INVIEREA FIICEI LUI IAIR. Predica marturisitoare a PS Sebastian despre LUAREA IN RAS A CREDINCIOSILOR “MEDIEVALI” care se inchina la MOASTELE SFINTILOR

5-11-2011 Sublinieri

“Sa ne „incapatanam”, deci, sa pretuim aceste valori inestimabile, pentru ca ele ne mai tin!… Sa preferam acest „comportament” — fie el si dispretuit ca „medieval”, dar care izvoraste din adanca si profunda evlavie a neamului acestuia fata de Dumnezeu si sfintii Lui — in locul vacarmului de pe stadioane sau alte locuri de distractie „moderna” si „la moda”…. Sa ramanem crestini adevarati, chiar daca „se va rade” de noi ori vom fi dispretuiti” (PS Sebastian)

In ultimele saptamani am asistat la un suvoi mediatic debordant de batjocuri, invective, sarcasme vitriolate si manipulari denigratoare, ori doar de “analize” ingrijorate, patrunse de… ignoranta crasa, la adresa Bisericii Ortodoxe si, in special, a credinciosilor “bigoti”, “inapoiati” si “imbecili” care stau cu orele in frig ca sa se inchine la sfintele moaste, in loc sa iasa in strada ca sa dea jos guvernul sau, mai bine, sa se duca la munca, puturosi ce sunt ei, ortodcsii astia. A fost un adevarat concert al urii nedisimulate si al bascaliei groase, mai amplificat parca decat oricand, pe toate canalele, si care a culminat recent cu delirul (la propriu!) blasfemator al unui personaj tot mai aberant si mai dezgustator, al carui loc potrivit, intr-o societate normala, nu ar avea cum sa fie catedra universitara (!) sau studioul TV. De aceea cuvantul urmator, de acum cativa ani, al PS Sebastian, Episcopul actual al Slatinei si Romanatilor, este cu atat mai actual si mai necesar…

***

Fiica lui Iair, sau despre un alt inteles al mortii

Dreptmaritori crestini,

Evanghelia de astazi evoca doua minuni savarsite de Mantuitorul Hristos: vindecarea femeii care s-a atins pe ascuns de vesmintele Domnului si invierea fiicei lui Iair — o copila de numai doisprezece ani, singura la parinti. Obisnuia Hristos sa-Si legitimeze invatatura si cuvintele pe care le adresa poporului cu astfel de semne si minuni. Asa se face ca, de-a lungul celor trei ani si jumatate, cat timp a durat activitatea Sa publica, El a vindecat in mai multe randuri bolnavi: orbi, leprosi, ologi si, iata, in evanghelia de astazi a inviat pana si din morti pe o copila, ca sa arate tuturor ca este Dumnezeu, Stapan al sufletelor, dar si al trupurilor; Stapan al vietii, dar si al mortii.

Ceea ce ar trebui sa ne atraga atentia in mod special in aceasta pericopa evanghelica, cred, este un lucru care in general trece neobservat, si anume acela ca Mantuitorul Hristos a fost luat in ras de catre cei care plangeau la capataiul copilei moarte. De ce a fost luat in ras? Pentru ca s-a exprimat altfel decat se asteptau oamenii din vremea Sa:

„Nu plangeti; n-a murit, ci doarme”.

Si au ras cei care se aflau de fata, privindu-L pe Hristos cu mirare si indoindu-se ca Acesta este Invatatorul despre care auzisera ca este atotcunoscator, ca propovaduieste o invatatura nemaiauzita si ca savarseste semne si minuni nemaiintalnite in popor.

Ei bine, gestul acesta, de a se rade de Hristos, nu este un incident singular in activitatea Sa. Aduceti-va aminte ca inca de la inceputul propovaduirii Sale s-a incercat discreditarea si compromiterea persoanei Mantuitorului si a invataturii Sale. Cand a inceput sa invete in sinagoga din patria Sa, conationalii si contemporanii Sai se intrebau:

„De unde stie Acesta carte fara sa fi invatat? (In. 7, 15)

„Ce este intelepciunea care I s-a dat Lui? Si cum se fac minuni ca acestea prin mainile Lui? Au nu este Acesta teslarul, fiul Mariei si fratele lui Iacov si a lui Iosi si al lui Iuda, si al lui Simon? Si nu sunt, oare, surorile Lui aici la noi?”(Mc. 6, 2-3).

Cand Mantuitorul Hristos aducea vindecare celor aflati in suferinta si iertare de pacate, aratand astfel ca de multe ori bolile noastre trupesti sunt urmari ale pacatelor, care era pozitia iudeilor?

Cine este Acesta care graieste hule? Cine poate sa ierte pacatele decat unul Dumnezeu?” (Lc. 5, 21)

In evanghelia de astazi, asadar, oamenii au ras de Hristos cand le-a spus: „Nu plangeti; copila n-a murit, ci doarme” L-au privit cu neincredere, cugetand daca nu cumva au gresit adresandu-se acestui Invatator. Domnul insa refuza sa intre in vreun dialog cu cei care L-au luat in ras, dar face un lucru care ii lasa pe toti inmarmuriti: „apucandu-o de mana pe copila, a strigat: Copila, scoala-te! Si duhul ei s-a intors si a inviat indata”, aratand prin aceasta ca, pentru El, moartea este, totusi, somn…

Iubiti credinciosi,

Plecand de la deosebirea de limbaj si de conceptie prin care Mantuitorul Hristos numeste moartea somn, as vrea sa meditam fiecare dintre noi si sa incetam odata pentru totdeauna sa mai privim moartea ca pe marea catastrofa ce ne-ar arunca — spun unii — in neant, in nonexistenta. Motivul pentru care Hristos a primit sa faca minunea invierii fiicei lui Iair a fost acela ca sa ne arate tuturor ca la Dumnezeu nu moartea are ultimul cuvant. Pentru necredinciosi toate acestea starnesc, poate, si astazi zambete, dar, pentru noi, cei care credem cu toata taria in viata de dincolo, ele ne intaresc credinta ca Dumnezeu este deopotriva Stapanul vietii si al mortii. Hristos a numit moartea somn, iar Biserica, peste veacuri, a numit locul de odihna a celor adormiti cimitir” care in limba greaca inseamna „loc de dormit”, adica „dormitor” (de la verbul kimamai = a dormi]. Este locul unde, trupeste, adormitii robii lui Dumnezeu se odihnesc, in timp ce sufletele lor continua sa traiasca o noua viata, de unde a si fost chemata fiica lui Iair astazi.

Iata cum gandea Hristos si iata cum se justifica „limbajul” si modul Sau diferit de exprimare. Ce au facut oamenii care nu s-au putut ridica pana la intelepciunea cuvintelor Sale? L-au luat in ras. Iar lucrul acesta, din pacate, s-a perpetuat peste veacuri si in mintile si conceptiile multora dintre semenii nostri, care de multe ori au luat in ras si au batjocorit persoana si invatatura Mantuitorului Hristos, socotindu-o nedemna de luat in serios, perimata, retrograda sau chiar paguboasa.

In fiecare sfarsit de octombrie, pe Dealul Patriarhiei se intampla o mare minune! Patru-cinci zile in continuu, zi si noapte, credinciosi din Bucuresti, si nu numai, vin si asteapta ceasuri in sir in picioare, rabdand frigul toamnei, vorbind un alt „limbaj” si „exprimandu-se” in cu totul alt fel decat spun multi ca ar trebui sa se exprime si sa se comporte un om in secolul XXI. Ei bine, am vazut in mass-media fel de fel de interpretari si opinii privind prezenta si participarea acestor credinciosi, veniti intr-un numar atat de mare in pelerinaj la sarbatoarea Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou, si care mi-au adus aminte de „rasul” celor din evanghelia de astazi. „Cum ne vom putea noi legitima ca cetateni ai Europei cu un astfel de comportament, cu astfel de manifestari?” — se intreaba, cu prefacuta amaraciune unii semeni de-ai nostri, vazand comportamentul „invechit, expirat si medieval” — dupa cum il numesc ei — al credinciosilor nostri. Iata diferenta de conceptie, „limbaj” si exprimare. Iata cum am ajuns sa vorbim „limbi” diferite, sa avem comportament si conceptii diferite si cum unii ajung sa para ridicoli in fata celorlalti…

Care este, dragii mei, cauza acestui comportament „invechit…” pe care dumneavoastra, credinciosii, va „incapatanati” sa-l aveti si sa-l manifestati in fiecare an in aceste zile sfinte de sarbatoare si nu numai? Oare nu credinta atat de laudata de Mantuitorul Hristos astazi, cand femeii celei bolnave de doisprezece ani i-a zis: „Indrazneste, fiica, credinta ta te-a mantuit”, sau credinta tatalui indurerat de moartea unicei lui fiice, caruia i-a adresat cuvintele: „Crede numai si se va izbavi”? Ce altceva este acest comportament in secolul XXI, daca nu expresia traditiei evlavioase de veacuri a poporului nostru care, din fericire, nu s-a stins, chiar daca, potrivit caracterizarilor unora si altora, pare o manifestare invechita, medievala si care nu are nimic de-a face cu civilizatia europeana, la ale carei porti am batut si noi? Sa fie oare, credinta noastra, incompatibila cu „viziunea” Uniunii Europene, la care am aderat? Dar, pentru numele lui Dumnezeu, este, totusi, credinta, evlavia si comportamentul nostru specific de veacuri!… Pe mine nu acestea ma ingrijoreaza, caci acestea si-au dovedit valoarea si importanta lor de-a lungul celor doua milenii! Altceva este care trebuie sa ne ingrijoreze, si anume ca factorii de decizie din Europa au refuzat ca in Constitutia ei sa fie stipulata in chip expres originea si cultura crestina a batranului continent! Ma ingrijoreaza faptul ca ii este renegata acestuia astfel propria sa istorie; ii sunt renegati „parintii”: „tata” si „mama” — ma refer la „Crestinism” si la „morala crestina”! Ma ingrijoreaza ca este respins tot mai mult Crestinismul, in schimb este promovata fara de rusine imoralitatea! Ati vazut si dumneavoastra: pelerinajul la Sfintele Moaste este considerat o manifestare si un comportament medieval si „de ras”, iar paradele si actiunile celor cu pacate impotriva firii sunt socotite „dovezi de civilizatie europeana. Ne intrebam atunci, dragii mei, nu cumva este mai de preferat comportamentul acela „medieval”, cum il numesc unii, decat imoralitatea si secularismul care atenteaza tot mai mult la ceea ce a mai ramas sfant in noi?

Aceasta situatie ne cheama, cred, pe fiecare dintre noi, sa ne pretuim si sa luptam pentru pastrarea acestor valori cu si mai multa ravna, pentru ca societatea europeana savarseste o mare greseala atunci cand promoveaza drepturi si libertati pentru om, calcandu-i, in schimb, in picioare, principiile si valorile. Unde vor duce drepturile fara principii sanatoase? Dar libertatile fara valori? La ce bun drepturi si libertati intr-o societate care isi reneaga „parintii”—valorile de veacuri consacrate si „verificate” deja in „cuptorul” culturii si spiritualitatii crestine europene?

Ce ne va aduce, oare, o Europa care-si reneaga in mod sistematic originea crestina? Considera credinta crestina „jenanta”... Au spus: cum sa introducem in Constitutia Uniunii Europene termenul de Crestinism, pentru ca acesta ii jeneaza pe „ceilalti”? Va intreb: care „ceilalti”? De bine ce deocamdata toate tarile Uniunii Europene sunt majoritar crestine, in fata cui ne jenam sa fim crestini?… Chiar si moralitatea a devenit „de ras”… Daca ducem o viata morala, daca tinerii pana la casatorie isi pastreaza curatia, iar sotul sau sotia respecta fidelitatea conjugala, risca sa devina ridicoli si „de ras” pentru cei care au adoptat de acum un alt „limbaj” si un alt „comportament”, apreciate ca fiind mai „la moda”, in timp ce morala traditionala crestina este taxata  drept „invechita”, „perimata” si „medievala”.

Dragii mei,

Cred ca se implineste cu noi cuvantul Domnului care zice:

„nu este robul mai mare decat stapanul sau. Daca M-au prigonit pe Mine, si pe voi va vor prigoni; Daca au pazit cuvantul Meu, si pe al vostru il vor pazi(In. 15, 20).

Sa ne „incapatanam”, deci, sa pretuim aceste valori inestimabile, pentru ca ele ne mai tin!… Sa preferam acest „comportament” — fie el si dispretuit ca „medieval”, dar care izvoraste din adanca si profunda evlavie a neamului acestuia fata de Dumnezeu si sfintii Lui — in locul vacarmului de pe stadioane sau alte locuri de distractie „moderna” si „la moda”. Sa pretuim invatatura Mantuitorului nostru Iisus Hristos, Care ne-a dovedit si astazi ca nu este un „amagitor”, cum sustineau cei care vroiau sa-L denigreze si sa-L discre­diteze (Mc. 6, 2-3; Lc. 5, 21), caci prin semnele si minunile Sale Si-a legitimat puterea si invatatura Sa dumnezeiasca. Sa ramanem credinciosi moralei si traditiilor pe care le pastram de doua milenii si sa ramanem crestini adevarati, chiar daca „se va rade” de noi ori vom fi dispretuiti, caci stim ca de acolo, din adancurile trairii noastre, ca si din racla Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, izvorasc binecuvantarea si viata cea vesnica, avand credinta ca prin aceasta Hristos ne va invia si pe noi asa cum a inviat-o astazi pe fiica lui Iair.

Sa tinem aproape de Dumnezeu si sa ne rugam si pentru cei care rad de noi si ne dispretuiesc. Sa ne vedem de credinta noastra, de valorile noastre perene, pentru ca numai asa vom ramane vii si dupa moarte, cand vom fi inviati si vom petrece impreuna cu Hristos in vecii vecilor, Amin”.

(din: †  Sebastian, Episcopul Slatinei si Romanatilor, Predici la Duminicile de peste an, Slatina, 2011)

Pentru aceeasi Duminica, va invitam sa cititi:


***

 

Legaturi:


***


Categorii

Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Invierea fiicei lui Iair, Marturisirea Bisericii, Portile Iadului, PS Sebastian, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

31 Commentarii la “INVIEREA FIICEI LUI IAIR. Predica marturisitoare a PS Sebastian despre LUAREA IN RAS A CREDINCIOSILOR “MEDIEVALI” care se inchina la MOASTELE SFINTILOR

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

 1. “Domnul insa refuza sa intre in vreun dialog cu cei care L-au luat in ras”. Corect. Si dificil. Cred ca cine poate face asta ajunge departe.

 2. Am avut rabdarea sa urmaresc atent “emiusnea Conexiuni” a lui Valentin Stan, care a fost realizata la Postul Tv Antena 3.
  Si nu mi-a venit sa cred si sa accept cat de jalnic si vrednic de compatimire a putut ajunge acest Valentin Stan…!
  Tonul bascalios si atitudinea impertinenta si vorbele sale pline de jignire si ofensa insultatoare la adresa Ierarhilor Bisericii si a Credinciosilor Bisericii si cu deosebire monahi, precum si la adresa romanilor “nemteni”, il pot costa chiar RASPUNDEREA PENALA!
  Fiindca “E LEGI Domnule Valentin Stan, E LEGI si pentru domnia ta…!!”, ca sa ii citesc propriile sale vorbe din aceasta emisiune!

  Sa iei peste picior pe Patriarhul Bisericii Ortodoxe, si pe ceilalti Episcopi, a caror demnitate si onoare si functie si prestigiu public sunt recunoscute si aparate si de catre “LEGILE” de care Valentin Stan amintea in emisiunea sa, dar pe care el dovedeste ca nu doreste sa le repecte, arata ca acest om nu este demn de tilul sau universitar pe care il poseda, si de statutul de persoana publica (in sensul de “prsonalitate” notorie din spatiul mediatic romanesc) pe care il poseda la momentul actual.

  Un adevarat profesor universitar si un adevarat “V.I.P.” din lumea Televiziunii, nu se poate COBORI intr-un asemenea HAL si la un asemenea nivel de comportament public iresponsabil, si sa ajunga sa jigneasca cu un asemenea limbaj de mahala si suburban, CREDINTA si Sfintii romanilor, Biserica Ortodoxa a romanilor, Dumnezeul Romanilor, ISTORIA romanilor, VALORILE TRADITIONALE ale romanilor si nu in ultimul rand INTELIGENTA romanilor, si cu deosebire a romanilor NEMTENI (oricare ar fi acestia, din Judetul Neamt, din Municipiul Patra Neamt etc.), chiar daca prin referirea la acesti “nemteni”, Valentin Stan a aratat ca nu ar avesa ceva special doar cu nemtenii de bastina, ci a avut intentia sa se exprime si “figurat” la adresa tuturor romanilor…!

  Cu ocazia acestei emisiuni, acest realizator si-a dat in vileag toata partea negativa, sinistra si viciata a personalitatii sale si a sufletului sau (mai putin cunoscuta de catre unii romani care i-au urmarit cu interes emisunile sale de pana acum) care “pute TARE” (ca sa-l citesc din nou) si care ii alimenteaza gandirea si conceptia si viziunea sa pe care el o are la momentul actual fata de VALORILE TRADITIONALE ALE ROMANILOR, si care ii anima limmbajul si comportamentul flegmatic si mistocaresc si atat de putin reusit (de adevarat CLOWN) pe care il are in fata camerelor de luat vederi si care a ajuns demn de condamnat si detestat!

  In trecut l-am socotit pe acest Valentin Stan un om istet si inteligent si chiar curajos, care a avut indrazneala sa vorbeasca atat de direct si dur despre greselile Presedintelui Basescu si ale multor politicieni din actuala conducerea, dar se pare ca m-am inselat cu privire la desteptaciunea lui, fiindca acum i-am putut vedea adevaratul sau nivel intelectual si “uman” pe care acest om il are!

  A facut un adevarat “KITSCH” TV cu aceasta emisiune, a incercat (fara sa reuseasca) sa puna laolalta imagini si informatii despre Biserica si Sfinti si Sfinte moaste, cu clipuri de muzica usoara, cu opinii ale unor filosofi si scriitori occidentali liberi cugetatori despre misticism, cu filmulete despre Unirea Sinodului Bisericii ROCOR cu Sinodul Bisericii oficiale Ortodoxe a Rusiei, cu referiri la arta impresionista si expresionista a unui pictor evreu, cu idei din opera teologica a lui TOMA D’AQUINO, si a reusit sa obtina pana la urma “UN GHIVECI”, un “produs final” de prost gust (un mic “FIASCO”) si o IMPRESIE FINALA a telespectatorilor, ca este un SLAB “creator” de arta tv…

  Bineninteles el a crezut in sinea sa ca nu orice “nemtean” (adica roman crestinn ortodox, care crede in Moaste de Sfinti, si care este invaluit in “misticism” bigot…) poate sa ajunga sa sesizeze si priceapa FIRUL ROSU a ceea ce a vrut sa transmita el prin aceasta emisiune, dar “nemteanu” cu “glod in creier si in cap si minte” (ca sa-l parafrazez chiar pe el si sa-i citez cu aproximatie chiar cuvintele sale), s-a DOVEDIT IN FINAL chiar el…, caci fara sa vrea a aratat CARENTE mari de cultura si formatie intelectuala…
  Ce sa faci se mai intampla si la case mari…!
  Si uite ca iese la iveala NEPRICEPEREA unor fuduli, fie ei si profesori universitari si personalitati mediatice, “ca uleiul pe fasolea batuta” (cum zic banatenii intr-o zicala regionalista populara)…

  Se implineste inca o data si cu acest “istet” Cuvantul Scripturii Dumnezeului crestinilor ortodocsi despre “inteleptii acestei lumi “ca “zicand ca sunt intelepti au ajuns NEBUNI” (cf. Romani, cap.1, vers.22).

  Asa de bine ii “prinde” intr-o caracterizare a sa, Sfanta Scriptura pe oamenii care se asemana ca stil si tip de personalitate cu acest Valentin Stan!

  Ia auzi “Domnule” Stan ce zice Scrpitura despre unii oameni ca matale:

  “Precum nu poate să se folosească slăbănogul de picioarele sale, tot aşa nici cei nebuni de cuvintele cele înţelepte.” (Proverbele lui Solomon, cap.26, vers.7);
  “Limba celor înţelepţi picură ştiinţă, iar gura celor nebuni revarsă prostie. ” (idem, cap.15, vers.2);
  “Orice om înţelept lucrează cu chibzuinţă, numai cel nebun îşi desfăşoară nebunia.” (ibidem, cap.13, vers.16);
  “…Mereu învăţând şi neputând niciodată să ajungă la cunoaşterea adevărului.
  După cum Iannes şi Iambres s-au împotrivit lui Moise, aşa şi aceştia stau împotriva adevărului, oameni stricaţi la minte şi netrebnici pentru credinţă.
  Dar nu vor merge mai departe, pentru că nebunia lor va fi vădită tuturor, precum a fost şi a acelora.” (2 Timotei, cap.3, vers.7-9)!

  Poate nu este prea tarziu sa revii la normalitate…!

  Dumnezeu sa aiba mila de noi toti!

 3. Citesc uneori acest site.Sunt aici multe lucruri folositoare.Din pacate, discernamintul politic al administratorului lasa mult de dorit.Adesea Razboi intru cuvint devine cutia de rezonanta a A3 sau a RTV, pe care le prezinta drept “presa nealiniata”.Poate incepeti sa va dumiriti.

 4. @GOS:

  Am fi fost recunoscatori daca ati fi scris comentariul acolo unde-i este locul: pagina de stiri. Si ar fi fost si mai bine daca ati fi adus argumente pe fond, eventual cu exemplificari. Altfel, sa ne iertati, suna ca in manualul micului nourepublican a la Neamtu, care are pe lista televiziunile acceptabile si ca sarcina sa infiereze televiziunile care nu trebuie.

  Nu avem niciun fel de iluzie cu privire la televiziunile Antena 3 si Realitatea TV sau/si RTV. De nenumarate ori ne-am exprimat impotriva informarii prin teve si deseori asupra rolului nociv jucat chiar de aceste televiziuni in campaniile anti-Biserica. Folosim deseori informatii, inclusiv pe subiecte sociale de actualitate, din surse media vadit cotroceniste (cum ar fi Ev. Zilei, Romania Libera).

  Acum, daca totusi nu suntem chiar naivi sau simpatizanti ai actualei puteri, nu se poate sa nu vedem ca exista canale media care servesc scopurilor propagandistice ale actualei puteri, si exista cateva canale mediatice care nu servesc acestor scopuri pentru ca proprietarii lor sunt adversarii presedintelui. Daca ar fi fost apropiatii lui, televiziunile lor ar fi facut foarte bine jocul actualului presedinte, cum a fost cazul cu Realitatea TV acum cativa ani sau cu Antena 3 pe vremea “solutiei imorale”. In fine, faptul ca exista adversitate are drept efect “colateral” o diversificare a informatiei si accesul si vocilor contestatare sau critice la adresa deciziilor puterii/justificarilor pe buna dreptate, care altfel nu si-ar gasi locul in canalele media cotroceniste. Exemplu: cazul academicianului Dinu Giurescu si a subiectului regionalizarii. Academicianul a spus foarte clar ca la TVR nu isi poate exprima opiniile despre acest subiect in mod liber.

  Asta nu inseamna insa, nicidecum, ca respectivele televiziuni sunt nealiniate in sens principial. Sunt, in primul rand, foarte prost conduse si livreaza mult material de slaba calitate, atat din cauze ce tin de patronat cat si de o vadita incompetenta editoriala. De aceea am si spus ca informatia incomoda pentru putere, totusi un lucru esential in democratie, se regaseste mai degraba ca un efect colateral decat ca practica principiala… Dar… inca se gaseste si da, cu precadere la aceste televiziuni, lucru explicabil conjunctural. Insa incompleta si deseori partinitoare. Daca ati fi citit cu atentie, ati fi vazut ca orientarea noastra este anti-UE, anti-NATO, ca sa nu mai vorbim de FMI sau BNR. Or aceste instante sunt departe de a fi criticate pe respectivele canale tv. Prin urmare, vorbim totusi doar de o presa mainstream care inca nu e aliniata la siajul puterii.

  Asadar, noi ne folosim de TOATE canalele mediatice si nu e vina noastra daca din motive conjucturale o anumita informatie se gaseste doar pe anumite canale tv. Criteriile noastre de selectie nu sunt facute in functie de televiziuni, ci in functie de subiecte si de cum sunt tratate ele.

 5. Aici suntem mai multi care scriem, nu doar unul. Cam cum ar trebui sa arate “discernamantul politic” al nostru ca sa fie si pe placul domniei voastre? Din critica pe care ne-o faceti, se deduce ca dvs. detineti acel discernamant care la noi “lasa mult de dorit”… Banuim ca aveti si o garantie serioasa in acest sens, al detinerii acestui dar pretios si rar, de vreme ce sunteti atat de sigur si ne vorbiti asa “de sus”, chiar daca admiteti ca ne cititi doar “uneori”. Macar, daca tot ne judecati (stramb – zic eu), sa nu uitati sa multumiti lui Dumnezeu ca nu v-a lasat sa cadeti in pacatul prostiei, precum acesti administratori care au devenit cutii de rezonanta 🙂

  Dar, ca sa incercam sa ne “dumirim” impreuna:

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/10/17/fenomenul-medjugorje-promovat-la-emisiunea-in-premiera-de-la-antena-3-video/

  Atac prostesc in Jurnalul National la evlavia fata de Sfintele Moaste

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/10/25/card-de-identificare-pentru-copiii-pierduti-la-ce-face-reclama-antena3-video/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/10/26/ziarul-adevarul-campanie-fatisa-plina-de-ura-si-furie-oarba-impotriva-bisericii-ortodoxe-atac-grosolan-si-prostesc-la-ips-teofan/ (cu referire si la un articol de pe siteul A3)

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/10/17/cazul-huidu-prilej-de-promovare-intensa-a-astrologiei/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/07/08/adevaratul-mare-pericol-si-cursa-in-care-cad-inclusiv-patriotii-sinceri-sa-vina-un-guvern-european-sau-mondial-sa-ne-scape-de-basescu/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/04/05/sa-muriti-bine-cancerul-spitalelor-romanesti-si-abia-inceputul-planului-sistematic-de-exterminare-lenta-a-saracilor-bolnavi-ai-romaniei-dar-daca-il-ascultam-pe-ministrul-cseke-oficial/

  … Trist si modul partinitor de a face jurnalism al directorului si moderatorului Antenei 3, extrem de agresiv si dur (pe buna dreptate) cu secretarul de stat Irimia, dar foarte galant si acoperitor pentru nesimtirea flagranta a dr. Oprescu, protejatul pe nedrept al trustului…

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/05/31/saptamana-sodomei-in-romania-homosexualii-ii-invita-pe-politicieni-sa-marsaluiasca-impreuna-masinaria-propagandei-pro-gay-duduie-se-cere-reeducarea-tinerilor-care-sunt-prea-homofobi-si-antisemiti-s/ (o alta emisiune In premiera, de data aceasta pro-gay)

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2009/11/02/cercel-pravale-apocalipsa-stiri-2-nov-2009/

  Mircea Badea este suspect de gripă porcină

  Cum s-a procedat si in strainatate, se alege o personalitate publica foarte populara, si care s-a mai si aratat initial sceptica fata de aceasta gripa, care sa poata juca, cu sau fara voia lui – nu stim (dar ne amintim ca a mai facut un astfel de joc publicitar pentru firma Toshiba, inscenandu-si acum cateva luni explozia live a laptopului, pentru a-i face reclama apoi, explicit, firmei noului aparat, primit direct de la furnizor)- rolul de agent mediatic pentru a raspandi pe o scara larga, intr-un moment critic din punct de vedere al atitudinii populatiei fata de falsul pericol, la nivelul mentalului colectiv, ideea ca este ceva serios totusi cu gripa aceasta, pentru a face sa se discuta si mai mult despre ea si, implicit, pentru a incuraja vaccinarea.

  Doar cateva exemple, de care ne-am amintit si pe care le-am gasit la repezeala…

 6. @Vela,

  De acord cu tine ref. caracterizarea lui Vali Stan si emisiunea de ieri, a fost sub orice critica. Doar doua completari. El se tot ia de nemteni de cand cu alegerile din Neamt pentru primar din aceasta vara, cand au votat masiv cu reprezentanul puterii (chiar daca s-a mai si furat la vot), fapt socantoarecum in asemenea vremuri si dupa halul de masuri luate de cei care ne conduc. De atunci are ce are cu ei, face misto de ei si ii pomeneste in toate emisiunile, adresandu-li-se. Asadar, nu se refera la nemteni decat ca la votantii puterii (adica naivi). Culmea e ca si Man.Petru Voda este din acelasi judet, adica exact ce ii trebuia, ca sa critice ironic cu si mai multa verva, facand o asociere total nefericita si nepotrivita (generalizarea este dovada unui intelect limitat). A doua completare, tot din repulsie fata de putere si de actualul presedinte, a avut si aceasta iesire batjocoritoare fata de ierarhi, fata de Patriarh mai ales (pe care l-a mai criticat si ca nu a fost de fata in parlament de ziua regelui Mihai), pentru ca l-au chemat pe presedinte, lasandu-l sa vorbeasca in catedrala si pozandu-se cu el, ceea ce este intr-adevar de criticat, caci nu merita deloc aceasta cinste (gest compromitator pentru reprezentantii BOR). Stan a mai facut aluzii cu privire la intelegerea tacita dintre putere si Patriarhie, criticabila, dar care totusi nu justifica nicicum asemenea hal de reactii batjocoritoare. Nu ca ar fi iubit BOR-ul inainte de asta, a mai avut emisiuni in care a criticat-o, dar acum dispretul secularist s-a transformat in ura. E regretabil si ca BOR ridica mingea la fileu unor astfel de oameni, dar si ca atrag dezaprobarea unei bune parti a populatiei. Cat priveste emisiunea, intr-adevar, o ciorba de prost gust (unde mai pui si nudurile acelor picturi tocmai dupa ce a discutat despre Biserica…)

 7. (ultimul com. off-topic)

  @Gos,

  Sa rezonezi cu cei care critica puterea nici nu e greu, avand in vedere politicile anti-sociale si anti-nationale duse de aceasta, este ceva normal, cu atat mai mult cu cat acei jurnalisti au de multe ori dreptate, spunand lucrurilor pe nume (indiferent cine detine actiunile acelor posturi media). Nici nu exista alternative, intrucat acestea sunt cam singurele posturi care mai au curajul sa mai spuna ce se intampla. Se rezoneaza doar cu revolta fata de masurile aberante ale conducatorilor nostri si nu cu o televiziune sau alta. Dar daca sunteti simpatizantul puterii este firesc sa va deranjeze.

 8. Stan nici nu merita comentat si analizat sau explicat. O insailare scarboasa cap-coada si un delir clinic evident pt oricine are o minima experienta psihologica sau psihiatrica. Noi ne miram doar ca a fost in stare si de niste analize serioase si coerente cum a fost cea cu scutul antiracheta, dar probabil ca nu are crize din astea chiar mereu, uneori functioneaza normal. Cu insi ca el, cu isteriile Danei Grecu, cu Pieleanu si cu Vadim chemat cel putin o data la 2 zile in direct, Antena 3 nu face decat sa-l ajute nesperat pe Basescu si PDL-ul. Plus cu exilarea singurului jurnalist serios si onest de investigatie sambata seara, cand nu se uita nimeni, cu tabloidizarea Sintezei zilei si cu lipsa cronica de inspiratie si vocabular a moderatorului. Adaugand la asta cvasi-inexistenta opozitiei, nu poti sa nu te intrebi, pana la urma, pentru cine joaca ei, de fapt?

 9. Pingback: PUBLICITATE SAU DISCRETIE? IMAGINE SAU TRAIRE? Cine are nevoie de Hristos? "In loc sa evanghelizeze lumea, Biserica risca sa fie secularizata de duhul lumii"
 10. Eu nu inteleg de ce ne mai pasa ce zic altii, ce asteptari mai avem de la mass-media, de ce ne mai pierdem timpul cu televizorul, ziarele chiar si posturile TV care transmit pe net? Nu ne e clar ca toate sunt pline de gunoi, la noi nu exista presa profesionista. Pana mai ieri, eu priveam Money Channel. In ciuda stangaciilor si a slabei pregatiri a realizatorilor, eram interesat mai ales de stiri si de interviuri cu diversi oameni importanti. Insa de cateva zile au inceput sa dea videoclipuri MTV iar Duminica dimineata chiar box, prin urmare am renuntat si acum folosesc alte surse mult mai profi si mai interesante. E doar o problema de alegere daca sa consumam sau nu gunoaiele produse de diversi mediocri.

  Uimitor cum aceleasi teme revin dupa ani si ani. Azi am reascultat dialogul intre Pr. Cleopa si poetul Ioan Alexandru cand acesta a venit la parintele impreuna cu Pr. Ioanichie. Una din intrebarile poetului au fost cum sa reactioneze Biserica la un film anticrestin in care se blasfemiaza Mantuitorul. Pr. Cleopa a reamintit cuvintele Mantuitorului catre Petru: “tu esti Petru si pe aceasta piatra voi cladi Biserica Mea si portile iadului nu o vor birui”. Ce sunt portile iadului, intreaba pr. Cleopa retoric si apoi explica: ateii, anti-crestinii, ereticii etc. Asadar, cat de eficient este sa ne mai pese ce zic toate non-valorile. Intr-adevar, poate merita sa dezbati cu un ateu sau cu un om care are ceva de spus, dar in presa nu vom gasi nici un om cu cultura, dar un om cu oarecare caracter cu care dialogul sa merite. Insa presa oricum nu da posibilitatea la un dialog, comentariile la articole nu sunt deloc un forum de dialog, ci doar un pretext pentru ei sa arate statistici umflate cumparatorilor de reclama online.

  Asa ca aviz celor care se cred ca apara ortodoxia daca se informeaza despre toate stirile si comenteaza pe toate site-urile. Nu bat apropo la acest site, dar sunt multe alte bloguri apologetice care vaneaza orice stire ca sa o preia si sa o comenteze si fac apoi apel la oameni sa se uneasca si sa ia atitudine, sa comenteze, sa semneze petitii etc.

 11. NB: pentru cine a inteles ca eu duminica dimineata ma uit la Money Channel vreau sa fac o mentiune: toata saptamana au facut reclama agresiva la meciul asta, asa am aflat ca o sa il transmita Duminica;

  NB2: chiar daca Bute a invins, sincer nu sunt mandru si nu ma simt mandru; boxul mi se pare un sport barbar

 12. Frate Gigel Chiazna!

  Cu riscul de a te supara, nu sunt de acord decat PARTIAL cu fratia ta, refritor la “informarea” noastra cu privire la stirile mass-media si prodctiile mass-media care sunt batjocoritoare la adresa Ortodoxiei si a Bisericii Noastre…

  Eu consider ca atunci cand auzim si luam la cunostiinta de astfel de emisiuni HULITOARE sau alte materiale si “productii” video, audio sau scrise ale mass-media, GEN emiusiunea CONEXIUNI a lui Valentin Stan, nu cred ca trebuie doar sa “schimbam canalul” sau sa inchidem televizorul sau radioul, sau se bagam degetele in urechi si sa inchidem ochii, ferindu-ne de ele, ca sa nu ne mnurdarim sufletul cu asemenea gunoaie, ci trebuie sa le OSDANDIM (cum spune Sf. Ap. Pavel despre Osandirea FATISA a Faptelor Intunericului, in Epistola catre Efeseni, cap.5, vers.10-13) mai intai in inima noastra (dupa ce le judecam si analizam, existand totusi riscul ca in loc sa ajungem sa le combatem, sa fim raniti de ele…), dar pe cat sta in puterea noastra sa LUAM atitudine in fata acestor BATJOCURI, prin care se bleameaza si injoseste si terfeleste tot ce are valoros si Sfant Bserica noastra, si trebuie sa le OSAMDIM si CONDAMNAM si PUBLIC si ferm cu cel putin acelasi curaj si cu aceasi ravna cu care batjocoritorii batjocoresc Biserica noastra, acum cat inca mai avem LIBERTATE de Exprimare si de Opinie, caci poate va veni iarasi o vreme in care aceste libertati vor fi iarasi luate romanilor!

  E adevarat ca este bine si intelept SA TE PAZESTI ca si crestin ortodox, de “sminteli” si “ispite” si “contaminarea pacatului” cat poti de mult, pazindu-ti cu strasnicie PORTILE sufletului (care sunt simturile trupului si in special vazul si auzul, dar si imaginatia mintii, ca sa nu-ti intre si patrunda adanc in inima si in memorie, murdaria lumii si ca sa nu-ti spurce sufletul, si sa fii apoi nevoit sa te lupti si chinuiesti si nevoiesti aspru ca sa te CURETI de intinaciunea cu care ai fost murdarit), dar cand este vorba de o HULA si BATJOCURA, prin care se ataca DIRECT si atent urmarit, tocmai CREDINTA si INCREDEREA maselor de credinciosi crestini ortodocsi in Invataura Bisericii noastre Ortodoxe si in Practicile liturgice si cultice ale Bisericii (cum este si practica Cinstirii Sfnitilor si a Moastelor lor), atunci NU NE mai FOLOSESTE la nimic sa ne pazim doar pe noi de murdarie, ci TREBUIE SA LUAM ATITUDINE cu orice pret, caci printr-o LIPSA DE REACTIE si ATITUDINE a noastra a fiecarui crestin ortodox practicant din tara asta, LA TIMP, fara sa vrem si fara sa stim si fara sa constientizam, ajutam prin OMISIUNEA acestei reactii a noastre tocmai la INAINTAREA LUCRARII TAINEI FARADELEGII IN LUME, de care amintea tot Sf. Ap. Pavel in Epistola a 2-a catre Tesaloniceni!

  Tot Sf. Ap. Pavel spunea “CINE SE SMINTESTE si eu sa nu ard”?! si “Purtati-va unii altora SARCINILE!”. Iar Sf. Ioan Gura de Aur spune in scrierile sale (citez din memorie…) “NU LASATI TOTUL DOAR PE UMERII NOSTRI, ai preotilor, ci imbarbatati-va si invatati-va si paziti-va unii pe altii in CREDINTA”!

  Or, nu numai ierarhii nostri au datoria de la Hristos sa IA ATITUDINE impotriva celor care Batjocoresc Biserica si Cultul ei, ci si noi MIRENII simpli!

  De la “mai marii Bisericii”, se asteapta oarecum astfel de realizatori de emisiuuni tv sa aiba critici si ractii de condamnare a lor, dar se asteapta mai putin ca sa ii blameze poporul de rand, fiindca ei tocmai poporul de rand vor sa-l slabeasca in credinta si in evlavie, si sa-l “reformeze ideologic”, schimbandu-i de la o zi la alta mentalitatea de masa “crestina” pe care a avut-o pana acum!

  De aceea cred ca pozitia si atitudinea noastra a crestinilor ortodocsi de azi, fata de aceste actiuni BLASFEMIATOARE ale mass-media la adresa Bisericii noastre Ortodoxe si a Credintei noastre Ortodoxe (care dupa cum vedem si constatam, se intetesc de la o zi la alta) nu este doar de EVITARE a unor astfel de blasfemii, ci si de CONTRACARARE si DEZAPROBARE si COMBATERE publica a lor, nu cu cuvinte neintelepte si nejudecate si nepertinente, ci inteligente si atent alese, asa cum si limbajul folosit de catre astfel de batjocoritori, este atent chibzuit si pus in scena si lucrare cu ajutorul unor tehnici oratorice, si de comunicare care sunt bine aplicate si regizate si folosite eficient!

  Intr-un razboi armat, cand inamicul ataca energic cu obuze de tun, nu este intelept doar sa fugi din calea lui, ci si sa CONTRARIPOSTEZI, cu alte …obuze!

  Sa ne uitam in istoria Sinoadelor Ecumenice si a primelor veacuri ale Crestinismului si sa vedem cat de energic au luptat APOLOGETIC Sfintii Parinti cu orice idee eretica si blasfemiatoare si cu orice hulitori si batjocoritori si eretici si apostati, pe unii dintre astfel de eretici, combatandu-i chiar postmortem la multe decenii dupa moartea lor, asa cum s-a intamplat cu filosoful pagan CELSUS…

  Asadar cat mai avem vremuri de libertate sa sesizam si depistam “la timp” si cu ochi de vultur orice actiune de batjocorire si denigrare la adresa Credintei noastre, si pe cat ne sta in putiinta sa ne “naspustim” asupra ei, cu orice contraargument si contraidee pertinenta si inteligenta pe care putem sa o folosim si invocam pentru a dovedi atat lipsa de temei a acuzatiilor indreptate impotriva Bisericii noastre si a Invataurii ei si a Cultului sau public, cat si pentru a TINE TREAZA vigilenta si discernamantul maselor de credinciosi ortodocsi de a nu primi in sufletul lor idei smintitoare de suflet…

  Sfantul Apostol Pavel spune undeva: “…Pentru că, deşi umblăm în trup, nu ne luptăm trupeşte. Căci armele luptei noastre nu sunt trupeşti, ci puternice înaintea lui Dumnezeu, spre dărâmarea întăriturilor. Noi surpăm iscodirile minţii, Şi toată trufia care se ridică împotriva cunoaşterii lui Dumnezeu şi tot gândul îl robim, spre ascultarea lui Hristos.” (2 Corinteni, cap.10, vers.3-5)!

  Sa ne ajute Domnul Hristos sa luptam si noi cu astfel de “arme” duhovnicesti pentru biruinta si apararea CAUZEI ADEVARULUI Bisericii Sale in lume!

  Dumnezeu sa aiba mila de noi toti!

 13. @ o, frati admin!

  Ce va veni sa-i explicati lui Gos care-i treaba cu politichia? Asta-i ispita!

  NU exista discernamant asa-zis politic!

  Tocmai de aceea se spune: “sa nu stai de vorba cu diavolul, ca te bate in dialectica”. De ce? pentru ca diavolul se asigura de premizele “dialogului”! Adica se va “discuta” in termenii dictati de el.

  Este ispita primordiala in care a cazut Eva. L-a crezut pe diavol, pentru ca n-a verificat premizele “dialogului” cu sarpele si le-a acceptat axiomatic. Convingerea miscarii spre cadere a venit apoi de la sine, ca o demonstratie matematica. Tocmai de aceea si nevointa cea mai de seama a calugarului este deosebirea gandurilor si care nu se poate face decat abia dupa castigarea acestei mari virtuti capitale (Sf. Antonie cel Mare – Patericul egiptean): discernamantul.

  Cine are discernamant duhovnicesc, singurul valabil si denumit asa, oarecum tautologic, numai ca sa se deosebeasca in limbaj lumesc de oarece alte feluri de “discernamant” dar care nu-si merita numele, are posibilitatea sa aleaga fara gres in politica, daca ar fi pus in aceasta situatie vreodata. Dovada fundamentala in acest sens este ca cei care vor forma Biserica la sfarsitul veacurilor, nu-l vor alege “democratic” (ba chiar, culmea democratiei politice, la cerere!) pe marele politician prin excelenta: antihristul insusi.

  Nu intrati in astfel de “dialoguri” ca astea au alte scopuri si se poate uneori ca sa fie atat de bine si pervers ticluita capcana ca numai raspunzand sa apareti ca fiind descalificati din pozitia voastra.

  Gos sa se spovedeasca si sa se roage astfel curatit si pentru voi, chiar si pentru dobandirea “discernamantului politic”, daca asta il mistuie pe el. Dumnezeu va face, daca rugaciunea va fi puternica si necesitatea reala!

  Ceea ce, si noi, ca sa zic asa, profitand de ocazie, ne rugam pentru voi ca sa nu va pierdeti discernamantul pe care-l dovediti si care este unul singur in calitatea sa definitorie: duhovnicesc – fara doare si poate!

  Sa nu pierdem din vedere, asadar, ce e important ca sens din postarea de azi, devierile putand a le discuta, eventual, intr-o alta posibila sectiune a site-ului: “diversiunea zilei”, sa zicem

 14. Acum ceva ani in urma, m-am uitat si eu la o parte (nu am rezistat la toata 🙂 ) din emisiunea lui Gadea (pe atunci erau Gadea, Valentin Stan, Ciutacu? si poate si Cristoiu? in aceeasi emisiune) la recomandarea unui amic : “Sa vezi ba ce destept e V. Stan asta!”
  Poate ca ma dau mare acum, dar pur si simplu eu am crezut atunci ca omu asta avea ceva la tărtăcuță … era parca desprins din show-urile Divertis!

  M-am uitat din nou urmand linkul vostru… ceea ce crezusem cu ani in urma, era prea putin! E dus rau! Si cand am mai citit aici ca mai e si prof. universitar!! ..Doame!

  Nici nu ma mai mira atacul la Biserica (si e si aici o ispita sa te obisnuiesti cu asta), insa asa atac la natia romana, nu am vazut la nimeni!!
  Deci noi suntem toti niste prosti (cu exceptia celor din antene, desigur) care habar nu stiu nici macar ce inseamna aia a treia Roma …n-avem teatru, n-avem balet, n-avem filosofi…bine ca-l avem pe el sa ne “lumineze”

  Numai si numai aberatii in “discursul” acela!
  1 – toti cei care stau la coada la Sf. moaste au dosit pe undeva si un numar din Tabu
  2 – ai alta optiune politica decat directivele Antenelor => esti prost (sunt membru cu carnet la PNL inca din februarie 1990, dar asta nu ma face sa-i cred prosti pe cei ce au alte optiuni)
  3 – apriori, tot ce e la straini e mai bun decat la noi. ( Nici cu 3 Balsoi teatre n-as vrea sa fie la noi situatia de la rusi unde mor oameni cu opinii diferite de cele ale guvernului , unde se interzic publicatii, unde presedintele “la chemarea poporului” “candideaza” pentru a treia oara ca na! nu e consecutiv, deci se permite, etc. …si asta despre rusi ! ca despre occident…ce sa mai zicem…hmm ..cu toate ca mi-a placut protestul Parizienilor? din zilele trecute in fata unui teatru unde se juca o piesa blasfemiatoare la adresa crestinatatii)
  4 – O camera pe undeva pe la Petru Voda, e “confundata” cu Biserica Romana mai ales ca se cunoaste conflictul vechi dintre Patriarh si parintele Iustin.

  Doamne pazeste-ne! Atacuri peste atacuri…zilele astea priveam la RTV cum pana si o initiativa a unui paroh din Cluj? de ai indemna pe cei ce merg la inmormantari sa dea mai bine banii de flori familiei raposatului , a fost prezentata in asa fel incat sa induca ideea ca preotul cere pentru el insusi banii aceia… ma si mir ca a doua zi au revenit cu “stirea” prezentata cat de cat corect.
  Televiziunile…hmm…prin natura profesiei mele pot sa le ascult non stop si nu de putine ori se intampla una sa aud atunci cand se da transmisia in direct, si alta seara in emisunile de tocat chestiile de peste zi: vorbe rastalmacite, idei niciodata spuse de presupusul emițător si foarte des realizatorii parca sunt loviti de prostie!
  Deci daca in privinta chestiilor lumesti se denatureaza la TV…ce sa ne mai mire atacul constant, zilnic, in orice stire posibila (vezi recentul “viol” al prof de la Jean Monet in care excursie a mai fost si o profesoara, nu-i asa!?, de reeeliiiigieeee!!! uraaa !!! )
  Politica TV de la noi e asta :
  Ortodoxism? dati cu el de pamant!
  Alte culte crestine? neutru spre pozitiv.
  Religii orientale (inclusiv mahomedanismul) & New age ? – prezentare pozitiva.

 15. Cred ca ar trebui demarata o initiativa pentru strangere de semnaturi pentru a se introduce o lege care sa interzica promovarea crestinofobiei.
  Asa cum nu e voie sa vorbesti public impotriva homosexualilor, a sionismului (ca n-are nimeni treaba cu iudaismul si evreii ci cu sionismul) , etc. sa fie interzisa si crestinofobia.
  O fi aprobat ONU blasfemia, da’ sa blasfemieze la ei sub plapuma nu in piata publica.

  Aaa..si si asa G. Becali nu are nici un proiect in Consiliul UE…poate ii da cineva idea sa propuna o asa directiva UE … ca doar UE vroia sa se declare de sorginte crestina parca… 🙂

 16. Pingback: Ce sunt „retelele de socializare”? « N-am cuvinte…
 17. Pingback: INVIEREA FIULUI VADUVEI DIN NAIN. Predici si talcuiri de exceptie (text, audio, video): PS SEBASTIAN, PR. COMAN, PR. CALCIU si Parinti de la Manastirile PUTNA si SIHASTRIA PUTNEI -
 18. Pingback: Predici audio si video la INVIEREA FIICEI LUI IAIR SI VINDECAREA FEMEII CU SCURGEREA DE SANGE: Parintele Calciu, Parintele Amfilohie, Parinti de la Putna si Sihastria Putnei: De la realitate la Adevar; pentru ce venim la biserica? -
 19. Pingback: HRISTOS SI IROZII DE IERI SI DE AZI. Pastorala de Craciun a PS Sebastian, Episcopul Slatinei: ULTIMA PERSECUTIE A CRESTINISMULUI -
 20. Pingback: PARINTELE ILIE LACATUSU, MARTURISITORUL. Marturii despre minunile sale. De ce ne inchinam sfintelor moaste? -
 21. Pingback: PELERINAJUL DE LA IASI LA SFANTA CUVIOASA PARASCHEVA fata cu ”reactiunea” MASS-MEDIA - Recomandari
 22. @VELA GHEORGHE

  Asa este,nu cred ca cei care sunt crestini ortodocsi trebuie sa stea inerti in astfel de situatii, pentru a dovedi intelepciune…
  Ceva nu este in regula cu aceasta atitudine,mai ales ca deocamdata asta nu presupune vreun risc.
  Tocmai din cauza acestei inertii si “intelepciuni” ce au pus stapanire pe lumea crestina portile iadului manifesta atata curaj si agresivitate.

 23. Pingback: Cuvantul IPS TEOFAN pentru PELERINII CUVIOASEI PARASCHEVA: “Romania crestina se incapataneaza sa reziste”[VIDEO]. Calea cea stramta a pelerinului vs / Programul complet al HRAMULUI CUVIOASEI PARASCHEVA - Recomandari
 24. Pingback: LA RAND LA CUVIOASA PARASCHEVA - Recomandari
 25. Pingback: Cuvinte de folos la Învierea fiicei lui Iair | Alex Rădescu
 26. Pingback: Predici audio la INVIEREA FIICEI LUI IAIR si SFANTUL NECTARIE TAMADUITORUL. Invidia prigonitoare – “umbra privirii lui Cain peste lume” -
 27. Pingback: TRUSTUL ANTENELOR, IN CAMPANIE DESANTATA IMPOTRIVA BOR SI A PRACTICIILOR RELIGIOASE ORTODOXE | Cuvântul Ortodox
 28. Pingback: IN CE FEL SI PENTRU CE NE ATINGEM DE HRISTOS? CARE ESTE INDRAZNEALA CEA BUNA A CRESTINULUI? Predica audio a Pr. Cristian Stavriu la Invierea fiicei lui Iair si vindecarea femeii bolnave vreme de 12 ani | Cuvântul Ortodox
 29. Pingback: “SE CADE SA ASCULTAM DE DUMNEZEU MAI MULT DECAT DE OAMENI”. Cuvant cu putere al Parintelui Episcop DAMASCHIN DORNEANUL la Zilele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iasi, 2018: “Puneti-va cat mai des intrebarea: CE VREA DUMNEZEU DE LA MINE
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate