SFINTII MUCENICI EFREM CEL NOU SI IRINA. Noul Efrem, “IENICERUL LUI HRISTOS”, “curierul” duhovnicesc si ALIATUL NOSTRU CERESC/ Cuvantul PS MACARIE in Duminica a doua dupa Pasti, 2019 si despre puterea vindecatoare a sfintilor si a Maicii Domnului: “SA RAMANEM NEDEZLIPITI UNII DE ALTII SI UNITI IN ACELASI CUGET, PENTRU A NU RATA INTALNIREA CU DOMNUL” (video)

6-05-2019 Sublinieri

“Dumnezeu ne dă întâlnire pe Cruce, iar Sfântul Efrem ne înlesnește acest privilegiu, ca să nu fim doborâți pe drum”

PLUS: Rugăciune către Sfânta Mare Muceniţă Irina, ocrotitoarea căsătoriţilor

(icoana de Gabriel Toma Chituc)

Biserica parohiei românești din Esbjerg și-a cinstit ocrotitorul (video)

PREDICA PREASFINȚITULUI PĂRINTE EPISCOP MACARIE LA A DOUA DUMINICĂ DUPĂ PAȘTI ÎN BISERICA ROMÂNEASCĂ „SFÂNTUL CUVIOS EFREM CEL NOU ȘI SFÂNTA MUCENIȚĂ IRINA” DIN ESBJERG, DANEMARCA, 5 MAI 2019

***

Preot Marius Matei/ Lumea credintei:

Ienicerul lui Hristos

Născut în secolul al XIV-lea în localitatea grecească Trikala, Efrem nu a vrut să renunțe la Hristos. Copiii de doisprezece – douăzeci de ani erau răpiți, convertiți la islam și făcuți ieniceri. Adolescenți care se jucau de-a armata și chiar erau trimiși în luptă. Copii care mureau prea devreme, pentru o cauză egoistă, dinastia sultanului otoman.

Cea mai răspândită tactică a ienicerilor era atacul pe neașteptate. Azi ar fi numiți teroriști, la câtă cruzime manifestau! Ei bine, tânărul Efrem nu a vrut să ajungă criminal, ci s-a retras la mănăstire, pentru a nu fi înrolat. Otomanii au măcelărit toți călugării, dar Efrem a scăpat, din pronie divină. Era într-o peșteră, se ruga, turcii nu l-au văzut. A fost capturat ulterior și supus la chinuri groaznice. A suferit moarte martirică, asemeneni primilor creștini și zecilor de mii de mucenici din perioada de dominație otomană. A ales mai degrabă să fie ienicerul lui Hristos și să surpe planurile necuratului. Sunt foarte multe mărturii despre harul dat de Dumnezeu Sfinților, ca să ne ajute. Iar Sfântul Efrem este deosebit de iubit la noi. Este aliatul nostru: Vă voi ajuta pe mulți, înainte să vină suferințele!” Așa i s-a adresat Sfântul maicii Macaria de la Nea Makri, cea care a descoperit sfintele lui moaște, după 500 de ani de la trecerea la cele veșnice.

Marele Mucenic a înțeles că a-L urma pe Hristos înseamnă a accepta să fii crucificat împreună cu El. Așa că ne învață să purtăm crucea unei mucenicii răbdătoare. Prin semne și minuni, ne reamintește adevăruri uitate și neglijate. Ne îndeamnă la simplitate și bunătate, în vremuri de delăsare și îmbuibare. Nu caută senzaționalul, ci discreția și gingășia. Este un protector al cauzelor disperate. Aduce nădejde celor zdrobiți. Și ne arată tuturor că nu putem înainta fără smerenie și iubire.

Spiritualitatea de astăzi este ca o pânză freatică peste care s-a turnat beton. Dar izvorul Sfântului Efrem țâșnește la suprafață. Ienicerul lui Hristos știe că este păcat să nu facă binele pe care poate să-l facă. Nu poate renunța, pentru că la mijloc este mântuirea multor suferinzi. El ne amintește că bunurile lumești sunt doar merinde pentru drum, iar bunurile veșnice sunt pentru sosire. Atunci când ne amăgim că facem voia lui Dumnezeu, dar de fapt facem doar voia noastră, Sfântul Efrem intervine subtil, pentru a ne reloca pe Cale.

Lumea suferă, pentru că nu își vindecă rănile. Pentru că a pierdut harul și nu îl mai poate recupera singură. Sfinții reechilibrează universul. Pentru ei, Dumnezeu ne mai ține încă în viață. În războiul nevăzut, avem nevoie de ienicerii duhovnicești. Avem nevoie de Sfinți. Dumnezeu nu a venit la noi cu mâinile goale, ci ne-a adus darul de a fi invincibili în luptă, dacă urmăm pilda Sfinților, a celor care au biruit deja. Sfinții din vechime se roagă pentru noi din Rai! Este un sentiment extraordinar pentru un creștin începător. Când nu mai putem, aliații cerești intervin prompt. Și ne pot ajuta, dacă știm cum să le cerem asistența.

Cea mai bună unealtă, care va trece peste toate obstacolele, este rugăciunea. Omul are mii de gânduri zilnic. Majoritatea sunt negative. Majoritatea se repetă. Dar cele mai multe nu se vor adeveri niciodată. Prin rugăciune, respingem aceste gânduri. Chiar dacă nu înțelegem poate în detaliu, Acatistul Sfântului Efrem, cel rău îl înțelege și pleacă.

Suntem cerșetorii harului, iar Sfântul Efrem este curierul. Prin Sfinți, Dumnezeu ne vindecă de tristeți apăsătoare. Ne atrage atenția asupra faptului că păcatul este direcția greșită a vieții. Bătălia decisivă s-a dat deja pe Cruce. Știm Cine a învins. Dumnezeu ne dă întâlnire pe Cruce, iar Sfântul Efrem ne înlesnește acest privilegiu, ca să nu fim doborâți pe drum.

***

Doxologia:

Rugăciune către Sfânta Mare Muceniţă Irina, ocrotitoarea căsătoriţilor şi a celor care vor să se căsătorească

Cu umilinţa inimii şi cu evlavie venim noi, păcătoşii şi săracii, către tine, Sfântă slăvită fecioară şi Mare Muceniţă Irina, albina lui Hristos cea mult lucrătoare, care pe cuvintele Sfântului Duh, cele luminate şi mai dulci decât mierea şi fagurele, pe buzele tale le-ai purtat şi prin a lor dulceaţă şi lumină multe suflete ai îndulcit şi ai luminat; auzi-ne şi pe noi, nevrednicii, cei întristaţi şi apăsaţi de conştiinţa mulţimii păcatelor noastre, care, prin a noastră nesimţire şi lenevire, sporesc şi se întăresc, şi ca o rugină veche, prin obişnuinţă, cheltuiesc şi strică în toată vremea tăria şi frumuseţea sufletelor noastre. Şi de aceea, te rugăm pe tine, porumbiţa lui Hristos cea curată şi preablândă, care prin sfântă neprihănire ai zburat de pe pământ către acoperământul cerescului Vultur, nu ne uita pe noi cei nemernici şi cu totul neputincioşi, care ne zbatem, zăcând jos în această vale a plângerii şi a ispitirii, şi care îndrăznim a te pune pe tine mijlocitoare, sfântă fecioară, către Preabunul şi Preacuratul tău Mire, Hristos. Ia aminte la toţi cei care cu credinţă şi cu dragoste alergăm către tine la vreme de necaz şi de primejdii.

Ştim că tu ai mare îndrăzneală către Preabunul nostru Mântuitor, pentru a Cărui dragoste ţi-ai pus sufletul tău; de aceea credem fără de îndoire că la toată cererea spre folosul nostru vei fi ascultată de Preamilostivul Dumnezeu pe Care roagă-L să ne povăţuiască pe noi pe calea mântuirii şi să ne sprijinească cu darul Său la vreme de ispite şi de încercări şi să ne acopere cu a Sa milă de toate primejdiile văzuţilor şi nevăzuţilor vrăjmaşi. Să ne trimită frica Sa în inimile noastre, că prin ea să vieţuim cu trezvie şi cu luare aminte, spre a scăpa de veşnicele munci şi a dobândi bucuria cea necuprinsă de minte şi fără de margini şi să slăvim împreună cu tine, Sfântă fecioară, pe Dumnezeul nostru, Cel închinat în Sfânta Treime, pe Tatăl, pe Fiul şi pe Duhul Sfânt, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!

 

Legaturi:

Predica vie a PS MACARIE despre TANJIREA ARZATOARE dupa Domnul a Sfantului Apostol TOMA vs. formele de NECREDINTA distrugatoare din LUMEA DE AZI. Primejdia RATARII INTALNIRII CU DUMNEZEU si a pierderii roadelor duhovnicesti prin “RELAXAREA” DE DUPA PASTI si, in general, prin NEGRIJA si influentele lumesti: “Sa nu ne lasam de rugaciune si de pocainta!”

TAINA PRIETENIEI SI A INCREDERII daruite noua de SFANTUL EFREM CEL NOU. Sa nu calcam in picioare aceasta incredere! Cum se adevereste: “Nimic nu este acoperit care sa nu iasa la iveala si nimic ascuns care sa nu ajunga cunoscut”?

SFANTUL EFREM CEL NOU – ajutor puternic dat spre intarirea noastra, la sfarsitul veacurilor: “Dumnezeu ar vrea sa ne dea valuri de har, dar nu este prin cine sa trimita si cine sa primeasca”. PREDICI ale Pr. Ciprian Negreanu despre MUCENICIA si DESCOPERIREA SFANTULUI FACATOR DE MINUNI

SFANTUL EFREM CEL NOU – grabnicul ajutator si marele facator de minuni

SFANTUL EFREM CEL NOU – marturii ale minunilor savarsite in zilele noastre: “Ii voi ajuta pe multi inainte sa vina suferintele, inainte sa vina nenorocirile!”

CANONUL SFANTULUI EFREM CEL NOU: “Bratele tale pururea sunt deschise pentru cei aflati in nevoi si nu stim unde vom mai putea gasi o bunavoire atat de mare ca si a ta, Sfinte Parinte Efrem…”

CEA MAI FOLOSITOARE RUGACIUNE CATRE SFANTUL EFREM CEL NOU

RUGACIUNE LA SFANTUL MUCENIC EFREM CEL NOU a celui ranit sufleteste, traumatizat sau abuzat din copilarie

RUGACIUNI CATRE SFANTUL EFREM CEL NOU pentru izbavirea de patimi trupesti, dependenţe, la vreme de boala si in cazuri de boli incurabile

SFANTUL EFREM CEL NOU – Tamaduitorul celor cuprinsi de PATIMA DROGURILOR ori a BETIEI

Parintele Gheorghe Calciu despre ARATARILE MANTUITORULUI DUPA INVIERE si sensurile lor mai profunde

Parintele Sofian Boghiu si IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei: UNDE IL GASIM PE HRISTOS CEL INVIAT, CINE SI CUM IL POATE RECUNOASTE?

“Tu cu mine esti!” – DEZBINAREA, NEIUBIREA, INDIFERENȚA, SUCCESUL DE-UNUL-SINGUR, ILUZIA UNUI “ALT BINE” vs. DARUL DRAGOSTEI și al UNIMII ÎN BISERICĂ – TRUPUL LUI HRISTOS. Predica Părintelui Dosoftei de la Putna la Duminica a VII-a dupa Paști (audio, text)

FRATIETATEA DUHOVNICEASCA – SALVAREA IN ANII CEI GREI (II). O mai cautam?

CUM NE PRETUIM UNII PE ALTII CA MADULARE ALE ACELUIASI TRUP, CE RELATII (AR TREBUI SA) AVEM INTRE NOI IN BISERICA? Ne purtam de grija unii altora, ca frati intru Hristos?

PARINTELE CIPRIAN GRADINARU (Namur, Belgia) – sau RAVNA PENTRU “RAIUL” FRATIETATII INTRU HRISTOS in vecinatatea “Fiarei” europene. Model si inspiratie pentru regasirea COMUNITATII ORTODOXE AUTENTICE, astazi prea-uitate…

Interviu important cu PARINTELE CIPRIAN GRADINARU din Belgia despre FAMILIA DUHOVNICEASCA A PAROHIEI, NEVOINTA IN BISERICA, FRATIETATEA SI PRIETENIA DUHOVNICEASCA, SLUJIREA SI PURTAREA NEPUTINTELOR FRATILOR

“E ca o pânză ţesută de Dumnezeu, care pune inimă lângă inimă…”. MĂRTURIE VIE și îndemn tare la LUPTA DUHOVNICEASCĂ OSÂRDUITOARE ÎN BISERICĂ și la LUCRAREA “ȚESĂTURII” DRAGOSTEI FRĂȚEȘTI – Partea a II-a a interviului din “Familia ortodoxă” cu PR. CIPRIAN GRĂDINARU (BELGIA)

“Unde sunt dragostea și unitatea dintre noi? Mai știm noi să ne ascultăm unul pe altul?” Părintele episcop MACARIE despre IADUL LIPSEI DE IUBIRE în care trăim și noi, creștinii, contaminați de DUHUL LUMII. “Mulți vorbesc astăzi de toleranță, de acceptare, de deschidere, de diversitate, însă toate acestea sunt false, ipocrite”. IUBIREA-HRISTOS ESTE RĂSPUNSUL LA TOATE ÎNTREBĂRILE (conferința de la București VIDEO + TEXT)

“SĂ LUCRĂM LA DRAGOSTEA DINTRE NOI!”- Preasfințitul MACARIE al Europei de Nord: “Gândim și ne comportăm ca omul postmodern egocentric. Ca și cum am fi PE CONT PROPRIU. FIECARE CU TREABA LUI. Chiar și atunci când suntem în biserică, uităm faptul că suntem mădulare ale Trupului lui Hristos…. NU NE MAI SUSȚINEM, SUNTEM VICTIME UȘOARE PENTRU DIAVOL”

PĂRINTELE EPISCOP MACARIE, al nostru Vlădica cel cald și luminos din ținuturile reci și întunecate, despre ocrotitorii săi, SFINȚII MACARIE EGIPTEANUL și ALEXANDRINUL. “Nu, nu îi protejăm pe copii dacă îi creştem cu o filosofie INDIVIDUALISTĂ, ci îi sălbăticim şi îi facem impenetrabili ajutorului dumnezeiesc!”. IADUL izolării și al dezbinării, LOGICA DĂRUIRII vs. LOGICA ACUMULĂRII

PREASFINTITUL MACARIE DRAGOI CHEAMA LA FRATIETATE AUTENTICA IN COMUNITATILE ORTODOXE: “Să căutăm să trăim precum creștinii din vechime, când dragostea frățească învia din morți”


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Duminica Tomii (Duminica Tomei), Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, PS Macarie, Sfantul Efrem cel Nou, Sfintii - prietenii lui Dumnezeu, prietenii nostri, VIDEO

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “SFINTII MUCENICI EFREM CEL NOU SI IRINA. Noul Efrem, “IENICERUL LUI HRISTOS”, “curierul” duhovnicesc si ALIATUL NOSTRU CERESC/ Cuvantul PS MACARIE in Duminica a doua dupa Pasti, 2019 si despre puterea vindecatoare a sfintilor si a Maicii Domnului: “SA RAMANEM NEDEZLIPITI UNII DE ALTII SI UNITI IN ACELASI CUGET, PENTRU A NU RATA INTALNIREA CU DOMNUL” (video)

  1. Pingback: RUGĂCIUNI CĂTRE SFÂNTUL EFREM CEL NOU la diferite trebuințe (pentru buna înțelegere între soți; pentru copiii care s-au îndepărtat de Dumnezeu; pentru înnoirea vieții) | Cuvântul Ortodox
  2. Pingback: “Avem suflet viu doar atât cât ne rugăm” – Cuvântul emoționant al PS MACARIE la SCHITUL POCROV, despre Sfântul Pahomie de la Gledin, Mitropolitul Iacob Stamati și IUBIREA UNUI ARHIEREU PENTRU MAMA SA SMERITĂ (video, text) | Cuvâ
  3. Pingback: MITROPOLITUL NEOFIT DE MORFOU: “Ceea ce traim acum este INCEPUTUL RAZBOIULUI MONDIAL, este un razboi biologic. Si mai ales este un RAZBOI AL FRICII. Daca reusesti sa infricosezi poporul, poti sa ii faci ce vrei. NU DOAR VACCINURI, CI TE SUI PE EL SI
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate