Omilia MITROPOLITULUI CIPRIOT NEOFIT DE MORFOU la Inaltarea Sfintei Cruci: “Cand ne rastignim prin pocainta trupul si sufletul, vom avea dreptul la Inviere si ca persoane, si ca popor”. CEA MAI MARE PROBLEMA – NU CEA POLITICA, CI LIPSA SMERENIEI SI A LUCRARII DE CURATIRE A INIMII (si audio – gr.)

17-09-2017 Sublinieri

Predica din 13.09.2017 a Mitropolitului Neofit de Morfou pentru praznicul Înălțării Sfintei Cruci:

PREACINSTITA CRUCE – ÎN SUFLET ȘI ÎN TRUP

(fragment tradus si transcris):

“(…) Orice Cruce este urmata de Inviere si orice Inviere este precedata de Cruce. Aceasta mare taina a fost inceputa, a fost lucrata si ne-a fost descoperita noua de catre Dumnezeul Treimic. Si este o taina care se repeta in viata oricarui crestin si in viata popoarelor, mai ales a popoarelor crestin-ortodoxe. Ca Dumnezeu sa ne tina smeriti in credinta ingaduie prin iconomie sa avem multe incercari si ca oameni, si ca familii si ca natii. Si poporul nostru grec cunoaste foarte bine experienta multor cruci dar si a multor invieri. (…)

Asa cum zice poetul nostru national, Solomos, despre Grecia: “Maica, mare la suflet, in durere si in slava”, este foarte important sa avem, atat ca oameni, ca persoane, ca natii si mai ales ca parinti, o inima larga. Si voi care sunteti parinti trupesti ai copiilor si noi care suntem parintii duhovnicesti. Sa avem un suflet generos, sa nu fim razbunatori, sa nu avem nesiguranta despre ceea ce suntem, sa fie inima noastra plina de iubire si credinta si astfel, daca ai un suflet larg si nu suferi de ingustime a inimii, aceasta marinimie se vadeste si in durere, si in slava. In durere ca sa nu te ranesti, sa nu deznadajduiesti; cand esti refugiat sa nu crezi ca asta este situatia finala a patriei tale, in boala sa nadajduiesti mereu intr-o minune si chiar daca minunea se poate sa nu fie trupeasca, in cele din urma e posibil ca Hristos, aflandu-te tu in boala trupeasca, sa te vindece de bolile sufletesti.

Dar Solomos zice si despre celalalt lucru: sa avem o inima mare si cand suntem in slava, sa nu ne ingamfam, si sa stim ca cel ce se mareste pe sine va fi smerit. Si cand ne gasim in momente grele, sa stim ca cel ce se smereste pe sine, va fi inaltat. Toate aceste legi sunt legi duhovnicesti care provin din experienta Crucii. Doar cel care traieste in acest fel poate sa se foloseasca de aceste invataturi in viata sa de zi cu zi.

Vedeti azi? Exista multe certuri intre natii. Exista zvonuri de razboaie, exista fenomene naturale neasteptate care par sa nu fie atat de naturale in cele din urma; natii atotputernice care au uitat de atotputernicia Dumnezeului Treimic sunt incercate si sunt ranite de aceasta neputinta a omului in fata mâniei lui Dumnezeu. Toate acestea se intampla deoarece nu mai exista duhul smereniei in oameni. Dar nu este atat de simplu: orisicat am predica noi, clericii, despre smerenie, daca ne gandim si la situatia noastra, de popor aflat sub ocupatie si refugiat, a fost cauzata de mandria pe care o aveam; am crezut ca suntem unici si astfel am fost ingenuncheati si dusmanul nostru s-a folosit de aceasta slabiciune a noastra. Acesta este adevarul despre situatia noastra. Deci, de multe ori cand ingaduie Dumnezeu caderi, sa stiti ca acestea sunt precedate de stari de egoism si mandrie.

Asadar, daca dorim sa fim aproape de Invierea Mantuitorului, va trebui mai intai sa facem o lucrare ca oameni, pe care Biserica noastra ne-o arata prin Sfintii sai. Sunt foarte uimit de cum vrea Biserica sa sublinieze acesta mesaj, cum ne indeamna Biserica in imnologia sa sa ne inchinam Preacinstitei Cruci, in ce Duh, cu ce gand in inima noastra sa ne apropiem de ea. Ascultati ce spune Biserica: «Azi, noi, pacatosii, ne inchinam Tie cu inmiita nevrednicie» – deci suntem constienti de aceasta neputinta a noastra. «Invredniceste-ne sa ne inchinam Tie, Celui ce Te-ai invrednicit sa te rastignesti pe Cruce; precum pe talharul din dreapta Ta l-ai invrednicit, Doamne, pomeneste-ne si pe noi intru Imparatia Ta».

Vedeti? Sfantul Ioan Damaschin, cel care a scris acest imn, nu zice: ma inchin Tie, Hristoase Cel rastignit, cu vrednicie, ci ma inchin cu nevrednicie, cu mii de pacate si neputinte; Sfantul nu se compara pe sine cu niciun alt sfant al vremii sale; ci cu cine se compara? Si cu cine se roaga sa aiba aceeasi milostivire si binecuvantare de la Hristos? Cu talharul cel de-a dreapta Domnului. Vedeti, sfintii cauta cai sa se smereasca si atunci cand se inchina Sfintei Cruci. Si nu se compara nici cu ingerii, nici cu Maica Domnului, nici cu Inaintemergatorul, nici cu vreun alt cuvios al vremii, ci se compara cu talharul care a facut atatea pacate si la sfarsitul vietii a zis un singur cuvant, un cuvant al smereniei (Pomeneste-ma, Doamne, cand vei veni intru Imparatia Ta!) si cu acest cuvant a furat Imparatia lui Dumnezeu, viata vesnica. Dar ca sa putem fura viata vesnica si sa putem sa avem dreptul la eliberarea tarii noastre, eliberare care vine, va trebui sa cultivam cu totii, arhierei si preoti si voi, poporul lui Dumnezeu, duhul smereniei in viata de zi cu zi. (…) Vrei sa afli cum vine smerenia lui Hristos in inima ta? Cerceteaza Psaltirea, psalmul care spune: «inima infranta si smerita, Dumnezeu nu o va urgisi».

Deci, daca vreti sa aveti inima infranta si smerita si sa aveti dreptul la slava si la mantuire, va trebui sa faceti o lucrare de care avem cu totii nevoie: lucrarea pocaintei zilnice. Deoarece in fiecare zi ceva rau facem, o patima lucreaza zilnic in noi fie cu stiinta, fie cu nestiinta. Si aceste patimi care lucreaza in noi fac sa se agraveze necontenit starea noastra pacatoasa.

Vrei sa traiesti aceasta pocainta cu infrangere si smerenie? Urmareste zilnic starea inimii tale. Repet: sa urmarim inima noastra, ce dorinte are inima noastra, ce ganduri are inima noastra, din inima se nasc curvii, hotii, crime, judecata aproapelui, deznadejde, nemultumire. Toate aceste nemultumiri duc pana la divorturi. Si ziceam si in alte dati: asa cum e azi societatea noastra, fara smerenie, fara pocainta, se va vedea ca cea mai mare problema a Ciprului este lipsa smereniei in casnicie, nu problema zonei ocupate, aceasta se va rezolva. Nu prin diplomatie, ci din conjunctura geo-politica care va duce la un nou razboi mondial care a inceput déjà din Siria. Si vedeti ca acum kurzii isi vor lua partea lor. Cea mai mare problema a Ciprului nu este cea politica, sunt divorturile si ca nu am reusit sa insuflam cinstirea Sfintei Cruci copiilor nostri si nepotilor nostri. Am avut alte preocupari, alte prioritati. Si cinstirea Sfintei Cruci am lasat-o doar pt Paste si pt sarbatoarea din 14 septembrie. Este doar un simbol care ne aminteste ceva, nu mai e o activitatea zilnica pe care sa o practica, inlauntrul inimii noastre, urmarind dorintele murdare si pacatoase care se nasc in inima si imediat ce vedem o dorinta care nu se potriveste cu poruncile Domnului imediat sa ne rugam: «Iisuse Hristoase, miluieste-ne! Maica Domnului acopera-ne! Mare numele Sfintei Treimi!» Si astfel sa facem cruce peste trupul si peste sufletul nostru. Noi, de cele mai multe ori, ne inchinam doar trupeste. Nu si peste sufletul nostru, peste inima noastra. Pentru ca nu vrem sa ne urmarim inima. Deoarece poate nu am invatat de la un duhovnic aceasta lucrare a pocaintei, a inimii infrante si smerite. Atunci cand omul ajunge la aceasta lucrare, se bucura de Sfintele Taine si de Sfintele Sarbatori. Deoarece se bucura in noi inima noastra. Inima noastra este centrul nostru, nu creierul, asa cum cred unii in Europa si prin cine stie ce laboratoare. Inima este centrul omului si trebuie sa o urmarim, sa o curatam, sa o luminam prin lumina Duhul Sfant, sa o sfintim prin harul Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh. Si astfel vom avea parte de Sfanta Cruce. Si, astfel, cand ne rastignim prin pocainta trupul si sufletul, vom avea dreptul la Inviere si ca persoane, si ca popor.

Cum am mai zis, daca ne intereseaza situatia politica a tarii noastre nu avem decat sa urmarim cu atentie evenimentele care se desfasoara in jurul nostru. Evenimentul care va influenta Ciprul este cel care se va desfasura in luna septembrie (in care ne gasim) cand incepe sa intre pe scena geopolitica din Orientul Mijlociu statul kurd. Acest stat pe care il sustin americanii si evreii si de care se tem atat de tare turcii si alte state din vecinatatea noastra. Acesta va fi cheia libertatii noastre. Dar daca nu vom avea libertate in sufletele noastre, nu ne vom putea bucura de eliberarea tarii noastre. Deoarece vom fi nemultumiti de vecin, de sotie. Si vom vedea ca, de fapt, problema este inima noastra murdara care nu vrea sa se curete de egoism. Si iarasi, cel ce se inalta, va fi smerit. De acea,  ca persoane si ca popor trebuie sa ne inchinam cu smerenie Sfintei Cruci, constienti fiind ca o facem cu nevrednicie. Si cele cu neputinta la oameni sunt cu putinta la Dumnezeu. La multi ani cu libertate si Zódiei (n.tr : sat aflat sub ocupatie turca) si inimii noastre!”

(traducere de E.P., exclusiv pentru Cuvantul Ortodox)

Cine este Mitropolitul Neofytos de Morfou?

Preasfințitul Mitropolit Neofytos de Morfou (Cipru), s-a născut în anul 1962, în satul Káto Zódia, Mórfou. În 1974, împreună cu familia sa și mulți alți locuitori ai provinciei Mórfou, a fost obligat să-și părăsească vatra strămoșească și să trăiască ca refugiat într-un cartier din Nicosia. A studiat Dreptul și Teologia.

A avut binecuvântarea de a-i cunoaște îndeaproape pe bătrânii îmbunătățiți contemporani: Cuviosul Porfirie, Părintele Iacov Tsalikis și Părintele Evmenios Saridakis.

Cea mai mare parte a mitropoliei sale, inclusiv catedrala mitropolitană a Sfântului Mámas, se află în partea ocupată de turci a insulei Cipru.

***

“Este epoca vieţii ticăloase… Popoarele nu se pocăiesc. Noi cărbuni aprinşi sunt pregătiţi pentru omenirea care are inima împietrită…”/ PACAT, IMPATIMIRE sau MENTALITATE STRICATA: pentru ce ne mustra mai mult Dumnezeu?

Arhim. Nectarie Mulațiotis: “NOI CA POPOR NE-AM INDEPARTAT DE HRISTOS SI DE ACEEA DUMNEZEU A PERMIS SA NE CONDUCA TIRANII. Norii negri si marea ceață se apropie. Suntem in fața celui de-al treilea razboi mondial“

Sfantul Nicolae Velimirovici: CUGETARI DUREROASE ASUPRA CADERII UNUI POPOR ORTODOX: “Ne-am lepadat de Hristos, de aceea ne-a lepadat Hristos”

Sfantul Nicolae Velimirovici despre CONSECINTELE PARASIRII LUI DUMNEZEU: “Iata, fratilor, pentru ce a trebuit sa vina marele razboi mondial”

PREDICA MUSTRATOARE A PS SEBASTIAN PASCANU LA VINDECAREA LUNATICULUI: “In noi se stinge Duhul, ne napadeste formalismul; ne pustieste secularismul; practicam un crestinism din ce in ce mai teoretic”

“Daca neamul nu este aproape de Dumnezeu se va dizolva”. PUNTE DE LACRIMI, de Ziua Nationala, pentru un POPOR RISIPIT, DEZBINAT SI MANIPULAT. Avertismentul PARINTELUI IOANICHIE BALAN: “Nu ne va scoate nimeni din Carpati daca nu-L vom scoate noi pe Hristos din inima si din casele noastre”

FEMEIA GARBOVA ASTAZI: Un popor garbovit de ploconiri, linguseli, LIPSA DE VERTICALITATE; o omenire tip “Prikoke”, COCOSATA DE PACATE si MANIPULATA sa se simta “LIBERA” cand este mai ROBITA si sa fie fericita SCORMONIND IN GUNOAIELE LUMII. Cum arata omul in-dreptat de Hristos?

SFANTUL CONSTANTIN BRANCOVEANU – domnitorul emblematic pentru lumea veche românească si ceasul Judecatii neamului. CUM S-A SFARSIT O LUME prin UCIGASA INVIDIE si TRADAREA DE FRATE. Cum cade si de ce moare un neam?

PREDICI la DUMINICA SFINTILOR ROMÂNI (audio, text): “Sa cerem ajutorul sfintilor români si al SFINTILOR INCHISORILOR pentru vremurile grele prin care trecem!”. CUM POATE PIERI NEAMUL CAND SE STRICA “SAREA PAMANTULUI”?


Categorii

Ce este pacatul?, Inaltarea Sfintei Cruci, Mandria, trufia, Mitropolitul Neofit de Morfou, Profetii si marturii pentru vremurile de pe urma

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “Omilia MITROPOLITULUI CIPRIOT NEOFIT DE MORFOU la Inaltarea Sfintei Cruci: “Cand ne rastignim prin pocainta trupul si sufletul, vom avea dreptul la Inviere si ca persoane, si ca popor”. CEA MAI MARE PROBLEMA – NU CEA POLITICA, CI LIPSA SMERENIEI SI A LUCRARII DE CURATIRE A INIMII (si audio – gr.)

  1. Pingback: MITROPOLITUL NEOFIT (Cipru) despre SEMNELE VREMURILOR, apropierea Razboiului Mondial si a MARILOR CUTREMURE. Care sunt motivele pentru care ingaduie Dumnezeu nenorocirile si CE AVEM DE FACUT: “Nu Dumnezeu provoaca aceste probleme, ci pacatele oameni
  2. Pingback: “HRISTOASE AL MEU, DA-MI RABDAREA SI CREDINTA SFINTILOR!” – Predici noi ale MITROPOLITULUI cipriot NEOFIT DE MORFOU (audio, text): “Trebuie sa stiti ca EXAMENELE INCEP! Trebuie cu totii sa fim gata de mari evenimente neasteptate”
  3. Pingback: MITROPOLITUL NEOFIT de Morfou primește sfat de la o maică sfântă să ne îndemne la RUGĂCIUNI COMUNE LA ORELE NOPȚII, pentru a putea lupta cu duhurile de DISPERARE ȘI FRICĂ și pentru că… “țara noastră este în pericol și țările
  4. Pingback: O noua predica a MITROPOLITULUI NEOFIT (Cipru): “2018 – UN AN CRITIC. RECUNOASTEREA IERUSALIMULUI DREPT CAPITALA A ISRAELULUI – PUNCTUL DE INCEPERE A CELUI DE-AL TREILEA RĂZBOI MONDIAL”. “Martiriul este o realitate contempor
  5. Pingback: SFINTII PAISIE, PORFIRIE, IACOV, harisma profetiei si APRINDEREA OPAITULUI pentru oamenii contemporani – extras tradus din conferinta Mitropolitului NEOFIT DE MORFOU despre marii duhovnici greci canonizati ai secolului XX (si VIDEO) | Cuvântul Orto
  6. Pingback: “SA INTELEGEM ORTODOX EVENIMENTELE care se intampla. SA VA RUGATI NU DOAR PENTRU GRECIA, ci pentru toate tarile despre care veti auzi ca vor trece prin propriile lor incercari in urmatoarele saptamani si luni – si vor fi multe acestea”.
  7. Pingback: Predica MITROPOLITULUI NEOFIT DE MORFOU cheama la CURATIREA INIMILOR PRIN POCAINTA: “Problema nu sunt ceilalti, problema suntem NOI, pentru ca ne-a slabit credinta, dragostea dintre noi si catre Hristos… TOTI VOM FI SMERITI, si laicii si cleri
  8. Pingback: “DE ACUM INAINTE PROFETIILE VOR DEVENI STIRILE ZILEI… Avem nevoie de o operatie chirurgicala profunda“- Mitropolitul cipriot NEOFIT despre nevoia de pocainta, CATASTROFELE NATURALE care urmeaza legalizarii pacatelor impotriva firii si SE
  9. Pingback: INALTAREA SFINTEI CRUCI. Predici sensibile si insufletitoare de la Manastirile PUTNA si SIHASTRIA PUTNEI. “Nu esti singur atunci cand iti duci crucea! Eu nu vreau sa te las singur! Un singur lucru cer de la tine: cheama-Ma!”/ URMAREA LUI HRIST
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate