NEBUNIA PENTRU MAI-MARII LUMII vs. NEBUNIA INAINTEA LUI DUMNEZEU. “Izbavirea” de boala – intre LOCKDOWN, MASCA SI VACCIN. “Oare lupta aceasta este chiar anticovid sau mai există ceva în spatele acestei lupte? Să mărturisim credința noastră chiar cu prețul oprobriului public”

13-02-2021 Sublinieri

Predică de seară a Pr. Tudor Ciocan, luni, 23.11.2020:

„Preacucernice părinte și iubiți frați creștini,

O să încerc să nu fiu prea lung, pentru că este ora destul de târzie și pentru că deh, suntem în starea aceasta în care trebuie să dăm cu subsemnatul după o anumită oră. Într-o stare foarte aproape de starea de lockdown.

Ați auzit de multe ori cuvântul ăsta, lockdown și noțiunea respectivă și știm ce înseamnă. Înseamnă că trebuie să stăm îngrădiți în casele noastre. Am aflat și eu cu mare surpriză că era un cuvânt folosit deja, o noțiune folosită în psihiatrie până să vină această pandemie. În psihiatrie, lockdown era folosit pentru închiderea nebunilor violenți. De asemenea, am aflat cu surprindere că era folosit lockdown ca termen în jargonul jandarmilor de pușcărie și era folosit pentru închidere. În SUA și în țările de limbă engleză, denumește închiderea în niște spații izolate a deținuților violenți care se revoltă. Or, deodată aceste două trimiteri m-au lămurit mult mai mult, când ni s-a spus că suntem în lockdown, cam cum suntem considerați. O mulțime nebună și violentă, posibil violentă, care trebuie închisă ca să fie disciplinată. Mulțime nebună și violentă.

Și ați auzit ieri Evanghelia Sf. Apostol Luca (…) unde Dumnezeu îi spune: „Nebune! în noaptea aceasta vor cere de la tine sufletul tău. Și cele ce ai pregătit ale cui vor fi?” De asemenea, auziți în cea de a V-a Evanghelie de la Sfântul Maslu în pericopa despre cele zece fecioare că cinci fecioare sunt numite în textul nostru românesc așa, mai „mângâiat”, neînțelepte; în textul grecesc sunt chiar nebune. Deși altădată Mântuitorul interzice cu desăvârșire să-l numim pe fratele nostru nebun, raca.

Cum să împăcăm noi toate astea?  Pe de o parte, unii ne consideră un fel de nebuni și ne închid ca pe nebuni. Sau ca pe cei care sunt pușcăriași, deci au făcut rele și fărădelegi și sunt și posibil violenți sau violenți și ne închid. Pe de altă parte, Dumnezeu folosește termenul de nebun și interzice folosirea termenului de nebun de către noi, creștinii.

În primul rând, textul Evangheliei nu-i inițial în limba română, e în limba greacă. Acolo există mai multe feluri de nebunie. Există nebunia neînțelepciunii, cel care nu înțelege principiile universului, să-i spunem așa, și există nebunia omului lipsit de practică, cel care de pildă încearcă să zidească un ditamai blocul, fără să-i facă fundație, undeva unde curge apa și unde se va prăbuși. Nebunia omului lipsit de simț practic. În Evanghelie, când se vorbește despre bogat și despre fecioarele cele nebune, se vorbește despre această lipsă a simțului practic. De ce? Pentru că în practica noastră noi putem dobândi mântuirea, în lucrarea noastră practică de zi cu zi putem să dobândim mântuirea. Zis-a cel nebun întru inima sa: nu este Dumnezeu! Deci iată că mai există nebunie și în Vechiul Testament. De asemenea, Saul înnebunește la un moment dat. Așa încât să ne uităm bine ce înseamnă nebunie pentru Dumnezeu, ce înseamnă nebunie pentru cei care conduc lumea.

Nebunia din perspectiva dumnezeiască este trăirea vieții fără gândul la mântuire. Lipsit de acest tip de simț practic, anume că-n lumea aceasta și-n viața aceasta trebuie să ne dobândim mântuirea prin lucrarea noastră practică, prin faptele noastre, care sunt o consecință a credinței noastre. „A credinței noastre” înseamnă a cunoașterii noastre despre Dumnezeu și a încrederii noastre în Dumnezeu. Nebunia pentru mai-mari lumii acesteia înseamnă să nu asculți de ei. Înseamnă să gândești despre Dumnezeu și să trăiești pentru Dumnezeu. Înseamnă să încerci să trăiești viața aceasta altfel decât ni se propune.

Și ni s-a propus tot timpul, pe filiera aceasta apuseană o bunăstare materială. Știți prea bine sau s-a spus deja că unul dintre modurile prin care capitalismul a biruit socialismul, comunismul sovietic și la noi, a fost prin difuzarea serialului acela, Dallas, unde erau niște multimilionari. Cei mai tineri nu știu, cei mai în vârsta sigur știu. Familia Ewing, niște multimilionari care aveau o piscină și aveau și cai, ceva ce niciodată n-am fi putut noi visa aicea în comunism. Și spuneam iată, se poate trăi [și altfel]. Dar era un țel foarte înșelător. Nu spun că era bine în comunism, era rău în comunism. Libertatea de gândire era strașnic supravegheată. Partea materială era și ea rea, nu puteai să te duci să-ți cumperi ce voiai, nu găseai pâine la un moment dat decât pe cartelă, zahăr, carne… Le știți pe toate celelalte. Dar libertatea de gândire era strașnic supravegheată. Dincolo, s-a propus, nu în primul rând libertatea de gândire pentru oameni, ci s-a propus această bunăstare. Iată că acuma nici libertatea de gândire nu se mai poate. Bunăstarea mai există încă. Putem să ne cumpărăm încă pâine și salam și ce mai vrem noi acolo. Putem să ne cumpărăm încă fără cartelă. Dar libertatea spirituală deja este redusă. Deja a vorbi altfel și a gândi altfel decât se dispune de sus este… începi să fii culpabil, vinovat.

Corupția ucide. Ați auzit asta foarte bine. La noi în țară. Și văd că de fapt este, iarăși, o lozincă universală, cel puțin pentru spațiul lumii anglo-saxone. În China, coruptul e împușcat și-și plătește și glonțul.Corupția ucide!” Ați mai auzit această lozincă? Oare am devenit atât de curați, cei care ne conduc din februarie până acum, încât nu mai sunt corupți? Nu mai există corupție? Nu! Acum ne centrăm cu toții pe lupta cu covid. De acord. E o luptă mare, o luptă grea, e o luptă parșivă cu un inamic așa-zis foarte parșiv. Cu toții, pentru că este o luptă mondială! Uniunea Europeana a dat recent legi privitor la discriminarea pozitivă pentru minoritățile sexuale. În plină luptă anticovid.

Și atunci încep să mă uit și eu. Oare lupta aceasta anticovid este chiar lupta aceasta, sau mai există ceva în spatele acestei lupte? Oare este cumva doar o iluzie lupta aceasta la care suntem cu toții constrânși? Și trebuie să ne arătăm supunerea și convingerea prin purtarea de pildă a măștii și trebuie să ne punem masca aceasta?  Vrem, nu vrem, trebuie s-o punem. N-o pui, ești amendat. N-o pui, societatea, dar nu toată societatea, dar o parte foarte guralivă a societății se uită foarte urât și face foarte mult scandal. Crezi în ea, nu crezi în ea, trebuie s-o porți. Masca vine deja pe figură. Pot s-o îndepărtez de la mine când vreau, în principiu. Și acum, cu riscul amenzii, pot s-o îndepărtez. Nu spun s-o îndepărtăm. S-ar putea să fie de folos.

Vine pasul următor pe care nu mai pot să-l îndepărtez: vaccinul! „Izbăvitorul”! Pentru că am fost duși în situația aceasta în care să fim împinși spre disperare, cu o frică generată dintr-o minciună. Și asta o vedem iarăși, cu ochiul liber. Cunoaștem oameni care s-au îmbolnăvit, cunoaștem foarte mulți care s-au însănătoșit și continuu să spun, până acum cunoaștem foarte puțini care au murit. Cunoaștem! Nu mă uit la televizor, nu mă gândesc la televizor și la media. Noi, în jurul nostru, în lumea noastră. Și dacă ne-am sonda puțin și anii trecuți, dar atunci nu ne puneam problema asta, și anii trecuți am fi cunoscut oameni care au murit. Dar suntem înfricoșați să nădăjduim în acest vaccin care va intra în mine și nu-l voi mai putea scoate afară ca pe mască. Și va fi presiunea aceasta mediatică, publică a societății așa-zis civile să ne facem vaccinul. Iar cei care nu vor dori vor fi considerați paria și bineînțeles că li se vor reduce drepturile. Mă întreb și eu, oare celor din comunitățile acestea, minoritățile acestea despre care am vorbit mai înainte, dacă nu-și vor face vaccinul li se vor reduce drepturile? Nu știu. Mă întreb.

Vedeți că deja ne îndepărtăm foarte tare de ceea ce ar trebui să fim. Deja lumea în jurul nostru, mai-marii lumii acesteia, și când mă refer la mai-marii lumii, mă refer la mai-marii lumii, nu la micii noștri guvernatori, ce sunt ei, principi și alte asemenea mici aristocrații. Mai-marii lumii acesteia au intrat în luptă cu Dumnezeu. Și intrând în luptă cu Dumnezeu, vor să antreneze întreaga lume în luptă cu Dumnezeu.

De-acuma, pentru noi este și un timp al mântuirii și dăm slavă lui Dumnezeu pentru acesta. Nici măcar nu trebuie să facem sute de mătănii. Nu trebuie să facem cine știe ce mari eforturi ascetice, ci este suficient să păstrăm în sufletul nostru, în mintea noastră, în inima noastră mărturisirea de credință aceasta, că Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu celui Viu, este Mesia cel Adevărat. Să mărturisim aceasta, credința noastră chiar cu prețul oprobriului public. Și dacă credem cu adevărat că Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu, Mesia cel Adevărat, nu vom mai aștepta mântuire din altă parte. Nu vom mai aștepta izbăvirea din boala veacului acesta de la altcineva.

Pentru că vedeți, bogatul spune atunci: Am de toate, suflete al meu, bucură-te și te veselește,  am ce mânca, am ce bea, de-acum mă pot bucura și mă pot veseli. Nu suntem bogați. Noi aicea suntem săraci, foarte săraci. Nu ne  comparăm cu asemenea bogăție. Dar vaccinul merge pe acest gând: „Gata, m-am vaccinat! De-acum  pot să mă bucur și să mă veselesc!”. Exact același gând. Bogăția nu se referă numai la material, se referă și la sănătate. În momentul în care am impresia că am sănătatea trupească asigurată, pot să mă bucur și să mă veselesc. Și „Nebune, ce vei face, că în noaptea aceasta vor lua de la tine sufletul tău!” Și mai mult decât atât. Am citit acuma, ieri, legat de vaccinul ăsta. Unul dintre oficialii care se ocupă de vaccin la noi în țară spunea că cei care se vor vaccina vor trebui să poarte mască la fel de mult ca și cei nevaccinați. Până nu se va ajunge la imunizarea în masă – n-a mai spus „de turmă”, slavă Ție, Doamne! Și atunci unde și spre ce ne îndreptăm?

Încă o dată, dăm slavă lui Dumnezeu pentru că trăim în aceste vremuri în care mântuirea o dobândim mai ușor decât [o puteam dobândi] până-n ianuarie-februarie 2020. Este suficient să nu ne lăsăm influențați, manipulați, iluzionați de media, de net, de cei care conduc foarte de sus lumea aceasta și care vor să fim o masă de manevră, ci să păstrăm fiecare dintre noi cu tărie în viața noastră, și s-o spunem și celor din jurul nostru – chiar dacă se vor uita suspicios la noi, chiar dacă poate nu ne vor mai deschide ușa, chiar dacă sunt casnicii noștri, se poate întâmpla și aceasta – dar s-o spunem cu credință și cu bucurie, că Iisus este Fiul lui Dumnezeu celui Viu. Și credința în Iisus, Fiul lui Dumnezeu celui Viu va avea roade și-n lumea aceasta, anume pacea, liniștea, împăcarea, dreapta socotință, înțelegerea adevărată a ceea ce e bine să fac și ceea ce nu e bine să fac, ascultarea adevărată. Și mai ales adevărul în lumea acesta îl vom dobândi prin credința în Hristos și, mai ales,  mântuirea, în viața veșnică! AMIN!”

 

Legaturi:

Pr. TUDOR CIOCAN despre STRATEGIILE ANTIHRISTICE DE RUPERE A CRESTINILOR INTRE EI, DE BISERICA SI DE DUMNEZEU in vremurile noilor forme ale “luptei de clasa”. ISPITA GRIJII EXCESIVE PENTRU SANATATE si a exacerbarii FRICII DE IMBOLNAVIRE (audio, text)

PS SEBASTIAN: “Ce am învățat în izolare?” – ADEVĂRURI INCOMODE DESPRE PANDEMIE și cu ce rămânem din ea. “Prea pare profitabil coronavirusul pentru păpușarii lumii, ca să-l mai declare vreodată mort! Cred că au prins gustul conducerii lumii cu noi în case… Și atunci: Pa, libertate și democrație”

***

DE CE A INGADUIT DUMNEZEU PANDEMIA unui virus fabricat si care este solutia “care ne poate tine cu mintea intreaga inaintea acestui asalt”. Cuvant duhovnicesc despre IDEOLOGIA NEOMARXISTA, APARAREA FAMILIEI, BOALA, FRICA SI VACCIN (video, text)

“A nu-L lua pe DUMNEZEU si MOARTEA in ecuatia vietii tale e greseala absoluta”. INVESTITI IN DUMNEZEU SI IN SUFLET! “In vremea noastra, TRUPUL A AJUNS SA FIE STAPANUL LUMII, pentru ca sufletul a tacut”

Avertismentele profetice ale Parintelui Ioanichie: “SA NU RAVNITI LA FERICIREA CELOR DIN OCCIDENT! E vremea sa ne rugam! Vremea s-a scurtat, anii cei grei s-au apropiat“. CAT TIMP MAI POATE DAINUI ROMÂNIA?

Parabola bogatului caruia i-a rodit tarina. TALCUIRE ACTUALA SI PROFUNDA A PR. GHEORGHE HOLBEA: “Momentul adevarului este cel in care ramanem cu noi insine”. VIATA – SIMULACRU si CULCUSIRE IN VREMELNICIE?

Bogatul caruia i-a rodit tarina. CARE SUNT ROADELE NEBUNIEI PACATULUI?

Parintele Gheorghe Calciu despre BOGATUL CARUIA I-A RODIT TARINA si TIRANII CARE SE CRED NEMURITORI (si video)

PILDA BOGATULUI CARUIA I-A RODIT TARINA. Predici si talcuiri (Sfantul Luca al Crimeei, PS Sebastian, Pr. Coman)

 

***

“Ce neam de hiene nemernice suntem, popor omorator de Dumnezeu care a rastignit pe Domnul slavei?” LUPTA NEBUNA SI TRAGICA A OMULUI PENTRU A-SI OMORI IZVORUL VIETII. Pastorala PS Sebastian la Inviere: “DUMNEZEU DERANJEAZA pentru ca refuza sa moara, in pofida tuturor stradaniilor”

PARINTELE PAISIE AGHIORITUL DESPRE ANTIHRIST: “Totul va deveni un spital de nebuni. Vin ani grei, vom avea incercari mari. Crestinii vor avea mare prigoana”

PROFETIA SFANTULUI ANTONIE, IN CURS DE IMPLINIRE SUB OCHII NOSTRI: “Va veni vremea ca oamenii sa innebuneasca si cand vor vedea pe cineva ca nu innebuneste se vor scula asupra lui, zicandu-i ca el este nebun, pentru ca nu este asemenea lor”

 

***

Sfantul Serafim de Viriţa: “Banii si inselaciunile lumii vor pierde mai multe suflete decat prigoana ateista!”

“POCAINTA este si o IESIRE DIN IDOLATRIA MODERNA. Noi am intrat in imperiul asta al ‘BUNASTARII’, al vietii ‘mai bune’, pentru ca DIAVOLUL STIE CA FACE MAI MULTA ROADA CU ‘BUNASTAREA’ DECAT CU PRIGOANA – Predica audio in Duminica Sfantului Ioan Scararul a PROTOS. IOAN de la SIHASTRIA PUTNEI

VEACUL INSELARII, VEACUL DESFRANARII. Predica Protos. Ioan Buliga (audio + text) despre PROPAGANDA EDUCATIEI SEXUALE si a SODOMIEI, inrobirea economica a tarilor si a familiilor. BUCURIILE PIERDUTE ALE COPIILOR ABANDONATI TEHNOLOGIEI. De unde sa incepem schimbarea in bine?

“Exact ca la razboi, cand toti erau plecati, asa am ajuns si noi acum…”. Omilia Protos. Ioan despre RAZBOIUL CARE NE DECIMEAZA DEJA, camataria celor care conduc lumea si INTOARCEREA LA SIMPLITATE. MAMONA sau DUMNEZEU? “Timpul este bani” sau TIMPUL E SANSA DE POCAINTA? (audio + text)

Invataminte si reflectii duhovnicesti in vremea crizei. ATENTIE LA IMPRUMUTURI SI LA “OFERTELE TARI”!

INSELACIUNEA BOGATIEI CONSUMISTE SI BINELE DIN RAUL CRIZEI ECONOMICE. Cum sa ne raportam la criza? (II) Saracie si cugetare duhovniceasca

Arhim. Nectarie Mulațiotis: “NOI CA POPOR NE-AM INDEPARTAT DE HRISTOS SI DE ACEEA DUMNEZEU A PERMIS SA NE CONDUCA TIRANII. Norii negri si marea ceață se apropie. Suntem in fața celui de-al treilea razboi mondial“

PARINTELE ANTHONY KARBO (SUA) despre educatia copiilor in Biserica si despre purtarea cu tinerii cazuti in pacate. “TRAIM FARA DUMNEZEU SI NICI NU NE DAM SEAMA! Astazi diavolul nu ne mai lupta cu gloante, ci ne copleseste cu dulciuri”

“Occi­dentalii au câştigat bunăstarea, dar, o dată cu ea, au pierdut comuniunea cu Dum­nezeu şi caută acum tot felul de surogate”. CALDURA HARULUI SI LUMINA IUBIRII IN TINUTURILE SI IN INIMILE RECI SI INTUNECOASE ALE NORDULUI

PĂRINTELE VALERIAN PÂSLARU: “Parvenitismul a sufocat virtuțile poporului român. Nu ne mai ajunge! Ne ducem și ne vindem în țări străine ca niște sclavi, ca să ne ridicăm niște case cu fudulie” (VIDEO, TVR)


Categorii

Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Pandemia Covid-19, Preot Tudor Ciocan, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “NEBUNIA PENTRU MAI-MARII LUMII vs. NEBUNIA INAINTEA LUI DUMNEZEU. “Izbavirea” de boala – intre LOCKDOWN, MASCA SI VACCIN. “Oare lupta aceasta este chiar anticovid sau mai există ceva în spatele acestei lupte? Să mărturisim credința noastră chiar cu prețul oprobriului public”

  1. Pentru mine, cuvintele parintelui sunt ca un pahar cu apa rece intr-o zi calduroasa. Imi racoresc sufletul si imi dau curaj sa merg mai departe.
    Va multumesc pentru ca ni-l faceti cunoscut!

  2. Pingback: Părintele TUDOR CIOCAN: “Ceea ce gustăm acuma, această limitare a libertății este doar sămânța societății viitoare în care ACEASTĂ LIBERTATE ESTE NIMICITĂ! În momentul în care începi să cedezi libertatea, ÎN CHIAR TRUPUL TĂU, la p
  3. Pingback: ROBIA EGIPTEANĂ și ÎNROBIREA NOASTRĂ PRIN ÎNDULCIRILE BUNĂSTĂRII din societatea modernă. CUM IEȘIM DIN ROBIA DE ACUM? Cuvânt al Părintelui Tudor Ciocan (AUDIO, TEXT) | Cuvântul Ortodox
  4. Pingback: IN CINE NE PUNEM INCREDEREA SI NADEJDEA SI DE CINE ASCULTAM? Pr. Tudor Ciocan despre RAZBOIUL NEVAZUT care se da pentru sufletul nostru si INSELARILE LUMII, in pandemie | Cuvântul Ortodox
  5. Pingback: Pr. Ioan Dumitriu: SĂ NU LUĂM DECIZII ÎN STARE DE PANICĂ sau sub manipularea propagandei, ALE CĂROR EFECTE LE VOM RESIMȚI ȘI LE VOM REGRETA MAI TÂRZIU! “Nu trebuie oare să fim prudenți la tot ce ni se oferă? Pentru că în vremuri de criz
  6. Pingback: Părintele Tudor Ciocan avertizează: “VINE PESTE NOI O DICTATURĂ, UN NOU VAL TOTALITAR, IAR BISERICA VA FI UNA DINTRE PRINCIPALELE ȚINTE. Vor încerca să deformeze învățătura de credință, încât să se conformeze complet învățăturii o
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate