ÎPS TEOFAN (video + text): “MARE ESTE NERĂBDAREA NOASTRĂ SĂ NE REVEDEM, participând la Sfânta Liturghie, împartășindu-ne cu Trupul și Sângele Domnului – NU DUPĂ ALTE MODALITĂȚI PE CARE NI LE INSPIRĂ UNII ȘI ALȚII, ci după rânduiala statornicită. NU SE CUVINE SĂ SCHIMBĂM RÂNDUIELILE NOASTRE ÎN BISERICĂ!”

11-05-2020 Sublinieri

ÎPS Teofan:

Mare este nerăbdarea noastră să ne vedem din nou la biserică/ E bine să fim puternic înrădăcinați în respectarea rânduielilor pe care le-am moștenit:

Cuvinte la Duminica vindecarii slabanogului de la Vitezda (10 mai 2020/ Paraclisul „Eclesia” – Ansamblul Mitropolitan Iași):

“… Iubiti credinciosi, care intru asteptarea venirii la biserica – nadajduim in zilele urmatoare – sunteti inca in casele dvs., participand de departe la Taina Dumnezeiestii Liturghii – cat se poate participa de departe la aceasta Sfanta Taina – randuita a fi apropriata, traita, experimentata de catre oameni față către față, nu de departe.

[…]

In constiinta crestina, Vitezda este Biserica. Slabanogul vindecat suntem noi, oamenii, purtatori de foarte multe rani trupesti si sufletesti. Iar Hristos este vindecatorul de atunci si vindecatorul de acum al bolilor noastre de tot felul. Vitezda fiind chipul, intruchiparea Bisericii, intelegem de ce slabanogul era acolo, in interiorul acestui loc numit Vitezda si de ce noi, crestinii, se cuvine sa fim, cel putin o data pe saptamana, inauntrul sfintelor noastre biserici. Pentru ca Biserica, inainte de a fi orice altceva – adunare, loc in care se savarsesc sfintele slujbe – este SPITAL DUHOVNICESC. Sfantul Ioan Gura de Aur, in puterea-i marturisitoare, exclama in timpul sau: Biserica nu este tribunal, ci este spital! […] Inainte de a fi loc de judecata a pacatelor, Biserica este loc de tamaduire. Căci in Biserică vorbim despre boli, despre rani, despre tamaduir, despre Doctorul sufletelor si al trupurilor noastre, vorbim si marturisim despre medicamentul nemuririi, Sfanta si Dumnezeiasca Impartasanie.

De aceea, in aceasta perioada a Postului Mare si, iata, cateva alte saptamani dupa Sfintele Pasti, crestinii nu au putut in mod firesc sa mearga la spitalul duhovnicesc numit Biserica. S-au gasit cai de legatura intre Biserica – prin preot – si credinciosi – Slava lui Dumnezeu pentru ele! -, acestea insa au fost o firava mangaiere, fata de puterea, soliditatea si adancimea prezentei credinciosilor la sfanta Biserica.

Ne-am bucurat ca multe case ale crestinilor au devenit locuri mai intense de rugaciune in aceasta perioada. Avem incredintarea ca slava Dumnezeului celui preainalt s-a aratat in chip tainic si trait aievea pentru multi dintre credinciosii nostri, in aceasta perioada, la ceas de Psaltire, la ceas de ingenunchere, la miez de noapte, casele multora devenind prelungiri ale Bisericii, prelungiri ale Imparatiei cerurilor. Si nadajduim ca ele sa ramana in continuare. Dar, cu toate acestea, este o MARE DIFERENTA intre a participa omul la dumnezeiasca Liturghie in fata televizorului sau auzind sfanta slujba si participarea lui efectiva si concreta in Biserica la dumnezeiasca Liturghie. Este ca diferenta intre a privi o fotografie si a te intalni fata catre fata cu cel pe care il ai in fotografie. Este diferenta intre a vorbi la telefon cu cineva sau a-l vedea pe un ecran si a te intalni fata catre fata cu el, simtindu-i in modul cel mai concret prezenta. […] Este diferenta intre ceea ce a trait Sfantul apostol Toma in prima zi de Inviere, cand doar i s-a spus ca Hristos a inviat, si ceea ce a trait el dupa o saptamana, intalnindu-se cu Domnul Hristos, pipaindu-L pe Acesta, [vazand] mainile si coasta Sa, strapunse de cuie si de sulita.

De aceea, MARE ESTE NERABDAREA NOASTRA sa ne revedem in Biserica, participand la Sfanta Liturghie, impartasindu-ne cu Trupul si Sangele Domnului – nu dupa alte modalitati pe care ni le inspira unii si altii, ci dupa randuiala care s-a statornicit in Biserica de cel putin o mie de ani si prezenta in toate bisericile ortodoxe din tara si din lume.

[…]

***

“[…] Sa ne ajute Dumnezeu sa ne intoarcem cat mai devreme in calitate de credinciosi mireni in bisericile noastre, alaturandu-ne preotilor, ca normalitatea vietii bisericesti sa fie la ea acasa, sa se arate, sa se marturiseasca, sa se reveleze. Pentru ca Biserica, in adevaratul ei sens, este alcatuita din Hristos-Domnul, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, sfintii ingeri, toti sfintii, toti crestinii ortodocsi care au plecat la Domnul si noi, cei care suntem in viata, slujitori ai Sfintelor Altare, dar si crestinii mireni de aici si de pretutindeni.

Sa ne intoarcem cat mai devreme la Sfanta si dumnezeiasca Impartasanie, sa o primim dupa modalitatea cu care Biserica ne-a obisnuit de foarte multa vreme. Pentru ca nu se cuvine, conjunctural, in raport de anumite situatii – mai grave sau mai putin grave – sa schimbam randuielile noastre in Biserica, pentru ca, daca schimbam ceva acum, ne pregatim apoi sa schimbam ceva mai mare ulterior. De aceea, e bine sa ne atasam, sa fim puternic inradacinati in repectarea randuielilor pe care le-am mostenit de la sfintii nostri inaintasi, ca si cei care vin dupa noi sa primeasca aceleasi lucruri, aceeasi modalitate de a vietui in Biserica lui Hristos – si in marile lucruri, si in micile amanunte –  in care si noi ne-am nascut in Biserica – primind de la Sfintii nostri Parinti, mari duhovnici, mari ierarhi sau parintii nostri dupa trup, felul de a merge prin Biserica lui Hristos, care sa fie acelasi, in Duh si in Adevar, pentru cei care sunt astazi, se vor naste maine si vor veni dupa noi, atata timp cat Dumnezeu tine lumea intru fiinta.”

RECOMANDARILE INJOSITOARE ALE I.N.S.P. PENTRU BISERICA si reactii MARTURISITOARE ale corpului eclezial. IPS TEODOSIE: “E o imixtiune in cultul bisericii. Nu facem compromisuri”. PREOTI SI MIRENI INDIGNATI pentru tentativele de modificare brutala a RANDUIELII SFINTEI IMPARTASANIEI si a raportarii la sfintele icoane, dar si fata de DECLARATIILE ECHIVOCE ALE LUI VASILE BĂNESCU: “Nu idolatrizam lingurita de la Impartasanie, dar nici nu renuntam la ea”

REDESCHIDEȚI BISERICILE! Arhiepiscopul Teodosie: “BISERICA A FOST ȘI ESTE MARGINALIZATĂ! Relaxarea trebuie să înceapă cu bisericile, pentru că destul au stat închise” (VIDEO)/ CÂND ȘI ÎN CE CONDIȚII se poate intra în biserici și participa la slujbe în CIPRU și GRECIA? ÎPS IEROTHEOS: “Biserica este tratată mai rău decât supermarketul și decât salonul de coafură”/ GERMANIA: Ramadanul musulmanilor determină ceea ce Paștile creștinilor nu a putut…

APELURI LA DESCHIDEREA BISERICILOR si RESPECTAREA LIBERTATII RELIGIOASE. Vasile Bănescu: “Biserica Ortodoxă Română va face demersuri firești și riguros argumentate pentru a găsi căile raționale de întoarcere graduală, precaută, dar grabnică, la starea de normalitate”

DESCHIDEREA BISERICILOR in România (video): RAED ARAFAT si NELU TATARU nu le includ pe lista de “RELAXARI” de pe 15 MAI, ci abia din IUNIE, in timp ce premierul ORBAN si alti lideri liberali LASA LOC INCA DISCUTIILOR/ Dupa incheierea unui protocol cu guvernul, CATOLICII DIN ITALIA REIAU SLUJBELE CU PARTICIPAREA CREDINCIOSILOR DIN 18 MAI!/ S-a facut HOCUS-POCUS cu INCHIDEREA CIMITIRELOR?/ Comunicat din partea MANASTIRII PUTNA legat de monahul suspect de coronavirus

SFINTELE MOASTE ALE CUVIOSILOR DIMITRIE CEL NOU de la Bucuresti si PARASCHEVA de la Iasi au fost scoase in PROCESIUNI ISTORICE, pentru IZBAVIREA DE MOLIMA/ Declaratia ferma a IPS TEOFAN, Mitropolitul Moldovei: “BISERICA ESTE SPITAL! Această boală nu poate fi tratată exclusiv cu mijloace omeneşti” (si VIDEO)

IPS TEOFAN, la Bunavestire savarsita “in conditii speciale”: “Doar aceasta este NORMALITATEA: PREOTII IMPREUNA CU POPORUL in jurul Sfantului Potir, căci asa se implineste pe deplin Biserica lui Hristos. NU NE RAMANE DECAT INCREDEREA IN DUMNEZEU” (video, text)

***

“Sfântul Toma, Geamănul nostru…”. PREDICI VIDEO la Duminica Tomei. PS MACARIE: “Câtă nevoie avem de Hristos Euharistic acum, câtă nevoie avem de Sfintele Taine! Nu ne mulțumim cu un Hristos virtual”

“RAMAI CU NOI, DOAMNE!” – PS Benedict Vesa despre INTALNIREA CU HRISTOS DE LA EMAUS si dorul nostru dupa Viata intalnita in LITURGHIE si in POTIR (video, text)

“SFINTELE TAINE sunt realitati, nu simboluri. Este o PROFANARE sa ne gandim sau sa ne apropiem de ele ca si cum ar fi realitati biologice obisnuite, perisabile” – Marturisirile limpezi si puternice ale unor EPISCOPI ROMÂNI (PS MACARIE, IGNATIE si IUSTIN) despre SEMNIFICATIA SI PUTEREA SFINTEI IMPARTASANII, in contextul “ISPITEI de a dori sa modificam DUPA BUNUL PLAC randuiala liturgica statornicita in Biserica”

PATRIARHUL DANIEL REVINE CU PRECIZARI DESPRE REGULA IMPARTASIRII, dar PRECEDENTUL “LINGURITELOR PERSONALE” ESTE CREAT, in numele grijii pentru “cei mai slabi in credinta”/ PS IGNATIE: “Biserica se conduce nu prin comunicate, ci prin cuvinte pastorale asumate”/ REACTII, ATITUDINI, CLARIFICARI si MARTURII din partea corpului eclesial viu in privinta SMINTELII create de primul comunicat al PATRIARHIEI si a relatiei dintre SFINTELE TAINE – LINGURITA – BOLNAVI – IGIENA

PS IGNATIE, Episcopul Hușilor, MĂRTURISIRI (NE)AȘTEPTATE în PASTORALA de Paști din vremea bisericilor goale: “BISERICA NU SUNTEM DOAR NOI, SLUJITORII. Acum funcţionăm incomplet. Pe planul credinţei, PANDEMIA s-a dovedit a fi mai malefică şi mai vicleană decât orice REGIM TOTALITAR prin care au trecut înaintaşii noştri. Slujirea Tainei SFINTEI EUHARISTII este unica RAȚIUNE DE A FI A BISERICII a Bisericii”

PREASFINȚITUL IGNATIE al Hușilor (și video): “SĂ NU-I CREDEȚI pe cei care vă spun că a fi credincios înseamnă doar A TRĂI CREDINȚA ÎN INIMA NOASTRĂ, a fi om bun, a avea lumina în suflet. ESTE FALS! Noi avem nevoie de HRISTOS DIN ÎMPĂRTĂȘANIE, pe care Îl primim într-un cadru liturgic. SLUJBELE BISERICII nu ţin de exteriorul vieţii în Hristos, nu sunt simple ritualuri!”/ Cum a fost Sărbătoarea Învierii în vremea noii molime: CA ACUM 2000 DE ANI, CU BISERICILE ÎNCHISE ȘI PĂZITE MILITAR…

RASTIGNIREA LUI HRISTOS pe altarul STIINTEI-IDOL? Pana unde vrem sa mergem cu… “IGIENIZAREA CULTULUI ORTODOX” si cu EXALTAREA CIVISMULUI? “Din ajutor, știința a devenit un dumnezeu-surogat”, care ne ajuta SA IL IZGONIM PE DUMNEZEUL CEL VIU/ Indemn in versuri pentru păstori la MARTURISIREA CURAJOASA A CREDINTEI CURATE

“Cum sa admitem ca preotii sa semene asemenea indoieli?” RASPUNSURILE TRADITIEI LA SMINTEALA PARINTELUI LUCIAN GRIGORE IN CHESTIUNEA LINGURITEI DE IMPARTASANIE

Cuviosul EUSEBIU GIANNAKAKIS, “in mijlocul durerii, la capataiul celor suferinzi”, despre PUTEREA MINUNATA A SFINTELOR TAINE ALE SPOVEDANIEI SI IMPARTASANIEI in viata celor bolnavi: “Slava Tie, Doamne! Binecuvantate sunt lacrimile pocaintei!” ROLUL PREOTULUI DE SPITAL SI FOLOSUL BOLII

ARE NEVOIE DE INNOIRE BISERICA?

MIRCEA VULCANESCU, FILOSOFUL MARTURISITOR, APARAND PREDANIA ORTODOXA: Restituiri de mare actualitate, scrieri apologetice si polemice INEDITE (I)

TRADITIA DUHULUI SFANT vs. INFILTRARILE DUHULUI LUMESC si PATIMILOR OMENESTI IN BISERICA. Ion Minoiu despre invatatura Cuviosului Dionisie privitoare la slujbele si randuiala Bisericii (si VIDEO): “Fără ascultarea duhovnicească, până și un Sinod se poate transforma doar într-o adunătură de tehnocrați”


Categorii

Biserica la ceas de cumpana, IPS Teofan, Pandemia Covid-19, VIDEO, Vindecarea Slabanogului (Paraliticului) de la Vitezda

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

15 Commentarii la “ÎPS TEOFAN (video + text): “MARE ESTE NERĂBDAREA NOASTRĂ SĂ NE REVEDEM, participând la Sfânta Liturghie, împartășindu-ne cu Trupul și Sângele Domnului – NU DUPĂ ALTE MODALITĂȚI PE CARE NI LE INSPIRĂ UNII ȘI ALȚII, ci după rânduiala statornicită. NU SE CUVINE SĂ SCHIMBĂM RÂNDUIELILE NOASTRE ÎN BISERICĂ!”

 1. Pingback: Cât ne mai țineți flămânzi? - DESCHIDEȚI BISERICILE! RESPECTAȚI CONSTITUȚIA ȘI LEGEA!/ Medici creștini iluștri și preoți verticali își STRIGĂ INDIGNAREA în CUVINTE PUTERNICE ȘI GRELE adresate inclusiv confraților SLUGARNICI: "Înge
 2. Pingback: Cât ne mai țineți flămânzi? - DESCHIDEȚI BISERICILE! RESPECTAȚI CONSTITUȚIA ȘI LEGEA!/ Medici creștini iluștri și preoți verticali își STRIGĂ INDIGNAREA în CUVINTE PUTERNICE ȘI GRELE adresate inclusiv confraților SLUGARNICI: "Înge
 3. Pingback: EPISCOPUL IUSTIN al Maramuresului despre FORTA COMUNIUNII IN BISERICA si CUMPLITA incercare a SINGURATATII prin IZOLARE si solutiile duhovnicesti ale REZISTENTEI marturisitorilor din INCHISORILE COMUNISTE: “Cei care vin acum, progresistii si neomarx
 4. Pingback: Deschiderea bisericilor - cu ce pret? "AMANAREA" IMPARTASIRII CREDINCIOSILOR la Sfanta Liturghie - DOAR O MASURA TEMPORARA sau INCEPUTUL CELEI MAI GRAVE CAPITULARI in fata abuzului autoritatilor, in numele "ratiunii practice"?! "B
 5. Pingback: AVIZ PATRIARHIEI ROMÂNE! Comunicate ferme ale SFINTEI CHINOTITE ale Sfantului Munte si ale SINODULUI BISERICII GRECIEI, care DEZAVUEAZA CATEGORIC "ridiculizarea Sfintelor Taine", dar si "declarațiile publice care pledeaza pentru ABTINEREA
 6. Pingback: Cu vehemență și fermitate exemplară, EPISCOPUL IGNATIE al Hușilor acuză "instalarea unui DESPOTISM SANITAR, care se traduce printr-o IMIXTIUNE hilară şi ineptă în ceea ce priveşte practica liturgică a Bisericii". Despre "MINȚIL
 7. ca si credincioasa practicanta , am o intrebare pentru PATRIARH (cei care puteti, va rog sa i-o faceti cunoscuta): este sau nu , DA sau NU , Iisus Hristos in Potir?
  “Nici o putere n-ai avea daca nu ti-ar fi fost data de sus”, deci, daca Domnul v-a pus acolo sus, v-a dat putere (inclusiv financiara), nu v-a pus doar ca sa umblati in odajdii aurite si in jeepuri de zeci de mii de euro sau in palate, ” sa va faca oamenii temeneli prin piete” , ci v-a pus acolo ca sa fiti robul Domnului si nu al globalistilor. Deci, noi, oamenii de rand, vrem sa stim clar: DA sau NU , este Iisus Hristos in Potir? DA sau NU! Iesiti cu curaj in fruntea noastra sau duceti-va la globalisti/ecumenisti, lasati locul liber pentru unul mai vrednic, poate se va milostivi Domnul sa-l descopere!
  Rog pe Domnul sa ma ierte pentru cuvintele hotarate pe care le-am spus.

 8. Pingback: Predica ARHIMANDRITULUI ELIE din Franța despre SITUAȚIA BISERICII SUB CARANTINĂ și ÎNCHIDEREA LUI HRISTOS SUB NOI PECEȚI, ÎN TOATĂ LUMEA. “Avem nevoie de toate cele ale Bisericii ca să ne încălzim și să înfruntăm încercările care ab
 9. Pingback: IPS TEODOSIE despre VANAREA SFANTEI IMPARTASANII PUBLICE si apropierea momentului implinirii proorociei lui Daniel despre "URACIUNEA PUSTIIRII IN LOCUL CEL SFANT". "Iata, au venit cei de la presa sa ma vada ca impartasesc. Ati venit degeaba
 10. Pingback: IPS TEODOSIE despre VANAREA SFINTEI IMPARTASANII PUBLICE si apropierea momentului implinirii proorociei lui Daniel despre "URACIUNEA PUSTIIRII IN LOCUL CEL SFANT". "Iata, au venit cei de la presa sa ma vada ca impartasesc. Ati venit degeaba
 11. Pingback: IPS TEODOSIE despre VANAREA SFINTEI IMPARTASANII PUBLICE si apropierea momentului implinirii proorociei lui Daniel despre "URACIUNEA PUSTIIRII IN LOCUL CEL SFANT". "Iata, au venit cei de la presa sa ma vada ca impartasesc. Ati venit degeaba
 12. Pingback: Parintele Emil Jurcan despre LUPTA IMPOTRIVA IMPARTASANIEI, ca inceput al razboiului total cu Biserica: “Lui Hristos nu poti sa-i pui conditii medicale. NU CEDATI! Daca astazi veti ceda povestea cu Lingurita si sa nu impartasiti, maine vor veni cu a
 13. Pingback: Predica PS BENEDICT BISTRITEANUL despre nevoia de a castiga ajutorul si PRIETENIA SFINTILOR si lectiile desprinse din VIATA SFANTULUI IOAN RUSUL, MARTURISITORUL: “Credinta ortodoxa este realitatea care nu se poate negocia niciodata. Si nu se sta la
 14. Pingback: Predicile PS IGNATIE al Hușilor la POGORÂREA DUHULUI SFÂNT: “BISERICA este poporul lui Dumnezeu adunat în rugăciune, ca să se împărtăşească şi să trăiască credinţa. FIDELITATEA FAȚĂ DE TRADIȚIE, DE RĂDĂCINI şi obârşie este ce
 15. Pingback: MITROPOLITUL TEOFAN, la hramul Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava – SFATURI ȘI ATENȚIONĂRI IMPORTANTE PENTRU ZILELE NOASTRE: “Nu se știe ce vremuri vor veni. Nu se știe ce alte valuri, într-o formă sau alta, se vor revărsa asupra no
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate