Parintele Hariton de la Petru Voda despre DRUMUL DE GOLGOTA AL CRESTINULUI SI AL BISERICII in aceste vremuri, AVERTISMENT IMPOTRIVA ACCEPTARII PECETLUIRII si CHEMARE LA VIATA LAUNTRICA: “Cine va avea lucrarea interioara din inima, acela va birui puterea raului din lumea aceasta” (si AUDIO)

16-04-2020 4 minute Sublinieri

Predica de Florii a părintelui stareţ arhim. Hariton la Mănăstirea Petru Vodă, 12 Aprilie 2020:

Fragment transcris:

“… Iata ca, desi Biserica noastra ne cere sa avem moment de bucurie, pentru ca ucenicii Lui s-au bucurat cand Mantuitorul a intrat in Ierusalim, toti ucenicii Lui, si oamenii, si copiii si toti cei care erau de fata L-au primit cu bucurie si Biserica ne indeamna la acest lucru… Dar in inima lui Hristos nu mai era bucurie. Cu alte cuvinte, noi acum inchipuim viata Mantuitorului, pentru ca Biserica ne-ar impune sa avem bucurie, dar in inima ei nu mai este. Pentru ca multi crestini stau la usi, in cetati si nu mai pot intra sa-L vada pe Iisus Hristos, cum Se jertfeste pe masa Sfantului Altar.

Deci Iuda in chip viclean a zis ca de ce nu s-ar fi vandut acel mir si dati banii la saraci. Daca stai sa te gandesti ca Evanghelia Mantuitorului tot timpul ne invata sa fim buni cu cei saraci, El a fost foarte bun cu cei saraci, dar de data aceasta a fost un scenariu viclean. La fel cum se intampla cu noi, oamenii, pe fata pamantului se produce un scenariu viclean, prin care mai-marii lumii acesteia zic: haideti sa-i ocrotim pe oameni, haideti ca nu cumva sa se intample sa se imbolnaveasca si sa moara, sa gasim solutii de tot felul. Si ce-au facut? Au inchis bisericile. Si ce-au facut? Au omorat batranii. Si ce-au facut? Au dat legi ca acesti copii nevinovati, care reprezinta sursa de rugaciune vie in fata lui Dumnezeu, sa aiba parte de educatie sexuala in scoli. Iata ce s-a intamplat! Sub infatisarea binelui s-au scos foarte multe rele care apartin intunericului.

Si Mantuitorul ce i-a zis lui Iuda? Dar voi tot timpul ii aveti pe saraci cu voi, dar pe Mine nu ma aveti tot timpul. Si acum sarmana lume isi da seama ca nu tot timpul are casa lui Dumnezeu, aici, unde in capul unghiului este Hristos. Iata cum se inchipuieste viata lui Hristos, pentru ei, sarmanii acestia care stau acum si plang in casele lor. Inima lor plange ca nu au cum sa ajunga la Sfanta Biserica. De ce? S-au gasit tot felul de oameni care se potrivesc cu Iuda si au zis hai sa ii tinem obligatoriu. [..] Totul este blocat, iata unde am ajuns! Se implineste cuvantul Mantuitorului ca nu tot timpul Il vom avea, nu tot timpul vom avea biserica Lui.

Prin perioada aceasta prin care noi trecem ne pregateste Dumnezeu, pentru ca momentele acestea care vor mai urma nu vor fi usoare, pentru ca se vor inchipui dupa cum a fost si viata lui Hristos.

Si mai departe, acolo, cand Mantuitorul le-a spus ca tot timpul o sa ii aveti pe saraci cu voi, dar pe Mine nu Ma aveti tot timpul, si ca aceasta a facut-o spre ingroparea Mea, ne aducem aminte de un lucru foarte important pentru noi, fratilor. Ca, desi trebuie sa fim intotdeauna cu inima buna si milostivi catre cei saraci, sunt locuri si invataturi din Sfanta Scriptura unde ne spune ca atunci cand e vorba de Hristos nu mai conteaza saracii, nu mai poti sa iubesti [mai mult decat pe El] nici mama, nici tata, nici fiu, nici fiica, ci totul este sa-I urmezi Lui. Cu alte cuvinte, cum invata si parintele Iustin, Dumnezeu sa il odihneasca cu sfintii, spunea: cand vor aduce aceste cipuri biometrice, tot felul de documente, sa luati aminte nu cumva [sa le primiti] ni se prezentase acolo un caz, daca mama care are copil la san ce sa faca, sa ia documentele sau cipurile ca sa ii dea hrana copilului? Nu, frate, din momentul acela toata lumea rabda, toata lumea trece prin unghiul mortii. Lasa-l acolo sa planga langa tine, dar nu te lepezi, nici tu ca mama, dar nici pe copil nu-l poti ajuta in felul tau. Deci nu se poate pune o alta exceptie. In fata lui Hristos nu mai exista nici saraci, nici mama, nici tata, ci exista acest suflet, mare, despre care a spus Mantuitorul ca nici tot pamantul acesta si universul nu poate pretui cat un suflet de om… Daca se va ajunge la ceasul acela, sa tineti minte invatatura parintelui Iustin, nu poti sa iti semnezi fruntea sau mana, sub nici un fel de [pretext de] idee nobila, pentru saraci sau copii sau parinti, ca sa-ti pui acolo semnul fiarei sau microcipul. Nu se poate intampla asa ceva, este de neadmis. Asta a vrut sa ne spuna Mantuitorul si asta intelegem in zilele noastre: pe saraci ii aveti pururea dar pe Mine nu ma veti avea pururea, iar noi trebuie sa fim atenti la invataturile Lui.

Sfanta Sarbatoare de astazi ne pune in vedere doua lucruri foarte importante – si anume biruinta Mantuitorului Iisus Hristos asupra mortii lui Lazar. Dar stiti ca Mantuitorul a mai inviat un tanar care era al unei vaduve din Nain si pe fiica iui Iair a inviat-o. Este foarte clar ca Mantuitorul este biruitor asupra mortii care va veni si la noi, sa stiti. Asupra mortii care va lua sufletul din noi doar El este biruitor. Si al doilea lucru spune ca El este biruitor asupra propriei Lui morti de trei zile. De aceea, ne spune si Mantuitorul in cap. 10 de la Sf Apostol Ioan unde zice: Pentru aceasta ma iubeste pe Mine Tatal, ca Eu imi pun viata si apoi o iau inapoi. N-o ia nimeni de la Mine ci Eu de la Mine Insumi o pun. Auziti! Nimeni nu poate sa Ii ia viata, ci doar El o poate pune pentru noi, aceasta framantatura de pamant care suntem, El face gestul acesta nobil pentru noi. (…)

Cum nu a dat la noi in tara sa avem un om care sa spuna: cine merge la moarte impreuna cu mine? Sa ridice steagul sus si crucea si sa zica: haideti in spatele meu (…) Nu mai avem un astfel de om, pentru ca a patruns odata cu pacatul in lume si frica, si nu mai gasim acum puterea interioara ca sa scoatem Biserica, sa scoatem tara, sa scoatem tineretul din mocirla asta morala la care este acum expus. Iata ce se intampla cand pacatul si faradelegea vine intr-un loc, apar si boli si molime si pandemie si frica si stai sa te gandesti: oare ne mantuim, oare nu ne mantuim?

In Evanghelia de astazi, poporul lui Dumnezeu, care a iesit in intampinarea Lui, s-a bucurat foarte mult sa Il intampine pe Mantuitorul, pentru ca stiau ca l-a inviat pe Lazar, deja trecuse vreo patru zile. Aceasta bucurie, fara sa ne dam seama, o avem si noi in suflet, pentru ca stim ca la invierea de obste si noi vom avea parte de aceasta inviere. De aceea, in zilele care mai sunt de trait pe fata pamantului, ale fiecarui om in parte, sa nu uite, va veni momentul invierii lui. Si pentru a veni momentul invierii lui, sa faca de pe acum si faptele bune, si pocainta, si rugaciunea, si jertfa, care va fi ea, dar sa nu uitati, parintilor si fratilor, ca viata noastra de acum inainte va fi inchipuita dupa viata si suferinta pe care a avut-o Mantuitorul, atat timp cat a predicat Evanghelia Lui. Veti vedea si bisericile si preotii evlaviosi defaimati, sfintii lui Dumnezeu defaimati. Cum s-a scris prin ziare sau pe internet, ca de ce au trecut moastele Sfintei Parascheva prin orase si sate, de ce au trecut moastele Sfantului Dimitrie, ocrotitorul Bucurestiului, de ce au venit Sfintele icoane ale Maicii Domnului? Si au scris tot felul de cuvinte de ocara. Da, daca asa a fost si viata Mantuitorului, o sa se vorbeasca si despre noi: iata ce oameni nenorociti suntem, si inapoiati si inculti, ca v-ati gasit voi sa va inchinati la Hristos si o sa gaseasca tot felul de cuvinte.

De aceea, noi trebuie sa avem de pe acum o lucrare interioara. Pe oamenii care stau in izolare, acasa, ii cheama Dumnezeu la o lucrare interioara foarte puternica, pentru ca ei acum trebuie sa fie cu sufletul, si cu mintea, si cu inima in biserica. Pentru ca langa ei acolo sta internetul si televizorul si ii intoxica cu tot felul de vesti care par asa, palpitante. Dar cine va avea lucrarea interioara din inima si din suflet, ca va fi in manastire, ca va fi acasa la el, acela va birui si puterea lui Antihrist si puterea raului din lumea aceasta.

Ca lumea aceasta, sa stiti fratilor ca de acum nu mai creste numeric. Toti fac scenarii sa moara unii cate unii. Au murit batrani si inca or sa mai moara, batranii acestia care stiau sa educe nepotii, care ii duceau de manuta la biserica sa ii impartaseasca, care le dadeau cuvant moral, sa le spuna “mai bunicule, bunico, sa fiti atenti ca e rusine”. Cine mai scoate cuvantul acesta, “rusine“, decat un om cu parul alb, un om care stie ca urmeaza judecata lui Dumnezeu? Ii omoara, gata. Si pe urma o sa urmeze sa ii termine pe bietii copii… Si iata asa Biserica va suferi, dupa cum a suferit si Mantuitorul pe drumul Golgotei.

Sa stiti ca zilele acestea pe care noi le avem, cu incercarile mari, nu presupune ca Dumnezeu a plecat de la noi, nu presupune ca noi nu mai suntem iubiti de catre Sfanta Treime, nu presupune ca nu ne mai iubesc Maica Domnului si sfintii. Sa stiti, tot timpul sunt cu dragoste fata de noi, pentru ca in lumea aceasta, in universul pe care l-a creat Dumnezeu, dragostea lui Dumnezeu fata de oameni este atat de tare, incat poate sa risipeasca si tradarile, si lasitatea, si moartea. Sa dea Dumnezeu sa patram in suflet aceasta dragoste, in numele Tatalui si al Fiului si al Sfatului Duh, Amin!

Vedeti si:

***

EPISCOPUL MACARIE: “Tot ce se întâmplă acum cu noi este un semn că NE APROPIEM, ca obște, DE GOLGOTA SUFERINȚEI. Golgota NU ESTE SIMBOLICĂ, Golgota nu este o celebrare, ci Golgota este o realitate!” (AUDIO, TEXT)

PS MACARIE despre ÎNCERCĂRILE GOLGOTEI și NOILE VREMURI DE MUCENICIE: “Purtându-ne poverile unii altora în aceste vremuri grele, trebuie SĂ NE ÎNCURAJĂM UNII PE ALȚII asemenea martirilor din vechime” (VIDEO)

“Hristos a îngăduit în aceste vremuri grele să fie PUS SUB PAZĂ, în bisericile păzite unde CREDINCIOȘII NU POT SĂ INTRE”. Episcopul Macarie Drăgoi – CHEMARE LA PRIVEGHERE pentru a primi LUMINA Duhului Sfânt “atunci când se așterne întunericul peste lume”

“Suntem toți acum niște Lazări în mormântul carantinei” – CUVÂNT CALD CU PUTERE MULTĂ AL PS MACARIE denunțând ÎNCHIDEREA BISERICILOR ȘI CIMITIRELOR, în Sâmbăta lui Lazăr: “OAMENII AU NEVOIE DE HRISTOS ȘI DE BISERICĂ! Cineva se gândește că poate lua locul lui Dumnezeu folosindu-se de spaimele omenești, iar mulți dintre noii farisei caută să Îl oprească pe Mântuitorul Iisus Hristos să ajungă la noi”

PS MACARIE: “ATUNCI INTERVINE AJUTORUL CERESC, când nu mai există speranță în soluții omenești, atunci apare salvarea CÂND TOTUL PARE PIERDUT… Ce i-a salvat pe creștinii Constantinopolului? Nu forța militară și planurile omenești, nu!, ci MAICA DOMNULUI!” (și VIDEO)

MESAJ PUTERNIC AL PARINTELUI EPISCOP MACARIE, de Bunavestirea indoliata, “in zilele cand vestile rele ne coplesesc”: “BISERICA A DEVENIT UN CONVENABIL TAP ISPASITOR IN ACESTE VREMURI DE CERNERE. Credem cu tarie ca IMPARTASANIA din acelasi potir NU TRANSMITE INFECTIE! Portile iadului de vor lovi Biserica nu o vor putea prabusi!” (VIDEO, TEXT)/ RUGACIUNE FIERBINTE LA VREME DE MOLIMA

MITROPOLITUL ATANASIE DE LIMASOL (Cipru), ucenic al Sfantului Paisie Aghioritul, despre ABORDAREA DUHOVNICEASCA A PANDEMIEI CORONAVIRUSULUI: “Acestei crize ii vom putea tine piept doar prin rugaciune. AVEM NEVOIE DE MULTA, DE FOARTA MULTA RUGACIUNE. Viata noastra este tragedie fara Sfanta Biserica; fara Hristos nu poate trai omul; FARA LUMINA LUI DUMNEZEU, INTUNERICUL ESTE DE NERABDAT” (audio, traducere)

PARINTELE IRINEU DE LA PONOR: “Nu vă răzbunați, lăsaţi-i, că ACUM ESTE VREMEA LOR. O să vedeţi că Dumnezeu nu întârzie să-Şi apere creştinii… IMPORTANTĂ ESTE RĂBDAREA CREȘTINILOR ÎN ACESTE MOMENTE. Se închide o vreme biserica, apoi se va deschide. ĂSTA E DOAR ÎNCEPUTUL. O să vină Postul Crăciunului şi atunci alt val, mai mare ca acesta, are să vină” (VIDEO, TEXT)

“O luptă titanică are loc în fața ochilor noștri! Apocalipsa, Marea Revelație, se desfășoară în fața ochilor noștri. Necurata fiara atacă cu disperare lumea, răcnește căutând pe cine și cum să înghită”. PĂRINTELE ELIE RAGOT ne dă o posibilă CHEIE ESHATOLOGICĂ de înțelegere a PANDEMIEI CORONAVIRUSULUI

CRIZA BISERICII CA URMARE A CRIZEI CORONAVIRUSULUI – Reflecții mature de maximă gravitate ale unui arhiereu ucrainean (din Patriarhia Moscovei): “BISERICA TREBUIE SĂ FIE PREGĂTITĂ PENTRU DEZASTRE MARI și pentru a da răspunsuri la REALITATEA APOCALIPTICĂ a viitorului” – (Problematizări care ar trebui să intre în mod imperios și în atenția ierarhilor români)

“Ar fi trebuit ca bisericile sa fie deschise” – VOCI ALE NORMALITATII in Biserica noastra se ridica IMPOTRIVA FRICII, A PSIHOZEI MEDIATICE – ca parte a unui RAZBOI PSIHOLOGIC care distruge sufleteste pe cei slabi – si a ABUZURILOR in vreme de criza. PARINTELE PIMEN VLAD si PARINTELE ANTIM DAVID (video): “SUNTEM PE O PANTA PERICULOASA IN TOT CEEA CE INSEAMNA VIITORUL BISERICII NOASTRE. Preotii trebuie sa aiba putin curaj! Din mana cui se vor cere sufletele celor care pleaca nespovediti si neimpartasiti?”

MITROPOLITUL NEOFIT (Cipru) – MARTURISIRE DESCHISA de Florii despre PRIGOANA CRESTINILOR prin INCHIDEREA BISERICILOR sub motivul pandemiei, cand tocmai in ele se afla MEDICAMENTUL SALVATOR. “Asa cum au drepturi ateii, au drepturi si credinciosii. Si simt ca azi drepturile credinciosilor sunt incalcate”

IPS TEOFAN: “Când Hristos e pe Cruce, noi unde am putea fi?”


Categorii

1. DIVERSE, Pandemia de coronavirus/ COVID-19, Preoti si duhovnici romani, Raspunsurile Bisericii la problemele vremurilor, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “Parintele Hariton de la Petru Voda despre DRUMUL DE GOLGOTA AL CRESTINULUI SI AL BISERICII in aceste vremuri, AVERTISMENT IMPOTRIVA ACCEPTARII PECETLUIRII si CHEMARE LA VIATA LAUNTRICA: “Cine va avea lucrarea interioara din inima, acela va birui puterea raului din lumea aceasta” (si AUDIO)

  1. Pingback: În sfârșit, o poziție trează și curat ortodoxă din SFÂNTUL MUNTE – SCRISOAREA STAREȚULUI EFTIMIE din Kapsala, UCENIC AL SFÂNTULUI PAISIE AGHIORITUL, despre consecințele crizei coronavirusului: “Mai mult decît de virus, OAMENII SUFE
  2. Pingback: MOARTEA LIBERTĂȚII, MOARTEA OMULUI | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare