SF. MACARIE DE LA OPTINA – sfaturi ortodoxe pentru “incepatori”: SE POATE MANCA DE DULCE IN POST? SA NE FACEM SEMNUL CRUCII IN LUME?

27-03-2014 Sublinieri

sf_macarie_optina_3

Vedeti si:

Se poate manca de dulce in timpul postului?

Sunteti nedumerita cu privire la post. Va aflati la rude, iar acolo se mananca de dulce, si va temeti ca veti da prilej sa se creada ca va socotiti mai pre­sus de ceilalti si ca va mandriti. Intrebati ce este de facut intr-o asemenea situatie.

Eu nu va leg, dar va sfatuiesc: dupa parerea mea, nu trebuie sa va temeti sa va rugati rudele sa va gateasca de post. Asta nu inseamna a va pune mai presus de ceilalti. Dimpotriva, va indepliniti datoria si ascultarea fata de Biserica: unde este aici mandria? Vazandu-va, altii va vor urma exemplul, iar daca veti manca de dulce, se vor lua dupa dum­neavoastra si nu se vor teme de pacat, iar dumnea­voastra veti avea indoita vinovatie: si pentru sine, si pentru ceilalti. Ce treaba aveti cu ce se va vor­bi despre dumneavoastra? Nu bagati in seama, ci fiti linistita. Daca rudele dumneavoastra mananca de dulce pe temei de boala, au dezvinovatire, insa, bineinteles, si ele trebuie sa se caiasca pentru asta – dar sa mancati de dulce in post doar asa, fiindca va temeti de gura lumii… Doar stiti ce a hotarat Dom­nul asupra celui ce nu asculta de Biserica.

De ce nu trebuie sa ne temem de batjocuri atunci cand ne facem semnul crucii

221169mareScrii ca in societate nu se obisnuieste acum sa-ti faci semnul crucii. De pilda, cand porneste trenul ai vrea sa iti faci cruce, dar te temi de batjocuri, si singura rezolvi dilema prin cuvintele Mantuitoru­lui:

Cel ce se va rusina de Mine si de cuvintele Mele in neamul acesta desfranat si pacatos, si Fiul Omului Se va rusina de el cand va veni intru slava Tatalui Sau impreuna cu sfintii ingeri (Mc. 8, 38).

De ajuns este si aceasta pentru a urma fara frica regulile religioase, dar exista si multe alte invataturi crestine care ara­ta ca nu trebuie sa urmam lumii si obiceiurilor ei: Domnul spune ca nu putem sluji la doi domni, si lui Dumnezeu, si lumii, iar Apostolul Iacov arata ca cine vrea sa fie prieten cu lumea se face vrajmas lui Dumnezeu. Nu putem sluji lumii, adica obiceiuri­lor lumesti ce nu se potrivesc cu crestinismul. Din pacate, acum „nu se obisnuieste in societate” sa-ti faci cruce. Or, este vorba de mantuitoarea pecete a crucii si a numelui lui Hristos. Vezi cum vrajmasul isi atinge scopul sau atotpierzator, punand pecetea celui potrivnic pe frunte si pe mana dreapta? Iata ce scrie despre aceasta Sfantul Efrem Sirul:

„Si va pune aceasta pecete a sa spurcata nu pe oricare madular al trupului, ci pe mana cea dreapta a omului. Asisderea si pe frunte va pune insemnul cel paganesc, ca omul sa nu poata pune cu mana dreapta asupra sa pecetea lui Hristos, Mantuitorul nostru, si sa nu poata face nici pe frunte semnul cel infricosator si sfant al Domnului, slavita si infricosatoarea cruce a Mantuitorului, deoarece stie raucredinciosul ca crucea Domnului, daca va fi pecetluit cineva cu ea, strica toata puterea lui. De aceea va pune pecete pe mana dreapta a omului, fiindca ea pecetluieste cu semnul crucii toate madularele noastre.”

Si cum pune vrajmasul pecetea pe frunte si pe mana dreapta? Nu altfel decat introducand treptat in obiceiurile societatii vicleniile sale; pe deasupra, se ascunde cu viclenie, insuflandu-le oamenilor ca nu exista diavol.

Intrebi cum sa te porti in asemenea situatii. Dupa parerea mea, trebuie sa te porti potrivit Sfin­tei Scripturi, sa nu urmezi in aceasta privinta lumii si sa nu te temi de batjocuri.

Uneori ti se intampla ca citind un canon ori un acatist sa nu reusesti sa citesti pana la capat din pricina oboselii ori sa fii intrerupta. Intrebi daca poti sa tii minte unde ai ramas si sa termini de citit pe urma. Poti si asa, poti sa lasi pe mai apoi, implinind neajunsul prin smerenie, fara sa te tulburi.

Ce este de facut daca n-ai mult timp pentru rugaciune

Daca n-ai mult timp pentru rugaciune, multumeste-te cu ce ai, iar Dumnezeu va primi intentia ta. Sa tii minte ca simtamantul vamesului Ii place lui Dumnezeu in rugaciune si sa nu pretuiesti pro­priile rugaciuni: aceasta este treaba lui Dumnezeu, sa le pretuiasca, nu a noastra.

Putem avea incredere in vise?

In vise nu trebuie sa avem incredere si nu trebuie sa ne tulburam din pricina lor. Vrajmasul face multe siretlicuri ca sa ne bage in tulburare. Daca se intampla ceva cu noi, asta nu e din pricina viselor, ci pentru ca asa trebuie sa fie, potrivit judecatilor lui Dumnezeu, pe care nu le pricepem noi.

(din: Şcoala Ortodoxiei pentru începători. Poveţe ale sfinţilor pentru toate împrejurările vieţii”, Editura Sophia, 2014)

Legaturi:

***

***

Pr. Coman: Evanghelia Mântuitorului Hristos nu spune să nu fii văzut de oameni că posteşti, ci spune clar să nu posteşti pentru a fi văzut de oameni! Deci să nu ai această motivaţie în mintea şi în inima ta când posteşti. Referitor la situaţiile concrete pe care dumneavoastră le invocaţi, eu aş da un sfat concret, aplicat la situaţia actuală din România, când postul este o realitate cunoscută de toată lumea. Eu îndemn pe fii mei duhovniceşti, pe cei care sunt în jurul meu şi pe studenţi să ţină cu rigoare postul, chiar şi atunci când sunt invitaţi la o masă festivă. Oricine cunoaşte perioadele postului şi ar trebui, discret, să-i respecte pe cei care postesc, aşa cum şi cei care postesc trebuie să-i respecte pe cei care nu postesc.

Mă impresionează cât de multă lume posteşte în România! Atunci, haideţi să cerem şi semenilor noştri care fac mese în această perioadă să fie mai atenţi cu noi şi să nu ne provoace, să le programeze în perioade când nu este post. Ii rugăm, nu le impunem. […]“

 

***

***


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Crestinul in lume, Cum sa tinem post?, Razboiul nevazut, Rugaciunea (Cum sa ne rugam?), Sfantul Macarie al Optinei, Sfintii de la Optina

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

28 Commentarii la “SF. MACARIE DE LA OPTINA – sfaturi ortodoxe pentru “incepatori”: SE POATE MANCA DE DULCE IN POST? SA NE FACEM SEMNUL CRUCII IN LUME?

  1. Interesant. Insa in Apocalipsa scrie ca cine nu va avea acest semn pe mana sau pe frunte nu va putea cumpara sau vinde, va muri de foame. Deci e clar ca va fi un semn fizic prin care cei insemnati vor fi identificati ca robii lui Anticrist.
    Cum va explicati acest semn? Care este acest semn fara de care lumea nu va putea cumpara nici vinde? Si ca toate vor fi pecetluite, toate lucrurile din lume si toate animalele, caci spurcatul va pune stapanire si pe acestea ca toate sa-i fie inchinate lui. Pai animalele sant pacatoase de exemplu ca sa se pecetluiasca cu semnul fiarei? N-are nicio logica ce se explica mai sus.
    Faptul ca lumea nu se va mai insemna cu semnul crucii va fi din pricina lipsei de credinta si apostazia cea mare care de asemenea este mentionata in Apocalipsa, dar nu are nicio legatura cu semnul fiarei care va fi clar un numar stampilat, aplicat fiecarui om, fizic, si acest nr este 666, numar de om.
    Doamne miluieste.

  2. @ Vasi:

    Faptul ca pecetea ultima are SI un sens literal, fizic, concret nu exclude a avea si talcuiri duhovnicesti, asa cum le-au redat si Cuviosii Parinti Cleopa sau Petroniu, printre altii, dar nu de capul lor, ci pe urmele Sfintilor Parinti. Care mai cu seama de planul duhovnicesc s-au preocupat, plan care pe noi ne intereseaza prea putin, spre paguba noastra. Pentru ca inainte de pecetea aceea finala in trup exista si pecetea satanei (nu neaparat a antihristului, ci a “taticului” sau insusi, direct) in duh, de care oamenii de astazi, unii prea fixati pe decodificarea semnului fiarei, nici nu vor sa auda, din pacate. Iar SFANTUL Macarie de la Optina nu vorbeste aici despre 666, asa ca ceea ce scria el “are logica” deplina, duhovniceasca, mai ales in contextul in care raspunde legat de semnul crucii si de teama de batjocura lumii. Iar lucrurile sunt foarte strans legate de el, pentru ca TOCMAI lepadarea prin rusinarea de Hristos si prin slujirea obiceiurilor lumii este cea care ne face sa-l primim pe Antihrist cu pecetea sa. Lasandu-se pecetluiti prin apostazia in duh, prin robia constienta fata de duhul satanei, vom accepta si pecetea in trup. Fiindca cel-rau vrea mai intai de toate sa puna stapanire pe sufletul nostru, pentru a ne avea cu totul.

    In acelasi sens au explicat lucrurile si au avertizat si alti parinti duhovnicesti si sfinti contemporani:

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2010/08/16/parintele-metodie-de-la-optina-despre-actele-cu-cip-si-lucrarea-tainei-faradelegii-oricine-traieste-in-pacat-are-deja-semnul-lui-antihrist-pe-frunte-si-pe-mana-dreapta-chiar-daca-refuza-docume/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/09/09/merita-macar-putina-atentie-si-opinia-unui-mucenic-real-al-zilelor-noastre-parintele-daniil-sasoev-despre-actele-biometrice-pecetluire-si-antihrist-se-poate-reedita-in-romania-fenomenul-sectar-de-l/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2014/02/22/numarul-666-parintele-petroniu-tanase-mare-duhovnic-athonit/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2009/01/14/unde-mai-este-unitatea-duhului-intre-noi/

    Iar despre legatura dintre lepadarea de credinta si pecete au talcuit deja indestulator Sfintii Parinti:

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/09/27/profetia-despre-antihrist-si-sfarsitul-lumii-a-sfantului-ipolit-episcopul-romei/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2010/09/22/ce-am-retinut-din-talcuirile-si-avertismentele-cuviosului-daniil-gouvalis-privitoare-la-apocalipsa-cum-sa-ne-ferim-de-exegetii-improvizati-si-de-speculantii-financiari-ai-profetiilor-eshatologice-cu/

    Incheiem prin cuvintele unuia dintre duhovnicii de astazi care cu siguranta nu sunt straini de Duhul lui Dumnezeu:

    Pecetluirea nu se va putea sa nu aiba un substrat religios. Adica nu va fi un act administrativ – ma duc la Politie si primesc cipul si am fost pecetluit. Ea trebuie sa aiba un substrat religios, adica ea va trebui sa fie insotita, implicit sau explicit, de un fel de o marturisire de credint a. Adica odata cu primirea pecetluirii sa-l marturisesc, implicit sau explicit, pe Antihrist ca Domn si Mantuitor al meu, ca Salvator al lumii. Pentru ca Antihrist inseamna “in locul lui Hristos”. El va avea o ura, o invidie groaznica impotriva lui Hristos, nu va suferi prezenta Lui in mintile, in sufletele oamenilor. Va dori ca el sa stapaneasca inimile oamenilor, pe el sa il considere Salvatorul. Se va inalta pe sine, spun profetiile, mai presus de tot ceea ce este inchinat. Deci el va cere aceasta inchinare, sa i se dea lui ceea ce se da lui Dumnezeu. Deci pecetluirea trebuie sa fie cumva insotita de un fel de marturie de credinta, asa cum noi cand ne botezam rostim Crezul, ne marturisim credinta in Dumnezeu cel Unul in Treime inchinat, ne marturisim credinta in persoanele Sfintei Treimi. Asa si pecetluirea, probabil, va avea acest substrat, fie ca va fi foarte explicit sau fie ca va fi cumva implicit.

    Parintele nostru duhovnic, parintele Macarie [Cuviosul Macarie Ionita, duhovnicul de la Man. Pasarea, plecat la Domnul in 2007, n.n.], care a adormit nu de mult, spunea ca, de fapt, atunci cand vor fi lucrurile, ele vor fi evidente pentru toti, toti oamenii vor sti ce se intampla si ce fac. Dar din interese materiale, din diferite motive isi vor imbrobodi fiecare constiinta, vor alege sa faca pasul acesta, dar toti vor sti ce fac.

    Intr-adevar, se creeaza asa, ca o psihoza, oamenii sunt cu atentia atat de indreptata spre lucrul acesta, incat isi pierd toata linistea – ca vor fi pecetluiti pe ascuns, ca acolo e o cursa, se simt panditi din toate partile. Si Parintele Porfirie Bairaktaris era suparat pe duhovnici ca au introdus un fel de panica in oameni. Parintele Porfirie tot la modul simplu s-a exprimat. Vedeti cum este si cuvantul Sfantului Apostol Pavel: Antihrist nu se va arata pana nu va veni mai intai lepadarea de credinta.

    Deci eu nu trebuie sa am atentia catre Antihrist, ci catre lepadarea de credinta. Ca el nu se poate arata pana nu va veni lepadarea de credinta! Daca nu pleaca Hristos din viata mea, el nu are loc sa se apropie sau sa intre in viata mea. El nu intra in viata mea decat daca din viata mea pleaca Hristos. Iar ca sa plece Hristos din viata mea, asta tine numai si numai de mine. Nu tine de Guvern, nu tine de vreo conspiratie, nu tine de Masonerie, nu tine de tradatori ai credintei din Biserica, nu tine de nimeni. Ca sa plece Hristos din viata mea tine numai de mine. Aste e si maretia omului! Este o maretie a omului, ca este totul intre el si Dumnezeu. Daca eu Il pastrez pe Hristos in viata mea, pentru ca vreau sa Il pastrez pe Hristos in viata mea, eu in El cred, pe El Il marturisesc, pe El l-am cunoscut ca Dumnezeu al meu, in El este viata mea si daca eu nu vreau sa ma lepad de El, nimeni nu poate sa mi-L ia, tine totul de mine. Deci Antihrist nu se va arata pana nu va veni mai intai lepadarea de credinta.

    E adevarat lucrul acesta, ca lepadarea de credinta imbraca forme foarte subtile in vremea noastra. Ea se deghizeaza chiar in hainele credintei, adica se pastreaza o spoiala de credinta, cum zice Sf Teofan – vor fi peste tot biserici, slujbe, dar nu vor fi decat parelnicie, nu va fi o angajare in Hristos, ci numai fatada, numai fast, numai ritual, nu va fi o daruire a vietii in Hristos. Asta este primejdia! Si pe asta trebuie sa ne concentram, nu pe conspiratii, nu pe tradarea nu stiu cui, nu pe cipuri, nu pe altceva… Ca pecetluirea va imbraca si o forma concreta, a cipului sau alta, poate ca va imbraca si o forma concreta. Dar noi sa ne pregatim. Nu stim cand va fi momentul acela, dar daca noi suntem cu constiinta treaza vom simti, va fi limpede pentru toata lumea”.

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2012/07/05/ioan-buliga-despre-inselare-cipuri-iesirea-sistem-razboi-informational-arsenie-cornu/

  3. @admin,
    am scris ceva analog,pt.vasi,in mica masura fata de ceea ce ai scrus tu ,si din greseala am sters si am dat clic pe” jurnalul fericirii.”

  4. @ Gheorghe:

    Pai poate incercati sa rescrieti, poate fi de ajutor o completare sau o intarire.

  5. Admin,

    Cu privire la cele de mai sus. Tot respectul pentru parintii nostrii ortodocsi,totusi in Apocalipsa scrie, si tot omul poate intelege, ca anticristul se va purta cu viclenie ca un om bun si milostiv la inceput incat sa-i amageasca si pe cei alesi.
    Nu cred ca va fi o cerere de lepadare de Hristos pe fata, tocmai pentru a nu-si da arama pe fata si sa-l vada lumea cat de ticalos si viclean este, si sa amageasca pe cat mai multi. Oare nu zice de el ca va construi si biserici si nu stiu cate alte lucruri bune va face tocmai pentru a insela. Dupa ce va inrobii oamenii si ii va pecetlui isi va da arama pe fata si va zice ca e dumnezeu, ”iar cei pecetluiti isi vor musca limbile si se vor caina ca au fost inselati de anticrist”.
    Probabil ca nu vedeti niciun pericol duhovnicesc in cardul biometric, dar este, in primul rand acestea nu sant de la Dumnezeu. El ne-a lasat liberi si slobozi, de ce ne-ar ingradi si constringe acum intr-un staul electronic, urmariti si monitorizati la orice pas si orice miscare, si conditionati!
    Oare Dumnezeu vrea asta? Nu cred. Chiar si proorocul David s-a cutremurat cand si-a dat seama de pacatul pe care l-a facut insusindu-si o atributie care este doar a Lui Dumnezeu, de a numerota oamenii.

    Sistemul asta biometric este pentru a ne inrobi si a ne forta sa ne inchinam celuia care l-a creat.Si de unde vine acest card si conditia de al avea? De la USA si UE. Oare acesti oameni Il slavesc si se supun Lui Dumnezeu cel Adevarat? Dimpotriva, lupta impotriva Lui cu toata inversunarea. Ii cunoasteti dupa fapte,dumnezeul lor e altul, si se stie ca este satana si pe el il slujesc. Chiar si cladirea UE este construita sub forma acelui controversat ochi luciferic care stiti ca este semnul dumnezeului lor satan caruia I se inchina. Si atunci noi ca si crestini ortodocsi pentru ce sa primim semnul lor si sistemul lor satanic.
    S-a confirmat ca nr 666 exista pe cip si fara asta cipul de pe card nu poate fi citit, descifrat, identificat? Si atunci de ce sa-l primim, de ce sa acceptam semnul lor? pentru a trai in lume? aici este incercarea. Dumnezeu nu ne lasa, ne pregateste, cardurile se pot lepada de catre cei ce vor intelege, dar ce mai facem cand ne pecetluieste pe frunti, acolo nu vom mai putea da inapoi. De ce sa-i ajutam sa se ajunga acolo? Trebuie sa respingem acest system demonic si sa traim liberi, nu conditionati. Veti spune probabil ca trebuie sa ne supunem stapanirii, nu si atunci cand ti-e sufletul in pericol. Nici crestinii de demult nu se supuneau stapanirii lor atunci cand li se impuneau sa se inchine si sa jertfeasca demonilor. Noi de ce sa ne inchinam semnului acestor anticristi care lupta impotriva lui Hristos pe fata si sistemului lor satanic?

    La inceput este doar card de identitate, dar mai tarziu va fi card de existenta fara de care nu vom putea supravietui in societate.

    Multumesc lui Dumnezeu ca exista biserica greaca care ia atitudine si lupta impotriva acestor biometrice, si prin ei poate se deschide o portita de scapare si pt crestinii care nu vor sa primeasca, si poate si alte biserici se vor alatura, pentru ca mai tarziu va fi prea tarziu, cardul asta este un bilet fara intoarcere. De ce ii ajutam prin acceptarea si primirea lor sa ne inrobeasca?

    Multumesc pentru explicatiile de mai sus. Ma bucur acum ca am inteles ca sf Macarie nu se referea la pecetea propriuzisa, insa asa se intelegea din fragmentele pe care le-ati postat.

    Eu nu va critic, nici nu va judec, am pus doar cateva intrebari. Fiecare este liber sa aleaga si sa faca dupa cum ii spune constiinta. Nici pe aceia care se impotrivesc acestui semn nu trebuie sa ii judecam si sa-i consideram extremisti, fanatici pentru ca si ei sant fiii lui Dumnezeu, si poate asa le spune lor constiinta sa nu primeasca acest semn, pentru ca nu sant de la Dumnezeu. Si daca pare ca nu se ingrijesc de sufletele lor si de patimile lor mai intai, acestea trebuie iarasi sa le lasam lui Dumnezeu sa le judece.

    Pace si ajutor de la Domnul Iisus Hristos.

  6. @vasi,
    poti sa dai clic pe sait”Pr.Cleopa” si te vei lamuri.Ceea cespune Pr. Cleopa au spus-o mai multi parinti;va fi o pecetluire in duh ,datorita unei viti plina de pacat,care ii va infiera in cugetele lor pe cei ce traiesc pe cei 3 de6(aceasta pecetluire,in duh,este chiar acum, in zilele noastre) ,iar pecetluirea fizica va fi,doar o formalitate,nu in sensul cuvantului formalitate, ci ca o urmare a vietii de pacat[adica, o vor face constienti,dar ametindu-si constiinta cu filozofii(povesti)sofiste],caci pecetluirea fizica se va face intr-un ritual de lepadare si nu altfel.Cei 3 de 6 ,Pr. Clropa,ii explica foarte clar,ca fiind lacomia ,desfraul si raceala sufletului in masura in care omul ajunge mai rau ca animalele.Nu stiu daca am fost clar,am scris in graba.Oricum” admin”a scris mai mult decat CLAR.Tot ceea ce stiu,acum, e tot de la “admini”,de pe saituri si din comentarii,carora le MULTUMESC.DOAMNE AJUTA
    P.S-O PRECIZARE:TOT CEEA CE S-A SCRIS PE PORTALURILE ADMINILOR ESTE ADEVARUL,SI ADEVARUL NE VA FACE LIBERI.(aceasta lucrare o SIMT doar cei nascuti din ADEVAR.(la inceput am fost reticent si-mi cer iertare,venism de pe alte bloguri.Deceptionat).

  7. @vasi,
    important e ca ceea ce stii sa-ti faci FIRE,sa nu ramana la stadiul de stiinta.Asta inseamna sa-l traiesti pe HRISTOS DUMNEZEU.

  8. @vasi,
    ma grabeam la cimitir si n-am vazut ce-ai scris pe site 6.Pe toate siturile “adminilor”si in majoritatea comentariilor n-o sa vazi ca cineva este deacord cu cardurile de orice fel. Toti sf. parinti spun acelasi lucru:este o privare de libertate si nicidecum pecetluire sau pirdere de har.Ramane la latitudinea fiecaruia de va primi cardul,sau nu.Prin card intri in sistemul lor de urmarire prin care vor sti si cata hartie igienica ai folosit.Este o pregatire pt. ceea ce va urma.Tot timpul suntem pusi la niste texte,de ei,pt.a vedea reactia noastra.DOAMNE AJUTA!

  9. @vasi:

    Exista pericol duhovnicesc, pe langa cel civic, legat de actele electronice, am spus asta mereu (dar cei care se iau dupa manipulatori si mincinosi de profesie nu au de unde stii parerea noastra reala, nu?). A reduce omul la un suspect “de serviciu”, la un potential infractor, la un membru numerotat al unui lagar electronic imens, suprapus peste societatea umana “libera”, este un lucru foarte daunator si duhovniceste, nu doar civic. De aceea Biserica trebuie sa se implice intr-o astfel de rezistenta, pentru a apara si marturisi demnitatea omului si libertatea sa. De asemenea, e evident ca aceste acte electronice se inscriu intr-o logica a precedentului in sens structural, adica al edificarii unei structuri de numerotare, recenzare, supraveghere, controlare, care anunta, “vesteste”, cum va arata lumea totalitara a lui antihrist.

    Controversa nu e aici, ci in problema daca ACESTE acte electronice sunt apostazie sau nu, sunt pecete sau nu. Si aici trebuie mare atentie. In opinia noastra, precum si a multor altor parinti cu viata sfanta, tot ce avem de la Apocalipsa Sfantului Ioan Teologul, trecand prin profetiile patristice, arata ca despre pecete nu se poate vorbi decat atunci cand apare si “lucreaza” antihristul. Pecetea, primirea pecetii, sunt legate de persoana lui antihrist. Nu ai pe antihrist, ca persoana, nu ai pecete. Ai antihrist, ai si pecete. Acum, bineinteles ca antihrist va lucra prin amagire, insa va lucra, va exista, se va arata lumii si va pretinde ca are raspunsuri la problemele sale. Va fi, prin urmare, o persoana “carismatica” (nu harismatica!) ce va vorbi lumii, va avea o mare popularitate si care va propune pecetea ca modalitate de a fi recunoscut atat el, ca atare, cat si puterea si regimul instituit de acesta. Oricat de mare va fi amagirea, asadar, nu putem avea pecete fara sa ai un lider care o cere in numele sau, pentru a ii fi recunoscuta autoritatea/puterea. Nu putem avea pecete fara sa existe o cerinta clara, explicita, de adeziune la liderul carismatic, iar aceasta adeziune nu va fi prin vot, ci prin integrarea intr-un complex de putere. Deci, chiar daca antihrist nu va cere, dupa cum spui fratia ta (contrar unor Sfinti Parinti, ca Ipolit al Romei, de pilda) lepadare pe fata de Hristos, momentul pecetluirii va fi unic pentru istoria omenirii si fara precedent in aceasta dimensiune a acceptarii (“stantat” pe trup) a unui lider.

    Asadar, credem ca actualele acte, evident inscrise in logica edificarii a ceea ce numeam “ultimul totalitarism”, evident un pericol duhovnicesc prin injosirea omului, nu sunt, totusi, pecetea, deci nu pot fi considerate apostazie, caci nu sunt legate de persoana lui antihrist, iar primirea lor nu este echivalenta cu recunoasterea autoritatii aceluia. Ceea ce nu inseamna ca Biserica nu trebuie sa se impotriveasca si sa arate lumii de ce e nevoie ca noile tipuri de acte sa fie respinse si sa fie privire ca ceva rau. Iar daca gresim in aceasta opinie, sa ni se arate din invatatura dogmatica, patristica a Bisericii ca gresim.

  10. Pingback: NOILE BULETINE BIOMETRICE – introduse, teoretic, de astazi, 1 Aprilie. “O INCALCARE A LIBERTATII DE CONSTIINTA” - Recomandari
  11. Orice forma de gindire straina voirii lui Dumnezeu, e o pecetluire a lui Antihrist, orice forma de slujire care nu e pentru slava lui Dumnezeu e o pecetluire pentru Antihrist.

  12. Pingback: Sfantul Macarie de la Optina: AVERTISMENT CELOR AFLATI IN PRIMEJDIA INSELARII SAU CAZUTI IN CURSELE “SATANEI CARE IA CHIP INGER DE LUMINA” -
  13. Pingback: DUHUL DESERTACIUNII SI PECETEA INTERIOARA. Pecetluirea in duh, impartasirea cu antihrist si “apostazia tainica a inimii” prin vietuirea statornica in pacat si modul de viata lumesc: “PECETEA CRESTINILOR ESTE DUHUL SFANT. TREBUIE SA NE IN
  14. Pingback: Ce inseamna ANTIHRIST si de ce aproape intreaga lume i se va inchina? PARINTELE SERAFIM ROSE despre ispita agatarii de lucruri EXTERIOARE, a PATIMII “CORECTITUDINII” si despre inselarea MODELOR DUHOVNICESTI, a “SPIRITUALITATII CONFORTABI
  15. Pingback: Sfantul Ioan Gura de Aur despre SCOPUL si PUTEREA POSTULUI CELUI ADEVARAT. “Dar dacă trupul tău este slab şi nu poţi să posteşti mereu, poţi însă să te rogi şi să fii înfrânat!”. POSTIREA – INDEPARTAREA DESFATARILOR TRUPEST
  16. Pingback: SFANTUL PROOROC DANIEL IN GROAPA CU LEI pentru marturisirea Dumnezeului Celui Viu. Cum suntem noi ispititi SA NU MAI TINEM INTREG POSTUL si, in general, SA LEPADAM LEGEA LUI DUMNEZEU de dragul “lumii”? | Cuvântul Ortodox
  17. Pingback: Dand la o parte FRICA INROBITOARE DE PAREREA LUMII si DEPENDENTA INJOSITOARE DE APROBAREA OAMENILOR, pentru a ne urma constiinta si a ajunge sa STAM INAINTEA DUMNEZEULUI CELUI VIU. Reflectiile Mitropolitului Antonie de Suroj la ZAHEU VAMESUL: Curajul de a
  18. Pingback: UMBLAREA PE MARE. Predici audio de la Putna si Sihastria Putnei: AVEM NEVOIE DE CURAJ SI DE CONSECVENTA “PANA LA CAPAT” in urmarirea tintei noastre duhovnicesti. SA INDRAZNIM SA MERGEM PE APA IN LUME, URMANDU-L PE HRISTOS. Sa nu renuntam atunc
  19. Pingback: ESTE SUFICIENT POSTUL TRUPESC? CE VREA DUMNEZEU DE LA NOI? “Urechile să postească, prin a nu asculta bârfe, nici calomnii. Gura să postească abţinându-se de la orice cuvânt imoral şi nedrept” | Cuvântul Ortodox
  20. Pingback: CAT DE FERMI SI DE STATORNICI SUNTEM IN HOTARAREA DE A NE SCHIMBA VIATA SI A PLACEA LUI DUMNEZEU? Ce facem cand impiedicam piedici din partea celor din jur, chiar a “casnicilor” nostri? Ce inseamna o adevarata pocainta, iar nu doar declarativa
  21. Pingback: DRUMUL OMULUI INSPRE RAIUL PIERDUT. Rostul, puterea, masurile si… dusmanii Postului. PREDICI folositoare ale Parintelui IOANICHIE BALAN la INCEPUTUL POSTULUI MARE: “Cântarea Domnului nu se cântă în pământ străin şi bucuria Duhului Sfâ
  22. Pingback: “Iată de ce suntem noi fericiţi…” – CRUCIULIŢA ȘI AJUTORUL NEVĂZUT AL MAICII DOMNULUI. “Maica Domnului mijlocește si veghează pentru fiecare” | Cuvântul Ortodox
  23. Pingback: CUM TINEM POSTUL NASTERII DOMNULUI? Este de ajuns doar sa ne propunem… “SA FIM MAI BUNI IN POST”? Poate fi minimalizata sau ignorata INFRANAREA DE LA MANCARE in numele “abtinerii de la rautati” sau a “postului duhovnice
  24. Pingback: CAT DE FERMI SI DE STATORNICI SUNTEM IN HOTARAREA DE A NE SCHIMBA VIATA SI A PLACEA LUI DUMNEZEU? Ce facem cand intampinam piedici din partea celor din jur, chiar a “casnicilor” nostri? Ce inseamna o adevarata pocainta, iar nu doar declarativa
  25. Pingback: “DE CE NE TREBUIE POSTUL, de vreme ce Însuşi Domnul zice că “nu ceea ce intră în gură spurcă pe om?”. SE POATE ȚINE DOAR POSTUL SUFLETESC? | Cuvântul Ortodox
  26. Pingback: “Ne-am slabanogit cu totul, abia palpaie credinta noastra, suntem dispusi a ne plia dupa cei ce au puterea, ACCEPTAM ORICE, DE DRAGUL DE A NE PASTRA LINISTEA SI CONFORTUL. Ne-am invatat cu COMPROMISUL, cu DUBLU-GANDITUL, cu adevarurile ciuntite, car
  27. Pingback: “Ne-am slabanogit cu totul, abia palpaie credinta noastra, suntem dispusi a ne plia dupa cei ce au puterea, ACCEPTAM ORICE, DE DRAGUL DE A NE PASTRA LINISTEA SI CONFORTUL. Ne-am invatat cu COMPROMISUL, cu DUBLU-GANDITUL, cu adevarurile ciuntite, car
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate