“Alianta de Centru Dreapta” – MASCOTELE ELITIST-“CRESTINE” ALE LUI BASESCU (MRU, Neamtu, Papahagi) in cardasie ipocrita cu vechea garda portocalie si lafaindu-se in direct in haznaua diversionista OTV-DDD (video)

31-08-2012 18 minute Sublinieri

CUM CRITICA MIHAIL NEAMTU POPULISMUL DE LA… TRIBUNA PARTIDULUI POPORULUI, OTV-UL LUI DAN DIACONESCU!

“UTOPIA PERICULOASA A UNEI DREPTE FALSE”


Vasile Blaga, Mihai Răzvan Ungureanu, Mihail Neamţu, Aurelian Pavelescu şi Adrian Papahagi au semnat, miercuri, un manifest politic comun, care reprezintă un preambul la protocolul de formare a alianţei de centru-dreapta între formaţiunile pe care aceştia le reprezintă.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, după semnarea manifestului, că PDL îşi exprimă clar intenţia de a-şi uni forţele în mod natural cu alte formaţiuni profund ataşate valorilor democraţiei, că această alianţă se naşte natural într-un moment important pentru ţară. El a spus că în ultimele două luni au fost atacuri fără precedent la adresa democraţiei din partea USL, a grupării Ponta-Antonescu şi că de aceea forţele civice şi partidele de dreapta se angajează într-un efort comun pentru recredibilizarea României în plan internaţional.

“Considerăm că dialogul este necesar într-o societate democratică şi vom reconstrui realaţiile între cetăţeni şi politicieni. Vom construi şi vom menţine un dialog cu toate forţele democratice pentru obiective de interes naţional, adversarul nostru este stânga politică sub denumirea de USL, care a acaparat statul de drept şi justiţia”, a adăugat Blaga.

El a mai spus că manifestul politic se adresează celor care împărtăşesc valorile de dreapta, pentru recâştigarea credibilităţii, economie socială de piaţă, independenţa justiţiei, lidertatea individuală a fiecărui cetăţean.

Mihai Răzvan Ungureanu, preşedintele Iniţiativei Civice de Centru-Dreapta, a declarat că semnarea manifestului reprezintă “începutul luptei adevărate” pentru un câştig al dreptei în alegerile parlamentare. “Am asistat la un atentat la statul de drept şi la valorile democratice, manifestul conturează o intenţie şi este un legământ”, a spus Ungureanu, adăugând că manifestul este primul răspuns pe care forţele dreptei îl lansează USL.

Potrivit lui Ungureanu, manifestul rămâne deschis “pentru oricine se simte un cuget curat”.

Aurelian Pavelescu a declarat că PNŢCD revine pe scena politică şi semnează acest manifest, care este un preambul al protocolului care se va semna în curând pentru formarea alianţei de centru-dreapta.

Preşedintele Partidului Noua Republică, Mihai Neamţu, a precizat, după semnarea manifestului, că acesta rămâne deschis “tuturor celor care vor să lase o semnătură” şi că partidul lui reprezintă pe cetăţenii care vor inteligenţă, inovaţie, pe oamenii care ascultă glasul trecutului, pe cei nenăscuţi încă, neglijaţi, sfidaţi de puterea socialistă.

“Suntem pasionaţi de învingători, ne interesează victoria, suntem oameni dornici să lupte”, a mai spus Neamţu.

Adrian Papahagi, reprezentantul Fundaţiei Creştin-Democrate, a spus că manifestul va începe un circuit prin ţară, de unde se va întoarce cu zeci, sute de semnături. Documentul semnat se intitulează manifest şi menţionează că destinul european al României a fost pus sub semnul întrebării, că USL a generat o criză politică şi a şubrezit instituţiile statului şi că propune societăţii româneşti o construcţie de centru-dreapta.

Manifestul mai precizează că reforma clasei politice este premisa unui nou pact cu societatea şi se încheie arătând că “România are suflet, România are destin naţional, România are viitor european!”. PDL, PNŢCD, PNR, ICCD şi FCD intenţionează să formeze o alianţă de centru-dreapta a cărei conducere va fi colegială, formată din patru preşedinţi. De asemenea, va fi formată o comisie de etică, aceasta urmând să fie condusă de Monica Macovei.

Cineva din preajma lui T.B. l-a citat că ar fi zis în noaptea din 29 iulie: „Ce-i cu agitaţii ăştia?” Printre agitaţi, Mihail Neamţu, care-şi făcuse loc în faţă, asigurîndu-şi spaţiu vital cu coatele, să fie văzut în imaginile din garaj, după referendum. Agitaţia lui Neamţu continuă şi dă periodic în clocot, de-o opăreşte pînă şi pe Elena Udrea, care are ceva experienţă în acest domeniu. Mai vizibil şi mai zgomotos decît Aurelian Pavelescu – avocatul care conduce deriva PNŢCD-ului – Neamţu, studii teologice, a ocupat locul „dreptei curate” din stînga PDL-ului şi apare strategic între Monica Macovei şi Băsescu, dacă-i rost de vreo poză sau de niscai imagini pe sticlă, dînd din cap şi zîmbind dulce cînd spre unul, cînd către celălalt.

Are şi el partid. L-a înfiinţat după ce n-a încăput în PDL, în perioada marii primeniri, cînd Băsescu, pentru a găsi un loc la Bruxelles fiicei sale, Eba, fără să bată prea tare la ochi, i-a scos în faţă pe Sever Voinescu, pe Cristian Preda şi pe TRU. În timpul răfuielii dintre baroni şi reformiştii din PDL Neamţu a tăcut prudent, aşteptînd să vadă cine cîştigă, pentru a-şi lipi principiile de aripa victorioasă. S-a mulţumit cu sinecuri mici şi n-ar fi atacat-o pentru nimic în lume pe Elena Udrea pe vremea cînd Baconschi şi Paleologu îşi declarau pe întrecutelea admiraţia faţă de ea. Pe atunci Neamţu tămîia nediferenţiat PDL-ul. Cînd a picat Udrea, nu s-a grăbit să-i aplice copita de graţie. Sirena portocalie încă dădea periculos din coadă.

De-abia după ce s-a convins tînărul teolog că PDL a ajuns pe mîna lui Blaga, a luat-o pe Udrea în cătare şi a început s-o flageleze cu şfichiul crezului său adaptat împrejurărilor. Cucernicul apucat s-a repezit la ea bărbăteşte, să-i facă vînt cu anticipaţie din alianţa de centru-dreapta pe care-o vămuieşte Blaga, gîndind că-i face de-o jubilaţie şefului. Însă, oricît n-o înghite Blaga pe fosta şefă a cancelariei lui T.B. şi a ministerului responsabil cu dezvoltarea şi propăşirea partidului, ca să nu-l întristeze pe revenitul la Cotroceni, s-a simţit dator să-l canonească pe Neamţu şi să-i explice că nu se face să-şi spele indispensabilii pe facebook. A intervenit şi Monica Macovei să anunţe, imparţială, că asta e aşa o ciondăneală de început şi că între cei doi se va aşterne armonia. Pe scurt, dacă-i ordin, lui Neamţu odată i-a trecut şi agitaţia şi sacra indignare şi astfel dreapta lui inocentă a intrat în parteneriat cu dreapta trecută prin multe a  Elenei Udrea.

Funcţionează încă bine coordonarea comentatorilor “independenţi” din tabăra Băsescu. Ce s-a întîmplat imediat după ce Băsescu s-a întors la Cotroceni?

Au început rîcîielile dintre tabăra MRU, Neamţu Macovei şi Udrea & alţi grei.

A început să fie promovat MRU ca soluţie unică pentru cărăţarea României. Autorii lobbyului: comentatorii foarte iubitori de aripă băsesciană idealistă (Ioniţă, Aligică şi alţii). S-au aliniat imediat pentru noul pas. Acumulare de “capital simbolic” pentru MRU, dintr-o dată uitat, subevaluat, nedreptăţit. E şi un semn în graba asta: nu mai speră nimeni că Băsescu va rămîne pînă în 2014 la Cotroceni.

Udrea a atacat, oameni precum Neamţu şi “contributorii” au sărit. Într-un fel le dau dreptate, nu Udrea s-a înghesuit pe geamul de la baie să urle victorie, nu ea a fluturat funiile de usturoi şi nu a fost invitat maratonist la Diaconescu. NU, aripa asta curată şi plină de speranţă au făcut treaba murdară pentru apărarea lui Băsescu, cel care la începutul campaniei nici nu prea le ştia bine numele. Trebuie să capete ceva în schimb.

Ce visează MRU, Macovei şi ceilalţi? Visează putere de la PDL vopsită cu intenţii etice – vor PDL fără să fie în PDL. Pretind greucenilor din partid retragere. Vor justiţie, dar nu spun o iotă despre Blejnarul băsescian. Şi nu numai.Fiecare articol despre curăţenia sufletească a grupării MRU e completat de o liotă de sinecurişti de stat care vor privatizare ca-n Vest (evident că nu ştiu sau se prefac că nu ştiu ce spun). Oamenii nu-s naivi. Deşi tineri, s-au descurcat perfect politic, inocenţa e o poză.

Greii PDL tac şi pregătesc banii pentru la toamnă. Tăcerea e de aur şi în cazul lui Traian Băsescu. Dacă n-are de anunţat vreo demisie, mai bine tace mai departe.

Udrea totuşi a vorbit. Vor mai ieşi cîte unii să-i pună în ordine pe micii clovni folosiţi pe scenă pentru referendum. Aceştia din urmă au un atu, au exacerbat un discurs de separare, de atac total la adresa unor zone sociale întregi, promovează tot ce poate fi mai neeruropean în numele europenismului, mint din ce în ce mai senin şi visează la o falangă ultramorală care să ia sub control ditai partidul.

În PDL nu se bat bunii cu răii. Se bat ăia cu bani cu ăia fără bani. Ăia fără bani dar cu idei au făcut circ, s-au prostituat, au pus războaie civile în scenă. Băsescu i-a folosit şi nu cred că va putea să-i plătească. Însă portiţa deschisă de fanatici nu se va închide. Ei au dreptate să ceară mai mult pentru că au făcut mai mult: au declarat război ecivilizaţilor şi  borfaşilor care nu sînt cîţiva, sînt milioane – practic o minoritate de “români normali” ar fi subminată de asistaţi, sărăcani manelişti, evazionişti etc.

Aşa că sînt de acord cu Cătălin Stoica pînă la un punct: falanga “idealistă” şi-o va fura de la vechea gardă. Dar şi vechea gardă nu va risca nici o clipă să renunţe la “ideile” lor. Ele au fost cele care au antagonizat România în ultimul hal în ultimele două luni. Şi tot ele vor fi bune şi peste două luni:  fanatismul ăsta protofascist are un avantaj extraordinar – COSTĂ PUŢIN!

Greii asigură ceva infrastructură, ceva funcţii şi case de la RAPPS, burse, instituţii anticomuniste pentru “morali”, poate un post două de europarlamentar, iar ăştia sînt gata să facă “tea party”, să seducă clasa de mijloc superioară, să ceară iresponsabil tot ce le e pe plac celor care mai au putere şi bani. Iar cu justiţia mergem la sate.

Nu cred în șansa unor construcții care încep prin a deconstrui. Care se bazează pe demolări. În politică, un asemenea tip de discurs poate duce la victorii contextuale și momentane. A se vedea cazul USL, ridicat și hrănit din mesajul anti-Băsescu. Victoria de la alegerile locale se erodează în progresie aritmetică, pe de o parte din cauza grabei și inconșteinței cu care au încercat preluarea absolută a Puterii, dar, mai ales, din cauza faptului că nu sunt în stare să pună în practică, odată ajunși la Guvernare, un program fundamental diferit de cel care a transformat România într-o colonie a FMI, a UE și a SUA.

PDL, PNȚCD, Noua Republică, Inițiativa Civică de Centru-Dreapta și Fundația Creștin-Democrată au dat publicității, ieri (miercuri), un manifest pe baza căruia intenționează să-și construiască discursul pentru alegerile parlamentare de la sfârșitul anului. Și încep cu o greșeală elementară: poziționarea anti-USL.

”Domnia legii și democrația nu sunt niciodată definitiv câștigate. La mai bine de două decenii de la prăbuşirea comunismului în România, forţele trecutului s-au coalizat împotriva statului de drept şi a justiţiei.
La peste jumătate de deceniu de la integrarea României în NATO şi Uniunea Europeană, forțele trecutului ridică glasul, provocator şi iresponsabil, împotriva partenerilor noştri europeni şi americani.
Destinul național și euro-atlantic al României este pus sub semnul întrebării. Niciodată, de la mineriade până azi, țara nu a avut o mai proastă imagine externă. Incapabilă să gestioneze criza economică, puterea de stânga a generat în plus o criză politică și instituțională.
În loc de „revoluţia bunului simţ” pe care o promitea, coaliția socialist-liberală a declanșat contrarevoluția bunului plac. USL a subminat statul de drept, a schimbat regulile jocului democratic şi a șubrezit instituţiile statului. (…)

Manifestul Alianței de Centru-Dreapta (textul integral aici).

În primul rând ar trebui deplânsă lipsa de inspirație semantică a manifestului. Onor intelectualii care îl semnează s-ar fi putut feri măcar de sintagma ”forțele trecutului” care, în terminologia comunistă, influențează încă puternic mentalitatea românească, îi desemna tocmai pe reprezentanții dreptei istorice, pe ”burgheji” (întreprinzători, intelectuali, liberi profesioniști) și ”chiaburi” (țăranii înstăriți).

Mai apoi, a fi critic la adresa instituțiilor europene și americane nu înseamnă a fi anti-european și anti-american. Cel puțin atâta vreme cât prin ”europenism” și ”americanism” se mai înțelege încă acel spirit liber și democratic a cărui esență constă tocmai în dreptul de a te exprima critic față de instituții și politici publice. A fi ”euro-atlantic” nu înseamnă poziția ghiocel (ori a calului când bea apă) față de Bruxelles, Berlin ori Washington. Mentalitatea de slugă nu are nimic de-a face ideile de centru-dreapta. E mentalitate de slugă indiferent unde își are reședința stăpânul, la Instanbul, la Moscova ori la Wahington.

Din punct de vedere istoric, să mai câștigi alegerile cu un discurs anti-comunist și anti-Moscova e o eludare a realității. Un asemenea mesaj și-a epuizat resursele pe 6 decembrie 2009. Re-aducerea lui în discuție în bătălia electorală va avea taman efectul contrar, reactivând nostalgii alimentate din plin de ”succesele” austerității impuse de Băsescu și Guvernele Boc.

Și mai sortit eșecului e folosirea ca argumente a propriilor eșecuri. Atât de grozavă a fost imaginea României în exterior încât Spațiul Schengen ne-a primit cu brațele deschise. Sau nu? Cât despre cât de multă încredere în justiție și în depolitizarea ei au românii ar fi instructiv de întrebat cei care s-au trezit cu procurorii la ușă pentru că și-au exercitat dreptul fundamental de vot ori pe cei aproximativ 7,5 milioane de români care au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu după toate bâlbâielile CCR.

Și ajungând la cei 7,5 milioane de români care au votat pentru demitere ajungem la cea mai bizară (și gravă) greșeală a (încă) teoreticei coaliții electorale de centru-dreapta. Dincolo de iluziile pe care și le fac, aceștia reprezintă marea majoritate ACTIVĂ a electoratului românesc. La care se mai adaugă maghiarii și încă (maxim) un milion-două de români (10-11 milioane de cetățeni fiind cifra care s-a prezentat, constant, la scrutinele electorale din ultimul deceniu). Fiecare vot câștigat din cei care au votat pentru demitere se contabilizează dublu (pe de o parte s-ar adăuga la propriul scor electoral, pe de altă parte s-ar scădea din scorul adversarilor politici). Am mai arătat și scris și, probabil, ar trebui să-și dea seama și semnatarii manifestului, votul anti-Băsescu nu înseamnă, automat, și un vot pro-USL.

Așadar, pe acest teritoriu, ar fi o pâine bună de mâncat. Ce face, însă, prin manifest, Alianța de Centru-Dreapta? Se apucă să jignească tocmai această mare majoritate activă a electoratului! Calificându-i ca ”anti-europeni”, ”forțe ale trecutului”, ”provocatori”, ”iresponsabili”, ”inamici ai statului de drept și justiției”. Apoi se miră unde ajung voturile și încing liniile telefonice plângându-se Bruxelles-ului…

***

Nu mai insist asupra problemelor pragmatice ale anunțatei alianțe (orgoliile și împărțirea locurilor cu baronii și ”greii” PDL, coabitarea monarhiștilor țărăniști cu ”noii republicani” sau ”politețurile” Udrea-Neamțu). Eșecul proiectului poate fi anticipat și fără acest ”amănunt”. Dovedind, prin manifestul proaspăt lansat, o rupere totală de realitate. O neînțelegere totală a ceea ce s-a întâmplat în lume în ultimele decenii (a se vedea doar trendul sud-american bolivarian Hugo Chavez – Evo Morales – familia Kirchner & Co după eșecul politicilor FMI și neo-liberale) și în România ultimului an (protestele din ianuarie și votul anti-austeritate și anti-Băsescu, nu pro-USL de la Referendum).

Pentru a atenua sau chiar stopa o rotație sinucigașă între extremele stânga-dreapta-stânga etc. (în care, fiecare transfer de Putere va începe cu desființarea a tot ce s-a făcut anterior), România are nevoie, într-adevăr, de o mișcare politică de dreapta echilibrată. Manifestul făcut public ieri arată însă, mai degrabă, o dreaptă caricaturală. Care trăiește doar din cărți și teorii, frustrări și resentimente, ignorând situația și schimbările sociale majore din ultimii ani. Care nu va face altceva decât să accentueze trendul de stânga până la depășirea limitelor dincolo de care nu mai poate fi controlat.

[…]

România este departe de a fi epicentrul problemelor politice din Uniunea Europeană. Un europarlamentar ungur din partidul antisemit Jobbik a descoperit recent că e evreu şi a ieşit din partid, un alt parlamentar ungur vrea revizuirea granițelor Ungariei. Parlamentul grec are membri neonazişti şi comunişti. Îngrijorarea oficialilor europeni față de politica din România trebuie pusă în lumina derapajelor antidemocratice din regiune. Teoretic, dacă 53% dintre români îl regretă pe Ceauşescu conform unui sondaj recent, România se poate alătura oricând Greciei şi Ungariei într-un coşmar politic pentru Uniunea Europeană.

Oficialii europeni nu au însă motive noi de îngrijorare. De la voturi furate la telefoane interceptate, jocul politic în România nu este unul anti-sistem, ci doar o partidă mai agresivă între politicieni de aceeaşi factură pentru a menține controlul asupra sistemului. Dacă totuşi 53% dintre români regretă comunismul, nu există riscul ca jocul politic din România să ia o cale naționalist-comunistă? Răspunsul este nu, pentru că energiile anti-sistem din România sunt canalizate activ de partidele lui Mihail Neamțu sau Dan Diaconescu în folosul lui Traian Basescu.

Ne îndreptăm spre un Parlament în care Partidul Poporului poate ajunge la 15% cu lozinci de genul anularea tuturor taxelor şi impozitelor actuale” sau “cetățenii nu vor mai plăti rate la bănci timp de 12 luni”.

În ciuda discursului populist al lui Diaconescu, tinerele speranțe ale dreptei nu ezită să calce pragul Televiziunii Poporului. Mihail Neamțu sau Adrian Papahagi pozează pe de o parte într-o dreaptă luminată care citează din publicații conservatoare americane, pe de altă parte sunt pregătiți pentru o coabitare cu Dan Diaconescu.

În emisiunea de la OTV (link aici), după ce s-au gratulat relaxat ca de la preşedinte de partid la preşedinte de partid, Mihail Neamțu şi Dan Diaconescu au vorbit despre cum OTV a lansat politicieni precum Silviu Prigoană, Gigi Becali, sau – într-o oarecare măsură- Traian Băsescu. Mihail Neamțu a simțit nevoia să precizeze că OTV intră mai nou în concurență cu Radu “Naşul” Moraru în a revigora politica românească. Dan Diaconescu a anunțat că publicul OTV o să il tot vadă pe Mihail Neamțu.

Cine îşi doreşte să schimbe poporul?

Sebastian Lăzăroiu îl parafraza pe Bertolt Brecht ( “N-ar fi mai simplu pentru un guvern să demită poporul şi apoi să aleagă un altul?”) în replică la încercările USL de a reduce numărul de înscrişi pe liste. Şi totuşi cele mai clare dorințe de a “schimba poporul” vin dinspre intelectualii de dreapta: economistul Lucian Croitoru dezvoltă teorii despre cum “poporul de asistați” nu votează cu capul ci cu tichetul de pensie, Revista 22 săptămâna aceasta îl publică pe Andrei Cornea scriind despre “Tirania populară” şi pe Dragoş Paul Aligică vorbind despre populism. Răspunsul lui Aligică la situația sprijinului popular pentru demiterea preşedintelui este :aceste milioane nu ar trebui să ne preocupe în sensul că ci­neva ar avea vreo responsabilitate faţă de ei în termeni politici sau civici. “

Mai mult, Aligică susține:

“convieţuim cu câteva milioane de oameni care se pare că, fie din a) lipsa de discernământ in­te­lectual, b) imaturitate şi grave carenţe de caracter sau c) deficit de spirit civic şi pa­triotism, sunt gata să se arunce în braţele oricărui infractor, psihopat sau puteri stră­i­ne care le face promisiuni ce rezonează variilor lor doleanţe, aspiraţii şi frustrări.

În timp ce Aligică desființează poporul şi populismul, Dan Diaconescu contabilizează liniştit voturile celor 53% care regretă comunismul. Mihail Neamțu sau Adrian Papahagi zâmbesc liniştiți din studiourile lui Dan Diaconescu sau Radu Moraru. Cum se împacă aspirațiile lui Neamțu sau Papahagi cu populismul lui Diaconescu, “O doctrină primitivă intelectual, dubioasă moral şi pro­fund periculoasă politic., ca să citez din Aligică? Răspunsul trist este că aceste aspirații se împacă liniştit pentru că fac parte din acelaşi plan de înnoire a dreptei gândit de Băsescu.

Răspunsul intelectualilor “băsişti” la participarea populației la referendum s-a manifestat în teorii asupra “poporului de asistați” şi într-un val de dispreț pentru cei care au participat. Sprijinindu-l pe Băsescu în chestiunea suspendării, aceşti intelectuali au evitat să privească spre coabitarea cu Dan Diaconescu sau spre dreapta de mahala sau de traseişti pe care Traian Băsescu nu va ezita să o susțină pentru a forma o majoritate. “Elita tânără academică” de la Noua Republică sau populismul lui Dan Diaconescu sunt doar vehiculele politice ale lui Traian Băsescu, nu un răspuns de substanță la nemulțumirea populației față de clasa politică.

Intelectualii de dreapta au un răspuns simplu la regretul populației pentru Ceauşescu sau pentru votul masiv la referendum: “conviețuim cu oameni fără discernământ” .Cu toate acestea, aceşti intelectuali au conviețuit cu Prigoană şi Udrea. Mai nou “tânăra elită academică” de la Noua Republică îşi petrece serile în studioul lui Dan Diaconescu, atat de drag lui Prigoana sau Basescu. Poporul român are o vorbă creştin-democrată pentru acest gen de ipocrizie şi oportunism.

***

UTOPIA PERICULOASĂ A UNEI DREPTE FALSE 

Considerații despre guvernarea dreptei populare

           articol aparut in revista Rost, nr. 106, februarie 2012

Suntem conduși, oficial, de o guvernare de dreapta populară, reprezentată în special de PDL și președintele Traian Băsescu. Și încă afiliată familiei politice a creștin-democraților europeni care domină instituțiile Uniunii Europene și marile puteri Germania și Franța. Trăim, prin urmare, un moment istoric de ”sincronizare” maximă cu Occidentul. Ar fi sublim, dacă nu ar fi fals cu desăvârșire. Cei care ne guvernează nu sunt nici 1) de dreapta, nici 2) populari și nici 3) mișcare creștină. Nici popularii europeni nu sunt mai autentici, însă deocamdată ne concentrăm asupra variantei autohtone.

     1. Dreapta. În mod curent, actuala guvernare se revendică a fi de dreapta pentru că ar deține cheia măsurilor economice care aduc stabilitate sau chiar creștere economică, reparând dezastrul ”statului social” construit de socialiști. Cheia ar sta în ”reformarea și modernizarea statului”, adică: reducerea cheltuielilor sociale, tăierea veniturilor ”bugetarilor” și retragerea statului din economie, acolo unde mai e încă prezent. Aceasta este teza.

Care este realitatea?

Toată construcția propagandistică a poverii ”statului social” este pură ficțiune, în cel mai bun caz o temă preluată din spațiul occidental fără legătură cu România. Statul social, welfare state, sau statul asistențial, la noi, pur și simplu nu există. Adevăratul stat social există în Europa bogată a Vestului și a Nordului, care a beneficiat de o lungă perioadă de timp în care a construit asigurări sociale gigantice – și nu pe criteriile economiei de piață. În acest welfare state, ajutoarele de șomaj, pensiile, concediile plătite, asigurările de sănătate, totul a căpătat dimensiuni de lux față de starea socială a celor din răsărit. Șomerii din Marea Britanie își permiteau, nu demult, vacanțe pe plajele grecești, ca să dăm un exemplu sugestiv. Cetățenia din țările europene se acordă atât de greu și pentru că e însoțită de aceste privilegii sociale tangibile și costisitoare. Este vorba despre un sistem cu adevărat exagerat și cu adevărat falimentar pe termen lung. În mod evident, țara noastră nu a cunoscut vreodată o asemenea amploare a implicării sociale a statului și nici nu o va cunoaște. Oricât de drastică este ”austeritatea” în țările europene, ea se va aplica întotdeauna acestui palier de privilegii și niciodată piloanelor de bază ale fundației statale: armată, forțe de ordine și pază, școală, sistem sanitar.

  La noi statul are probleme cu întreținerea sistemului sanitar sau a celui educațional, întreținerea unui aparat care să asigure paza și ordinea sau a unei armate care să nu fie limitată la paza bazelor militare americane. În numele crizei statului social ni se pretinde necesitatea unei ”modernizări” care lovește tocmai în aceste piloane de bază ale statalității care au funcții de responsabilitate socială fără a constitui privilegii sociale și fără să producă ”asistați sociali”. ”Modernizarea” constă aproape exclusiv în disponibilizări de personal și în ”privatizarea” unor servicii publice. Un program care ar fi doar pe planul anarho-capitaliștilor (o extremă a dreptei) dacă ar fi însoțit de dispariția sau reducerea taxelor și impozitelor la un minim. Dar statul nu doar că percepe aceleași taxe ca și până acum, ci caută modalități de a extinde fiscalitatea, cuprinzând zone până acum exceptate, cum ar fi mica gosodărie țărănească. Statul nu face altceva decât să deturneze banii din bugetul de stat de la întreținerea unor instituții publice, demantelate prin ”reformă”, către buzunarele ”privaților”, fără a exista vreo garanție că aceștia vor întoarce vreun serviciu publicului. Singura certitudine a plătitorului de taxe este că … va plăti cu vârf și îndesat, doar pentru că e cetățean român, fără să aibă vreo garanție că va beneficia de protecție, școală de calitate sau servicii medicale decente.

Patternul acesta al modernizării folosite ca paravan pentru deturnarea banului public către buzunare private nu este nou. În România veche (anterioară comunismului) s-a preferat să se investească bugetul public, constituit în cea mai mare parte din impozitele și taxele plătite de țărani (care constituiau circa 80% din populație), în ”orașe” și în ”burghezie” (în industrie), definite de ideologi neoliberali – ca Șt. Zeletin – drept viitorul țării. Drept urmare, satul românesc era slab educat și nu avea aproape deloc acces la servicii medicale, starea sanitară fiind una din cele mai deplorabile din Europa – pentru că statul investea prea puțin în aceste servicii de bază ale unei națiuni. Istorici reputați ai economiei atestă acest lucru: ”bugetul statului a fost în toată perioada interbelică un formidabil mecanism de redistribuire a mijloacelor dinspre mediul rural spre mediul urban, contribuind astfel la accentuarea contrastelor sociale” [Murgescu, 2010: 272]. Iar economistul Mircea Vulcănescu constată sec: „liberalii nu uită că scopul esenţial al stăpânirei politice este dobândirea de avantagii economice cu ajutorul organizaţiei de stat” [Vulcănescu, 2009: 245]. O definție cât se poate de actuală și pentru ”dreapta românească” de astăzi.

Evident, nimic nu este de dreapta în acest aranjament instituțional în care statul taxează cetățenii pentru avantajele private ale celor care dețin pârghiile cheie ale puterii sau pentru acei actori privați îndeajuns de influenți pentru a ajunge la resurse naturale sau financiare cu ajutorul decidenților politici. Dreapta nu înseamnă demantelarea statului și distrugerea funcțiilor sale sociale de bază.

2. Populari. În mod curent, actuala guvernare cu diversele sale mișcări de buzunar (gen Noua Republică) pretinde că reprezintă vocea oamenilor ”obișnuiți”, în special a celor care muncesc ca mici întreprinzători sau ca angajați la privat. Cu certitudine, ”bugetarii” nu sunt publicul țintă al acestor ”populari”.

Care este realitatea?

Avem și aici de-a face cu o pură ficțiune propagandistică. Și încă una destul de stranie. Bugetarul a devenit burghezul sau chiaburul de altădată iar micul întreprinzător sau angajatul la multinațională ”omul muncii”. Omul muncii capitaliste, desigur, într-un limbaj propagandistic în care avem, ca în comunism, același cult al muncii însoțit de exact același dispreț față de munca intelectuală. Micul întreprinzător nu există însă decât în calitate de slogan pentru o guvernare care nu a făcut nimic pentru a îi ușura poverile, acesta fiind, de altfel, primul lovit de ”reformă” prin introducerea impozitul forfetar și creșterea TVA. Țăranul, altă figură simbolică și reprezentativă, încă, pentru popor, a fost terfelit și arătat cu degetul, chiar de președinte, ca fiind leneșul bețiv care nu-și lucrează nici măcar ogorul din spatele casei.

Iar atunci când oameni obișnuiți ies în stradă să protesteze, într-un târziu, din cauza ”reformelor” dure ale ”austerității”, aceștia sunt identificați pe loc cu scursurile mahalalelor stupide, brutale, opuși propagandistic unei ”Românii care muncește” (și nu gândește?), cum a arătat recent ”creștinul” Teodor Baconschi.

Dar ceea ce este izbitor de anti-popular în PDL și în comportamentul politic al președintelui Traian Băsescu este atitudinea de dispreț suveran față de propriul popor. Mandatați de istorie cu sarcina măreață a ”modernizării” României, liderii noștri ”populari” se simt neînțeleși de un popor care, după cum a spus însuși președintele când a retras Legea Sănătății, ”nu vrea schimbarea”. Atacurile discursive asupra unor întregi categorii sociale, culpabilizarea oamenilor pentru eșecurile guvernării, duritățile gratuite sunt simptome ale unei maladii prin care sociologul Max Weber distingea omul politic de vocație de cel ”fluieră-vânt”:

”în aceste vremuri ale unei agitaţii care, după cum credeţi dvs., nu este sterilă – dar agitaţia e departe de a fi totdeauna pasiune adevărată – dacă acum au început să apară dintr-o dată, ca ciupercile după ploaie, politicieni ai convingerilor care spun că ”lumea e stupidă şi josnică, nu eu; răspunderea pentru urmări nu mă priveşte pe mine, ci pe ceilalţi, pe cei în slujba cărora lucrez şi a căror stupiditate şi josnicie o voi eradica”, dacă e aşa, atunci o spun deschis: îmi pun problema echilibrului interior care stă în spatele acestei etici a convingerilor şi am impresia că în nouă cazuri din zece am de-a face cu nişte fluieră-vânt care nu îşi dau seama ce iau asupra lor. [Weber, 1992: 53].

3. Creștin-democrație. Cu excepția unor palide semnale etice emise de Teodor Baconschi pentru a își respecta fișa postului de ”teolog” ministru și important membru al partidului de guvernământ, identitatea creștină este absentă din discursul puterii. Nici măcar unele prevederi legale, cum ar fi interdicția căsătoriei între persoane de același sex, nu au fost asumate programatic,  dând impresia că au fost strecurate ”discret”. Există, în schimb, o apropiere vizibilă și interesată între putere și Patriarhia Română concretizată într-un sprijin reciproc: ajutor financiar pentru Catedrală în schimbul asistenței binevoitoare al patriarhiei față de putere. Acest gen de apropiere este însă doar o complicitate între irozi și cărturari care nu are de-a face cu creștinismul.

Sunt însă unele accente de-a dreptul anti-creștine ale actualei puteri. Președintele a cerut apăsat continuarea ”reformelor austerității” într-un mod nemilos inclusiv în domeniile programelor sociale. Mai tinerele și oportunistele portavoci ale puterii, ca Mihail Neamțu, justifică aceleași ”reforme” făcând trimiteri la Evanghelie care, în opinia sa, ar critica risipa de bani, identificând ”statul social” cu bogătanii cât se poate de privați ai parabolelor Mântuitorului. Să invoci Evanghelia pentru austeritatea răbdată de ceilalți este perfect echivalent cu a face comunism cu bogățiile altora. “Comunism cu punga altuia și ascetism cu viața altuia e ușor de făcut” nota, oarecând, Vulcănescu. Și același: ”Ce ne desparte de comuniști ne desparte și de fasciști și de catolici. (…) Nu vreau omul abstract, nici ”umanitatea”, ci OMENIA” [Vulcănescu, 2005: 724].

            Se anunță, într-adevăr, vremuri nemiloase. Și tocmai în aceste vremuri s-ar cere oameni miloși. Creștinismul are o dimensiune profetică multiplă. Nu este preocupat doar de degradarea etică, ci și de cea socială. De altfel, cele două merg împreună. Nedreptatea socială, judecata părtinitoare a conducătorilor cetății, asuprirea văduvei și orfanului, jecmănirea celor mici ai poporului, camăta, lăcomia sunt fărădelegi care distrug cetatea. Spre deosebire de catolicism, unde această latură socială s-a transferat în ideologie seculară, ortodoxia nu cere soluții sistemice (cu atât mai puțin globale!) ci o prezență umană evanghelică. Omenia nu este doar un cuvânt uitat astăzi, în climatul general, ci și o calitate care se diminuează tot mai mult. Grija față de sărac, compasiunea, solidaritatea nu sunt valori ale stângii, ele trebuie să fie valori ale dreptei creștine. O dreaptă care din punct de vedere politic nu există în România.

Am atins aici doar etichetele generale pe care dreapta politică ce conduce astăzi România sau este pregătită, pe magine, să intre în joc (vezi Noua Republică) și le asumă în mod oficial. Ar mai fi multe de spus despre caracterul anti-național al acestei guvernări, despre abdicarea de la suveranitate, despre lipsa de sensibilitate față de tradiție și multe altele. În schimb, vom încheia acest excurs prin raportarea la dimensiunea esențială asumată de această dreaptă românească: reformismul modernizator. Nimic mai străin de spiritul dreptei, prudent față de instituții, structuri sociale și, mai ales, oameni, decât acest avânt al reformei permanente și accelerate în care este târâtă România. Nimic mai străin de spiritul dreptei aplicarea oarbă și fără adaptare a rețetelor  economic-sociale create în birourile contabile ale finanțiștilor globali.

Trăim, în ultimă instantă, o utopie a modernizării în care nu se dorește îmbunătățirea poporului și așezămintelor sociale și naționale, ci înlocuirea cu un popor nou și o lume nouă. O utopie periculoasă a unei drepte false.

            Vlad Diaconu

 

Marea “speranta” a dreptei basesciene, prezidentiabilul Mihai Razvan Ungureanu, omul serviciilor:

Cam cum ar arata Romania condusa de MRU, Neamtu Macovei & co. ne arata strategul de serviciu, Sebastian Lazaroiu:

o Romanie desfigurata de o “noua ordine institutionala”, cu un Tinut Secuiesc in inima ei si cu sinecuristi “libertarieni” care fac teoria statului minimal si sunt platiti gras de la buget. Totul, sub auspiciile doctrinei orwelliene Basescu…

Si cateva elemente care intregesc tabloul de familie al dreptei: “acoperiti”,  “colonei”, intelectuali fascistoizi si alte fiare:


Categorii

Alegeri in Romania, Opinii, analize, Razboiul impotriva Romaniei, Tradarea intelectualilor, Tradatori si lichele

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

33 Commentarii la ““Alianta de Centru Dreapta” – MASCOTELE ELITIST-“CRESTINE” ALE LUI BASESCU (MRU, Neamtu, Papahagi) in cardasie ipocrita cu vechea garda portocalie si lafaindu-se in direct in haznaua diversionista OTV-DDD (video)

 1. Alianta??? O adunatura!
  (DEX: stransura, societate de oameni nevrednici adunati din toate partile; o adunatura!)

 2. Zilele astea am primit in cutia postala un pliant cu Noua Republica.
  pe prima pagina era un pachet de tigari “Parlament” si mai jos fel si fel de lozinci…
  Paginile din mijloc ocupate, la fel, cu abureli pentru copiii “destepti” din multinationale, gen: eu nu fur, eu muncesc, eu am studii, eu castig pe merit, eu am viitor etc etc, iar pe ultima pagina era poza lui M. Neatmzu si un mesaj prin care cersea un leu pentru Ateneu… pardon! pentru “partidul meu”.
  Jalnic, infect! Mie mi s-a facut greata, dar cred ca e doar inceputul. Of, si cand ma gandesc cati iau de bun ce zic astia sau Diaconescu (ca sa raman doar la “extreme”)!

 3. Nu imi vine sa cred cum pe un site ca acesta gasesc atata politica.
  Nu am stat sa citesc asrticolul. M-a impresionat lungimea lui.
  Nici nu stiu daca o sa il citesc.
  Un lucru pot sa intreb: De ce atat de mult impotriva unei sanse noi politice ?
  Ce au facut cei de pana acum ?
  E trist ca la noi in Romania … mereu au fost unii care sa dea in cei care au incercat ceva.
  Stim oricum ca suntem condusi de europeni, FMI, si asa mai departe …. dar pana sa fim condusi de aceia, ne fac altii praf la noi in tara … si aceia au fost pana acum romani din PSD si tot ce a insemnat ramuri ale fostului FSN. Daca se incearca altceva, in speranta ca va fi mai bine, ce e rau in asta ?
  Pana la urma dragostea rabda totul si crede totul …. de ce nu credeam in altceva mai bun ?

 4. MRU nu cred ca poate fi bagat in categoria “elitist crestin”. Nu are nicio treaba, nici macar formal sau declarativ, cu partea crestina a societatii. Are mai degraba legatura cu elementul evreiesc, atat din Romania cat si din strainatate.

  In locul lui l-as mentiona pe Baconschi dar asta a cam iesit din peisaj …

 5. @ florinm

  Sa stii ca Diaconescu spune, cel putin la nivel teoretic, multe lucruri corecte. Desigur, intentiile lui sunt murdare dar faptul ca este cam singurul din peisajul public care spune anumite lucruri si sustine anumite idei corecte depsre actuala clasa politica este un lucru EXTREM de trist …

 6. @Vasy:

  Va contraziceti.

  Pe de o parte spuneti ca am face politica. Pe de alta, tot dvs spuneti:

  Daca se incearca altceva, in speranta ca va fi mai bine, ce e rau in asta ?

  Pai daca se incearca ceva, care ni se prezinta drept bine, si care in virtutea acestei propuneri vrea sa conduca tara, nu e normal sa fim interesati, sa cercetam, in spiritul discernamantului, despre ce fel de alternativa e vorba?

  Daca a discuta lucrurile publice ale tarii si ale neamului inseamna a face politica, daca a avea discernamant sau macar a-l cauta, pe astfel de teme, inseamna a face politica, atunci da, facem politica. Asa cum definea acest lucru pr. Nicolae Steinhardt: http://www.cuvantul-ortodox.ro/2012/08/23/steinhardt-microsemnale-tiranie-totalitarism-diversiuni-discernamant-libertate-anarhie-curaj-ideologii-fanatism-gorbaciov/

  Dar daca a face politica inseamna simpatii partinice, atunci nu, nu facem politica si nu ne intereseaza asa ceva, asa cum am precizat deja aici:

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/07/28/razboi-civil-basescu-piata-universitatii-servicii-referendum-vot-editoriale/#comment-120676

  1. Nu e vorba de politica, e vorba de viata noastra si de neamul nostru. De care noua NE PASA. Am explicat asta de zeci de ori, de altfel. Mizele sunt acum existentiale, mult dincolo de obisnuita troaca imunda a politicianismelor dambovitene.

  2. Cu siguranta daca am fi sustinut pe acest mare tradator si vanzator de tara, cum o face 90% din blogosfera, inclusiv “crestina” (cu numele), nu ne-ai fi sugerat sa ne ocupam doar de credinta si nu te-ar mai fi suparat deloc ca gasesti aici asa-zisa “politica”. Acest fel de subiecte, cu propriile noastre atitudini, se regasesc pe acest site de cel putin 4 ani, daca nu mai mult, abordate sistematic si potrivit unor principii consecvente. Pana acum cum de nu s-au observat? Retorica intrebare.

  3. Ne ocupam de tot ce ne spune constiinta noastra de crestini si de romani, fara nicio afiliere politica.

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/about/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/08/21/ccr-referendum-invalidat-basescu-intoarce-cotroceni-aspazia-cojocaru/#comment-125450

 7. @admin
  Imi cer iertare daca am exagerat cumva cu observatia mea. Ma gandeam in sinea mea ca poate acest site ar face mai mult bine daca ar vorbi mai mult despre actualitatea crestina decat despre actualitatea politica.
  Ceea ce vroiam sa subliniez e ca, de fapt, politica, in ultimele sute de ani, nu a urmarit deloc omul ca Om si a incercat mereu sa il scoata pe Dumnezeu din ecuatiile noastre zilnice.
  Urmaresc si alte stiri de pe acest site, care nu au neaparat un caracter strict crestin religios.

  Vad spre exemplu in partea dreapta tot felul de capete de articol care sunt NUMAI anti Basescu. Nu stiu daca politic este foarte corect. Spre exemplu despre Rosia Montana. Afacerea Rosia Montana e dictata de mult in Romania, dinainte de a ajunge Basescu la putere.
  Cum de altfel multe resurse ne sunt vandute si ne-au fost deja vandute.
  Politic, Romania este vanduta unor alte interese straine de tot ce inseamna romanesc.

  Pe de alta parte ma bucur de lupta d-voastra informationala de pe acest site.
  Se pun multe lucruri in discutie.

  Doamne Ajuta !

 8. @Vasy:

  Le vedeti pentru ca a fost un referendum care a avut si el semnificatiile sale si care reprezinta o lectie pentru noi, daca vrem sa invatam sau sa pricepem cate ceva. Deci e o chestiune tematica, temporara. Sigur, daca s-ar si citi, poate s-ar intelege ce anume sustinem noi si nu s-ar mai face interpretari dupa ureche.

  Din pacate, nu ati citit linkurile la care v-am facut trimitere, altfel nu ati fi facut aceasta observatie.

  Le copiem direct aici, poate asa…

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/08/21/ccr-referendum-invalidat-basescu-intoarce-cotroceni-aspazia-cojocaru/#comment-125450

  Faptul ca ne-am exprimat foarte clar si, asa cum ai remarcat si tu, corect, pe subiectul Basescu, nu a fost efectul unei dorinte de a comenta exhaustiv viata politica romaneasca. Niciodata nu ne-am propus asta. Am comentat intotdeauna doar din punctul de vedere al ”agendei” nationale si al pericolelor pe care le-am identificat sau preconizat drept mortale nu doar pentru un spectru restrans de politicieni, ci pentru intreaga tara. L-am mentionat mereu de Ioan Ianolide in comentariile noastre de acest gen. Reprosul tau, pentru a ne raporta chiar la vremurile interbelice si la cei care au incercat sa ia atitudine pe atunci fata de nenorocirile care loveau neamul romanesc, ar fi ceva de genul de ce va luati de Regele Carol dar nu spuneti nimic de taranisti si liberali? Pai, in primul rand, ca, de la un anumit moment istoric incolo, regele Carol (mutatis mutandis) este principalul, proeminentul factor de destabilizare al tarii, principalul ferment al dizolvarii tarii si al sfarsitului oricarei urme de democratie, al instituirii unui regim neofascist de persecutie si abuzuri. Si, crede-ne, Traian Basescu nu are nici o miime din ce a avut, totusi, pozitiv unul ca Regele Carol. Asadar, de vreme ce viata politica si intreaga soarta a Romaniei este legata, prioritar, evident, batator la ochi, de evolutia unui personaj, a camarilei sale si a proceselor determinate de acestia, e absolut firesc sa scriem preponderent despre acestia si nu atat de mult despre ceilalti. Chit ca si liberalii, si taranistii, aveau vina lor, ca nici agendele lor nu erau nationale, ca aveau portia lor consistenta de vina pentru ce devenise Carol, pentru ca ei insisi facusera abuzuri pe vremea lor, etc., insa toate acestea erau deja istorie si pe un plan secundar in, sa zicem, ’38.

  Revenind la zilele noastre, am dat prioritar analize de genul Ilie Serbanescu (si cele in aceasta linie; apropo, in postarea la care facem trimitere sunt inclusiv critici fata de guvernarea USL, dar cine sa sesizeze nuantele si pe cine sa intereseze… adevarul? e mai simplu cu perceptia si prejudecata) tocmai pentru ca noi impartasim aceeasi perspectiva: esenta problemelor tarii noastre deriva in regimul de colonie periferica in care ne aflam in noul lagar euro-atlantic. Toate partidele sunt vinovate de acest statut. Exista insa un epitom al acestui rau, care nu doar ca a insumat in sine toate relele vietii politice romanesti, dar o si depaseste, imprimand tendinte care prevestesc o etapa cu totul noua, diferita, in rautate, ticalosie, minciuna si distrugere, tot ce stiam noi din vechea clasa politica romaneasca. Este vorba de Traian Basescu si de regimul sau. Prin comparatie, ce face USL pe plan politic (! deci politic, nu ca agenda guvernamentala) este minor, pe plan secund, si chiar nu merita sa ne pierdem timpul cu greselile lor politice sau formale, doar asa, dintr-o nevoie (inventata de cine?) de a da orbeste in toti si toate (ca sa ce?). Merita si trebuie sanctionati dur atunci cand se comporta pe aceeasi linie cu regimul Basescu pe linia agendei guvernamentale: atunci cand pastreaza acelasi raport cu FMI, atunci cand promoveaza acelasi plan de privatizare a sanatatii. Lucruri pe care le-am amendat drastic, cu aceleasi cuvinte folosite si pentru Basescianism (vezi postarea despre coplata), asadar nicidecum rezumandu-ne la venirea Papei, asa cum eronat ai remarcat.

  Mai clar de atat nu stim cum sa fim. Mai clara nici realitatea nu poate fi. Neclaritatea poate ca nu este, insa neaparat, la celalalt. Si atunci e bine sa ne cercetam si sa vedem unde stam si cui lucram.

  Si aici, am fost la fel de critici fata de guvernarea Ponta/USL:

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/05/01/guvernul-ponta-iulian-iancu/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/05/06/negocieri-fmi-cresterea-salariilor-privatizari/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/06/20/remus-borza-masonerie-hidroelectrica-insolventa/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/06/21/fractionare-hidraulica-senat/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/06/19/ilie-serbanescu-programul-fmi-ponta-viena-omv-insolventahidroelectrica-baieti-destepti/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/07/24/liberalizare-totala-a-energiei-electrice/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/07/23/noua-lege-a-sanatatii-2/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/07/20/brazilia-amenda-chevron-chitoiu-gaze-de-sist/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/05/23/remus-cernea-consilier-ponta/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/07/05/ponta-wesley-clark-consilier-sua/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/07/25/propaganda-lui-basescu-vs-propaganda-usl-y-compris-antena-3/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/08/30/portul-constanta-privatizare-olanda-schengen/

 9. Mai baieti, hai ca vad ca v-ati luat serios cu politicile astea. Nu mai bine ii lasam pe alde Papahagi&co sa vedem ce fac in continuare, ca oricum altii mai buni chiar nu sunt prin peisaj, si apoi sa le dam la gioale cu sete? Nu stiu de unde pana unde ideea asta a impartirii radicale a oamenilor in buni si rai. Poate chiar au intentii bune si fac si ei ce ii taie capul, no?

  A face politica in folosul aproapelui implica, cred, o mare lepadare de sine si destule compromisuri. Nu e usor sa iesi la vedere si sa te balacareasca unii si altii, sa multumesti pe toata lumea, sa te caute de povesti intime reale sau inventate, ce poezii ai scris la 15 ani, daca tii post cu undelemn sau fara. Mi se pare o inselare sa asteptam un mesia al politicii romanesti (mai stim niste intamplari de acum 2000 de ani). Mi-e tare greu sa ii banuiesc pe oamenii astia – ieri promitatori publicisti ortdocsi- de o nerusinata si cronica necinste sufleteasca si vanzare morala.

  Ca o paranteza imi amintesc cum a fost percutat si saracul Dan Puric ca nu e domne desavarsit, ca nu e 100% `ortodox`. Doar o minte infantila il poate banui pe Puric de infailibilitate sau desavarsire. Dar macar face si el ceva acolo. Asa si cu Papahagi, Neamtu si ceilalti. E o vorba: `doar cine nu munceste nu greseste`. Sau cum s-a dus preotul din satul meu sa taie un copac si pana seara era inconjurat de vreo 30 de insi dandu-i sfaturi cu mainile la spate. N-a reusit sa-l taie singur dar s-a dus acasa bine `sfatuit`.

  Va invit pe fratiile voastre sa faceti politica ortodoxa nationala autentica. Sa le aratati la toti cum se face si ne vom bucura. Amin.

 10. Sunt de acord cu ce ziceti ca se practica o politica antinationala. Dar asta n-a inventat-o PDL-ul, ci si ceilalti au fost maestri. Ba inca de vreo 80 de ani se tot practica prin tarisoara noastra. Ba inca indraznesc sa spun ca asta a fost chiar obiceiul locului, exceptand cateva domnii luminate in cateva sute de ani.

  Dar parca is mai de apreciat niste indivizi educati si civilizati, cu un oarecare palmares profesional decat opusul….

 11. @Nae:
  2012/09/01 at 08:40

  Nu ati citit nimic nici din materialul prezent nici din cele trecute. E ultima oara cand mai aprobam comentarii habarniste pe tema asta.

  Deci, aici e vorba de lucruri pentru oameni care gandesc. Nu e vorba de a imparti oamenii in cete, aia se va face la Judecata, dar de a judeca FAPTELE, ideile, evenimentele, asta da. Asadar, cum spuneam, aici se intampla ca se gandeste. Cui nu-i place, are la dispozitie o plaja larga de locuri in care nu se gandeste, ci se ”propagandeste”.

  Apoi, aveti o stranie definitie a sacrificiului. Sa iti vinzi tara, propria ta dorinta de cinste, sinceritate, propriile idealuri, pentru a juca rolul de bufon al unui tiran, pentru a face jocuri de putere ale unor capitale straine, nu inseamna lepadare de sine crestina, ci… chiar opusul: a-ti vinde sufletul.

  Mi se pare o inselare sa asteptam un mesia al politicii romanesti (mai stim niste intamplari de acum 2000 de ani).

  Nimeni nu asteapta niciun mesia aici, dimpotriva, cei care se prezinta ca picati din cer pentru a salva Romania si a o innoi (NOUA Republica) sunt chiar Neamtu, MRU si ceilalti.

  2012/09/01 at 08:46
  Mare consolare, ca au unii diploma. Oricum, asta nu ii face intelectuali, daca luam definitia data intelectualului de Soljenitin. Mai degraba sunt niste mancurti.

  Si PDL a depasit cu mult ”obiceiul locului”, ba chiar l-a transformat in simptom agravat si in forma continuat-accelerata, ducand distrugerea de tara pe culmi noi, la care altii nu indrazneau sa ridice privirea… Fireste, sub conducerea Mesterului Carmaci.

 12. @sinai:

  Mai sus am scris:

  E ultima oara cand mai aprobam comentarii habarniste pe tema asta.

 13. @vasy

  “…si aceia au fost pana acum romani din PSD si tot ce a insemnat ramuri ale fostului FSN”

  Vasy si PDL, si “Ali Babasescu” + hotii aferenti provin tot din FSN !
  Este imbucurator ca tineri politicieni vor sa faca aliante “noi” si ceva “nou” pentru tara, dar este inspaimantator ca si acesti tineri provin tot din “genetica” FSN, adica sunt fiul/fiica, nepotul/nepoata, varul/verisoara, cumnatul/cumnata, etc al unor vajnici fesenisti, intelegi ? 🙂

 14. @Hrisanti:

  Ba au mai fost si cadre de nadejde ale UTC, cu articole publicate cu tot, inainte de 1989, cum e cazul lui MRU.

 15. @Nae

  Adevarul e ca Neamtu asta, care tine discursuri cu capatanile de usturoi in mana este educat si civilizat ! Multumesc ca m-ai luminat !

 16. @admin

  Bine, mie MRU mi se pare un tip paranoic, sa ma ierte Dumnezeu ! Cand spui intr-un discurs : “Fiti ungurenii mei”, cred ca ai o problema grava de orgoliu si tendinte autoritare ascunse…

 17. @ Nae

  Ne-am pierdut simtul penibilului atat fata de noi insine cat si fata de ceilalti. Cred ca e si asta o manifestare a nesimtirii cronice care a ajuns sa ne stapaneasca neamul si pe fiecare dintre noi, in masura mai mica sau mai mare.

  Fata de noi insine hai sa zici ca mai poti spune ca suntem stapaniti de mandrie si de aceea nu ne vedem penibilitatile. Dar fata de ceilalti ??? …

  Oamenii astia, despre care vorbesti, sunt, inainte de a fi orice altceva (foste cadre comuniste, pui de fsn-isti sau intelectuali ortodocsi de mare sau mica perspectiva) niste PENIBILI ABSOLUTI care nu pot fi luati in seama si cu atat mai putin in serios daca mai avem o minima urma de bun-simt in noi.

 18. http://www.cotidianul.ro/adrian-papahagi-a-mintit-in-direct-la-rtv-192997/

  Ultralăudăros, extrem de obraznic şi agresiv cu oricine stă lângă el la masă, Adrian Papahagi, unul dintre noii favoriţi ai lui Traian Băsescu, alături de Ungureanu şi Neamţu, se comportă în public ca un veritabil golan de cartier. Mai nou, el s-a dovedit a fi şi un mincinos de cea mai joasă speţă, în ciuda moralei pe care se străduieşte s-o afişeze în public.

  Întâmplarea care-l descalifică definitiv s-a petrecut joi seara, la RTV, în emisiunea Cristinei Şincai, unde Adrian Papahagi era invitat alături de profesorul universitar Vlad Nistor, director general al Institutului Diplomatic Român, Marius Pieleanu, conf. univ. la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, şi deputatul liberal Diana Tuşa.

  Erau create, în acest fel, toate condiţiile unui dialog civilizat, numai că, încă din primele minute ale emisiunii, Adrian Papahagi i-a aruncat în faţă profesorului Nistor: „Am auzit că sunteţi profesor. Aţi studiat ca mine la Sorbona? Aţi trimis studii ca mine la Sorbona?”. Uimit de obrăznicia mai tânărului său interlocutor, Vlad Nistor a încercat să-l potolească, replicându-i: „Domnule Papahagi, dumneata ai studiat în străinătate având un singur merit, acela că eraţi fiul ilustrului dumneavoastră tată!”. Prins cu mâţa-n sac, Papahagi a scăzut tonul şi a încercat un contratac: ”Nu este adevărat, când am plecat în străinătate, tatăl meu murise!”.

  Până la urmă, profesorul Nistor a părăsit emisiunea în momentul în care Papahagi a spus despre cei 7,4 milioane de români care au votat pentru demiterea lui Băsescu că sunt nişte „borfaşi”.

  La o atentă privire, însă, această întâmplare scoate la iveală o trăsătură oribilă a domnului Adrian Papahagi: MINCIUNA! […]

  Aşadar, să recapitulăm datele. Marian Papahagi a murit în anul 1999. Fiul său, Adrian, a plecat la studii la Paris în anul 1997. Logica elementară spune că fiul fostului ministru al Învăţământului a plecat să studieze la Paris cu doi ani înainte de decesul „ilustrului său tată”, adică exact aşa cum îi spusese Vlad Nistor în emisiune! Concluzia este clară: Adrian Papahagi a minţit ca un „borfaş”, ca să-i folosim exact termenul cu care el i-a gratulat pe cei 7,4 milioane de votanţi împotriva lui Băsescu!

  Şi dacă tot ne-am uitat pe CV-ul lui Adrian Papahagi, ne punem fireasca întrebare: la [ce] a mai studiat la Paris franceza veche, germana medievală, islandica veche, latina medievală şi chiar… sanskrita, ca să ajungă ţuţerul lui Traian Băsescu? Sau face la fel ca frăţiorul ideologic MRU, care spunea că a învăţat într-un an aramaica (!) doar pentru că făcuse nişte cursuri la Londra?

  Rău i-a mai învăţat Andrei Pleşu pe cei trei muschetari, Papahagi, Ungureanu şi Neamţu, pe care i-a şcolit la Colegiul Noua Europă, locul de unde îşi iau „licenţa” agenţii de dezinformare ai lui Băsescu! Toţi trei sunt aroganţi, agresivi, lăudăroşi şi obraznici, adică exact aşa cum le este mentorul. Căci Pleşu este cel care, în aceste zile, îl jignea pe ministrul Puiu Haşotti în termeni inacceptabili pentru un intelectual.

  Dar despre „maestrul” Pleşu şi agenta DIE Catrinel – soţia sa – vorbim zilele astea.

  http://www.dcnews.ro/2012/09/papahagi-si-nistor-scandal-in-direct-de-ce-a-plecat-nistor-din-emisiunea-cristinei-sincai-video/

  PS: http://www.contributors.ro/fara-categorie/cum-se-fabrica-ura-in-laboratoarele-puterii-studiu-de-caz-cotidianul-ro/?cfcc

  Papahagi da o dezmintire, care se leaga de unele afirmatii atribuite aiurea lui, dar care nu il scuza deloc pentru gestul perfect marlanesc de a inchide gura proepinentului pe motiv ca, spre deosebire de el, nu are studii la Sorbona si articole ISI. Circula o vorba pe vremea bonjuristilor pasoptisti: s-a dus la Paris (sa studieze) bou si s-a intors vaca…

 19. http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/sansele-unei-facaturi-de-dreapta-275866.html#top_articol

  (…)
  Fundatia Creştin-Democrată a lui Teodor Baconschi, condusă de directorul executiv Adrian Papahagi, are a se mîndri cu sediul său RAAPPS din cartierul Primăverii, unde pentru cei 500 de metri pătraţi fundaţia plăteşte 800 de euro pe lună, cam de zece ori sub preţul pieţei. Asta dovedeşte un spirit întreprinzător care îndreptăţeşte ambiţia respectivilor de a conduce şi ţara. Baconschi şi Papahagi, unul cu blogul, altul cu scrisul, sînt autorii celebrei expresii « ciumpalaci » din ianuarie, care a dus la furia manifestanţilor din Piaţa Universităţii şi căderea guvernului Boc. În afară de asta capitalul lor politic mai include lista de invitaţi de la ultimul lor cocktail, o listă de suplimente în revista 22 din banii doamnei Plăcintă, binefăcătoarea fundaţiei, şi vreo două volume cu tiraj confidenţial din gîndirea dreptei creştin democrate. Fundaţia mai e şi deţinătoarea legală a « brandului » omonim « Baconschi » (« Pentru informaţii suplimentare, adresaţi-vă medicului sau farmacistului »), cf declaraţiei titularului la ultimele alegeri interne PDL, cînd brandul nu s-a bucurat de multă căutare.

  Partidul Noua Republică a lui Mihai Neamţu, despre care tînărul lider, conducător, căpitan şi aspirant la un loc în Parlament ne-a vorbit prima oară vara trecută, ca despre un proiect al lui Sebi Lăzăroiu, superiorul său pe atunci la departamentul propagandă, a aparut in toamna anului 2011, ca urmare a publicării pe internet de catre liderul Mihail Neamtu a unui manifest intitulat “Crez politic” si completat ulterior cu un “Manual de luptă”. Partidul are deja două mari Adunări Naţionale la activ, una în satul Leleşti-Argeş, unde tînărul lider a şi fost ales şef, fără nici o concurenţă. Dl. Mihail Neamţu explică pentru Money Express ce sacrificii a făcut intrînd în politică: “Aveam un grant al Academiei Române care îmi asigura un post căldicel, cu şofer, casă de la RA APPS. Mai aveam un post de director ştiinţific la Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului prin care puteam călători oricând la orice hotel de patru stele din Europa.” El este autorul celebrei formule de la alegerile prezidenţiale din 2009 : « Duminică, vom descoperi nu doar dacă preşedintele îşi merită poporul, ci şi dacă poporul îşi merită preşedintele ». Este cunoscut să aducă un surplus de claritate şi pragmatism doctrinar, de exemplu în formula « nu eşti moştenitorul pipei lui Mircea Eliade şi totuşi deplângi persecuţia împotriva ultimilor fumători care doresc să-şi consume, cu riscuri medicale asumate, iarba de tutun ». Într-un an de luptă politică înverşunată, dl. Neamţu se poate mîndri că a reuşit să îşi elimine orice potenţial rival la conducerea viitorului partid de buzunar, ca şi orice tehnocrat, odată cu eliminarea concurentului principal, avocatul specialist în chestiuni fiscale Gabriel Biriş.

  (…)
  Am lăsat la urmă pe speranţa dreptei, MRU, pentru că nu se ştie încă la ora asta cu ce formaţiune va intra preşedintele în combinaţia asta de preşedinţi de formaţiuni: iniţiativa de centru dreapta, despre care spune că a ajuns cel mai mare ONG din România (dar nimeni nu poate numi un al doilea membru al ei, cu excepţia a vreo doi pedelei certaţi cu partidul şi deveniţi brusc foarte civici), sau un partid cumpărat pe ultima sută de metri (civic, republican sau creştin-democrat). MRU, în primăvară prezentat ca o forţă a opiniei publice (în sondajele CSOP plătite de PDL, aceleaşi în care şi Neamţu are mare potenţial) pare să fi pierdut startul pe undeva, altfel nu ar ajunge a patra roată la căruţă, în rînd cu Pavelescu (pe care Băsescu nu dă doi bani), şi Neamţu (căruia preşedintele nu-i ştia nici numele, pînă nu a dat coate la alţii ca să se bage în faţă la mitingul final de la referendum). Ce păcate plăteşte MRU? Că a luat o sută de mii de euro de la OMV, nu, că se ştia dinainte (serviciul lui de informaţie nefiind singurul), nici că era lustrabil pe legea propusă chiar de PDL. Astea sînt, vorba aceea, avantaje, de ţinut băiatul în lesă. Poate că a arătat, cu perla cu 1.5 la sută din PIB recuperat din evaziunea fiscală în doar trei luni, că nu are o idee tocmai exactă ce e cu PIBul ăsta? Nu cred- pe acest criteriu s-ar curăţa repede partidele de lideri. Că a vrut să lichideze restituţia proprietăţilor, reducînd-o la 15% compensare pentru cine nu a recuperat deja ce avea? Da, mare eroare să guvernezi, cînd ai un an electoral în faţă.

  Ajunşi aici, e cazul să ne întrebăm : cine este autorul acestui plan de relansare al PDL, care constă în a împărţi nişte locuri deja subţiate de soartă cu nişte formaţiuni complet ficţionale, care au ca singură zestre nişte preşedinţi şi o obsesie cu RAAPPS, şi care pe cont propriu nu ar atrage publicul nici la un talk-show? Cine a considerat că această combinaţie are şanse să reconstituie o majoritate prezidenţială, în condiţiile astea vitrege, şi cum se va face asta cu apeluri la « dreapta » fumătoare şi iubitoare a libertăţii de a fuma, cu usturoiul şi criteriile de integritate ? Ce criterii de integritate pot spăla faptul că Daniela Andreescu la guvern şi Sorin Blejnar la fisc, oamenii Elenei Udrea, favorita lui Traian Băsescu, sînt cei care au organizat captura statului de către PDL ? Ce au combinaţia asta de gurişti să le spună celor cărora li s-a tăiat ajutorul pentru insulină, pentru copiii cu sindrom Down, sau pensiile şi salariile aflate sub media naţională, sau care deşi muncesc singuri fără să fi găsit vreodată o slujbă (sîntem pe locul 1 din Europa la categoria persoanelor self-employed) au fost trimişi de guvernul Boc să facă coadă lunar la patru birouri să îşi plătească dările şi de Daniel Funeriu la şcoli să se înscrie în clasa pregătitoare ? Că asta e la ora asta masa de votanţi contra lui Băsescu, nu vampirii băutori de sînge ai statului de drept. Ce are combinaţia asta să spună relevant acestor oameni, ca să îi facă din nou să dea o majoritate preşedintelui care a patronat peste toate astea ? « Sus inima »? (Mai bine încercaţi cu creierul). Ce capital electoral aduc la zestrea clientelară, dar reală, a baronilor locali PDL ? Sau, dimpotrivă, vor să ia ei ceva de la aceştia, că dl. Neamţu se pregăteşte să candideze pe terenul sigur al baronului Falcă, unde nu ar fi ajuns niciodată dacă se înscria pur şi simplu în PDL?

  Cum chestia nu are are absolut nici un sens, propun o altă ipoteză: combinaţia asta nu e făcută să relanseze PDL, ci să-l aducă sub controlul prezidenţial complet. De ce, nu e clar, că oportuniştii oricum plecau pe sondajele actuale, dar ipoteza explică mult mai multe fapte decît cea în care presupunem că adăugarea acestui grup de căutători de noroc poate ajuta cu ceva unui partid scufundat mai ales de combinaţia explozivă de austeritate generală cu clientelism particular, pe fondul discursurilor din sedii RAAPPS că poporul îşi merită soarta. Tot aşa cum marea bătălie USL-PDL este de fapt o bătălie internă pentru monopolul electoratului de dreapta, între Băsescu şi ce a mai rămas din PNL după ce a încercat să şi-l ataşeze, la fel acum, nişte oameni care nu au nici un fel de capital politic şi depind integral de şeful statului sînt folosiţi ca să aducă sub control un PDL deja anemiat, după ce a fost la guvernare anexa Cotrocenilor.

  Ca să nu întrebe cineva, mă grăbesc să precizez care este rolul rezervat Monicăi Macovei, singura ne-preşedintă din această combinaţie. Rolul ei este să transfere credibilitate la toţi luptătorii contra vampirilor, să primească tot focul de la USL, şi să întreţină chestia externă cu lovitura de stat parlamentară, singura care l-a salvat pe Băsescu. Ea e, cu alte cuvinte, cu treaba, cît o nouă generaţie de impostori cu sînge proaspăt ia locul celei vechi. Şi, desigur, vorba lui Dorin Tudoran, trebuie să şi plîngă la urmă cineva. Şi locul ăsta îi e rezervat ei.

 20. Pingback: CE ESTE INTELECTUALUL, CE INSEAMNA A FI EDUCAT? Jalnica priveliste a papahagilor trogoloditi - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 21. Pingback: CINISMUL MACOVEI-BASESCU-BARROSO/ “Vehiculul” lui MRU, prezidentiabilul “dreptei”: FORTA CIVICA, O DIVERSIUNE A SERVICIILOR IMPANATA CU TRASEISTI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 22. Pingback: Rus, Maior, MRU sau TOTI OAMENII… NOII SECURITATI “TRILATERALE”. “Statul de drept” condus prin serviciile secrete si PROCURORII “INDEPENDENTI” CARE UMFLA GOGOASA “FRAUDELOR” depasindu-l in absurd si in
 23. Pingback: SCARBA MARE DE OLTCHIM?/ Dan Diaconescu, MRU si Mihail Neamtu: FILONUL MESIANIC/ Cum se traduce ARD (Alianta Romania Dreapta)?/ NOUL GUVERN AL LUI BASESCU: CSAT/ Socialismul lui Ponta si cum se compromite alternativa la austeritate (stiri social-politice)
 24. Pingback: ARD(e) FITILUL NEOPROTESTANT: Mihai Razvan Ungureanu si “teologul ortodox” Mihail Neamtu tin predici electorale in ADUNARILE NEOPROTESTANTILOR [video] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 25. Pingback: ALEGERILE DIN 9 DECEMBRIE. Sa mai votam? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 26. Pingback: Ideologii si acoperitii lui Basescu se dau pe fata si FAC ZID IN JURUL... SERVICIILOR SECRETE!/ Diversiune MAIOR-GHITA (barter SRI-RTV?) deghizata in reclama politica (VIDEO) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 27. Pingback: Alianta Familiilor din Romania, antrenata in propaganda neoprotestanta pro-ARD? - Recomandari
 28. Pingback: …”O soţietate fără prinţipuri, va să zică că nu le are!” CE E PUTRED IN CAMPANIA DE SUSTINERE A LUI ANDREI PLESU? - Recomandari
 29. Pingback: Jalnicul spectacol al ”elitelor” neintelese de ”plebea mizera”: INTELECTUALITATEA ”DE DREAPTA” decorata la Cotroceni pentru… ”SERVICIU CREDINCIOS”. Liiceanu, H.R. Patapievici et comp. ”SE RECUNOSC” in ”VALORILE” lui BASESCU -
 30. Pingback: update – Gabriel Liiceanu deranjat de …”Razboi intru Cuvant” la o DEZBATERE DESPRE RELIGIA IN SCOLI. Acuze: obscurantism, rafuiala cu intelectualii, implicare in “liniile politice” ale societatii - Recomandari
 31. Pingback: ALEGERI PREZIDENTIALE – TURUL I. Valsul marionetelor si lectia neinvata a ”inteligentilor cu dinti”. URA FATA DE ROMANIA SARACA, OPORTUNISMUL DE SCOALA NOUA SI ROMANIA NEREPREZENTATA - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare