Mitropolitului cipriot NEOFIT – cuvinte de ÎNCURAJARE și SFATURI DUHOVNICEȘTI pentru înfruntarea VREMURILOR DE ÎNCERCARE: “Este o operație care trebuie să se întâmple. Acum, dacă se va face cu anestezie sau fără, va fi dureroasă sau mai puțin, depinde mult de noi. CINE ESTE ÎN POCĂINȚĂ VA AVEA ÎNSĂȘI ACOPERIREA MAICII DOMNULUI”. Care să fie grija noastră principală acum?

11-02-2020 Sublinieri

Ultimul raspuns al Mitropolitului Neofit din conferinta sustinuta in 28 ianuarie 2020 (2h:05`) – Traducere de E. P. pentru “Cuvantul ortodox”:

Intrebare:

Este evident pentru toata lumea, din Grecia si Cipru, ca ne gasim intr-un moment de mare tulburare la nivel mondial, situatie in care si tarile noastre (Grecia si Cipru) se regasesc atat din punct de vedere geopolitic, economic, energetic samd, si este firesc sa ne asteptam ca Orientul Mijlociu sa treaca prin miscari care vor afecta si interesele noastre de suveranitate nationala. Este evident ca Grecia si Cipru se indreapta amandoua singure catre un viitor nesigur. Nu este intamplator faptul ca Sfantul Porfirie a aparut de curand unui profesor caruia i-a spus ca suntem cu adevarat singuri si nu avem nici un aliat sincer alaturi de noi, in afara de ajutorul sfintilor nostri si a Maicii Domnului. De altfel, acest lucru l-a spus si Parintele Efrem din Arizona, recent trecut la Domnul, ca Grecia I-a intors spatele lui Hristos si doarme in propria mizerie. Avand in vedere toate acestea, ce ar trebui sa facem cu totii, cler si popor, precum si clasa politica, astfel incat sa micsoram pe cat posibil raul care pare ca sta sa se reverse asupra noastra? Exista speranta, in conditiile in care nu exista cu adevarat pocainta, ca o mica parte a poporului si a clerului sa schimbe hotararile lui Dumnezeu? Nu cumva e nevoie de o “campanie” nationala de pocainta si rugaciune, care sa influenteze in mod pozitiv cele ce stau sa se intample in tara noastra pe viitor?

Raspuns:

(…) Intrebarea este: exista nadejde, asadar, daca nu exista pocainta adevarata, astfel incat doar o mica parte din popor si cler sa influenteze deciziile lui Dumnezeu?

Desigur ca exista nadejde! Foarte, foarte, foarte multa nadejde! Pentru ca exista Hristos, exista Duhul Sfant, Dumnezeu Tatal, Sfanta Treime! Doamne miluieste! Vai! Doar stim Cine va fi biruitor. Ne spune Apocalipsa acest lucru, ultima carte a Noului Testament. Este Hristos: Am venit ca sa biruiesc, si voi birui! [Celui ce biruieşte îi voi da să şadă cu Mine pe scaunul Meu, precum şi Eu am biruit şi am şezut cu Tatăl Meu pe scaunul Lui. – Apoc. 3, 21]

Toate celelalte sunt intamplari ale istoriei, fie ca vorbim de razboaie, de cutremure, de catastrofe naturale, ciume, boli, morti, caderi. Toate sunt intamplari si acestea trec. Ce am vrea noi? Ca generatia noastra sa nu aiba parte de incercari, de ispite? Daca nu vom avea incercari, cum ne vom sfinti? (…) “Caci trebuie sa fie intre voi si eresuri, ca sa se invedereze cei incercati“…

[Se spunea in intrebare ca] nu exista cu adevarat pocainta... Putina pocainta exista, totusi. Eu sunt increzator. Vad multa lume, mai ales dintre cei tineri, care se marturisesc si plang la spovedanie, cu lacrimi. Ultimele zile am spovedit un baiat caruia ii dadeam mereu servetele. Ce de lacrimi! Asa trebuie sa se fi spovedit Maria Egipteanca. M-am rusinat. Ma gandeam in sinea mea, ca nu am mai vazut asa lacrimi la un credincios. Si imi zic: iata de ce e nevoie ca toti ierarhii sa mai spovedeasca cateodata, ca sa ne smereasca lacrimile acelora ce se marturisesc cu smerenie.

Cand vad ca in Vechiul Testament se vorbeste despre Sodoma pe care a distrus-o Dumnezeu, si Avraam Il intreaba pe Dumnezeu: “Doamne, dar daca vei gasi 25 de drepti in Sodoma, ii vei ierta?”, “Ii voi ierta!”, “Daca daca in loc de 25 vor fi doar 20?”, “Ii voi ierta!”, “Daca in loc de 20, vei gasi doar 15?”, “Ii voi ierta!”, “Daca vor fi doar 10?”, “Desigur, ii voi ierta!”, “Dar, daca vei gasi doar 5?”, “Si pentru 5 ii voi ierta!”. Si zice ca s-a mirat Avraam in sinea lui cand a vazut cat de mare este milostivirea lui Dumnezeu si si-a zis in sinea sa: “Dar ce nenorociti de oameni suntem! Nici 5?!” […]

Acum, in toata Ortodoxia, nu doar in Cipru si Grecia, ci si in Rusia, Romania, Bulgaria, la ortodocsii din Australia, Germania, America, Canada, peste tot – mie imi scriu si din Africa de Sud -, si zic si eu: dar ce dorinta pentru pocainta, rugaciune, asceza, monahism, nu m-am asteptat la asa ceva! Daca eu pacatosul, Neofit, ma stiti cu patimile si greselile mele de atatia ani, am aceasta compatimire pentru ei si mi-e mila de ei, dar Hristos? Nu e El mai milostiv decat mine? Bineinteles!

Deci cred ca se va intampla ce zicea marele Sfant Efrem din Arizona (…) care spunea ca sunt doua scenarii ce s-ar putea intampla: unul este sa fie multe rele si tulburari mari peste tot in lume: catastrofe, nu doar razboaie, in multe regiuni si catastrofe naturale, si toate acestea pentru pacatele noastre. Dar mai exista un scenariu in care vor fi ingaduite mai putine nenorociri, pentru ca se vor gasi inca pe pamant oameni ai pocaintei. Eu cred in cei putini, căci lucrarea aceasta au facut-o mereu putini oameni. Si acestia putini se pare ca exista.

Se zice ca s-a aratat de curand Sfantul Paisie unui fiu duhovnicesc si era foarte bucuros pentru ca Maica Domnului a gasit pocainta pe pamant si Hristos i-a promis ca va ingadui sa se intample mai putine decat cele pe care le asteptam si le-am profetit. Auziti? Profetia, zice Sfantul Porfirie, se da ca sa nu se intample! Auziti? Domnul prefera sa-l faca de ras pe profetul Sau, pentru Iubirea Sa de oameni. Iata de ce am intrat noi in aceasta logica a profetiilor, ca sa nasca pocainta, durerea, frica de Dumnezeu. Slava Domnului! Pare ca ceva s-a intamplat pana acum. Se pare ca se va intampla al doilea scenariu. Sa vedem ce va fi pana la sfarsit. Eu cred si sper in al doilea scenariu, pentru ca exista nadejde, exista popor care se roaga, care se pocaieste.

De asemenea, ne intreaba daca nu cumva e nevoie de o “campanie” nationala de pocainta si rugaciune care sa influenteze in mod pozitiv cele ce stau sa se intample in tara noastra pe viitor?

Dar nu e vorba doar tara noastra! Un lucru care ma deranjeaza este ca noi avem impresia ca Dumnezeu este grec. Ma scuzati, dar Dumnezeu a facut intreg Universul. Nu are Dumnezeu grija si de eschimosi, si de chinezi, de toti? Noi, stiti care este atuul nostru, ca sa spun asa? Suntem botezati si mirunsi, asadar putem sa ne sfintim. Avem mai multe posibilitati, dar si mai mari responsabilitati! Daca nu reusim, se va intampla ceea ce zice Evanghelia: “celui ce i s-a dat mult, mult i se va cere”.

Asadar, noi, ortodocsii, suntem nascuti pentru sfintenie, ceilalti sunt nascuti pentru mantuire! O sa imi ziceti: dar asta se poate in afara Bisericii? Are Dumnezeu caile Sale, nu voi vorbi acum despre asta!

Si aceste evenimente care vor veni, razboaie, si celelalte care vor urma, migratie si boli, vor conduce multi, multi oameni cu bune intentii nu doar la pocainta, ci la cunoasterea adevarului, a adevarului ortodox. Asa sa stiti. Asadar, este o operatie care trebuie sa se intample. Acum, daca operatia se va face cu anestezie sau fara, va fi dureroasa sau mai putin, depinde mult de noi.

Erdogan va face putine lucruri. Este destept, chiar daca are multe masti, iar asta va duce la distrugerea sa, dar stie sa negocieze. In legatura cu noi, va declansa un mic episod, cum a fost cazul Imia. Va cadea Erdogan, si dupa el vor prelua puterea oameni fara experienta, filo-occidentali, kemalisti, si acestia vor crea mari probleme. Dar, mai apoi, vor strica relatiile cu Rusia, Rusia se va infuria…

Asta este in legatura cu noi, dar nu suntem doar noi in lume… Stia cineva acum o saptamana ca China va trece prin asa martiriu? Si acum, sa stiti ca China il va si exporta in toata lumea. Toti vom fi afectati. Dar sfintii ne spun ca cine este in pocainta va avea insasi acoperirea Maicii Domnului si a Arhanghelului Mihail. Pentru ca acesti oameni vor trebui…, dupa ce se vor termina razboaiele si catastrofele, ii va folosi Biserica pentru apostolat. Invatati sa va rugati, invatati sa va pocaiti, sa iertati si sa iubiti, sa va impartasiti si veti avea acoperire si protectie.

Maine, daca m-ar omori, sa zicem ca ma omoara pentru ca spun ceea ce spun, sa plec ca marturisitor! Ce frumos, ce frumos! (…)

De aceea, sa nu ne ingrijim exagerat pentru aceasta viata pamanteasca. Viata este in alta parte! Acestea nu sunt ale noastre, oamenii lui Dumnezeu ne invata ca viata este altundeva.

Am fost de curand sa-l vizitez pe Gheronda al meu, Simeon, si am stat multe ore, cand in tacere, cand vorbind. El este bolnav si ii este greu sa vorbeasca, nu este nici vorbaret din fire, este un om al tacerii. Pe mine ma caracterizeaza supra-entuziasmul. El este un om de o mare sfiala. Si ii zic la un moment dat: “Ah, Gheronda, daca nu-si gaseste omul inima, fie printr-o boala, sau printr-o incercare, sau calomnie, nu a facut nimic, ii trece viata degeaba”. Si, cum am zis asta, dintr-o data se ridica din pat si ma imbratiseaza zicand:Da, fiule, asa e cum ai zis: totul este sa ne gasim inima, sa vorbeasca Hristos inimii noastre. Si zic si eu: Fii atent! Un om al tacerii cauta esenta, nu sta sa se piarda in detalii.

Desigur, va zic acestea, pentru ca daca este unul care s-a apucat sa “profeteasca” si sa se faca de ras in Cipru sunt eu, asa cum v-am spus, ca sa trezesc pocainta si in sufletul celorlalti frati.

Dar pentru noi, oamenii credintei, putina sau multa, cata are fiecare, grija noastra trebuie sa fie alta: “inima curata zideste intru mine, si duh drept innoieste intru cele din launtrul meu”.

Sa aveti grija sa nu intrati in aceasta cursa a fricii, a grijilor, preocuparea voastra sa fie inima curata si conlucrarea cu Duhul Sfant, pe Care toti L-am primit in momentul Mirungerii. Si sa pomeniti nume, multe nume, si vii, si adormiti. Va rog, ajuta foarte mult si pe cei de sus, si pe noi, cei de jos.

Acesta este ultimul cuvant, asa ca o “racoritoare” din mica noastra experienta si marea noastra neputinta, ca sa luati putere.

Legaturi:

Cuviosul Paisie Aghioritul: TOATA CHEIA AICI ESTE: SA SE POCAIASCA LUMEA!

Din cuvintele de folos ale unui parinte athonit de o luminata simplitate: “SPORESTE FARADELEGEA si de aceea se apropie a doua Venire. CINE ARE MARE DRAGOSTE CATRE EA, VA FI AJUTAT DE PREASFANTA NASCATOARE DE DUMNEZEU. Maica Domnului are putere, dar asteapta pocainta noastra”

Parintele grec ELPIDIE: “Va cer sa va rugati toti impreuna, sa faceti un lant al rugaciunii… Sa nu va speriati cand veti vedea ca se vor aprinde focuri in jurul Greciei, ca vor fi linsati oameni politici si state se vor prabusi”

DIN PROFETIILE CUVIOSULUI AMBROZIE LAZARIS: “Vor veni ani grei, dar nu va temeti!”

Cuviosul FILOTEI ZERVAKOS (†8 mai 1980) despre MANTUIREA IN VREMURILE APOSTAZIEI SI NECURATIEI GENERALE, INTR-O LUME VICLEANA SI STRICATA: “Satana face ultimul asalt… Numai la Dumnezeu ne vom putea refugia si sa fim gata pentru asta, caci s-a apropiat sfarsitul acestui veac“

STARETUL SIMON ARVANITIS: “Va veni ziua cand nu veti avea loc sa ingropati mortii din nenorociri si boli si ii veti ingropa in gropi comune”

CUVINTE VII SI TARI DE LA UN SFANT IN VIATA, PARINTELE EFREM DIN ARIZONA (mai 2014): SODOMIA VA ADUCE RAZBOIUL NUCLEAR! “Hristos nu poate tolera astfel de pacate. Razboiul va incepe din cauza pacatelor… Vom trece prin mari dureri”

“DOMNUL NU-I LASA PE AI SAI” – Viata si harismele unui proroc al veacului XX: SFANTUL CUVIOS KUKSA DE ODESSA

Proorociile schimonahiei Nila – 10 ani de la adormire (6 martie): “MAI INTAI DE TOATE, RUGACIUNEA!”

Din cuvintele prorocesti ale Cuvioasei schimonahii Macaria: “CURAND TOATE VOR VENI UNA DUPA ALTA… DOMNUL STIE CUM SA-I ASCUNDA PE AI SAI”

Sfaturi duhovnicesti de la MAICA MACARIA (11 iunie 1926 – †18 iunie 1993): “ORICE S-AR INTAMPLA, ROAGA-TE INTOTDEAUNA DOMNULUI, NU LUA IN SEAMA NIMIC ALTCEVA!”

SCHIMONAHIA SEPFORA – sfaturi duhovnicesti de mare trebuinta pentru crestinii de azi de la o sfanta a zilelor noastre: “TOTI TREBUIE SA SE ROAGE UNUL PENTRU CELALALT. Puneti inceput nevointei, iar Domnul va va ajuta”

AJUTOR SUPRAFIRESC, INDULCIRE HARICA SI “SATURARE CEREASCA” IN TIMPUL FOAMETEI SI IN VREMEA OCUPATIEI. Icoana Rastignirii varsand sange – semn al inceputului razboiului. MAICA MACRINA: “Dumnezeu mi-a dat sa inteleg ce anume da El in vremea lipsei. Cand se lasa cineva pe sine cu totul lui Dumnezeu, atunci El il hraneste”

CUVIOSUL IOSIF ISIHASTUL: “Daca rugatorii pentru lume vor lipsi, atunci va fi sfarsitul”

Sfantul Serafim de Virita sau despre PUTEREA RUGACIUNII IN VALTOAREA RAZBOIULUI

SFANTUL SERAFIM DE VIRITA – marturii minunate, tulburatoare si pline de invataminte despre puterea sfinteniei si necesitatea faptelor credintei (II): “PENTRU POCAINTA TE-A SALVAT DOMNUL!”

SA-I ALINAM PE CEI IN SUFERINTA, rugandu-ne pentru ei, ca si pentru cei AFLATI IN IAD: “Mare este milostenia pe care o facem pentru acesti oameni si, daca este posibil, sa varsam in fiecare zi cate o lacrima pentru ei. Nefericirea, chinul, disperarea lor, sa devina suferinta si nelinistea noastra”

CUVIOSUL PAISIE: “E STARE DE ALARMA. ESTE TREBUINTA DE MULTA RUGACIUNE CU DURERE”

RUGACIUNEA PENTRU CEILALTI (I): “De ce te gandesti doar la tine, bunul meu copil, si nu te gandesti putin si la lumea care sufera? Cati nu striga in aceasta clipa: ‘Ajutor! Ajutor!’ si nu exista nimeni langa ei ca sa-i ajute?”

Monahul Moise Aghioritul despre sensul preocuparii cu semnele vremurilor: DE LA SPECULATII SI PANICA LA CERCETAREA LAUNTRICA SI PREGATIREA PRIN CAINTA

“Situatia actuala poate fi remediata numai duhovniceste, nu intr-un mod lumesc”. Monahul MOISE AGHIORITUL despre PROFETICUL CUVIOS PAISIE si tendintele de rastalmacire a cuvintelor sale

“Sa nu ne ingaduim naivitatea, sa nu dormim in opinci”. CLARIFICARI SI AVERTISMENTE NECESARE PRIVIND PROFETIILE SI FALSELE PROFETII APOCALIPTICE

PROOROCUL IONA SI NOI. Cine l-ar mai asculta?

 

***

Predica MITROPOLITULUI NEOFIT DE MORFOU cheama la CURATIREA INIMILOR PRIN POCAINTA: “Problema nu sunt ceilalti, problema suntem NOI, pentru ca ne-a slabit credinta, dragostea dintre noi si catre Hristos… TOTI VOM FI SMERITI, si laicii si clericii, si politicienii, si oamenii simpli. Pentru ca trebuie sa se intample planul lui Dumnezeu si nu al oamenilor” (audio, TRADUCERE)

Omilia MITROPOLITULUI CIPRIOT NEOFIT DE MORFOU la Inaltarea Sfintei Cruci: “Cand ne rastignim prin pocainta trupul si sufletul, vom avea dreptul la Inviere si ca persoane, si ca popor”. CEA MAI MARE PROBLEMA – NU CEA POLITICA, CI LIPSA SMERENIEI SI A LUCRARII DE CURATIRE A INIMII (si audio – gr.)

“DE ACUM INAINTE PROFETIILE VOR DEVENI STIRILE ZILEI… Avem nevoie de o operatie chirurgicala profunda“- Mitropolitul cipriot NEOFIT despre nevoia de pocainta, CATASTROFELE NATURALE care urmeaza legalizarii pacatelor impotriva firii si SEMNELE apropierii ultimului RAZBOI MONDIAL: Atacarea Iranului de catre Israel si caderea lui Erdogan

MITROPOLITUL NEOFIT (Cipru) despre SEMNELE VREMURILOR, apropierea Razboiului Mondial si a MARILOR CUTREMURE. Care sunt motivele pentru care ingaduie Dumnezeu nenorocirile si CE AVEM DE FACUT: “Nu Dumnezeu provoaca aceste probleme, ci pacatele oamenilor. IN ACESTI ANI, INMULTITI RUGACIUNEA! Este foarte important sa fim gasiti in pocainta”

“Ceea ce a inceput din Siria, acum continua cu Libia, maine va ajunge la stramtorile Bosforului si vedem pe mai departe, cu razboiul mondial…”. Omilia MITROPOLITULUI NEOFIT DE MORFOU la praznicul SFANTULUI STEFAN, INTAIUL-MARTIR, despre caile de dobandire/activare a DUHULUI SFANT, “SUFLETUL SUFLETULUI”. “Asa sa vorbim sfintilor, cu simplitate si cu smerenie”

“SA INTELEGEM ORTODOX EVENIMENTELE care se intampla. SA VA RUGATI NU DOAR PENTRU GRECIA, ci pentru toate tarile despre care veti auzi ca vor trece prin propriile lor incercari in urmatoarele saptamani si luni – si vor fi multe acestea”. PREDICA MITROPOLITULUI NEOFIT al Ciprului in urma cumplitelor incendii din Peninsula Atica (VIDEO, TRADUCERE)

O noua predica a MITROPOLITULUI NEOFIT (Cipru): “2018 – UN AN CRITIC. RECUNOASTEREA IERUSALIMULUI DREPT CAPITALA A ISRAELULUI – PUNCTUL DE INCEPERE A CELUI DE-AL TREILEA RĂZBOI MONDIAL”. “Martiriul este o realitate contemporana cu noi. Se poate sa vina ceasul cel greu si deodata va trebui sa marturisim”. SA CULTIVAM POCAINTA, SA CEREM CREDINTA SI RABDARE!

“HRISTOASE AL MEU, DA-MI RABDAREA SI CREDINTA SFINTILOR!” – Predici noi ale MITROPOLITULUI cipriot NEOFIT DE MORFOU (audio, text): “Trebuie sa stiti ca EXAMENELE INCEP! Trebuie cu totii sa fim gata de mari evenimente neasteptate”

MITROPOLITUL NEOFIT de Morfou primește sfat de la o maică sfântă să ne îndemne la RUGĂCIUNI COMUNE LA ORELE NOPȚII, pentru a putea lupta cu duhurile de DISPERARE ȘI FRICĂ și pentru că… “țara noastră este în pericol și țările tuturor ortodocșilor sunt în pericol”


Categorii

Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Mitropolitul Neofit de Morfou, Pocainta, Portile Iadului, VIDEO, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

13 Commentarii la “Mitropolitului cipriot NEOFIT – cuvinte de ÎNCURAJARE și SFATURI DUHOVNICEȘTI pentru înfruntarea VREMURILOR DE ÎNCERCARE: “Este o operație care trebuie să se întâmple. Acum, dacă se va face cu anestezie sau fără, va fi dureroasă sau mai puțin, depinde mult de noi. CINE ESTE ÎN POCĂINȚĂ VA AVEA ÎNSĂȘI ACOPERIREA MAICII DOMNULUI”. Care să fie grija noastră principală acum?

 1. Multumiri ,frati admini si E.P., precum si Parintelui Mitropolit Neofit.

 2. Apoi cum să nu strigi ,,Bogdaproste” fraților pentru asemenea ,,pomeni” duhovnicești ??? Pentru ca BUCURIA care ne-ați făcut-o nouă să v-o răsplătească Multmilostivul Dumnezeu și Măicuța Domnului însutit și înmiit !!! Și vouă și lui E.P. și ÎPS Neofit și tuturor celor care au contribuit la ,,îmbucurarea” sufletelor noastre !!!
  Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

 3. Sa se revizuiasca………dar sa nu se schimbe nimic!
  Frumoase cuvinte, incurajatoare dar nici nu stim care e varianta hard si care e varianta soft.
  Poate varianta soft sa fie….foarte hard pentru noi!
  Iar varianta hard o sa fie ceva de neimaginat!
  ideea e ca nu scapam! Si asa de bine o sa fie, ca o sa incepem, inainte de marile incercari ( razboaie, boli, migratie, etc), cu virusul din China. Acum m-am linistit! Poate chiar nu o sa mai prindem razboiul!
  Lasand gluma si sarcasmul la o parte, parintele ne-a invatat bine sa ne traim viata in pocainta si dragoste de Dumnezeu si de semeni si sa ne rugam pentru neam si lume. Cat mai mult si cat mai des! Doamne, ajuta!

 4. @eucred
  ÎPS Neofit ne-a învățat foarte bine cred eu, pentru că acum este nevoie de multă rugăciune cu durere pentru cei care nu vor să audă de Dumnezeu și Măicuța Domnului și cu atât mai puțin să facă Voia Lui Dumnezeu…
  Dacă ne uităm la ce amploare au luat ,,mizeriile” vrăjmașilor Lui Dumnezeu cu chip de om în jurul nostru, nu poți să nu te întrebi, cum de ne mai rabdă Multmilostivul Dumnezeu ??? Dar ceea ce mi se pare cel mai grav, este faptul că avem tendința, conștientă sau nu, să ne obișnuim cu aceste ,,mizerii” și să credem că nu mai putem face nimic împotriva lor… Și iată că ÎPS Neofit ne arată că putem lupta împotriva lor prin rugăciunea noastră cu smerenie și cu durere pentru cei care se află în suferință sufletească și trupească, dar și pentru cei care ne urăsc, ne prigonesc și ne asupresc pe noi !!! Noi nu suntem pregătiți moarte, suntem slabi și de aceea au putere asupra noastră ,,cei care ne urăsc, ne prigonesc și ne asupresc pe noi”, care sunt slugile lui Mamona (conștient sau nu). Iar Mamona tocmai asta dorește, să ne urâm unii pe alții, spre deosebire de Domnul Iisus Hristos care ne-a învățat să ne IUBIM unii pe alții !!! În fond și la urma urmei, de murit trebuie să murim cândva, dar să ne ferească Bunul Dumnezeu, pe noi pe toți, să murim urând pe cineva !!!
  Săptămâna trecută a murit fără veste, Dumnezeu să-l ierte, un cunoscut în vârstă de 60 de ani (a cărui soție este bolnavă de cancer pulmonar sau mediastinal, așa ceva), în urma unui infarct miocardic…Mai fusese căsătorit înainte, dar acum era recăsătorit și a rămas în urmă și un copil. Nu cunosc situația exact, pentru că el era din altă parte, locuia la noi în comună, dar lucra într-un oraș alăturat (aprox. 55 km). Vestea a căzut în comună ca un trăsnet… Deci, nu putem face nimic decât pocăința noastră sinceră și rugăciunea noastră să le punem la picioarele Lui Dumnezeu, pentru că nu ne ajută cu nimic dacă știm ce urmează a se petrece în lume, dar nu suntem pregătiți de drum, de trecerea dincolo, de întâlnirea cu Domnul Iisus Hristos, care poate fi în orice moment. Măcar dacă avem SINCERITATE SMERITĂ și ne recunoaștem neputințele noastre și ne rugăm să ne ajute Domnul nouă și tuturor celor care au nevoie de ajutorul Bunului Dumnezeu, mai putem avea nădejde că nu ne va lăsa Domnul să plecăm nepregătiți, El Care ,,nu voiește moartea păcătosului, ci să se întoarcă și să fie VIU” !!!
  Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

 5. @Romil
  Asa e frate! Amin?

 6. Pingback: IPS Neofit de Morfou despre TRANSFORMAREA ANXIETATII SI A GRIJII IN RUGACIUNE PRIN INCREDINTARE TOTALA IN VOIA LUI DUMNEZEU: “Este necesar sa avem mai multa comunicare cu Tatal ceresc ca sa scada stresul” (VIDEO, traducere) | Cuvântul Ortodox
 7. Pingback: “SINGURA SOLUTIE este SA NE TOPIM IN RUGACIUNE catre Dumnezeu si catre Maica Domnului. Orice altceva este insuficient! ACUM SE VOR CERNE LUCRURILE…” – Predica PREASFINTITULUI DAMASCHIN DORNEANUL de praznicul Buneivestiri, in vreme
 8. Pingback: MITROPOLITUL NEOFIT DE MORFOU (CIPRU) a fost nevoit sa accepte INCHIDEREA BISERICILOR pentru popor in urma unui ordin prezidential. SFATURI PENTRU CREDINCIOSI IN VREME DE IZOLARE."Daca nu ne folosim si de acest prilej pentru a ne intari duhovniceste,
 9. Superb cuvant, intr-adevar.

  Un cuvant care aminteste ca nu e loc de deznadejde cand privim la Hristos. Daca Petru ar fi continuat sa priveasca doar la Invatatorul lui si nu la haul de sub talpi, nu s ar fi clatinat pe apa, si ar fi strabatut pas cu pas toata marea daca era nevoie.

  Eu nu stiu cum e la voi, dar in jurul meu observ cate binefaceri a adus aceasta izolare – in familii dezbinate, in tineri rataciti, in suflete putin credincioase, in oameni dependenti de vicii sau aflati in vrajmasie. Cand ies afara oamenii isi zambesc si sunt serviabili ca niciodata pana acum. Sigur ca exista exceptii, dar tendinta generala asta e.

 10. @ Doroteea:

  Esti cam singura care vede astea, sincer, majoritatea vedem oameni ingroziti, haituiti, deprimati, iar in familii tensiunile cresc si nu e decat inceputul… Mi-e cam teama ca discursul asta incepe sa semene cu cel al propagandistilor covidieni. Noh, daca unora va prieste atat de tare izolarea, puteti sa mai stati si dupa aceea, dar crede-ma ca majoritatea o resimt foarte apasator si nu le face deloc bine. Atat. Saptamana cu pace!

 11. @admin

  Ti e teama degeaba.
  Mesajul nu era ca ne place in izolare. Ci ca aceasta cruce a izolarii a avut si efecte bune – ca orice cruce de altfel. A facut oamenii sa se problematizeze.
  Cei care zambeau pe strada nu o faceau de bucuria izolarii, ci pt ca ajunsesera sa aprecieze cu adevarat prezenta celuilalt, a fratelui, bucuria comuniunii umane pe care incepuseram sa o uitam.
  Bref: acest regim de cazarma pe unii i o fi inrait, dar pe altii i a facut sa aprecieze darurile libertatii si mai ales bucuria aproapelui. Mai exact, le a deschis inimile. Or asta nu e putin lucru.
  Da, tensiunea sociala creste, asa e. Asta e altceva. Dar eu nu cred ca aceasta problema – evidenta, si nu ma refer la covid, te asigur – se va rezolva ‘civic’. Ci prin rugaciune insotita de pocainta si dragoste inclusiv pt vrajmasi.Numai dupa si daca devenim mai buni vor veni si solutiile lumesti.
  Parerea mea.

 12. @Doroteea
  Si eu vad la fel lucrurile. S-a oprit masinaria, s-a oprit colivia in care alergau veveritele si acum au inceput sa aibe timp se gandeasca la lucruri pe care nu voiau sa le bage in seama. Insingurarea este rea pentru cei mai multi, pentru ca nu pot face fata asaltului gandurilor si se afla astfel intr-o companie proasta, a propriilor amintiri si traume. Dar sunt si unii care isi pot gasi pacea launtrica in singuratate si se pot folosi de ea spre induhovnicire.

 13. Pingback: IPS NEOFIT DE MORFOU – indemnuri, sfaturi si talcuiri duhovnicesti pentru vremurile de incercare pe care le traim (I): “Vrem sa dobandim linistea? Sa avem mangaiere intr-o lume in care toti si toate ne infricoseaza? Doar Duhul Sfant poate face
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate