IPS Ierotheos Vlahos despre adevarata MILOSTENIE SUFLETEASCA FATA DE TINERII RATACITI: Oamenii din ziua de azi au mare nevoie sa gaseasca oameni care sa le asculte durerea

11-03-2013 Sublinieri

Gol al fost si M-ati imbracat

IPS Ierotheos Vlahos:

„Tu nu ai suferit niciodata inlauntrul tau?…”

– Cum trebuie sa procedeze preotii pentru a-i apropia pe tineri de Biserica?

– Imi este greu sa raspund la aceasta intre­bare, pentru ca si eu sunt episcop si nu am reusit sa aduc in Biserica foarte multi tineri. Si ce sfa­turi sa va dau, daca eu n-am facut acest lucru in viata mea? Eu vin dintr-o mitropolie mica, din Nafpaktos, si, dupa cum stiti, secularizarea a pa­truns adanc in viata societatii. Sediul Mitropoliei este intr-un port mic, foarte frumos, si de jur im­prejur sunt toate cafenelele si barurile orasului. De la 8-9 seara pana dimineata la 4-5, beau, ma­nanca, se distreaza, canta, consuma droguri. Ma scol dimineata pe la ora sase si merg la biserica, si trec pe langa o multime de tineri beti.

Voi stati foarte bine in privinta asta. Sper sa nu deveniti ca noi, peste treizeci de ani. De multe ori ma intreb ce trebuie sa fac. ipshierotheosMa duc la scoli si, cu permisiunea profesorilor, le vorbesc copiilor. Imi pun intrebari in mod foarte deschis, tinere de 15 ani ma intreaba despre avort, altii despre sinuci­dere… Sunt foarte mahnit de cele ce aud. Pentru ca Sfantul Maxim Marturisitorul spune ca place­rea duce la durere; orice placere produce durere. Si atunci cand cineva incearca sa evite durerea printr-o alta placere, va ajunge la o durere mult mai mare. Ce sa fac? Sa ma duc in miezul noptii la ei si sa le spun: „Copii, pocaiti-va!”? Nu pot sa fac acest lu­cru. Nu este usor. Ce altceva sa fac?…

[…] Ce pot face? Ies pe balcon la 11-12 noaptea si ii vad pe copiii acestia, si ii binecuvantez, fara ca ei sa ma vada. Si spun:

„Doamne, te rog, lumineaza-i pe copiii acestia sa nu pateasca ceva rau in noaptea asta, si lumineaza-i sa inteleaga ce este dragostea adevarata si viata adevarata”.

Si atunci cand in­talnesc niste tineri, incerc sa cobor foarte mult nivelul si sa le vorbesc pe limba lor, ca sa inte­leaga, incerc sa-i inteleg si sa le arat putina dra­goste, nimic mai mult. Si, cel mai mult, incerc sa ma rog pentru copiii acestia si pentru oameni.

Odata m-am intalnit cu o tanara, intr-o casa, si mi-a pus cateva intrebari. Si mi-a spus:

„Ce e spo­vedania asta? Asta-i pentru babute!”.,

Asa este! Este pentru babute, ele se duc sa se spovedeasca. Dar tu nu simti cateodata nevoia sa-ti deschizi inima si sa spui cuiva durerea ta? Tu nu ai suferit nicio­data inlauntrul tau, nu te-a durut niciodata? De ce tii toate astea in tine? Sunt serpi, si iti otravesc inima…”.

Si atunci s-a ridicat si mi-a spus:

„Eu niciodata n-o sa ma spovedesc la tine!”.

Si eu i-am spus:

„Cine ti-a spus ca vreau sa te spovedesc? De ce sa sufar eu pentru tine si sa te spovedesc? Nu te vreau!”.

Atunci s-a enervat si a inceput sa-mi spuna tot felul de intamplari din viata ei. Si eu nu-i spuneam nimic. Ea a inceput singura sa-mi spuna despre avorturile pe care le-a facut, despre prietenii pe care i-a avut. Si eu, la fiecare lucru pe care il spunea, incercam sa gasesc o deschidere, o „fereastra” prin care sa intru inauntru.

Arta duhovnicului este sa gaseasca, prin lu­minarea lui Dumnezeu, niste deschideri pe care le face celalalt in cuvantul sau, in fiul r. si tatalspovedanie. Atunci cand cineva se spovedeste, primul cu­vant pe care il spune este foarte important. Spre exemplu, poate sa spuna:

„Parinte, eu am facut foarte multe rele in viata mea”.

Apoi continua sa spuna alte lucruri, insa eu retin aceasta: „foarte multe rele”. La un moment dat observ ca, in timp ce vorbeste, incepe sa planga. Acest lucru poate sa fie ceva obisnuit pentru mine, dar pen­tru persoana care se spovedeste este foarte im­portant, incerc sa pastrez acea deschizatura, si sa folosesc un cuvant al unui Parinte si sa pa­trund prin acea deschizatura. Apoi observ alt­ceva si patrund mai departe, asa cum chirurgul avanseaza incet, incet in corp; face mai intai o anestezie si deschide incet, incet, si ajunge.

Asa si femeia aceea, a inceput sa spuna, sa spuna, iar eu mai gaseam o deschizatura si ii spuneam ceva – ce-a spus, stiu eu, un anume cantaret. Si dupa vreo trei ore, ea, care spu­sese:

„Nu ma voi spovedi niciodata la tine!”, zice:

„Aaaa! Adica eu m-am spovedit?”.

„Da. Probabil”.

Si a intrebat: „Vrei sa-mi citesti ru­gaciunea?”.

Si i-am citit si rugaciunea.

Alt exemplu. A venit o tanara si mi-a spus ca vrea sa vorbim. Si a inceput sa spuna, sa spuna. Stiti cat mi-a spus? Noua ore neintrerupt! Si atunci eu eram preot tanar si n-aveam alta treaba, si am stat cu ea noua ore. Si, dupa ce am stat cu ea noua ore, mi-a zis:

„Acum am terminat. Ce sa fac?”.

Si eu i-am vorbit un singur minut. I-am spus:

„De acum inainte, sa mergi in fiecare Duminica la bi­serica. Si in fiecare dimineata sa te rogi. Si sa mergi sa asculti predicile, cuvintele duhovnicesti”.

Si cea care mi-a vorbit noua ore, fara ca eu sa-i spun ni­mic, a plecat de acolo si le-a spus tuturor:

„Cel mai b24435un duhovnic! Cel mai bun duhovnic!”.

Dar nu i-am spus nimic. Singurul lucru pe care l-am facut a fost sa am mare rabdare, sa o ascult.

Stiti, oamenii din ziua de azi au mare nevoie sa gaseasca oameni care sa-i asculte. Nu de predi­catori au nevoie, ci de oameni care sa le asculte durerea. Si parintele duhovnicesc trebuie sa aiba harisma de a asculta, nu de a vorbi. Vorbim in bi­serica, tinem predici, dar la spovedanie ascultam, si ne rugam in acelasi timp. Adica ii facem „dus” si aruncam peste el apa rugaciunii si a dragostei.

V-am vorbit din propria mea experienta, din ceea ce incerc eu sa fac. In cele din urma insa, oa­menii nu ne apartin noua, sunt ai lui Dumnezeu. Facem tot ce putem prin cuvantul nostru, prin tacerea noastra, prin iubirea noastra de oameni, prin rugaciune — si, dincolo de toate acestea, sa se faca voia lui Dumnezeu, caci Dumnezeu are mai multa dragoste decat noi…

Din conferinta „Apostolatul tinerilor in Biserica astazi” Iasi, 2 septembrie 2010

Traducere de Tatiana Petrache

(in: “Familia ortodoxa”, nr. 3 (50)/2013)

ips_ierotheos

Legaturi:

“Nu-i important ceea ce zicem, ci ceea ce traim. Nu ceea ce facem, ci ceea ce suntem”.

“Putine cuvinte, multa dragoste. Pentru toti. Oricine ar fi ei”.

– Cum li se poate arata tinerilor viata adevarata, cum putem noi insine sa intelegem si sa aratam si altora ca viata adevarata este viata in Hristos, ca placerile lumii acesteia sunt inselatoare si trecatoare?

– Cel care se aprinde de focul dragostei lui Hristos, dogoreste si incalzeste pe toti cei din jurul lui. Daca suntem reci ca gheata, ca sloiul de gheata, daca noi nu avem inlauntrul inimii noastre caldura Harului dumnezeiesc n-o sa reusim sa incalzim niciodata pe nimeni! Deci trebuie sa ne preocupam sa-l agonisim [harul Duhului Sfant].

Nu te uita la om din ce cauza sufera, ci uita-te la cat de mult sufera!” (Cuv. Sofronie de la Essex, citat de parintele Rafail Noica);
Celui care sufera nu trebuie sa-i spui multe cuvinte, nici sa-l dascalesti. Intelege ca te doare pentru el si astfel se foloseste. Durerea este totul.” (Cuv. Paisie Aghioritul)

Este gresita atitudinea de duritate si de cicaleala a celor mai in varsta fata de tineri (altceva este cand e vorba de copii, care trebuie struniti), efectele sunt opuse. […]

Nu este de la Dumnezeu o atitudine dura, de aratat cu degetul. Nu avem niciun merit daca noi avem credinta, totul este dar de la Dumnezeu. Nu stim cine s-a rugat pentru noi, de ne-am trezit la adevar. Dumnezeu lucreaza pt rugaciunile altora.

– Suntem datori sa ne rugam pentru cei mai tineri.

– Sa lasam sfaturile si vorbaria aceasta goala, care, de obicei, nu arata o traire profunda, ci mai rau enerveaza, si sa ne rugam mai mult. Asta ne lipseste noua, rugaciunea pentru celalalt!


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Ce este pacatul?, Cum ne iubeste Dumnezeul nostru, IPS Hierotheos Vlachos, Pentru tineri, Preotie (pentru preoti), Spovedanie si Impartasanie (Sfintele Taine)

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

15 Commentarii la “IPS Ierotheos Vlahos despre adevarata MILOSTENIE SUFLETEASCA FATA DE TINERII RATACITI: Oamenii din ziua de azi au mare nevoie sa gaseasca oameni care sa le asculte durerea

  1. Pingback: Linkuri Pyrinas nr.2 | pyrinas
  2. Pingback: SPOVEDANIA SI VINDECAREA SUFLETULUI. Mitropolitul Hierotheos Vlachos ne arata ce este, in mod real, PACATUL, in Traditia ortodoxa si cum poate fi IERTAT -
  3. Pingback: El, Cel ce-i vindeca pe cei cu inima zdrobita… -
  4. Pingback: ALEGEREA DUHOVNICULUI, pericolul aparentelor inselatoare, “PACEA” SUPERFICIALITATII IMPATIMITE si usuratatea dezlegarii neroditoare la impartasanie -
  5. Pingback: EDUCATIA ORTODOXA si LUMEA CONTEMPORANA. Cum sa imunizam copiii pentru intrarea in “minunata lume noua”, anti-crestina, de astazi? -
  6. Pingback: “Harisma discernamantului in calauzirea duhovniceasca ortodoxa”: DUHOVNIC ISCUSIT, POCAINTA, MILA si CANON INTELEPT -
  7. Pingback: Conferinta de la Bucuresti (Facultatea de Drept) a MITROPOLITULUI IEROTHEOS: “Dumnezeu nu-Si impartaseste darurile celor care ‘dorm’, celor care nu lucreaza… SA NU DEZNADAJDUITI NICIODATA!” (video, audio, text) -
  8. Pingback: PARINTELE ZAHARIA DE LA ESSEX despre infricosata lucrare, suferinta si jertfa a PREOTIEI traite in adevar, despre MANGAIERE SI MUSTRARE LA SPOVEDANIE, despre DEPASIREA NEPUTINTEI DE A NE RUGA, INFRUNTAREA MORTII si multe altele -
  9. Pingback: PS IGNATIE MURESANUL despre SECULARIZAREA DIN INTERIORUL BISERICII si CALDURA SUFLETEASCA prin care ar trebui apropiati de Dumnezeu tinerii si cei necredinciosi. CUM DAM MARTURIE DESPRE HRISTOS? - Recomandari
  10. Pingback: Schiarhimandritul Ioachim Parr despre AROGANTA CREDINCIOSILOR CARE SI-AU LUAT IN “PROPRIETATE” ORTODOXIA: “Ne pur­tam ca si cum Evanghelia ne-ar apartine noua. Luam sfintenia si socotim ca ea este a noastra. Aceasta este tragedia Biseri
  11. Pingback: INVIEREA LUI HRISTOS CA POGORARE IN MIJLOCUL IADULUI DIN LUMEA NOASTRA… Pastorala IPS Teofan: “Există multă moarte în noi şi în lume, dar există şi oameni ai învierii care nu şi-au plecat genunchii în faţa mulţimii de idoli aşeza
  12. Pingback: PARINTELE RAFAIL NOICA, in a doua zi a Colocviului de la Iasi, PENTRU PARINTI si pentru cei care vor sa transmita altora adevarul: Cautati sa lucrati cu Dumnezeu ca sa deschideti inimile celorlalti spre a primi cuvantul! (VIDEO) | Cuvântul Ortodox
  13. Pingback: CUM NE PRETUIM UNII PE ALTII CA MADULARE ALE ACELUIASI TRUP, CE RELATII (AR TREBUI SA) AVEM INTRE NOI IN BISERICA? Ne purtam de grija unii altora, ca frati intru Hristos? | Cuvântul Ortodox
  14. Pingback: ADOLESCENTUL ÎN BISERICĂ: Ce se întâmplă cu credinţa adolescentului, cum comunicăm cu el, cum ne raportăm la păcat și la Tainele Bisericii? | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate