“De multe ori, FOLOSIM OAMENII CA PE PAHARELE DE UNICA FOLOSINTA. Vedem in celalalt doar un OBIECT care ne este UTIL pentru satisfacerea nevoilor noastre, trupesti sau chiar spirituale. OMUL IL FOLOSESTE PE CELALALT, IL EPUIZEAZA, dupa care IL ABANDONEAZA sau IL ARUNCA LA COS”. Parintele Cezar Axinte despre UCIDEREA TAINEI OMULUI prin mentalitatea “utilitarista”, TRATAREA FEMEII, A SEMENILOR si chiar a lui Dumnezeu, CA OBIECTE DE CONSUM

12-09-2019 Sublinieri

Părintele Cezar Petru Axinte (Capela Tinerilor din Mamaia) – Nașterea Maicii Domnului, 08.09.2019

Transcrierea unui fragment:

[…] Nu stim mare lucru despre Maica Domnului – este invaluita in taina. Asa cum, in chip minunat, putem sa intelegem ca este si omul: atunci cand cunoastem pe cineva, cand suntem indragostiti de cineva, tocmai de aceea suntem indragostiti, pentru ca persoana aceea are multe taine, foarte multe taine, [este ea insasi o mare taina]. Pe masura ce noi epuizam persoana aceea, o folosim, avem o posesie din aceasta prin care o facem sa se obiectualizeze In special in epoca noastra, femeia, sarmana, singura, si-a facut din aceasta o virtute: sa se obiectualizeze, adica sa se transforme intr-un obiect. Sigur ca si sub presiunea extraordinara acestei lumi, care este construita de barbati (…), o lume in care nu-si mai gaseste locul si isi cauta disperata locul, femeia a ajuns sa se obiectualizeze. Si prin aceasta sa se desacralizeze si, prin aceasta, sa se lipseasca de taina. Si dragostea, parca este marginita si daca este marginita, atunci nu mai este dragoste, ci este mai mult o inchipuire. Si de aici provine suferinta acestei lumi si strigatul acesta mut al femeii, care nu mai stie ce sa faca, sarmana, sa fie pe plac, sa fie iubita – asa cum ar trebui sa fie iubita, sa fie cinstita, in mod harismatic, dar iata ca nu mai primeste aceasta, pentru ca… omul, in cinste fiind, n-a priceput…. (…)

Taina nu este inaccesibila omului, dar este inepuizabila. Poate asta este pacatul omului: ca vrea sa epuizeze taina. Si in marile iubiri – si cele pe care le canta poetii, si cele pe care, poate, le-am trait noi – pacatul omului, pacatul omenitatii, pacatul naturii cazute a omului este acela ca vrea sa epuizeze Taina, se grabeste sa cunoasca, sa epuizeze Taina. Si omul face asta si cu Dumnezeu.

De multe ori, cei mai multi dintre cei care nu sunt in Biserica cred despre ei ca au cunostinte suficiente, sunt autosuficienti in legatura cu Taina Bisericii. Stiu de toate, au certitudini legate de Biserica, de Dumnezeu, de Maica Domnului si, de aceea, nu-i mai intereseaza [sau nu mai primesc alte cuvinte de invatatura, de indreptare – n.n.]. Este ca o iubire parasita, care aduce doar dezamagire. Un Hristos asteptand, indragostit de om si omul spune: “Te stiu, Te cunosc, Te-am epuizat, multumesc, nu mai vreau!” Acesta este cumva pacatul omului in raport cu omul si in raport cu Dumnezeu si in raspar cu ceea ce cere Dumnezeu: “Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău, din tot cugetul tău şi din toată puterea ta, iar pe aproapele tău ca pe tine însuţi”.

Ei bine, omul se grabeste sa-l epuizeze pe celalalt, se grabeste chiar sa-l inlocuiasca cu ceva care-l satisface din punct de vedere biologic, fara sa-l mai intereseze sa cerceteze taina in adanc. Sa ma iertati ca o sa spun un cuvant care poate fi foarte dur, dar, in orice caz, este real si n-as vrea sa fie smintitor. Astazi, omul, barbatul nu mai priveste la chipul femeii ca fiind delicat, ca fiind taina, ca fiind sublim, ci spune: “ce buna e!“.  Asta denota o grosolanie, o impietrire a inimii, care arata ca omul a obiectualizat pe semenul sau, ca barbatul si-a obiectualizat perechea sa, cu care are o complementaritate exceptionala, pe care Dumnezeu i-a randuit ca impreuna sa fie una, cu scopul de a se mantui. Si deci, obiectualizand femeia, barbatul zice ca este buna, ca o masina, ca o friptura, ca pe orice alt obiect, despre care zicem ca este “bun”, dar este bun numai atata timp cat ne face placere sau ne este util. Si omul a devenit utilitarist.

De multe ori, folosim oamenii ca pe paharele de unica folosinta. Pacatul omului este acesta, ca s-a departat de Taina. Nu mai este capabil sa se uimeasca de celalalt. Vede in celalalt doar un obiect care ii este util pentru satisfacerea nevoilor, fie cele trupesti, fie altele, chiar unele de ordin spiritual, dar omul il foloseste pe celalalt, il epuizeaza, dupa care il abandoneaza sau il arunca la cos. Aceasta este epoca in care traim, cumva mai dura si mai grosolana, cu inimile mai impietrite chiar si decat in vremea sclavagismului….[…]”.

 

Legaturi:

Cultul TRUPULUI DEZGOLIT sau PROVOCATOR si tavalugul nimicitor al DUHULUI DESFRANARII

Părintele Cezar Axinte (VIDEO+TEXT) despre DEMONIZAREA LUMII prin DESFRÂNAREA NERUȘINATĂ, IDEOLOGIA DE GEN, ACCEPTAREA PRUNCUCIDERII ș.a.: “Pare că între poporul român şi Dumnezeu este un munte uriaş de păcate. Astăzi, LUCRAREA DEMONICĂ a cuprins tot pământul, a îmbibat totul. În anii care vor veni, lucrarea demonică va fi considerată ca fiind NORMALITATE“

RAZBOIUL DESCHIS AL DIAVOLULUI DE DISTRUGERE A FAMILIEI SI A FEMEII. Pr. Horia Prioteasa: “Vrajmasul vrea sa fure mirul din casa fiecarui crestin”. Pr. Cezar Axinte: “Astazi cronometrul lumii este in mana femeii”. OBIECTUALIZAREA SI DEZBRACAREA FEMEILOR, alaturi de DE-RESPONSABILIZAREA BARBATILOR – SEMNE ALE SFARSITULUI LUMII

ZOE DUMITRESCU-BUSULENGA (MAICA BENEDICTA) despre PIERDEREA RADACINILOR, A VALORILOR, A CUVIINTEI: “Ne ploconim la modele din afara, de unde am adus drogurile, dezbracarile, casatoriile intre homosexuali… CE FACEM NOI CU TRUPUL? IL EXPUNEM CA PE O BUCATA DE CARNE? E CUMPLIT!”

CRUD, DAR REAL: “VARA este anotimpul in care MODA scoate “carnea” pe piata. Am devenit nu oameni frumosi, ci PICIOARE FRUMOASE, forme provocatoare”

Predica despre IMBRACAMINTEA INDECENTA A FEMEILOR in Biserica a IPS Ieremia, Mitropolitul Gortinei: “Va cer sa placeti lui Dumnezeu prin imbracamintea cuviincioasa, astfel incat sa va fie auzite rugaciunile”

PUDOAREA – VESMANT DE BUNA-CUVIINTA sau despre nevointa acoperirii trupului

ADEVĂRATA FRUMUSEȚE – Bucuria de a fi așa cum ne-a zidit Domnul…

Probleme si dificultati in educarea copiilor: EDUCATIA FETELOR

“Familia ortodoxa”: INTERVIU CU PARINTELE NICOLAE TANASE DESPRE FEMEIE, SEXUALITATE, CASATORIE, TELEVIZOR…

Sfantul Luca al Crimeei: CUVANT IMPORTANT DESPRE INTINAREA DE LA LUME: Sa fugim de nerusinare, de clevetire, de ura si aroganta ucigase, de sectanti!

“CAND RUSINEA FEMEILOR VA DISPAREA, atunci ziua Judecatii va fi aproape“

E VREMEA SA NE TREZIM DIN SOMN!

Cuviosul FILOTEI ZERVAKOS (†8 mai 1980) despre MANTUIREA IN VREMURILE APOSTAZIEI SI NECURATIEI GENERALE, INTR-O LUME VICLEANA SI STRICATA: “Satana face ultimul asalt… Numai la Dumnezeu ne vom putea refugia si sa fim gata pentru asta, caci s-a apropiat sfarsitul acestui veac“

BOLOVANII CARE STAU DEASUPRA CAPETELOR NOASTRE… (Sa recitim impreuna vedeniile ceresti ale Cuviosului FILOTEI ZERVAKOS, †8 mai 1980)

CUVINTE CATRE TINERI ale Mitropolitului IEROTHEOS (Vlachos) DE NAFPAKTOS: “Astăzi, în afara dependențelor trupești, există multe dependențe psihologice și ideologice”. DESPRE RELATIILE TRUPESTI INAINTEA CUNUNIEI: “Orice fruct tăiat înainte de vreme din copac este necopt, acru și nu se poate mânca”

 

***

 

OMUL – ICOANA LUI DUMNEZEU: “Aceasta este valoarea pe care El ti-o da tie!”. De la Adam cel vechi la Noul Adam, Hristos sau DE LA RUSINEA GOLICIUNII LA RE-IMBRACAREA IN VESMANTUL DE HAR AL NEMURIRII

“Cel ce vrea sa fie primul – sa le fie tuturor sluga. INTRAREA E INVERS, DE LA CAPATUL COZII!”. Predici audio la Duminica a V-a a Postului Mare despre IUBIREA DE STAPANIRE, BADARANIA SUFLETELOR NOASTRE si RASTURNAREA IERARHIILOR OMENESTI INAINTEA LUI DUMNEZEU

Arhimandritul Sofronie, scriind DIN ADANCA DURERE A INIMII SI IMPREUNA-PATIMIRE, despre IUBIREA DE PUTERE CARE SFASIE TESUTUL VIETII: “Unora li se pare ca, daca iti pot face vreun rau, trebuie sa se foloseasca de acea putinta, ca omul, de frica raului sa lucreze pentru ei”

PREDICI AUDIO la Evanghelia dregatorului bogat (Arhim. Policarp si Nichifor): “Mantuitorul nu a venit sa asigure succesul in lume, nu a venit sa ne asigure pamanteste. SA NU CASTIGAM OBIECTE SI SA PIERDEM OMUL!”

Părintele PANTELIMON de la Oașa despre FRUMUSEȚEA CU SENS vs. PRAGMATISMUL SĂRĂCITOR în relațiile dintre oameni: “Dacă nu ai relații frumoase, ai nevoie de lucruri. Faptul că în ziua de astăzi ne trebuie atâta materie reflectă tocmai această sărăcie sufletească a noastră” (VIDEO)

“Sa fii prezent si cu sufletul in viata ta”: Parintele Pantelimon Șușnea despre LIBERTATI, INGRADIRI si DEPENDENTE, COMPROMISURI si (NE)IMPLINIRE, FRUMUSETE si (IN)SENSIBILITATE. Lucrarea seducatoare si inteligenta a Raului, COSTURILE ASCUNSE ALE PACATULUI si constrangerea depersonalizanta a patimilor. POSTUL CA EXERCITIU DE LIBERTATE si de redescoperire (VIDEO)

Părintele Pantelimon de la Mănăstirea Oaşa despre DEPRESIE si IMPLINIRE, EGOISM si IUBIRE AUTENTICA, OBSESIA FERICIRII si VOLUPTATEA PERVERSA A NEFERICIRII: “Dacă n-ar fi întâmpinat de su­fe­rinţă, omul ar fi ex­traordinar de su­per­ficial. Cât timp îi merge bine, stag­nea­ză, trăieşte la suprafața sa. IUBIREA E SINGURA SCĂPARE. Bucuria nu vine decât de la Izvorul bucuriei”

BOALA CEA MAI MARE A TIMPURILOR NOASTRE, PE CARE “O AVEM DE PLANS IMPREUNA”

 

***

 

EPISCOPUL IGNATIE AL HUȘILOR – CUVINTE CĂTRE ȘI PENTRU TINERII DE AZI: “Vă îndemn să țineți la cerul pe care îl aveți în sufletul vostru! Nu lăsați pe nimeni, niciodată, să vă pângărească sufletul!” “NU-I LĂSAȚI PE TINERI ÎN MÂINILE CELOR CARE ÎI BATJOCORESC, A TRAFICANȚILOR DE CARNE VIE! Trebuie să luăm atitudine împotriva acestor abuzuri!”

TAINA MAICII DOMNULUI – “ANONIMATUL” DUHOVNICESC, SMERENIA, TACEREA, DELICATETEA DESAVARSITE. Predica de mare sensibilitate a PS IGNATIE MURESEANUL la Manastirea Nicula, de Adormirea Maicii Domnului, 2014 (VIDEO)

CUVINTE SENSIBILE SI INSPIRATE, la Nicula, in ajunul Adormirii Maicii Domnului, ale PS IGNATIE MURESEANUL, despre statornicia credintei, discretia si increderea desavarsite ale NASCATOAREI DE DUMNEZEU: “În chipul Fecioarei Maria aflăm ceea ce s-a pierdut în totalitate în lumea noastră mândră şi agresivă: compasiune, blândeţe, purtare de grijă, încredere şi smerenie” (VIDEO)

Predica PS IGNATIE despre MAICA CELOR SMERITI, a celor singuri si a celor cuprinsi de “viforul scarbelor”, TRAIREA VIETII LUI HRISTOS si TRAIREA VIETII CELORLALTI, in adevarata smerenie si dragoste (AUDIO + TEXT)

CARE E TAINA NASCATOAREI DE DUMNEZEU SI A CELOR CARE II URMEAZA? Merinde duhovnicesti pe calea postului de la Parintele Sofronie

“In aceasta lume in care diavolul isi striga isteric chemarile…” DESPRE DISCRETIA SFINTENIEI SI TAINA VIE A SALASLUIRII DUHULUI SFANT

Parintele Episcop MACARIE – cuvinte MARTURISITOARE si MANGAIETOARE, plus RUGACIUNE fierbinte si inlacrimata CATRE MAICA DOMNULUI, PENTRU VREMURILE DE CERNERE PE CARE LE TRAIM (video, text). MODELUL SFINTILOR IOACHIM SI ANA PENTRU NOI: “De acesti oameni avem nevoie, care nu cauta sa placa lumii si nu se rusineaza sa fie stigmatizati pentru modul lor de viata crestin”

PUTEREA MINUNATA A MAICII DOMNULUI in razboiul cu patimile, in lupta pentru feciorie si in izbavirea din mari primejdii si nenorociri. CUM DESCOPERIM CARE ESTE VOIA LUI DUMNEZEU IN VIATA NOASTRA si cum sa dobandim DISCERNAMANTUL, atunci cand minciuna este amestecata cu adevarul? PROTOS. TEOFAN POPESCU – conferinta de la Iasi: “Cum se poate apropia un tanar de Taina Maicii Domnului?” (VIDEO, TEXT)

CEA MAI CUPRINZATOARE DECAT CERURILE. Omilie despre MAICA DOMNULUI a avvei Efrem Filotheitul: “Maica Domnului se intristeaza pentru necuviinta mare a poporului”

GHERON IOSIF: “Nu pot sa va descriu cat de mult ii plac Sfintei Fecioare CUMPATAREA SI CURATENIA”


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Ce este pacatul?, Curvia, Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Maica Domnului, Nasterea Maicii Domnului, Preot Cezar Axinte, VIDEO, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la ““De multe ori, FOLOSIM OAMENII CA PE PAHARELE DE UNICA FOLOSINTA. Vedem in celalalt doar un OBIECT care ne este UTIL pentru satisfacerea nevoilor noastre, trupesti sau chiar spirituale. OMUL IL FOLOSESTE PE CELALALT, IL EPUIZEAZA, dupa care IL ABANDONEAZA sau IL ARUNCA LA COS”. Parintele Cezar Axinte despre UCIDEREA TAINEI OMULUI prin mentalitatea “utilitarista”, TRATAREA FEMEII, A SEMENILOR si chiar a lui Dumnezeu, CA OBIECTE DE CONSUM

  1. “De multe ori, folosim oamenii ca pe paharele de unica folosinta. Pacatul omului este acesta, ca s-a departat de Taina. Nu mai este capabil sa se UIMEASCA de celalalt. Vede in celalalt doar un obiect care ii este util pentru satisfacerea nevoilor, fie cele trupesti, fie altele, chiar unele de ordin spiritual, dar omul il foloseste pe celalalt, il epuizeaza, dupa care il abandoneaza sau il arunca la cos.”
    Minunat, uimitor, ziditor dar și străpungător și răscolitor este cuvântul părintelui. Omul nu mai este capabil să se UIMEASCĂ de celălalt și cu atât mai puțin de CELĂLALT, de TAINA ÎNSĂȘI, de DUMNEZEU, IZVORUL permanent al celorlalte taine… Astăzi tocmai pentru asta se duce o luptă surdă, pe viață și pe moarte, pentru a-l îndepărta pe omul zilelor noastre de Dumnezeu, de Taină, de Preacuratele Taine, dar și de taina care este omul însuși. Domnul ne cheamă la El prin glasul clopotelor Bisericii, prin copiii noștri, iar vrăjmașul “de la început ucigaș de oameni”, invidios pe dragostea pe care ne-a arătat-o și ne-o arată Bunul Dumnezeu, ne pune înainte surogate de tot felul prin care vrea să ne amăgească că nu există Taină, nici taine, deoarece (șoptește amăgitorul) știința modernă ne explică tot, iar eventualele mistere nedescoperite și neexplicate încă, vor fi în curând elucidate de către știință. Vrea astfel să ne inducă mândrie și autosuficiență, rătăcire de la Adevăr, pierzare și osândire veșnică.
    Nu-mi rămâne decât să vă mulțumesc din toată inima frățiilor voastre, precum și părintelui Cezar Petru Axinte pentru aceste răscolitoare și trezvitoare cuvinte pe care ni le-ați pus la inimă. Bunul Dumnezeu să vă răsplătească dragostea și jertfa.
    Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate