CUVANTUL PARINTELUI PUSTNIC PROCLU (2010) despre ispitele grele ale lumii si ale Bisericii de astazi… CUM VA FI SFARSITUL LUMII SI CE AVEM NOI DE FACUT? “Fara sfatul duhovnicului sa nu faca niciun pas, ca ne putem duce in prapastie!”

16-09-2010 Sublinieri

“Amu, trebuie asa: dat la aparat ce am vorbit eu. Ai inteles?”

ASCULTATI CONVORBIREA:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

NOTA: Asa cum am mai spus, oricat s-ar zbate si s-ar osteni unii si altii intru batjocura, insulte, can-can urat mirositor si aruncare de petarde diversioniste, orice om cu adevarat credincios are incredere ca, pana la urma, chiar daca in aceasta lume minciuna ar parea oarecand biruitoare, la Dumnezeu intotdeauna adevarul va iesi ca untdelemnul la suprafata. Numai cineva lipsit COMPLET de frica lui Dumnezeu sau orbit in intregime de cel-rau poate sa-si inchipuie ca minciuna ar avea picioare… lungi sau ca poate sa treaca si in vesnicie, la Judecatorul cel nemitarnic, drept invingatoare. Cel credincios stie ca, desi Hristos este ridiculizat diabolic, batut fara mila si scuipat in aceasta lume pentru ca a stricat socotelile arhiereilor, fariseilor si carturarilor fatarnici, desi este chiar ridicat pe Cruce si omorat, tot El are, pentru vesnicie, ultimul Cuvant.

Si, asa cum am mai aratat, fata de toata masinaria razbunatoare a murdariilor, care deja s-a pus din nou in miscare, nu avem decat aceste raspunsuri:

Spun adevărul în Hristos, nu mint, martor fiindu-mi conştiinţa mea în Duhul Sfant” (Romani 9, 1).

Nu vă amăgiţi: Dumnezeu nu Se lasă batjocorit; căci ce va semăna omul, aceea va şi secera”. (Galateni 6,7)

“Că înfricoşat lucru este a cădea în mâinile Dumnezeului celui viu (Evrei 10, 31)

Si, asa cum avertiza parintele Sofian:

în această viată putem însela pe altii, ne putem însela pe noi însine, dar nu vom putea însela Dreapta Judecată a lui Dumnezeu“.

*

“Noi trebuie sa ne rugam: Doamne, fie voia Ta, ai mila de soarta noastra!”

Amestecuşul ăsta este un semn periculos

“- Se tot vorbeste, se aude, si  sunt semne, sunt stiri, ca ar putea sa inceapa un razboi care ar putea sa fie ultimul, cel mare. Ce sa facem in situatia asta, daca ingaduie Dumnezeu? Ce se alege de noi si cum trebuie sa ne pregatim?

– Asa ar trebui: capii sa trimita pe catolici la catolici, sectarii la sectari, ortodocsii la ortodocsi, si atuncea se va potoli urgia care trebuie sa vina.

Si ma tem, si iara ma tem sa nu fie mai rau ca [si] cu Ceausescu.

– Cam incepe sa fie deja.

– Si cum este? Trebuie dusi, sa nu-i mai cheme [pe altii de] alta credinta, gramada aicea.

– Asta nu mai tine de noi, este peste puterile noastre.

– Da, asa este, ca-i peste puterile noastre.

– Dar ce sa faca oamenii?

– Noi trebuie sa ne rugam: Doamne, fie voia Ta, Doamne ai mila de soarta noastra!

Ca uite cum ii: s-ar putea, cand vine o ispita cuiva asupra cuiva, ori vrai ori nu vrai, ma simt incurcat in ite; ai vazut mustele cum se incurca in casa paianjenului... Asa si cei mari, s-ar putea sa se-ncurce; si daca ei ar lua-o de la inceput, scapa si cei mari, scapa si cei mici. Si iti spui clar, adevarul: intai ii doare capul pe cei mari, si pe urma ne doare si pe noi. Amu` toti suntem intr-o oala. Si toti care vor avea credinta, [trebuie] sa ne rugam la bunul Dumnezeu. Si noi crestinii avem datoria sa ne rugam si pentru conducatori, ca Duhul Sfant sa le lumineze mintea, sa ne poata apara, ca ei ar putea intr-o masura. Ar putea… daca vreau [vor].

Ca, adica cum ii? Nu numai ortodocsii, si celelalte limbi, si celelalte credinte… Trebuie a nu ne razbuna, a ne ruga unii pentru altii. Crestinii au datoria sa se roage mai mult, caci crestinii au adevarul in mana. Sfintii se fac sfinti numai in Biserica Ortodoxa. Si is multi care nu au evlavie la sfinti; si daca n-au evlavie, trebuie sa ne rugam: “Doamne lumineaza-le mintea, intoarna-i cu mila asupra Bisericii”... Pentru ca amestecusul ista e un semn periculos.

Parintele Iustin e tras din toate partile!

Eu va spun inca ceva: vin unii… ca de-asta, sunt de vreo doi ani de cand ma necajesc si nu pot reusi de fel. Cum sa spun, vin, cer cuvant de folos, si pe langa cuvantul de folos, vad ca apare altceva. Si-am vazut unele persoane – nu zic ca n-am vorbit, am vorbit – ce m-au intrebat si am raspuns; dar am vazut si le-am spus asa la unele persoane: asa trebuie sa vorbesti: daca am vorbit rau, rau am vorbit, daca am vorbit bine, bine am vorbit.

Pentru ca ei, cum sa spun, le infloresc, ii pune si coada, o face mai mare, ii mai pune si niste coarne. Ii spun: de ce ai schimbat cuvintele? Si rupe din gura ca eu am zis. Si daca vad asa… Si-i spun: “mai, omule, eu n-am zis asa“. Si atunci, pentru treaba asta, nu mai primesc [oameni] si sora mea mi-a spus sa nu mai primesc.

Si am spus la multi: ma rog la bunul Dumnezeu sa nu ajung ca Parintele Iustin. Ca am vazut la parintele Iustin: el e tras din toate partile! Si care nu poate, il poate ponegri. Adica il infloreste imprejurul lui, ca sa poata pica in groapa.

Treburile merg tot sucite, si-amu`, fiindca se fac treburi de-aiestea, ma pazesc a nu judeca, si asa vreau, cat pot, sa ma rog pentru el, dar… felul cum o incurcat-o itele…. nu stiu cine l-a pus de-a facut niste treburi… sucite. Prima data… vai de mine! E tras din toate partile. Si daca el ar vrea sa plece intr-o parte, il poate ataca usor. Is mai multe persoane… Se mananca, aiestia cu ceia, ceia cu ceia… Dumnezeu sa inteleaga! Dar felul cum am observat nu mai e bun… Doamne fereste! Doamne fereste!


“Lupul la oi!”

– Acuma ei fac caz de problema asta cu cipurile, cu actele cu cip. Ca de la 1 ianuarie anul viitor or sa inceapa sa bage buletine cu cip pentru toti. Si acuma au facut o noua campanie din asta: “Nu primiti actele cu cip! Nu primiti actele cu cip! Buletinele cu cip! Ca-i lepadare, ca-i cadere din har, ca nu va mai mantuiti”. Cam asta-i mesajul. Si-l pun inainte pe Parintele Iustin, primul, si apoi zic “si altii, stalpii ortodoxiei, marii duhovnici”. Va pun si pe Sfintia Voastra…

… sa trag la kil 🙂

– … c-ati fi zis anul trecut nu stiu ce, tot in sensul asta, si ei trag totul intr-o directie… nu ca ar fi bune, bineinteles ca nu sunt bune, dar ei trag oamenii intr-o directie, si zic oamenilor sa iasa din sistem, zic ei, sa plece de sub stat, din societate. Sa traiasca, cum ar veni, ilegal. Asta-i metoda, asta-i solutia pe care o vad ei, ca cipurile sunt deja…

– Nu, nu-i bun! Si… eu is de parere ca daca baga in corp, nu-i bun.

– Si pana acolo?

– Pana acolo trebe asa: spunea un parinte, era o poveste. Un cioban avea multe oi ale oamenilor. Si daca avea oile, ciobanul pleca la pascut. Si o facut o gluma. S-a suit intr-un copac si o strigat:“Lupul la oi!” Asa. Si atuncea, ce sa vezi! Daca o strigat asa, lumea s-a dus cu ciomege ca sa nu atace oile. Si o fost minciuna. Si pana la urma, mai tarziu, o fost adevarat. A venit si lupul. Si lumea n-a mai sarit. Asa se intampla si amu`.

Si pana la urma nu-i bun… partidele astea…

– “Taberele”?

– “Taberele” astea. Nu, ni[mi]ca, nu, n-au semne bune. Eu atata va spun: cel mai inalt [e] cine asculta si de biserica si de conducere. Parintele Cleopa asa a spus. Asa a spus Parintele Cleopa, sa ne supunem Statului pana la ultima despartire. Si daca atuncea… sa pastrez credinta mea. Daca ma desparte de Dumnezeu. Daca nu ma desparte de Dumnezeu n-am voie sa ma supar pe nimica.Ca uite cum e: asa lucreaza Duhul Sfant la crestini: trebuie sa ascultam a nu ne razboi – eu si cu tine si cu acela, noi avem aparte. Nu, ca sa spun… adica Duhul Sfant asa lucreaza, daca noi avem smerenie si trebuie sa ascult, si daca conducerea gaseste o metoda, ori poate ingaduit de Dumnezeu, atuncea noi trebuie sa ne rugam pentru conducatori, sa-i lumineze Duhul Sfant si cu cat ne rugam, Duhul Sfant va lumina mintea lor, ca sa spuna asa: adevarul e aicea, cum spun amu`: cei mici sa respecte pe cei mari. Iar cei mari sa aiba mila de cei mici.

Si io spui ceva de mine: cat am pus in minte sa-mi apar viata mea, sa spui adevarul, sa-i spui omului adevarul, da ori nu, si daca el nu vrea sa recunoasca, sa stau cu gura inchisa si sa ma rog: Doamne, fie voia Ta!

Si de cate ori am dat vina pe mine, am avut multa pace. Si, pana la urma, sa cautam a nu ne razbuna. Ca sa spun asa... Ca daca noi nu ascultam de conducere inseamna ca trebuie sa ascultam de alta tara, sau de altcineva.


Plecarea in munti – “o jucarie de copii”. Sfarsitul lumii nu se va anunta prin ‘aparate’.

– Nu, ei spun ca si cum am iesi total din lume…. Sa se duca oamenii in paduri, in pesteri, in locuri izolate…

– Uite, ca sa spun, este cu adevarat, au trecut si pe aicea unele persoane… dar nu da rezultat. Stii de ce? Atuncea da rezultat, daca ai act, ai autorizatie de la conducere, da, poti sa stai si in varful Ceahlaului!

– Pai nu, nu, ei spun fara acte, tocmai ca sa nu… fara nici un act.

– Nu, nu, nu ni[mi]ca! Eu le-am spus la multi: asta e o jucarie de copii.

– Dar unii o iau in serios, si oameni seriosi si preoti chiar si credinciosi zic ca asta e, e sfarsitul lumii acuma si trebuie toti sa plecam…

– Stii cand e sfarsitul lumii? Bunul Dumnezeu nu mai da prin “aparate”, prin ziare, sfarsitul lumii. E fara veste! Adica cum ii? Ca vor veni unii si vor zice ca Hristos e in cutare cetate ori in cutare pustie, ori in camari ascunse… E inselaciune! Saraca lume! E un amestecus… Nu mai stii…

Auzi? Numa` atata poti sa fii in pace: daca ai citit pe Sfintii Parinti si Sfanta Scriptura atuncea nu te mai doare capul [de] ce spun altii.


“Interesul poarta fesul”

– Asa. Si asta vroiam sa va intreb, ca ziceti sa nu raspundem cu rau, dar ce te faci cu astia vicleni, care ii insala pe oameni, care le arunca tot felul de bombe din astea ca sa-i sperie si sa-i insele si sa-i duca in prapastii, si sa le spuna sa nu-si mai dea copiii la scoala, sa nu-si mai lase copiii sa se trateze medical daca or sa fie actele cu cip, sa nu mai aiba serviciu, si asa mai departe.

– Nu, se face intre… rupere mare…

– Aicea sa spuna si sfintia voastra un cuvant ca sa stie si lumea care e pozitia parintelui Proclu.

– Eu, uite ceva… felul cum l-or sfaramat pe parintele Iustin… El, parintele Iustin nu era asa… Si totodata, is mai multe persoane… si  el e tras ca o opinca scurta de toti… Unii intr-un fel, altii in alt fel.

– Am zis si noi asta, si cand am spus asta, ei au zis ca voi huliti pe parintele Iustin, cum puteti sa spuneti asa ceva, ca nu se poate sa i se faca parintelui Iustin asa ceva, ca el e sfant, ca nu se poate…

– Uite ceva, se poate! M-am folosit de Parintele Cleopa Ilie, care a plecat la vesnicie, sise strangeau imprejurul lui mai multi ucenici pentru interes. Ca sa zica ca o fost si el ucenicul lui. Si Parintele Cleopa a spus asa:

Mai frate, de ce dati navala ca sa fiti ucenicii mei? Ca pe mine poti sa ma vezi ca sfant azi, si poti sa ma vezi peste cateva minute ca pe un drac”,

ca se poate, ca Dumnezeu daca vrea sa smereasca pe cineva, sa ingaduie asupra lui napaste, necazuri, si atuncea… Noi suntem in mana lui Dumnezeu, si El o vrut asa... Ca daca vrea sa fie ucenic – sa asculte de staret, sa nu faca voia lor, sa ajute, sa fie cu frica de Dumnezeu.

Dar… ca sa spun, odata Parintele Cleopa, cand s-o sculat de la masa i-o lasat sa mai steie pe calugari oleaca, acolo, la masa si o pus un parinte batran sa zica asa: iertati-ma parintilor, ca Parintele Cleopa mi-o dat ascultare sa va spun asa:interesul poarta fesul, asa, (si atuncea)… ca parintele Cleopa n-o vrut sa-i jigneasca, si i-o spus mare si tare [vorba cu] cu interesul, sa stie el, fara sa-i spuie cineva. Nu-i nevoie sa-i mai spui, stie el mai bine, ca poarta fesul interesul [cel care venise sa fie ucenic al parintelui Cleopa doar de ochii lumii – n.n.]. Uite asta, … dar atata spun, eu nu sunt de parerea lui Parintele Iustin si nici acei care sunt imprejurul lui, nu-s de parerea lor, nu!


Oamenii sa tina de duhovnic. Agitatia nu e buna, o fac niste oameni fara Dumnezeu; plecarea nu da rezultat: “v-a inselat cineva cu vorbele astea”

– Dar ce ziceti? Ce ziceti ca ar trebui facut acum, ce simtiti, care e pericolul acum si ce ar trebui sa facem noi ?

– Auzi, cum sa spun, eu din partea mea, nu-i pot ajuta, eu sunt simplu…

– Nu pe aceia, dar pe oameni. Ce credeti ca ar trebui facut acum, prioritatea numarul 1?

– Amu, trebuie asa: dat la “aparat” ce am vorbit eu. Ai inteles?

– Da, dar ce sa faca oamenii mai mult, pentru ce sa se pregateasca?

– Sa tie de duhovnic. Si duhovnicul trebuie… Unele persoane mai trebuie oleaca cioplite, stii?… Sa vorbeasca in asa fel pentru pace. Ca sa nu mai fie in zdruncin omenirea, ca trebuie sa-mi fac casa incolo, n-am lemne si e prea departe…  nuuuu, ni[mi]ca. Ca noi, odata, sora mea de multe ori are obiceiul ista – tare se teme ca m-a omori cineva aicea. Si eu asa o mangai: «Fii pe pace, de ce te temi, de aceea nu scapi!»Stii de ce? Ca trebuie sa pui in minte: candva trebuie sa ma prezint undeva Sus, la Judecata. Si ca sa pot reusi, cat pot sa n-am ni[mi]ca cu nimenea, unde ma duc, trebuie sa invat cum sa se ierte, sa iubim pacea, linistea, a nu ne dusmani…

Ca uite, vin altii si-mi spun ca sunt slabi in credinta si le-am spus: ca sa nu fie slabi in credinta le spun, pe scurt: a schimba cat se poate viata si a ne ruga la Bunul Dumnezeu: «Doamne, ai mila de soarta noastra! Doamne, ai mila de soarta noastra!» Si-atuncea Duhul Sfant… Suntem datori sa iertam…

Si totodata, la treburile istea de care mi-ati spus…is niste treburi, niste oameni fara de Dumnezeu. Agitarea asta nu-i buna! Nu-i bun, nu-i bun, nu-i bun, nu-i bun!

Si pana` la urma asa ar trebui spus sa vorbeasca la aparat: ca nu da rezultat. V-o inselat cineva cu vorbele astea! Adica am auzit si eu unele persoane spun ca vreau sa se mute. Dar eu am crezut  ca vreau ceva, o liniste mai mare, asa…

– Unii mai vor si asta, da…

– Dar nu-s pentru liniste! Ca daca ar fi pentru pocainta, se poate. Stiu ca parintele Cleopa a spus asa: au fost si in Bucuresti oameni care au trait ca calugarii.

“Caderea noastra va fi din mijlocul nostru”

Dar atata va spun – ca pe timpul lui Ceausescu m-or purtat pe drumuri si au zis: cine ti-o spus: caderea noastra va fi din mijlocul nostru? Am spus: niste oameni  sfinti. Si au trecut v`o cativa ani, cat m-or purtat pe drumuri si imi spunea: spune cum ii cheama, macar unul sa-i dau. Si-am spus ca nu-i voie. Nu-i voie si nu-i voie… si au mai trecut vreo doi ani si-asa s-o-ntamplat … Si tare ma tem… au fost, poate ati auzit de niste pustnici care au avut niste descoperiri nepotrivite. Si cum?

– Cei din Rarau?

– Dar nu-s in viata, sunt trecuti dincolo. Asa am auzit, ca nu i-am vazut. Stiu ca… Si amu, aiestea o zis ca caderea lor sunt din mijlocul lor. Si ei au vrut sa-i dau macar unul, care o avut descoperire, si n-am spus. Erau in viata atunci.

– Ce-au spus ei? Ca acum circula tot felul si nu stim care sunt adevarate, care nu…

– Nu stiu, dar atata va spun, eu va dau o parere, dar nu ca vreau sa dau eu sfaturi, nu!, asa, o parere:n-ar fi bine catolicii sa se duca la catolici, sectarii la sectari, musulmanii la musulmani, sa se retraga?… Sa ramana numai ortodocsii si atuncea nu va mai fi nimica, din ce se-aude…

– Dar ce ne facem, ca si daca s-ar intampla asa, ce ne facem noi, ortodocsii, cu fratii mincinosi ortodocsi? De astia cum scapam?

– Eu am spus asa catre cineva, poate-o fi avut “aparat”. Ai nostri sunt contra la ai nostri. Asta-i modelu`. Mai mult de-atata nu!

Si eu n-am nicio putere, numai atata: Doamne, ai mila de toate sufletele care vin! Si eu amu` asa sunt: mai bine a ma ruga si a nu mai da sfaturi, ca vin unii: una spui, alta face, si altfel spune la altul, dar nici el nu crede ce o spus la altul de mine. Numa` sa inmulteasca vorbele. (… neinteligibil). Dar ca sa spun – daca-i asa, ar trebui  sa nu mai primesc sa mai dau sfaturi. Stii de ce? Nu de altceva. Eu am auzit ce-am vorbit eu si nu corespunde. Si daca (e) treaba asta, nu mai dau sfaturi nimanui, gata! Am terminat! Ii gata! Stii de ce? Ca vin si oameni credinciosi, dar vin si amestecati. Si daca vin amestecati, se poate sa ma incurc, ca si parintele Iustin.


Ispita mare! Fara sfatul duhovnicului sa nu faca niciun pas!

– Ia uitati ce zic unii de la Petru Voda:

«Vedem cum multi preoti sunt robiti de erezia ereziilor, ecumenismul,  care nu incape indoiala ca le invalideaza Sfintele Taine. Mai lucreaza doar prin pogoramant, dar nu ne putem baza pe asta. Si pentru nevatamarea noastra ar fi bine sa nu mai apelam la astfel de preoti.»

– Vai de mine!

“Sunt semne clare ca apostazia este foarte aproape, iar Biserica va dainui in catacombe, nicidecum nu va mai fi reprezentata prin oficialii de acum. Toti patriarhii ortodocsi si majoritatea episcopilor sunt pusi de sistem“.

[Pasaj din articolul “Din pricina pacatelor si a patimilor vor fi acceptate actele cu cip si pecetea finala”, de pe blogul APOLOGETICUM, din 18.08.2010, n.n.]

– Asa zic ei.

– Vai de mine! Vai de mine! Ce ispita! Ispita mare! Ii gata, am terminat-o!

Bogdaproste ca ati venit, dar atata spun: [de] lucrarea de la Petru Voda vreau asa, sa nu mai aud ni[mi]ca, nu mai vreau s-aud ni[mi]ca!

– Si la oameni ce sa le spunem? Sa faca pocainta… dar cum sa se pregateasca de vremurile care vin? Cu pocainta, cu ce?

– Fara sfatul duhovnicului sa nu faca niciun pas! Ca ne putem duce in prapastie. Si nu oricare  duhovnic, [ci] care poate judeca [pe subiectele acestea, n.n.] nu [la fel] ca parintele Iustin! Ai inteles? Ca parintele Iustin a fost un om minunat, dar toti i-au batut capul si n-a mai avut cand dormi… Vai de mine! L-or sfaramat cu totul…

Daca e ingaduit de la Dumnezeu, aiestea vin din cauza pacatelor

– Cum sa spunem la oameni asta? Ca toti au in minte numai cip, cip, toata lumea despre asta discuta…

– Auzi, uite ceva, ca pentru aieste,”mergatoare”, am zis si eu, dar nu-s aiestea!

– Deci sunt inaintemergatoarele pecetluirii?

– Da! “Mergatoare”, da, asa… dar nu-s aiestea. Si totodata, uite ceva, ca daca ma forteaza sa iau cip, nu se intampla ni[mi]ca. Stii cand? Cand am bunavointa eu sa le iau si vorbesc de rau credinta! Dar daca ma pune sa fac, sa fiu supus de lege, atuncea nu raspund eu.

– Si chiar daca e pe buletinul de identitate?

– Poa` sa fie! Adica, cum sa spun? Vreau asa… Ca daca e ingaduit de la Dumnezeu, aiestea vin din cauza pacatelor: nu ne ducem la Biserica, ne invatam a ne dusmani, ne tragem la judecati, ca[u]tam fiecare sa luam viata fiecaruia. Vai de mine, suntem de plans! Doamne, fereste! Cat putem si cat ras-putem, trebuie sa… Dupa felul cum mi-a spus, nu mai are valoare de a mai da sfaturi lumii. Nu mai, ii gata.

– De ce, ca nu mai asculta?

– Toti le-nvart pe ‘cea parte… si nu-i mai bine sa tac din gura?

Antihrist, cipuri, paza mintii si pocainta. Ce (nu) o sa ma intrebe Dumnezeu?

– Se zice ca Sfintia voastra ati spus ca s-a nascut deja Antihristul. E adevarat asta?

– Da… auzi, uite ceva… Eu cu gura mea n-am putut zice ca s-o nascut  adevarat; cand ma intreaba cineva daca s-o nascut, unde s-o nascut, cati ani are? Ai vazut? Daca eu n-am auzit, zvonul lumii: “unii zic «S-o nascut!», unii: «Nu s-o nascut!»”Astea sunt judecatile lui Dumnezeu si Bunul Dumnezeu o sa m-ajute in felul ista: nu ma-ntreaba cati ani are Antihrist, ori cand s-o nascut.De ce nu ne-am pazit mintea? De ce n-am pus inceput bun? De ce nu m-am pocait? Aiestea o sa ma-ntrebe Bunul Dumnezeu, nu cand cu cip ori fara cip… nu ma-ntreaba Dumnezeu. Cat L-am iubit, cat m-am pocait, cat am facut rau, ori cat am facut bine, asta… Daca am avut mila, mila gasesc. Dar asta este o ispita mare asupra Bisericii Ortodoxe.

– Si cum o sa iesim din ea, ce facem?

– Trebuie sa ne rugam… si totodata a vorbi frumos cu aistia care vreau [vor] sa [se] retraga, si, ca sa spun, tot cu frumosul sa ne rugam unii pentru altii si Dumnezeu nu ne intreaba ca am luat cipuri sau is fara cip, nu! Depinde cum m-o prins moartea, rugandu-ma?Dar daca eu am rautate, vai, Doamne, fereste! Eu atata spun: nu intreaba pe nimenea…


Nu ma unesc la parerile lor!

Si daca-i asa, trebuie sa ma pazesc, a nu spune nici adevarul [adica a se retrage in tacere – n.n.]… A ma ruga e porunca lui Dumnezeu. Ca multi vin si imi dau cate un pomelnic si dorm pe urechea ceea, ca Proclu se roaga. Si el toata ziua hodorogeste… Si asa ar trebui sa ma rog, fara a da sfaturi. Si daca vrea sfaturi... duceti-va la Biserica, eu trebuie sa ma rog.

Si numai dupa felul cum se afla parintele Iustin, e intr-o mare incurcatura! Si eu nu-l pot ajuta… Si eu n-am fost… Mai multi m-or chemat la el, dar nu, nici la maici, nici la calugarii de acolo, ma retrag, nu… Eu am  mortul meu. Gata. Si eu, ca sa stiti ca am mortul meu, de cate ori nu plang si mintea umbla aiurea, is mort de viu! Si Dumnezeu nu ma intreaba de ce face acela asa ori celalalt… Eu atata: sunt dator a ma ruga si a avea mila de toti. Pe parintele Iustin, asa cum e el, eu il pomenesc la rugaciune, dar nu ma unesc la parerile lor. Stii? Nu ma unesc cu nimenea, atat!

Si mi-o spus asa un parinte: atuncea am dreptul sa ma apar, cand cineva mă departă de Dumnezeu, atuncea trebuie sa imi apar credinta; dar ca sa ma contrazic cu cineva, ca nu-i bun asa, ori altfel, nu!

Dar uite ca să-ti spun… De multe ori, cand era cate o votare, eu am zis mai bine ma rog pentru toti, ca daca votez pe unul, se supara celalalt. Eu is cu toti! Adica trebuie sa am mila de toti. Dar… felul cum o incurcat-o… eu nu il pot ajuta!

– Cu rugaciunea…

– Cu rugaciunea da, dar pe el ar trebui alte persoane…

– Arhierei sau ceva…?

– Da, oameni mai mari. Eu sunt o nimica in fata lumii, o gâză sunt… Asta e! Doamne, ajuta!”

Nota Razboi intru Cuvant

Dupa tot scandalul din ultima vreme din “blogosfera”, care a si atins cote paroxistice si ne-a umplut de amaraciune si de tulburare pe toti, nu am fi dorit cu niciun chip sa mai adaugam niste motive in plus care sa-i provoace la alte si alte iesiri pline de venin si ura pe cei care au ca ocupatie doar sa strige “lupul la oi!” inainte de vreme. Si asa o parte dintre ei isi alimenteaza din orice furia si apetitul pentru vendeta si scandal, lovind haotic in alte manastiri reputate si in alti duhovnici si ierarhi, ajungand pana la a  sustine din nou continutul afiselor de pomina, sa propovaduiasca, “spovedania la icoane(!), deci facand un pas inca si mai departe in devoalarea halucinantelor idei pur sectare. Istoviti peste masura de aceasta tulburare interminabila, cautand sincer pacea si neavand nicio placere sa ni se deserte zilnic in cap aceleasi hardaie cu gunoaie, marturisim ca am dat cu greu si cu strangere de inima aceasta inregistrare, numai si numai fiindca parintele Proclu ne-a cerut aceasta explicit, ca prioritate numarul 1, repetata insistent si “off the record”, pentru a i se cunoaste pozitia si a nu fi amestecat cu o directie de actiune pe care o dezavueaza categoric. Din ascultare si din respect fata de Parintele pustnic care ne-a luminat si pana acum vietile si calea acestui site cu sfaturi bune de fiecare data, ne-am asumat sa-i facem cunoscut cuvantul. La care insa am avea rugamintea sa ne abtinem, pe cat posibil, de la comentarii care sa iasa afara din duhul si din mesajul parintelui pentru noi toti, sa nu fie, macar aici, tarat in noroi si intors pe fata si pe dos, pana ce nu va mai ramane nimic din seva sa… Sa aratam ca am inteles chemarea sa la rugaciune, la iubire si la pace intreolalta!

Desigur, stim foarte bine ca nici acest cuvant, ca si cuvantul precedent primit de la parintele Arsenie Papacioc, nu doar ca nu va fi primit de catre cei ce se vor simti vizati, dar va fi calcat in picioare, sucit si rastalmacit in mod infiorator, asa cum au aratat deja ca o pot face cu varf si indesat, si dupa cum… insusi parintele Proclu se asteapta. De altfel, se poate spune ca asistam in acaesta perioada la un fenomen de uzurpare fara precedent a cuvantului duhovnicesc, la o siluire si  la o falsificare cum rar au mai fost vazute in istoria Bisericii. Poate doar in “atelierele” ereticilor arieni si monofiziti s-a mai vazut asa ceva, cand se proceda la falsificarea scrierilor Sfintilor Parinti pentru a se strecura acolo otrava invataturilor ereticesti. Sunt evocati de-a valma, pe blogurile  cu pricina, parinti care nu au nicio legatura cu “solutiile” si cu duhul lumesc al celor care tin cu tot dinadinsul sa compromita temele importante ale rezistentei traditionaliste. Este absolut ridicol sa fie invocati parintele Dionisie, parintele Rafail Noica (vezi de la min. 32), de pilda, sau parintele Arsenie Muscalu – ca sa dam doar cele mai flagrante exemple – in sustinerea unor pozitii iesite din orice noima sau fagas duhovnicesc, pe tema actelor de identitate cu cip, cand se stie foarte bine ca atitudinea lor pe acest subiect este radical deosebita, si complet opusa, ca duh, celei promovate de  instigatorii la psihoza colectiva.

Un astfel de parinte invocat de-a valma, fara sa fie intrebat daca e sau nu de acord, sau cum vede lucrurile astazi, ci doar “ca sa traga la kil” (cum el insusi a ironizat), a fost si parintele Proclu. Asa cum aveam sa fim impresionati de fiecare data, si dupa cum stiu bine cam toti cei care  i-au trecut pragul si i-au cunoscut, “pe propria piele”, darurile duhovnicesti suprafiresti, si de aceasta data parintele Proclu a surprins prin abordarea exact a ceea ce  se intentiona a se intreba, INAINTE sa apuce sa vorbeasca, spre a deschide acest subiect, interlocutorul sau.

Aflasem, de altfel, cu vreo luna inainte, de la niste frati duhovnicesti care-l vizitasera, cum parintele, ca din senin – fara ca nimeni din cei prezenti de acolo sa-l fi intrebat sau sa-i fi spus ceva! – incepuse sa-l caineze pe parintele Iustin din pricina “ucenicilor”, lucru pe care l-am si marturisit aici. Si noi am vazut pe chipul si in tonul pustnicului aceeasi durere si dragoste, pe care si-a exprimat-o de la sine, inainte sa fi fost intrebat ceva despre cei din jurul parintelui Iustin.

De altfel, iarasi cine il stie catusi de putin pe pustnicul intelept de la Mitocu Balan poate sesiza cu usurinta si daca parintele este sau nu influentat de barfe, zvonuri, sugestii “binevoitoare” sau pe ce isi intemeiaza anumite afirmatii de care este incredintat. Si atunci va remarca din chiar cuvintele sale de unde “stie” atat de bine anumite lucruri (despre care fie nu are informatii omenesti sau despre care poate avea informatii contradictorii, dinspre diverse “partide”), cum mai mereu a uimit pe oricine cu stravederea sa. Cand vrea sa exprime ceva despre care este deplin incredintat, nu spune “am auzit”, “mi s-a spus”, “zice lumea” sau “zic unii”, ci:

am vazut” [“am vazut la parintele Iustin: el e tras din toate partile!”] si “am observat[“Is mai multe persoane… Se mananca, aiestia cu ceia, ceia cu ceia… Dumnezeu sa inteleaga! Dar felul cum am observat nu mai e bun...”] .

Si cum sa nu ramai traznit si sa te intrebi: de unde le-a vazut si le-a observat pe toate acestea? Nu asteptati insa sa va dezvaluie aceasta vreodata… “Am vazut la aparat…”, mai obisnuia sa spuna in alte imprejurari, enigmatic si contrariant pentru cei obisnuiti sa ia toate cuvintele “la litera”. Va dati seama insa cu totii ca… nu are televizor sau internet in chilie 🙂 Pe de alta parte, e adevarat, parintele insusi marturiseste ca mai multi l-au si chemat la Petru-Voda spre a ajuta la rezolvarea dezbinarilor de acolo si ca multi l-au intrebat despre “retragerea in munti”, asadar si din punct de vedere omenesc era in tema cu mult inainte sa-i punem noi aceste probleme. Insa este lesne de inteles ca despre acestea nu se putea exprima cu: “am vazut”...

Desigur, cei care se simt rau de tot cu musca pe caciula, arsi si vaditi in fapt de cuvintele Batranului, vor exploda violent, intr-o noua sarabanda de atacuri josnice, de interpretari halucinante si de acuzatii disperate, ca orice hot adevarat care nu are alta arma decat sa strige cat mai tare “Hotii”. Evident, vor recurge la aceleasi trucuri emotionale si vor urla, cum ca ar fi denigrat parintele Iustin sau ca cineva ar fi lucrat pe ascuns invrajbirea dintre acesta si parintele Proclu. Nu zicea bine parintele Arsenie Boca: “in mintea stramba si lucrul drept se stramba? Si de aceasta data, duhul cel cald si bun al parintelui Proclu si cuvintele clare ca lacrima inimii din care izvorasc sunt mai presus de orice indoiala ca Batranul pustnic nu are decat cuvinte de iubire si de compatimire pentru parintele Iustin, degetul sau mustrator indreptandu-se exclusiv asupra “celor dimprejurul lui” care “l-au tras din toate partile si l-au incurcat”, de “oamenii fara Dumnezeu” care creeaza agitatia extrema si duc oamenii in primejdii si  inselari. Dar parintele Proclu nu doreste vrajba cu nimeni si se roaga cu mila pentru toti, totodata delimitandu-se raspicat si apasat de “agitatia” si de “parerile lor”, ca de o “ispita mare”, simtindu-se responsabil pentru oameni sa le dea acest cuvant, prin persoane pe care le-a socotit de incredere, iar apoi sa fie lasat sa se retraga in rugaciune si sa nu mai trebuiasca “sa dea sfat”, tocmai ca sa nu riste sa ajunga si el si mai rastalmacit si “tras in toate partile”. Nu putem deci decat sa ne alaturam cu totii rugaciunilor sale pline de durere pentru cu adevarat minunatul parinte Iustin, pentru a fi izbavit din capcanele si din stransoarea in care ni s-a confirmat ca este tinut. Sa retina deci bine ucenicii care il fac de ras pe marele duhovnic prin comportamentul lor nu doar neclaugaresc, dar coborat deja – prin limbaj si delatiuni calomnioase – sub orice limita a moralei: nu ne dezicem si nu ne vom dezice niciodata de parintele Iustin, ci numai de ei insisi si de lucrarea lor.

Degeaba se ascund unii sub firma de imprumut a stalpilor ortodoxiei si a marilor duhovnici, pentru a-si drapa sub acest paravan sfant, propriile interese. Odata ce sunt lasati sa cuvanteze de la ei insisi sau din ceea ce Duhul le da (Dumnezeu, in timp, va arata de unde), acesti duhovnici sustin cu totul alte lucruri decat se pretinde in numele lor. Si asa cum am mai spus, oricat s-ar zbate si s-ar osteni unii si altii intru batjocura, insulte, can-can urat mirositor si aruncare de petarde diversioniste, orice om cu adevarat credincios are incredere ca, pana la urma, chiar daca in aceasta lume minciuna ar parea oarecand biruitoare, la Dumnezeu intotdeauna adevarul va iesi ca untdelemnul la suprafata. Numai cineva lipsit COMPLET de frica lui Dumnezeu sau orbit in intregime de cel-rau poate sa-si inchipuie ca minciuna ar avea picioare… lungi sau ca poate sa treaca si in vesnicie, la Judecatorul cel nemitarnic, drept invingatoare. Cel credincios stie ca, desi Hristos este ridiculizat diabolic, batut fara mila si scuipat in aceasta lume pentru ca a stricat socotelile arhiereilor, fariseilor si carturarilor fatarnici, desi este chiar ridicat pe Cruce si omorat, tot El are, pentru vesnicie, ultimul Cuvant.

Si, asa cum am mai aratat, fata de toata masinaria razbunatoare a murdariilor, care deja s-a pus din nou in miscare, nu avem decat aceste raspunsuri:

Spun adevărul în Hristos, nu mint, martor fiindu-mi conştiinţa mea în Duhul Sfant” (Romani 9, 1).

“Nu vă amăgiţi: Dumnezeu nu Se lasă batjocorit; căci ce va semăna omul, aceea va şi secera”. (Galateni 6,7)

“Că înfricoşat lucru este a cădea în mâinile Dumnezeului celui viu (Evrei 10, 31)

Si, asa cum avertiza parintele Sofian:

în această viată putem însela pe altii, ne putem însela pe noi însine, dar nu vom putea însela Dreapta Judecată a lui Dumnezeu“.

HRISTOS A INVIAT!


Va recomandam si:

***

*


Categorii

Biserica la ceas de cumpana, Cipuri, acte electronice, carduri, Parintele Proclu, Portile Iadului, Razboiul nevazut, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

182 Commentarii la “CUVANTUL PARINTELUI PUSTNIC PROCLU (2010) despre ispitele grele ale lumii si ale Bisericii de astazi… CUM VA FI SFARSITUL LUMII SI CE AVEM NOI DE FACUT? “Fara sfatul duhovnicului sa nu faca niciun pas, ca ne putem duce in prapastie!”

<< Pagina 1 / 7 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

 1. ADEVARAT A INVIAT Parinte Proclu ! Ruga pt. neamul roman te rugam sa faci Parinte.

 2. Doamne,ajuta,parinte Proclu! Ne este foarte dor de Sfintia Voastra si tare ne-am bucurat la auzul glasului plin de invataminte intelepte si de dragoste.
  SA NE TRAITI MULTI ANI INTRU HRISTOS!

 3. Multumim pentru postare! Dumnezeu sa-l tina sanatos si indelungat in zile pe Parintele nostru Proclu! Ii multumim din suflet ca ne-a rezolvat multe din “marile” noastre probleme si ca putem merge inainte ca niste oameni “normali”. Eu am toata nadejdea ca Dumnezeu va face tot binele care se poate face si ca tot ce El face este spre mantuirea noastra. Iar daca nu face asta pentru rugaciunile unor netrebnici ca noi, cu sigurata face totul pentru Maicuta Domnului!

 4. @ IoanC:

  Nu-l va face nici Dumnezeu, arata si parntele Proclu, daca noi nu ne vom pocai, nu ne vom ruga si daca ne vom dusmani. Tocmai acesta credem ca e mesajul cheie al parintelui.

 5. Cita smerenie… Doamne Ajuta!

 6. Doamne, ajuta!
  Multumesc pentru acest cuvant mai mult decat lamuritor!
  Cei care vor fi vrut sa inteleaga, imposibil sa nu-o fi facut-o.
  Slava Domnului pentru toate!

 7. Drag parinte Proclu, multumim. Multumim si pentru cuvantul despre parintele Iustin.

  Razbointrucuvant, multumim pentru cadoul asta duhovnicesc.

  Doamne ajuta

 8. “Numa` atata poti sa fii in pace: daca ai citit pe Sfintii Parinti si Sfanta Scriptura atuncea nu te mai doare capul [de] ce spun altii.”
  Pai asta ne spune si la biserica: “cititi Evanghelia macar 2 capitole pe zi”(asta o spune aproape in fiecare duminica); iar cam la 2-3 duminici: “cititi vietile sfintilor, cititi psaltirea, rugati-va si pt noi”
  Mai spune parintele Proclu sa ascultam de duhovnici.
  Mie mi se pare ca prin cele de mai sus a raspuns la absolut toate intrebarile. Mai clar si complet de atat cum ar fi putut sa mai zica? Pana si omul cel mai incuiat la minte intelege.

 9. @admin

  Sigur! Desi exprimarea a fost neclara, asta am vrut sa zic prin tot binele care SE POATE face (dat fiind raul mostenit si persoana fiecaruia, mai mult sau mai putin desavarsita), si ca toate (si bune si rele) sunt spre MANTUIREA noastra. Adica sa credem ca Dumnezeu lucreaza numai binele, si sa avem nadejdea mantuirii in orice situatie, chiar de am cazut grav. Nimic mai mult, nimic mai putin. Dar daca Maica Domnului nu este ajutor sigur pentru toti cei care o roaga intru adevar, atunci nu stiu ce religie avem.

 10. FRAŢILOR DE CE DERANJEAZĂ AZI TERMENII DE ORTODOXIE ŞI ROMÂNISM? cu câţi vorbesc îmi spun că este o formulă fundamentalistă

  înseamnă că marii duhovnici ai naţiunii sunt fundamentalişti când vorbesc despre ORTODOXIE ŞI ROMÂNISM?

  http://www.youtube.com/watch?v=v0iAvZukAD0&feature=rec-LGOUT-exp_fresh+div-1r-5-HM

  http://www.youtube.com/watch?v=bgIQ8KlBLpU

 11. Minunat!
  Multumim fratilor admini pentru interviu (si pentru nota de la sfarsit).
  Intr-adevar parintele Proclu este o binecuvantare!
  Cred ca din acest moment (cu tot cu link-urile de la sfarsit),daca cineva mai era in cumpana, stie in ce “parte” sa o apuce…orice alt comentariu este de prisos.
  P.S. Am avut sansa de a sta de vorba si a primi binecuvantarile parintelui!
  Am avut o “lista” de intrebari pentru parintele, nedumeriri de-ale mele duhovnicesti, sper.A inceput sa-mi “raspunda” fara a-i pune vreo intrebare…la una cate una.Pe la jumatatea convorbirii am pus si eu o intrebare si apoi mi-a raspuns la toate celelalte!Cu referinte la parintele Cleopa, parintele Paisie etc.Minunat este Dumnezeu intru sfintii sai!

 12. Eu de mult am observat un lucru fff ciudat, si nu l-am putut intelege : de ce aceasta problema a cipurilor ( si altele din astea ) ne capteaza asa de mult atentia ( mie asa mi se intampla ) incat nu mai avem timp sa ne mai rugam ca mai inainte, nici sa citim pe sf parinti. Ceva necurat trebuie sa fie la mijloc. Si iata ca necuratu a inceput sa iasa la iveala, incetul cu incetul. Ma tem ca mai sunt niste pete care nu le vedem inca, drept dovada ca nu ne vine inca cu putere dragostea de rugaciune, Duhul Sfant inca se scarbeste de noi. Dar bine ca mergem spre inainte, slava Domnului.
  Par Porfirie, pe care unii il indragiti, si eu, pacat ca inca nu toti, a zis ceva fenomenal : daca am iubi pe Dumnezeu nu ne-am mai gandi la cel rau, 666, cip si antihrist, ci ne-am ruga f mult pentru toata lumea. Cred ca asta e cuvantul ultim, steaua calauzitoare, la care inca n-am ajuns. Suntem inca in valea plangerii, si luptam cu nalucile pe care vrajmasul se grabeste si se intarata sa ni le indese pe gat, cand de fapt noi ar trebui sa alergam spre lumina, nu sa fugim de intuneric. Un mare intuneric pare ca se napusteste asupra noastra si vrea sa ne inghita cu totul speriindu-ne prin necrutatoarea-i lacomie. Auzim tot mai multe lucruri rele de peste tot, si din cauza ca nu suntem pregatiti suficient uitam de Dumnezeu, uitam sa ne si rugam pentru cei cazuti. Sper ca nu e departe ziua in care vom fi scapat cu totul de nalucile falselor frici si probleme super-complexe si ale discutiilor neclare. Insa tare ma tem, ca intunericul va lovi tot mai nemilos si mai viclean, mai diversionist, pana ce vom zice si noi : Dumnezeul meu pentru ce m-ai parasit ?

 13. Doamne ajuta!
  Eu nu sunt asa de induhovnicita, nu am pretentia ca inteleg “fineturile”, dar cu ceva tot am ramas din ce spune Parintele Proclu:INTERESUL POARTA FESUL!
  Vai si amar de noi daca pentru ceva anume, orice ar fi acel ceva, Il vindem pe cel ce S-a dat plata pentru pacatele noastre!

 14. Cuvintele smeritului pustnic Proclu, cred ca au mai linistit putin apele tulburate de problema cipurilor. S-au adus tone de argumente si contraargumente, s-au emis tot felul de pareri mai mult sau mai putin avizate, toate provocand multa tulburare si TEAMA. Ce ne vom face de la anul? Primirea actelor cu cip de la stapanire, va fi sau nu lepadare de Hristos?

  Raspunsurile parintelui Proclu au fost dezarmant de simple si de clare:

  1. Ortodocsii sa mearga pe calea lor, neamestecandu-se cu NICI O ALTA CONFESIUNE CRESTINA SAU CU O ALTA RELIGIE. Numai asa se va potoli urgia ce va sa vina (a se vedea ecumenismul). „CRESTINII AU DATORIA SA SE ROAGE MAI MULT, CACI CRESTINII AU ADEVARUL IN MANA. SFINTII SE FAC SFINTI NUMAI IN BISERICA ORTODOXA. AMESTECUL E UN SEMN PERICULOS.”

  2. Sa ne rugam pentru conducatorii nostri (si pentru toti oamenii), ca sa le lumineze Duhul Sfant mintile, pentru ca sa gaseasca o metoda de a ne apara, daca ar vrea.

  3. Sa ne ferim de cei care pentru diferite interese meschine vor sa agite spiritele, sa dezbine biserica, sa produca panica printre credinciosi, si sa ne departeze de la scopul pe care-l avem in lumea asta: mantuirea. In acest context a explicat pe intelesul tuturor cam ce intorsatura au luat-o lucrurile la Petru Voda, si cum NU este ascultat parintele Iustin de catre ucenicii lui … Si de asemenea a vrut sa fie clar ca el nu „se uneste cu parerile” celor ce-si poarta interesele cu „fesuri” diferite pe acolo, facandu-i rau parintelui Iustin.

  4. Sa ascultam de Biserica si de conducerea ei, si de conducerea statului, si sa avem smerenie.

  5. Daca citim Sfanta Scriptura si pe Sfintii Parinti “nu ne mai doare capul.”

  6. Plecarea in munti pentru a se evita acceptarea actelor cu cip e o joaca de copii, adica e o solutie infantila.

  7. Sa nu ne preocupam excesiv de grijile lumii acesteia, si sa ascultam de duhovnic. Fara sfatul duhovnicului sa nu facem nici un pas. Duhovnicul ar trebui ales cu grija.

  8. Daca statul ne forteaza sa luam actele cu cip, nu se intampla nimic, ne supunem legilor lui. Pericol este atunci cand luam actele cu cip de bunavoie, si ne lepadam (vorbim rau) de credinta.

  9. Tot ce se intampla este ingaduit de Dumnezeu din cauza pacatelor noastre si din cauza lipsei noastre de POCAINTA. La judecata, Dumnezeu ne va intreba de ce nu am pus inceput bun, si de ce nu ne-am pocait, si nu de ce am acceptat actele cu cip de la „stapanire”. Important este cat de pregatit il prinde moartea pe fiecare, pentru ca atunci e sfarsitul lumii pentru noi.

  10. Mai spune pustnicul Proclu Nicau: „de cate ori am dat vina pe mine, am avut multa pace.” Si mai spunea intr-o inregistrare mai veche, ca atunci cand intram in biserica sa ne consideram pe noi insine mai pacatosi decat toti ceilalti oameni.

  Amin!

 15. Rugăciune pentru vrăjmaşii noştri și ai Bisericii

  Doamne Iisuse Hristoase, Fiul şi Cuvântul lui Dumnezeu: Miluieşte, smereşte şi adă la cunoştinţa adevărului, pe cei ce caută să ne facă nouă rău şi Sfintei Tale Biserici, crezând că aduc jertfă lui Dumnezeu şi pe cei care hulesc Sfânt Numele Tău, Sfânta Ta Biserică, aşezămintele ei, zilele cele cu prăznuire canonizate în cinstea Sfinţilor proslăviţi şi pe noi cei ce-Ţi slujim Ţie; aducându-se jertfă oamenilor: Surpă-i cu puterea Crucei Tale, pe care Tu Te-ai jertfit pentru noi tot omul ca să cunoască puterea şi isbânda Credinţei celei adevărate şi pe Tine că eşti protectorul, apărătorul, biruitorul şi Mântuitorul nostru şi noi suntem robii Tăi, care Bine Te Cuvântăm, zi şi noapte Ţie ne rugăm şi-Ţi strigăm: Iisuse, cel târziu la mânie şi grabnic la ajutor, nu ne lăsa pe noi.
  …………………………………
  http://www.ortodoxia.md/rugaciuni-si-acatiste/13-rugaciuni/3316–rugciune-pentru-cei-ce-s-au-deprtat-de-la-dreapta-credin-
  …………………………………………………………….

 16. Interesant cum toata lumea alearga la duhovnici sa ceara sfat ce sa faca in aceste vremuri. Si cand afla ca tot ceea ce au de facut este, la fel ca si acum doua mii de ani, sa se roage si sa-si vada de credinta si faptele lor, parca nu sunt satisfacuti ci mai merg si la altii… Ma intreb oare ce cauta fratii sa afle mai mult de la sfinti? Ca doar nu exista nici o formula magica de mantuire sau de alegere fara gres! Si nici un sfant nu poate garanta nimanui ca luand sau ne-luand cipul a facut bine sau rau. Pana la urma fiecare va actiona conform asezarii sufletului sau, a trairii sale duhovnicesti, a experientei si a propriei motivatii. Si nici nu vom fi judecati in masa asa incat un sfat sa fie valabil pentru toti, ci individual, la fel cum si deciziile noastre privesc doar persoana noastra.
  Scripturile nu s-au schimbat, nimic nu s-a schimbat de pe vremea cand Sf. Pavel a spus: rugati-va neincetat. Cei care alearga din duhovnic in duhovnic au incercat-o si pe-asta? Au incercat sa se roage mai mult? Au incercat sa se roage NEINCETAT? Prea multe vorbe fratilor.. vorbe, vorbe, vorbe peste vorbe. Dezbateri, comentarii, dispute.. si timpul trece apropiindu-ne de moarte.. tic-toc
  Poate ca ar fi bine ca blogurile si site-urile ortodoxe sa nu mai ofere cititorilor posibilitatea de a-si spune parerea. Acestea ar trebui sa fie niste oaze de invatatura, nu de dezbatere. Iar vorba multa nu foloseste nimanui. Nu ne mantuim din vorbe.

 17. Desi are un limbaj greoi, este cel mai clar mesaj pe care l-am auzit vreodata. Curios…

 18. Fratilor care administrati acest blogg, de ce nu mergeti la Parintele Iustin sa stati de vorba cu el? In articolul de mai sus ati mai facut un pas “inainte”. Nu va mai ramane sa afirmati direct ca Parintele Iustin este in inselare si ati rezolvat problema. Reluati toate interviurile si apelurile parintelui Iustin de un an jumatate incoace si veti gasi aceeasi marturisire. Cum puteti crede ca un om cu un asa trecut duhovnicesc poate fi manipulat?! Ca poate gresii, da este posibil, dar sa se mentina intr-o inselare, asa ceva nu este posibil. Toata viata sa a marturisit credinta ortodoxa si s-a opus totalitarismului, iar acum spre sfarsitul vietii, chiar credeti ca l-a parasit Dumnezeu? Eu nu cred. Uitati-va la lucrarea sa materiala si duhovniceasca si veti afla raspunsul.
  Sa ma iertati ca indraznesc dar cine este Parintele Proclu sa-si exprime asa de categoric parerea? Nu toti monahii cu barba alba sunt lasati de Dumnezeu spre calauzire. Are parintele Proclu macar experienta unui duhovnic tanar, preot de mir? Nu.
  L-ati pomenit pe Parintele Arsenie Papacioc si bine ati facut. Dar Sfintia Sa spune clar: el nu ar primi aceste documente. La fel si Parintele Efrem din Arizona. La fel si Cuviosul Paisie Aghioritul. La fel si alti Printi. Ce facem atunci? Cum putem, noi mirenii sa rezistam in societatea secularizata, fara aceste documente: carte de identitate si carnet de sanatate? Va intreb la modul cel mai cinstit cu putinta, deoarece sunt in acesta situatie? Pentru mine nu este posibila retragerea la tara si atunci ma gandesc ce sa fac, deoarece e clar ca aceste documente nu sunt de la Dumnezeu. Ar fi atat de simplu daca Patriarhia ar solicita autoritatilor emiterea in continuare de documente fara cip, pentru cei care nu le doresc. S-ar linisti toate aceste polemici. Dar nu o face.
  Va rog din suflet, mergeti la Parintele Iustin si stati de vorba cu el. Acest pas ar clarifica situatia si ar aduce pace.
  Iertati-ma.

 19. @Rafael:

  Asa este, scripturile sunt aceleasi si calea spre mantuire aceeasi, cum isi incepe cuvantul si parintele Arsenie Papacioc in ultimul interviu. Noi am fost sa cerem cuvant de lamurire pentru noi insine si pentru cititori, deoarece simteam nevoia acestui cuvant. Cand ti se pune inainte firma “stalpii ortodoxiei” care ar spune ca primirea buletinelor noi este lepadare de Hristos, atunci cineva trebuie sa ii intrebe pe acesti parinti, acolo unde se poate, ce cred cu adevarat despre acest subiect. Si noi suntem suprasaturati de acest subiect si, in plus, toata batalia asta cu cipul este o greseala imensa, din punct de vedere strategic, deoarece merge pe o pista falsa, asa cum vom arata in curand. Cipul este periculos, insa nu in sine, nu legat de 666 (cel putin nu in acest stadiu), ci legat de cu totul altceva, un ceva nebagat in seama dupa cum ar trebui. Dar am fost nevoiti sa dam acest interviu pentru cererea expresa a parintelui pustnic Proclu si pentru a furniza intariri duhovnicesti fratilor si surorilor care pun, cu adevarat, pret pe cuvintele marilor duhovnici. Iar cuvintele lor nu sunt simple vorbe, si nici nu te poti satura sa asculti cuvintele lor, chiar si daca ar spunea mereu aceasi lucru, fiindca ei, spre deosebire noi, transmit si altceva, transmit duh, transmit putere, transmit Viata din Viata duhului lor.

 20. @Traian:

  Ati citit nota noastra de la finalul postarii? Cine a spus ca parintele Iustin s-ar afla in inselare? Nu cumva, vrand sa-i aparati cu orice pret pe falsii ucenici, singurii care sunt vizati acolo, loviti dvs. insiva in parintele Iustin, cu care acestia se identifica abuziv, fiindca nu au nimic altceva prin care sa se legitimeze, cand propriile fapte si cuvinte dau marturie despre ei…

  Poate ca asta ar fi caracteristic celor care urla si trag de parintele Iustin, indemnandu-l sa se puna in fruntea unor miscari stradale, cum se intampla anul trecut, sau unora care intrasera in panica si il combateau, cand indemna toti monahii si monahiile din obstea sa la rugaciune si retragere, la renuntare la tot ce e lumesc, sau unora care considerau acum cativa ani ca este… un stalp care a cazut doar pentru ca, din propria sa voie, numise un alt staret la Petru Voda! Toti acestia sunt aceiasi care astazi fac mare caz de numele sfintiei sale, calcand in picioare mostenirea sa duhovniceasca. Daca vreti sa aveti parte cu acestia, nu aveti decat. Dar deja va faceti partasi in duh, batjocorindu-l cu cuvantul pe parintele pustnic Proclu, considerandu-l mai mic decat un oarecare duhovnic. Pana mai ieri, era si el un “stalp”. Acum a decazut mai jos decat un simplu preot de mir, nici macar experienta nu mai are, cu tot cu harismele sale mai presus de fire, marturisite de atatea si atatea suflete… Este deja penibil. Daca zicea de bine de miscarea de la Petru-Voda, acum i-ati fi ridicat statuie… Iar acum… nu-l mai cunoasteti… “Cine este parintele Proclu, ca sa-si exprime parerea?”. Mda, el e simpla “gaza”, cum a spus… Dar o gaza care s-ar putea sa ne trezim ca e pusa in fata noastra la Judecata…

  La fel si Parintele Efrem din Arizona.

  Serios?! De cand?
  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2009/03/31/parintele-efrem-filotheitul-arizona-pecetea-va-fi-impusa-dupa-cel-de-al-treilea-razboi-mondial/

  Iar despre Cuviosul Paisie am tot explicat, pentru cine a avut un dram de sinceritate si de buna credinta:
  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/09/09/merita-macar-putina-atentie-si-opinia-unui-mucenic-real-al-zilelor-noastre-parintele-daniil-sasoev-despre-actele-biometrice-pecetluire-si-antihrist-se-poate-reedita-in-romania-fenomenul-sectar-de-l/comment-page-2/#comment-40109

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/07/06/cuviosul-dionisie-de-la-colciu-risipeste-tulburarea-cu-privire-la-actele-electronice-pecetluire-si-vinovatie-totul-este-vointa-omului-numai-cand-ti-se-cere-o-lepadare-de-hristos-atuncea-e-prim/#comment-38618

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/07/06/cuviosul-dionisie-de-la-colciu-risipeste-tulburarea-cu-privire-la-actele-electronice-pecetluire-si-vinovatie-totul-este-vointa-omului-numai-cand-ti-se-cere-o-lepadare-de-hristos-atuncea-e-prim/#comment-38625

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/07/06/cuviosul-dionisie-de-la-colciu-risipeste-tulburarea-cu-privire-la-actele-electronice-pecetluire-si-vinovatie-totul-este-vointa-omului-numai-cand-ti-se-cere-o-lepadare-de-hristos-atuncea-e-prim/#comment-38627

  Da, cel mai simplu si mai bine ar fi ca Sinodul (nu Patriarhia) sa se opuna acestor acte, dar nu pentru 666 si pentru cip in sine, ca asa nu ar avea nicio noima, ci pentru intreg angrenajul pe care aplicarea acestor acte il presupune. Iar acest lucru chiar era si mai este inca posibil, avem arhierei care au criticat tendinta aceasta de supraveghere, aveam parinti si manastiri care se opuneau si se opun acestor lucruri. Insa nu asta s-a dorit, este evident, ci s-a tras la rupere, s-a tras sa se indemne lumea pe piste false, s-a tras sa se duca crestinii de nebuni in pribegie si sa se pregataesca pentru o sinucidere lenta, colectiva sau pentru o predare in mana autoritatilor… adica a “sistemului”. Si uite, asa este pe cale sa se aleaga praful de rezistenta ortodoxa.

 21. admin,
  cand s-a facut aceasta inregistrare?
  Vad mai sus una de anul trecut. La aceasta de ce nu ati pus data inregistrarii?
  Iertati-ma!

 22. @ Ioana:

  Scuze: sfarsitul lui august 2010. Oricum, macar dupa intrebari, credem, si tot se putea deduce ca e recenta.

 23. @Rafael
  Spui:
  Ma intreb oare ce cauta fratii sa afle mai mult de la sfinti? Ca doar nu exista nici o formula magica de mantuire sau de alegere fara gres!
  Dupa felul cum prezinti lucrurile se pare ca pe undeva se strecoara si un duh al acediei, care te face sa uiti ca ne mantuim in comunitatea Bisericii, asa cum spunea si Sfantul Ciprian.
  Altfel, daca stii ca trebuie sa te rogi, atunci, pana la urma, la ce bun sa te mai duci la biserica? Si daca nu admiti ca sunt si parinti imbunatatiti care pot sa ne indrume, inseamna ca pana la urma se poate ajunge la adoptarea unui duh protestant, in care nici sfintii nu sunt recunoscuti, deoarece toata lumea poate fi sfanta….

  Si nici un sfant nu poate garanta nimanui ca luand sau ne-luand cipul a facut bine sau rau.
  Problema nu se pune asa. Nu te duci la cineva sa-ti garanteze ca daca nu ai luat, sau ai luat cipul, ai facut bine sau nu.

  Si nici nu vom fi judecati in masa asa incat un sfat sa fie valabil pentru toti, ci individual, la fel cum si deciziile noastre privesc doar persoana noastra.
  In ortodoxie nu s-au dat niciodata sfaturi “batute in cuie” pentru mase (si aici nu vorbesc de poruncile dumnezeiesti). Chiar si canoanele sunt “borne/faruri” de orientare si indreptare.

  Cei care alearga din duhovnic in duhovnic au incercat-o si pe-asta? Au incercat sa se roage mai mult? Au incercat sa se roage NEINCETAT?
  Mai intai sa nu confundam a alerga din duhovnic in duhovnic si a cerceta duhovnicii. Si cred ca cei care cerceteaza duhovnicii cauta si sa se roage mai mult. Una nu exclude pe cealalta…

  Poate ca ar fi bine ca blogurile si site-urile ortodoxe sa nu mai ofere cititorilor posibilitatea de a-si spune parerea. Acestea ar trebui sa fie niste oaze de invatatura, nu de dezbatere. Iar vorba multa nu foloseste nimanui. Nu ne mantuim din vorbe.
  Daca, intr-adevar constati ca vorbele saracesc, atunci incearca sa mai faci si pauze, citind doar partea de invatatura…venita din partea duhovnicilor (sic!) (este si un indemn pentru mine, de altfel…)

  In rest cred ca suntem de acord…

 24. Pingback: Razboi întru Cuvânt » CE ESTE SUSPECT IN E-ROMANIA? De ce, cand sistemul social si economic pare ca se prabuseste, se munceste stahanovist la informatizarea Romaniei? CARUI PERICOL TREBUIE SA NE OPUNEM?
 25. Catre administrator,
  nu voi dezvolta polemici. Vedem diferit lucrurile. Dumnezeu sa ne lumineze. Va rog totusi, faceti o vizita duhovniceasca Parintelui Iustin. S-ar putea sa se clarifice multe lucruri, spre ajutorul tuturor.
  Doamne ajuta.

 26. @Traian:

  Suntem convinsi ca o convorbire cu parintele Iustin ar fi de cel mai mare folos, dar doar pentru noi. S-a mai facut asa, anul trecut, si inca de ucenici ai sfintiei sale foarte apropiati, ca parintele Amfilohie sau parintele Moise, si care a fost rezultatul? Linsaj impotriva acestor parinti, numiti iude si “blagosloviti” cu alte murdarii de gardienii de serviciu ai parintelui… Cand acesta a aflat, aratandu-i-se, ce faceau “ucenicii” pe internet, nu vreti sa stiti cum a reactionat… Iar pe atunci, schimbarea atitudinii parintelui Iustin a fost pusa chiar de catre acesti asa-zis ucenici pe seama… spalarii creierului. Ca sa vedeti cam cum, se invarte girueta domniilor lor…

  In privinta actelor cu cip, stim si noi ca parintele Iustin nu are deloc aceeasi atitudine inflexibila pe care “ucenicii” vor sa i-o atribuie. Stim cazuri de persoane cu acte biometrice care au fost sfatuite de parintele (fara sa le ceara sa renunte, macar, la ele), carora le primeste pomelnicele, sau altele carora le-a dat pogoramantul de a utiliza inclusiv semnatura electronica pentru perioada in care acest proiect se va implementa. Nicidecum nu se procedeaza asa cum se incearca a se sugera prin afisele de la Petru Voda si prin campania de pe internet. Dupa noi, apelul de trezire de anul trecut al parintelui Iustin ar fi trebuit continuat pe o linie a rezistentei ortodoxe echilibrate si ferme, asa cum am aratat si aici: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2010/09/17/ce-este-suspect-in-e-romania-de-ce-cand-sistemul-social-si-economic-pare-ca-se-prabuseste-se-munceste-stahanovist-la-informatizarea-romaniei-carui-pericol-trebuie-sa-ne-opunem/
  S-a tras insa din greu pentru a dezbina rezistenta, pentru a semana neincredere in ierarhii buni si in celelalte manastiri marturisitoare din tara, si pentru a pune lumea pe o pista falsa.

  In acelasi timp, parintele este 24 h din 24 inconjurat de “gardienii” sai, care nu vor ezita sa il determine, mintindu-l cu privire la lucrarea lor de pe internet si poate chiar cu privire la noi, sa spuna cine stie ce cuvant… Dar deja am scris, in finalul postarii, ce am avut de scris… In lumea asta pot insela pe multi, dar pe Dumnezeu nu vor putea!

 27. Daca veti reusi sa postati pe Net un inteviu cu Parintele Iustin, interviu video in care sa-i solicitati raspunsuri la intrebarile existente, veti clarifica unele nedumeriri. Cred ca daca veti dori cu adevarat, Dumnezeu va va ajuta in aceasta realizare. Personal, nu va impartasesc parerea referitoare la “gardienii” Parintelui. E totusi vorba de o manastire si nu de o inchisoare.
  Doamne ajuta

 28. E trist dar nu a mai ramas decat sa ne rugam pentru acei mincinosi. Sa ne rugam pentru pacea cu ei in adevar, si pacea intregii biserici. Dar atata timp cat nici salut nu vor sa ne mai spuna nici de mers la sf impartasanie nu mai pot merge.
  Oricum, par Iustin, neintarziat ii va vadi de minciuna.

 29. Sunt cuvinte care se citesc cu sufletul la gura.Internetul e un rau necesar fie si numai pentru acest interviu.S-a facut lumina in capul celor ce stim de acest putregai ce a cuprins Biserica.Ceilalti stau linistiti ca si pana acum…
  Ma gandeam inca de cand pres-e-dintele basescu a iesit cu declaratia despre reducerea pensiilor si salariilor ca traiesc vremuri istorice.Senzatia e aceeasi si acum.

 30. @ Traian:

  Hm… asta fiindca, din pacate, vorbiti proiectiv, “gandind pozitiv” si exprimandu-va din ceea ce va place sa credeti, nu din ceea ce cunoasteti…

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Articole Recomandate

Carti recomandate