Mesajul PREASFINȚITULUI MACARIE pentru noi, Lazării acestor vremuri: “SĂ NE PĂSTRĂM DEMNITATEA ȘI LIBERTATEA, să nu căutăm să ne milogim înaintea mai-marilor acestei lumi, să nu devenim sclavii stăpânitorilor acestei lumi” (VIDEO, TEXT)

3-11-2021 Sublinieri

Episcopul Macarie: „Lazăr era sărac și bolnav, însă era liber. Așa a murit liber și demn, trecând la Domnul în Rai!”, Cuvânt la Parabola bogatului nemilostiv și săracul Lazăr, duminică, 31 octombrie 2021, Esbjerg, Danemarca:

(fragment):

“[…]

Îl vedem pe săracul Lazăr din Evanghelie, care cu multă demnitate şi-a purtat crucea condiţiei sale de om lipsit şi bolnav, aruncat ca un gunoi la marginea societăţii. El nu a căzut în păcatul urii şi al invidiei faţă de bogatul la ale cărui porţi zăcea neluat în seamă. Însingurat şi abandonat. El nu a căzut în acest bogat al judecăţii, al resentimentului, al nemulţumirii şi al răzbunării. El nu a căzut în acest păcat de a judeca şi de a cârti înaintea lui Dumnezeu sau a celor îndestulaţi din lumea aceasta.

Aşadar, nu a căzut în acest păcat, cum am spune noi, “de-a dreapta”, al răzvrătirii, însă nu a căzut nici în păcatul de-a stânga. El a rămas nevinovat, şi-a păstrat sufletul curat înaintea lui Dumnezeu. Însă, totodată, el nu şi-a vândut trupul şi sufletul, primind în schimb resturile de la masa bogatului. Şi nu a căutat să fie slugarnic şi să se milogească sau să îl implore pe bogat în vreun fel anume, ci şi-a păstrat demnitatea, şi, rămânând demn, a rămas ca un semn de mustrare pentru nesimţirea neduhovnicească a bogatului.

Iată, săracul Lazăr ne stă înainte şi ne cheamă pe toţi, ne îndeamnă pe toţi să îi urmăm exemplul: să ne păstrăm demnitatea, să ne păstrăm libertatea, să nu căutăm să ne milogim înaintea mai-marilor acestei lumi. Să nu ne lăsăm bătuţi, să nu ne pierdem libertatea şi demnitatea şi să nu devenim sclavii stăpânitorilor acestei lumi. Chiar dacă ne afundăm în amarul lipsurilor şi al bolii, chiar dacă nu reuşim să-i iubim pe cei care ne aruncă în mod deliberat în această prăpastie, în această fundătură, noi nu trebuie să urâm. Nu-i putem iubi pe cei care ne fac rău, dar cel puţin să nu-i urâm! Şi să nu ne lăsăm umiliţi de cei care nu mai au milă. Şi să nu ne pierdem libertatea şi demnitatea noastră în Hristos.

Să nu uităm un lucru, iubite frate şi iubită soră, că Lazăr cel sărac din parabola evanghelică de astăzi, deşi a fost sărac şi bolnav, însă a fost liber şi liber a trecut la cele veşnice, dobândind Raiul desfătării. Să nu ne descurajăm nici noi, ci să ne păstrăm demnitatea şi libertatea, ca să dobândim cu toţii Împărăţia Cerurilor. Fiindcă numai în stare de libertate şi demnitate, fără să facem niciun compromis, putem dobândi ace colţişor de Rai, acea odihnă pe care a dobândit-o şi săracul Lazăr, care şi-a păstrat demnitatea, care şi-a păstrat libertatea, care nu a făcut niciun compromis.

Aşadar, să nu ne descurajăm, ci să dăm o bună şi dreaptă mărturie întru libertatea şi demnitatea cu care am fost înzestraţi de Preamilostivul Dumnezeu, fiindcă El caută la durerile, la necazurile, la lipsurile, la neajunsurile noastre, El ne poartă pe braţe şi ne îndeamnă neîncetat Sus să avem inimile! Amin.”

Legături:

PARINTELE EPISCOP MACARIE: “Sa fim adevarati inaintea lui Dumnezeu si sa nu cautam sa placem lumii. Avem un suflet si o singura mantuire. Si cu acestea nu ne putem juca!” (VIDEO, TEXT)

“LAZARII VEACULUI ACESTUIA” si IADUL CONSTIINTEI. Predici audio ale Pr. Ciprian Negreanu la PILDA BOGATULUI NEMILOSTIV SI A SARACULUI LAZAR

 

***

EPISCOPUL MACARIE: “Sunt mulți lideri religioși care se abat de la cuvintele Evangheliei. Nici măcar nu le mai propovăduiesc. Și ÎI CHEAMĂ PE TOȚI LA O NOUĂ ORDINE A LUMII, RESETATĂ. Să ținem așa cum ținem la propria noastră viață la LIBERTATEA ȘI DEMNITATEA la care ne-a ridicat Hristos!” (VIDEO)

NU VĂ TEMEȚI! “Să nu ne lăsăm amăgiți, nici intimidați! Să nu facem compromis cu minciuna și viclenia care se înstăpânesc peste lume. SĂ NU SPUNEM RĂULUI BINE ȘI BINELUI RĂU. Să strângem rândurile și să ne ținem aproape de Hristos”. O NOUĂ PASTORALĂ MĂRTURISITOARE A PS MACARIE, la Învierea Domnului 2021 (și VIDEO)

CUVANTUL DE ANUL NOU 2021 AL PS MACARIE DRĂGOI: “Sa nu intram in panica si sa nu facem din supravietuirea biologica scopul suprem al vietii noastre, care merita orice pret”. Despre “PANACEUL” VACCINULUI: “Sa facem alegeri in cunostinta de cauza, nu pe baze emotionale sau cedand presiunii colective!” (VIDEO)

VLĂDICA MACARIE, de Adormirea Maicii Domnului, alături de bătrânii săi părinți: “AVEȚI GRIJĂ DE BĂTRÂNII VOȘTRI! Deși se adună nori negri și grei de furtună, trebuie SĂ NE PUNEM NĂDEJDEA ÎN PREASFÂNTA NĂSCĂTOARE DE DUMNEZEU! “Chiar dacă se fac atâtea presiuni asupra noastră, fiind ȘANTAJAȚI emoțional și neținându-se seama de libertatea și demnitatea noastră!” (VIDEO, TEXT, FOTO)

PS MACARIE despre DUREREA ATROCE A SINGURĂTĂȚII celor uitați și abandonați de oameni (AUDIO, TEXT). “Stăpânitorii umanității căzute caută SĂ PROFITE de căderea umană, de BOALĂ, de MOARTE, de FRICĂ”

PS MACARIE ne cheamă la practicarea EROISMULUI DE FIECARE ZI, dar și la AFIRMAREA DEMNITĂȚII în momentele de încercare: “Să îți aperi cerul! Să lupți pentru veșnicia ta! Să fii liber și demn și să nu îi lași să te trateze așa cum își tratează dresorul animalele de circ! Să nu-i lași să te închidă într-o colivie aurită cu lozinci perfide!” (VIDEO, TEXT)

 

***

ALICE VOINESCU – CURAJUL DE A FI LIBER ȘI NOBLEȚEA ÎMPOTRIVIRII: “Ajută-mă să nu urăsc, nici să mă încăpăţânez, nici să cedez din slă­biciune și lipsă de rezistenţă. Mă ofer Ţie să fiu instrument pentru ce vrei Tu”

“Să nu trăim în minciună!” – NOUL TOTALITARISM, “DE MĂTASE”, produs de ideologia progresismului, ESTE ACUM AICI: “Sistemul depinde, pentru însăşi existenţa lui, de teama oamenilor de a tăgădui minciunile”. ROD DREHER confirmă profețiile altui american ortodox, Părintele Serafim Rose și ale unui stareț rus: “Ceea ce a început în Rusia se va încheia în America”. CE AU DE FĂCUT CREȘTINII? (I)

 

***

“SĂ RĂMÂNEȚI CU CAPUL PE UMERI!” – “Ca să putem rezista în faţa acestui val de ticăloşie trebuie să ne iubim unul pe celălalt, astfel încât să rămânem în unitate şi să răzbim” – Părintele Dumitru Cobzaru la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie (VIDEO, TEXT)

“IATA CE DUMNEZEU AVEM! Iata catre ce am fost noi chemati!”. Protos. HRISOSTOM de la Putna – Cuvant despre IUBIREA SFINTEI TREIMI si pentru REDESCOPERIREA CURAJULUI SI DEMNITATII DE CRESTIN: “Noua ne este teama sa ne pierdem sanatatea, dar nu ne temem ca pierdem mantuirea? Cel care se teme ca va pierde cele mici, le va pierde pe cele mari. Cel care se sperie de umbra lui va pierde insasi Lumina” (VIDEO, TEXT)

PS SEBASTIAN: “Ce am învățat în izolare?” – ADEVĂRURI INCOMODE DESPRE PANDEMIE și cu ce rămânem din ea. “Prea pare profitabil coronavirusul pentru păpușarii lumii, ca să-l mai declare vreodată mort! Cred că au prins gustul conducerii lumii cu noi în case… Și atunci: Pa, libertate și democrație”

Părintele TUDOR CIOCAN: “Ceea ce gustăm acum, această limitare a libertății este doar sămânța societății viitoare în care ACEASTĂ LIBERTATE ESTE NIMICITĂ! În momentul în care începi să cedezi libertatea, ÎN CHIAR TRUPUL TĂU, la presiunea autorității, DEJA NU MAI EXISTĂ O LIMITĂ” (audio, text)

Nu există lepădare DE FORMĂ și credință doar “în suflet”. Părintele GHEORGHE HOLBEA despre PUTEREA CREDINȚEI MĂRTURISITE vs. IUBIREA LANȚURILOR CARE NE ȚIN LEGAȚI. “Lumea aceasta în care trăim vrea să-l alunge din nou pe Dumnezeu. Și-L alungă PENTRU A PAȘTE PORCII PATIMILOR” (audio, text)

MOARTEA LIBERTĂȚII, MOARTEA OMULUI


Categorii

Bogatul nemilostiv si saracul Lazar, Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, PS Macarie, VIDEO, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “Mesajul PREASFINȚITULUI MACARIE pentru noi, Lazării acestor vremuri: “SĂ NE PĂSTRĂM DEMNITATEA ȘI LIBERTATEA, să nu căutăm să ne milogim înaintea mai-marilor acestei lumi, să nu devenim sclavii stăpânitorilor acestei lumi” (VIDEO, TEXT)

  1. Excelentă adaptare a Evangheliei la ce trăim chiar în zilele acestea, excelentă punere în contextul actual a îndemnului de bază al predicii!

  2. Pingback: “Câți vor să placă în trup, aceia vă silesc să vă taiați împrejur (…) ca să se laude ei în trupul vostru” – TÂLCURI DE ACTUALITATE în predica Pr. Tudor Ciocan la Duminica a 22-a după Rusalii: GRIJA PENTRU SĂRACI ÎN
  3. Pingback: SFÂNTUL MINA – MODEL ȘI MIJLOCITOR PENTRU NOI ASTĂZI, ÎN DESPĂTIMIRE ȘI ÎN PERSECUȚIE. Oprirea plății lucrătorilor strigă la cer – Predica Pr. Tudor Ciocan (AUDIO, TEXT) | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate