“Ne-a mai dat Dumnezeu un Post. Încă o șansă…”. CARE ESTE CAUZA DUHULUI ANTIHRISTIC CARE RĂZBOIEȘTE BISERICA?

7-03-2020 Sublinieri

Marius Iordachioaia/ Dragostea în care cred:

Vulturii nu mint

Că unde va fi stârvul, acolo se vor aduna vulturii. (Matei 24, 28)

O ucenică a Părintelui Arsenie (Acuzatul ZEK 18376) descrie astfel, în memoriile despre părintele său duhovnicesc, atmosfera din Rusia dinaintea Revoluției din 1917:

”La școală erau copii din toate categoriile, bogați și săraci, copii de polițiști și agricultori. Cu toate diferențele dintre ei, cu toții căutau ceva nou, ceva de avangardă. Se lepădau de orice lucru tradițional și ”învechit”, înjurau pe preoți și pe călugări. Își băteau joc de Dumnezezeieștile Taine și de manifestările creștinilor evlavioși.

NU VI SE PARE CUNOSCUT?

Și iată, din aceeași carte, explicația Părintelui Arsenie cu privire la cauza profundă a pătrunderii acestui duh antihristic în societatea rusă:

”Spuneți așadar de comunism că a dărâmat bisericile, a închis credincioșii, a războit Biserica. Da, așa este. Să cercetăm lucrurile mai în adâncime, să vedem de unde au provenit.

Cu mult mai înainte poporul nostru și-a pierdut credința, și-a disprețuit tradiția, și-a uitat istoria, negând cele sfinte și cuvioase ale lui. Cine este de vină pentru acestea? Puterea de acum? Noi suntem de vină. Secerăm ce am semănat…

Să ne amintim ce exemplu au dat poporului intelectualii, nobilii, comercianții, funcționarii statului și mai întâi de toate ce exemplu am dat noi, clericii. AM FOST CEI MAI RĂI DINTRE TOȚI. Pentru aceasta și copiii preoților, văzând în familiile lor imoralitate și iubire de bani, au devenit cei mai fanatici atei, cei mai aprinși revoluționari. Cu mult înainte de Revoluția din 1917 clerul își pierduse orice putere de conducere a poporului. Devenise – vai de mine! – o ceată de meseriași, unde împărățea necredința și corupția. Din mulțimea de mănăstiri din țara noastră, numai cinci-șase erau faruri luminoase ale creștinismului… În celelalte, nici credință și nici virtute nu găsea nimeni, ci se sminteau de ideile lor lumești și de demonstrația lor neghioabă. (sintagma asta, mai ales cuvântul ”demonstrație”, îmi amintește de ”muzica” predicilor de azi).

Ce putea să ia poporul de la astfel de purtători de rasă, de la asemenea așa-ziși reprezentanți ai lui Dumnezeu? Noi i-am împins la revoluție pentru că nu i-am dat exemplu bun, nu i-am insuflat (păi nu, noi, clerul intelectual, nu mai insuflăm, noi pururea ”demonstrăm”) credința, dragostea, răbdarea, smerenia. NU UITAȚI TOATE ACESTEA. Pentru aceasta ne-a părăsit atât de repede poporul; pentru aceasta a negat împreună cu noi și pe Dumnezeu; pentru aceasta a dărâmat bisericile.

Nu pot așadar să judec statul, puterea de astăzi, deoarece sămânța ateismului a căzut atunci pe pământul pe care noi înșine l-am pregătit cu greșelile și decăderea noastră. Aceasta a fost cauza și începutul răului….

Vedeți azi vreo asemenea pocăință a Bisericii? Vreo astfel de asumare a rezultatelor Referendumului, de pildă? Nu, toate cele de felul ăsta, pocăința în genere, sunt paralizate la nivelul cel mai profund și intim de INTELECTUALISM, de Raționalismul care ne-a intrat până în ADN-ul trăirii noastre religioase, blocând acolo plânsul lui Dumnezeu din noi….

Avem, mulțumim Domnului, tot mai multe biserici, clerici, mănăstiri și schituri, Catedrală națională, tot felul de centre de sănătate și de filantropie și activități sociale pe măsură, asociații și tabere de tineri, etc., lista e foarte lungă…. Dar, sub toate acestea, sub acest munte de clădiri, personal și activități, ce este? Răspunsul cinstit și adevărat vi-l pot da vulturii, tot mai mulți, care se adună deasupra acestui munte… Pe ei nu-i poți păcăli cu aspectul exterior, mirosul lor trece dincolo de el….

Mă opresc aici. Pentru că Părintele Arsenie a spus destul pentru cine vrea să audă.

E Postul Mare. Atât de mare pentru fiecare din noi, pe cât ne e căința.

Ne-a mai dat Dumnezeu un Post. Încă o șansă de a arunca afară din ortodoxia noastră de azi, cadavrul ascuns pe care-l amușinează vulturii…

Poate ultima șansă… Cel puțin pentru unii dintre noi…

***

Sirena de Ceață

Pun aici acest cuvânt sfânt al Părintelui Arsenie (acuzatul ZEK-18376) ca o sirenă-de-ceață pentru sufletele noastre, ale creștinilor ortodocși de azi. Despre ce CEAȚĂ e vorba, veți pricepe din cuvântul Părintelui. Personal cred cu tărie, că din această CEAȚĂ a Ortodoxiei moderne, s-au ivit toate slăbiciunile și crizele credinței, ultima fiind cea pe care am putea-o numi ”criza lingurițelor”… Această CEAȚĂ este prezentă atât în greșelile noastre, cât și în critica și amendarea acestor greșeli: este omniprezentă….

Îmi cer iertare că repet: cred cu deplină încredințare, că în cuvântul pe care îl transcriu în continuare, se află rădăcinile adânci ale slăbiciunii Ortodoxiei de azi, slăbiciune pe care cei mai mulți o percep dar, din smerenie sau frică, nu au curajul de a o reclama, decât prin viața lor marcată de anemie duhovnicească ….

Cred că postirea noastră trebuie să fie în primul rând de această CEAȚĂ (care din pricina noastră, a intelectualilor ortodocși, a devenit o ”ceață ortodoxă”, un nou ethos al Ortodoxiei) o postire lăuntrică, duhovnicească, de cele ce alcătuiesc această CEAȚĂ ce otrăvește și falsifică ”doar” ethosul Ortodoxiei, lăsând neatinse toate celelalte, formele și rânduielile… 

„Sunt șaisprezece ani de când mă aflu din nou în mijlocul vostru. Timp de 18 ani, cât am fost închis în lagăr, s-a schimbat pacea și mentalitatea oamenilor, chiar și voi, iubiții mei fii duhovnicești, v-ați schimbat.

Credința la mulți a devenit diferită, perceperea lui Dumnezeu a luat o ”nuanță manierată”. Desigur, Dumnezeu în Treime, Maica Domnului, Sfinții și canoanele, într-un cuvânt Biserica, sunt și vor fi aceiași, dar peste toate aceste adevăruri s-a pus un văl de ceață: ”progresul contemporan”.

Dumnezeu există și îndoieli în privința Sa nu sunt, dar auzi adesea aceste cuvinte: ”ieșite din practică”, ”cosmice”, ”ieșite din sfera lumească”. Și acestea le rostesc oamenii credincioși. Ei cugetă așa: ”Desigur, este preasfânta Născătoare de Dumnezeu și sunt Sfinții. Această tradiție bună, bisericească, învie credința și îi dă continuitate apostolică, în duhul din vechime. Biserica este necesară, dar voi gândiți-vă: două mii de ani ne despart pe noi de vremea înființării ei. În acest timp de două mii de ani omul a devenit altul, intelectual. A sporit știința și în jurul omului totul s-a reînnoit și s-a schimbat, dar Biserica a rămas în cercul ei”.

Credința în Dumnezeu curată de la începutul lumii, numită și ”copilărească”, care exista la mulți oameni ruși (și la toate neamurile ortodoxe n.n.) se mai găsește acum (acum 60 de ani în urmă n.n.) doar la puțini credincioși.

Cunoașterea cea materială, ”raționalismul”, a intrat prea adânc în sufletele oamenilor.

Spun toate acestea cu amărăciune și tristețe, dar cred că Domnul Dumnezeu, până la urma urmei, Își va deschide înțelepciunea Sa oamenilor…

(fragment din finalul cărții PĂRINTELE ARSENIE – acuzatul ZEK-18376, un Sfânt al lagărelor comuniste, editura Egumenița, 2009)

Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-ne și izbăvește credința noastră de azi, de CEAȚA progresului și raționalismului, și ne deschide nouă înțelepciunea Ta, dăruind sufletelor noastre credința cea  dintâi, cea copilărească, Ortodoxia Ta cea ne-încețoșată…. Că destul ne sunt încețoșate sufletele, de păcatele, fărădelegile și necurățiile noastre….

Doresc tuturor în acest Post, să le fie rugăciunea și ca o sirenă-de-ceață.

 

Vedeti si:

A CUI ESTE VINA pentru toate nenorocirile care ni se (vor) intampla?

Ultimul capitol al unei carti tulburatoare: PARINTELE ARSENI

“STRIGĂTUL este ultima încercare a cuiva de a se face auzit; după el urmează doar tăcerea cu care vorbește, calm și politicos, moartea veșnică….”. STRIGĂTUL “NEBUN” AL SĂRACULUI vs. “PECETLUIREA” ÎN DUH A CELOR DIN BISERICĂ, atunci când ortodoxia se vrea tot mai mult PE PLACUL LUMII

De ce se strica sarea? INTRE FIUL RISIPITOR si JUDECATA NEAMULUI IMPREUNA-NETREBNICIT. De la OBRAZNICIA la FOAMETEA SI ROBIA fiilor care au risipit averea Tatalui, tradandu-si Chemarea… CE NE ASTEAPTA, CA POPOR? “Dumnezeu, ca sa salveze, va ingădui O MARE APASARE. Aici nu trebuie nici sa fii prooroc, nici Nostradamus, nici vazator cu duhul” (MEDITATII LA CEAS DE CUMPANA)

1 an după referendumul eșuat al normalității. LECȚIA NEÎNVĂȚATĂ a “elitei” Bisericii, TUPEUL INFINIT AL IMPOSTURII TOTALITARE sau CE SOARTĂ NE-AM ALES CU MÂNA NOASTRĂ

Esecul unui neam, simptom al apostaziei sale in fapte. ROMÂNII INAINTEA POSTULUI MARE – INTRE DUHUL MUCENICILOR si DUHUL LUI IUDA. “Vai tie, neam pacatos, popor impovarat de nedreptate! Cum a ajuns ca o desfranata cetatea cea credincioasa?”

PUTINA VREME MAI SUNT CU VOI… Cuvinte rascolitoare ca niste Denii ale Parintelui Mucenic Constantin Sarbu. Si o meditatie la Evanghelia primei Denii (smochinul neroditor, lucratorii cei rai, darul care se va lua de la noi)

FARISEISMUL, boala sufleteasca care UCIDE si in planul social, si in cel bisericesc… ÎMBRĂȚIȘAREA MINCIUNII

***

POPORUL ROMÂN, CĂZUT, MURIBUND, ÎNCONJURAT DE VULTURI ȘI HIENE. Se va mai ridica la viață la chemarea lui Hristos? (PR. CEZAR AXINTE in duminica Referendumului)

REFLECTII POST-REFERENDUM ale Parintelui Constantin Sturzu in conferinta de la Cluj (nov. 2018): CRIZA NEAMULUI AFLAT IN PERICOL DE STINGERE, CRIZA OAMENILOR BISERICII. “Nu suntem prezenti in propria noastra viata si nu ne intalnim cu Dumnezeu… E clar ca vine din ce in ce mai mult vremea marturisirii”. Nevoia de a cultiva CONSTIINTA ESHATOLOGICA, de a ne ASUMA NEPUTINTELE si de a ne intoarce la LUCRAREA DUHOVNICEASCA, VIE (video, text)

DEZ-AMĂGIRILE NECESARE ALE REFERENDUMULUI “PICAT”. Părintele Ciprian Grădinaru (Belgia) în revista “Familia ortodoxă” (I): “Constatăm o întunecare a conştiinţei greu întâlnită la o asemenea scară în istoria omenirii până astăzi. E CU ADEVĂRAT UN RĂZBOI AL SFÂRȘITULUI LUMII. S-ar cuveni să ne trăim cu mai multă durere și cu trezvie viețile”

“Cred ca simtiti un DUH RECE care trece prin mijlocul poporului acestuia. AM DEVENIT CA NEAMUL DIN GADARA CARE L-A SCOS AFARA PE HRISTOS… Intr-un fel de pogorare a duhului necurat peste noi, ne credem cu totii priceputi, cunoscatori si NIMENI NU MAI ASCULTA DE BISERICA”. Care ne mai este nadejdea si ce ar putea urma dupa aceasta LEPADARE a lui Dumnezeu? (AUDIO, TEXT)

“SABIA” REFERENDUMULUI, MOMENTUL ADEVARULUI, ZILELE CERNERII si MORTII VII de langa noi – GENERATIA CARE A ALES LEPADAREA DE HRISTOS. Apocalipsa in direct sau eliberarea Fiarei. SODOMA – PAMANT ROMÂNESC?! “Nu pot să rămân mut în fața ipocriziei: să citezi pe Iisus Hristos – Dumnezeu şi apoi să Îl arunci la coș. Nu am văzut o perfidie atât de mare de la Carantania încoace”

PREASFINȚITUL SILUAN, Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române din Italia – CUVINTE DE MAXIMĂ GRAVITATE DUPA REFERENDUM: “A venit ceasul Săptămânii Pătimirilor Bisericii. Și noi ne apropiem de Ghetsimani-ul istoriei”

***

MIJLOCIRE PENTRU SODOMA SAU TRAUMELE SI PACATELE UNUI POPOR. Cum se explica nenorocirile colective si cum le putem depasi duhovniceste?

Cuviosul Paisie Aghioritul: TOATA CHEIA AICI ESTE: SA SE POCAIASCA LUMEA!

Parintele Paisie Aghioritul: PACATUL ADUCE NENOROCIRI. “Cand lumea nu se pocaieste, ce ploaie sa dea Dumnezeu? VOI ATI FACUT RUGACIUNE CA SA PLOUA, SAU NU VA PREOCUPA SUBIECTUL? Acum SECETA e o incercare de la Dumnezeu”

Cuviosul Paisie Aghioritul despre cum lucreaza LEGILE DUHOVNICESTI

BOLOVANII CARE STAU DEASUPRA CAPETELOR NOASTRE… (Sa recitim impreuna vedeniile ceresti ale Cuviosului FILOTEI ZERVAKOS, †8 mai 1980)

CADEREA CONSTANTINOPOLULUI. Sa recitim impreuna, pentru ca ne priveste…

CADEREA CETATII SFINTE: Predici ale Parintelui Simeon Kraiopoulos despre SENSUL DUHOVNICESC AL CUCERIRII CONSTANTINOPOLULUI: “Cu Dumnezeu nu este de gluma! Sa nu ne astupam urechile, fratii mei!”

DE CE AVEM CONDUCATORI TIRANICI SI EPISCOPI NEVREDNICI? RASPUNSUL CATEGORIC DE LA DUHUL SFANT: „Fiindca nu am gasit altii mai rai!”

“Este epoca vieţii ticăloase… Popoarele nu se pocăiesc. Noi cărbuni aprinşi sunt pregătiţi pentru omenirea care are inima împietrită…”/ PACAT, IMPATIMIRE sau MENTALITATE STRICATA: pentru ce ne mustra mai mult Dumnezeu?

Parintele Ioan Buliga despre SANATATE, BOALA, SUFERINTA, PACAT si PARTASIA LA RAU: “Dumnezeu va pedepsi pe toti cei care nu plang din cauza multor ticalosii care se petrec in jurul lor”

PR. CONSTANTIN MOISIU: Cuvant duhovnicesc vesnic actual despre cutremurul din noiembrie 1940: “Toata lumea se plange de greutatea vremu­rilor pe care le traim, dar nimeni nu vrea sa recunoasca si partea lui de vina”

Sf. Nicolae Velimirovici: RAZBOIUL SI BIBLIA (extrase) – Care sunt cauzele viitorului razboi?

Arhim. Nectarie Mulațiotis: “NOI CA POPOR NE-AM INDEPARTAT DE HRISTOS SI DE ACEEA DUMNEZEU A PERMIS SA NE CONDUCA TIRANII. Norii negri si marea ceață se apropie. Suntem in fața celui de-al treilea razboi mondial“

Cum a trecut Maica Eufrosina de la Diveevo prin iadul bolsevic: “TOATE ACESTEA SUNT PEDEAPSA LUI DUMNEZEU. DOMNUL A INGADUIT ACEASTA STAPANIRE”

Al. Soljenitin – CAND SI DE CE SE TRECE PRAGUL NELEGIUIRII? SI DE CE SEMINTELE CRUZIMII NU AU FOST STARPITE DIN INIMILE NOASTRE? (III)

CÂND CLERUL TRĂDEAZĂ PE HRISTOS… Cuvinte grele și ascuțite de bisturiu ale PR. GEORGE REMETE despre unele FENOMENE ECLEZIALE SMINTITOARE, spre mustrare vindecătoare, iar nu spre osândire sau dezbinare. “Problema creştinismului nu sunt necreștinii, ci creştinii. Problema este că sarea nu mai sărează şi focul nu mai încălzeşte. Nu te poate trăda, compromite şi face de ruşine decât al tău”

CORONAVIRUSUL, ÎMPĂRTĂȘANIA și CREȘTINII. “Să ne privim în oglindă, punându-ne întrebarea cu toată sinceritatea: de ce ne împărtășim?”

INTRAREA IN SFANTUL SI MARELE POST: “Sa ne folosim de aceasta vreme a Postului, fiindca nu stim de ni se va mai da o vreme ca aceasta…”

AVEM NEVOIE DE IMPREUNA-RUGACIUNE, AVEM NEVOIE DE PSALTIRE! Candela Rugul Aprins in Postul cel Mare


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Biserica la ceas de cumpana, Marius Iordachioaia, Pandemia Covid-19, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la ““Ne-a mai dat Dumnezeu un Post. Încă o șansă…”. CARE ESTE CAUZA DUHULUI ANTIHRISTIC CARE RĂZBOIEȘTE BISERICA?

 1. Mulțumesc Denis. Am citit, de fapt am recitit, textele bine link-uite de tine. Cu durere trezvitoare, absolut necesară în aceste vremuri de confortabilă “drept-măritoare amorțire”.
  Mulțumesc și fraților de la Război întru Cuvânt Ortodox pentru părtășia întru această durere născătoare de rugăciune pentru Biserică și neam.

 2. @Denis

  ,,Lumea este atat de divizata incat nu mai gaseste un numitor comun, iar incercarile de tip Liga Natiunilor sau O.N.U. sunt esecuri vizibile si nimeni nu mai crede in ele. Singurul punct comun este modelul de viata pentru care lumea intreaga pare sa fi optat: societatea consumatorista, excesiv materialista, super-industrializata, senzoriala, lipsita de ideal si de perspectiva metafizica. In aceste conditii Biserica e marginala societatii, abia tolerata si destinata disparitiei. Clerul se indulceste si el de bunatatile materiale si-si limiteaza orizontul la lumea aceasta.

  Si totusi, in secolul XX se frange din nou istoria la toate nivelele si in toate domeniile, caci criza a ajuns la apogeu si oamenii s-au reintalnit cu Dumnezeu. In focul prigonirii lumea se curata si se intoarce la Hristos. Biserica in comunism pare nimicita, dar in intensitate este uriasa, in vreme ce crestinatatea occidentala e impunatoare pe dinafara, dar formala si caldicica in fond. Suferinta este cumplita, insa dincolo de aspectul ei vazut are un rol duhovnicesc: redeschide spre sfintenie sufletele oamenilor.

  Traim in plina renastere religioasa, experimentata pe viu in temnitele in care am suferit. Ne-au trebuit ani de chin pentru a limpezi in noi chipul lui Hristos, adevaratul Dumnezeu si singurul Mantuitor al lumii.

  Stiinta si tehnica dovedesc ca se pot construi, cu putin efort, piramide si zgarie-nori. Factorii spirituali arata ca este cu mult mai greu a zidi o lume noua, o conceptie noua despre viata. Reorientarea gandirii umane, regasirea ordinii reale a valorilor si reactivarea resorturilor sufletesti sfinte este cel mai lung, mai greu si mai chinuitor act uman. Dar cu Dumnezeu toate sunt cu putinta.

  Dumnezeu este realitatea care doare si umple de nadejde omul secolului XX. Nu putem continua fara Dumnezeu.”

  Am citat un fragment din articolul de la al doilea link. Mulțumim Denis. Câtă dreptate avea (și are, de acolo de Sus) fericitul mărturisitor Ioan Ianolide !!!

  https://www.fericiticeiprigoniti.net/ioan-ianolide/113-ioan-ianolide-doar-pe-iisus-hristos-vreau-sa-l-arat

  Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

 3. Pingback: IPS NEOFIT, mitropolitul cipriot de Morfou – despre CORONAVIRUS: Care sunt CAUZELE REALE ALE EPIDEMIEI si ale altor CATASTROFE care vor veni si CE PUTEM FACE NOI, ORTODOCSII, pentru a diminua raul? POCAINTA SI RUGACIUNE INTENSA! “In urmatoarel
 4. Pingback: RUGACIUNI SPECIALE PENTRU VREMEA DE EPIDEMIE! Cele mai puternice si mai… adevarate in continut RUGACIUNI DE POCAINTA pentru izbavirea de plaga CORONAVIRUSULUI: “Opreste bataia cea pe dreptate adusa asupra noastra…” | Cuvântul Orto
 5. Pingback: PS IUSTIN HODEA: “Ce s-a dorit din partea Bisericii lui Hristos? SA TACA. SA NU VADA. SA NU AUDA. SI SA NU VORBEASCA. Satana a dorit SA O INCHIDA INTRE ZIDURI, SA-I INCHIDA GURA, sa nu mai transmita mesajul lui Dumnezeu” (VIDEO, TEXT) | Cuvân
 6. Pingback: "AM PRIMIT CANON DE LA DUMNEZEU! Greu canon! Insa trebuie sa il luam ca o cruce a mantuirii"/ "SA RIDICAM ACEST CANON intr-un duh de pocainta adanca, CA PE UN MEDICAMENT AMAR, DAR CURATITOR" - IPS TEOFAN, PREASFINTITUL MACARIE, teologu
 7. Pingback: VREME DE RABDARE, VREME DE MANTUIRE. Parintele Cezar Axinte: “MAI CU SEAMA NU VA TEMETI! Cu nici un chip SA NU LASATI FRICA SA VA COPLESEASCA! Acuma trebuie SA RABDAM necazul, pentru ca sa putem SA INDURAM necazul atunci cand va veni. Caci negresit
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate