Predica PS IGNATIE despre MAICA CELOR SMERITI, a celor singuri si a celor cuprinsi de “viforul scarbelor”, TRAIREA VIETII LUI HRISTOS si TRAIREA VIETII CELORLALTI, in adevarata smerenie si dragoste (AUDIO + TEXT)
“Cand mimezi dragostea, e sentimentalism. Cand mimezi smerenia, nu e decat manierism si eleganta”
Vedeti si:
- TAINA MAICII DOMNULUI – “ANONIMATUL” DUHOVNICESC, SMERENIA, TACEREA, DELICATETEA DESAVARSITE. Predica de mare sensibilitate a PS IGNATIE MURESANUL la Manastirea Nicula, de Adormirea Maicii Domnului, 2014 (VIDEO)
- Cuvinte la Paraclisul Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu: CE PUTERE ARE RUGACIUNEA MAICII DOMNULUI?
***
Cuvant despre Maica Domnului al PS Ignatie Muresanul catre tinerii din tabara de la Dăbâca, la slujba Paraclisului Nascatoarei de Dumnezeu (12 august 2014):
“In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh!
„A cautat spre smerenia roabei Sale, ca iata, de acum ma vor ferici toate neamurile” (Luca 1, 48).
Preacucernici parinti si iubiti frati si surori impreuna-rugatori,
[…] In fiecare seara, fiecare dupa putintele noastre incercam sa dam un raspuns smerit, umil, dragostei pe care o are Maica Domnului fata de noi. Intotdeauna m-am intrebat de ce este in traditia noastra, cu precadere a transilvanenilor, sa slujim seara de seara Paraclisul Maicii Domnului? Desigur, sunt si alte ratiuni lesne de inteles, probabil partea aceasta de tara a avut si o istorie un pic mai zbuciumata, mai framantata, cu foarte multe sinusoide, dar cred ca e ceva mult mai adanc, mult mai frumos.
Paraclisul Maicii Domnului se citeste atunci cand sufletul este la intristare, atunci cand luminile sufletului nostru sunt stinse. Si chiar este acolo o indrumare, in Paraclis, ca „se citeste la tot necazul” aceasta rugaciune. Cred ca este un lucru minunat ca noi, doua saptamani, seara de seara, ne gandim la toti cei care sunt necajiti, amarati in lumea aceasta, si sunt destui. Vedeti Biserica cat de cuprinzatoare este Biserica si cum se gandeste ea, in intelepciunea ei, in dragostea ei, care e a lui Hristos – aceasta dragoste a Bisericii -, sa-i prinda pe toti care sunt cu sufletul plin de intristari, „de scarbe”, cum se spune in Paraclis intr-un limbaj mai arhaic, dar poate si mai frumos. Si mai frumos pentru ca descrie starea aceea a sufletului cand se afla la incercare, la cumpana, la rascruce. “A fi in scarbe” – desigur ca termenul are o alta conotatie astazi, insa in vechime avea o alta – e starea aceea de lehamite, stare de deznadejde care te cuprinde si simti ca nu mai poti sa faci absolut nimic, si asta e starea, cred eu, starea adevarata a crestinului, cand nu mai poate sa faca absolut nimic. De ce? Pentru ca atunci se activeaza in sufletul lui credinta si, in momentul respectiv, cand are aceasta certitudine, constiinta faptului ca nu mai poate sa il ajute absolut nimic din ce tine de omenesc, se uita inspre ceruri…
Cat de frumos se spune in Paraclis:
„Ajutorului omenesc nu ma incredinta, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu…”
De ce? Pentru ca ajutorul omenesc este intotdeauna interesat, limitat, si omul, poate atunci cand ai cea mai mare nevoie, nu te ajuta, nu-ti este alaturi! Dumnezeu nu este ca noi, oamenii, sa stiti! Noi avem o gandire despre Dumnezeu asa cum ne raportam noi la cei din preajma noastra. Dumnezeu nu-i ca noi, oamenii! Sa stiti ca Dumnezeu ne ajuta si atunci cand noi suntem netrebnici, si cand suntem murdari, si cand suntem de nimica, si atunci Dumnezeu ne ajuta, pentru ca asta inseamna dragoste dumnezeiasca, dragoste adevarata – sa-l iubesti pe cel de langa tine si atunci cand nu merita lucrul asta, nu merita sa fie iubit – asta e dragostea lui Hristos! Hristos, daca ar fi trebuit sa ne iubeasca pentru ca noi am fi meritat, n-ar fi trebuit sa ne iubeasca nicio clipita! Ar fi trebuit sa Se dea de pe cruce jos in urmatoarea secunda! De ce? Pentru ca la picioarele crucii era ura oamenilor, noianul acesta de rautate al oamenilor, dispretul, privirile acelea ucigatoare, toate se uitau inspre cruce, nimic nu primea Hristos din partea oamenilor decat ura, decat dispret, decat batjocura! Si totusi Hristos ramane pe cruce, Il tine pe cruce dragostea, dragostea Lui sfanta, dumnezeiasca.
Un pic am deviat, aveam altceva in capul meu sa va impartasesc, nu in zadar am pus in capul cuvantului de invatatura un verset din aceasta Evanghelie atat de frumoasa care se citeste seara de seara la Paraclis. Si se citeste seara de seara nu ca sa ne plictisim… Pentru ca, vedeti, mai sunt vanturile acestea ideologice, [care spun ca] avem nevoie mereu de reimprospatare, avem nevoie de nou. Biserica este singura care are aceleasi slujbe, are aceeasi Liturghie duminica de duminica, aceleasi Evanghelii, si chipurile ar da o usoara impresie ca stagneaza, sta tot pe loc, roteste, suceste tot aceleasi texte, tot aceleasi slujbe. Dar cat de adanci sunt aceste slujbe, si cat de adanc e cuvantul lui Dumnezeu! Il citesti de o mie de ori, il iei si il citesti si ti se descopera, iti descopera Dumnezeu sensuri noi si noi, ori de cate ori citesti cuvantul Lui. Asa e si cu toate aceste texte evanghelice care sunt randuite a se citi in cadrul slujbelor noastre.
Maica Domnului Ii spune asa de frumos lui Dumnezeu – vedeti ce relatie personala are Maica Domnului cu Dumnezeu!, nu-i nimic complicat, nu-i nimic sofisticat, totul e simplu si lasa sa graiasca sufletul ei. Vedeti, cand omul este plin de Dumnezeu si are harul Lui in inima lui, nu incearca sa gaseasca tot felul de cuvinte foarte complicate, sa dea o anumita turnura gandurilor pe care le are in capul lui, sa fie cat mai sistematic. Vedeti ca suntem obsedati in lumea aceasta de a fi extrem de sistematici, nu mai lasam sufletul nostru sa se povesteasca el pe sine insusi in fata lui Dumnezeu! Maica Domnului, cand primeste aceasta veste ca Dumnezeu este in pantecele ei, ca Dumnezeu S-a intrupat, – Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, – cat de frumos Il lauda si cum isi deschide ea inima, intreaga fiinta si I-o da lui Dumnezeu in stare de doxologie, de slava!
„Mareste sufletul meu pe Domnul si s-a bucurat duhul meu de Dumnezeu, Mantuitorul meu”,
si aici spune asa de frumos:
Maica Domnului a fost foarte smerita. A fost foarte smerita nu numai pentru ca a acceptat aceasta veste a arhanghelului Gavriil ca din pantecele ei se va intrupa Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, Rascumparatorul nostru, nu numai pentru acel „Asa sa fie!”. A fost smerita si inca pentru ceva foarte important si poate nu indeajuns subliniat. Daca ne uitam un pic in Evanghelie si am vrea sa gasim niste date biografice despre Maica Domnului, nu vom gasi absolut nimic. Si nu e o tragedie! Nu e o tragedie, desi in lumea aceasta in care, vedeti, suntem obsedati de biografii, de memorii, sa lasi ceva pentru posteritate, pentru urmasi, pentru cei care vin dupa tine, Maica Domnului nu are biografie, nu are memorii, nu are nici cel mai mic duh de celebritate, absolut nimic! Traieste intr-un anonimat dumnezeiesc, dumnezeiesc, Maica Domnului! Si vedeti ca acest anonimat al Maicii Domnului, aceasta smerenie extraordinara a transmis intregii crestinatati ca ea trebuie sa ramana vie, vie pana la sfarsitul veacurilor, in inimile oamenilor.
Si spuneam asa, ca sa fiu in ton cu duhul lumii de astazi, daca tot suntem preocupati de celebritate si sa ne consumam viata sub reflectoarele acestea ale sferei publice, ale vietii publice, spun asa: daca vrei cu adevarat sa fii celebru, cauta si vaneaza anonimatul si smerenia, asa cum a trait Maica Domnului, atat de simplu.
Si de ce nu a avut biografia ei Maica Domnului? Pentru ca nu avea nevoie. Viata Maicii Domnului a fost viata lui Hristos. Viata ei s-a identificat cu viata lui Hristos si de aceea nu-i nicio mare tragedie ca nu are biografie. Avem, totusi, anumite crampeie de viata descrise de parintii din perioada postbizantina – Sfantul Maxim Marturisitorul. Insa la modul concret nu detinem niste date biografice. De ce? Pentru ca Maica Domnului a trait intr-o smerenie desavarsita. Viata ei a fost viata lui Hristos, si asta inseamna dragoste si smerenie adevarata. Nu mimare, nici a dragostei, si nici a smereniei. Cand mimezi dragostea, e sentimentalism. Cand mimezi smerenia, nu e altceva decat manierism si eleganta. Dar cand este smerenie adevarata, autentica, pai tu nu mai traiesti viata ta, traiesti viata celuilalt, si asta inseamna dragoste desavarsita! Celalalt traieste in tine, cuprinsul vietii celuilalt te locuieste pe tine insuti si simti ca nu mai traiesti pentru tine, ci traiesti doar pentru celalalt si viceversa. Asta e dragostea adevarata si dumnezeiasca. De ce spun dragoste adevarata, pentru ca aproape este un pleonasm, dragostea nu poate sa fie decat numai adevarata, si nu altfel. Insa e nevoie sa o adjectivam pentru ca in lumea asta, vedem, putem intelegem si altfel, altceva prin dragoste, sau pot fi atatea surogate ale ei.
Maica Domnului a fost smerita si Dumnezeu Se uita doar la oamenii smeriti, cauta inspre oamenii smeriti, ii cerceteaza doar pe cei smeriti. In cei mandri, care sunt plini de sine, Dumnezeu nu incape, nu are loc. Parintele Paisie Aghioritul are o imagine asa, tare frumoasa, asupra ceea e insemna o inima mandra: inima mandra este ca o casa care e intesata de tot felul de lucruri si nu poti sa intri in ea, doar un pic deschizi usa si fotografiezi ceea ce este inauntrul ei, si nu ai sentimentul ca ai intrat inauntru; sunt o groaza, o sumedenie de lucrusoare acolo, in camera aceea. Asa e sufletul mandru, are atatea lucruri acolo, in el, e plin de sine insusi, incat nu mai incape nimeni, nici el parca nu intra acolo, in camara sufletului, deschide din cand in cand usa si i se face greata, ca nu incape nici macar in el insusi. Mai spunem noi ca cineva „e plin de sine insusi”, dar nu e plin nici macar de el insusi, n-are cum, pentru ca nu te lasa mandria sa incapi nici tu in tine insuti, ca daca ai incapea in tine insuti, tu, ca om, ai trai o viata interioara, nu te-ai mai pierde in nimicurile lumii de astazi, in risipa aceasta.
Si Maica Domnului a trait aceasta stare de smerenie adevarata si de aceea Dumnezeu S-a uitat inspre ea. De ce? Pentru ca viata ei se identifica cu viata lui Hristos! La asta suntem chemati si noi, nu la altceva. Nu la altceva! Si, sa stiti ca, in Occident, acolo unde slujesc ne-am cam dumirit. Credinta nu inseamna numai a tine cu strasnicie traditiile: venim, facem un parastas, ne botezam copii, dar habar nu avem ce se intampla si ce inseamna Botezul – stim ca parintele ii face o baita acolo la copil, mergem si mancam si am terminat povestea. Nu, nu, nu! Credinta inseamna altceva – relatie personala cu Hristos, sa stii de ce crezi in El, sa stii, sa poti sa dai marturie despre credinta pe care tu o ai in Hristos, si asta te invata numai daca traiesti in Hristos, daca urmezi viata lui Hristos, gandurile lui Hristos.
Vedeti, un om – ma gandesc la cei din lumea artelor, extind aria, desigur, nu numai strict la pictura, oameni de litera, si asa mai departe – oamenii cand au o pasiune extraordinara pentru un autor, pentru un romancier, pentru un scriitor, pentru un pictor, pentru, nu stiu, un filozof, pai il citesc din doasca in doasca, ii urmaresc tot traiectul biografic al vietii, isi insumeaza, incorporeaza, interiorizeaza si cheltuie atata energie. De ce? Pentru ca sa intre in cel pe care ei il iubesc. Pai si noi putem face acelasi lucru! Avem Evangheliile. In Evanghelie gasim cum gandeste Hristos, gasim cum a trait Hristos, ce a facut Hristos pentru noi, acolo gasim, in Evanghelii, si ar trebui si noi de asa fel sa citim Evanghelia incat intotdeauna sa avem in cap: Doamne, asta e viata Ta, vreau sa o traiesc si eu; is gandurile Tale, vreau sa am si eu gandurile Tale, sa nu mai am gandurile acestei lumi pacatoase care nu fac altceva decat sa ma faramiteze, sa ma rupa in o suta de parti, sa ma disperseze, sa ma, asa, sa ma zdrobeasca, sa ma mototoleasca ca pe o hartie. Vreau sa am gandurile Tale! Pai unde le gasim? In Evanghelie! Cat citim noi din Evanghelie? Foarte putin, cat auzim la Biserica si atat!
Maica Domnului a fost smerita, si-a interiorizat viata lui Hristos, L-a interiorizat pe Cuvantul, pe Cuvantul Care este Hristos, si toata viata ei nu a fost decat viata lui Hristos.
Domnul sa ne ajute sa avem si noi smerenia aceasta atat de frumoasa, atat de simpla… [Nu e] nimic spectaculos in smerenia Maicii Domnului, totul de o simplitate! Asa cum e smerenia, smerenia adevarata, autentica. Si sa traim si noi viata lui Hristos si prin Hristos sa traim vietile celorlalti. Pentru ca, ma gandesc cateodata, daca noi am avea constiinta faptului ca in cel de langa noi este chipul lui Hristos si ca este Hristos in el, sa stiti ca nu ne-am mai permite sa il batjocorim, nu ne-am mai permite sa il barfim, sa il improscam, sa il murdarim, pentru ca am zice: Il murdarim pe Hristos! Si nu l-am mai judeca nici pe acela care poate e desfranat, e un prapadit, e un nesimtit, e un arogant, un badaran! Ne-am ruga pentru el. Asta e atitudinea adevarata, dar ce greu e sa faci lucrul acesta, sa ai langa tine un netrebnic care sa te injure tot timpul si sa te desconsidere, sa nu dea doi bani pe tine, si tu sa te rogi, sa le primesti pe toate ca de la Hristos! Vai, ce greu e!! Doamne, ce greu e!! Pentru ca avem acolo, in noi, inca aceasta stare de pacatosenie care nu ne lasa sa invatam ce inseamna smerenia lui Hristos.
Maica Domnului sa ne ajute si sa parcurgem asa, cat mai este din Paraclis […] si sa ne gandim la toti amaratii lumii de astazi – ca sunt atatia necajiti in toata lumea si intotdeauna ma ganesc cu foarte multa, cu pregnanta, cu putere, cu toata fiinta mea la cuvintele pe care ni le-a lasat mostenire Mitropolitul Bartolomeu intr-un interviu televizat, la postul nostru national de televiziune – a fost chiar zilele acestea reluat acel interviu, in emisiunea Profesionistii. Si era intrebat Inaltul Bartolomeu de catre cea care ii lua interviu:
„Care e cea mai mare tristete a Inaltpreasfintiei Voastre?”
Si Mitropolitul Bartolomeu spune:
„Cea mai mare tristete a mea este ca parintii mei au murit singuri si tristi”.
Sa stiti ca e o mare tristete! Noi suntem de vina daca sunt oameni singuri in lumea de astazi, noi! Nu altcineva, noi! Daca mai sunt oameni singuri si tristi, si nu este tristete mai mare si nu este plaga mai mare in lumea de astazi decat cineva sa fie singur si trist. De aceea noi ne gandim intotdeauna, la Paraclisul Maicii Domnului, cand ne rugam, ne gandim la toti cei care sunt amarati. Vedeti cum i-am pomenit si cum ii pomenesc la fiecare Liturghie,
„pe tot sufletul cel necajit si intristat care are trebuinta de mila si de ajutorul Tau, Doamne”,
„pe toti care sunt bolnavi, in spitale, in azile”,
„pe toti cei care sunt far’ de lucru, far’ de adapost”
Cati oameni n-au de lucru si-si curma vietile, n-au cu ce trai, si-si curma vietile. Si sa ne gandim si la crestinii din Orientul Mijlociu care nu-si pot trai credinta ca noi, sa stiti, nu si-o pot trai, dar sunt mai vrednici decat noi! Stiti foarte bine, circula pe internet, cazul acelei femei din Sudan, Mariam [Meriam], care a fost inchisa, era insarcinata – n-a renuntat la credinta crestina. Noi, daca n-ar fi spus, nu stiu cat am fi avut curajul, si de era pusa in pericol viata noastra sa fi spus: Nu, nu, nu! Intre viata mea si Hristos, Il aleg pe Hristos! Nu stiu. Nu stiu! Nu vreau sa fac procese de intentie, dar nu stiu cati dintre noi am fi avut curajul acela extraordinar. Pai nu poti sa ai curaj daca nu Il ai pe Dumnezeu, daca e numai o idee acolo, si tu esti un crestin de duminici si asa, ca esti botezat, si facem parastase in cimitir, mancam o prescura, o coliva, ceva, si cu asta am terminat povestea. Atunci Il abandonezi pe Hristos in urmatoarea secunda, ca nu-i in tine, n-ai cum! Nu este in tine, ca daca ar fi in tine, pai El ar izbucni din tine, ar iesi si ai coplesi pe toti cei de langa tine!
Domnul sa ne ajute! Amin!”
Pentru aceasta sarbatoare, va mai recomandam:
- NASTEREA MAICII DOMNULUI, “Nasterea bucuriei a toata lumea”. Cuvintele Sfintilor Ioan Maximovici si Ioan Damaschin
- Predica Parintelui Iachint Unciuleac, staretul Putnei (†1998) la NASTEREA MAICII DOMNULUI. Astazi s-a nascut Maria!
- NASTEREA MAICII LUI DUMNEZEU SI A NOASTRA, milostiva mijlocitoare a celor pacatosi si nadejdea cea ne-rusinata in neputinte si nevoi
- Predici audio la NASTEREA MAICII DOMNULUI (IPS Bartolomeu Anania si altii)/ PARINTELE STEINHARDT ne explica in chip unic DE CE O CINSTIM PE MAICA DOMNULUI
- NASTEREA MAMEI LUI HRISTOS-DUMNEZEU SI A NOASTRA. Preasfanta Maica si Fecioara…
- “In Maica Domnului avem in cer o inima de mama”. NASTEREA NASCATOAREI DE DUMNEZEU, NADEJDEA CELOR DEZNADAJDUITI. Nu lasa, maicuta, sa pierim pe cale!
- NASTEREA MAICII DOMNULUI. Predica Parintelui Sofian Boghiu: „Astazi este inceputul mantuirii noastre”
- PARINTELE SOFIAN DESPRE MAICA DOMNULUI si ajutorul ei minunat in inchisoare: “Cand ai un necaz mare sa te rogi Maicii Domnului!” (VIDEO SI TEXT)
- DIN PATERICUL MAICII DOMNULUI (2). PENTRU PRAZNICUL NASTERII PREACURATEI MAICII LUI DUMNEZEU
- Maica Domnului – Bucuria lui Dumnezeu si nadejdea noastra
- Ultimul cuvant al PR. CONSTANTIN VOICESCU: predica la NASTEREA MAICII DOMNULUI, tinuta la MISLEA, in chiar ziua in care avea sa fie ucis
***
- NASTEREA MAICII DOMNULUI. Semnificatia cuvantului Evanghelic “Marto, Marto, te îngrijeşti şi pentru multe te sileşti”: ORICE ABATERE DE LA ALIPIREA DE DUMNEZEU, ORICAT DE SOLEMNA, ESTE CU SIGURANTA PERICULOASA
- S-O IUBIM PE MAICA DOMNULUI, MAICA GRESITILOR, DESCONSIDERATILOR, A CELOR OCĂRÂȚI ȘI SINGURI/ O societate cangrenata de URA si DISCORDIE/ Casatoria – intre iubirea ce ”ne vine” si iubirea ce se lucreaza/ ”NEBUNIA” SI ”SMINTEALA” STRADANIEI DE ”A UMBLA IN CAILE DOMNULUI”
- NASTEREA MAICII DOMNULUI, inceputul “lumii celei noi” a zilei a opta/ INIMA DE MAMA SI CHEMAREA ACASA/ Cum se serbeaza crestineste ONOMASTICA? Ziua Sfintilor sau ziua noastra?/ CRIZA LUMII SI RASPUNDEREA CEA MARE A ORTODOCSILOR
- Maica Domnului este Raiul/ CUM SE CITESC SI TALCUIESC SCRIPTURILE?/ Lupta duhovniceasca/ DE CE SE FERESC UNII OAMENII DE HRISTOS?
***
Legaturi:
- CARE E TAINA NASCATOAREI DE DUMNEZEU SI A CELOR CARE II URMEAZA? Merinde duhovnicesti de la Parintele Sofronie
- “In aceasta lume in care diavolul isi striga isteric chemarile…” DESPRE DISCRETIA SFINTENIEI SI TAINA VIE A SALASLUIRII DUHULUI SFANT
- DE CE O IUBIM ATAT DE MULT PE MAICA DOMNULUI?/ Care este cel mai mare dar al Preasfintei Fecioare? Parintele Cleopa despre FLAGELUL AMBITIEI NEBUNE DE “A FI IN RAND CU LUMEA”: “Cine se mai osteneste astazi sa alunge ciuma mandriei din inima sa?”
***
- Stareta Macrina Vassopoulos: “MAICA DOMNULUI VREA SA-I VORBIM, SA-I SPUNEM UNA SI ALTA… Si Hristos vrea sa strigam la El, vrea sa-L chemam. El este Cel iubit si vrea ca toata dragostea noastra sa I-o dam Lui”
- “CUVINTE DIN INIMĂ” ale Cuvioasei Starete Macrina (III): “S-O IUBIM MULT PE MAICA DOMNULUI! Nici nu poate pune cineva in mintea sa nemasurata dragoste a Maicii Domnului… CE BUN ESTE DUMNEZEU! INDELUNG RABDA… Orice face cineva pentru Dumnezeu, chiar şi cel mai mic lucru, pe toate le va vedea în Cer”
*
- Cum sa castigam si noi ajutorul Maicii Domnului, CUM SA SPORIM LEGATURA NOASTRA CU EA?
- Maicuta Domnului – cea care ne scapa de cursele vrajmasilor, pune pe fuga duhurile rele si ne ajuta grabnic in nenorociri si situatii fara iesire: “Ea pune la inima fiecare lacrima si fiecare suspin”
- SA ALERGAM LA MAICA DOMNULUI!
- PARINTELE SOFIAN DESPRE MAICA DOMNULUI si ajutorul ei minunat in inchisoare: “Cand ai un necaz mare sa te rogi Maicii Domnului!” (VIDEO)
- Cuviosul Arsenie Papacioc: “O, FERICITA INCREDERE! O, SCAPARE SIGURA! MAICA LUI DUMNEZEU ESTE MAICA MEA. SA NE ARATAM FII!”
- Parintele Arsenie: “Maica Domnului e suparata pe aceia care nu-i cer nimic”
- MAICUTA NOASTRA DUPA DUH, MAICA VIETII – cuvinte alese inchinate celei mai sfinte dintre sfinti (Sfantul Siluan Athonitul)
- MAICA DOMNULUI – SINGURA BUCURIE SI ULTIMA NADEJDE INTR-O LUME IN AGONIE
- PARINTELE MACARIE DE LA MAN. PASAREA despre Maica Domnului (VIDEO)
- Sa ne rugam Maicii Domnului, imbratisarea celor nemangaiati si izbavirea celor din primejdii
- RUGACIUNE CATRE MAICA DOMNULUI a celui coplesit de intristare si bantuit de ispite: “Sufletul meu se simte sfarsit; totul imi este greu, chiar si rugaciunea…”
- RUGACIUNI CATRE MAICA DOMNULUI, IZVORUL TAMADUIRII la vreme de necaz obstesc si de prigoana a Bisericii
- MINUNILE MAICII DOMNULUI (extrase)
- O minune a Maicii Domnului din zilele noastre
- Din Patericul Maicii Domnului (1) – “BUCURA-TE, CEEA CE ESTI PLINA DE HAR, MARIE…”
- Maica Domnului – Noul Ierusalim: CUM SA URMAM MAICII DOMNULUI? (Ierom. Ioan Buliga)
- “Adevarul Ortodoxiei fata de Catolicism”: MAICA DOMNULUI. Unde ratacesc catolicii in cultul Preacuratei Fecioare? Ce sunt “profetiile” de la Fatima?
- STARETUL IOSIF ISIHASTUL – MOARTEA CA O CALATORIE LINA SPRE INVIERE sau ADORMIREA IMPREUNA CU “DULCEA MAICUTA”
- GHERON IOSIF: “Nu pot sa va descriu cat de mult ii plac Sfintei Fecioare CUMPATAREA SI CURATENIA”
- Parintele Arsenie Boca despre POST, SPOVEDANIE, RUGACIUNEA MAICII DOMNULUI si LUPTA CU DIAVOLUL. Care este CEA MAI MARE MINUNE?
- CE PUTERE ARE RUGACIUNEA MAICII DOMNULUI?
- Din cuvintele de folos ale unui parinte athonit de o luminata simplitate: “SPORESTE FARADELEGEA si de aceea se apropie a doua Venire. CINE ARE MARE DRAGOSTE CATRE EA, VA FI AJUTAT DE PREASFANTA NASCATOARE DE DUMNEZEU. Maica Domnului are putere, dar asteapta pocainta noastra“
- SFANTA SOFIA, “NEVOITOAREA PANAGHIEI” de la Klisura (†6 mai): “MAICA DOMNULUI PLANGE PENTRU NOI. Genunchii ei sangereaza de la cat se roaga pentru noi… Fiti milostivi. Pocaiti-va, copiii mei… Urgia lui Dumnezeu se apropie”
***
- Arhim. Andrei despre SFANTUL ARSENIE CEL MARE si PUTEREA SFINTEI TACERI LUCRATOARE. Pilda celui care cauta cu dinadinsul “sa ramana ascuns” – sminteala pentru lumea afirmarii de sine si a publicitatii sufocante
- “In zilele cele mai de pe urma adevaratii slujitori ai lui Hristos se vor ascunde de oameni”
- CUVIOSUL PAISIE OLARU (DE LA SIHLA) si DARURILE SALE: Simplitatea, Tainuirea de sine, Smerenia. “In lumea CV-urilor, tainuirea vietii inseamna nebunie”
- “Vezi, nimanui sa nu spui nimic!”. LUPTA CU SLAVA DESARTA si ASCUNDEREA VIETII LAUNTRICE sau: Intre TAINA PAZIRII DUHULUI si TENTATIA SUCCESULUI
- Anecdote duhovnicesti cu parintele Ioil Ianakopoulos: SMERENIE SI “POZA”
- TAINA MANTUIRII si TAINA FARADELEGII IN VIATA NOASTRA. “Dumnezeu, cand se apropie de om, nu apare la televizor, nu face tam-tam, ci intr-o mare taina. Nimic nu ni se vesteste spectacular din partea lui Dumnezeu…” – PREDICA AUDIO a Arhim. Nichifor Horia la BUNAVESTIRE (2015):
- PS Sebastian: DISCRETIA DOMNULUI SI SETEA DE SPECTACOL SI DE SUCCES IEFTIN A LUMII: “Viaţa în Hristos nu are nimic comun cu spectacolul şi publicitatea!“
- SENZATIONAL! SOCANT! SPECTACULOS! 🙂
- PUBLICITATE SAU DISCRETIE? IMAGINE SAU TRAIRE? Cine are nevoie de Hristos? “In loc sa evanghelizeze lumea, Biserica risca sa fie secularizata de duhul lumii”
- PARINTELE TEOFIL ROMAN (Cluj) despre POST SI DISCRETIE: “E foarte multa suferinta în viata noastra din mandrie, pentru ca vrem sa fim apreciati” (si AUDIO)
- Parintele Iona (Ion Patrulescu) de la Oasa despre TRADITIE si MODERNITATE, CALUGARIE si DISCERNAMANT, TACERE si SLAVA DESARTA: “Omul de azi nu mai adera la traditie pentru ca este stapanit de duhul autoafirmarii”
- CUM E POSIBILA MANTUIREA NOASTRA IN “VEACUL ACESTA LAUDAROS”?
- AVVA ISIDOR PILUSIOTUL: “Viata fara de cuvant mai mult foloseste decat cuvantul fara viata”
- MÂNĂ LA ADÂNCUL INIMII!
- SFANTUL IGNATIE TEOFORUL. Predica Parintelui Sofian. “Sa nu cautati sa vorbiti de Iisus Hristos, dar sa doriti lumea. Mai bine este SA TACI SI SA FII, decat SA VORBESTI SI SA NU FII!”
- Raspunsuri esentiale la problemele veacului acestuia din partea regretatului mare duhovnic PETRONIU TANASE: “Omul sa se retraga din cand in cand, ca sa se intalneasca cu Dumnezeu”
- ODINIOARA SI ASTAZI… “Singurul duh care domneste astazi este acela al unei vitrine impodobite, dar false, artificiale”
- CUM SA ADUCEM ROD?
- SFANTUL SERAFIM DE SAROV: Dobandeste pacea si mii de oameni din jurul tau se vor mantui! DAR CARE ESTE SI CUM DOBANDIM PACEA ADEVARATA?
- Sfantul Iona de la Kiev: CE SA FACEM CA SA DOBANDIM MANTUIREA? In cine sau in ce ne punem increderea?
- SCHIMONAHIA SEPFORA – sfaturi duhovnicesti de mare trebuinta pentru crestinii de azi de la o sfanta a zilelor noastre: “Dragii mei, nu va evidentiati pe voi insiva, altfel vor incepe oamenii sa va laude, iar aceasta nu se cuvine deloc. Toate se cuvine sa fie savarsite in taina, si atunci Dumnezeu te va mantui. Vai voua, cand oamenii va vor vorbi de bine!”
- PARINTELE AMFILOHIE BRANZA – interviu in “Familia Ortodoxa”: “Daca de mii de ori te tranteste diavolul intr-un anumit pacat, tu de mii de ori vrei sa te ridici! Mai reduceti zgomotul, mai retrageti-va din agitatie…”
***
- Avem noi CREDINTA ca RELATIE VIE cu Hristos? PARINTELE ARSENIE MUSCALU ne invata CUM SA DOBANDIM SMERENIA si EVLAVIA AUTENTICE, cum sa traim POCAINTA si cum sa spunem adevarul FARA SA JUDECAM?
- PARINTELE STARET IUSTIN MIRON despre “Raiul” si “Casa” tinerilor de la Manastirea Oaşa, despre DRUMUL GASIRII LUI DUMNEZEU, despre NEVOINTA DE A IUBI “IMPUS” si despre CRESTEREA-IMPREUNA: “Rugandu-ne unii pentru altii ne adancim tot mai mult unul in celalalt si incepem sa ne iubim. TREABA BUNA E IMPREUNA, TREABA REA E-N IZOLARE” (interviul integral VIDEO + TEXT)
- SA NU FIM PRICINA DE SMINTEALA… – Cuvant al Parintelui Episcop IGNATIE MURESANUL la Manastirea Paltin (AUDIO): “Daca eu il batjocoresc pe un semen, daca eu il judec, atuncea Il judec pe Hristos, Il batjocoresc pe Hristos”. “DRACUL CONTABIL”, “SUFLETUL – INSECTAR” si “MEMORIA MALEFICA”
*
- E STARE DE ALARMA. ESTE TREBUINTA DE MULTA RUGACIUNE CU DURERE
- RUGACIUNEA PENTRU CEILALTI (I): “De ce te gandesti doar la tine, bunul meu copil, si nu te gandesti putin si la lumea care sufera? Cati nu striga in aceasta clipa: ‘Ajutor! Ajutor!’ si nu exista nimeni langa ei ca sa-i ajute?”
- Cuviosul Paisie Aghioritul ne invata CUM SA NE RUGAM PENTRU CEILALTI (II) – Rugaciunea CU DURERE IN INIMA pentru cazuri concrete si pentru toata lumea
- Cum si pentru ce sa ne rugam? SFANTUL PARINTE PAISIE AGHIORITUL: Sa cerem mila lui Dumnezeu pentru noi insine si pentru ceilalti
- Sfantul Cuvios Paisie Aghioritul despre CUM POT FI AJUTATI SI CUM AR TREBUI SLUJITI CEI BOLNAVI. “Daca nu suspini in pat, suspina cel putin in rugaciunea pentru bolnavi. Daca cerem ceva de la Dumnezeu fara sa jertfim şi noi ceva, rugaciunea nu ne este ascultata”. IMPORTANTA INTELEGERII CELOR INDURERATI
- SA-I ALINAM PE CEI IN SUFERINTA, rugandu-ne pentru ei, ca si pentru cei AFLATI IN IAD: “Mare este milostenia pe care o facem pentru acesti oameni si, daca este posibil, sa varsam in fiecare zi cate o lacrima pentru ei. Nefericirea, chinul, disperarea lor, sa devina suferinta si nelinistea noastra”
- DE CE SUFERINTA? DE CE BOALA? CUM SA IL AJUTAM PE CEL CARE SUFERA? Ne raspunde Parintele Arsenie Muscalu (audio)
- INIMA INDURERATA
- Parintele Savatie – PORUNCA CU SCANDAL: CRESTINISMUL ESTE DRAGOSTE IZVORATA DIN DURERE
- DUREREA ALTUIA – DUREREA NOASTRA. Cum dobandim rabdare si ce folos avem din incercari? ISPITELE INSINGURARII
- El, Cel ce-i vindeca pe cei cu inima zdrobita…
- SA NE GRABIM SA TURNAM MIRUL COMPATIMIRII ASUPRA APROAPELUI NOSTRU! Sa tindem spre Lumina care va straluci in mijlocul intunericul raului din lume!
- Pildele Sfintei Veronica: MILA CA MARTURISIRE A LUI HRISTOS
- SCHIMONAHIA SEPFORA – sfaturi duhovnicesti de mare trebuinta pentru crestinii de azi de la o sfanta a zilelor noastre: “TOTI TREBUIE SA SE ROAGE UNUL PENTRU CELALALT. Puneti inceput nevointei, iar Domnul va va ajuta”
- CUVIOASA MACARIA – MANGAIETOAREA SUFERINZILOR (†18 iunie 1993): “Am ajuns sa traim vremuri rele. Oamenii sunt indeobste vicleni, facatori de rele, nu se supun defel Domnului Dumnezeu… Astazi se poate ajunge la Dumnezeu numai prin boala si necazuri. MI-E MILA DE OAMENI, PLANG PENTRU VOI TOTI”
- MAICA GAVRILIA SI ADEVARATA MARTURISIRE A ORTODOXIEI – 20 de ani de la mutarea in Imparatia iubirii. “DRAGOSTEA ESTE DOAR PE CRUCE”
- Cuviosul EUSEBIU GIANNAKAKIS, “in mijlocul durerii, la capataiul celor suferinzi”, despre PUTEREA MINUNATA A SFINTELOR TAINE ALE SPOVEDANIEI SI IMPARTASANIEI in viata celor bolnavi: “Slava Tie, Doamne! Binecuvantate sunt lacrimile pocaintei!” – ROLUL PREOTULUI DE SPITAL SI FOLOSUL BOLII
- STARETUL EVSEVIE (EUSEBIU) GIANNAKAKIS (†19 iunie) – 20 de ani de la nasterea in cer a duhovnicului chemat sa slujeasca printre cei doborati de suferinta ca un “INGER AL MANGAIERII”, pana ce “A DEVENIT UNA CU DUREREA, ACEEASI FRAMANTATURA…”
- “ORICINE E INDURERAT SI PLANGE, HRISTOS PLANGE CU EL“ (pr. Gh. Calciu)
- ASTAZI NE LIPSESTE MILA
- “CRESTINISMUL RADICAL” AL PARINTELUI IOACHIM PARR: “Aceasta lume moare, iar voi va purtati ca si cum navigati intr-o croaziera captivanta. Vreti sa fiti misionari, dar nu vreti sa traiti dupa Evanghelie. CRESTINISMUL ‘CONFORTABIL’ NU EXISTA!” Ce trebuie sa faca niste MISIONARI ORTODOCSI autentici?
- SFANTUL IUSTIN DE LA CELIE despre misiunea ascetica a Bisericii: “ASCETII SUNT SINGURII MISIONARI AI ORTODOXIEI. Nevoinţa este singura ei scoala misionara. PUNE-TE IN SITUATIA CELOR INDURERATI, PLINI DE TRISTETE SI DE NECAZURI…”
- “Milostenia nu inseamna doar pomana, inseamna daruire de sine” (LARCHET)
- IPS HIEROTHEOS pentru “Lumea monahilor”: “CEA MAI GRAVA BOALA A OMULUI DE ASTAZI ESTE IUBIREA DE SINE. Dragostea nu este un simplu sentiment, nici doar cuvinte de dragoste, ci inseamna asumarea crucii pentru celalalt“. Ce raspuns primesc TINERII AFLATI IN IADUL LIPSEI DE SENS?
- “IUBIREA NEBUNA” A LUI DUMNEZEU si TAINA SLUJIRII: “A te darui, fara sa te impui…”. Parintele Staniloae despre SENSUL CRUCII ca IMPREUNA-PATIMIRE ODIHNITOARE: “Numai Crucea darama zidul; Biserica sta pe iubirea rastignita”
- Parintele Ioan Buliga despre SANATATE, BOALA, SUFERINTA, PACAT si PARTASIA LA RAU: “Dumnezeu va pedepsi pe toti cei care nu plang din cauza multor ticalosii care se petrec in jurul lor”
- Orbirea duhovniceasca: INDARATNICIA IN REFUZUL ADEVARULUI si NEPASAREA FATA DE DUREREA ALTORA. Grozavia de a nu vrea sa vezi si a nu vrea sa iubesti
- LECTIA COM-PATIMIRII: “Lasati-va inimile sa primeasca, sa poarte durerea fratilor, si cu astfel de inimi mergeti la Hristos. Dumnezeul nostru este APROAPE”
- Mitropolitul Antonie de Suroj despre APARAREA DE SUFERINTA ALTORA: Cum sa ne educam inima pentru a o face VIE?
- Parintele Arsenie Boca: “Numai atat bine putem face, cata suferinta putem ridica de pe el”
- PS Longhin Jar (Banceni), conferinta de la Constanta: COPIII, CALEA CATRE HRISTOS (VIDEO – I): “Atunci cand alini durerea unui copil orfan, alini durerea lui Hristos. HRISTOS NU ESTE INDIFERENT CA NOI”
- CE SA FACEM ATUNCI CAND NE SIMTIM INCERCATI LA MAXIMUM? Poruncile = spovedania lui Dumnezeu; incercarile = dovada prieteniei si increderii lui Hristos in noi
- PARINTELE RAFAIL NOICA – predica exceptionala de la Bucuresti despre IMPLINIREA PORUNCILOR si pentru TAMADUIREA DEZNADEJDII (audio si text): “Fiecare om, astazi, este o incarcatura de dureri si de deznadejdi…”
- “Unde este dragoste, ACOLO ESTE PLANSUL”
- Despre LIBERTATEA PIERZARII si despre DUREREA RUGACIUNII PENTRU LUME
- Doua inimi zdrobite. Al Tau sunt eu, mantuieste-ma!
- Arhimandritul Sofronie, scriind DIN ADANCA DURERE A INIMII SI IMPREUNA-PATIMIRE, despre IUBIREA DE PUTERE CARE SFASIE TESUTUL VIETII: “Unora li se pare ca, daca iti pot face vreun rau, trebuie sa se foloseasca de acea putinta, ca omul, de frica raului sa lucreze pentru ei”
o convertire…
https://www.youtube.com/watch?v=g9ksr6Sb_2A