“Nu-i mai răbda, Sfinte Dimitrie! Nu-i mai răbda!” – STAREȚUL ANTIM DAVID MUSTRĂ CU ÎNDRĂZNEALĂ, la Trinitas TV (VIDEO, text): “Autoritățile şi-au cam întrecut măsura, şi la pelerinajul de la Iași şi la cel din Bucureşti. POATE VINA NOASTRĂ ESTE CĂ LE-AM DAT PREA MULT LOC SĂ SE BAGE ÎN SUFLETUL NOSTRU”

28-10-2020 Sublinieri

Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor – Ediție specială la Trinitas TV, 26.10.2020, cu Iulian Bobârnea – invitat Arhim. Antim David, starețului Schitului Măgureanu, București:

Transcrierea unor fragmente:

[…] Constantin Bacalbaşa, un parlamentar liberal la vremea respectivă, care a scris nişte memorii absolut superbe, Bucureştii de altădată – este tipărit în cinci volume, le găsiţi în librării, şi ar trebui să le citească fiecare bucureştean, să vadă cum arăta viaţa acestui oraş şi, în primul rând, viaţa duhovnicească – relata ce se întâmpla concret dpdv spiritual în oraş. Şi încheie tot episodul acesta al Primului Război Mondial, că pe bucureşteni două lucruri i-au scos din răbdări: în primul rând furarea moaştelor Sfântului Dimitrie – şi pe buzele tuturor a stat la vremea respectivă cum Sfântul Dimitrie era să-i părăsească, iar atunci, la întoarcerea moaştelor înapoi, ca să-şi arate evlavia faţă de sfântul, trei zile şi trei nopţi au stat moaştele în curtea catedralei şi după aia încă o lună pelerinaj la sfintele moaşte ale Sfântului Dimitrie ca fiecare să-şi ceară iertare de la sfântul ocrotitor şi să-i ceară în continuare protecţia. Adică să le rămână alături în această legătură de suflet care se stabilise. Deci asta i-a scos pe bucureşteni din minţi, nu faptul ca oraşul era devastat. Şi încă ceva mai spune Constantin Bacalbaşa: rechiziţionarea clopotelor. Pentru ca să se facă tunuri şi să poată avea maşinăria de război gloanţe şamd, clopotele din Bucureşti au fost luate şi topite. Una dintre frumuseţilor oraşului, descrie Bacalbaşa, era că la 8 dimineaţa, duminică sau în sarbătoare, când începeau să sune toate clopotele oraşului, să auzi acel sunet de clopot la atâtea sute de biserici în acelasi timp. Deci asta era supărarea bucureştenilor: cum de i-a părăsit Sfântul Dimitrie. Nu alte lucruri, ce s-a întâmplat sau nu cu palatul sau clădirea nu-ştiu-care sau celelalte lucruri.

Sărbătoarea Sfântului Dimitrie este marcată aşa în Bucureşti de la 1774. Unele momente au fost de efervescenţă duhovnicească mai mare şi altele mai estompate, cum a fost perioada comunistă. Dar să nu uităm că şi atunci hramul Sfântului Cuvios Dimitrie se ţinea în Bucureşti, chiar dacă Marea Adunare Naţională era în aceeaşi curte cu catedrala şi erau restricţii de tot felul.

De pildă, ţin minte că Patriarhul Teoctist, Dumnezeu să-l odihnească, povestea cum în 1989, înainte de căderea regimului comunist, în octombrie, la pomenirea Sfântului Dimitrie, comuniştii au cerut evacuarea sfintelor moaşte din curtea Patriarhiei, ca să nu se ţină în acelaşi timp şi în acelaşi loc hramul Sfântului Cuvios Dimitrie cu Congresul al XIV-lea al patridului. Îmi aduc aminte, eram atunci licean şi noi am fost scoşi în faţa televizorului pentru că era o tovarăşă reprezentantă a comunei noastre şi trebuia să vedem cum se desfăşoară. Nu ni se spunea nimic despre Sfântul Dimitrie, dar credincioşii veneau. Şi atunci au venit şi ţin minte că mi-au povestit câţiva dintre bătrânii oraşului, care urcau colina Patriarhiei să se închine permanent la Sf. Dimitrie, şi îmi spuneau: Părinte, eram în mulţimea aceea care însoţea procesiunea de la catedrala patriarhală la Biserica Sf. Nicolae Vlădica, biserica din spatele catedralei, de pe bd. 11 Iunie de astăzi. Şi îmi povesteau cum, la vremea respectivă, bucureştenii care însoţeau procesiunea respectivă au început să strige: “Nu-i mai răbda, Sfinte Dimitrie! Nu-i mai răbda!”, încât unii, mai fricoşi, au început să fugă, să iasă din rând, de teama represaliilor, de teama anchetelor. Şi acest lucru l-au strigat în perioada Liturghie de la hramul din 1989. Şi n-a mai fost mult şi s-au dus. S-au dus, pentru că Sf. Dimitrie nu rabdă lucrurile de genul acesta.

[…]

Bucureştenii vin la sfinţi şi dacă presa reflectă lucrurile într-un fel sau în altul. Nu m-am uitat zilele acestea la ştiri, ca să pot să-mi fac o părere, o imagine. Legat însă de atitudinea autorităţilor, eu nu sunt atât de binevoitor cu ei, aşa cum este domnul Bănescu. Are toate motivele domnia sa. Din punctul acesta de vedere, eu aş dori să scot în evidenţă că şi la pelerinajul de la Sfânta Parascheva şi la cel din Bucureşti, şi-au cam întrecut măsura. În sensul în care, sigur, avem o societate secularizată, înţeleg până într-un punct şi vreau să fac un exerciţiu ca să pot înţelege ce se întâmplă cu adevărat. Însă, vedeţi, sunt două păreri aici discordante in joc: e vorba de părerea creştinilor ortodocşi care vin în zilele acestea sau în orice zi de pelerinaj şi se închină şi ştiu că nu se îmbolnăvesc, ba, din contră, vin să se tămăduiască de bolile sufleteşti şi trupeşti, şi o părere mai atee de la autorităţile laice, cum le numiţi dvs., care nu mai cred în Dumnezeu şi care, sigur, văd răspândiţi microbi prin trupul sfântului şi de acolo mai departe, adică nu cred nimic din ceea ce inseamnă harul lucrător al Duhului Sfânt prin sfintele moaşte. Şi de aici toată grija aceasta câteodată supărătoare, supărătoare de-a dreptul…

Pentru că, dacă este să ne uităm în istoria minunilor pe care le-a săvârşit Sf. Dimitrie aici, în oraşul acesta, tocmai acest lucru trebuie să-l scoatem în evidenţă: că în momentele de grea cumpănă, de încercare, prin care a trecut oraşul acesta în ultimele sute de ani de când il ocroteşte, tocmai intervenţia sa miraculoasă a făcut ca poporul să arate o evlavie şi mai mare faţă de cel care i-a ocrotit, i-a scos din multe rele. Şi, dacă ar fi să ne gândim aici numai la epidemia de ciumă din timpul lui Caragea. Când domnitorul Caragea ajunge atunci la Bucureşti, într-o noapte, când ajunge, arde reşedinţa domnească, apoi de a doua zi începe epidemia de ciumă, boală necruţătoare de altfel, şi omul acesta, a cărui imagine a fost asociată, până la urmă, cu ciuma – „ciuma lui Caragea” a înţeles repede că Sfântul Dimitrie este cel care poate salva oraşul. Şi atunci a scos repede moaştele Sfântului Dimitrie în oraş. Avem mărturii ale vremurilor respective, cum Sf. Dimitrie a făcut această minune negrăită a contenirii numărului de îmbolnăviri în oraşul Bucureşti. Şi putem continua cu minunile de genul acesta pe care Sfântul Dimitrie le-a făcut.

Omul de rând înţelege lucrurile acestea. Omul de rând înţelege că vine să se vindece şi că sfântul nu poate să împrăştie microbi. Ateul sau mai puţin credinciosul nu poate să înţeleagă lucrurile acestea şi de aici măsurile acestea exagerate. Poate vina noastră, a autorităţilor bisericeşti, de data aceasta, este că le-am dat prea mult loc să se bage în sufletul nostru.

Credinţa se manifestă. Dacă credem cu adevărat că sfântul este cel care ne vindecă de bolile de genul acesta, atunci unde mai încap microbii? Ar fi trebuit ca, în aceste vremuri, autorităţile să lase pe fiecare credincios în parte şi să vină şi să se închine liber şi nestingherit la sfintele moaşte.

Deci logica aceasta, pe care o văd drăcească – iertaţi-mi duritatea termenului, dar e drăcească – atâta vreme cât crezi că vii până la Sfântul Dimitrie şi de acolo te îmbolnăveşti şi de acolo crezi că mai este sau nu mai este ceva şi te duci acasă într-un autocar ticsit sau mai puţin ticsit şi iarăşi te îmbolnăveşti – nu face bine nici pe departe nimănui.

[…]

Trebuie să ne întărim noi credința, să întărim credința și în ceilalți și să determinăm și autoritățile să înțeleagă o dată pentru totdeauna că un pelerinaj nu poate fi îngrădit. Pentru că tocmai aici stă secretul: oamenii aceștia vin să se tămăduiască, aceasta este credința lor, iar dacă credința aceasta este vie și lucrătoare, nu ai cum să o îngrădești cu niște măsuri din acestea laice. Dacă spunem că suntem credincioși, și persoanele care reprezintă puterea laică trebuie să înțeleagă că în astfel de momente trebuie să aibă măcar bunul-simț să se oprească acolo unde trebuie și să-i lase pe oameni să se manifeste liniștit în credința lor, chiar dacă ei [autoritățile] cred mai puțin sau chiar deloc”.

***

Legaturi:

Viata si minunile Sfantului Dimitrie cel Nou, CUVIOSUL DESCULT ALE CARUI SFINTE MOASTE OCROTESC BUCURESTII (reportaje video si predici audio)

Din MINUNILE CUVIOSULUI DIMITRIE CEL NOU savarsite asupra unor credinciosi din zilele noastre: “Roaga-te Sfantului Dimitrie si n-o sa ramai fara raspuns!”

 

***

“Ar fi trebuit ca bisericile sa fie deschise” – VOCI ALE NORMALITATII in Biserica noastra se ridica IMPOTRIVA FRICII, A PSIHOZEI MEDIATICE – ca parte a unui RAZBOI PSIHOLOGIC care distruge sufleteste pe cei slabi – si a ABUZURILOR in vreme de criza. PARINTELE PIMEN VLAD si PARINTELE ANTIM DAVID (video): “SUNTEM PE O PANTA PERICULOASA IN TOT CEEA CE INSEAMNA VIITORUL BISERICII NOASTRE. Preotii trebuie sa aiba putin curaj! Din mana cui se vor cere sufletele celor care pleaca nespovediti si neimpartasiti?”

Arhim. DUMITRU COBZARU – adevăruri grele despre semnificația PANDEMIEI: “Trăim semnele Sfârșitului Lumii. ÎNCEPE O PRIGOANĂ la alt nivel, MULT MAI PERFID, care nu ucide atât trupul, cât mai ales mintea, inima, sufletul. DIAVOLUL NE VREA MOARTEA CU ORICE PREȚ” (video, predica la SF. MARE MUCENIC DIMITRIE)

PARINTELE MELCHISEDEC DE LA PUTNA: “Toată mișcarea de azi are o singură țintă: credința ortodoxă! ȚINTA ESTE SUFLETUL TĂU, frate și soră care mă asculți! Prin înlăturarea pelerinajelor s-a pus o piedică harului lui Dumnezeu” (VIDEO, TEXT)

Părintele Tudor Ciocan despre REAUA-CREDINȚĂ A AUTORITĂȚILOR care au oprit accesul la moaștele Cuvioasei Parascheva: “TRUPUL SFINTEI ESTE ÎNCONJURAT CU PAZĂ. Am ajuns să fim vrăjmășiți de propriii noștri conducători. Pentru binele nostru! Am mai auzit placa asta! În ‘47, atunci a venit cu tancurile rusești” (AUDIO, TEXT)

Care sunt SEMNIFICAȚIILE ATACULUI asupra Sărbătorii SFINTEI PARASCHEVA? “Vă lovim în reperele voastre identitare, care v-au ajutat să rezistați de-a lungul secolelor!” – ÎNTREBĂRI IMPORTANTE CARE TREBUIE SĂ DEA DE GÂNDIT ORICĂRUI OM ONEST

URÂCIUNEA PUSTIIRII batjocorește sfinții și locurile sfinte. PACTUL SATANIC AL CREDINȚEI: “Pe ei nu-i interesează măsurile ştiințifice de protecție, ci exclusiv SĂ CREDEM în COVID, aşa cum l-a “hărăzit Marele Arhitect”. Problema este deci una de credință, nu de ştiință, iar târgul diavolesc se propune pe fondul FRICII”

 

***

IPS CALINIC, Arhiepiscopul Sucevei – cuvinte grele despre PRIGONIREA SĂRBĂTORII CUVIOASEI PARASCHEVA DE LA IAȘI: “Ne-au lăsat fără slujba de Înviere, trebuie să ne lase şi fără cea de Crăciun! Fiecare perioadă îşi are Diocleţienii şi Maximilienii ei. Uneori chiar mai zeloşi decât aceia! FIȚI TARI ÎN CREDINȚĂ, CĂCI LUPTA ÎMPOTRIVA ORTODOXIEI ESTE ÎN PLINĂ DESFĂȘURARE!”

Cuvânt al PS MACARIE la Oslo: “Atunci când autoritățile laice ne spun cum să ne împărtășim euharistic și cum să ne cinstim sfinții, aceasta este o SAMAVOLNICIE pe care trebuie SĂ O DENUNȚĂM ca atare! ÎN VREMURI ALE MINCIUNII, să fim MĂRTURISITORI și TRĂITORI ai adevărului!” (VIDEO, TEXT)

Reacții față de interzicerea pelerinajului la Sfânta Parascheva. PS MACARIE DRĂGOI denunță „SECHESTRAREA” abuzivă a sfintelor moaște ale Cuvioasei. „Boala nu se combate cu metode polițienești”/ IPS TEODOSIE: „Cel mai mare pelerinaj este CONFISCAT de cei fără de credință”. Așa-zisele rigori sanitare – doar un pretext (Video)/ PS IOACHIM: „În timpul comunismului nu s-a întâmplat niciodată așa ceva”

PREASFINȚITUL IUSTIN AL MARAMUREȘULUI: “Sfinții nu pot fi confiscați! Sfinții nu pot fi privatizați! S-a privatizat toată țara, de 30 de ani totu-i devalizat! Numai Biserica nu s-a privatizat. De aceea și deranjează!” (VIDEO, TEXT)

PS IUSTIN, Episcopul Maramureșului și PS IGNATIE, Episcopul Hușilor – atitudini dure față de ACTUL ABUZIV AL “IZOLĂRII LA DOMICILIU” AL SFINTEI PARASCHEVA. “Iaşiul a devenit pentru câteva zile un adevărat pustiu al Carantaniei, unde Ispititorul a îmbrăcat savuros, fariseic şi ipocrit, nenumărate ipostaze”

PS IGNATIE sarcastic despre APOSTOLII LOCKDOWN-ului: „Virusul stă mai abitir după colţul tuturor bisericilor”. Arhiereul atrage atenția asupra tentativei de SUPRIMARE a Bisericii din spațiul public și a actului religios

“Durere adăugată la durere” – Mesajul IPS TEOFAN despre blocarea abuziva a pelerinajului de Sfânta Parascheva: TOTUL ARE O LIMITĂ peste dacă se trece, nu e bine pentru nimeni. CHEMARE LA POCĂINȚĂ ȘI POST ASPRU

PELERINAJUL SFINTEI PARASCHEVA ANULAT, CREDINCIOSII LEGITIMATI DE JANDARMI – atmosfera anticrestina mai rea decat in vremea comunismului!/ Județul SUCEAVA – ACCESUL LA BISERICI ȘI MĂNĂSTIRI INTERZIS celor care nu sunt din localitate/ Expert OSCE în libertate religioasă: “O intruziune în viața liturgică a Bisericii unde Statul nu are căderea să intre sub nicio formă”

UPDATE: Arafat respinge posibilitatea revenirii/ PATRIARHUL DANIEL ia poziție față de interzicerea pelerinajului la Sfânta Parascheva: O MĂSURĂ DISPROPORȚIONATĂ ȘI DISCRIMINATORIE. Întâistătătorul BOR cere REVENIREA asupra deciziei

Reacția Patriarhiei față de noile restricții: MĂSURILE SĂ NU CONDUCĂ LA AFECTAREA LIBERTĂȚILOR RELIGIOASE/ Cătălin Raiu, expert OSCE: ”Adresa din cartea de identitate NU poate fi un motiv pentru INTERZICEREA EXERCITĂRII LIBERTĂȚII RELIGIOASE și în cazul acesta chiar și al libertății de mișcare”

De acum și oficial: PELERINAJUL DE SFÂNTUL DIMITRIE ANULAT. Premierul Orban este „convins” că „în BOR există înțelegere…”/ Purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu critică AROGANȚA și caracterul OFENSATOR al deciziei/ Cătălin Raiu, expert OSCE: Statul INSTIGĂ cetățenii să privească cu suspiciune Biserica

 

***

SFINTELE MOASTE ALE CUVIOSILOR DIMITRIE CEL NOU de la Bucuresti si PARASCHEVA de la Iasi au fost scoase in PROCESIUNI ISTORICE, pentru IZBAVIREA DE MOLIMA/ Declaratia ferma a IPS TEOFAN, Mitropolitul Moldovei: “BISERICA ESTE SPITAL! Această boală nu poate fi tratată exclusiv cu mijloace omeneşti” (si VIDEO)

Articol în Foreign Policy: De ce NU ar trebui să ANULĂM BISERICA pe timp de epidemie/ Câteva RÂNDUIELI CREȘTINE LA VREME DE MOLIMĂ – “Într-o societate din ce în ce mai atomizată, coronavirusul ar putea să sufere o MUTAȚIE rapidă într-o EPIDEMIE A DISPERĂRII”


Categorii

Pandemia Covid-19, Parintele Antim David, Prigoana impotriva crestinilor, Sfantul Dimitrie Basarabov, VIDEO, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la ““Nu-i mai răbda, Sfinte Dimitrie! Nu-i mai răbda!” – STAREȚUL ANTIM DAVID MUSTRĂ CU ÎNDRĂZNEALĂ, la Trinitas TV (VIDEO, text): “Autoritățile şi-au cam întrecut măsura, şi la pelerinajul de la Iași şi la cel din Bucureşti. POATE VINA NOASTRĂ ESTE CĂ LE-AM DAT PREA MULT LOC SĂ SE BAGE ÎN SUFLETUL NOSTRU”

  1. Pingback: CUVÂNTUL PREASFIȚITULUI MACARIE la sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou: “Paradoxal este că, fiind obligați să poarte oamenii măști, MULTE MĂȘTI CAD. Fiindcă omul este o ființă socială. OMUL ESTE FĂCUT PENTRU COMUNIUNE. Noi avem n
  2. Pingback: Patriarhul poate să problematizeze în sensul bun. Cu o voce se face primăvară? | theodosie.ro
  3. Pingback: PS BENEDICT la Sfantul Mare Mc. Dimitrie: “E NEVOIE SI DE GLAS PROFETIC la un moment dat si sa se spuna: ASA NU, ASA NU SE MAI POATE. Daca noi respectam pe ceilalti, si ei sunt chemati sa ne respecte pe noi! E MOMENTUL SA ALEGEM, SA NU MAI FIM CALDI
  4. Pingback: PATRIARHUL DANIEL, ținta răzbunării pentru predica de Sfântul Dimitrie în PRESA ASERVITĂ neosecurismului sanitar. CTP în plin delir paranoid despre „SATANA ÎN SUTANĂ” și „VITELE” de ortodocși
  5. Pingback: REACȚII FERME ALE UNOR EPISCOPI ROMÂNI față de LINȘAJUL ABJECT al Patriarhului și al credincioșilor ortodocși din partea unor jurnaliști anti-creștini cu manifestări similare cu cele ale TORȚIONARILOR DEMONICI din închisorile comuniste. PS MA
  6. Pingback: REACȚII DURE ALE UNOR EPISCOPI ROMÂNI față de LINȘAJUL ABJECT al Patriarhului și al credincioșilor ortodocși din partea unor jurnaliști anti-creștini cu manifestări similare cu cele ale TORȚIONARILOR DEMONICI din închisorile comuniste. PS MAC
  7. Pingback: PĂRINTELE EMIL JURCAN ia atitudine față de umilirea Bisericii și terfelirea poporului de către CONDUCĂTORI și MASS-MEDIA: “Fiţi cinstiţi cu poporul. Nu faceţi din boală o afacere! Nu vă îmbogăţiţi pe marginea suferinţei omului! Nu t
  8. Pingback: “Nu pot să tac în momentul în care sufletele creștinilor sunt ÎNFRICOȘATE DELIBERAT. Ceea ce se întâmplă acum este un RĂZBOI PSIHOLOGIC în mare măsură, care produce mai multe victime decât această boală” – iar armele sunt
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate