PS MACARIE DRĂGOI – Cuvânt despre PIERDEREA BUCURIEI FIREȘTI “într-o lume zdruncinată în temeliile sale” și posibilitatea DOBÂNDIRII BUCURIEI DUHOVNICEȘTI ȘI A PĂCII LUI HRISTOS (video, text)

20-11-2017 Sublinieri

Episcopia Europei de Nord:

Cuvântul Preasfințitului Părinte Episcop Macarie Drăgoi al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord în biserica „Sfântul Gherman de Alaska” din Espoo, Finlanda, duminică, 19 noiembrie 2017

Cum putem păstra bucuria firească a vieții în Hristos?

Iubiți frați și surori împreună rugători,

Cineva s-ar putea, pe bună dreptate, să se întrebe cum se mai poate vorbi despre bucurie în aceste vremuri? Iată, chiar aici, în mijlocul comunității de români din Finlanda, avem cazul tragic al familiei Cameliei Smicală, prilej pentru care mă și aflu astăzi împreună cu frățiile voastre. Așadar, vedem o lume tulburată, o lume răscolită, o lume zdruncinată în temeliile sale, amenințată de războaie, de legi care restrâng libertatea, inclusiv cea religioasă, sau legi care pervertesc însuși firescul elementar al vieții. Și, iată, acestea se fac simțite nu doar la nivel teoretic sau la nivel general, ci la nivel concret, în viața noastră, în viața vecinilor noștri. Cu adevărat, așa cum ni se spune în Apocalipsă, pacea de pe pământ s-a luat (Apocalipsa 6, 4).

Vedem cum viața noastră cotidiană este ritmată în așa fel încât nu mai poți ține socoteala zilelor, a săptămânilor, a anilor. Din nefericire, timpul nostru este organizat în așa fel, de către așezarea acestei lumi, dar și de către mediul tehnologic, încât, iată, nu mai avem răgaz de reflecție, nu mai avem răgaz de interiorizare, nu mai avem răgaz de contemplare. Suntem tot timpul pe fugă. În realitate, suntem tot timpul furați, suntem tot timpul jefuiți. Suntem jefuiți de timp, suntem jefuiți de pace, suntem jefuiți de liniște și, în cele din urmă, suntem jefuiți de bucurie. Trăim și nu știm, până la capăt, cui și cu ce scop, cu ce finalitate trăim. Ni se pare că știm, pentru că teoretic avem o idee despre sensul vieții noastre și realitățile durabile ale firii, însă, în profunzime, suntem prea deseori decuplați, deconectați de la taina vieții și a mântuirii. […]

Preaiubiții mei,

Dacă privim cu atenție, vedem că lumea nu mai trăiește după rânduiala firii. Fără să idealizăm trecutul, știm că în lumea satului vechi românesc, exista o viețuire după rânduială. În acele vremuri, doar o minoritate dintre cei de atunci, totuși, erau departe de Hristos. Cei mai mulți dintre aceștia trăiau cu adevărat și plenar bucuria vieții. Trăiau pacea, trăiau împăcarea cu sine, cu celălalt și cu Dumnezeu, trăiau liniștea, trăiau tihna, trăiau sentimentul datoriei făcute și al împlinirii. Taina vieții se trăia mai plenar, se trăia cu frică de Dumnezeu și cu recunoștință pentru cele primite. Doresc să vă dau un exemplu simplu, ca să nu fie prea teoretic cuvântul: să ne gândim cu toții la micile momente ale vieții, aparent mici, aparent banale, care ne dau bucurie. Când ne îmbrățișăm copilul sau ne privim în ochi persoana iubită, când facem ceva important pentru celălalt sau când luăm împreună cina, familie și prieteni. Toate acestea sunt momente prețioase. Însă, de câte ori, oare, nu ne deconectăm de la acestea atunci când, de pildă, ne apare o notificare pe telefon? Sigur, pare ceva mic, dar nu e ceva mic, pentru că ne abatem atenția și inima noastră, și inima noastră nu mai este pe frecvența care trebuie. În acele momente ieșim și rupem această frumoasă comuniune, uneori doar pentru a ne verifica telefonul. Chiar dacă punem acel telefon deoparte, simplul fapt că există și cunoaștem că în acel mediu virtual se întâmplă ceva nou, ne reține atenția, ne scoate din lăuntrul nostru și ne împinge către cele din afară. Aceasta nu o spun de la mine, pentru că sunt cercetări care demonstrează că mintea noastră lucrează astfel. Din nefericire, conectați la viața virtuală, devenim deconectați de la acele momente de viață reală și de bucurie.

Suntem risipitori și risipiți, și, de cele mai multe ori, bucuriile vieții se pierd printre degete așa cum se pierde nisipul când îl iei în palmă. Iată cum bucuriile acestea ale vieții, pacea, liniștea, sunt distruse de neorânduiala lumii în care ne aflăm. Sunt parazitate, sunt furate de duhul mamonei, de duhul posesiei, de duhul plăcerii, sunt transformate în consum și înlocuite cu tot felul de surogate care niciodată nu ne vor potoli setea de viață și de adevăr.

Ce este de făcut, într-o asemenea realitate? Oare nu mai putem avea bucurie, pace sau liniște? Din fericire pentru noi toți, iubiți frați și surori, a fost, este și va fi de-a pururi bucurie în Hristos, a fost, este și va fi de-a pururi pacea în Hristos, a fost, este și va fi de-a pururi liniște în Hristos și trebuie să-I mulțumim Mântuitorului Hristos veșnic, neîncetat pentru aceasta. Dacă bucuria firescului este tot mai persecutată, atunci avem nevoie de harul lui Hristos pentru a ne conecta la o realitate supremă și ultimă: îndumnezeirea. Nu putem să ne conectăm la această realitate supremă cu mijloace omenești. Ci trebuie ne umplem de har și de bucurie și să simțim adânc și temeinic în plinătatea harului dumnezeiesc, această bucurie a firescului. Desigur, dacă ne-am izola de civilizație, am avea conștiința însăși a acestei izolări. Am ști că trăim la marginea unei lumi în dezordine și neorânduială. Ceea ce arhitecții acestei lumi nu ne pot fura, însă, este credința, iar prin credință, împărtășirea de harul dumnezeiesc. Avem o comoară neprețuită și deseori uităm acest lucru și nu știm cum să o folosim! Îl avem pe Hristos, Întreg, în Sfânta Liturghie și în toate Tainele Bisericii! Hristos este și trebuie să fie, pentru noi toți, refugiul nostru dintr-o lume care se prăbușește din temeliile sale! Iar bucuria în Hristos și pacea în Hristos nu ne-o poate lua nimeni, chiar și atunci când se întâmplă nenorociri, chiar și în persecuție. Aceasta, iată, ni se lămurește în viețile martirilor vechi și noi.

Preaiubiții mei,

Cum putem face ca această viață în Hristos să nu devină ceva teoretic? Să nu fim superficiali! Tocmai pentru că viața în Hristos nu poate fi ceva teoretic, nu poate fi ceva conceptual, ea trebuie să se transforme în viață cotidiană, în simțăminte, în gânduri, în fapte, în conștiință trează. Dacă nu există o rețetă pentru a trăi această viață, în afara faptului că e necesară viața în Biserică, viața duhovnicească, există semne după care o putem recunoaște. Suntem cu adevărat duhovnicești, trăim firescul vieții în Hristos, dacă suntem alături de toți cei care au nevoie să primească pacea, bucuria și lumina lui Hristos. Dacă ne doare inima pentru aproapele și necazul lui, atunci trăim o viață în Hristos. Dacă ne arde inima la auzul Cuvântului Dumnezeiesc, atunci trăim o viață în Hristos. Dacă avem plâns lăuntric pentru păcatele noastre și pentru starea lumii, atunci trăim o viață în Hristos. Dacă avem dragoste dreasă cu sarea harului, care acoperă mulțime de păcate și ajunge chiar și la iubirea de vrăjmași, atunci cu adevărat suntem ai lui Hristos.

Spunea atât de minunat părintele Arsenie Papacioc, că trebuie să iubim pe vrăjmașii noștri și să iubim rana pe care ne-o provoacă aceștia. Numai dacă ajungem la această stare de iertare și de iubire, suntem cu adevărat ai lui Hristos. Altfel, nu putem avea parte de bucuria întru Hristos. Iar această bucurie vine doar dacă primim durerea lumii în inimile noastre, așa cum a făcut-o Însuși Mântuitorul Hristos.

Avem parte de liniștea lui Hristos, iar aceasta vine doar dacă vom înțelege și vom avea liniștea pe care Mântuitorul Iisus Hristos a avut-o înaintea judecătorilor și persecutorilor Săi, înaintea lui Ana si Caiafa, înaintea lui Pilat din Pont și înaintea tuturor celor care Îl chinuiau pe drumul Golgotei și apoi la răstignirea Sa.

Hristos S-a urcat pe cruce și nu S-a mai coborât de pe cruce. Și noi trebuie să facem la fel, să ne urcăm pe cruce, iar de acolo nu ne mai putem coborî. Numai așa ne putem păstra bucuria și pacea pe care a avut-o Hristos cel Răstignit, după Ghetsimani și după drumul Golgotei și după Răstignire, întru biruința Învierii Sale. Așadar să-L urmăm pe Cel Care ne-a făgăduit prin cuvintele păstrate în Evanghelia după Ioan, în capitolul 16, versetul 22 se va bucura inima voastră și bucuria voastră nimeni nu o va lua de la voi (Ioan 16, 22). Și, iarăși, mai spune Mântuitorul Iisus Hristos, după cum ni se relatează în Evanghelia după Ioan, în același capitol al 16-lea:Până acum n-ați cerut nimic în numele Meu, cereți și veți primi, ca bucuria voastră să fie deplină(Ioan 16, 24).

Să ne ajute Preamilostivul Dumnezeu să dobândim pacea, liniștea și bucuria cea veșnică!

***

 

“În zilele noastre atât de viclene, în care criza îi îngenunchează pe mulți, CUM SE POATE BUCURA CINEVA DE ÎNVIERE?” – Parintii Moise Aghioritul si Zaharia Zaharou ne invata CUM SA PRIMIM HARUL INVIERII SI SA GUSTAM PREZENTA LUI HRISTOS IN INIMA, invingand moartea din noi in fiecare zi

“Vai vouă, pământule şi mare, fiindcă diavolul a coborât la voi având mânie mare, căci ştie că timpul lui e scurt”. DE CE A INTRAT OMENIREA IN IURESUL UNUI RITM DE VIATA DEMONIC SI IN GOANA AMETITOARE? Care trebuie sa fie graba crestinului in vremurile scurtate de acum?

BUCURIA VIETII intre implinire launtrica si placere, intre frumusete si senzualitate. Parintele Pantelimon si Parintele Iustin de la Man. Oaşa ne cheama SA NE RECUPERAM VIATA CARE NE E CONFISCATA DE LUME (video)

PARINTELE PANTELIMON DE LA OAȘA despre galagia Imediatului invaziv si agresiv VS. soapta discreta si delicata a Vesniciei: “CAND NI SE FURA VIATA, NI SE FURA CLIPA CU CLIPA!” (video – conferinta la Cluj, martie 2016)

“Sa fii prezent si cu sufletul in viata ta”: Parintele Pantelimon Șușnea despre LIBERTATI, INGRADIRI si DEPENDENTE, COMPROMISURI si (NE)IMPLINIRE, FRUMUSETE si (IN)SENSIBILITATE. Lucrarea seducatoare si inteligenta a Raului, COSTURILE ASCUNSE ALE PACATULUI si constrangerea depersonalizanta a patimilor. POSTUL CA EXERCITIU DE LIBERTATE si de redescoperire (VIDEO)

Părintele Pantelimon de la Mănăstirea Oaşa despre DEPRESIE si IMPLINIRE, EGOISM si IUBIRE AUTENTICA, OBSESIA FERICIRII si VOLUPTATEA PERVERSA A NEFERICIRII: “Dacă n-ar fi întâmpinat de su­fe­rinţă, omul ar fi ex­traordinar de su­per­ficial. Cât timp îi merge bine, stag­nea­ză, trăieşte la suprafața sa. IUBIREA E SINGURA SCĂPARE. Bucuria nu vine decât de la Izvorul bucuriei”

VEACUL INSELARII, VEACUL DESFRANARII. Predica Protos. Ioan Buliga (audio + text) despre PROPAGANDA EDUCATIEI SEXUALE si a SODOMIEI, inrobirea economica a tarilor si a familiilor. BUCURIILE PIERDUTE ALE COPIILOR ABANDONATI TEHNOLOGIEI. De unde sa incepem schimbarea in bine?

Parintele Octavian Moşin (Chişinău): CRESTINUL IN FATA PROVOCARILOR LUMII DE AZI, intre REVOLTA care inraieste si RUGACIUNEA facatoare de pace: “Este un veritabil act eroic să trăiești cu adevărat creștinește…”

Cuvinte de trezire de la staretul Manastirii Putna, Parintele Melchisedec: “CRESTINII SUNT PRIGONITI, PARCA PACEA S-A LUAT DE PE PAMANT, ispitele s-au inmultit mai mult ca oricand. Sa fim UNITI in fata potrivnicului!” (audio)

Să ne întoarcem la VIAȚĂ, să ne (re)venim în FIRE… “Dumnezeu este mult prea important ca să ne mulţumim cu ceva mai puţin decât El”

Recomandare de carte: “INIMĂ ZDROBITĂ. DESTINUL UNUI TATĂ”. Experiența sfâșietoare a unui PĂRINTE în care NE VOM REGĂSI MULȚI și învățămintele amare, dar vii, ale creștinului care CONȘTIENTIZEAZĂ RATAREA TIMPULUI și a multor semne-clopot trimise de Dumnezeu: “Sufletul lui curat dorea pâinea cerească, cuvântul viu, iar noi îi tot spuneam: „Mai târziu, mai târziu!””

PARINTELE ARSENIE MUSCALU: Ce sa facem ca sa traim bucuria Invierii, cum sa pastram harul, cum sa ne reinsufletim ravna si bucuria de a trai?

Bucuria duhovniceasca. MAICA DOMNULUI A ADUS IN LUME BUCURIA

Nebunia omului si TACEREA LUI DUMNEZEU

FUGA DE (PE) CRUCE si MANGAIERILE OTRAVITE ALE DUHULUI LUMII

PREASFINȚITUL MACARIE: “Putem zăvorî bucuria Învierii în inima noastră doar dacă nu părăsim drumul dureros al răstignirii”

IUBIND CRUCEA LUI HRISTOS… Conferința de la Ploiești (aprilie 2016) a Părintelui Episcop MACARIE DRAGOI (audio+text) – prima parte: “Atunci când simțim că nu mai avem puterea de a merge mai departe, atunci când simțim că suntem slăbiți, epuizați sub povara crucii, SA NE RIDICAM OCHII SPRE CERURI…”


Categorii

Crestinul in lume, Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Portile Iadului, PS Macarie, VIDEO, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

11 Commentarii la “PS MACARIE DRĂGOI – Cuvânt despre PIERDEREA BUCURIEI FIREȘTI “într-o lume zdruncinată în temeliile sale” și posibilitatea DOBÂNDIRII BUCURIEI DUHOVNICEȘTI ȘI A PĂCII LUI HRISTOS (video, text)

  1. “Ceea ce arhitecții acestei lumi nu ne pot fura, însă, este credința, iar prin credință, împărtășirea de harul dumnezeiesc. Avem o comoară neprețuită și deseori uităm acest lucru și nu știm cum să o folosim! Îl avem pe Hristos, Întreg, în Sfânta Liturghie și în toate Tainele Bisericii! Hristos este și trebuie să fie, pentru noi toți, refugiul nostru dintr-o lume care se prăbușește din temeliile sale! Iar bucuria în Hristos și pacea în Hristos nu ne-o poate lua nimeni, chiar și atunci când se întâmplă nenorociri, chiar și în persecuție. Aceasta, iată, ni se lămurește în viețile martirilor vechi și noi.”

    „se va bucura inima voastră și bucuria voastră nimeni nu o va lua de la voi” (Ioan 16, 22). Și, iarăși, mai spune Mântuitorul Iisus Hristos, după cum ni se relatează în Evanghelia după Ioan, în același capitol al 16-lea: ”Până acum n-ați cerut nimic în numele Meu, cereți și veți primi, ca bucuria voastră să fie deplină” (Ioan 16, 24).

    Să ne ajute Preamilostivul Dumnezeu să dobândim pacea, liniștea și bucuria cea veșnică!”

    Amin.

  2. Da. Iata ca mi.ati facut loc potrivit pentru ca nu stiam cum si nici cui sa.i vestesc si eu o posibila bucurie care pentru mine este nesperata si noua mereu si dumneavoastra cunoscuta deja : din aceasta zi Catavasiile Nasterii Domnului. Un alt dar de bucurie al Bunului Dumnezeu pentru toti…

  3. Pacea nu inseamna absenta razboiului, ci inseamna virtute, este o stare de spirit, de bunavointa, incredere si dreptate.
    Baruch Spinoza

    Mai intai pastreaza pacea in sufletul tau si abia apoi o poti oferi si altora.
    Thomas Kempis

    Craciunul nu este o perioada, nici un sezon, ci o stare de spirit. Adevaratul spirit al Craciunului inseamna sa pretuiesti pacea si bunavointa, sa oferi, din plin, compasiune.
    Calvin Coolidge

  4. Pingback: Hristos, Dumnezeul Cel marginalizat, născut în iesle și scos în afara cetății și marginalizații lumii. PREASFINȚITUL MACARIE DRĂGOI, EPISCOPUL COLINDĂTOR și COLINDĂTORII DE PE VALEA ȚIBLEȘULUI (video) - Cuvântul Ortodox
  5. Pingback: “Cartea despre fericire”. Pr. Andrei Lorgus: SUNTEM FĂCUȚI PENTRU FERICIRE, DAR NE LĂSĂM DETURNAȚI DE PATIMI ȘI AJUNGEM ÎN DIRECȚIE OPUSĂ | Cuvântul Ortodox
  6. Pingback: STRIGĂTUL PREASFINȚITULUI MACARIE: “Iubiţi părinţi, salvaţi-vă copiii!”. Interviu pentru “Familia ortodoxă”: CUM SĂ REZISTĂM CA FAMILIE ÎN FAȚA MARILOR PRIMEJDII ȘI ASALTURI DEMONICE ALE LUMII DE ASTĂZI? | Cuvântul O
  7. Pingback: CE ESTE ȘI CE NU ESTE BUCURIA ADEVĂRATĂ? Conferința PS Macarie Dragoi de la Cluj (nov. 2019): “ÎN FIECARE ZI PUTEM FI BUCURIE CELORLALȚI. Această lucrare trebuie să o începem cu cei de lângă noi, din casa noastră. Dragostea începe cu ce
  8. Pingback: PS BENEDICT Bistriteanul, la Pogorarea Duhului Sfant, despre NEVOIA MAI MARE CA ORICAND, in aceste vremuri, DE MANGAIETORUL, Care “sa ne vindece de orice frica” si NEVOIA DE DUHUL ADEVARULUI, “Care sa desparta apele, Care sa clarifice lu
  9. Pingback: PS MACARIE DRĂGOI: “Să îndrăznim în Hristosul libertății și demnității noastre, iubite frate și iubită soră, și să rămânem oameni, după chipul și asemănarea Dumnezeului nostru Celui Viu!” (VIDEO, TEXT) | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate