Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan: “COPILASILOR, IUBITI-VA UNII PE ALTII!”

26-09-2007 Sublinieri

Apostole al lui Hristos, de Dumnezeu iubite, grabeste de izbaveste pe poporul cel fara de raspuns. Ca te primeste cand cazi catre El, Cel ce te-a primit cand te-ai rezemat pe pieptu-I; pe Care roaga-L, de Dumnezeu cuvantatorule, si norul paganilor cel pus asupra noastra sa-l risipeasca, cerandu-ne noua pace si mare mila.” [Troparul]

apostolul_ioan3.jpg

Astazi traim aievea vremurile proorocite, cand iubirea multora s-a racit, cand pofta trupului şi pofta ochilor se satura pe fata fara vreo rusine, iar trufia vieţii (1 Ioan 2, 16) este „coloana vertebrala” a omului modern. Desi credem ca ne-am imbogatit si de nimic nu avem nevoie (Apocalipsa 3, 17), desi facem caz de adevar si de toate cele sfinte si le predicam cu usurinta, moralizandu-i pe ceilalti, tocmai acum suntem mai saraci, mai orbi si mai goi ca nicicand: desi ne merge numele ca traim, suntem morti (Apocalipsa 3, 1), fiindca iubirea noastra s-a imputinat.

Pe 26 septembrie, Biserica praznuieste mutarea la Domnul a Apostolului Iubirii, cum este supranumit Sf. Ioan Evanghelistul si Teologul.

ioan-tanar.JPGUcenicul pe care-l iubea Hristos, dupa cum insusi se numeste cu modestie, pentru smerenia si blandetea lui cea mare (Sf. Ioan Gura de Aur), intareste in toate scrierile sale porunca iubirii. Porunca pe care insusi o traia si o respira prin toti porii fiintei lui, devenind el insusi iubire dupa asemanarea chipului Iubirii, de la inima Caruia a sorbit Duhul, la picioarele Crucii Caruia a invatat patimirea si de la Care a si primit vrednicia de fiu – prin “adoptie” – al Maicii lui Dumnezeu.

De la Sfantul Apostol Ioan invatam ce inseamna sa ai, deopotriva, inima de ucenic credincios si ascultator, de fiu adevarat si devotat, dar si (cum vom vedea mai jos, in viata lui, despre alergarea sa dupa ucenicul cazut, si la propriu, intre talhari) de parinte jertfelnic pana chiar si in neputintele din urma ale batranetilor.

“Iata, Fiul Tau!”, i-a strigat de pe cruce Domnul Maicii Sale indurerate aratand spre Ioan, singurul din cei 12 care Il urmase in tacere pana pe Golgota. Ce uriasa slava pentru un pamantean, sa se invredniceasca a primi infierea a insasi Preacuratei Fecioare Nascatoare de Dumnezeu, cea mai presus de ingeri!

Cui altcuiva putea Cel-mai-inainte-de-veci sa-i incredinteze tainele cele mai presus de fire ale Revelatiei tulburatoare a sfarsitului acestei lumi (cartea Apocalipsei), daca nu celui mai curat si mai iubitor dintre “prietenii” Sai, care a avut si partasia duhovniceasca cea mai apropiata cu Maica Luminii si Imparateasa cerurilor!

Fericitul Ieronim istoriseste ca, la sfarsitul trecerii sale pamantesti, pe cand apostolul era batran si slabit, nemaiputand vorbi decat cu mare greutate, spunea doar atat: „Copilasilor, iubiti-va unii pe altii!“. Intrebat de ucenici de ce repeta la nesfarsit aceasta, Sfantul Ioan le-a raspuns: Aceasta este porunca Domnului si, daca o pastrati, este de ajuns“.

john_theologian2.jpgDatori suntem sa ne iubim unul pe altul (1 Ioan 4, 11) si sa ne punem sufletele pentru frati (1 Ioan 3, 16). Din pacate, in vremurile noastre lipsite de dragostea cea vie, si personala, cea intru Adevar se propovaduieste cu insistenta o fatarnica fratietate universala, diluata, demagogica si fara consistenta duhovniceasca, ignorandu-se ca oricine tagaduieste pe Fiul nu are nici pe Tatal, si ca trebuie sa umblam intru Lumina, precum El a umblat:

Oricine se abate şi nu rămâne în învăţătura lui Hristos nu are pe Dumnezeu; cel ce rămâne în învăţătura Lui, acela are şi pe Tatăl şi pe Fiul. Dacă cineva vine la voi şi nu aduce învăţătura aceasta, să nu-l primiţi în casă şi să nu-i ziceţi: Bun venit! (2 Ioan 1, 9-10)

Copii, este ceasul din urma (1 Ioan 2, 18) si multi amagitori au iesit in lume (2 Ioan 1,7), ne spune peste veacuri Sfantul Ioan. Sa nu „modernizam” mostenirea curata lasata noua de Sfintii Parinti, potrivindu-ne cu acest veac, ci sa deosebim care este voia lui Dumnezeu, ce este bun si placut si desavarsit (Romani 12, 2), dupa cum ne indeamna Sf. Ap. Pavel, care-l numea pe Apostolul Ioan stalp al Bisericii“.

Porunca dumnezeiasca a iubirii ne ceresă nu iubim cu vorba, numai din gură, ci cu fapta şi cu adevărul“. (1 Ioan, 3, 18). Or, azi se practica cu sarg o nerusinata laudarosenie a celor carora li se pare ca iubesc cu multa usurinta, numai pentru ca stiu sa impleteasca vorbe mestesugite, frumoase si dulci sau pentru ca fac niste gesturi “de ochii lumii“. Iubirea “cu vorba” si iubirea “virtuala” sunt foarte la moda astazi si multi cad in plasa unor asemenea “iubiristi” de profesie, care dau pe dinafara de vorbe mieroase si clameaza Iubirea pe toate drumurile, dar care sunt dati apoi de gol de faptele si de duhul lor.

Multora li se pare ca daca au o fire mai sentimentala si mai moale, sunt gata nascuti blanzi si iubitori, practicand o “iubire” fara dreapta-socoteala, dupa trup si sange, iar nu dupa Duh si prigonindu-i chiar sau defaimandu-i pe cei despre care au impresia ca nu le sunt asemenea.

Multi cred, fara sa-si dea seama, ca daca Sfantul Ioan a spus ca “Dumnezeu este Iubire“, asta ar insemna si ca orice numesc ei “iubire” este totuna cu… Dumnezeu. Da, Dumnezeu este Iubire, dar ca sa intelegem iubirea lui Dumnezeu trebuie sa si patrundem Duhul iubirii Sale, iar nu sa facem din iubirea noastra psihologica, fireasca si “umanista” idol. Iubirea poruncita noua de Hristos si propovaduita de Apostolul Ioan nu este aceeasi cu “toleranta”, “caritatea” si “filantropia” de care astazi omenirea secularizata face atata caz, dupa cum nu este aceeasi nici cu exaltarea sau infierbantarea emotionala sau cu slabiciunea sentimentala, proprii anumitor personalitati.

Cum bine spunea cineva zilele acestea: Daca scoatem iubirea de aproapele din contextul Duhului si al invataturii Bisericii si o punem mai presus de iubirea de Dumnezeu si de Invatatura Sfintei Scripturi revelata prin Duhul Sfant, atunci devenim idolatri si hulitori, chiar fara sa ne dam seama. “Iubirea” si “toleranta” care ni se propun azi sunt clar antihristice, pentru ca nu sunt indreptate spre sfintirea oamenilor si apropierea lor de Hristos Dumnezeu, ci spre “inglodarea” oamenilor in pacat si in erezie. “Iubirea” umanistilor si ecumenistilor este fatarnica nu numai pentru ca ea este pura demagogie, ci si pentru ca nesocoteste sau relativizeaza, minimalizeaza atat ideile de pacat si virtute, de Duh Sfant si duh lumesc, cat si orice chestiune legata de Adevar, pentru ca nu este iubirea care izvoraste din Dumnezeu, iubirea Duhului celui unic al Adevarului-Hristos. “Iubirea” aceasta este menita sa indreptateasca, sa legitimeze pacatul si minciuna, iar oamenii sa ajunga sa nu mai discearna intre bine si rau. Or, Apostolul si Teologul Iubirii ne invata foarte limpede:

Nu iubiţi lumea, nici cele ce sunt în lume. Dacă cineva iubeşte lumea, iubirea Tatălui nu este întru el” (Ioan 2, 15).

***

sf-ioan-inspiratie.bmpDin viata Sfantului Apostol si Evanghelist Ioan ne-a impresionat in mod deosebit acest episod, care da o marturie extraordinara despre ce inseamna jertfelnicia efectiva a pastorului cel bun, dupa chipul lui Hristos, care poarta o grija infinita de fiecare oaie din turma Domnului si pentru ea nu precupeteste absolut nimic, oricare ar fi pretul.

In acest veac plin de invatatori, de predicatori si de moralisti de tot felul, dar tot mai pustiu in Parinti, e bine sa ne amintim macar din pildele vii ale celor vechi ce inseamna cu adevarat sa fii Parinte, ce inseamna cu adevarat dragostea parinteasca si “paza sufletelor” fratilor sau fiilor duhovnicesti, spre a nu-i lasa prada “leilor” care racnesc si inghit la tot pasul pe cei aflati in ispita si privati de ocrotirea parinteasca.

“Încă nu se cuvine a tăcea şi pe aceasta, pe care ne-o mărturiseşte Clement Alexandrinul (†215). Apostolul, pe când umbla în Asia prin cetăţi, a văzut odinioară un tânăr pornit din fire a face binele, pe care luându-l l-a învăţat şi l-a botezat. Apoi, vrând să se ducă de acolo în altă parte la propovăduirea Evangheliei, înaintea tuturor a încredinţat pe tânărul acela episcopului acelei cetăţi, ca să-l înveţe pe el la tot lucrul bun. Iar episcopul luând pe tânăr, l-a învăţat pe el Sfânta Scriptură. Dar nu se îngrijea de dânsul, aşa precum îi era datoria, nici nu-i da o învăţătură ca aceea care se cuvine tinerilor, ci l-a lăsat în voia lui şi după puţină vreme a început tânărul a vieţui rău, a se îmbăta şi a fura. Apoi s-a apucat de tovărăşie cu tâlharii, care luându-l, l-au dus în pustie şi suindu-l în munte, l-au făcut căpitan al bandei lor şi făceau război cu puterea la drumul mare.

Iar după câtăva vreme, întorcându-se Ioan, a venit în cetatea aceea şi auzind de tânăr că s-a îndărătnicit şi s-a făcut tâlhar, a zis către episcop: “Să-mi dai amanetul pe care ţi l-am lăsat spre pază, ca în nişte mâini credincioase. Să-mi aduci tânărul pe care înaintea tuturor ţi l-am încredinţat ca să-l înveţi frica lui Dumnezeu“. Iar episcopul a zis cu plângere: A pierit tânărul, a murit cu sufletul, iar cu trupul face tâlhărie pe la drumuri”. Iar Ioan a zis episcopului: Oare aşa se cădea ţie să păzeşti sufletul fratelui tău? Să-mi dai un cal şi un om ca să mă ducă să-l caut pe acela pe care tu l-ai pierdut”.

Şi plecând, când a sosit Ioan la tâlhari, i-a rugat pe ei ca să-l aducă la căpitanul lor. Şi-l duseră. Văzând tânărul pe Sfântul Ioan s-a ruşinat şi, sculându-se, fugea în pustie. Iar Ioan, uitându-şi bătrâneţile sale, alerga după dânsul strigând: “Întoarce-te fiul meu la părintele tău, şi nu te deznădăjdui de greşala ta, primesc eu păcatele tale asupra mea. Deci, stai şi mă aşteaptă, că Domnul m-a trimis la tine”. Apoi întorcându-se tânărul, cu cutremur şi cu ruşine mare, a căzut la picioarele sfântului, neîndrăznind a căuta la faţa lui. Iar Ioanarătându-i părintească dragoste, l-a cuprins pe el, sărutându-l şi luându-l l-a dus cu bucurie în cetate, căci a aflat oaia cea pierdută”.

2609-ioan-prohor.jpgPrin cugetul sau fara de prihana si curatia feciorelnica a inimii sale, Sf. Ioan s-a invrednicit, asemenea lui Moise, dupa mai multe zile de post si rugaciune in munte, sa primeasca Cuvantul si sa dicteze ucenicului sau Evanghelia, iar, la sfarsitul vietii, Apocalipsa.

Fiindca era de trebuinta sa se masoare cerul cu palma si sa se ingaduie masurilor omenesti sa cuprinda cele tuturor neajunse si greu de povestit, ca sa nu abata pe drumul altor invataturi pe cei mai simpli, ca nici un alt glas al sfintilor, care au fost vazatori si slujitori ai Cuvantului, respingand relele invataturi, Ioan se ridica cu patrundere la ceea ce e mai important din dogmele dumnezeiesti, scrie Sfantul Chiril al Alexandriei.

Dintre evanghelisti, cel care are cele mai inaltatoare cuvinte ale predicarii evanghelice, care a rostit cuvinte mai presus de auz, ce depasesc orice putere de intelegere, este Ioan, fiul tunetului, marturiseste si Sf. Vasile cel Mare.

Daca „pentru oratorul Cuvantului praznuirea este cuvantarea” – dupa spusele altui Teolog, Sf. Grigorie – sarbatoarea de azi sa insemne pentru noi infruptarea din bogatia duhovniceasca a cuvintelor de Dumnezeu cuvantatorului Ioan, intraripandu-ne inimile prin insuflarea Duhului Sfant.

Rauri de Dumnezeu cuvantatoare au izvorat, Apostole, din cinstita gura ta, din care Biserica lui Dumnezeu adapandu-se cu dreapta credinta se inchina Treimii celei de o fiinta; pe care si acum roag-o, Ioane de Dumnezeu cuvantatorule, sa intareasca si sa mantuiasca sufletele noastre“. [Stihira la Litie]

kuliuks1.jpg

Legaturi:


Categorii

Meditatii duhovnicesti, Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan, Sfintii - prietenii lui Dumnezeu, prietenii nostri

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

25 Commentarii la “Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan: “COPILASILOR, IUBITI-VA UNII PE ALTII!”

 1. Pingback: Razboi intru Cuvant
 2. de ce nu se iasa an strada asa cum au facut greci si alti pentru k santem lasi
  de asta
  ei au putut noi nu
  ca santem niste scalvi si de asta au reusit sa faca aceasta parada pe care i se zice sinod. Sa fim ca si frati uniti sa nu ne lasam la niste hoti
  k asta sant

 3. de la cuvant pana la fapta este un drum lung Dumnezeu vrea fapte.

 4. Pingback: Război întru Cuvânt » Praznuirea ucenicului celui mai iubit(or) si a insinguratului Avva Arsenie, invatatorul plansului
 5. Pingback: Război întru Cuvânt » “… IATA, FIUL TAU!”: APOSTOLUL IUBIRII VII SI ADEVARATE
 6. Pingback: Război întru Cuvânt » ZIUA FEMEII… ORTODOXE SI A FIULUI IUBIRII. Cuvinte pline de miez si de miere ale Parintelui Constantin Sarbu pentru Duminica mironositelor si praznicul Sfantului Apostol si Evanghelist Ioan
 7. Pingback: PAROHIA "SF.PROOROC ILIE TESVITEANUL ŞI SF. IERARH GRIGORIE PALAMA"-GIRONA » Blog Archive » ZIUA FEMEII… ORTODOXE ȘI A FIULUI IUBIRII. Duminica MIRONOSIȚELOR și praznicul Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan
 8. Pingback: 26 septembrie - SFANTUL APOSTOL SI EVANGHELIST IOAN, "FIUL IUBIRII"
 9. Pingback: SA RECITIM EPISTOLELE SFANTULUI IOAN TEOLOGUL (1): "Daca zice cineva: iubesc pe Dumnezeu, iar pe fratele sau il uraste, mincinos este!"
 10. Pingback: 26 septembrie. Sfântul Ioan Evanghelistul şi Teologul, Apostolul iubirii « N-am cuvinte…
 11. Pingback: Tâlcuiri despre dragostea dezinteresată – Pshihoterapia Ortodoxa
 12. Pingback: SA RECITIM EPISTOLELE SFANTULUI IOAN TEOLOGUL (2): “Multi amagitori au iesit in lume… Paziti-va pe voi insiva, ca sa nu pierdeti ceea ce ati lucrat” -
 13. Pingback: Cuvantul Parintelui Sofian Boghiu la SFANTUL APOSTOL SI EVANGHELIST IOAN -
 14. Pingback: Tâlcuiri despre dragostea dezinteresată - Pshihoterapia Ortodoxa
 15. Pingback: AVVA CLEOPA CEL MARE, “inteleptul cu minte de batran si suflet de copil”/ (Video inedit): INMORMANTAREA PARINTELUI CLEOPA. Intalnirea cu Staretul Tadei -
 16. Pingback: VREMURILE SUNT PE SFARSITE, COPILE DRAG… – 7 ani de la plecarea in vesnicie a “BUNELULUI” SELAFIIL. Cuvinte profetice de mare insemnatate -
 17. Pingback: SFANTUL IOAN EVANGHELISTUL, “FIUL TUNETULUI” – Predici la sarbatoarea adormirii APOSTOLULUI IUBIRII, chipul Bisericii ceresti: “Asadar, cum sa-l iubim si sa-l cinstim pe Ioan, fratilor? Sa nu iubim numai din gura…” -
 18. Pingback: PREDICILE AUDIO ale parintelui Ciprian Negreanu la DUMINICA PREDICII DE PE MUNTE SI A IUBIRII DE VRAJMASI. Cine crede ca este bun se afla intr-o mare inselare; De ce cuvantul “TREBUIE” este otrava pentru suflet, cum functioneaza PATIMA ca un D
 19. Pingback: Predici audio “provocatoare” duhovniceste despre IUBIREA VRAJMASILOR si IUBIREA CASNICILOR. “Lui Dumnezeu Ii place sa-I spunem: NU POT, DOAMNE! Cel mai mult ii place lui Dumnezeu sa-I marturisim neputinta“ -
 20. Pingback: IPS HIEROTHEOS pentru “Lumea monahilor”: “CEA MAI GRAVA BOALA A OMULUI DE ASTAZI ESTE IUBIREA DE SINE. Dragostea nu este un simplu sentiment, nici doar cuvinte de dragoste, ci inseamna asumarea crucii pentru celalalt“. Ce raspuns p
 21. Pingback: IUBIREA CARE INVESNICESTE si IUBIREA SENTIMENTALA, “CU TERMEN DE EXPIRARE”. Exclusivism vs. universalitate. Incotro sa ne directionam dragostea? | Cuvântul Ortodox
 22. Pingback: Presb. Dionisie Tatsis despre diversele invataturi ale SFANTULUI COSMA ETOLIANUL (✝24 august) aplicate la viata si vremurile noastre. DUMNEZEUL ADEVARAT vs. DEMONI, IUBIREA FAPTICA vs. IUBIREA TEORETICA: “Daca tu plangi si te tangui, iar eu stau j
 23. Pingback: “Cât de mare este harul tău, Sfinte Ioan?”. PUTEREA DUMNEZEIASCA A UCENICULUI IUBIT – Marturii sfinte din Patmos, insula “Apocalipsei”. SFANTUL PORFIRIE: “L-am văzut pe Sfântul Ioan Teologul, pe ucenicul lui, Prohor
 24. Pingback: Criteriile Judecatii: GRIJA PENTRU PROPRIUL SUFLET INTEMNITAT SI INFOMETAT si PARTICIPAREA LA DUREREA APROAPELUI: “Un om care trăieşte întru Adevăr este cu putinţă să fie indiferent faţă de fratele său care este suferind?” | Cuvântu
 25. Pingback: PREASFINȚITUL IGNATIE, Episcop de Huși: “Când ne simțim iubiți, noi înviem, simțim că avem un rost. A IUBI PE CEL DE LÂNGĂ TINE ÎNSEAMNĂ A-I DA VIAȚĂ ÎN INIMA TA. Dacă îl urăști, asta înseamnă că de fapt tu L-AI UCIS ÎN INIMA
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate