Părintele Tudor Ciocan despre BISERICA ÎN VREMEA NEFIRESCULUI. Între ÎNFRICOȘAREA indusă extrem de MASS-MEDIA, ascultarea de Biserică și FRICA DE DUMNEZEU. “Să nu vă gândiți că ne apropiem de sfârșitul încercărilor. De-abia a început lupta cu Biserica”

17-05-2020 Sublinieri

Pr. Tudor Ciocan – 17 mai 2020 – Prima predica dupa starea de urgenta, cu credinciosi (Duminica a V-a dupa Pasti):

Hristos a înviat!

În continuare trăim vremuri grele și nelalocul lor, în nefirescul lor. Mulțumim lui Dumnezeu că am ajuns și aici, în curtea bisericii. Este nefiresc că nu suntem în biserică, este nefiresc că trebuie să stăm la distanțele acestea care nu sunt ale noastre, este nefiresc că nu ne putem împărtăși la Sfântul Potir, este nefiresc că trebuie să stăm cu mască pe figură.

Nefirescul acesta ridică multe probleme. E drept sau e nedrept ce se întâmplă? Este din pricina păcatelor noastre sau din pricina răutății lumii? La început, când am fost scoși din biserică, am simțit aceasta ca pe o atenționare părintească și pedeapsă – pot să spun ca atare – a lui Dumnezeu dată nouă ca popor. Și v-am spus de ce: în primul rând pentru zecile de milioane de avorturi pe care le-am făcut într-o frenezie drăcească din anii ’90 și până acuma. Și le facem în continuare. În al doilea rând pentru răspunsul nostru – nu al dumneavoastră, al celor câțiva care veniți la biserică – ci al nostru ca popor, la referendumul  acela pentru familie. Acolo unde toată Biserica, prin patriarh, prin ierarhia superioară și noi preoții am spus într-un glas ceva și totuși a contat mai mult încrederea pe care oamenii din acest ținut au avut-o în mass-media.

Vedeți, această încredere este în continuare pusă la încercare. În cine avem încredere? Avem încredere în ceea ce vedem cu ochii noștri, în ce vorbim cu apropiații nostri, în ce simțim noi, sau avem încredere în ce ni se spune la televizor și pe internet? Dar la televizor e așa: aproape toată lumea, cu excepții practic insignifiante, spune același lucru. Și ceea ce se spune la televizor nu corespunde cu ceea ce vedem noi! De asemenea, mai vedem că măsurile care sunt luate, sunt luate în funcție de ceea ce vedem la televizor. Și atunci pot să mă întreb: sunt aceste măsuri drepte? Este normal să stau aici, acum, la distanța aceasta, funcție de ce văd eu cu ochii mei? Știu, o să ni se spună că ochii nostri văd foarte limitat, că n-avem o imagine de ansamblu. Dar, faptul că ni se prezintă o imagine de ansamblu (mediatică, n.n.) nu înseamnă că trebuie să o luăm ca de la Dumnezeu! Mass-media nu e Dumnezeu; mass-media are interese, uneori individuale, alteori nici nu își dă seama că e manipulată. Și chiar dacă mă uit în ansamblu, să știți, un pic mai mult decât ceea ce mi se arată – și pe date oficiale, nu pe cine știe ce site-uri obscure – și gândesc puțin cu mintea mea, îmi dau seama, de asemenea, că ceea ce mi se prezintă tot timpul, nu mi se prezintă cu adevărat ca să-mi facă o imagine de ansamblu, ci mi se prezintă ca să fiu înfricoșat. Și pentru că stau înfricoșat – să stau departe de aproapele meu, de cel drag al meu, de copii, de părinți, de bunici… Să stau departe de Hristos pentru că sunt înfricoșat! Pentru că trăim vremea ciumei negre și bubonice! Din câți suntem acum în curtea bisericii, din cam două sute de persoane, cincizeci sunt morți mâine! Cam așa este prezentat! Știti foarte bine!

Așadar, ce trebuie să facem? Dăm Cezarului ce e al Cezarului, cu oftat dăm Cezarului ce e al Cezarului. Și lui Dumnezeu ceea ce este a lui Dumnezeu.Fiecare poate să răspundă într-un fel sau în altul. Să hotărască ce este al Cezarului și ce este a lui Dumnezeu. Putem să spunem – și așa este, suntem într-o Biserică, avem o ierarhie și ascultăm de ierarhie. Așa este. Ni s-a poruncit de către ierarhia noastră – cu responsabilitate, sunt absolut convins – să stăm aici, afară, la distanță, să respectăm regulile acestea impuse de Cezar. Le respectăm, pentru că ascultăm de ierarhie! Ea este responsabilă pentru sufletele noastre. Și noi suntem responsabili pentru sufletele noastre, în măsura în care ascultăm de ceea ce ni se spune. Dar nu vreau să dau Cezarului frica din sufletul meu! Nu vreau și nu trebuie să rămân înfricoșat, așa cum ni se tot induce! Să ne fie frică! FRICĂ! Gândește-te așa: o să mori, o să mori! O să moară cel de lângă tine, o să se îmbolnăvească! Iată câți mor! O să se îmbolnăvească cel de lângă tine din cauza ta! Tu ești cauza morții lui! NU! În momentul în care sufletul mi se înfricoșează de aceste știri mediatice, în momentul acela deja nu i-am mai dat lui Dumnezeu ceea ce este a lui Dumnezeu.

Pentru că dacă este să am frică de cineva, am frică de Dumnezeu! Aceea e o frică mântuitoare! Aceea e o frică ce ne ajută cu adevărat să ne păzim de păcate. Și ne ajută cu adevărat pentru că ne duce cu gândul la Judecată, la moarte, la iad și la rai! Această frică de Dumnezeu ne învață ce să facem ca să îi placem lui Dumnezeu. Dar, dacă eu, frica mea o am pentru viața aceasta și frica mea o am de Cezar, de pedeapsa Cezarului, de porunca Cezarului, de sănătatea mea aicea, atunci eu nu mai am frică de Dumnezeu! Și atunci, atunci, inima mea în loc să se ”concentreze” pe Dumnezeu, să se deschidă către El, stă împietrită față de Dumnezeu pentru că este împietrită de frica indusă de Cezar!

Să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului, să facem ascultare de arhierei și de preoții noștri, dar să-i dăm lui Dumnezeu ce-i a lui Dumnezeu! Și a lui Dumnezeu este dragostea și a lui Dumnezeu este atenția noastră! A lui Dumnezeu este, cu adevărat, inima noastră! Dacă reușim asta, și facem ascultarea aceasta, așa cum ni se cere – deși este foarte dureroasă și pentru dumneavoastră și pentru noi, ca preoți, cum a fost extrem de dureroasă și toată această perioadă în care a trebuit să slujim în biserica pustie – dacă facem această ascultare cu gândul la Dumnezeu, am această nădejde că Dumnezeu ne va ajuta și ne va da gândul cel bun, ce anume să facem mai departe, ca să putem cu adevărat să trecem prin furtuna aceasta.

Și – așa cum bine spunea cineva – să nu vă gândiți că ne apropiem de sfârșit! Poate că ne apropiem, dar ne apropiem de sfârșitul lumii! Dar aici, local, nu ne apropiem de sfârșit! De-abia a început lupta cu Biserica, de-abia a început lupta cu dumneavoastră ca membri ai Bisericii și cu noi ca preoți! De acum trebuie să fim ”antrenați”! Și asta n-o vom putea face niciodată dacă nu stăm cu Hristos! N-o vom putea face niciodată dacă nu încercăm cu adevărat să ne sfătuim unii cu alții! Și dacă nu vom cere de la Dumnezeu să ne dea darul deosebirii gândurilor și al duhurilor!

Și dacă nu vom înțelege cu adevărat cum că Cezarul încearcă să ne ia sufletul cu totul! Și vom ajunge la celălalt cuvânt al Mântuitorului: “Nu vă fie teamă de cele care omoară trupul, ci să vă fie teamă de cele care omoară și trupul și sufletul! Avem, însă, această nădejde și nu trebuie să uităm o clipă că Hristos înviind a biruit moartea și nu a biruit-o doar pentru Sine, ci și pentru oricine încearcă cu adevărat să trăiască împreună cu El!

Hristos a înviat!

(foto: Raluca Ene/ Basilica)

Legaturi:

“S-au ridicat împăraţii pământului şi căpeteniile s-au adunat împreună… ÎMPOTRIVA DOMNULUI ȘI A UNSULUI SĂU” – Gânduri din zilele tot mai apăsătoare ale înstrăinării

PREDICI DE ÎNTĂRIRE A CREDINȚEI ÎN VREMEA ISTERIEI CORONAVIRUSULUI: “Vă rog să nu vă lăsaţi intimidaţi! Şi, mai ales, SĂ NU VĂ LĂSAȚI ÎNDEPĂRTAȚI DE SFINTELE TAINE din pricina provocărilor evidente pe care unii şi alţii le aruncă! SĂ FIM CU DREAPTĂ SOCOTINȚĂ ȘI SĂ NU NE LĂSĂM MANIPULAȚI”

GLASUL CELUI LITURGHISESTE IN BISERICA PUSTIE… Parintele Tudor Ciocan despre experienta sfasietoare a slujirii de Bunavestire fara credinciosi si talcul duhovnicesc al ROBIEI IN CARE AM CAZUT, dupa 30 de ani: “NE-AM BATUT JOC DE LIBERTATE, dar dumnezeiesc, si ne-am vandut-o precum Edom pentru un blid de linte”

“Zilele instrăinării” – între SUROGATUL SLUJBELOR “ONLINE” și AMĂGIREA PUSTNICIEI ÎNCHIPUITE. “Pogorământul trebuie să rămână pogorământ și să nu devină regulă”/ “SIMPLA STARE ÎN FAȚA UNEI CANDELE APRINSE într-o cameră întunecată vă va adînci în rugăciune mai mult decît toate LIVE-urile”

Predica Parintelui TUDOR CIOCAN despre IMPLICATIILE REZULTATULUI REFERENDUMULUI (audio + text): “Va veni o perioada foarte grea pentru noi, ca Biserica. NE INDREPTAM SPRE O NOUA DICTATURA. Acum, ca popor, ne-am dezis de Dumnezeu. Dintr-un neam crestin ne-am transformat intr-o populatie”

 

***

PĂRINTELE EPISCOP MACARIE MĂRTURISEȘTE: “Atunci ești ucenic al lui Hristos, CÂND ASCULȚI MAI MULT PE DUMNEZEU, DECÂT PE OAMENI. CÂND NU TACI, DEȘI UNII ÎȚI CER SĂ TACI. Când propovăduiești și când slujești, deși unii îți cer să încetezi”

PREDICA PS MACARIE la Duminica Mironosițelor: “Această lume care parcă s-a transformat într-un MORMÂNT peste care cineva a prăvălit o PIATRĂ GREA. O atmosferă de FRICĂ și de APĂSARE s-a lăsat peste tot. Și ne întrebăm, ca mironosițele, cine va putea da jos pentru noi această piatră?” (AUDIO, TEXT)

PS Benedict Bistriteanul: NU VA TEMETI, TOTI CEI CARE IL CAUTATI PE HRISTOS! “Doamne, e vremea sa Te ridici, e vremea sa inviezi, e vremea sa Te scoli intru intampinarea noastra!” (VIDEO, TEXT)

“Nu te teme, Domnul este cu tine! CU NOI ESTE DUMNEZEU…” – Preasfintitul BENEDICT: Cuvinte de intarire catre “Biserica de acasa” despre VREMEA TREZVIEI, VREMEA ALEGERII, MANGAIEREA IMBRATISARII LUI DUMNEZEU si AJUTORUL IN SUFERINTA AL MAICII DOMNULUI: „Singurul loc unde nu te cuprinde frica este în brațele lui Hristos. Depărtându-ne de El, fricile nasc pui și se transformă în panici. Să nu uităm asta!”

“EXPERIENTA LUI DUMNEZEU iti da curajul de a trai, dar si CURAJUL DE A MURI. Ortodoxia se invata in Biserica si IN GENUNCHI”. Cuvinte puternice si de actualitate, in VREMEA SPAIMELOR MORTII, ale PREASFINTITULUI BENEDICT VESA, la Duminica Ortodoxiei si la pomenirea martirilor anticomunisti (VIDEO, TEXT): “Mantuirea este DE DIMINEATA PANA SEARA”

MITROPOLITUL NEOFIT DE MORFOU: “Ceea ce traim acum este INCEPUTUL RAZBOIULUI MONDIAL, este un razboi biologic. Si mai ales este un RAZBOI AL FRICII. Daca reusesti sa infricosezi poporul, poti sa ii faci ce vrei. NU DOAR VACCINURI, CI TE SUI PE EL SI ITI SPUNE SI MULTUMESC! Acum este epoca marturisirii si a martiriului. Acum au venit ANII RABDARII”

În sfârșit, o poziție trează și curat ortodoxă din SFÂNTUL MUNTE – SCRISOAREA STAREȚULUI EFTIMIE din Kapsala, UCENIC AL SFÂNTULUI PAISIE AGHIORITUL, despre consecințele crizei coronavirusului: “Mai mult decît de virus, OAMENII SUFERĂ DE PANICĂ și de IZOLAREA FĂRĂ DE VOIE. Biserica este ÎNJOSITĂ ca nicicînd altădată și ÎNCĂTUȘATĂ de către Stat. Aceștia vorbesc deschis despre PECETLUIRE și DICTATURA MONDIALĂ. Dar înțelegem noi oare?”

 

***

CAROR STAPANIRI SI IN CE FEL NE SUPUNEM?

SFANTUL IUSTIN POPOVICI: “Trebuie sa ascultam de Dumnezeu mai mult decat de oameni!”


Categorii

Biserica la ceas de cumpana, Pandemia Covid-19, Preot Tudor Ciocan, Prigoana impotriva crestinilor, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

11 Commentarii la “Părintele Tudor Ciocan despre BISERICA ÎN VREMEA NEFIRESCULUI. Între ÎNFRICOȘAREA indusă extrem de MASS-MEDIA, ascultarea de Biserică și FRICA DE DUMNEZEU. “Să nu vă gândiți că ne apropiem de sfârșitul încercărilor. De-abia a început lupta cu Biserica”

  1. Pingback: Parintele Emil Jurcan despre LUPTA IMPOTRIVA IMPARTASANIEI, ca inceput al razboiului total cu Biserica: “Lui Hristos nu poti sa-i pui conditii medicale. NU CEDATI! Daca astazi veti ceda povestea cu Lingurita si sa nu impartasiti, maine vor veni cu a
  2. Pingback: Pr. TUDOR CIOCAN despre STRATEGIILE ANTIHRISTICE DE RUPERE A CRESTINILOR INTRE EI, DE BISERICA SI DE DUMNEZEU in vremurile noilor forme ale “luptei de clasa”. ISPITA GRIJII EXCESIVE PENTRU SANATATE si a exacerbarii FRICII DE IMBOLNAVIRE (audio
  3. Pingback: CUVÂNT TREZITOR AL PS SEBASTIAN, Episcopul Slatinei: “Până unde se va merge cu persecuția aceasta, oare, fraților? Noi oare vom putea răbda prigoanele și presiunile de tot felul la care este supus tot mai mult și creștinismul nostru? Putea-
  4. Pingback: IMPARATUL E GOL! Dar facem ascultare de mai-marii Bisericii. Pana la ce LIMITA? Credinciosii si SISTEMUL IMUNITAR – intre (NE)INCREDEREA IN PURTAREA DE GRIJA A LUI DUMNEZEU si EXCESUL DE PROTECTIE, cu sila, din partea Statului care se vrea dumnezeu
  5. Pingback: PARINTELE ELPIDIE: “FRICA este cea mai mare putere în mâinile Satanei, ca să-i subjuge pe oameni. Prin intermediul fricii VOR FACE PE OAMENI SĂ SE FEREASCĂ de izvoarele fericirii și mântuirii, care sunt SFINTELE TAINE, BISERICA” (video,
  6. Pingback: “IATA CE DUMNEZEU AVEM! Iata catre ce am fost noi chemati!”. Protos. HRISOSTOM de la Putna – Cuvant despre IUBIREA SFINTEI TREIMI si pentru REDESCOPERIREA CURAJULUI SI DEMNITATII DE CRESTIN: “Noua ne este teama sa ne pierdem sanata
  7. Pingback: MITROPOLITUL TEOFAN, la hramul Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava – SFATURI ȘI ATENȚIONĂRI IMPORTANTE PENTRU ZILELE NOASTRE: “Nu se știe ce vremuri vor veni. Nu se știe ce alte valuri, într-o formă sau alta, se vor revărsa asupra no
  8. Pingback: Pr. Tudor Ciocan – cuvinte actuale la ADORMIREA MAICII DOMNULUI (audio, text): “NU VREAU SĂ NE OBIȘNUIM CU NEFIRESCUL, NU NE PUTEM ACOMODA CU LUMEA ACEASTA. Nu ne separăm cu nici un pas de credința cea adevărată! Îndepărtarea oamenilor
  9. Pingback: PR. STELIAN COSTEA în dialog cu Pr. Valentin Berechet despre MAICA DOMNULUI și ÎNCERCĂRILE VREMURILOR “PANDEM(ON)ICE”. “Prefer să fiu înjurat, calomniat, insultat în această societate, dar să ştiu că e un bonus acolo în dobâ
  10. Pingback: Pr Tudor Ciocan – Cuvânt la pomenirea SFINȚILOR MARTIRI TRANSILVĂNENI. Ambițiile papismului, însemnătatea dreptei învățături, RESTRÂNGEREA LIBERTĂȚII RELIGIOASE și SLĂBIREA CREDINȚEI în numele salvării sănătății: “Să des
  11. Pingback: Creștinul de azi – între A TRĂI DUPĂ MINCIUNA ÎNFRICOȘĂRII din partea “lumii” și A NE LUA CRUCEA pentru a trăi împreună cu Hristos. PREDICA PR. TUDOR CIOCAN la Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci (AUDIO, TEXT) | Cuvântu
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate