SFIALA DUHOVNICEASCA
„Sfiala, firescul în relația cu Dumnezeu” – Predică la Duminica a XXXIII-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului) a Protos. Ieremia (m-rea Putna) – 17 februarie 2019:
Transcrierea unui fragment din predica:
“Vedeti, astazi Mantuitorul ne-a pus inainte doua categorii de oameni: un pacatos care se pocaieste si un om care lucreaza virtutea, dar care se mandreste. Dar mai sunt cel putin doua categorii de oameni: un pacatos care nu se pocaieste si un drept care nu se mandreste, adica unul care lucreaza virtutea si nu se ingamfa.
Prima categorie pe care am pomenit-o, pacatosul care nu se pocaieste, din pacate, Mantuitorul nu o aduce in discutie. Din pacate, timpurile in care traim sunt pline de categoria aceasta. Noi insine am crescut in indreptatirea de sine, in loc sa recunoastem ca am gresit inaintea lui Dumnezeu, preferam sa ne gasim tot felul de scuze. Unii din semenii nostri prefera sa spuna ca Dumnezeu nu exista numai ca sa nu fie vadite faptele lor cele rele. Si traim aceasta vreme de apostazie, adica de cadere din credinta, tocmai [din cauza] a ceea ce spune Evanghelia: oamenii nu L-au primit pe Dumnezeu, lumina care a venit in lume, pentru ca faptele lor erau intuneric, erau rele.
Deci categoria aceasta, a unui pacatos care nu se pocaieste, despre ea nu vorbim astazi. Invatam de la un pacatos care se pocaieste si de la un om care lucreaza virtutea dar care se mandreste, tocmai ca sa nu facem asa. Dar noi suntem chemati sa implinim virtutea si sa nu ne ingamfam.
Si am inceput cu aceste cuvinte: “vamesul, de departe stand, nu voia nici ochii sa-si ridice catre cer“. Am inceput cu ele pentru ca aceasta stare a vamesului denota o sfiala: nu voia sa isi ridice ochii, se considera total nevrednic. E o sfiala interioara care se arata prin acest gest. Parintii spun ca aceasta sfiala duhovniceasca este ceea ce se cheama sensibilitate duhovniceasca si pe care noi toti ar trebui sa o avem. Nu numai pacatosul care se pocaieste trebuie sa aiba aceasta sfiala urmata de ce facea vamesul, isi batea pieptul cu pumnii, aratand durerea inimii, ca ii parea rau ca a gresit. Deci nu numai pacatosii trebuie sa aiba aceasta sfiala, ci si dreptii.
In fapt, Parintii nostri toti au avut aceasta sfiala, aceasta sensibilitate duhovniceasca, toti Parintii aveau aceasta delicatete cu care se apropiau si de Dumnezeu si de oameni. Si aceasta trebuie sa o urmarim si noi. Cu alte cuvinte, cand facem o fapta buna trebuie sa urmarim sa nu cumva sa ne invartosam inima, ci sa sporim in aceasta delicatete, in aceasta sfiala, in aceasta sensibilitate sufleteasca. O fapta buna trebuie sa ne aduca mai aproape de Mantuitorul, care e bland si smerit, nu sa ne ingamfe, nu sa ne impietreasca inima. Pentru ca aceasta mandrie, o denota Mantuitorul astazi, arata orbire, un om care se mandreste arata ca este orb. Nu isi da seama ce inseamna binele cu adevarat si cum vede Dumnezeu lucrurile sau cum asteapta Dumnezeu binele de la oameni. (…)
Vedeti, vorbind despre aceasta sensibilitate duhovniceasca, stiti ca in Evanghelie Mantuitorul ne spune ca Imparatia Cerurilor este asemenea unei cine la care un Imparat i-a chemat pe oameni. Deci Imparatia lui Dumnezeu este asemenea unei cine la care suntem chemati sa cinam cu Dumnezeu. Si Mantuitorul spune intr-un alt loc ca “Dacă Mă iubeşte cineva, va păzi cuvântul Meu, şi Tatăl Meu îl va iubi, şi vom veni la el şi vom face locaş la el…“. Deci culmea desavarsirii, culmea binelui, culmea virtutii pentru noi, oamenii, este aceasta cina la care suntem chemati. Dar vedeti, cand mergi la cina esti invitat, nu te pui stapan acolo, nu te apuci tu sa comanzi acolo. Este ceea ce facea fariseul astazi: inchipuiti-va, esti invitat undeva si pana sa astepti gazda sa faca acolo, incepi tu sa dai ordine, sa pretinzi ca e al tau ce se intampla acolo. Intelegeti? Deci culmea desavarsirii umane este aceasta cina la care esti invitat, nu esti stapan. Dumnezeu, in bunatatea Lui, te invita, si tu tot timpul vei avea acest statut, nu esti tu stapan acolo. Aceasta inseamna sa ai vedere duhovniceasca, sa nu fii orb. Un orb s-ar apuca in casa stapanului sa comande el, de parca are el drepturile alea, dar nu le are.
Si vorbind despre aceasta sensibilitate a Parintilor nostri, Parintele nostru staret Iachint, care a murit in anul 1998, un om care a avut Rugaciunea inimii, care este, daca vreti, rugaciunea vamesului de azi: “Dumnezeule, milostiv fii mie, pacatosului!”. Dar spunem rugaciunea inimii si Parintii care au darul acesta este un dar cu totul special, deosebit, al lui Dumnezeu, in care rugaciunea aceasta se rosteste neincetat in inima. Asta arata o stare inalta, desavarsita aproape pentru om inaintea lui Dumnezeu. Si Parintele Iachint, cand vorbea despre rugaciunea inimii, foarte rar, spunea: “Este atat de tainica rugaciunea aceasta si, mai intai de toate, trebuie multa smerenie”. Vedeti, asta este starea unui drept inaintea lui Dumnezeu. O stare de apropiere, de intimitate, dar tainica, in care nu iti arogi tu dreptul de stapan asupra rugaciunii pentru ca e tainica, nu e in stapanirea ta. E un dar al lui Dumnezeu pe care il traiesti, in care vietuiesti, practic. Imparatia lui Dumnezeu este viata, nu este stapanire din partea omului.
Si inainte de a continua si a vorbi despre cum am putea noi sa infaptuim binele fara sa ne ingamfam – este lucrul la care ne cheama Evanghelia de astazi, sa facem faptele bune ale fariseului dar cu smerenia vamesului, nu cu mandria lui – v-as pune inaintea ochilor o icoana a acestei sensibilitati duhovnicesti, a acestei sfieli, cu care am inceput.
Sfantul Paisie Aghioritul spune ca o data a intalnit un copilas micut care era foarte timid si era foarte respectuos fata de tatal lui. E firesc asta. Si se sfia asa tare ca, din multa sfiala, nici nu privea catre tatal lui, asa era de sfios si timid. Voia sa il intrebe ceva pe tata, dar rosea si nu il mai intreba. Ei, aceasta ar fi o icoana a acestei sfieli. Aceasta este starea fireasca a omului inaintea lui Dumnezeu, fie ca este pacatos care se pocaieste si nici nu voieste sa isi ridice ochii catre cer, fie ca este drept si, tocmai pentru ca stie cat de bun este Dumnezeu, cat este el de departe de bine, isi pastreaza aceasta sfiala. Toti sfintii au avut aceasta sfiala, aceasta sensibilitate inaintea lui Dumnezeu si inaintea oamenilor.
***
Sfială să ai!
“Şi în măsura în care lipsesc din minte sfiala şi frica, i se dă pricină minţii să rătăcească mereu; şi aici în măsura în care frica se depărtează de suflet împreună cu stăpânirea de sine, se mişcă încoace şi încolo cumpăna minţii. Şi precum cumpăna nu se clatină uşor în suflarea vântului, dacă talgerile sunt îngreunate de greutăţi, tot astfel nu se clatină uşor mintea, — chiar dacă ar încerca s-o clatine oarecine, — atunci când este îngreunată de teama de Dumnezeu şi de sfială. Şi cu cât în minte se măreşte lipsa de teamă de Dumnezeu, tot pe atât se schimbă şi se clatină mintea. Fii înţelept şi-ţi pune temelie a călătoriei tale teama de Dumnezeu şi fără ocol în cale, peste puţine zile vei şedea în uşa Împărăţiei.
Legaturi:
CUGETARI si SFATURI DUHOVNICESTI ale PARINTELUI IACHINT: “Doamne, al Tau sunt, sa nu ma parasesti!”
Cuviosul Paisie Aghioritul: OBRAZNICIA ALUNGA HARUL DUMNEZEIESC
PUDOAREA – VESMANT DE BUNA-CUVIINTA sau despre nevointa acoperirii trupului
VAMESUL SI FARISEUL sau o inima care plange. PREDICA PARINTELUI GHEORGHE CALCIU (si audio)
FARISEUL SI VAMESUL, bolnavii din spitalul nevazut al lumii – OMILIA SF. NICOLAE VELIMIROVICI
INCEPE PERIOADA TRIODULUI: “Usile pocaintei deschide-mi mie, Datatorule de viata!”
1 Commentariu la “SFIALA DUHOVNICEASCA”