CUVANTUL PARINTELUI PUSTNIC PROCLU (2010) despre ispitele grele ale lumii si ale Bisericii de astazi… CUM VA FI SFARSITUL LUMII SI CE AVEM NOI DE FACUT? “Fara sfatul duhovnicului sa nu faca niciun pas, ca ne putem duce in prapastie!”

16-09-2010 Sublinieri

“Amu, trebuie asa: dat la aparat ce am vorbit eu. Ai inteles?”

ASCULTATI CONVORBIREA:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

NOTA: Asa cum am mai spus, oricat s-ar zbate si s-ar osteni unii si altii intru batjocura, insulte, can-can urat mirositor si aruncare de petarde diversioniste, orice om cu adevarat credincios are incredere ca, pana la urma, chiar daca in aceasta lume minciuna ar parea oarecand biruitoare, la Dumnezeu intotdeauna adevarul va iesi ca untdelemnul la suprafata. Numai cineva lipsit COMPLET de frica lui Dumnezeu sau orbit in intregime de cel-rau poate sa-si inchipuie ca minciuna ar avea picioare… lungi sau ca poate sa treaca si in vesnicie, la Judecatorul cel nemitarnic, drept invingatoare. Cel credincios stie ca, desi Hristos este ridiculizat diabolic, batut fara mila si scuipat in aceasta lume pentru ca a stricat socotelile arhiereilor, fariseilor si carturarilor fatarnici, desi este chiar ridicat pe Cruce si omorat, tot El are, pentru vesnicie, ultimul Cuvant.

Si, asa cum am mai aratat, fata de toata masinaria razbunatoare a murdariilor, care deja s-a pus din nou in miscare, nu avem decat aceste raspunsuri:

Spun adevărul în Hristos, nu mint, martor fiindu-mi conştiinţa mea în Duhul Sfant” (Romani 9, 1).

Nu vă amăgiţi: Dumnezeu nu Se lasă batjocorit; căci ce va semăna omul, aceea va şi secera”. (Galateni 6,7)

“Că înfricoşat lucru este a cădea în mâinile Dumnezeului celui viu (Evrei 10, 31)

Si, asa cum avertiza parintele Sofian:

în această viată putem însela pe altii, ne putem însela pe noi însine, dar nu vom putea însela Dreapta Judecată a lui Dumnezeu“.

*

“Noi trebuie sa ne rugam: Doamne, fie voia Ta, ai mila de soarta noastra!”

Amestecuşul ăsta este un semn periculos

“- Se tot vorbeste, se aude, si  sunt semne, sunt stiri, ca ar putea sa inceapa un razboi care ar putea sa fie ultimul, cel mare. Ce sa facem in situatia asta, daca ingaduie Dumnezeu? Ce se alege de noi si cum trebuie sa ne pregatim?

– Asa ar trebui: capii sa trimita pe catolici la catolici, sectarii la sectari, ortodocsii la ortodocsi, si atuncea se va potoli urgia care trebuie sa vina.

Si ma tem, si iara ma tem sa nu fie mai rau ca [si] cu Ceausescu.

– Cam incepe sa fie deja.

– Si cum este? Trebuie dusi, sa nu-i mai cheme [pe altii de] alta credinta, gramada aicea.

– Asta nu mai tine de noi, este peste puterile noastre.

– Da, asa este, ca-i peste puterile noastre.

– Dar ce sa faca oamenii?

– Noi trebuie sa ne rugam: Doamne, fie voia Ta, Doamne ai mila de soarta noastra!

Ca uite cum ii: s-ar putea, cand vine o ispita cuiva asupra cuiva, ori vrai ori nu vrai, ma simt incurcat in ite; ai vazut mustele cum se incurca in casa paianjenului... Asa si cei mari, s-ar putea sa se-ncurce; si daca ei ar lua-o de la inceput, scapa si cei mari, scapa si cei mici. Si iti spui clar, adevarul: intai ii doare capul pe cei mari, si pe urma ne doare si pe noi. Amu` toti suntem intr-o oala. Si toti care vor avea credinta, [trebuie] sa ne rugam la bunul Dumnezeu. Si noi crestinii avem datoria sa ne rugam si pentru conducatori, ca Duhul Sfant sa le lumineze mintea, sa ne poata apara, ca ei ar putea intr-o masura. Ar putea… daca vreau [vor].

Ca, adica cum ii? Nu numai ortodocsii, si celelalte limbi, si celelalte credinte… Trebuie a nu ne razbuna, a ne ruga unii pentru altii. Crestinii au datoria sa se roage mai mult, caci crestinii au adevarul in mana. Sfintii se fac sfinti numai in Biserica Ortodoxa. Si is multi care nu au evlavie la sfinti; si daca n-au evlavie, trebuie sa ne rugam: “Doamne lumineaza-le mintea, intoarna-i cu mila asupra Bisericii”... Pentru ca amestecusul ista e un semn periculos.

Parintele Iustin e tras din toate partile!

Eu va spun inca ceva: vin unii… ca de-asta, sunt de vreo doi ani de cand ma necajesc si nu pot reusi de fel. Cum sa spun, vin, cer cuvant de folos, si pe langa cuvantul de folos, vad ca apare altceva. Si-am vazut unele persoane – nu zic ca n-am vorbit, am vorbit – ce m-au intrebat si am raspuns; dar am vazut si le-am spus asa la unele persoane: asa trebuie sa vorbesti: daca am vorbit rau, rau am vorbit, daca am vorbit bine, bine am vorbit.

Pentru ca ei, cum sa spun, le infloresc, ii pune si coada, o face mai mare, ii mai pune si niste coarne. Ii spun: de ce ai schimbat cuvintele? Si rupe din gura ca eu am zis. Si daca vad asa… Si-i spun: “mai, omule, eu n-am zis asa“. Si atunci, pentru treaba asta, nu mai primesc [oameni] si sora mea mi-a spus sa nu mai primesc.

Si am spus la multi: ma rog la bunul Dumnezeu sa nu ajung ca Parintele Iustin. Ca am vazut la parintele Iustin: el e tras din toate partile! Si care nu poate, il poate ponegri. Adica il infloreste imprejurul lui, ca sa poata pica in groapa.

Treburile merg tot sucite, si-amu`, fiindca se fac treburi de-aiestea, ma pazesc a nu judeca, si asa vreau, cat pot, sa ma rog pentru el, dar… felul cum o incurcat-o itele…. nu stiu cine l-a pus de-a facut niste treburi… sucite. Prima data… vai de mine! E tras din toate partile. Si daca el ar vrea sa plece intr-o parte, il poate ataca usor. Is mai multe persoane… Se mananca, aiestia cu ceia, ceia cu ceia… Dumnezeu sa inteleaga! Dar felul cum am observat nu mai e bun… Doamne fereste! Doamne fereste!


“Lupul la oi!”

– Acuma ei fac caz de problema asta cu cipurile, cu actele cu cip. Ca de la 1 ianuarie anul viitor or sa inceapa sa bage buletine cu cip pentru toti. Si acuma au facut o noua campanie din asta: “Nu primiti actele cu cip! Nu primiti actele cu cip! Buletinele cu cip! Ca-i lepadare, ca-i cadere din har, ca nu va mai mantuiti”. Cam asta-i mesajul. Si-l pun inainte pe Parintele Iustin, primul, si apoi zic “si altii, stalpii ortodoxiei, marii duhovnici”. Va pun si pe Sfintia Voastra…

… sa trag la kil 🙂

– … c-ati fi zis anul trecut nu stiu ce, tot in sensul asta, si ei trag totul intr-o directie… nu ca ar fi bune, bineinteles ca nu sunt bune, dar ei trag oamenii intr-o directie, si zic oamenilor sa iasa din sistem, zic ei, sa plece de sub stat, din societate. Sa traiasca, cum ar veni, ilegal. Asta-i metoda, asta-i solutia pe care o vad ei, ca cipurile sunt deja…

– Nu, nu-i bun! Si… eu is de parere ca daca baga in corp, nu-i bun.

– Si pana acolo?

– Pana acolo trebe asa: spunea un parinte, era o poveste. Un cioban avea multe oi ale oamenilor. Si daca avea oile, ciobanul pleca la pascut. Si o facut o gluma. S-a suit intr-un copac si o strigat:“Lupul la oi!” Asa. Si atuncea, ce sa vezi! Daca o strigat asa, lumea s-a dus cu ciomege ca sa nu atace oile. Si o fost minciuna. Si pana la urma, mai tarziu, o fost adevarat. A venit si lupul. Si lumea n-a mai sarit. Asa se intampla si amu`.

Si pana la urma nu-i bun… partidele astea…

– “Taberele”?

– “Taberele” astea. Nu, ni[mi]ca, nu, n-au semne bune. Eu atata va spun: cel mai inalt [e] cine asculta si de biserica si de conducere. Parintele Cleopa asa a spus. Asa a spus Parintele Cleopa, sa ne supunem Statului pana la ultima despartire. Si daca atuncea… sa pastrez credinta mea. Daca ma desparte de Dumnezeu. Daca nu ma desparte de Dumnezeu n-am voie sa ma supar pe nimica.Ca uite cum e: asa lucreaza Duhul Sfant la crestini: trebuie sa ascultam a nu ne razboi – eu si cu tine si cu acela, noi avem aparte. Nu, ca sa spun… adica Duhul Sfant asa lucreaza, daca noi avem smerenie si trebuie sa ascult, si daca conducerea gaseste o metoda, ori poate ingaduit de Dumnezeu, atuncea noi trebuie sa ne rugam pentru conducatori, sa-i lumineze Duhul Sfant si cu cat ne rugam, Duhul Sfant va lumina mintea lor, ca sa spuna asa: adevarul e aicea, cum spun amu`: cei mici sa respecte pe cei mari. Iar cei mari sa aiba mila de cei mici.

Si io spui ceva de mine: cat am pus in minte sa-mi apar viata mea, sa spui adevarul, sa-i spui omului adevarul, da ori nu, si daca el nu vrea sa recunoasca, sa stau cu gura inchisa si sa ma rog: Doamne, fie voia Ta!

Si de cate ori am dat vina pe mine, am avut multa pace. Si, pana la urma, sa cautam a nu ne razbuna. Ca sa spun asa... Ca daca noi nu ascultam de conducere inseamna ca trebuie sa ascultam de alta tara, sau de altcineva.


Plecarea in munti – “o jucarie de copii”. Sfarsitul lumii nu se va anunta prin ‘aparate’.

– Nu, ei spun ca si cum am iesi total din lume…. Sa se duca oamenii in paduri, in pesteri, in locuri izolate…

– Uite, ca sa spun, este cu adevarat, au trecut si pe aicea unele persoane… dar nu da rezultat. Stii de ce? Atuncea da rezultat, daca ai act, ai autorizatie de la conducere, da, poti sa stai si in varful Ceahlaului!

– Pai nu, nu, ei spun fara acte, tocmai ca sa nu… fara nici un act.

– Nu, nu, nu ni[mi]ca! Eu le-am spus la multi: asta e o jucarie de copii.

– Dar unii o iau in serios, si oameni seriosi si preoti chiar si credinciosi zic ca asta e, e sfarsitul lumii acuma si trebuie toti sa plecam…

– Stii cand e sfarsitul lumii? Bunul Dumnezeu nu mai da prin “aparate”, prin ziare, sfarsitul lumii. E fara veste! Adica cum ii? Ca vor veni unii si vor zice ca Hristos e in cutare cetate ori in cutare pustie, ori in camari ascunse… E inselaciune! Saraca lume! E un amestecus… Nu mai stii…

Auzi? Numa` atata poti sa fii in pace: daca ai citit pe Sfintii Parinti si Sfanta Scriptura atuncea nu te mai doare capul [de] ce spun altii.


“Interesul poarta fesul”

– Asa. Si asta vroiam sa va intreb, ca ziceti sa nu raspundem cu rau, dar ce te faci cu astia vicleni, care ii insala pe oameni, care le arunca tot felul de bombe din astea ca sa-i sperie si sa-i insele si sa-i duca in prapastii, si sa le spuna sa nu-si mai dea copiii la scoala, sa nu-si mai lase copiii sa se trateze medical daca or sa fie actele cu cip, sa nu mai aiba serviciu, si asa mai departe.

– Nu, se face intre… rupere mare…

– Aicea sa spuna si sfintia voastra un cuvant ca sa stie si lumea care e pozitia parintelui Proclu.

– Eu, uite ceva… felul cum l-or sfaramat pe parintele Iustin… El, parintele Iustin nu era asa… Si totodata, is mai multe persoane… si  el e tras ca o opinca scurta de toti… Unii intr-un fel, altii in alt fel.

– Am zis si noi asta, si cand am spus asta, ei au zis ca voi huliti pe parintele Iustin, cum puteti sa spuneti asa ceva, ca nu se poate sa i se faca parintelui Iustin asa ceva, ca el e sfant, ca nu se poate…

– Uite ceva, se poate! M-am folosit de Parintele Cleopa Ilie, care a plecat la vesnicie, sise strangeau imprejurul lui mai multi ucenici pentru interes. Ca sa zica ca o fost si el ucenicul lui. Si Parintele Cleopa a spus asa:

Mai frate, de ce dati navala ca sa fiti ucenicii mei? Ca pe mine poti sa ma vezi ca sfant azi, si poti sa ma vezi peste cateva minute ca pe un drac”,

ca se poate, ca Dumnezeu daca vrea sa smereasca pe cineva, sa ingaduie asupra lui napaste, necazuri, si atuncea… Noi suntem in mana lui Dumnezeu, si El o vrut asa... Ca daca vrea sa fie ucenic – sa asculte de staret, sa nu faca voia lor, sa ajute, sa fie cu frica de Dumnezeu.

Dar… ca sa spun, odata Parintele Cleopa, cand s-o sculat de la masa i-o lasat sa mai steie pe calugari oleaca, acolo, la masa si o pus un parinte batran sa zica asa: iertati-ma parintilor, ca Parintele Cleopa mi-o dat ascultare sa va spun asa:interesul poarta fesul, asa, (si atuncea)… ca parintele Cleopa n-o vrut sa-i jigneasca, si i-o spus mare si tare [vorba cu] cu interesul, sa stie el, fara sa-i spuie cineva. Nu-i nevoie sa-i mai spui, stie el mai bine, ca poarta fesul interesul [cel care venise sa fie ucenic al parintelui Cleopa doar de ochii lumii – n.n.]. Uite asta, … dar atata spun, eu nu sunt de parerea lui Parintele Iustin si nici acei care sunt imprejurul lui, nu-s de parerea lor, nu!


Oamenii sa tina de duhovnic. Agitatia nu e buna, o fac niste oameni fara Dumnezeu; plecarea nu da rezultat: “v-a inselat cineva cu vorbele astea”

– Dar ce ziceti? Ce ziceti ca ar trebui facut acum, ce simtiti, care e pericolul acum si ce ar trebui sa facem noi ?

– Auzi, cum sa spun, eu din partea mea, nu-i pot ajuta, eu sunt simplu…

– Nu pe aceia, dar pe oameni. Ce credeti ca ar trebui facut acum, prioritatea numarul 1?

– Amu, trebuie asa: dat la “aparat” ce am vorbit eu. Ai inteles?

– Da, dar ce sa faca oamenii mai mult, pentru ce sa se pregateasca?

– Sa tie de duhovnic. Si duhovnicul trebuie… Unele persoane mai trebuie oleaca cioplite, stii?… Sa vorbeasca in asa fel pentru pace. Ca sa nu mai fie in zdruncin omenirea, ca trebuie sa-mi fac casa incolo, n-am lemne si e prea departe…  nuuuu, ni[mi]ca. Ca noi, odata, sora mea de multe ori are obiceiul ista – tare se teme ca m-a omori cineva aicea. Si eu asa o mangai: «Fii pe pace, de ce te temi, de aceea nu scapi!»Stii de ce? Ca trebuie sa pui in minte: candva trebuie sa ma prezint undeva Sus, la Judecata. Si ca sa pot reusi, cat pot sa n-am ni[mi]ca cu nimenea, unde ma duc, trebuie sa invat cum sa se ierte, sa iubim pacea, linistea, a nu ne dusmani…

Ca uite, vin altii si-mi spun ca sunt slabi in credinta si le-am spus: ca sa nu fie slabi in credinta le spun, pe scurt: a schimba cat se poate viata si a ne ruga la Bunul Dumnezeu: «Doamne, ai mila de soarta noastra! Doamne, ai mila de soarta noastra!» Si-atuncea Duhul Sfant… Suntem datori sa iertam…

Si totodata, la treburile istea de care mi-ati spus…is niste treburi, niste oameni fara de Dumnezeu. Agitarea asta nu-i buna! Nu-i bun, nu-i bun, nu-i bun, nu-i bun!

Si pana` la urma asa ar trebui spus sa vorbeasca la aparat: ca nu da rezultat. V-o inselat cineva cu vorbele astea! Adica am auzit si eu unele persoane spun ca vreau sa se mute. Dar eu am crezut  ca vreau ceva, o liniste mai mare, asa…

– Unii mai vor si asta, da…

– Dar nu-s pentru liniste! Ca daca ar fi pentru pocainta, se poate. Stiu ca parintele Cleopa a spus asa: au fost si in Bucuresti oameni care au trait ca calugarii.

“Caderea noastra va fi din mijlocul nostru”

Dar atata va spun – ca pe timpul lui Ceausescu m-or purtat pe drumuri si au zis: cine ti-o spus: caderea noastra va fi din mijlocul nostru? Am spus: niste oameni  sfinti. Si au trecut v`o cativa ani, cat m-or purtat pe drumuri si imi spunea: spune cum ii cheama, macar unul sa-i dau. Si-am spus ca nu-i voie. Nu-i voie si nu-i voie… si au mai trecut vreo doi ani si-asa s-o-ntamplat … Si tare ma tem… au fost, poate ati auzit de niste pustnici care au avut niste descoperiri nepotrivite. Si cum?

– Cei din Rarau?

– Dar nu-s in viata, sunt trecuti dincolo. Asa am auzit, ca nu i-am vazut. Stiu ca… Si amu, aiestea o zis ca caderea lor sunt din mijlocul lor. Si ei au vrut sa-i dau macar unul, care o avut descoperire, si n-am spus. Erau in viata atunci.

– Ce-au spus ei? Ca acum circula tot felul si nu stim care sunt adevarate, care nu…

– Nu stiu, dar atata va spun, eu va dau o parere, dar nu ca vreau sa dau eu sfaturi, nu!, asa, o parere:n-ar fi bine catolicii sa se duca la catolici, sectarii la sectari, musulmanii la musulmani, sa se retraga?… Sa ramana numai ortodocsii si atuncea nu va mai fi nimica, din ce se-aude…

– Dar ce ne facem, ca si daca s-ar intampla asa, ce ne facem noi, ortodocsii, cu fratii mincinosi ortodocsi? De astia cum scapam?

– Eu am spus asa catre cineva, poate-o fi avut “aparat”. Ai nostri sunt contra la ai nostri. Asta-i modelu`. Mai mult de-atata nu!

Si eu n-am nicio putere, numai atata: Doamne, ai mila de toate sufletele care vin! Si eu amu` asa sunt: mai bine a ma ruga si a nu mai da sfaturi, ca vin unii: una spui, alta face, si altfel spune la altul, dar nici el nu crede ce o spus la altul de mine. Numa` sa inmulteasca vorbele. (… neinteligibil). Dar ca sa spun – daca-i asa, ar trebui  sa nu mai primesc sa mai dau sfaturi. Stii de ce? Nu de altceva. Eu am auzit ce-am vorbit eu si nu corespunde. Si daca (e) treaba asta, nu mai dau sfaturi nimanui, gata! Am terminat! Ii gata! Stii de ce? Ca vin si oameni credinciosi, dar vin si amestecati. Si daca vin amestecati, se poate sa ma incurc, ca si parintele Iustin.


Ispita mare! Fara sfatul duhovnicului sa nu faca niciun pas!

– Ia uitati ce zic unii de la Petru Voda:

«Vedem cum multi preoti sunt robiti de erezia ereziilor, ecumenismul,  care nu incape indoiala ca le invalideaza Sfintele Taine. Mai lucreaza doar prin pogoramant, dar nu ne putem baza pe asta. Si pentru nevatamarea noastra ar fi bine sa nu mai apelam la astfel de preoti.»

– Vai de mine!

“Sunt semne clare ca apostazia este foarte aproape, iar Biserica va dainui in catacombe, nicidecum nu va mai fi reprezentata prin oficialii de acum. Toti patriarhii ortodocsi si majoritatea episcopilor sunt pusi de sistem“.

[Pasaj din articolul “Din pricina pacatelor si a patimilor vor fi acceptate actele cu cip si pecetea finala”, de pe blogul APOLOGETICUM, din 18.08.2010, n.n.]

– Asa zic ei.

– Vai de mine! Vai de mine! Ce ispita! Ispita mare! Ii gata, am terminat-o!

Bogdaproste ca ati venit, dar atata spun: [de] lucrarea de la Petru Voda vreau asa, sa nu mai aud ni[mi]ca, nu mai vreau s-aud ni[mi]ca!

– Si la oameni ce sa le spunem? Sa faca pocainta… dar cum sa se pregateasca de vremurile care vin? Cu pocainta, cu ce?

– Fara sfatul duhovnicului sa nu faca niciun pas! Ca ne putem duce in prapastie. Si nu oricare  duhovnic, [ci] care poate judeca [pe subiectele acestea, n.n.] nu [la fel] ca parintele Iustin! Ai inteles? Ca parintele Iustin a fost un om minunat, dar toti i-au batut capul si n-a mai avut cand dormi… Vai de mine! L-or sfaramat cu totul…

Daca e ingaduit de la Dumnezeu, aiestea vin din cauza pacatelor

– Cum sa spunem la oameni asta? Ca toti au in minte numai cip, cip, toata lumea despre asta discuta…

– Auzi, uite ceva, ca pentru aieste,”mergatoare”, am zis si eu, dar nu-s aiestea!

– Deci sunt inaintemergatoarele pecetluirii?

– Da! “Mergatoare”, da, asa… dar nu-s aiestea. Si totodata, uite ceva, ca daca ma forteaza sa iau cip, nu se intampla ni[mi]ca. Stii cand? Cand am bunavointa eu sa le iau si vorbesc de rau credinta! Dar daca ma pune sa fac, sa fiu supus de lege, atuncea nu raspund eu.

– Si chiar daca e pe buletinul de identitate?

– Poa` sa fie! Adica, cum sa spun? Vreau asa… Ca daca e ingaduit de la Dumnezeu, aiestea vin din cauza pacatelor: nu ne ducem la Biserica, ne invatam a ne dusmani, ne tragem la judecati, ca[u]tam fiecare sa luam viata fiecaruia. Vai de mine, suntem de plans! Doamne, fereste! Cat putem si cat ras-putem, trebuie sa… Dupa felul cum mi-a spus, nu mai are valoare de a mai da sfaturi lumii. Nu mai, ii gata.

– De ce, ca nu mai asculta?

– Toti le-nvart pe ‘cea parte… si nu-i mai bine sa tac din gura?

Antihrist, cipuri, paza mintii si pocainta. Ce (nu) o sa ma intrebe Dumnezeu?

– Se zice ca Sfintia voastra ati spus ca s-a nascut deja Antihristul. E adevarat asta?

– Da… auzi, uite ceva… Eu cu gura mea n-am putut zice ca s-o nascut  adevarat; cand ma intreaba cineva daca s-o nascut, unde s-o nascut, cati ani are? Ai vazut? Daca eu n-am auzit, zvonul lumii: “unii zic «S-o nascut!», unii: «Nu s-o nascut!»”Astea sunt judecatile lui Dumnezeu si Bunul Dumnezeu o sa m-ajute in felul ista: nu ma-ntreaba cati ani are Antihrist, ori cand s-o nascut.De ce nu ne-am pazit mintea? De ce n-am pus inceput bun? De ce nu m-am pocait? Aiestea o sa ma-ntrebe Bunul Dumnezeu, nu cand cu cip ori fara cip… nu ma-ntreaba Dumnezeu. Cat L-am iubit, cat m-am pocait, cat am facut rau, ori cat am facut bine, asta… Daca am avut mila, mila gasesc. Dar asta este o ispita mare asupra Bisericii Ortodoxe.

– Si cum o sa iesim din ea, ce facem?

– Trebuie sa ne rugam… si totodata a vorbi frumos cu aistia care vreau [vor] sa [se] retraga, si, ca sa spun, tot cu frumosul sa ne rugam unii pentru altii si Dumnezeu nu ne intreaba ca am luat cipuri sau is fara cip, nu! Depinde cum m-o prins moartea, rugandu-ma?Dar daca eu am rautate, vai, Doamne, fereste! Eu atata spun: nu intreaba pe nimenea…


Nu ma unesc la parerile lor!

Si daca-i asa, trebuie sa ma pazesc, a nu spune nici adevarul [adica a se retrage in tacere – n.n.]… A ma ruga e porunca lui Dumnezeu. Ca multi vin si imi dau cate un pomelnic si dorm pe urechea ceea, ca Proclu se roaga. Si el toata ziua hodorogeste… Si asa ar trebui sa ma rog, fara a da sfaturi. Si daca vrea sfaturi... duceti-va la Biserica, eu trebuie sa ma rog.

Si numai dupa felul cum se afla parintele Iustin, e intr-o mare incurcatura! Si eu nu-l pot ajuta… Si eu n-am fost… Mai multi m-or chemat la el, dar nu, nici la maici, nici la calugarii de acolo, ma retrag, nu… Eu am  mortul meu. Gata. Si eu, ca sa stiti ca am mortul meu, de cate ori nu plang si mintea umbla aiurea, is mort de viu! Si Dumnezeu nu ma intreaba de ce face acela asa ori celalalt… Eu atata: sunt dator a ma ruga si a avea mila de toti. Pe parintele Iustin, asa cum e el, eu il pomenesc la rugaciune, dar nu ma unesc la parerile lor. Stii? Nu ma unesc cu nimenea, atat!

Si mi-o spus asa un parinte: atuncea am dreptul sa ma apar, cand cineva mă departă de Dumnezeu, atuncea trebuie sa imi apar credinta; dar ca sa ma contrazic cu cineva, ca nu-i bun asa, ori altfel, nu!

Dar uite ca să-ti spun… De multe ori, cand era cate o votare, eu am zis mai bine ma rog pentru toti, ca daca votez pe unul, se supara celalalt. Eu is cu toti! Adica trebuie sa am mila de toti. Dar… felul cum o incurcat-o… eu nu il pot ajuta!

– Cu rugaciunea…

– Cu rugaciunea da, dar pe el ar trebui alte persoane…

– Arhierei sau ceva…?

– Da, oameni mai mari. Eu sunt o nimica in fata lumii, o gâză sunt… Asta e! Doamne, ajuta!”

Nota Razboi intru Cuvant

Dupa tot scandalul din ultima vreme din “blogosfera”, care a si atins cote paroxistice si ne-a umplut de amaraciune si de tulburare pe toti, nu am fi dorit cu niciun chip sa mai adaugam niste motive in plus care sa-i provoace la alte si alte iesiri pline de venin si ura pe cei care au ca ocupatie doar sa strige “lupul la oi!” inainte de vreme. Si asa o parte dintre ei isi alimenteaza din orice furia si apetitul pentru vendeta si scandal, lovind haotic in alte manastiri reputate si in alti duhovnici si ierarhi, ajungand pana la a  sustine din nou continutul afiselor de pomina, sa propovaduiasca, “spovedania la icoane(!), deci facand un pas inca si mai departe in devoalarea halucinantelor idei pur sectare. Istoviti peste masura de aceasta tulburare interminabila, cautand sincer pacea si neavand nicio placere sa ni se deserte zilnic in cap aceleasi hardaie cu gunoaie, marturisim ca am dat cu greu si cu strangere de inima aceasta inregistrare, numai si numai fiindca parintele Proclu ne-a cerut aceasta explicit, ca prioritate numarul 1, repetata insistent si “off the record”, pentru a i se cunoaste pozitia si a nu fi amestecat cu o directie de actiune pe care o dezavueaza categoric. Din ascultare si din respect fata de Parintele pustnic care ne-a luminat si pana acum vietile si calea acestui site cu sfaturi bune de fiecare data, ne-am asumat sa-i facem cunoscut cuvantul. La care insa am avea rugamintea sa ne abtinem, pe cat posibil, de la comentarii care sa iasa afara din duhul si din mesajul parintelui pentru noi toti, sa nu fie, macar aici, tarat in noroi si intors pe fata si pe dos, pana ce nu va mai ramane nimic din seva sa… Sa aratam ca am inteles chemarea sa la rugaciune, la iubire si la pace intreolalta!

Desigur, stim foarte bine ca nici acest cuvant, ca si cuvantul precedent primit de la parintele Arsenie Papacioc, nu doar ca nu va fi primit de catre cei ce se vor simti vizati, dar va fi calcat in picioare, sucit si rastalmacit in mod infiorator, asa cum au aratat deja ca o pot face cu varf si indesat, si dupa cum… insusi parintele Proclu se asteapta. De altfel, se poate spune ca asistam in acaesta perioada la un fenomen de uzurpare fara precedent a cuvantului duhovnicesc, la o siluire si  la o falsificare cum rar au mai fost vazute in istoria Bisericii. Poate doar in “atelierele” ereticilor arieni si monofiziti s-a mai vazut asa ceva, cand se proceda la falsificarea scrierilor Sfintilor Parinti pentru a se strecura acolo otrava invataturilor ereticesti. Sunt evocati de-a valma, pe blogurile  cu pricina, parinti care nu au nicio legatura cu “solutiile” si cu duhul lumesc al celor care tin cu tot dinadinsul sa compromita temele importante ale rezistentei traditionaliste. Este absolut ridicol sa fie invocati parintele Dionisie, parintele Rafail Noica (vezi de la min. 32), de pilda, sau parintele Arsenie Muscalu – ca sa dam doar cele mai flagrante exemple – in sustinerea unor pozitii iesite din orice noima sau fagas duhovnicesc, pe tema actelor de identitate cu cip, cand se stie foarte bine ca atitudinea lor pe acest subiect este radical deosebita, si complet opusa, ca duh, celei promovate de  instigatorii la psihoza colectiva.

Un astfel de parinte invocat de-a valma, fara sa fie intrebat daca e sau nu de acord, sau cum vede lucrurile astazi, ci doar “ca sa traga la kil” (cum el insusi a ironizat), a fost si parintele Proclu. Asa cum aveam sa fim impresionati de fiecare data, si dupa cum stiu bine cam toti cei care  i-au trecut pragul si i-au cunoscut, “pe propria piele”, darurile duhovnicesti suprafiresti, si de aceasta data parintele Proclu a surprins prin abordarea exact a ceea ce  se intentiona a se intreba, INAINTE sa apuce sa vorbeasca, spre a deschide acest subiect, interlocutorul sau.

Aflasem, de altfel, cu vreo luna inainte, de la niste frati duhovnicesti care-l vizitasera, cum parintele, ca din senin – fara ca nimeni din cei prezenti de acolo sa-l fi intrebat sau sa-i fi spus ceva! – incepuse sa-l caineze pe parintele Iustin din pricina “ucenicilor”, lucru pe care l-am si marturisit aici. Si noi am vazut pe chipul si in tonul pustnicului aceeasi durere si dragoste, pe care si-a exprimat-o de la sine, inainte sa fi fost intrebat ceva despre cei din jurul parintelui Iustin.

De altfel, iarasi cine il stie catusi de putin pe pustnicul intelept de la Mitocu Balan poate sesiza cu usurinta si daca parintele este sau nu influentat de barfe, zvonuri, sugestii “binevoitoare” sau pe ce isi intemeiaza anumite afirmatii de care este incredintat. Si atunci va remarca din chiar cuvintele sale de unde “stie” atat de bine anumite lucruri (despre care fie nu are informatii omenesti sau despre care poate avea informatii contradictorii, dinspre diverse “partide”), cum mai mereu a uimit pe oricine cu stravederea sa. Cand vrea sa exprime ceva despre care este deplin incredintat, nu spune “am auzit”, “mi s-a spus”, “zice lumea” sau “zic unii”, ci:

am vazut” [“am vazut la parintele Iustin: el e tras din toate partile!”] si “am observat[“Is mai multe persoane… Se mananca, aiestia cu ceia, ceia cu ceia… Dumnezeu sa inteleaga! Dar felul cum am observat nu mai e bun...”] .

Si cum sa nu ramai traznit si sa te intrebi: de unde le-a vazut si le-a observat pe toate acestea? Nu asteptati insa sa va dezvaluie aceasta vreodata… “Am vazut la aparat…”, mai obisnuia sa spuna in alte imprejurari, enigmatic si contrariant pentru cei obisnuiti sa ia toate cuvintele “la litera”. Va dati seama insa cu totii ca… nu are televizor sau internet in chilie 🙂 Pe de alta parte, e adevarat, parintele insusi marturiseste ca mai multi l-au si chemat la Petru-Voda spre a ajuta la rezolvarea dezbinarilor de acolo si ca multi l-au intrebat despre “retragerea in munti”, asadar si din punct de vedere omenesc era in tema cu mult inainte sa-i punem noi aceste probleme. Insa este lesne de inteles ca despre acestea nu se putea exprima cu: “am vazut”...

Desigur, cei care se simt rau de tot cu musca pe caciula, arsi si vaditi in fapt de cuvintele Batranului, vor exploda violent, intr-o noua sarabanda de atacuri josnice, de interpretari halucinante si de acuzatii disperate, ca orice hot adevarat care nu are alta arma decat sa strige cat mai tare “Hotii”. Evident, vor recurge la aceleasi trucuri emotionale si vor urla, cum ca ar fi denigrat parintele Iustin sau ca cineva ar fi lucrat pe ascuns invrajbirea dintre acesta si parintele Proclu. Nu zicea bine parintele Arsenie Boca: “in mintea stramba si lucrul drept se stramba? Si de aceasta data, duhul cel cald si bun al parintelui Proclu si cuvintele clare ca lacrima inimii din care izvorasc sunt mai presus de orice indoiala ca Batranul pustnic nu are decat cuvinte de iubire si de compatimire pentru parintele Iustin, degetul sau mustrator indreptandu-se exclusiv asupra “celor dimprejurul lui” care “l-au tras din toate partile si l-au incurcat”, de “oamenii fara Dumnezeu” care creeaza agitatia extrema si duc oamenii in primejdii si  inselari. Dar parintele Proclu nu doreste vrajba cu nimeni si se roaga cu mila pentru toti, totodata delimitandu-se raspicat si apasat de “agitatia” si de “parerile lor”, ca de o “ispita mare”, simtindu-se responsabil pentru oameni sa le dea acest cuvant, prin persoane pe care le-a socotit de incredere, iar apoi sa fie lasat sa se retraga in rugaciune si sa nu mai trebuiasca “sa dea sfat”, tocmai ca sa nu riste sa ajunga si el si mai rastalmacit si “tras in toate partile”. Nu putem deci decat sa ne alaturam cu totii rugaciunilor sale pline de durere pentru cu adevarat minunatul parinte Iustin, pentru a fi izbavit din capcanele si din stransoarea in care ni s-a confirmat ca este tinut. Sa retina deci bine ucenicii care il fac de ras pe marele duhovnic prin comportamentul lor nu doar neclaugaresc, dar coborat deja – prin limbaj si delatiuni calomnioase – sub orice limita a moralei: nu ne dezicem si nu ne vom dezice niciodata de parintele Iustin, ci numai de ei insisi si de lucrarea lor.

Degeaba se ascund unii sub firma de imprumut a stalpilor ortodoxiei si a marilor duhovnici, pentru a-si drapa sub acest paravan sfant, propriile interese. Odata ce sunt lasati sa cuvanteze de la ei insisi sau din ceea ce Duhul le da (Dumnezeu, in timp, va arata de unde), acesti duhovnici sustin cu totul alte lucruri decat se pretinde in numele lor. Si asa cum am mai spus, oricat s-ar zbate si s-ar osteni unii si altii intru batjocura, insulte, can-can urat mirositor si aruncare de petarde diversioniste, orice om cu adevarat credincios are incredere ca, pana la urma, chiar daca in aceasta lume minciuna ar parea oarecand biruitoare, la Dumnezeu intotdeauna adevarul va iesi ca untdelemnul la suprafata. Numai cineva lipsit COMPLET de frica lui Dumnezeu sau orbit in intregime de cel-rau poate sa-si inchipuie ca minciuna ar avea picioare… lungi sau ca poate sa treaca si in vesnicie, la Judecatorul cel nemitarnic, drept invingatoare. Cel credincios stie ca, desi Hristos este ridiculizat diabolic, batut fara mila si scuipat in aceasta lume pentru ca a stricat socotelile arhiereilor, fariseilor si carturarilor fatarnici, desi este chiar ridicat pe Cruce si omorat, tot El are, pentru vesnicie, ultimul Cuvant.

Si, asa cum am mai aratat, fata de toata masinaria razbunatoare a murdariilor, care deja s-a pus din nou in miscare, nu avem decat aceste raspunsuri:

Spun adevărul în Hristos, nu mint, martor fiindu-mi conştiinţa mea în Duhul Sfant” (Romani 9, 1).

“Nu vă amăgiţi: Dumnezeu nu Se lasă batjocorit; căci ce va semăna omul, aceea va şi secera”. (Galateni 6,7)

“Că înfricoşat lucru este a cădea în mâinile Dumnezeului celui viu (Evrei 10, 31)

Si, asa cum avertiza parintele Sofian:

în această viată putem însela pe altii, ne putem însela pe noi însine, dar nu vom putea însela Dreapta Judecată a lui Dumnezeu“.

HRISTOS A INVIAT!


Va recomandam si:

***

*


Categorii

Biserica la ceas de cumpana, Cipuri, acte electronice, carduri, Parintele Proclu, Portile Iadului, Razboiul nevazut, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

182 Commentarii la “CUVANTUL PARINTELUI PUSTNIC PROCLU (2010) despre ispitele grele ale lumii si ale Bisericii de astazi… CUM VA FI SFARSITUL LUMII SI CE AVEM NOI DE FACUT? “Fara sfatul duhovnicului sa nu faca niciun pas, ca ne putem duce in prapastie!”

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 3 / 7 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

 1. @Admin,
  Am scris unele comentarii si pe Apologeticum, e adevarat, dar intru cu placere si pe razboiintrucuvant. Dumnezeu sa va ocroteasca si pe dumneavoastra si pe ei si sa ne fereasca pe toti de ispite peste puterea noastra. Povestea cu cipurile este o ispita foarte puternica. Este ingaduita de Dumnezeu pentru pacatele mele si ale altora ca mine.

  Daca nu vom birui ispita inseamna in primul rand ca n-am facut suficienta pocainta,nu ca unii sau altii gresesc din diverse motive. Nu vom mai sti ce sa credem exact pentru ca suntem prea pacatosi si nu meritam sa intelegem ce se intampla.Ca pe vremea lui Noe. Dupa atatea avorturi, desfranare si vrajitorie (pacate care s-au facut din plin in acesti ani), ce mai conteaza si un cipusor? Cine va trebui sa inteleaga ce se intampla oricum va intelege sau il va ocroti Dumnezeu intr-un fel.

  Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu sa ocroteasca pe toti sub sfant acoperamantul sau.

 2. “Intr-o discuţie cu părintele Sofronie care îşi exprima regretul pentru a nu-şi fi terminat studiile teologice care l-ar fi putut ajuta să înţeleagă mai bine scrierile Părinţilor, Siluan i-a replicat: “Şi credeţi că e chiar aşa important? După părerea mea, un singur lucru e important: să devenim smeriţi pentru că mândria ne împiedică să iubim“.”

  http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=12&cap=13

  -Trist e acest “razboi” la care se dedau unii .
  -Ati observat cat de des spunem in timpul Sfintei Liturghii “Cu pace Domnului sa ne rugam”, “Pacea Ta da-ne-o noua”, “Pace Tuturor” ? Unde a disparut pacea ?

  – fratilor de la razbointrucuvant ce pot sa va zic ?: “FERICITI VETI FI VOI CAND VA VOR OCARI SI VA VOR PRIGONI SI VOR ZICE TOT CUVANTUL RAU IMPOTRIVA VOASTRA, MINTIND PENTRU MINE.”

  – Dumnezeu sa va binecuvinteze si Maicuta Domnului sa va acopere cu Sfantul Acoperamant !!!

 3. Iar dati dovada ca aveti numai conspiratii in cap. Voi uitati si ce vorbiti. Nu ati spus voi, dupa postarea inregistrarii cu Parintele Arsenie ca va urma si o inregistrare cu Parintele pustnic Proclu? Iar data de 29 am aflat-o de la sora Parintelui Proclu, care nu era deloc incantata de vizita voastra zicand ca “au venit un pletos din Bucuresti si au ispitit pe bietul parintele”. Nu mai zic de cat de ingrozit era Parintele Proclu cand a auzit iar de cipuri. Sfintia sa a zis ce avea de zis anul trecut, nu trebuia sa mai zgandariti si voi! Insa scopul era de a lovi in Petru Voda, caci altfel de unde ar fi stiut toate minciunile voastre despre “falsii uncenici”. Veniti la Parintele Justin sa va spuna sfintia sa cum sta treaba cu ucenicii s-apoi sa vedem daca mai aveti curaj sa mai barfiti aiurea. E regretabil modul in care dezbinati lumea, punand in conflict mari duhovnici. Nu va ganditi deloc la lumea care se sminteste din cauza voastra?
  Cine a zis sa fuga in pesteri si paduri? Oare retragerea la sate, fiecarea avand casuta si ogorul sau e salbaticie pentru voi? Adica bunicii nostri au fost salbatici? Ne-ati pus prea multe marturii mincinoase in carca si nu e bine deloc pentru voi, insa Dumnezeu sa va ierte, caci noi suntem datori sa va iertam, dar asta nu inseamna ca veti fi lasati sa manipulati lumea. Pace!

 4. Fratilor, am reusit sa vad si sa aud ceea ce credeam ca e aproape imposibil sa mai apara pe un site care se doreste a fi crestin, si chiar ortodox, ca sa nu mai zic “de referinta”, “varf de lance” – probabil considerat de unii – in lupta duhovniceasca ortodoxa. Fac referire la materialul audio trucat, fabricat cu softuri audio pe calculator, de catre calugarii cibernetici de la apolo-geti-cum.

  Chiar imi pare de necrezut si acum, la multe ore dupa ce am ascultat materialul cum niste calugari, monahi ortodocsi, se pot preta la asemenea facaturi de cea mai joasa morala umana, fara scrupule, sa stai zile (ca e ceva de munca) sa fabrici asa ceva. Chiar nu mai are ce face un monah ortodox decat sa stea toata ziua cablat la calculator/pe net ca frecatorii de menta care nu mai au alte griji si vantura site-urile; nu mai exista slujbe, ascultari, rugaciune si altele cu folos duhovnicesc care se mai pot face pe langa o manastire. Pe cuvant daca iti poti inchipui ca astfel de oameni se mai afla in vreo ascultare – duhovniceasca – de cineva… ce duhovnic iti poate spune sa stai cablat (atentie, calugari fiind, sau oricum afiliati unei organizari manastiresti), de-a vantura-netu, sa aperi vreo ortodoxie dintr-asta cibernetica, stand de fapt cu draci in spinare care iti rad suflandu-ti in ceafa cum cica tu aperi lumea de ispite si semne apocaliptice. Ce duhovnic, preot, om al lui Dumnezeu te poate invata, sau sa iti dea binecuvantare sa iei cuvintele unui parinte din mai multe inregistrari si sa le compilezi in mod diabolic ca sa iti iasa niste raspunsuri cum vrei tu, numai asa ca “sa le faci bucata” la aia care nu te lasa sa-ti faci lucratura demolatoare de tip implozie a ortodoxiei.

  Nu stiu exact cine a tocmit astfel de personaje sa umble cu asemenea facaturi, dar oricum un lucru e cert – numai Bisericii Ortodoxe Romane – cea slujitoare Mantuitorului Iisus Hristos nu ii poti sluji daca lucrezi ca un vanator si vanzator de ierarhi, preoti, duhovnici, calugari imbunatatiti pentru a-i discredita, submina autoritar, a-i scoate din lucrarea/lupta launtrica, intr-una exterioara, lumeasca, de rodaj, in care daca se lasa, doar ei si dreptcredinciosii crestini au de pierdut.
  O fi razand ei, calugarii cibernetici, printre dinti crezand ca au dat o buna replica celor care vor sa ii vadeasca, dar nu merge cu ieftinisuri de-astea. Chiar credeti ca nu mai sunt programe care sa recunoasca bucatile compilate audio? Ba chiar mai mult, chiar credeti ca daca umbli cu magarii, e obligatoriu ca ceilalti sa fie pacalici sa nu isi dea seama ca se aud acolo combinate franturi audio din mai multe iregistrari, mai ales in momentele cheie ale asazisei discutii cu parintele Proclu.

  Cateva exemple flagrante:

  la secunda ’22, dupa “eu” se aude un blip sau bing, cum vreti sa-i spuneti, de prelucrare audio, dupa care din alt material audio s-a lipit “si parintele Iustin”;

  -apoi, la minutul 1.13, este bagat din alta inregistrare bucata “preotii bisericii” si apoi iarasi din alta bucata “sa vorbeasca, dar nu eu…” – ascultati atent bucata sa auziti ca si fara softuri specifice se poate percepe diferenta de ambient, fundal, sunet de inregistrare;

  -mai incolo, la minutul 1.20 spune “sa-i lamuresc”, si apoi lipesc din alta inregistrare “daca eu n-am nici carte” si iarasi din alta inregistrare “si eu nu stiu ce-i acela cip” – la fel, ascultati cu atentie si veti constata sunetul de ambietal de inregistrare diferit. Si tot pana la capat, cu Petru Voda, cu ierarhii, autoritatile, securitatea, cipurile, sunt compilate bucati in asa fel incat sa loveasca in cine vor sau pentru ca sa cada ei in picioare.

  Dureros este ca dealtfel, la exemplificarile pe care le-am descris mai sus, se incearca sa se inoculeze, atentie, chiar cu vorbele parintelui Proclu cum ca acesta ar fi cam subtire la minte, si pe deasupra prost informat sau in necunoastere privitor la cipuri si ca preotii (si dintre acestia probabil doar cei aflati pe lista de agreere a calugarilor cibernetici), trebuie sa vorbeasca despre cipuri nu dansul, un monah simplu, un pustnic.
  Macar pentru asta sa va fie rusine apolo-getilor ca vrand sa va scoateti pe voi, ii varati pe gat parintelui propriile sale cuvinte compilate din inregistrari diferite, incercand astfel sa-l compromiteti in mod stalinist si sa lasati necunoscatorilor ideea ca ar fi un … mi-e si frica sa gandesc si sa scriu ce lucruri dracesti v-au putut trece prin cap cand ati facut asta. Chiar asa va innodat necuratul ca nu mai realizati cu va bateti joc de “omul lui Dumnezeu”, pentru ca sunt sigur ca stiti prea bine cine este parintele Proclu. Chiar sa va ierte Bunul Dumnezeu pentru indrazneala ce ati avut si penele din perna pe care le-ati aruncat in vant.

  Iertati-ma ca ma lungesc cu comentariul, dar sunt intristat de uraciunea aceasta ce s-a facut de cei de la apolo-geticum. Cine a fost macar odata la parintele Proclu nu poate crede multe din cele amalgamate audio acolo de ei, ca spre exemplu faptul ca dansul tot timpul cand vorbeste lucruri despre “securitate” sau “partid” se refera la vremurile dinainte de 1989 si mai ales la experientele sale cu aceste “organe”.

  Sunt curios, cand se va vadi oamenilor lucratura ordinara ce au facut-o cu acest audio si probabil vor sesiza tot mai multi magaria, ce vor mai zice: ca inregistrarea sau prelucrarea e nu stiu cum sau ca au fost trasi pe sfoara de un mason, securist, sectar etc. care i-a intoxicat cu acest fisier contrafacut de ei si o sa-l scoata de pe site, sau o sa o abureasca asa miseleste strecurandu-se printre alte evenimente sau articole mai importante sa zicem.

  Atat mai spun, celor care doresc sa dinamiteze ortodoxia din interior prin discreditarea ierarhilor, prin subminarea tuturor autoritatilor, prin discreditarea preotilor, duhovnicilor si parintilor imbunatatiti, cu astfel de metode, sa stiti ca expresia “stupid people” adresata acestui popor de un neroman, nu se aplica cand ecuatia e crestin-ortodoxa fiindca Dumnezeu isi face mila de “baba nispalata pi chicioari di la Falticeni cari si roaga cu lacrimi in fata icoanii Maicii Domnului” (parafrazandu-l pe Petre Tutea) si nu o va prapadi in iad, cu cip sau fara cip in buletin, pasaport, sau urechea vacii din grajd.

  Si fratilor de la Razbointrucuvant – credinta (ca nu suntem putini) – nadejdea (ca se va termina si povestea asta cu Cip si Dale) – si dragostea (ca aceasta ne va mantui de o vom gusta din pomul cel bun). Ramaneti dragilor la lupta cea buna si sa stiti; pentru un om de buna credinta, care vrea sa puna inceput bun, sau macar vrea sa o rupa cu pacatul, aveti pe site materiale duhovnicesti cat pentru 100 de ani, nu mai spun pentru cine vrea sa se nevoiasca un pic sa se desprinda de cele lumesti.

  Mesaj de la unul care va citeste de cativa ani, care mai citeste si alte site-uri, blog-uri ortodoxe, dar care nu comenteaza ci doar mai iese din barlogul cititorilor cand apar uraciuni dintr-astea care te strapung in inima.

  Doamne miluieste! Iertati!

 5. Sunteti penibili! Dar cum oare sa acceptati ceea ce nu va convine. Eu va propun altceva. Sa ne intalnim si sa mergem la Parintele Proclu cu inregistrarea facuta de noi si sa vedem ce zice Parintele Proclu. Parintele Proclu a fost dezimformat de voi si altii ca cipurile nu sunt niciun pericol, dar totodata afirma ca ceea ce ne-a zis anul trecut nu sunt minciuni. Voi chiar nu va dati seama ca rade patriarhia de noi toti cum ne razboim? Ce va intrigat pe voi asa de tare? Inregistrarile cu Parintele Adrian Fageteanu si Parintele Neonil? Afisul ala si inregistrare cu Parintele Justin? Astea sunt fapte reale pe care doar le-am facut cunoscute si altora, insa voi ne atribuiti ca ar nu stiu ce interese, fara a dovedi nimic. Oare cum puteti afirma niste minciuni, pentru care veti da socoteala? Faptul ca Parintele Proclu foloseste termeni mai invechiti, cum ar fi “partidul” inseamna pentru voi ca vorbeste de perioada comunista? Nu auziti cum interlocutorul completeaza zicand “guvernul”, ca sa fie clar pentru toata lumea ca e vorba despre conducerea actuala. Dar voua va este specifica banuiala si asa veti ramane singuri…

 6. @Carpatinu:

  Foarte bine punctat! La obiect! Si cu umor …

 7. Cutremurator interviul cusut cu ata rosie de pe blogul Apologeticum. Cutremurator, pentru tupeul (! nu indrazneala) pe care l-au avut, pentru a-l fabrica, si a lovi astfel, inca un mare vas ales al Duhului Sfant. Iata, asadar, ca lupta impotriva cipurilor, se transforma in lupta impotriva marilor nostrii parinti duhovnici, impotriva ortodoxiei, si chiar impotriva lui Hristos. Ce sa mai zic deci, de scuiparea, si batjocorirea unor “frati mai mici”…

  Iata mai jos cateva fragmente din cele spuse de Sf. Ioan Iacob Hozevitul si care par ca rasuna si pentru vremurile de acum:
  Nu vă miraţi că îndrăznesc să zic vorba asta, că mulţi se botează, însă darul puţini îl păstrează. Când vedeţi pe unii că aleargă singuri spre înşelăciune, atunci să cunoaşteţi că la unii ca aceştia pecetea darului este ştearsă şi uşor se prăpăstuiesc. Atunci sfaturile nu se mai lipesc de ei şi făgăduinţele se calcă fără milă. Dar noi, fraţilor, să-i lăsăm pe aceştia în „sloboda” lor fericită, să urmăm calea cea strâmtă şi nu vom greşi. În calea noastră stau la pândă vameşii şi fariseii veacului acestuia, dar să nu ne fie frică. „Îndrăzniţi, zice Domnul, Eu am biruit lumea.”[…]

  Războiul nostru este nevăzut şi armele noastre trebuie să fie arme duhovniceşti, şi anume: sabia Duhului, care este Cuvântul lui Dumnezeu şi Pavăza Credinţei, cu care putem stinge toate săgeţile vicleanului cele aprinse, cum ne învaţă Sf. Apostol Pavel. Pe cei slabi să-i întărim, iar pe cei vicleni să-i ocolim. Pe cei năimiţi şi pe cei urgisiţi să-i lăsăm în pace, căci sunt acum mărişori şi pot pricepe semnele vremii. Nu mai faceţi vorbă cu ei şi nici nu căutaţi să-i pârâţi ori să-i denunţaţi, ci mai vârtos s-ar cădea să-i plângem pe unii ca aceştia, căci nu ştiu sărmanii la care „domnii au slujit şi câtă pagubă vor dobândi”. Înainte de a încheia rândurile acestea, vă amintesc de cuvântul Scripturii care zice: „Vrăjmaşii omului sunt casnicii lui” şi iată anume pentru ce: când fraţii noştri de o credinţă şi de un sânge se fac coadă de topor, adică unelte ale vrăjmaşului credinţei, atunci vătămarea noastră este negrăit de mare, zice Sf. Apostol Pavel; nu vă plecaţi grumazul sub jug străin. Să stăm bine, să stăm cu frică întru Sfânta credinţă şi să arătăm „Mila Păcii” către toţi, cu darul Domnului nostru Iisus Hristos. Amin”.

  Sursa: http://www.cuvantul-ortodox.ro/2009/08/04/sfantul-ioan-iacob-hozevitul-pe-cei-slabi-sa-i-intarim-iar-pe-cei-vicleni-sa-i-ocolim/

 8. Domnul Carpatinu, scump mesaj ati trimis si pentru cei 3 frati de la razbointrucuvant si pentru noi, ailalti frati(surori, ma rog). Pentru noi pentru ca ati scos din inima noastra cuvinte ce nu puteau iesi de sub daramaturile inimii frante de asemenea grozavie ce a picat ca cizma pe vreascurile uscate. Iar pentru frati pentru ca e posibil ca ceea ce le bucura sufletul mai mult si mai mult sa fie tocmai speranta pe care le-o dau cei ce, apar ca razele de soare dupa furtuna, aratandu-le ca vijelia nu a spulberat chiar tot ceea ce au rugat ei pe Dumnezeu sa ii ajute sa zideasca prin cuvant in inimile noastre. Va multumim pentru solidaritatea frateasca…toti cei care au scris aici cuvinte care aduc speranta ca nu e totul pierdut merita aceste multumiri dar vi le adresez dvs. pentru ca sunteti “nou venit” si stiti cum e cu bucuria aflarii unui frate pe care nu stiai ca il ai:)

 9. @Carpatinu,

  Va multumim. Am ascultat si eu salata aceea auditiva. Blip-urile de care vorbiti se aud foarte clar si in multe locuri, de la inceputul “inregistrarii” pana la capat. Au insailat fuguta in cateva zile ceva ce nu are nici cap si nici coada. Quick-and-dirty. Ce si-au zis: las´ca prostii o inghit si pe asta.:-(.

 10. @Paula
  “Cand ma gandesc ca parintele meu nici macar e-mail nu are si nici pe internet nu intra…”
  Ce ne facem? Nici al meu nu are!

  Nu prea se mai tine seama de duhovnicie azi… Traim in era specialistilor, a diviziunii muncii etc. Azi, ca sa ai “trecere”, trebuie sa fii inclus in enciclopedii, trebuie sa ai patalama, eventual in strainataturi, pt ca “da bine”. Altfel, nu ai “autoritate”!

 11. @ carpatinu
  @ oana
  subscriu si eu la ce ati spus voi dragi frati

  @Roman Ortodox din Franta
  Multumim pentru randurile din Sfantul Ioan Iacob Hozevitul, ca tare bine se mai potrivesc.

  Doua posibile explicatii am pentru faptul ca aceste suflete ratacite au coborat atat de jos incat sa ticluiasca mesaje ca din partea parintelui Proclu:
  1. Ori sunt cu adevarat disperati, caci vad ca Adevarul iese la iveala si timpul nu mai lucreaza in favoarea lor si fac orice…chiar si astfel de prostii mari.
  2. Ori mintea li s-a intunecat atat de tare, ca ei cred ca pot fraierii pe oameni cu chestii ieftine trucate.

  Oricare ar fi, pasul pe care l-au facut este in defavoarea lor total, pe ambele planuri: si cel lumesc si cel duhovnicesc.
  Pe planul lumesc…pe care lupta ei de fapt, sa aiba ei dreptate cu orice pret si sa aiba cat mai multi adepti….Acum care om de buna credinta ii mai asculta cand se vadeste minciuna lor?
  Iar pe cel duhovnicesc……au mers in intuneric si cu minciuna asta gongonata au ajuns intr-o infundatura. Iar daca nu se intorc cu 180 si continua sa zaboveasca pe acolo, bine nu le va fi.

  Mare mila si dragoste frateasca sa avem de ei fratilor….sa ne rugam pentru ei cu lacrimi si durere.
  Sa stam bine, sa stam cu frica, sa luam aminte.
  Sfinti Arhangheli rugati-va pentru noi Bunului Dumnezeu sa ne lumineze mintile si sufletele.

 12. @Antonia: Cu siguranta si noi gandim la fel:

  Daca nu vom birui ispita inseamna in primul rand ca n-am facut suficienta pocainta,nu ca unii sau altii gresesc din diverse motive.

  Mai mult, ispita este ingaduita chiar pentru pacatele noastre. Dar sa nu va amagiti ca marturisirea se face cu mijloace murdare. Aceasta este politica iezuistica si nu manifestare de ortodox. Daca noi nu mai avem gustul bunei cuviinte, atunci sa nu ne mai miram ca ne daramam din interior. Cand cei care pana mai ieri erau stalpi sunt povarniti acum prin materiale audio contrafacute, nu este de mirare ca se alege praful de rezistenta ortodoxa, asa cum de nenumarate ori am avertizat pana acum.

  Dar asta o spune chiar cel pe care l-au acoperit de defaimare:

  Dusmania si ura de frati – semnul sfarsitului. PARINTELE PROCLU (2009): Daca nu biruim vrajba si tulburarea se va intampla o nenorocire” (VIDEO)

  Cat priveste pe Noe, acesta glasuieste si acum, dar cine sta sa il auda?

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2010/09/17/ce-este-suspect-in-e-romania-de-ce-cand-sistemul-social-si-economic-pare-ca-se-prabuseste-se-munceste-stahanovist-la-informatizarea-romaniei-carui-pericol-trebuie-sa-ne-opunem/

  Nimeni, pentru ca toti cei care ar fi trebuit sa o faca sunt pusi pe piste false…

 13. admin,
  Nu au intuit perioada, si nu cred ca stiau nimic inainte de a posta dvs.
  Ma asteptam sa apara cu ceva la rampa, pt ca ceea ce spune Parintele Proclu despre ei, nu se putea sa nu ii rascoleasca tare de tot.
  Eu nu ma pricep la chestii audio precum persoana care semneaza Carpatinu, dar din faptul ca s-au legat de data mi-am dat seama ca este ceva necurat.
  De aceea este si asa de prost ticluit materialul dumnealor, ca e facut in graba. Daca l-au postat pe 18, probabil ca dupa 17 s-au asezat la lucru. Daca ar fi stiut (cum sustin) de la apropiatii dumnealor inca din 31 aug, pana pe 18 sept, ar fi avut timp sa aranjeze mai bine materialul acela. Nu ii subestimati, nu sunt niste incepatori – daca au facut o gafa mare, este pentru ca s-au grabit.
  Dumnezeu sa ma ierte ca judec lucrarea lor, dar mai ales pentru ca mi-am dorit sa ii surprind intr-o ipostaza ca aceasta.
  Poate ar fi bine sa nu faceti public comentariul meu, sa nu Il suparam pe Dumnezeu, bagand in ispita pe “fratii nostri mai mici”.
  Dumnezeu sa va dea putere sa rabdati toate cate cu ingaduinta Lui vin peste capetele domniilor voastre!

 14. http://corortodox.blogspot.com/2010/09/cum-inteleg-eu-articolul-socant-de-pe.html

  Din cele spuse in continuare, se deduce insa ca cei care au facut inregistrarea, pe care o pune Apologeticum in articolul lor, nu este luata nici cu autorizatia si nici cu binecuvantarea parintelui Proclu!!! Si vedem ca in aceasta inregistrare apologetica, Parintele Proclu, nu mai spune ca in interviul care apare pe site-ul celor de la Razboi intru Cuvant :”“Amu, trebuie asa: dat la aparat ce am vorbit eu.” Este foarte clar, ca a lua un astfel de interviu, ca cel prezentat pe site-ul Apologeticum, nu este lucru curat! Si cum se face ca au dat acest interviu cu Parintele Proclu, tocmai acum, in septembrie, imediat dupa ce, cei de la Razboi intru Cuvant au facut public interviul lor? Nu se vrea prin aceasta a fi o replica?…amara din nefericire…
  Ce sa mai pomenesc aici, ca inregistrarea s-a facut si cu un telefon portabil, care, bineinteles ca are cip, si care, permite inregistrarea tuturor convorbirilor pentru cine trebuie. Un mijloc mult mai eficient pentru a afla date despre persoana, chiar mai bun decat cipul…din acte, pentru care se face atata dezbinare. (….)
  Se vede foarte clar cum acest interviu e cusut… cu fir rosu. Frazele sunt unele chiar ininteligibile, fara cap si fara coada, si insusi duhul parintelui nu poate fi recunoscut.
  Cum oare putem sa credem ca parintele Proclu ar putea sa se contrazica astfel, si la un interval de numai 2 zile?
  Iata insa ca ceea ce se vadeste acum este ca, in afara Parintelui Justin Parvu, si Parintele Proclu a ajuns sa fie tinta unor interese meschine, in problema cipurilor, care insasi prin acest fapt se dovedeste a fi diabolica.
  Oare unde este frica de Dumnezeu? Oare unde este cainta pentru pacate? Raspunsul il vom afla la Judecata, dar pana atunci vom trai poate, si vom mai vedea…

 15. @FlorinM

  Interesant e ca totusi parintii duhovnici “atehnici” cum sunt ai nostri, inteleg totusi foarte bine tarasenia cu actele noi.

  Si nu-s nici permisivi, nu zic las´ca-s bune si actele astea, chiar dimpotriva…insa nu indeamna nici la fapte necugetate si eroisme pripite, au dreapta-socotinta si mai ales mila fata de neputintele celor din turma.

  Si asta nu se vede la “purii si durii” de pe saccsiv si apologeticum: mila si dreapta-socotinta. Daca nu era povestea cu “inregistrarea” apologetilor nici nu as mai fi intrat pe site-ul lor dupa cum nu mai intru nici pe saccsiv.

  De altfel am de gand sa o raresc cu internetul, sa ma rezum la folosirea lui numai pentru a tine legatura cu familia si prietenii, pentru profesie (partea asta nu o pot evita) si pt.citirea unui numar restrans de site-uri folositoare sufleteste…simt ca pierd prea mult timp si imi risipesc mintea cu netul in loc sa ma rog si sa citesc carti duhovnicesti…stie parintele meu ce stie si bine face ca nu foloseste internetul.

 16. Doamne ajuta !
  “Si ne iarta noua greselile noastre , precum si noi iertam gresitilor nostri(…)” ; sigur , aplicabil atunci cand consideram ca unii din semenii nostri ne-au gresit cu ceva .
  Nu sunt in masura sa dau sfaturi , ci doar dau glas unei amaraciuni proprii :
  Citind pe acest site si pe apologeticum , am vazut , in unele cazuri , cu strangere de inima , pe langa toate cele bune , in duh ortodox , si aprecieri nepotrivite cu duhul ortodox care , nu-i asa , este unul al smereniei .
  Sincer sa va spun , eu simt ca ambele site-uri au acelasi scop pozitiv , ca sa ajute in felul lor la mantuirea noastra . Dar parca isi baga coada potrivnicul si , ceea ce spune unul despre ceva sau cineva , intelege diferit , eventual ca pe un “atac” , celalalt .
  Va rog din suflet : haideti sa nu mai facem atat de usor aprecieri negative fata de ceilalti , ci sa folosim mai des iertarea . Caci suntem crestini.
  Doamne ajuta si sa ma iertati !

 17. Apologeticum și lucrarea înșelării sau «Cum să faci orice pentru auto-îndreptățire!»
  http://blog.pustniculdigital.info/articole/286/

 18. @ioan r

  “Sincer sa va spun, eu simt ca ambele site-uri au acelasi scop pozitiv, ca sa ajute in felul lor la mantuirea noastra.”

  “…haideti sa nu mai facem atat de usor aprecieri negative fata de ceilalti”

  Cu parere de rau si cu amaraciune v-o spun…impaciuitorismul nu e o cale cand ai de-a face cu minciuni si manipulari grosolane. E ca si cum ne-am pune niste ochelari cu lentile roz si am pretinde ca totul e OK. Don´t worry, be happy.

 19. Admin,

  Sa nu cadem in deznadejde. Si acum trebuie sa fie cel putin sapte mii de barbati care stiu cum stau lucrurile in legatura cu cipurile. Daca eu sau alt muritor mai putem gresi, textul Apocalipsei ne da fiori si ne obliga sa gandim.

  Doamne, Iisuse Hristoase, pentru rugaciunile Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, ale Sfantilor Arhangheli Mihail Si Gavriil, ale Tuturor Sfintilor, miluieste-ma pe mine, pacatoasa!

  ,,Si ea (fiara) ii sileste pe toti, pe cei mici si pe cei mari, si pe cei bogati si pe cei saraci, si pe cei slobozi si pe cei robi, ca sa-si puna semn pe mana lor cea dreapta sau pe frunte. Incat nimeni sa nu poata cumpara sau vinde, decat numai cel ce are semnul, adica numele fiarei, sau numarul numelui fiarei. Cine are pricepere sa socoteasca numarul fiarei; caci este numar de om. Si numarul ei este sase sute saizeci si sase” (Biblia,Apocalipsa, 13:16-17)

  Deja unii recunosc faptul ca elementele de siguranta din cadrul codurile de bare, adica cele trei perechi de bare usor prelungite, dupa decodificare, dau 666. Si eu sunt de parere ca acceptarea unui NUMAR al carui semn este 666 in locul NUMELUI este incompatibila cu statutul de CRESTIN! Nu am luat carduri din motive religioase. Acceptarea documentelor cu microcip constituie o CADERE. Nu ma agit inutil. Mi se pare normal sa nu accept documente cu cip si atat. Exista suficiente surse de informatie pe aceasta tema.

  Deja unii specialisti spun ca buletinele cu cip nu prezinta prea multa siguranta si ca exista posibilitatea sa fie falsificate, deci se va gasi un motiv plauzibil sa ni se spuna peste putin timp ca solutia salvatoare optima este microcipul implantat in mana dreapta ori pe frunte!

  ,,Cine se inchina fiarei si chipului ei si primeste semnul ei pe fruntea lui, sau pe mana lui, va bea din vinul aprinderii lui Dumnezeu, turnat neamestecat,in potirul maniei sale, si se va chinui in foc si in pucioasa, inaintea sfintilor ingeri si inaintea Mielului. Si fumul chinului lor se suie in vecii vecilor. Si nu au odihna nici ziua nici noaptea cei ce se inchina fiarei si chipului ei si oricine primeste semnul numelui ei.” Biblia; Apocalipsa, cap. 14, versetele 9-11.

  Dumnezeu sa ne ajute sa evitam raul cel mic, pentru a-l putea evita apoi si pe cel mare, dupa cum ne povatuieste Sfantul Paisie Aghioritul si sa tindem spre bucuriile nepieritoare:

  ,,Si am vazut ca o mare de cristal, amestecata cu foc, si pe biruitorii fiarei si ai chipului ei si ai numarului numelui ei, stand in picioare pe marea de cristal si avand alautele lui Dumnezeu. Si ei cantau cantarea lui Moise, robul lui Dumnezeu, si cantarea Mielului, zicand: Mari si minunate sunt lucrurile tale, Doamne Dumnezeule, Atottiitorule! Drepte si adevarate sunt caile Tale, Imparate al neamurilor! Cine nu se va teme de Tine, Doamne, si nu va slavi numele Tau? Ca Tu singur esti sfant si toate neamurile vor veni si se vor inchina inaintea Ta, pentru ca judecatile Tale s-au facut cunoscute.” ” Biblia; Apocalipsa, cap. 15, versetele 2-4.

  Il rugam pe Bunul Dumnezeu sa ne dea intelepciune si curaj pentru a ne informa corect unii pe altii, caci, asa cum spunea Sfantul Teodor Studitul, ,,atunci cand credinta este primejduita, porunca Domnului este de a nu pastra tacere.”

  Eu cred ca atat cine tace cat si cine vorbeste pot cadea in ispite si pot gresi la un moment dat. Puternic este Dumnezeu sa ne ajute sa ne vedem greselile. Dumnezeu sa ne ajute sa facem voia Sa prin tot ce scriem.

 20. Admin, vad ca monahii cibernetici se pare ca s-au dus sa il ispiteasca pe parintele Proclu din nou…
  Se aude tot cu pacanituri , tot cu diferente de calitate intre secunde succesive … Oare baietii acestia chiar nu mai au liniste?
  E incredibil!!!!

  Ma astept la orice de acum …

  Doamne Ajuta!

 21. Iata mijloacele “duhovnicesti” care ii caracterizeaza:

  PS: daca nu se potolesc cei de la rîc si aliatii lor, vom face publice si alte inregistrari, care-i vor compromite total, aratand modul securisitic prin care au lucrat.

  Ce au scris ei acolo se numeste, simplu, santaj. Asta apropo de metode securistice. Deocamdata sa dea macar toata convorbirea cu parintele Proclu, sa auzim si noi ce au spus despre noi (daca despre noi este vorba) pentru ca nici acest fisier nu este integral, incepe si se termina brusc. Si atunci, ce au de ascuns, daca e asa convingatoare toata convorbirea? De ce le e rusine sa arate cum anume i-au prezentat parintelui problema, despre cine era vorba in propozitie (NU AM AUZIT NICIUN MOMENT POMENINDU-SE NUMELE SITEULUI SI NICI SA SE DEA PARINTELUI CITATE DIN PROPRIILE SALE SPUSE DIN POSTAREA DE LA NOI, asa ca avem toate motivele sa ne indoim ca parintele despre noi ar fi vorbit) si de ce nu se continua lectura pasajelor transcrise din postarea de sambata, cu tot cu confirmarea lor?

  Noi suntem linistiti, pentru ca avem constiinta curata. Cuvantul Parintelui Proclu ramane, poate fi ascultat de oricine, e foarte clar, se aude bine, inclusiv intrebarile noastre “provocatoare”. Si inclusiv rugamintea expresa a parintelui Proclu, rostita ca prioritate nr. 1, de a difuza inregistrarea, fara de care NU AM FI DAT PUBLIC NICIUN CUVANT, oricat de avantos pentru noi ar fi fost. Nu i-am pus in gura parintelui cuvinte pe care nu le-a rostit, nu l-am mintit cu nimic, nu am pomenit nimic despre p. Arsenie (la care nici nu fusese vreunul din noi sau p. Mihail in acel moment), iar dansul a spus “ma rog la Dumnezeu sa nu ajung ca parintele Iustin” si ca e “tras din toate partile”, inainte ca noi sa-i fi spus ceva de cipuri, fara sa pomenim despre Petru-Voda sau despre parinte ceva, in contextul in care pomenea tocmai despre cei care iau cuvintele si le sucesc, pana cand ajunge sa i se puna in seama altceva decat a spus.

  Ce s-a intamplat acum se cheama ca… au reusit, probabil, pentru moment, sa-l incurce si pe parintele Proclu, asa cum se temea. Dar Dumnezeu e viu si noi nadajduim ca nu ne va lasa in mainile calcatorilor de lege. Daca va voi Domnul, se va face dreptate si toate se vor lamuri de aici. Daca nu, totul va ramane pentru Judecata, la care noi, din punctul asta de vedere (daca nu ar fi alte pacate personale…), mergem cu inima usoara.

  Poate ca multe alele vom mai vedea de acum… deci sa fim pregatiti. E vremea cand hotii cei mai hoti striga hotii, cand securistii acuza de securism, cand mincinosii si inselatorii profesionisti si invetersati acuza de marturie mincinoasa, cand cei lipsiti de orice scrupul calauzindu-se dupa principiul “scopul scuza mijloacele” au tupeul sa vorbeasca despre faptul ca altii nu ar avea frica de Dumnezeu…

  Ramane cum am spus deja in nota noastra:

  Si asa cum am mai spus, oricat s-ar zbate si s-ar osteni unii si altii intru batjocura, insulte, can-can urat mirositor si aruncare de petarde diversioniste, orice om cu adevarat credincios are incredere ca, pana la urma, chiar daca in aceasta lume minciuna ar parea oarecand biruitoare, la Dumnezeu intotdeauna adevarul va iesi ca untdelemnul la suprafata. Numai cineva lipsit COMPLET de frica lui Dumnezeu sau orbit in intregime de cel-rau poate sa-si inchipuie ca minciuna ar avea picioare… lungi sau ca poate sa treaca si in vesnicie, la Judecatorul cel nemitarnic, drept invingatoare. Cel credincios stie ca, desi Hristos este ridiculizat diabolic, batut fara mila si scuipat in aceasta lume pentru ca a stricat socotelile arhiereilor, fariseilor si carturarilor fatarnici, desi este chiar ridicat pe Cruce si omorat, tot El are, pentru vesnicie, ultimul Cuvant.

  Si, asa cum am mai aratat, fata de toata masinaria razbunatoare a murdariilor, care deja s-a pus din nou in miscare, nu avem decat aceste raspunsuri:

  Spun adevărul în Hristos, nu mint, martor fiindu-mi conştiinţa mea în Duhul Sfant” (Romani 9, 1).

  “Nu vă amăgiţi: Dumnezeu nu Se lasă batjocorit; căci ce va semăna omul, aceea va şi secera”. (Galateni 6,7)

  “Că înfricoşat lucru este a cădea în mâinile Dumnezeului celui viu” (Evrei 10, 31)

  Si, asa cum avertiza parintele Sofian:

  “în această viată putem însela pe altii, ne putem însela pe noi însine, dar nu vom putea însela Dreapta Judecată a lui Dumnezeu“.

 22. Iata cum adevarul incepe sa iasa la iveala mai repede decat ne-am asteptat.

  De multa vreme Apologeticum are de la noi spam si toate comentariile lor merg direct acolo. Verificand spam-ul, iata ce am gasit:
  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/09/16/cuvantul-parintelui-pustnic-proclu-despre-ispitele-grele-ale-lumii-si-ale-bisericii-de-astazi-cum-va-fi-sfarsitul-lumii-si-ce-avem-noi-de-facut-fara-sfatul-duhovnicului-sa-nu-faca-niciun-pas-ca/comment-page-1/#comment-40461

  Comentariile lor in care se dau de gol.

  Apologeticum

  Iar dati dovada ca aveti numai conspiratii in cap. Voi uitati si ce vorbiti. Nu ati spus voi, dupa postarea inregistrarii cu Parintele Arsenie ca va urma si o inregistrare cu Parintele pustnic Proclu? Iar data de 29 am aflat-o de la sora Parintelui Proclu, care nu era deloc incantata de vizita voastra zicand ca “au venit un pletos din Bucuresti si au ispitit pe bietul parintele”. Nu mai zic de cat de ingrozit era Parintele Proclu cand a auzit iar de cipuri. Sfintia sa a zis ce avea de zis anul trecut, nu trebuia sa mai zgandariti si voi! Insa scopul era de a lovi in Petru Voda, caci altfel de unde ar fi stiut toate minciunile voastre despre “falsii uncenici”. Veniti la Parintele Justin sa va spuna sfintia sa cum sta treaba cu ucenicii s-apoi sa vedem daca mai aveti curaj sa mai barfiti aiurea. E regretabil modul in care dezbinati lumea, punand in conflict mari duhovnici. Nu va ganditi deloc la lumea care se sminteste din cauza voastra?
  Cine a zis sa fuga in pesteri si paduri? Oare retragerea la sate, fiecarea avand casuta si ogorul sau e salbaticie pentru voi? Adica bunicii nostri au fost salbatici? Ne-ati pus prea multe marturii mincinoase in carca si nu e bine deloc pentru voi, insa Dumnezeu sa va ierte, caci noi suntem datori sa va iertam, dar asta nu inseamna ca veti fi lasati sa manipulati lumea. Pace!

  Asadar, aceasta este dovada clara ca in inregistrarea cu parintele Proclu este vorba despre alte persoane decat noi. Asa cum am spus si pana acum, noi am vizitat pe parintele pe data de 28 august! Am fost mai multi, un intreg grup, familial, dintre care unele persoane o cunosc foarte bine pe sora parintelui. Al doilea indiciu, hotarator, sunt pletele lungi.
  Nimeni dintre noi nu are plete in acest moment, desi cu ceva vreme in urma unul dintre noi avea, intr-adevar, si in aceasta postura l-a si cunoscut pe adminul de la Apologeticum. Pe 29 deja eram in drum inapoi, spre Bucuresti. Pe 31 a avut loc interviul cu parintele Arsenie.

  Concluzie: Pe 29 august a fost altcineva, un pletos misterios, probabil instotit de cineva (?) si pe care acesti draguti frati care nu clipesc sa aplice santajul au avut abilitatea sa il confunde cu noi.
  I-am publicat adminului de la Apologeticum si celalalt comentariu de la spam, sa nu zica ceva ca l-am cenzurat. Dar daca tot ne-au aruncat o provocare, ii aruncam si noi – sa mearga cu inregistrarea audio de la noi si sa il intrebe pe parintele daca a asa a spus sau nu. 🙂 Si daca el considera ca a fost manipulat cand a spus asa ceva.
  Cat priveste intrebarile referitoare la pesteri si paduri (?) astea nu se refereau la ce spuneau ei, ci la ce celebra “iesire din sistem” care ii apartine lui Saccsiv.

 23. Oameni buni, acuma stiti care-i treaba ? Va indepartati de la subiect. Nu mai raspundeti provocarilor de genul asta ca numai rau iese din asta. Ce au spus parintii Iustin, Proclu, Arsenie, Efrem, Paisie, Adrian, Porfirie, Cleopa, Metodie, Teofan, si toti ceilalti, sunt cuvinte pentru mai multe tipuri de suflete, toate adevarate, toate folositoare, chiar daca ele par contradictorii. Ele par contradictorii celui care le judeca prin prisma gandirii lui inguste, dar unei gandiri duhovnicesti aceste cuvinte exprima aceeasi esenta : razboiul Mantuitorului pentru a mantui pe toti din biserica ortodoxa, slabi sau tari, cu cip sau fara. Nu va mai certati degeaba. Iertati-i pe toti cei ce nu inteleg acestea si traiti in pace cu toti. Raspundeti provocarilor doar cu atata : Dumnezeu sa te ierte si sa te mantuiasca frate. Nu mai purtati razboaie cu cei slabi, care au unele greseli, fie ca iau acte, fie ca hulesc, fie ca provoaca, iertati-i pe toti. Vorbiti si voi la general despre unele greseli, fara a face aluzii, fara a lua lupta asta ca pe ceva personal. Nu e bine sa observam fiecare greseluta a aproapelui, dusmanul e unul singur : antihristul.
  Suntem toti fii ai aceleiasi Biserici, si cine va ramane in aceasta biserica nu are cum sa ajunga veci sa fie pecetluit. Biserica e infailibila si ne apara ea pe noi, nu noi pe ea. Tineti-va doar de aceasta biserica, lasati orice razboi cu alti membri ai bisericii, si pecetea nu se va putea atinge de voi. Pecetea nu va intra in biserica ortodoxa, iar cei din afara sunt deja pecetluiti. Nu va mai certati pentru diferite nuante ale cuvintelor parintilor : eu sunt al lui Iustin, eu al lui Proclu, eu al lui Porfirie. Adevar fara dragoste nu exista, nici dragoste fara adevar, dar nici ortodoxie fara dragoste si adevar. Atentie mare : dragostea multora se va raci, dar cine va ramane in dragoste va ramane in Dumnezeu si in Adevar.
  Nu merita sa ne certam pentru lucruri de nimic. Nu mai acuzati pe nimeni de nimic. Actionati ca o familie ce sunteti toti ortodocsii. Serios, e momentul sa ne purtam ca niste fii ai Aceluiasi Tata.

  Buna ar fi si o vizita la par Iustin unde sa discutati calm cu fratii de la apologeticum toate problemele astea neesentiale, de fata cu par Iustin. Merita macar incercat.

 24. I-am scris adminului de la Apologeticum, pe mail, urmatoarele:

  Frate, am verificat comentariile de la spam dupa multe zile si sa vezi ce am gasit. Doua comentarii, dintre care unul lamuritor din plin.

  Si acum am inteles de ce ati spus in prima postare ca am fost pe 29.

  Pentru ca este vorba despre altii, nu despre noi. Noi cu adevarat am fost pe 28, seara, intre orele 6-8. Iar interviul cu parintele Arsenie a fost facut pe 31, si de el am aflat abia pe 31.

  Inca ceva esential: nu mai am plete (eu, I.), DEMULT. Si am fost acolo mai multi, nu doar 2, cu niste prieteni care o cunosc foarte bine pe sora parintelui.

  Asadar, voi vorbiti acolo despre ALTCINEVA.

  Puteti sa lasati cat vreti inregistrarile voastre.

  Si asta doar asa, pentru tine, pentru ca totusi consider ca esti sincer, desi gresesti enorm: avem poze din aceasta perioada, plus o gramada de marturii, pentru ca ne-am intalnit cu prietenii nostri din zona, frati mireni si parinti.

  I., fratele caruia i-ai spus odata, la Petru Voda, cuvant din partea Parintelui Proclu:

  “daca adormim noaptea cu gandul la cip, nu am facut nimic”.

 25. ce faceti cu acuzatiile voastre de mai sus fata de inregistrarea anterioara, pe care o catalogati falsificata? Voi nu vedeti ca Parintele Proclu va numeste Iude? Pana unde o sa mergeti? Caiti-va caci voi tindeti sa deveniti niste impietriti si nici ingerul de va va vorbi nu veti crede!

 26. Pai bine mai I., dar cine crezi ca adoarme cu gandul la cip? Daca de la anul vin buletinele, oare nu ar trebui sa ne preocupam cat de cat? Mai putin conteaza ca v-ati luat de mine, cu fel de fel de inventii ba de stilism, ba de securitate. Voi chiar nu vedeti paranoia in care sunteti? Insa cand deja loviti in Parintele Justin si in manastirea Petru Voda, in primul rand ca va discreditati pe voi (si asta ne-o spune foarte multa lume), acum l-ai mai bagat si pe Parintele Proclu si ati ajuns exact ca mojicii de la radio dobrogea, care anul trecut incercau sa faca dezbinare intre Parintele Justin si Parintele Arsenie.
  Vezi ca mai sunt comentarii neaprobate de voi, ia mai scotociti si fiti sinceri si corecti!

 27. @Apologeticum:

  Nu mai da numele intreg, stiu ca voi asa procedati, desi noi am respectat anonimatul tau. In plus, nu va multumiti cu faptul ca dati numele noastre, ci mai si lasati informatii reale amestecate cu informatii false despre noi, in comentariile de pe blogul ce va apartine. Asa ati facut si cu parintele Proclu, ati amestecat adevaruri cu minciuni ca sa iasa pasenta cu acuzatiile fata de noi. Despre placinte si mere nu stim nimic si nu vedem relevanta. Cert este (sau cel putin asa reiese din inregistrarile voastre) ca parintele a fost amenintat de acel personaj de pe 29, pletosul, dar se pare ca nimanui nu ii pasa de asta, caci voi sunteti preocupati sa dati cu toata puterea in noi. In plus, ce stim ce fel de minciuni ati spus parintelui Proclu despre ce am facut noi cu cuvantul sau? De ce nu dati tot ce ati spus voi in acea inregistrare? Cum ati prezentat lucrurile? Ati citat din ce am scris noi acolo, in postare? Ca noi macar am citat de la voi cuvant cu cuvant, nu am inselat pe nimeni.
  Cat priveste treaba cu radio dobrogea, frate admin, nu stiu unde erai tu, dar lipseai in momentul in care acel parinte care isi facea haina preoteasca de rusine a facut scandalul de la celebra dezbatere de la AZEC de anul trecut. Atunci nu tu, ci eu am fost cel care s-a opus talhariilor pe care le facea, si pentru acest lucru am fost numit, in gura mare si in fata tuturor, de parintele Eugen T., eretic. Asa m-a manat constiinta sa fac la adunarea AZEC, sa iau apararea Apelului Parintelui Iustin, fara sa ma gandesc la consecinte. Parintele Filotheu ar trebui sa stie mai bine, doar era la prezidiu. Aceluiasi parinte i-am atras atentia asupra unui potential scandal ce putea fi pornit impotriva manastirii cand cu vizita unor stilisti compromisi din Italia, tocmai pentru ca intelegeam faptul ca poate fi folosita drept pretext pentru pornirea unor sanctiuni etc. Asadar, de unde ati scos-o cu faptul ca denigram pe parintele Iustin si man. Petru Voda? Sau tu, eventual cu inca 2-3 calugari, esti manastirea Petru Voda?

  Oricum, acel Apel il consider si astazi, in acest moment, drept al parintelui si drept necesar pentru trezvirea noastra. Insa ce s-a intamplat ulterior si ce ati facut voi e cu totul alta poveste, cu care nu am fost de acord si nu nici nu pot fi, indemnat de aceeasi constiinta. Si cu asta consider subiectul incheiat.
  I.

  PS: evident ca ne preocupa faptul ca se introduc buletinele, desi nu DOAR asta ne preocupa. Despre asta am scris aici: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2010/09/17/ce-este-suspect-in-e-romania-de-ce-cand-sistemul-social-si-economic-pare-ca-se-prabuseste-se-munceste-stahanovist-la-informatizarea-romaniei-carui-pericol-trebuie-sa-ne-opunem/

  si in multe alte postari…

 28. Vad o legatura intre pr Proclu si pr Iustin Parvi in sensul urmator:
  APOLOGETICUM si cativa dintre “ucenicii” pr Iustin spuneau despre ambii ca vor sa se retraga si sa nu mai vorbeasca cu lumea ceea ce nu e adevarat.
  Nici parintele Iustin nu s-a zavorat asa cum spunea un comunicat al maicii Fotinii, si, nici pr Proclu nu a cedat amenintarilor asa cum vroiau sa dea impresia cei de la siteul din Petru Voda, administrat clandestin fara binecuvantarea pr Iustin.
  Deci si pr Iustin si pr Proclu isi continua activitatea asa cum simt ei de cuviinta si nu asa cum doresc “altii”…
  Acei “altii” care chipurile se plang ca sunt victime incercand sa dea impresia ca sunt eroi. Spre necazul lor e ca teatrul nu merge la infinit…

 29. Apropo de nume, nici voi, nici eu nu mai suntem de mult anonimi. Au avut grija altii sa ni se afle numele, dar nu-i bai. Iar in comentariul vostru de mai sus, chiar I. si-a scris numele intreg… chiar m-am mirat, dar am zis ca isi asuma asta. Intre timp ati modificat si ati pus doar I. Daca observati in inregistrarea de duminica, 19 sept, la sf apare sora Parintelui care a intrerupt discutia caci Parintele avea niste musafiri… a fost o ispita, caci vroiam sa-i citim si ce ati scris voi, insa nu ne-a mai permis timpul, si asa parea destul de jenant ca necajim pe bietul Parintele cu fleacuri, datorita suspiciunii voastre. Insa i-am zis frazele in care pomeneati de Petru Voda, de Parintele Justin etc. iar Parintele Proclu s-a facut foc si para, ca el nu a declarat nimc impotriva manastirii etc. Apare acum intrebarea: cat de veridica este inregistrarea voastra, destul de slaba calitativ (de neinteles pt ca voi v-ati dus special pt asta, iar noi eram intamplator prin zona si aveam doar un telefon) si nici nu pare a fi cu acordul Parintelui Proclu, caci aparatul cu care ati inregistrat pare tinut la distanta. Cel mult tindem sa credem ca Parintele Proclu este o victima a intoxicarii voastre cu obsedanta ipoteza, a “falsilor ucenici” si acum vazand ca ceea ce ati urmarit este de a-l pune pe Parintele Proclu contra Parintelui Justin, sunteti numiti iude si turnatori de catre Parintele Proclu. Dar avem marturia surorii sale in care precizeaza cum ati procedat, de profesorii cu care ati venit, povestea cu p A. etc (mai bine sa nu stie lumea, caci nu avem scopul de a va compromite… din pacate ati facut-o singuri)… iar privitor la data, sora Parintelui Proclu e posibil sa nu ne fi zis exact, 28 sau 29.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Articole Recomandate

Carti recomandate