PS BENEDICT la Duminica Sfinților Români: “CÂND VINE DOMNUL, NU MAI STAI PE GÂNDURI. Așa trece viața noastră: AMÂNÂND, AMÂNÂND, AMÂNÂND… Sunt atâtea semne din partea lui Dumnezeu că NU SE MAI POATE TRĂI AȘA” (video, text)

24-06-2020 Sublinieri

PS Benedict Bistrițeanul: „Sfinții români – rezistența credinței neamului românesc”

Cuvântul de învățătură al Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, rostit în Duminica a 2-a după Rusalii (a Sfinților Români), 21 iunie 2020, la Mănăstirea Telcișor-Buscatu, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul resfințirii bisericii așezământului monahal:

“[…] Domnul vine si ne cauta in fiecare loc si mai ales acolo unde muncim, unde ne desfasuram viata zilnica. Si le spune pe rand, lui Petru si lui Andrei, fratele lui si apoi lui Iacob si apoi lui Ioan fratele lui: Veniti dupa Mine! E atat de scurt cuvantul pe care Domnul il adreseaza si totusi atat de puternic. Nu le da explicatii, de ce sa Ii urmeze Domnului, nu le zice nimica, doar atat: Va vreau cu Mine! Vreau sa Imi urmati Mie!

Atat de puternic este cuvantul Domnului, incat ei nu cer explicatii. Pentru ca noi de regula cerem foarte multe explicatii. Cand cineva ne roaga pentru ceva intrebam: Dar de ce, dar cum?; si mai zicem si acest lucru: Dar mie cat imi iese de aici? Domnul ii cheama direct pe fiecare si zice: Veniti dupa Mine! Si ei nu precupetesc sa Ii urmeze Domnului, lasa toate.

Si ne explica Evanghelistul Matei acest moment folosind doua cuvinte care se repeta in cazul amandurora dintre cei trei frati. Ni se spune asa, ca lasand toate au plecat, atunci, “lasand toate. Vorbim in acest sens de o intensitate a momentului. Cand vine Domnul nu mai stai pe ganduri. Nu e ca si cand vecinul iti spune: Vino pana la mine la o cafea. Cand Domnul te cheama, le lasi pe toate si te duci, pentru ca nu mai ai sansa tot timpul sa ti se intample asa. E acea intuitie a prezentului.

Astazi, de exemplu, Dumnezeu ne-a chemat sa venim la [manastirea] Buscatu [la Sfanta Liturghie]. Cand azi dimineata ati primit acest gand in minte, imbraca-te si du-te la Buscatu, nu mai stam pe ganduri, plecam, ca e ploaie, ca e vant, nu mai stam pe ganduri pentru ca e chemarea pe care ne-o face Domnul astazi, nu ieri si nu maine. Pentru ca nu stim daca maine vom mai acea aceasta sansa. [Maine]-le nu e al nostru. E foarte important sa intuim aceasta chemare a lui Dumnezeu si sa-L ascultam pe Dumnezeu,  nu sa amanam. Ca asta e problema noastra majora, ca amanam. Nu ma duc duminica asta la biserica ca ploua, ca e frig, lasa ca ma duc duminica viitoare. Duminica viitoare vine cineva in vizita, nu ma duc acum, ca ma duc duminica cealalta. Si asa trece viata noastra: amanand, amanand, amanand. Si Domnul zice: nu asa! Eu vreau sa vin astazi in casa ta. Pentru ca asa stim din Evanghelie, spune de mai multe ori: Astazi s-a facut mantuire casei acesteia. Cand te cheama Domnul, nu mai stai pe ganduri, nu ai voie sa mai stai pe ganduri, ci le lasi toate.

Si aici se exprima aceasta radicalitate a chemarii: ca la Dumnezeu nu merge cu jumatati de masura, nu merge sa Ii dam 5 minute din zi, ci merge sa-I dam toata ziua, de dimineata pana seara, cand muncim, cand ne rugam. Daca ne rugam numai cand ne rugam, sa stiti ca nu ne rugam. Cand femeia face curatenie in casa, cat s-ar putea ruga de frumos: Doamne, curata sufletul meu precum curat eu casa aceasta! Cand se duce omul la munca, zice: Doamne binecuvanteaza familia mea care trebuie sa traiasca din ce fac eu aici. Si asa mai departe, toate lucrurile pe care le facem, daca le facem cu rugaciune, Domnul este prezent acolo si viata noastra se schimba foarte tare.

Si ne spune Evanghelistul Matei ca in cazul amandurora le lasa pe toate. Cand e vorba de Petru si Andrei ne spune asa: indata au lasat mrejele si au mers dupa El. Pai mrejele erau instrumentul prin care pescuiau, erau locul de munca. Nu muncim duminica, nu muncim in sarbatori, cand Domnul ne cheama la biserica. Le lasam pe toate si ne ducem sa ne intalnim cu El. Iar cand vine vorba de Iacob si de Ioan ne spune Evanghelistul Matei ca au lasat corabia, dar si pe tatal lor, si au mers dupa El. Au lasat toate, au lasat familia, au lasat munca si L-au urmat pe Domnul, pentru ca ce este mai de pret in aceasta lume decat sa-I urmezi Domnului?

Toate celelalte ni se vor adauga noua, zice tot Domnul, daca mai intai cautam Imparatia lui Dumnezeu. Daca cautam lumea mai inainte de Imparatia lui Dumnezeu, cum spune romanul, nu avem hasnă de nimica. Nu ne tihneste nimica, pentru ca nu este spor acolo, nu este binecuvantare. Cand cauti pe Dumnezeu mai intai si le faci si pe celelalte, Dumnezeu iti da belsug, Dumnezeu iti da dar, Dumnezeu iti da binecuvantare in casa. Noi le cautam exact invers, pe celelalte si abia la sfarsit Il cautam pe Dumnezeu, cand nu mai avem alta sansa.

E nevoie sa renuntam fiecare dintre noi la ceva pentru a ne intalni cu Dumnezeu. Nu se poate pur si simplu sa Il primim pe Dumnezeu in confortul nostru, trebuie sa renuntam la ceva, sa renuntam poate la somnul de dimineata, sa renuntam la mancarea care ne tihneste atunci cand este post randuit de biserica, sa renuntam la confortul de a sta la o masa de povesti, fata de a urca la Buscatu, care nu e chiar lucru usor, mai ales ca vremea a fost mai neprielnica. Asa a ingaduit Dumnezeu. E nevoie sa renuntam la ceva pentru a ne putea bucura. Orice lucru care aduce o bucurie durabila nu se face altfel decat prin jertfa. Trebuie sa jertfim ceva, sa renuntam la ceva, ca Dumnezeu sa vina in viata noastra si sa ne aduca bucurie.

Si apoi Evanghelia se termina frumos: toti cei patru Evanghelisti au mers dupa El. Este un semnal si un cuvant profetic si pentru noi cei de astazi. Vedeti, Dumnezeu a ingaduit pandemie, a ingaduit vremuri grele, poate aici nu atat de mult ca in alte parti. E vremea sa mergem dupa El, sa ne intoarcem de la rau inspre bine. Sunt atatea semne din partea lui Dumnezeu ca nu se mai poate trai asa. Ca lucrurile, dupa cum ni se arata, nu ne conduc la Dumnezeu, dar ceea ce trebuie sa ramana este credinta noastra ortodoxa si buna randuiala a romanului dintotdeauna. Ei, in acest moment, primind chemarea lui Hristos, au intrat in scoala Lui si timp de trei ani au invatat cum sa se comporte, cum sa traiasca frumos, cum sa asculte de legea lui Dumnezeu si sa traiasca frumos. Si apoi ne spune Evanghelistul Matei ca impreuna cu Domnul Hristos ei participau la misiunea pe care El a avea de facut. Si ce facea? Invata, propovaduia si ii tamaduia pe oameni. E foarte important si noi sa invatam, sa avem in casa noastra o Sfanta Scriptura si sa citim in fiecare zi cate un capitol din Evanghelie. Mama sa citeasca in preajma tatalui si a copiilor sau copiii, dupa ce cresc, sa ii invatam sa citeasca cate un capitol din Scriptura, iar noi, ceilalti, cei mari, sa stam in jurul lor si sa ascultam. In loc sa mearga televizor la nesfarsit si sa auzim vrute si nevrute care ne tulbura si ne arata lucruri mai mult rele decat bune, cat de bine ar fi ca macar 20 minute, 15 minute sau si mai putin sa I le dam lui Dumnezeu. O rugaciune impreuna, o lectura din Sfanta Scriptura impreuna si apoi copiii cresc frumos de acolo incolo. Invatam Legea lui Dumnezeu, invatam sa traim frumos dupa cum El ne invata.

Ne-am urcat astazi pe acest munte frumos ca sa fim mai aproape de Domnul si sa ii praznuim in mod special pe Sfintii Români, pentru ca astazi este ziua dedicata lor. Sfintii Români sunt cei care au trait frumos, au stiut legea lui Dumnezeu din Scriptura si ne-au invatat in decursul timpului si pe noi sa traim frumos. Avem aceasta multumire de la Dumnezeu ca noi suntem deodata nascuti crestini ortodocsi. Am fost crestini dintotdeauna si ne bucuram si suntem recunoscatori lui Dumnezeu ca pe plaiurile noastre, in Dobrogea, L-a trimis pe unul dintre apostoli, pe unul dintre cei pomeniti astazi in Evanghelie, pe Apostolul Andrei, care ne-a adus vestea cea buna, ne-a propovaduit credinta si, de la el, generatii dupa generatii romanii au trait frumos legea lui Dumnezeu in bisericile pe care ei si le-au construit.

Pe ei ii praznuim astazi, pe ei cei care ne-au invatat, pe ei care si-au amestecat sangele cu sangele neamului nostru si cand se amesteca sangele unui sfant cu sangele nostru atuncea sangele nostru se curata. Stiti dumneavoastra, cand e o boala grea se face transfuzie de sange, sange curat inlocuind sangele acela bolnav pe care il avem in organism. Asa se intampla si cu sfintii. Sangele lor curat amestecandu-se cu sangele nostru vindeca neamul intreg si de aceea noi suntem, din mila lui Dumnezeu, pana astazi crestini ortodocsi pentru ca si-au amestecat sangele lor cu sangele nostru. Cand cineva merge dupa Hristos, se dedica totalmente lui Hristos, isi sfinteste viata si isi umple sangele de harul Sfantului Duh si sangele lui se raspandeste in tot neamul si ne curata si ne sfinteste pe noi pe toti.

Pe ei, Sfintii Romani, i-am numi rezistenta credintei si neamului romanesc, pentru ca nu le-a fost usor. Asta numai daca ne gandim la vremurile comuniste: cati au murit in inchisorile comuniste marturisind credinta in Hristos, dar nu au dat inapoi. Si as zice ca noi suntem in conditii mult mai usoare decat atuncea, dar foarte usor renuntam la credinta in Dumnezeu, foarte usor, si credinta noastra de 2000 de ani o parasim in favoarea altor credinte care au aparut de putini ani si care dezbina neamul nostru romanesc. Ei sunt exemple vii ale acestui lucru: credinta noastra este viata noastra, credinta noastra este sangele nostru.

Acest crez ne-a facut si pe noi astazi sa facem acest efort de a ne urca la manastirea Buscatu si de a participa la aceasta slujba frumoasa de resfintire a bisericii urmata de Sfanta Liturghie.

Dumnezeu e bun cu noi si sunt convins ca jertfa dumneavoastra, mai ales ca nu a fost putina, o va rasplati Dumnezeu cu varf si indesat, cum stie El, si fiecare veti primi in inima mangaierea de care aveti nevoie.

Legaturi:

“…Iar ei, INDATA lasand mrejele, au mers dupa El”: Taina uceniciei: INCREDEREA TOTALA IN DUMNEZEU. Fericita graba de A ASCULTA DE HRISTOS si a-L urma: “Nu mâine sau poimâine, ci ACUM începe lucrul cel bun!”

CHEMAREA PRIMILOR APOSTOLI. Cum Il urmam noi pe Hristos? Conditiile bunului raspuns la chemarea lui Dumnezeu: SMERENIE, ASCULTARE SI RAVNA

Evanghelia chemarii primilor Apostoli: CINE L-AR MAI URMA AZI PE HRISTOS?

CUM SE APROPIE DUMNEZEU DE INIMILE NOASTRE SI CUM II RASPUNDEM NOI? “Credem mai mult cuvantului lui Hristos sau cuvantului lumii acesteia, care pe toate le rastalmaceste? SA NU PLECAM DIN BISERICA SI SA AVEM O ALTA VIATA, PARALELA”. Predica audio a Parintelui Nichifor la Duminica a II-a dupa Rusalii

CHEMAREA PRIMILOR UCENICI. De ce Hristos i-a ales pe pescarii cei simpli, iar nu pe cei “destepti” si eruditi? NOI VREM SA MANTUIM INTREAGA LUME CU MINTEA NOASTRA, CU TEORIILE NOASTRE, fara sa avem o legatura vie cu Dumnezeu si fara sa ni se zdrobeasca inima de DURERE PENTRU FRATI

URMAREA CHEMARII LUI DUMNEZEU SI INCREDINTAREA IN PURTAREA SA DE GRIJA IUBITOARE. Predica audio a Parintelui Ciprian Negreanu: “Dumnezeu nu bate obrazul omului care se intoarce”. CE FEL DE COPII NE VREA TATAL?

PREDICI la DUMINICA SFINTILOR ROMÂNI (audio, text): “Sa cerem ajutorul sfintilor români si al SFINTILOR INCHISORILOR pentru vremurile grele prin care trecem!”. CUM POATE PIERI NEAMUL CAND SE STRICA “SAREA PAMANTULUI”?

***

“Lasa mortii sa-si ingroape mortii lor…”

TIMPUL ROADELOR: ACUM!

VREM NOI CU ADEVARAT SA NE MANTUIM?

Sfantul Teofan Zavoratul: CUM SE DOBANDESTE HARUL TREZIRII DIN SOMNUL PACATULUI? (I) Boala de obste: AMANAREA

Recomandare de carte: “INIMĂ ZDROBITĂ. DESTINUL UNUI TATĂ”. Experiența sfâșietoare a unui PĂRINTE în care NE VOM REGĂSI MULȚI și învățămintele amare, dar vii, ale creștinului care CONȘTIENTIZEAZĂ RATAREA TIMPULUI și a multor semne-clopot trimise de Dumnezeu: “Sufletul lui curat dorea pâinea cerească, cuvântul viu, iar noi îi tot spuneam: „Mai târziu, mai târziu!””

VIE IMPARATIA TA, FACA-SE VOIA TA… Cugetari duhovnicesti pentru Duminica a III-a dupa Rusalii – “Exista o singura ordine fireasca: DUMNEZEU PE PRIMUL LOC! Domnul nu primeste JUMATATILE DE INIMA”

“CORUPTUL” ZAHEU, “ETICHETELE” OAMENILOR si ALEGEREA EXPUNERII LA BATJOCURA LUMII de dragul lui Iisus. “Dumnezeu, cand noi decidem sa ne schimbam viata in mod radical, nu cu jumatati de masura, vine in casa noastra, vine in inima noastra si sta aproape de noi. Dumnezeu nu gandeste ca noi!”

DUMINICA LUI ZAHEU. “Ne petrecem mare parte din viata in inselare, necunoscand ca suntem de fapt mici, lipsiti, pacatosi inaintea Lui”/ TANJIREA DUPA DOMNUL si URMAREA SA FARA AMANARE: “Coboara-te degraba!”

DUMNEZEU, CERSETORUL DRAGOSTEI NOASTRE… “A, Tu esti Doamne? Un moment, mai asteapta putin… am atatea treburi de facut…, treburi, griji, interese!”

AL TAU SUNT EU, MANTUIESTE-MA! – Cuvantul Protos. Hrisostom de la Putna la Duminica Mariei Egipteanca: “CE VOM ALEGE? PE DUMNEZEU SAU LUMEA? Pentru noi, prezenta lui Dumnezeu este chinuitoare, pentru ca NU NE LASA SA NE FACEM VOIA… (video, text)

CUM A AJUNS IROD SA ACCEPTE TAIEREA CAPULUI SFANTULUI IOAN? Legile duhovnicesti ale luptei cu patimile si tragedia sufletului slab, sovaielnic sau: DE CE NU SUNT SUFICIENTE BUNELE INTENTII PENTRU MANTUIRE?

DUMINICA MIRONOSITELOR. “Urmati-va calea, fara sa priviti inapoi sau in jurul vostru. Nu luati seama la cele ce va inconjoara; nu ascultati vorbe goale!”

SA FIM ATENTI LA CHEMARILE LUI DUMNEZEU DIN VIATA NOASTRA! Predica (si audio) a parintelui NICHIFOR HORIA la Evanghelia tanarului bogat (2014)

NU PUTEM SLUJI LA DOI DOMNI…

“Sa vorbesti cu Hristos asa cum vorbeste un prieten cu alt prieten. Sa Ii spui: Hristoase, merg la munca, vino cu mine! Hristoase, invata-ma ce sa zic si ce sa fac!” (IPS NEOFIT despre ENTUZIASM si RUGACIUNEA de la locul de munca)

CAUTATI MAI INTAI… RUGACIUNEA – Parintele Cleopa despre GANDUL LA HRISTOS, MUNCA si “dracul inaintemergator, generalul iadului” (VIDEO)

 

***

VREMEA STRIGATULUI mantuitor catre Dumnezeu. “Fa cu noi semn spre bine! Doamne, am nevoie de Tine! Acum, Doamne, vino in viata noastra!” – ALT CUVANT DE MANGAIERE SI INCURAJARE PENTRU CEI DE ACASA din partea Preasfintitului Benedict (si VIDEO)

PS BENEDICT VESA: “Vreme este sa Il lasam pe Hristos sa lucreze in noi, El sa fie inceputul si sfarsitul vietii noastre. SA NE RECUNOASTEM VULNERABILITATILE si SA II CEREM LUI HRISTOS SA VINA inlauntrul nostru” (VIDEO, TEXT)

“EXPERIENTA LUI DUMNEZEU iti da curajul de a trai, dar si CURAJUL DE A MURI. Ortodoxia se invata in Biserica si IN GENUNCHI”. Cuvinte puternice si de actualitate, in VREMEA SPAIMELOR MORTII, ale PREASFINTITULUI BENEDICT VESA, la Duminica Ortodoxiei si la pomenirea martirilor anticomunisti (VIDEO, TEXT): “Mantuirea este DE DIMINEATA PANA SEARA”

PS BENEDICT BISTRITEANUL: “CREDINTA NOASTRA este viata noastra, de aceea NU SE NEGOCIAZA!”/ “Vrei sa te faci sanatos? VINO IN BISERICA! Nu fugi de Biserica! Biserica este aceasta SANSA A INTOARCERII – personala, dar si comunitara, ca neam”

“Ce iubeste omul mai mult in aceasta lume devine dumnezeul lui” – PS BENEDICT BISTRITEANUL (predica video si text): “IUBIREA EXISTA ODATA CU CRUCEA. Exista putina iubire in lume tocmai pentru ca fugim de suferinta. Cand iubesti, nu poti altfel decat suferind. PE NOI CINE NE VA DESPARTI DE DRAGOSTEA LUI HRISTOS?”


Categorii

Chemarea Apostolilor, Duminica Sfintilor Romani, Marturisitorii si Sfintii inchisorilor, PS Benedict Bistriteanul, Sfintii romani, VIDEO

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “PS BENEDICT la Duminica Sfinților Români: “CÂND VINE DOMNUL, NU MAI STAI PE GÂNDURI. Așa trece viața noastră: AMÂNÂND, AMÂNÂND, AMÂNÂND… Sunt atâtea semne din partea lui Dumnezeu că NU SE MAI POATE TRĂI AȘA” (video, text)

  1. Pingback: PARINTELE MIHAIL MILEA: “Suntem în PERSECUȚIE, toată Biserica, de la un capăt la altul. ESTE UN ÎNCEPUT. Se joacă cu Dumnezeu! Dragii mei, UNDE AUZIȚI CĂ E LITURGHIE, ALERGAȚI! Nu poţi trăi fără Hristos. Poţi să ai frigiderul plin, da
  2. Pingback: PS Benedict Bistriteanul (video) despre SFANTUL IOAN IACOB si ALEGEREA IMPARATIEI CERURILOR. Comoara ascunsa in tarina: in ce ne investim scurtul timp al vietii? – “Cine nu aduna cu Mine risipeste” | Cuvântul Ortodox
  3. Pingback: CUVANTUL LUI DUMNEZEU in lumea noastra – VIATA, ODIHNA, HRANA SI MARTURISIRE FARA RUSINE. PS Benedict Bistriteanul: “E nevoie de marturisirea cuvantului pe care il traim in viata noastra. Si atunci cand va fi nevoie, in conditii si mai aspre,
  4. Pingback: PS BENEDICT la Sfantul Mare Mc. Dimitrie: “E NEVOIE SI DE GLAS PROFETIC la un moment dat si sa se spuna: ASA NU, ASA NU SE MAI POATE. Daca noi respectam pe ceilalti, si ei sunt chemati sa ne respecte pe noi! E MOMENTUL SA ALEGEM, SA NU MAI FIM CALDI
  5. Pingback: PS BENEDICT BISTRIȚEANUL: “Nimic mai înainte de Împărăție”. CE ÎNSEAMNĂ A-I URMA LUI HRISTOS? (video, text) | Cuvântul Ortodox
  6. Pingback: “NI SE CERE MĂRTURISIRE. Chiar dacă vin ideologii străine înspre noi, cei care le acceptă sau nu le acceptă suntem noi. PRIMUL PAS ESTE SĂ TRĂIM ALTFEL DECÂT TRĂIESC CEI MULȚI”. PS Benedict Bistrițeanul despre IUBIREA și URMAREA L
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate