se duce mai departe, deci El nu sparge usa ca sa intre, asa cum ar face-o diavolul. Pentru ca diavolul insista, daca nu-l lasi sa intre pe usa, intra pe geam si tot gaseste el o portita. Domnul nu. El vrea ca noi sa-I deschidem de buna voie usa si sa-L primim si sa-L ospatam ca pe cel mai pretios musafir al nostru.

 

Legaturi:

SE POATE LUA SI DE LA NOI…

VENITI SA-L OMORAM SI SA FIM NOI STAPANI!

PUTINA VREME MAI SUNT CU VOI… Cuvinte rascolitoare ca niste Denii ale Parintelui Mucenic Constantin Sarbu. Si o meditatie la Evanghelia primei Denii (smochinul neroditor, lucratorii cei rai, darul care se va lua de la noi)

PILDA LUCRATORILOR VIEI IN ACTUALITATE. Meditatie duhovniceasca si predici audio de la Man. Putna si Sihastria Putnei. MOSTENIREA DE CARE NE BATEM JOC SE VA LUA SI DE LA NOI!

CEL MAI INFRICOSATOR LUCRU: CAND DUMNEZEU NE LASA IN ALE NOASTRE… Predica audio a Arhim. Hrisostom Radasanu – “dus rece” duhovnicesc pentru crestinul care se amageste ca poate negocia si cu Dumnezeu, si cu “mamona”

SLUGA SUTASULUI. Predica audio importanta despre DISCRETIA CREDINTEI, INIMA MILOSTIVA versus “GENERATIA EU” SI PACATUL SUPERIORITATII CARE OSANDESTE. Cum pot ortodocsii, “noul Israel”, sa repete caderile “poporului ales”?

VINDECAREA SLUGII SUTASULUI. Lectia unui pagan si mustrarea celor care se falesc si se multumesc cu dreapta credinta, fara o vietuire serioasa in Duh

 

***

DE CE ERA TRIST IISUS? DE CE AR FI TRIST SI ASTAZI? CUM A FOST INTELES MESAJUL LUI? – Predica puternica a IPS Teofan in Duminica Floriilor (video, 2011)

“O sa ne intrebe Hristos la Judecata: Ce ai facut cu dragostea pe care ti-am dat-o? Ce ai făcut cu chipul Meu din tine?“

“Pentru ce tu omule, M-ai lăsat pe Mine? Pentru ce de la Cel ce te-a iubit te-ai întors? Pentru ce iarăşi te-ai lipit de vrăjmaşul?”

SE POATE DRAGOSTE MAI MARE CA ACEASTA? DAR SE POATE SI NEPASARE MAI SALBATICA?

“EU SUNT PRIETENUL TĂU, capul tău, sunt fratele tău, soră, mamă, TOATE, şi nu voiesc alta decât să fii şi tu prietenul Meu. Tu eşti Mie totul… Ce doreşti mai mult? PENTRU CE TE TRAGI ÎNDĂRĂT DE LA ACEL CE ATÂT DE MULT TE IUBEȘTE? Pentru ce torni tu apă într-un vas fără fund? Pentru ce alergi în zadar?”

STRIGATUL LUI HRISTOS – MIRELE INDRAGOSTIT DE OM si RASPUNSUL “CALDICEL”-INDIFERENT AL MIRESEI. “Sufletul ce face? Curveste, sarmanul. Noi ne lipim cu inima de cele moarte si Il inlocuim pe Dumnezeu… Ce poate sa fie mai dureros in iubire decat ca cel pe care il iubesti este nepasator?” (Cuvantul PARINTELUI CEZAR AXINTE – audio si text – la PILDA CELOR POFTITI LA CINA, 2018)

“…SĂ NU RĂMÂNEM AFARĂ DIN CĂMARA LUI HRISTOS!”. Suntem pregătiți de Nuntă? Îl mai așteptăm pe Mire sau L-am înșelat deja cu dragostea lumii? Cine sunt cei “NEBUNI ȘI ORBI” mustrați de Iisus? NUNTA E “PE BUNE”, FRAȚI ȘI SURORI…

DENIA DIN SFANTA SI MAREA MARTI (video integral, talcuiri ale PILDEI CELOR ZECE FECIOARE s.a.). Inima milostiva, untdelemnul iubirii, TREZIREA SUFLETULUI DIN SOMNUL NEPASARII si NEVOIA DE PRIVEGHERE

SĂPTĂMÂNA MARE – TIMPUL DĂRUIT DOMNULUI, ÎNTRU TREZIREA NOASTRĂ. Urmându-L pe Hristos pe calea Deniilor. Tâlcuiri adânci pentru a pătrunde în taina nesfârșitei SMERENII ȘI DURERI A IUBIRII RĂSTIGNITE. “Noi suntem smochinii cei vorbitori ai acestei lumi”

IATA MIRELE! “Hristos trece pe lângă noi, întristat, înlăcrimat, flămând de iubirea noastră…” Oare noi, astazi, cunoastem “VREMEA CERCETARII” NOASTRE de catre Hristos? SINGURATATEA CELUI MAI NEINTELES DINTRE (NE)PAMANTENI si MUSTRAREA DRAGOSTEI RANITE

“Hristos, Dumnezeul nostru, S-a asemănat pe Sine cu un Mire Sfânt, Preafrumos…”

MIRELE SMERIT VINE LA FIICA SIONULUI. Iar ea Il respinge si-L da mortii: “Cu viclenie Il defaima pe Mire, ca sa slu­jeasca desfranarilor”. NOI FACEM LA FEL?

PREDICI trezitoare si hranitoare pe calea SAPTAMANII MARI: Avva Efrem Filotheitul si Arhim. Melchisedec Velnic (audio) despre COPLESITOAREA FRUMUSETE A SMERENIEI LUI HRISTOS si REFUZUL INVERSUNAT AL OMULUI

IUBIREA TRĂDATĂ ȘI ZDROBITĂ A LUI DUMNEZEU. Cuvântul care TACE în fața batjocoritorilor ucigași și vicleni: “Sărbătorim DUREREA INFINITĂ a Celui infinit”

OCHII LUI DUMNEZEU. Motivele pentru care nu ne sunt ascultate intotdeauna rugaciunile si pentru care AVEM NEVOIE de dureri si necazuri ca sa (re)descoperim adevarul vietii noastre. DRAGOSTEA RANITA A LUI HRISTOS PE CARE O IGNORAM SI CARE CAUTA SA SE ODIHNEASCA INTRU NOI

DUMNEZEU MA PLANGE PE MINE

NE MAI AUDE DUMNEZEU DACA AM PACATUIT?

Parintele Rafail Noica despre “SUBTIRIMEA” si VULNERABILITATEA iubirii lui Dumnezeu pentru noi. DE CE POSTIM? DE CE SA IERTAM? CARE NE E VOCATIA?

BICIUIREA SI BATJOCORIREA LUI HRISTOS. Ne rusinam sa mai cautam placerile sau sa mai cartim? “Cum te rabda inima sa inmultesti inca ranele lui Iisus?”

“Vie Imparatia Ta”? IMPARATIA CERURILOR S-A APROPIAT DE NOI, ne este la indemana… PANA CAND o ignoram, o uitam, o tradam?

 

***

Vindecarea fiului lunatec. “O, neam necredincios si indaratnic, pana cand voi fi cu voi…?” MUSTRAREA DURERII LUI DUMNEZEU si CONDITIA CRESTINULUI IN LUME

NERECUNOSTINTA SI OPORTUNISM. Cat iubim si cat ne amagim cu inchipuiri si surogate? PANA CAND NE VA MAI RABDA DUMNEZEU?

Zdrobirea unui tata epuizat si mila unui Dumnezeu care cauta la inima omului. CREDINTA, SINCERITATE, MARTURISIRE. DURERE, NEPUTINTA, PUTERE…

 

***

PREASFINȚITUL MACARIE – avertismente duhovnicești puternice pentru CREȘTINII DIN LUME: “Sacrificăm propriii copii, propria soție sau propriul soț noilor idoli, pentru că noi înșine căutăm altceva decât pe Hristos în viața noastră. Vrem bunăstare, confort și apreciere în această lume…”/ MESAJ LA CENTENARUL MARII UNIRI, de deșteptare din letargia duhovnicească și a conștiinței românești: “Ne aflăm în fața unui ABANDON, sufletesc, dar și fizic, al țării și al neamului”

BUNĂTATEA – VIRTUTEA UITATĂ A CREȘTINILOR (conferința video de la Iași a PS MACARIE, Episcopul Europei de Nord). RĂCIREA IUBIRII ÎN VREMEA “VIRTUȚILOR” INDIVIDUALISMULUI: eficiența, competiția, realizarea de sine, succesul…. SACRIFICAREA APROAPELUI PE ALTARUL IDOLILOR LUMEȘTI


Categorii

Cum ne iubeste Dumnezeul nostru, Duminica Sfantului Ioan Scararul, Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Parintele Teofil Roman, Saptamana Mare, Vindecarea lunatecului

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “O, NEAM NECREDINCIOS SI INDARATNIC… Parintele Teofil Roman despre TRISTETEA MANTUITORULUI pentru DESFRAUL SPIRITUAL al crestinilor: “Oare noi, noul popor, Ii aducem Domnului bucurie si mangaiere?” (AUDIO, TEXT)

 1. off topic: O frumoasă tâlcuire a Evangheliei – Propovăduirea Sfântului Ioan Botezătorul
  https://www.youtube.com/watch?v=Axg7bg1lRbo
  De ce Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul este numit înger?
  De ce propovăduirea lui Ioan Botezătorul este numită strigăt?
  De ce ni se indică cu ce era îmbrăcat proorocul Ioan și cu ce se hrănea?
  De ce Sfântul Ioan Botezătorul propovăduia tocmai pocăința?
  De ce este important să-ți mărturisești păcatele?
  De ce mulți oameni nu vor să renunțe la păcat?
  Ce înseamnă mărturisirea păcatelor?

 2. Pingback: PS IUSTIN HODEA: “Ce s-a dorit din partea Bisericii lui Hristos? SA TACA. SA NU VADA. SA NU AUDA. SI SA NU VORBEASCA. Satana a dorit SA O INCHIDA INTRE ZIDURI, SA-I INCHIDA GURA, sa nu mai transmita mesajul lui Dumnezeu” (VIDEO, TEXT) | Cuvân
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate