PS MACARIE despre DUREREA ATROCE A SINGURĂTĂȚII celor uitați și abandonați de oameni (AUDIO, TEXT). “Stăpânitorii umanității căzute caută SĂ PROFITE de căderea umană, de BOALĂ, de MOARTE, de FRICĂ”

27-05-2021 Sublinieri

PS Macarie în Catedrala Mitropolitană din Iași: „Singurătatea, o suferință a inimii!”

Cuvânt la Sfânta Liturghie în Duminica a IV-a după Paști a vindecării slăbănogului de la Vitezda, 23 mai 2021.

“Preaiubiții mei,

Hristos a înviat!

Pericopa evanghelică din această Duminică îmi vorbește nu doar de boală, de suferința biologică, ci ne înfățișează suferința existențială, suferința inimii, singurătatea și mai cu seamă abandonul. Paraliticul de la Vitezda suferă cumplit. Lipit de patul său era exilat din propria sa viață și din viețile celorlalți. Dorea să se tămăduiască de paralizie. Și s-a așezat în scăldătoarea Vitezda de la Poarta Oilor în foișorul în care erau adunați mulți bolnavi: orbi, șchiopi, ciungi… Foarte mulți oameni aflați în suferință care doreau să se tămăduiască de boala lor, deoarece acolo Dumnezeu trimitea din când în când un înger care tulbura apa scăldătorii, iar cel dintâi care intra după tulburarea apei, „se făcea sănătos ori de ce boală era cuprins”.

Slăbănogul aștepta acolo nu doar de un an doi sau trei, nici măcar de opt ani, așa cum a așteptat paraliticul Enea, despre care am auzit citindu-se acum din cartea Faptele Apostolilor, vindecat de Mântuitorul Iisus Hristos prin Apostolul Său Petru. Deoarece așa i-a zis Petru când l-a vindecat pe Enea paraliticul, cel care suferea de opt ani: „Hristos te vindecă, Hristos te tămăduiește. Scoală-te și umblă!”. Însă acest slăbănog nu era în suferință doar de opt ani, nici măcar de zece, ci era de treizeci și opt de ani bolnav, însingurat și abandonat de semenii săi. Atâția ani de solitudine! Atâția ani în care era exclus de cei apropiați, ca un mort în inimile fraților săi. Așa cum spunea prorocul David, în psalmul 30, versetul 12: Uitat am fost ca un mort în inima lor, ajuns-am ca un vas stricat.” Așa era slăbănogul de la Vitezda. Invizibil pentru ceilalți.

Dacă ceilalți bolnavi aveau ajutoare, el nu avea pe nimeni. Iar abandonul și singurătatea sunt foarte greu de purtat, iubite frate și iubită soră! Dumnezeu m-a învrednicit să ucenicesc la vrednicul de pomenire ÎPS Bartolomeu al Clujului. I-am fost multă vreme secretar și apoi m-a pus în slujirea de ecleziarh al catedralei. Și deseori îmi spunea, ca unul care a suferit de singurătate și abandon în perioada comunismului, că totuși, cea mai mare suferință pentru el a fost atunci când s-a aflat împreună cu fratele său Dumitru în temniță grea la Aiud, iar părinții lor s-au săvârșit abandonați, uitați, mama sa la Glăvile, iar apoi tatăl său într-un azil de bătrâni. Și spunea Înalt Preasfințitul: „Cea mai mare suferință pe care am purtat-o și o port este singurătatea părinților mei care au fost abandonați la bătrânețe”. În chip minunat a aflat în închisoare că trecuseră la cele veșnice și la un moment dat și-au transmis unul altuia într-un moment îngăduit de Dumnezeu, că ei nu se puteau întâlni acolo unul cu altul.

Însă aceasta este cea mai grea suferință, iubite frate și iubită soră, este o suferință atroce să nu mai fii vizibil pentru celălalt.

Ce înseamnă oare să nu mai fii vizibil, văzut de celălalt? Înseamnă ca celălalt să nu caute la durerea ta, la gândurile tale, la frământările tale. Înseamnă că existența ta nu mai are nici o valoare. Înseamnă că nu mai ești căutat, nu mai ești cercetat de celălalt. Celuilalt nu-i mai pasă de tine. Celălalt nu are nici un strop de milă față de starea în care te afli.

De aceea, atunci când Domnul l-a cercetat pe slăbănog, se aflau mult mai mulți acolo, însă el aștepta de multă vreme, iar Hristos ca Dumnezeu cunoștea acest lucru. Și s-a dus la el fiindcă acest bolnav era însingurat și deznădăjduit. Și l-a întrebat retoric, am spune că întrebarea Domnului nu avea nici un rost: Vrei să te faci sănătos? Vrei să fii tămăduit? Cum să nu dorească sărmanul paralitic, de vreme ce de treizeci și opt de ani aștepta acolo, în foișor, tămăduirea? Era chircit, nici măcar nu mai putea să-și ridice ochii spre cer. Cerul se reflecta doar în undele apelor acestei scăldători care se tulbura din când în când. Nu putea să privească în sus, ci doar în jos, așteptând clipă de clipă vindecarea.

Dacă ție îți este greu, iubite frate și iubită soră, un an, doi, trei, patru sau poate chiar mai mulți, gândește-te că slăbănogul de la Vitezda a răbdat treizeci și opt de ani. Iar întrebarea Domnului trebuie să o înțelegem în această cheie: „Iată, eu te cunosc. Caut la durerea ta și iau aminte la suferința ta. Sunt aici pentru tine, fiule! Sunt aici pentru tine, deci există iubire și există milă. Sunt pentru tine aici.”

Iar răspunsul slăbănogului dat Domnului: „Doamne, nu am om”, nu se referea doar la faptul că nu avea om să îl arunce în apele scăldătoarei Vitezda când era cercetată de îngeri, ci trebuie să înțelegem strigătul adânc de durere. Trebuie să înțelegem durerea însingurării și abandonării sale, faptul că acest slăbănog era reflectat de semenii săi drept o cantitate neglijabilă. Și Domnul doar atât i-a spus: Ia-ți patul tău și umblă. Și s-a ridicat slăbănogul.

Era sabat la iudei, iar aceștia, formaliști, nu s-au bucurat de vindecarea confratelui lor. Nu s-au bucurat de faptul că un paralitic care de treizeci și opt de ani era nemișcat și uitat, și abandonat într-un foișor, acum era pe picioarele sale. Vindecarea slăbănogului a devenit pricină de scandal. Aceasta a fost reacția fariseilor, așa cum a fost odinioară atunci când au fost vindecați orbul din naștere și femeia gârbovă.

Aceasta este atitudinea stăpânitorilor umanității căzute, iubite frate și iubită soră. Condiția paraliticului de la Vitezda este condiția umanității lipsite de Hristos, lipsite de milă, lipsite de considerație față de cei necăjiți, sărmani și bolnavi. Stăpânitorii umanității căzute caută să profite de căderea umană, de boală, de moarte, de frică. Și nu doresc ca cei orbi să aibă parte de lumină, cei slăbănogi să aibă parte de vindecare, iar cei gârbovi să aibă parte de îndreptare.

Așadar, iubite frate și iubită soră, salvarea noastră este numai aici, la Liturghie. Vino la Potirul vieții! Vino aici, la Hristos! Hristos aici te îmbrățișează, Hristos aici te ridică, Hristos aici te tămăduiește.

Vino, așadar iubite frate și iubită soră, la Cel care caută la suferința ta, la Cel care îți alină durerea ta, la Cel care te ridică din păcat, la Cel care-ți dăruiește iertare, la Cel care-ți redă demnitatea și frumusețea dintâi.

Așadar aici, în Liturghie, la Potir, să dobândim viață din belșug! AMIN!”

 

Vă mai recomandăm:

EPISCOPUL MACARIE: “Sunt mulți lideri religioși care se abat de la cuvintele Evangheliei. Nici măcar nu le mai propovăduiesc. Și ÎI CHEAMĂ PE TOȚI LA O NOUĂ ORDINE A LUMII, RESETATĂ. Să ținem așa cum ținem la propria noastră viață la LIBERTATEA ȘI DEMNITATEA la care ne-a ridicat Hristos!” (VIDEO)

NU VĂ TEMEȚI! “Să nu ne lăsăm amăgiți, nici intimidați! Să nu facem compromis cu minciuna și viclenia care se înstăpânesc peste lume. SĂ NU SPUNEM RĂULUI BINE ȘI BINELUI RĂU. Să strângem rândurile și să ne ținem aproape de Hristos”. O NOUĂ PASTORALĂ MĂRTURISITOARE A PS MACARIE, la Învierea Domnului 2021 (și VIDEO)

EPISCOPUL MACARIE: “Sunt mulţi, prea mulţi care suferă, neluaţi în seamă, uitați, pentru că TOTUL ESTE BLOCAT ASTĂZI DE ACEASTĂ UNICĂ BOALĂ şi de acest unic virus. ÎN NUMELE ACESTUI UNIC VIRUS SE STOPEAZĂ TOTUL, se jertfeşte libertatea şi chiar umanitatea” (VIDEO, TEXT)

 

***

Părintele Episcop MACARIE – CUVÂNT DE MÂNGÂIERE în zile grele de SINGURĂTATE: “Iubite frate, iubită soră, tu ești important pentru Dumnezeu! Tu ești iubit de Dumnezeu! Nu deznădăjdui! NU EȘTI SINGUR! CHIAR DACĂ TE-AU ABANDONAT CEI CARE TREBUIA SĂ-ȚI FIE ACUM ALĂTURI… Noi suntem acum împreună cu tine. Am fost și suntem și vom fi împreună cu cei singuri, necăjiți, întristați, ignorați…” (VIDEO, TEXT)

“RAIUL NU SE DOBÂNDEȘTE DECÂT ÎMPREUNĂ”. PREASFINȚITUL MACARIE – cuvinte puternice și dătătoare de NĂDEJDE pentru traversarea acestor vremuri bulversante: “Dacă ar fi bună această criză pandemică ar fi tocmai ieşirea din convenţionalism, formalism şi manierism în slujirea noastră. Iată, a venit vremea comunicării directe, inimă către inimă” (VIDEO, TEXT)

PĂRINTELE EPISCOP MACARIE slujind în satul său natal, în Duminica după Botezul Domnului: “Dumnezeu trimite mângâiere și ajutor atunci când înmulțim RUGĂCIUNEA PENTRU CEI ÎNSINGURAȚI ȘI BOLNAVI. Dacă lumea devine tot mai inospitalieră și tot mai neprietenoasă, noi trebuie să dăm mărturie că nu avem casă aici pe pământ, ci CASA NOASTRĂ ADEVĂRATĂ ESTE ÎN CER”

HRISTOS NU TE LASĂ SINGUR! – Cuvinte puternic mângâietoare pentru ridicarea din deznădejde, singurătate, moarte sufletească (PS MACARIE, PS BENEDICT – video; IEROM. PAISIE BORZA)

 

***

“SĂ LUCRĂM LA DRAGOSTEA DINTRE NOI!”- Preasfințitul MACARIE al Europei de Nord: “Gândim și ne comportăm ca omul postmodern egocentric. Ca și cum am fi PE CONT PROPRIU. FIECARE CU TREABA LUI. Chiar și atunci când suntem în biserică, uităm faptul că suntem mădulare ale Trupului lui Hristos…. NU NE MAI SUSȚINEM, SUNTEM VICTIME UȘOARE PENTRU DIAVOL”

“Unde sunt dragostea și unitatea dintre noi? Mai știm noi să ne ascultăm unul pe altul?” Părintele episcop MACARIE despre IADUL LIPSEI DE IUBIRE în care trăim și noi, creștinii, contaminați de DUHUL LUMII. “Mulți vorbesc astăzi de toleranță, de acceptare, de deschidere, de diversitate, însă toate acestea sunt false, ipocrite”. IUBIREA-HRISTOS ESTE RĂSPUNSUL LA TOATE ÎNTREBĂRILE (conferința de la București VIDEO + TEXT)

DUMNEZEU VREA SA LUCREZE PRIN OM. “Noi toti suntem una. Suntem facuti unii pentru ceilalti, nu suntem insule, ne mantuim sau ne pierdem impreuna”. EGOISMUL CARE RASTIGNESTE sau.. DE CE SUNTEM RESPONSABILI PENTRU TOTI? Preasfintitul Macarie: “Noi suntem legați unii de alții într-o REȚEA NEVĂZUTĂ, dar adevărată și lucrătoare. TOT CEEA CE FACEM ÎI INFLUENȚEAZĂ PE CEILALȚI”

“Cati copii orfani, singuri, indurerati, traumatizati, sunt printre noi, care chiar au nevoie de parinti!” SA AJUTAM LA PURTAREA CRUCII CELOR AFLATI IN SUFERINTA, IN SINGURATATE! SA NE RUGAM PENTRU CEI CARE NE VRAJMASESC – Partea a doua a conferintei de la Ploiesti (2016), “IUBIREA CRUCII”, a PS Macarie

DOCTORIA NADEJDII – Conferinta de la Cluj (martie 2016) a PS MACARIE DRAGOI (video+text). Balsam pentru durerile inimilor suferinde si ale sufletelor cazute in adancul prapastiei: SA STRIGAM CATRE HRISTOS, SA RIDICAM OCHII SPRE CER!

PARINTELE EPISCOP MACARIE – cuvant mangaietor despre purtarea-impreuna a Crucii: CALEA IMPREUNA-PATIMIRII CU HRISTOS SI CU FRATELE AFLAT IN SUFERINTA: “Dacă un apropiat se plânge că-i e greu, primul nostru impuls nu e să împreună pătimim cu el, ci să-l moralizăm asemenea prietenilor lui Iov” (VIDEO, TEXT)

***

“DISTANTAREA SOCIALA” – IADUL SINGURATATII este “noua normalitate”? Oare nu cumva STIGMATIZAREA si ABANDONAREA batranilor si vulnerabililor UCIDE mai mult ca virusul? “Avem atata nevoie de celalalt pentru a ne vindeca…”

EPISCOPUL IUSTIN al Maramuresului despre FORTA COMUNIUNII IN BISERICA si CUMPLITA incercare a SINGURATATII prin IZOLARE si solutiile duhovnicesti ale REZISTENTEI marturisitorilor din INCHISORILE COMUNISTE: “Cei care vin acum, progresistii si neomarxistii acestia de astazi SUNT GLOBALISTI, NU AU RADACINI, NU AU NEAM, n-au mama, n-au tata. ROBOT – aceasta se vrea sa fie OMUL NOU”

 

***

ODIHNIREA FRATELUI – PRIMIREA LUI HRISTOS. Cuvantul de la Nicula al Protos. SIMEON PINTEA despre SINGURATATEA OAMENILOR “DIN TUMULTUL LUMII” DE AZI, nevoia de rabdare si disponibilitate de “A ASCULTA SUFLETUL IMPOVARAT, pentru ca nu este cine sa-l asculte” si GESTURILE SIMPLE ALE DRAGOSTEI (video, text)

Arhimandritul Sofronie, scriind DIN ADANCA DURERE A INIMII SI IMPREUNA-PATIMIRE, despre IUBIREA DE PUTERE CARE SFASIE TESUTUL VIETII: “Unora li se pare ca, daca iti pot face vreun rau, trebuie sa se foloseasca de acea putinta, ca omul, de frica raului sa lucreze pentru ei”

Cele nebagate in seama ale lumii…

OFENSIVA NEVĂZUTA A DRAGOSTEI: “Fă rugăciune pentru aceşti oameni, pentru aceste suflete, care sunt fraţii tăi…”

PILDELE SFINTEI VERONICA – palpairi de Lumina in mijlocul stapanirii intunericului sau MILA CA MARTURISIRE A LUI HRISTOS

DUREREA ALTUIA – DUREREA NOASTRA. Cum dobandim rabdare si ce folos avem din incercari? ISPITELE INSINGURARII

 

***

PARINTELE CALCIU DESPRE SINGURATATE SI UNIREA INTRU BISERICA

“Nu am om!” – SINGURATATEA, IZOLAREA, INDIFERENTA DE NEIERTAT vs. MENIREA BISERICII ca Trup tainic al lui Hristos: “FIECARE CADE SINGUR, dar ne mantuim in comunitatea Bisericii”; “Toti ne ingrijim numai pentru noi insine, insa pentru celalalt nu facem nimic si de aceea vom da socoteala”

El, Cel ce-i vindeca pe cei cu inima zdrobita…

Din predica Sfantului Nicolae Velimirovici la DUMINICA SLABANOGULUI DE LA SCALDATOAREA VITEZDA: “Iata Omul care a venit pentru om!”; “Mila este mai de pret decat orice fel de punere in lege pe dinafara”

BISERICA – scaldatoarea care vindeca singuratatea?

DE CE SUFERINTA? DE CE BOALA? CUM SA IL AJUTAM PE CEL CARE SUFERA? Ne raspunde Parintele Arsenie Muscalu (audio)

NEVOIA DE OM, NEVOIA DE BISERICA VIE


Categorii

Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, PS Macarie, VIDEO, Vindecarea Slabanogului (Paraliticului) de la Vitezda, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “PS MACARIE despre DUREREA ATROCE A SINGURĂTĂȚII celor uitați și abandonați de oameni (AUDIO, TEXT). “Stăpânitorii umanității căzute caută SĂ PROFITE de căderea umană, de BOALĂ, de MOARTE, de FRICĂ”

  1. Pingback: OMUL ARE NEVOIE DE OM! CULTIVAȚI, VĂ ROG, PRIETENIILE DUHOVNICEȘTI! – Cuvinte calde de la PS MACARIE și PS DAMASCHIN (video, text): “Raiul îl dobândim laolaltă, frate cu frate şi soră cu soră, semen cu semen, în comuniune de iubire.
  2. Pingback: Mesajul PREASFINȚITULUI MACARIE pentru noi, Lazării acestor vremuri: “SĂ NE PĂSTRĂM DEMNITATEA ȘI LIBERTATEA, să nu căutăm să ne milogim înaintea mai-marilor acestei lumi, să nu devenim sclavii stăpânitorilor acestei lumi” (VIDEO
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate