PREASFINȚITUL MACARIE: “Putem zăvorî bucuria Învierii în inima noastră doar dacă nu părăsim drumul dureros al răstignirii”

13-04-2017 Sublinieri

„Rămânând pe Cruce, vom învia împreună cu Hristos”

– Urcăm spre Înviere. Cum să păstrăm în suflet cât mai mult bucuria Învierii?

Bucuria Învierii a venit după durerile Golgotei, după suferinţele Golgotei. Putem păstra, putem zăvorî această bucurie a Învierii în inima noastră doar dacă nu părăsim drumul dureros al Golgotei, al răstignirii. Trebuie să rămânem pe calea Crucii. Mântuitorul Iisus Hristos nu S-a abătut nici o clipă de pe calea Crucii. A suferit toate durerile şi toate umilinţele urcând Golgota spre Cruce, apoi S-a urcat pe Cruce. La rândul nostru, ne purtăm asemenea Domnului Crucea, apoi ne urcăm pe ea. De pe această Cruce noi nu ne mai putem coborî, chiar dacă suntem ispitiţi, chiar dacă suntem umiliţi, chiar dacă suntem denigraţi, chiar dacă suntem loviţi și chinuiți, suferind asemenea Celui Răstignit. Dacă rămânem până la sfârşit pe drumul dureros al Golgotei, urcându-ne pe Cruce şi rămânând pe Cruce, vom învia împreună cu Hristos, dobândind bucuria Învierii, bucuria biruinţei.

cu mare bucurie, emoție și dor împărtășesc cititorilor binecuvântarea bunicii mele printr-o rugăciune populară închinată Sfintei Cruci, pe care am învățat-o de la buna mea, sau tâna mea, Parascheva – bunicii, la noi, în zona mea natală, a Văilor Țibleșului din județul Bistrița-Năsăud, i se spune „tâna” (de la bătrâna). Așadar, buna mea, tâna mea Parascheva, ca multe alte bătrâne ale vechiului sat, nu știa carte, însă Îl căuta pe Domnul cu propriile sale cuvinte, fiind înaintată în cultura cea adevărată a Duhului, în credincioșie și smerenie. Rugăciunea Sfintei Cruci, în versuri, mi-a marcat copilăria, umplând-o cu mireasma de neuitat a evlaviei din satul românesc de odinioară. Nu ar fi greșit dacă am căuta să avem și noi mai multă simplitate a inimii și mai multă cătare la fața Domnului, așa cum aveau străbunii noștri:

 

Sfântă Cruce, armă tare,

Feri-mă de supărare.

Sfântă Cruce, armă dulce,

Fii cu mine încotro m-oi duce.

Sfântă Cruce a lui Hristos

Să-mi fii mie de folos.

Cruce-n casă, cruce-n masă,

Cruce în toți patru cornuri de casă.

Dumnezeu Îi cu noi la masă,

Maica Sfântă-i la fereastră,

Îngerii împrejur de casă,

Maica Sfântă îi cu poala întinsă

Și pe noi toți ne cuprinsă.

Cruce în patul nost,

Dumnezeu Îi la capul nost.

Dumnezeu ne-o apărat

De vrăjmașul necurat,

De șarpele înveninat,

De iadul întunecat.

Cruce Sfântă, adormi-mă,

Maică Sfântă, acoperi-mă,

Înger bun, trezește-mă,

Doamne, miluiește-mă. Amin!

Legaturi:

***

 

***


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Invierea Domnului (Sfintele Pasti), PS Macarie Dragoi, Saptamana Mare, Vinerea Mare

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

Articole Recomandate

Carti recomandate