MITROPOLITUL TEOFAN, la hramul Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava – SFATURI ȘI ATENȚIONĂRI IMPORTANTE PENTRU ZILELE NOASTRE: “Nu se știe ce vremuri vor veni. Nu se știe ce alte valuri, într-o formă sau alta, se vor revărsa asupra noastră. VAI DE CEL SINGUR ATUNCI CÂND VINE VALUL!”. Prin ce mijloace să ne pregătim pentru REZISTENȚA LA ÎNCERCĂRILE CARE VOR VENI? (video, text)

25-06-2020 Sublinieri

Basilica:

Mitropolitul Teofan la Suceava despre „neguțătoria duhovnicească” și pregătirea pentru vremuri grele

Făcând referire la ocupația de bază a Sfântului Ioan cel Nou, Mitropolitul Teofan a vorbit, miercuri la Hramul Sucevei despre așa-zisa „neguțătorie duhovnicească”.

De Sânzâiene, odată cu Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, este rememorat și sărbătorit evenimentul aducerii moaștelor Sfântului Ioan cel Nou la Suceava în timpul domniei lui Alexandru cel Bun (1415). Sărbătoarea este cunoscută și ca „Hramul cel mare al Sucevei”.

Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei, în prezent și Locțiitorul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a slujit împreună cu Arhiepiscopul Teodosie și Episcopul vicar Damaschin Dorneanul la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava.

Neguțătoria duhovnicească

La predică, Părintele Mitropolit a spus că Sfântul Ioan cel Nou poate fi „prototipul, chipul, celor care muncesc și câștigă cinstit, care sunt așezați pe o anumită scară a societății dar își împlinesc slujirea așa cum se cuvine”.

„Uneori noi asimilăm credința cu sărăcia. Dar avem atâtea exemple în istorie de oameni bogați și puternici care și-au câștigat averea și rangurile în societate în chip cinstit”, a spus ierarhul.

Înaltpreasfinția Sa i-a amintit în acest context pe Patriarhul Avraam, Drepții Iosif, Iov și Prorocul David din Vechiul Testament dar și pe sfinții Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Grigorie Palama.

Principiile lor au fost, potrivit părintelui mitropolit, punerea împărăției lui Dumnezeu deasupra tuturor lucrurilor, conștientizarea că ei nu sunt proprietari ai averilor lor, ci administratori ai bunurilor primite de la Dumnezeu și alegerea staturii de slujitor în locul celei de stăpân.

„Creștinul este chemat așadar să se implice în această neguțătorie duhovnicească: să ofere lui Dumnezeu viața sa ca Dumnezeu să-i ofere în schimb viața Lui omului”, a spus IPS Teofan trecând la explicarea concretă în care are loc schimb.

Milostenia și Jertfa

În primul rând, ierarhul a făcut referire la milostenia față de cei săraci și la jertfă.

„În zile bune, omul îngrijindu-se de orfan și de sărac, împrumută lui Dumnezeu și Dumnezeu îi dă înapoi, în numele acestei neguțătorii duhovnicești, grijă și apărare atunci când apar dușmanii sau boala cea trupească”.

Părintele Mitropolit a amintit și expresia folosită în mediile monahale „Dai sânge și primești Duh”. Adică dai lui Dumnezeu, în cele din urmă, dacă este nevoie, și viața ta, și sângele tău și primești în schimb Duhul lui Dumnezeu”.

Darul

În al doilea rând, Mitropolitul Teofan a sesizat neguțătoria duhovnicească și la Liturghie, când credinciosul vine la altar cu darul de pâine, vin și apă curată de izvor. Mitropolitul Moldovei a menționat că s-a diminuat această practică și ar trebui să luptăm pentru păstrarea ei.

„În această pâine, în vin, în pomelnic, în lumânare omul așază viața lui pe care o pune în mâna preotului. Și preotul, din prescura respectivă pregătește marea taină a Euharistiei și în timpul Liturghiei oferă pâinea și vinul lui Dumnezeu în care se cuprind viețile credincioșilor participanți la dumnezeiasca Liturghie”.

„Dumnezeu le primește și le oferă înapoi preotului însă nu le mai oferă doar pâine și vin. Pâinea și vinul devin Trupul și Sângele Domnului Hristos, adică viața lui Dumnezeu așezată în Trupul și Sângele Său, iar acestea apoi sunt împărțite credincioșilor în dumnezeiasca Împărtășanie. De aceea au fost așa de grele vremurile care sperăm că s-au încheiat și nu vor mai reveni”, a spus IPS Teofan făcând referire la perioada de amânare a împărtășirii comune.

[completare cu transcrierea după înregistrarea video: “… De aceea au fost așa de grele vremurile care sperăm că s-au încheiat și nu vor mai reveni, când credincioșii au fost îndemnați să se împărtășească puțin mai târziu. Nădăjduim că aceste lucruri să nu mai apară în viața Bisericii, căci acolo unde nu este dumnezeiasca Liturghie, slujbele dumnezeiești și dumnezeiasca Împărtășanie, Biserica devine mai săracă.– n.n.]

Smerenia

Continuând logica neguțătoriei duhovnicești, Mitropolitul Teofan a menționat, în al treilea rând, taina smereniei” – „cel mai mare dar pe care omul îl poate oferi lui Dumnezeu”.

„Dând acest duh smerit lui Dumnezeu, Dumnezeu apoi îi dă omului smerit toate darurile cerului și ale pământului”.

„Spune cartea sfântă a Patericului că cel smerit primește de la Dumnezeu și daruri pentru virtuți pe care nu le-a făcut. Chiar dacă nu se roagă prea mult, cel smerit primește și darurile care decurg din rugăciunea cea multă. Și dacă nu postește foarte mult și foarte aspru, cel smerit primește de la Dumnezeu și darurile care decurg din postul îndelung și aspru, căci Dumnezeu, mărturisea cineva, are o singură slăbiciune: El nu poate să-Și întoarcă fața de la omul cu inima înfrântă și smerită”.

Zile grele

La final, ierarhul a îndemnat să ne însușim taina „neguțătoriei duhovnicești” și „în zile bune să adunăm merinde pentru zile grele”.

„Nu se știe ce vremuri vor veni. Nu se știe ce alte valuri, într-o formă sau alta, se vor revărsa asupra noastră”.

Ca pregătire pentru „vremuri grele”, Mitropolitul Teofan a îndemnat la împărtășirea cu Trupul și Sângele Domnului și la intensificarea rugăciunii. Totodată, el a pus accent pe întărirea unității între oameni.

[completare cu transcrierea după înregistrarea video: „De aceea, atâta timp cât, iată, ne bucurăm să fim împreună la dumnezeiasca Liturghie, să-L mărturisim pe Domnul Hristos, se cuvine să ne pregătim și pentru acele vremuri. Și cum ne putem pregăti?

În primul și-n primul rând, împărtășindu-ne cu Trupul și Sângele Domnului Hristos. Prin aceasta avem prezența Împărăției cerurilor în sufletele și în trupurile noastre. Și chiar dacă vin valuri și vânturi, trăsnete și fulgere, creștinul adevărat, spovedit și împărtășit, nu poate fi luat atât de ușor de valurile care pot să apară.

În al doilea rând, se cuvine a se intensifica rugăciunea – cea obștească și cea de la chilia fiecăruia. Căci dacă putem să domolim și să îmbunăm vremurile și să avem și noi, cei mici și neimportanți, putere de a influența mersul lucrurilor, rugăciunea îndelungată, permanentă – rugăciunea minții, rugăciunea liturgică din sfintele biserici – constituie influențare asupra mersului lumii, pentru ca valurile și vânturile care se abat asupra noastră să nu ne atingă în străfundurile ființei.– n.n.]

„Este bine să ne întărim grupul de prieteni cu care ne regăsim în același duh al credinței”, a spus ierarhul. [completare cu transcrierea după înregistrarea video: “...Și primii prieteni sunt membrii propriei familii și apoi cei cu care ne întâlnim mai des. Pentru ca, fiind împreună, să rezistăm mai ușor în vremuri grele.” – n.n.]

Vai de cel singur atunci când vine valul!” a adăugat Înaltpreasfinția Sa.

[completare cu transcrierea după înregistrarea video: “…și când nu vine valul e greu pentru cel singur. Dar având membrii familiei sau ai obștii tale, dacă ești călugăr, alături de tine, având pe prieteni și pe cunoscuți cu care alcătuiești o familie duhovnicească, în parohie sau în cercul de prieteni, ne întărim unii pe alții, ne ridicăm atunci când cădem, pentru că avem pe cineva lângă noi.” – n.n.]

„Dumnezeiasca Liturghie, rugăciunea și întărirea propriei familii și a grupului mare de oameni cu care ne regăsim în același duh să constituie elemente de rezistență pentru toate cele care sunt și cele care vor veni. Vremurile sunt așa cum sunt și mai bine să fim pregătiți și valul să nu vină, decât să vină valul și să ne găsească nepregătiți, singuri, departe de Dumnezeu și de cei dragi nouă”.

Hramul Sucevei s-a ținut anul acesta în condiții speciale. Procesiunea cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou nu a mai fost pedestră, ci s-a realizat cu un autovehicul.

Legaturi:

ÎPS TEOFAN (video + text): “MARE ESTE NERĂBDAREA NOASTRĂ SĂ NE REVEDEM, participând la Sfânta Liturghie, împartășindu-ne cu Trupul și Sângele Domnului – NU DUPĂ ALTE MODALITĂȚI PE CARE NI LE INSPIRĂ UNII ȘI ALȚII, ci după rânduiala statornicită. NU SE CUVINE SĂ SCHIMBĂM RÂNDUIELILE NOASTRE ÎN BISERICĂ!”

IPS TEOFAN, la Bunavestire savarsita “in conditii speciale”: “Doar aceasta este NORMALITATEA: PREOTII IMPREUNA CU POPORUL in jurul Sfantului Potir, căci asa se implineste pe deplin Biserica lui Hristos. NU NE RAMANE DECAT INCREDEREA IN DUMNEZEU” (video, text)

CUM POATE FI IZGONIT DUHOVNICESTE “ACEST NEAM DE… MOLIMA”? – Cuvantul IPS TEOFAN in Duminica a patra din Postul cel Mare si prima fara credinciosi, fara “garda de suflet si de inima” a păstorilor. ARME DE REZISTENTA IN VREMURI DE RESTRISTE (video, text)

 

***

PS SEBASTIAN: “Ce am învățat în izolare?” – ADEVĂRURI INCOMODE DESPRE PANDEMIE și cu ce rămânem din ea. “Prea pare profitabil coronavirusul pentru păpușarii lumii, ca să-l mai declare vreodată mort! Cred că au prins gustul conducerii lumii cu noi în case… Și atunci: Pa, libertate și democrație”

“Prinde orbul, scoate-i ochii!”– PS SEBASTIAN despre CAMPANIA DE ORBIRE GENERALĂ a prigonitorilor credinței creștine: “Trăim, așadar, vremuri similare celor din evanghelie, în care oamenii nu doar că se cred dumnezei, dar se și comportă ca atare”

PS MACARIE, la Rusalii, despre RĂZBOIUL ÎMPOTRIVA BISERICII, AL OMULUI ȘI AL INOCENȚEI COPIILOR: “Este cumplit că sunt contestate cele mai firești lucruri care ne fac pe noi oameni. Sunt vremuri de cernere, sunt vremuri de încercare, sunt vremuri de prigoană, însă trebuie să stăm drepți și să nu facem niciun fel de compromis!”

PARINTELE IRINEU DE LA PONOR: “Nu vă răzbunați, lăsaţi-i, că ACUM ESTE VREMEA LOR. O să vedeţi că Dumnezeu nu întârzie să-Şi apere creştinii… IMPORTANTĂ ESTE RĂBDAREA CREȘTINILOR ÎN ACESTE MOMENTE. Se închide o vreme biserica, apoi se va deschide. ĂSTA E DOAR ÎNCEPUTUL. O să vină Postul Crăciunului şi atunci alt val, mai mare ca acesta, are să vină” (VIDEO, TEXT)

“DISTANTAREA SOCIALA” – IADUL SINGURATATII este “noua normalitate”? Oare nu cumva STIGMATIZAREA si ABANDONAREA batranilor si vulnerabililor UCIDE mai mult ca virusul? “Avem atata nevoie de celalalt pentru a ne vindeca…”

Pr. TUDOR CIOCAN despre STRATEGIILE ANTIHRISTICE DE RUPERE A CRESTINILOR INTRE EI, DE BISERICA SI DE DUMNEZEU in vremurile noilor forme ale “luptei de clasa”. ISPITA GRIJII EXCESIVE PENTRU SANATATE si a exacerbarii FRICII DE IMBOLNAVIRE (audio, text)

IMPARATUL E GOL! Dar facem ascultare de mai-marii Bisericii. Pana la ce LIMITA? Credinciosii si SISTEMUL IMUNITAR – intre (NE)INCREDEREA IN PURTAREA DE GRIJA A LUI DUMNEZEU si EXCESUL DE PROTECTIE, cu sila, din partea Statului care se vrea dumnezeu (PR. TUDOR CIOCAN – PREDICI AUDIO + TEXT)

Părintele Tudor Ciocan despre BISERICA ÎN VREMEA NEFIRESCULUI. Între ÎNFRICOȘAREA indusă extrem de MASS-MEDIA, ascultarea de Biserică și FRICA DE DUMNEZEU. “Să nu vă gândiți că ne apropiem de sfârșitul încercărilor. De-abia a început lupta cu Biserica”

Părintele Vasile Păvăleanu despre ATACURILE ASUPRA BISERICII cu pretextul PANDEMIEI. Sfintele Taine VS. “sfântul televizor”? “Am devenit protestanți peste noapte? ESTE O VREME A CERNERII, ESTE UN EXAMEN PE CARE ÎL DĂM TOȚI, de la Patriarh, Mitropoliți, stareț, preot până la ultimul credincios mirean. CUM VOM TRECE ACEST EXAMEN?” (video, text)

Parintele Emil Jurcan despre LUPTA IMPOTRIVA IMPARTASANIEI, ca inceput al razboiului total cu Biserica: “Lui Hristos nu poti sa-i pui conditii medicale. NU CEDATI! Daca astazi veti ceda povestea cu Lingurita si sa nu impartasiti, maine vor veni cu altceva. HRISTOS NU SE NEGOCIAZA! Asta inseamna SA AI FERMITATE, este momentul in care sa spui STOP!” (VIDEO, TEXT)

PĂRINTELE GHEORGHE HOLBEA, cuvânt mărturisitor la Cincizecime în contextul NOILOR INGINERII SOCIALE cu aspect de “MASCARADĂ”: “De ce ne este FRICĂ mai mult de rău decât de a fi părăsiți de Dumnezeu? NU VĂ TEMEȚI, IUBIȚII MEI! NU INTRAȚI ÎN ȚESĂTURA DE PĂIANJEN A MINCIUNII! Să ne așezăm în Duhul Adevărului!”

CULTUL FRICII SI AL MORTII duce la RENUNTAREA LA LIBERTATE si la LEPADAREA DE HRISTOS. Semnul “botnitei” vs. semnul crestinilor – SFANTA LITURGHIE SI IMPARTASIREA. Parintele Cezar Axinte si profesorul Mihail Chircor despre “BATALIA CU POTIRUL”. PANDEMIA ca “exercitiu” al razboiului Satanei cu Hristos (VIDEO, AUDIO, TEXT)

“IATA CE DUMNEZEU AVEM! Iata catre ce am fost noi chemati!”. Protos. HRISOSTOM de la Putna – Cuvant despre IUBIREA SFINTEI TREIMI si pentru REDESCOPERIREA CURAJULUI SI DEMNITATII DE CRESTIN: “Noua ne este teama sa ne pierdem sanatatea, dar nu ne temem ca pierdem mantuirea? Cel care se teme ca va pierde cele mici, le va pierde pe cele mari. Cel care se sperie de umbra lui va pierde insasi Lumina” (VIDEO, TEXT)

PARINTELE ELPIDIE: “FRICA este cea mai mare putere în mâinile Satanei, ca să-i subjuge pe oameni. Prin intermediul fricii VOR FACE PE OAMENI SĂ SE FEREASCĂ de izvoarele fericirii și mântuirii, care sunt SFINTELE TAINE, BISERICA” (video, text)

“Atunci când vedeți că vor începe lupta împotriva Sfintei Împărtășanii, să știți că Antihrist se află pe drum”. PĂRINTELE ELPIDIE VAIANAKIS: “ACUM ÎNCEPE ULTIMA PRIGOANĂ A BISERICII”. Apatia conducătorilor bisericești și indiferența creștinilor – printre armele prin care satana luptă Biserica printr-o PRIGOANĂ MUȘAMALIZATĂ

Predica ARHIMANDRITULUI ELIE din Franța despre SITUAȚIA BISERICII SUB CARANTINĂ și ÎNCHIDEREA LUI HRISTOS SUB NOI PECEȚI, ÎN TOATĂ LUMEA. “Avem nevoie de toate cele ale Bisericii ca să ne încălzim și să înfruntăm încercările care abia au început, căci ni se spune: Nimic nu va mai fi ca înainte!”

MITROPOLITUL NEOFIT DE MORFOU: “Ceea ce traim acum este INCEPUTUL RAZBOIULUI MONDIAL, este un razboi biologic. Si mai ales este un RAZBOI AL FRICII. Daca reusesti sa infricosezi poporul, poti sa ii faci ce vrei. NU DOAR VACCINURI, CI TE SUI PE EL SI ITI SPUNE SI MULTUMESC! Acum este epoca marturisirii si a martiriului. Acum au venit ANII RABDARII”

“ACUM ESTE VREMEA PREGATIRII! Fiti rabdatori, in asteptarea lui Hristos!” – MITROPOLITUL NEOFIT de Morfou indeamna la POCAINTA, RABDARE si la… adunarea de PROVIZII PE UN AN DE ZILE, in vederea incercarilor ce vor veni. “Pentru ca NE-AU GASIT SLABI, NE-AU SERVIT ACEST VIRUS si, acum, in aceasta PANICA, vor sa creeze un GUVERN MONDIAL si sa faca o lume a ne-libertatii si a urmaririi electronice”

***

Deschiderea bisericilor – cu ce pret? “AMANAREA” IMPARTASIRII CREDINCIOSILOR la Sfanta Liturghie – DOAR O MASURA TEMPORARA sau INCEPUTUL CELEI MAI GRAVE CAPITULARI in fata abuzului autoritatilor, in numele “ratiunii practice”?! “Biserica este Euharistie, este Potir” – DE CE ACCEPTAM SANTAJUL STATULUI si ne multumim cu firimiturile pe care ni le arunca? “Tot delirul asta e la inceput si va urma un razboi aproape inevitabil”

Comunicate ferme ale SFINTEI CHINOTITE ale Sfantului Munte si ale SINODULUI BISERICII GRECIEI, care DEZAVUEAZA CATEGORIC “ridiculizarea Sfintelor Taine”, dar si “declarațiile publice care pledeaza pentru ABTINEREA DE LA SFANTA IMPARTASANIE”: “Nu este cu putinta sa fie obligati credinciosii sa fie lipsiti de CEA MAI MARE TAINA A BISERICII”

Deschiderea bisericilor – cu ce pret? “AMANAREA” IMPARTASIRII CREDINCIOSILOR la Sfanta Liturghie – DOAR O MASURA TEMPORARA sau INCEPUTUL CELEI MAI GRAVE CAPITULARI in fata abuzului autoritatilor, in numele “ratiunii practice”?! “Biserica este Euharistie, este Potir” – DE CE ACCEPTAM SANTAJUL STATULUI si ne multumim cu firimiturile pe care ni le arunca? “Tot delirul asta e la inceput si va urma un razboi aproape inevitabil”


Categorii

Biserica la ceas de cumpana, Impartasania, IPS Teofan, Portile Iadului, Sfantul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, Spovedanie si Impartasanie (Sfintele Taine), VIDEO, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “MITROPOLITUL TEOFAN, la hramul Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava – SFATURI ȘI ATENȚIONĂRI IMPORTANTE PENTRU ZILELE NOASTRE: “Nu se știe ce vremuri vor veni. Nu se știe ce alte valuri, într-o formă sau alta, se vor revărsa asupra noastră. VAI DE CEL SINGUR ATUNCI CÂND VINE VALUL!”. Prin ce mijloace să ne pregătim pentru REZISTENȚA LA ÎNCERCĂRILE CARE VOR VENI? (video, text)

  1. Pingback: Parintele Tudor Ciocan despre PERSECUTIA MASCATA A BISERICII IN NUMELE UNUI “INTERES SUPERIOR”, riscul dependentelor si al expunerii la informatii manipulatoare si LUPTA PENTRU APARAREA LIBERTATII SI A CREDINTEI IN DUMNEZEUL ADEVARAT: “O
  2. Pingback: IPS TEOFAN si PS IGNATIE la Praznicul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel de la Huși (VIDEO și TEXT): “Cel mai mare dar al lui Dumnezeu este LIBERTATEA, pe care omul o dobândeşte MĂRTURISIND ADEVĂRUL”/ “Vremurile pe care le trăim
  3. Pingback: IPS TEOFAN si PS IGNATIE la Praznicul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, la Huși (VIDEO și TEXT): “Cel mai mare dar al lui Dumnezeu este LIBERTATEA, pe care omul o dobândeşte MĂRTURISIND ADEVĂRUL”/ “Vremurile pe care le trăim su
  4. Pingback: “Măi creștini, rugați-vă, că or să vie mari necazuri pe oameni! Oamenii nu se mai roagă lui Dumnezeu” (PĂRINTELE SIMEON ZAHARIA în documentarul Trinitas TV despre Mănăstirea Sihăstria) | Cuvântul Ortodox
  5. Citind astazi de dimineata Acatistul Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, mi-am dat seama cat de mult ii ajuta Dumnezeu pe cei care au curajul sa nu se lepede de El. Ce sunt necazurile si greutatile noastre in comparatie cu muncile sfantului mucenic?
    Daca pe el l-a intarit Domnul si a rabdat acele cumplite dureri oare pe noi nu ne va ajuta sa rabdam foamea si frigul si altele care vor veni peste noi?
    Oricat de multe si de mari vor fi “valurile” despre care ne avertizeaza IPS Teofan, nu vor putea birui pe cei pe care Domnul ii ajuta.

  6. Pingback: “Trebuie să priveghezi pentru ca să se întâmple răul mai mic, Steliane!” – SOLUȚIA CREȘTINILOR LA TĂVĂLUGUL CARE SE APROPIE | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate