IUBIREA DOMNULUI, “FARA REPROSURI”: Domnul si astazi ne spala picioarele si continua sa bata la usa inimii noastre, desi o gaseste inchisa…
Sa dam fara sa ne para rau
Domnul da cu marinimie, fara sa-I para rau. Noi insa, cand dam ceva, ni se intampla destul de rar sa dam fara regrete sau fara reprosuri. Le reprosam oamenilor ca cer prea mult si prea des, cateodata folosim ocazia de a le tine o intreaga morala, aducandu-le aminte ca s-au aratat nerecunoscatori fata de ajutorul pe care li l-am dat mai inainte. Domnul procedeaza altfel cu noi pacatosii. Putem sa ne adresam Lui in fiecare zi si de cate ori vrem, iar El nu se va supara. Putem sa venim inaintea Lui cu oricat de multe cereri de ajutor. El nu ne va reprosa niciodata ca sunt prea multe.
Dupa ani si ani de indiferenta, de instrainare, cand in sfarsit ne indreptam din nou spre Domnul, El nu ne va face o vina din acest trecut, fiind gata sa reverse asupra noastra milostivirea Sa, sa ne primeasca cu iubire, ca pe fiul risipitor, sa ne iasa in intampinare. Iata de ce cuvintele: “El da cu simplitate si fara-nfruntare” (repros) exprima foarte precis aceeasta calitate a lui Dumnezeu.
Domnul ne da, intr-adevar, totul. S-a dat pe Sine Insusi pentru omenirea cazuta in pacat. Pacatosenia si nevrednicia noastra nu-L fac sa renunte la iubirea pe care ne-o poarta si care „pe toate le nadajduieste, pe toate le rabda”.
Nu va temeti de reprosurile Lui, temeti-va doar de reprosurile propriei voastre constiinte, daca veti mai intarzia sa veniti la marinimosul, iubitorul vostru Parinte. Fie ca milostivirea Lui, de care de atatea ori v-ati bucurat la nesfarsit, sa va invete nu doar sa cereti si sa primiti, dar si sa dati. Sa dati aproapelui tot ce puteti, fara sa va para rau, asa cum ati primit si voi de la Dumnezeu.
Deschide usa inimii
Deci, fiind seara in acea zi de-ntai a saptamanii, si usile fiind incuiate acolo unde ucenicii erau adunati de frica iudeilor, a venit Iisus si a stat in mijloc si le-a zis: „Pace voua!”. (Ioan 20, 19)
Sa nu deznadajduim daca Hristos nu Se va arata si in inima noastra impietrita. S-ar parea ca nu are cum sa intre, noi insine incapatanandu-ne sa tinem usa zavorata pentru tot ce este bun, respingand cu o trufie dementa „unicul lucru de care avem nevoie”, caznindu-ne sa inabusim vocea constiintei, care nu ne da pace. Dar chiar si atunci cand ne aflam intr-o asemenea indaratnica instrainare, retrasi ca intr-o fortareata aparent de nebiruit, Domnul poate sa apara pe neasteptate, sa nu ia in seama cat suntem de vicleni si de egoisti, baricadati in mijlocul desartelor noastre cugete si preocupari si sa ne spuna: „Pace voua!” Domnul ne doreste mantuirea si, facandu-Se a nu vedea nenumaratele noastre faradelegi, continua sa bata la usa inimii noastre, desi o gaseste inchisa. Totusi, El intra pe ea, ne lumineaza cu lumina Sa bezna din suflet.
Doamne Iisuse Hristoase, intra si in inima mea! Tu, Cel ce ai inviat mortii, Cel ce Tu Insuti ai inviat, invie in mine semintele binelui, care intarzie sa incolteasca, patrunde in inima mea chiar si prin usa incuiata, lumineaza orbirea mea cu lumina prezentei Tale, fa-ma sa aud sfantul Tau cuvant „Pace voua!”.
Traiasca in noi Hristos
Eu in mijlocul vostru sunt asemenea celui ce slujeste. (Luca 22, 27)
Slujirea Domnului continua pana astazi. Şi astazi Se incinge cu prosopul Sau, ca sa ne spele picioarele. Ne ofera iarasi si iarasi drept hrana sfantul Sau Trup, ne da sa bem din potirul cu sfant Sangele Sau. Poarta si astazi bolile si suferintele noastre. Indeplinind voia Tatalui, trece peste propria Sa vointa, pentru ca Tatal ceresc sa lucreze prin El.
„Voi sunteti ai lui Hristos” (cf. I Corinteni 3, 23). Sa ne aducem aminte ai cui suntem si vom indeplini ceas de ceas voia Sa. Traiasca Hristos in noi si sa nu mai traim noi! El S-a jertfit pentru toti, S-a dat pe Sine pentru a desavarsi lucrarea pe care i-a incredintat-o Tatal ceresc.
Nici noi sa nu precupetim nimic, sa nu ezitam in fata niciunui sacrificiu, ca sa putem auzi, odata si odata, spunandu-ni-se:
„Bine, sluga buna si credincioasa!… intra intru bucuria Domnului tau“ (Matei 25, 21).
(din: “Fiecare zi, un dar al lui Dumnezeu – 366 Cuvinte de folos pentru toate zilele anului“, Editura Sophia, 2008)
Legaturi:
- Chemarea la slujire in iubire
- INCREDEREA LUI DUMNEZEU IN NOI, coplesitoarea Iubire care ne da lumina
- El, Cel ce-i vindeca pe cei cu inima zdrobita…
- SA NE GRABIM SA TURNAM MIRUL COMPATIMIRII ASUPRA APROAPELUI NOSTRU! Sa tindem spre Lumina care va straluci in mijlocul intunericul raului din lume!
- DUREREA ALTUIA – DUREREA NOASTRA. Cum dobandim rabdare si ce folos avem din incercari? ISPITELE INSINGURARII
- El, LUCRATI IN SLUJBA DOMNULUI CAT TIMP ESTE ZIUA, căci “vine noaptea, cand nimeni nu mai poate sa lucreze”!
- INMULTIREA MILEI LUCRATOARE sau CUM AJUTA DUMNEZEU OMUL PRIN OM. De ce uitam binefacerile Domnului, cartind si tinand minte numai raul?
***
- Sfantul Siluan Athonitul – “Domnul nu e ca noi… Ah, ce Dumnezeu avem!”
- “DE CE OAMENII UCID DRAGOSTEA?”
- Duminica Fiului Risipitor si descoperirea marii taine: CUM NE IUBESTE DUMNEZEUL NOSTRU? (predica exceptionala a Sf. Nicolae Velimirovici)
- Parintele Nicolae Steinhardt – Tatal alearga in calea noastra
- Sf. Ioan Gura-de-Aur – SE POATE DRAGOSTE MAI MARE CA ACEASTA? DAR SE POATE SI NEPASARE MAI SALBATICA?
- “INVREDNICESTE-MA, DOAMNE, SA TE BUCUR SI EU CU INTOARCEREA MEA!”. Cand uitam ca suntem fii risipitori sau uitam cum ne iubeste si ne asteapta Tatal… ISPITELE CRESTINULUI – INTRE OBRAZNICIE SI DEZNADEJDE
- FIUL RISIPITOR. IUBIREA LUI DUMNEZEU si TAINA POCAINTEI. Predici strapungatoare de inima si pline de putere ale Staretului Efrem Filotheitul
- Meditatie zguduitoare la Pilda Fiului Risipitor a Arhim. Andrei Coroian: CHEMAREA BRATELOR PARINTESTI ALE CELUI RASTIGNIT SI CHINUIT DE PACATELE NOASTRE…
*
- CU CE OCHI VOM PRIVI NOI LA HRISTOS IN ZIUA JUDECATII?
- DUMNEZEU MA PLANGE PE MINE
- Cum si cine a frant Trupul si a varsat Sangele lui Hristos? Ne mai aude Dumnezeu daca am pacatuit?
- Parintele Rafail Noica despre “subtirimea” si vulnerabilitatea iubirii lui Dumnezeu pentru noi
*
- Dumnezeu Isi seamana in noi Sangele: noi ce semanam?
- SMOCHINUL NERODITOR si DUMNEZEUL FLAMAND dupa iubirea noastra
- INVITATIA LA NOBLETE SI TRAGICUL NOSTRU REFUZ COTIDIAN/ INIMA DE MAMA SAU DUREREA DE A IUBI (Recomandari duhovnicesti)
- Predica puternica a Parintelui Longhin de la Banceni (2011, video): LUATI-L PE HRISTOS IN VIATA VOASTRA, IN FAMILIA VOASTRA, IN DUREREA VOASTRA!
- BICIUIREA SI BATJOCORIREA LUI HRISTOS. Ne rusinam sa mai cautam placerile sau sa mai cartim? “Cum te rabda inima sa inmultesti inca ranele lui Iisus?”
- DE CE ERA TRIST IISUS? DE CE AR FI TRIST SI ASTAZI? CUM A FOST INTELES MESAJUL LUI? – Predica puternica a IPS Teofan in Duminica Floriilor (video, 2011)
- ASTEPTAND INVIEREA, SA LUAM AMINTE: “Eu stiu cum crestinii care acum plang patimile, asteapta sa invieze Cel Rastignit, ca sa-L puna iarasi pe Cruce…”
- ASTAZI HRISTOS-DUMNEZEU PENTRU NOI PATIMESTE SI SE RASTIGNESTE…
*
- Pr. Dumitru Staniloae: COMPASIUNE SI IERTARE
- TESTAMENTUL DUHOVNICESC AL PARINTELUI STANILOAE: “Sa ne iubim toti in iubirea lui Hristos! Fiti tot timpul cu gandul la Hristos si cautati sa slujiti Lui”
- “Indrazneste sa intelegi ca Eu, Dumnezeu, te iubesc!”
- PARINTELE DUMITRU STANILOAE DESPRE CHEMAREA NOASTRA LA RESPONSABILITATEA SLUJIRII JERTFELNICE: “Cum sa stii daca iubesti cu adevarat pe cineva, daca nu ai suferit pentru el?“
*
- DULCEATA SI DURERE DUHOVNICEASCA DE LA AVVA SELAFIIL SIBERIANUL (I): “Lumea aceasta e bolnava si are nevoie de Iubire”
- DULCEATA SI DURERE DUHOVNICEASCA DE LA AVVA SELAFIIL SIBERIANUL (II): “Domnul nu impinge cu umarul in usa, dragul bunelului…”
- “O, CATA BUCURIE ATUNCI CAND NE BATE HRISTOS LA POARTA INIMILOR!” – Din scrisorile Cuviosului Selafiil (siberianul)
*
Prin spalarea picioarelor Domnul a evitat ispitele de-a stanga si de-a dreapta. Astfel ne-a lasat si nou aceasta cale. El nu le-a spus ucenicilor: “ia, acuma sa vedem, daca ati invatat ceea ce trebuie sa faceti…” si nu gasim ca vre-unul dintre ucenici a spalat la randul lui picioarele Domnului. Nu a fost contra schimb.
Cu toate acestea plecand in Ghetsimani cu ucenicii Sai dupa ce le-a spus: “rămâneţi aici şi privegheaţi împreună cu Mine”(Matei 26, 38) cand S-a intors “la ucenici şi i-a găsit dormind” a zis: “aşa, n-aţi putut un ceas să privegheaţi cu Mine! Privegheaţi şi vă rugaţi, ca să nu intraţi în ispită” (Matei 26, 39-40). Poate ca la prima vedere aceasta pare un repros, insa este mai mult o atentionare, caci spune: “ca sa nu intrati in ispita”. In aceasta se vadeste grija si dragostea Domnului fara umbra…
Doamne ajută,
Cu ajutorul Domnului nostru Iisus Hristos şi al Maicii Sale
S-a definitivat studiul biblic ortodox “Taina Nunţii (Căsătoria) în Sfânta Scriptură”, ultimul definitivat din seria Celor şapte sfinte Taine:
http://binevestitorul.wordpress.com/2014/02/22/taina-nuntii-casatoria-in-sfanta-scriptura/